Intervju: Prof. dr. Ahmed Newfel
-
sarajevoxxxx
Istina je da na Kuds, tj. veci dio Palestine muslimani imaju historisko pravo na njega a ne zidovi. Izrael i da imao pravo na tu teritoriju kao sto tvrde nacin na koji zele da povrate tu teritoriju je pogresan. Nasilno naseljavanje svoga stanovnistva na tudju teritoriju samo govori da oni na taj dio zemlje nikada nisu imali pravo. Nekoliko rezolucija u UN je jasno potvrdilo ko je nepravedno zauzeo zemlju drugoga. A Prof. Newfel je kada je govorio o sukobu arapa i zidova, samo je se zapitao zasto je otvoren konflikt na podrucju Palestine izmedju zidova i muslimana arapa kada su evropljani ti koji su pocinili zlocin nad Jevrejima. A arapi, istina, ratovali su sa Jevrejima ali onda kada je na silu oteta zemlja od Palestinaca. Covjek je se samo upitao zasto Nijemci zbog onoga sto su uradili Jevrejima nisu konkretnu odstetu dali recimo u teritoriji i tome slicno, da je to uradjeno vjerovatno nebi ni bilo sukoba izmedju Palestinaca I Jevreja.
-
sarajevoxxxx
Istina je da na Kuds, tj. veci dio Palestine muslimani imaju historisko pravo na njega a ne zidovi. Izrael i da imao pravo na tu teritoriju kao sto tvrde nacin na koji zele da povrate tu teritoriju je pogresan. Nasilno naseljavanje svoga stanovnistva na tudju teritoriju samo govori da oni na taj dio zemlje nikada nisu imali pravo. Nekoliko rezolucija u UN je jasno potvrdilo ko je nepravedno zauzeo zemlju drugoga. A Prof. Newfel je kada je govorio o sukobu arapa i zidova, samo je se zapitao zasto je otvoren konflikt na podrucju Palestine izmedju zidova i muslimana arapa kada su evropljani ti koji su pocinili zlocin nad Jevrejima. A arapi, istina, ratovali su sa Jevrejima ali onda kada je na silu oteta zemlja od Palestinaca. Covjek je se samo upitao zasto Nijemci zbog onoga sto su uradili Jevrejima nisu konkretnu odstetu dali recimo u teritoriji i tome slicno, da je to uradjeno vjerovatno nebi ni bilo sukoba izmedju Palestinaca I Jevreja.
-
Nigmus
To kazu i Srbi u entitetudigger wrote:Tu cemo se naravno tesko sresti jer je istina "udrobljena." Tvoje je da su jevreji dosli na silu na neciju teritoriju. Ja to promatram drugacije. Cinjenica je da je danasnji Izrael bila jevrejska teritorija gdje su jevreji uvijek zivjeli.Nigmus wrote:Cionizam i formiranje Jevrejske drzave na ustrb domicijelnog Palestinskog stanovnistva nije nista drugo nego nastavak nacizma i lebensrauma, ali sada Jevrejskog odnosno Cionistickog.
Slazem se da je diskusija nemoguca-zato je i ova tema vrijedna
- Arminovski
Ne zelim da ulazim u diskusiju da li je taj covjek normalan ili ne ali mislim da pitanje zasto Izrael nije napravljen u Evropi stoji. Na kraju krajeva nisu ih Arapi pobili u drugom svjetskom. Ovako cini mi se da su Evropljani na jedan elegantan nacin rijesili problem holokausta prebacivsi vruc krompir Arapima u ruke.
Ima ipak ima jedan podatak sa kojim ne raspolazem. Sigurno je bilo Jevreja na prostoru danasnjeg Izraela i Palestine i prije ali interesuje me procenat? Koliki je on bio? Da li su bili u vecini?
Ima ipak ima jedan podatak sa kojim ne raspolazem. Sigurno je bilo Jevreja na prostoru danasnjeg Izraela i Palestine i prije ali interesuje me procenat? Koliki je on bio? Da li su bili u vecini?
- danas
Arminovski wrote:
krajem 19-og vijeka (1887) svi osim 5% zitelja danasnjeg izrela su bili arapi.
http://www.pbs.org/pov/pov2001/promises/harpersmap.pdf
http://www.pbs.org/pov/pov2001/promises/timeline.html
- Bosanac sa dna kace
Kazu da se inace naredba povratak Jevreja u Svetu zemlju odnosi na region juzno od Jeruzalema, podrucje koje obuhvata pustinju Negev!
-
jusuff
digger, glede historijske tacnosti, drzava izrael nikada nije postojala, a jevreji su zivjeli na cijelom bliskom istoku, potpuno jednako kako su zivjeli i na teritoriji danasnjeg izraela, da li to znaci da treba cijeli bliski istok istrijebiti da bi se jevreji ponovo naselili?digger wrote:Tu cemo se naravno tesko sresti jer je istina "udrobljena." Tvoje je da su jevreji dosli na silu na neciju teritoriju. Ja to promatram drugacije. Cinjenica je da je danasnji Izrael bila jevrejska teritorija gdje su jevreji uvijek zivjeli.Nigmus wrote:Cionizam i formiranje Jevrejske drzave na ustrb domicijelnog Palestinskog stanovnistva nije nista drugo nego nastavak nacizma i lebensrauma, ali sada Jevrejskog odnosno Cionistickog.
Ne vjerujem da bi dalje diskusija bila moguca, ali ti zahvaljujem na komentarima.
-
jusuff
problem holokausta je rijesen tako sto je ciscenje nastavljeno humanim metodama, prebacivanjem prezivjelih daleko od ocijuArminovski wrote:Ne zelim da ulazim u diskusiju da li je taj covjek normalan ili ne ali mislim da pitanje zasto Izrael nije napravljen u Evropi stoji. Na kraju krajeva nisu ih Arapi pobili u drugom svjetskom. Ovako cini mi se da su Evropljani na jedan elegantan nacin rijesili problem holokausta prebacivsi vruc krompir Arapima u ruke.
-
Nigmus
A wrote:Naseljavanje Palestine je pocelo mnogo prije drugog svjetskog rata. A onda se ubrzalo, jer stotine hiljada ljudi nije zeljelo da se vrati u zemlje odakle su ih susjedi protjerali ili potkazali SS-u.jusuff wrote:problem holokausta je rijesen tako sto je ciscenje nastavljeno humanim metodama, prebacivanjem prezivjelih daleko od ociju
Dakle sasvim human, racionalan i opravdan cin
-
Nigmus
Ne, bilo je to plansko naseljavanje uz prethodni egzodus domicijelnog stanovnistva-a plan je zaceo krvnik iz 1930ih poznat kao "potreba za sirenjem zivotnog prostora-Lebensraum" 
Samo me buni od koje varijante Stokholskog sindroma pate Cionisti pa repriziraju prezivljeno sada nad Palestincima
Samo me buni od koje varijante Stokholskog sindroma pate Cionisti pa repriziraju prezivljeno sada nad Palestincima
- Bosanac sa dna kace
D atacno je da je naseljavanje pocelo ptrije, cini mi se 1882 godine po prvi put, planski, intezivirano je posle svejevrejskog kongresa u Cirihu 1899 godine!
-
Nigmus
Baba Andzo, niko ne negira pocetak naseljavanja. Problem je u masovnom naseljavanju i etnickoj politici koja je sprovodena od Cionista na ustrb domaceg stanovnistva koje je odvajkada bilo inhomogeno.
A propo Wikipedie:
A propo Wikipedie:
Svako ima svoje SrbeThe earliest mention of the name 'Israel' is in Ancient Egyptian accounts of conquered lands in Asia minor, klix back to about 1500 BCE.
- Arminovski
Ipak cini se da je taj holokaust bio dobro dosao da bi se ubrzalo sve to...A wrote:Ne vidim na osnovu cega ti izvlacis taj zakljucakNigmus wrote:Dakle sasvim human, racionalan i opravdan cinA wrote: Naseljavanje Palestine je pocelo mnogo prije drugog svjetskog rata. A onda se ubrzalo, jer stotine hiljada ljudi nije zeljelo da se vrati u zemlje odakle su ih susjedi protjerali ili potkazali SS-u.![]()
![]()
Samo govorim da nije doslo do naseljavanja poslije, nego prije holokausta. Poslije je samo postalo intenzivnije. Znaci - naseljavanje Palestine nije bilo rjesenje holokausta.
btw. danas: hvala za linkove
-
Nigmus
Jeste ih inspirisao bez daljnjeg na zlocin istom metodologijom od 1948. do danasA wrote:UhArminovski wrote:Ipak cini se da je taj holokaust bio dobro dosao da bi se ubrzalo sve to...Ispade da je neko Jevrejima namjestio logore, onako prijateljski
Dobro im doslo...
- Arminovski
Slabo ste me ti i pitt skontali. Mislio sam vise na Engleze koji su zbog nekog razloga podrzavali to naseljavanje. Naseljavanje se izgleda jeste desavalo planski a holokaust je cini mi se dosao kao dobar razlog da se prije stvori ta drzava a ujedno da taj cin posluzi kao izvinjenje i naknada za zlocine koje su jevreji pretrpjeli za vrijeme drugog svjetskog rata.A wrote:UhArminovski wrote:Ipak cini se da je taj holokaust bio dobro dosao da bi se ubrzalo sve to...Ispade da je neko Jevrejima namjestio logore, onako prijateljski
Dobro im doslo...
- Arminovski
Naravno.A wrote: Britanci su bili PROTIV tog naseljavanja, jer je Palestina tada bila britanska teritorija. Tako je jednostavno doci do informacija, samo treba htjeti.
November, 1917
The British government, in the Balfour Declaration
(signed by their Foreign Secretary Arthur Balfour
and drafter in part by U.S. President Wilson, stated
its support for “the establishment in Palestine of a
National Home for the Jewish people.” Lord
Rothschild, to whom the letter was addressed, was
a leading British Zionist.
Issuing of the statement was motivated by both
sympathy for the Zionist cause and by British
desire to rally Jews to the side of the Allies. The
spirit of the time emphasized the “selfdetermination
of small nations,” and the British
thought that supporting Zionism was the easiest
way of securing lasting British influence of the
region east of the Suez Canal.
Slazem se. Tako je lako doci do informacija. Treba samo htjeti.
- Arminovski
Hvala na komplimentuA wrote:Odlicno, kombinuj sa jos nekoliko izvora i onda ces imati zaista kompletnu sliku.
Sa ovim drugim se slazem potpuno. Vjerujem da ce i generacije koje ce zivjeti 100-njak godina nakon nas dijeliti isto misljenje o nama: Divlji zapad.