digger wrote:wanderer wrote:Koliko vidim, takve diskusije bas i nema, a polako zalazimo u sferu bezrazloznih uvreda i provokacija kao sto je ona "zdravo za gotovo". Ukoliko ne mozemo nastaviti "bez preskakanja", predlazem da zatvorimo temu.
Uopste se ne slazem se s tobom da je "zdravo za gotovo" uvreda ili provokacija. Fair je tu u pravu. Citava poenta vjerovanja--a nije uposte vazno da li je religija ili cak komunisticka dogma--je da nista ne pokusavas da sam dokucis jer ti je sve vec od nekoga sazvakano i dato. Znaci, taj ili ti su krajnji autoriteti koje valjda niko treba ili ne smije kritikovati?
Wanderer, znam da ti znas bolje da ovo ne stoji.
Zato "zdravo za gotovo" apsolutno stoji. Jer sto ja vec odgovorih @novalic, ako ljudi diskutuju
bilo sta uz cinjenice, ili ako se sami preispituju oko necega iduci u srzz te materije, isto ce uticati na to da ce
ili mijenjati svoja prethodna ubijedjenja (napraviti ih jacim ili slabijim), ili ce
potpuno izmjeniti svoje bivse vjerovanje o necemu. Ovo vazi u svakoj psihologiji, u "brainwashing" tehnikama, u "self-improvement" prilazu stvarima, i slicno.
Svi oni koji prihvataju bilo sta "zdravo za gotovo", bice uvijek na milosti i nemilosti tudjih uticaja i pogleda. Blago njima.

digger, mislim da se nismo najbolje razumjeli

Primjetio si da imam problem sa autoritetima, sto
donekle stoji.
Sigurno ima i dosta ljudi koji stvari uzimaju "zdravo za gotovo", a tu ni religija ni politicko opredjeljenje nisu jedine kategorije. Ni to nije novost.
Neovisno od toga, pravilo igre po kojem se i sam pokusavam ponasati je da nije red
krenuti od toga da ako je nego religiozan ili cak komunisticki dogmata (dakle, stav prema zivotu mu je puno drugaciji od mog), da je to tako zbog toga sto mu je neko "naredio" ili zato sto nije razmisljao svojom glavom. Razlog tome je vjerovatno to sto sam u zivotu ipak upoznao religioznih, a impresivno inteligentnih i nacitanih ljudi koji razmisljaju svojom glavom mozda i vise od mene.
Takodjer, taj neko ko je religiozan ili komunisticki dogmata, kako ti rece, nije
duzan da mi se izjasnjava, ispovjeda ili da mene u bilo sta ubjedjuje... Od toga
polazim i to je tako dok god normalno razgovaramo. Ako se pokaze da neke stvari uzima zdravo za gotovo, to je ipak na kraju vise njegov problem nego moj. Nisam tu da ga "preobratim" vec da razmijenimo po koje misljenje, i u procesu mozda obojica nesto naucimo. Shvatas li sta hocu reci?
Ipak se izvinjavam i Fairu, jer sam ga ocito ipak "potkacio" bez svjesne namjere da ikoga licno okrivljujem za tok diskusije.