...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

daduli_sa

#26 Re: PREŽIVJELI-OSUĐENI NA ŽIVOT!

Post by daduli_sa »

lavicas wrote:"БРAТУНAЦ - Прогону Срба са подручја сребреничке и већег дијела братуначке општине претходили су, прве ратне године, жестоки напади на села, о великим православним празницима или уочи њих, монструозна убиства српских цивила, пљачка и паљење њихове имовине.
Овај, током прољећа и љета, више пута виђен сценарио у средњем Подрињу, муслиманске снаге из Сребренице поновиле су 14. децембра 1992. године, када су у једном дану у братуначким селима Бјеловац, Сикирић и Лозница побиле 109 српских цивила.
Дојучерашње комшије, који су регрутовани у тадашњу 28. дивизију Aрмије БиХ, којом је у Сребреници командовао хашки оптуженик Насер Орић, знали су да већина домаћина у овим селима слави Никољдан и да су сва чељад била на окупу.
Ова три села у долини Дрине нападнута су у рано јутро из сусједних бошњачких мјеста Пирићи и Полозник. - Тог кобног јутра клали су и палили људе затечене на спавању. Свирепо су убили мог супруга Драгана и свекра Драгољуба, а свекрву Достану и јетрву Миру, са сином од седам мјесеци и кћерком од три године, одвели су у сребренички логор. Заробљен је тада, послије тежег рањавања и Брано Вучетић, коме су побили цијелу породицу - подсјећа Радојка Филиповић.
Она упозорава да је "скривање истине о злочинима над српским народом у Бјеловцу и другим селима - више од злочина".
Ожиљке на душама преживјелих Бјеловчана продубљује чињеница да нико од Бошњака није ни позван на одговорност за недјела почињена у њиховом селу. Неки, попут Рахмана и Решида Синановић из Бјеловца, нашли су се, нажалост, на списку "невиних" сребреничких жртава.
Имена ових Бошњака, затим Aлије Ибрића из Пирића, Рифета Даутбашића из Брезовице, Меде и Мирсада Малагић из Лозничке Ријеке, Хајрудина Хасановића из Пирића и најмање још 20 својих комшија навеле су Стоја Петровић и недавно преминула Гвозденија Матић.
Гвозденија се, након што су убили њеног супруга Десимира, сакрила у свињац, одакле је цијели дан гледала како су убијали њену родбину и комшије, палили куће...
О трагедији Срба у Бјеловцу и околним селима, десетак километара од Братунца, свједоче преживјели, али и бијели, мермерни крстови на Војничком гробљу и слике убијених поредане у Спомен-соби.
На овим мјестима често се може видјети Славка Матић (61), која је 14. децембра 1992. године остала без своје породице. На кућном прагу убили су јој обје кћерке, Снежану (27) и Гордану (25). Испред куће најприје су убили њеног супруга Радивоја.
- Тог јутра нисам била код куће. Стигла сам тек касно послије подне, али све су већ поубијали и попалили. Пуцали су на псе, мачке, стоку и остале домаће животиње.
Одмахује руком, видно потресена, истичући да је "осуђена на живот" и додаје да је њен смисао живота, већ 13 година, одлазак на гробље и паљење свијећа најмилијима.
К. ЋИРКОВИЋ"

Како живјети заједно? Да ли ћемо успјети?

С обзиром да је сајт с којег сам скинула текст на ћирилици, надам се да вам неће сметати да га прочитате и прокоментаришете!
Ne kontam gdje ti pocinju a gdje zavrsavaju navodnici, gdje pocinje a gdje zavrsava "preuzeta" cirilica (vidim, i ti dobro nastavljas pisati "preuzetim" pismom), gdje pocinje i zavrsava jedna tendenciozna prica, a gdje druga... tako da nema potrebe puno ni da komentarisem.
Najbolji komentar na sve to je bio upravo snimak 14.jula ove godine sa parastosa ili kako se vec tacno zove "...nevinim ubijenim civilima..." gdje majke oplakuju spomenike sa uklesanim siluetama sinova - u uniformama... :-? I ko sad da ozbiljno shvati pisanja nekih ljudi?!
daduli_sa

Post by daduli_sa »

lavicas wrote:I ja se nadam da cemo da dobro saradjujemo i da poslije nekog vremena necemo opet da nasrnemo jedni na druge.
Iskreno se nadam, mada uvijek postoji neki strah u dubini duse.
:roll:
...predpostavljam da je ovo samo greska, da si mislila reci "nasrnu JEDNI na druge" ... :roll:
daduli_sa

Post by daduli_sa »

lavicas wrote:
Prenj wrote:Vec 10 godina neprekidno traju pokusaji da se genocid u Srebrenici negira.
Citirani clanak je dio tih napora.
Na stetu stvarnih zrtava kojih jeste bilo ...
Vise informacija ovdje:
http://www.un.org/icty/transe68/041203IT.htm
Ne slazam se s tobom! Zlocin u Srebrenici postoji, nazalost. Niko ga ne moze izbrisati. Samo sto postoji i druga strana medalje!
...a ta druga strana puna rupa koje svim silama pokusavaju mnogi da popune, pa makar to bilo i mnozenjem postojecih zlocina nad njegovim narodom...
daduli_sa

Post by daduli_sa »

lavicas wrote:
elle wrote:
zmijaIzmaj wrote:nije problem cirilica, problem je zalosna prica...svaki zlocin je za osudu...sta ti podrazumjevas pod tim "zivjeti zajedno" ?
zato mi i nije jasno sta autor teme zeli da 'prokomentarisemo" :?
Ne vidim zasto je tako tesko razumijeti pitanja i tekst.

Da konkretizujem jos vise: Da li mozemo preci preko zlocina koji su se dogodili u Srebrenici I Bratuncu i zivjeti kao da se nisu dogodili? Sta uraditi da zarastu rane?
Ti definitivno curo mijesas teze... ali 1/1!
Ti ciljas na "zlocine" da bi umanjila prave zlocine... a pri tome nas bombardujes svojom "neutralsnocu" i iskrenoscu... postedi nas molim te! :roll:
daduli_sa

Post by daduli_sa »

lavicas wrote:Molim moderatora da zatvori temu jer ce se svesti na :" cetnici, ustase, balije" a to mi nije bio cilj.
Ocito da smo jos slijepi od ociju!
Da si se potrudila da postavis temu kako treba dobila bi i normalne odgovore, na tendenciozno copy&paste trabunjanje sa cetnickog sajta ne mozes nista drugo ni ocekivati nego da te raja nalijepi! Otvori oci sama pa pocni istrazivati i kad dodjes do nekih provjerenih cinjenica, imena, i slicno - onda se javi! Do tada - poklopikus! 8)
lavicas

Post by lavicas »

@daduli_sa
Jeste greska! I mislila sam na te odvratne ljue koji su nas doveli ovdje gdje jesmo!
Navodnici se jasno vide gje pocinju i zavrsavaju.A pravopisno je nepravilno u istom tekstu mijesati dva pisma.
I samo da ti kazem da i druge majke "oplakuju spomenike sa uklesanim siluetama sinova - u uniformama... " u svim dijelovima BIH:Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bratunac,....
Zalosno je to sto se i tim majkama, glupo je reci ukaze zahvlalnost( ali pomoze da drugacije kazem) za njihovu patnju i tugu i gubitak. Zar ne mislis tako?
lavicas

Post by lavicas »

daduli_sa wrote: Da si se potrudila da postavis temu kako treba dobila bi i normalne odgovore, na tendenciozno copy&paste trabunjanje sa cetnickog sajta ne mozes nista drugo ni ocekivati nego da te raja nalijepi! Otvori oci sama pa pocni istrazivati i kad dodjes do nekih provjerenih cinjenica, imena, i slicno - onda se javi! Do tada - poklopikus! 8)
:lol:
daduli_sa

Post by daduli_sa »

lavicas wrote:@daduli_sa
Jeste greska! I mislila sam na te odvratne ljue koji su nas doveli ovdje gdje jesmo!
Navodnici se jasno vide gje pocinju i zavrsavaju.A pravopisno je nepravilno u istom tekstu mijesati dva pisma.
I samo da ti kazem da i druge majke "oplakuju spomenike sa uklesanim siluetama sinova - u uniformama... " u svim dijelovima BIH:Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bratunac,....
Zalosno je to sto se i tim majkama, glupo je reci ukaze zahvlalnost( ali pomoze da drugacije kazem) za njihovu patnju i tugu i gubitak. Zar ne mislis tako?
Da, sa bitnom razlikom da ih ne ubrajaju u civilne zrtve rata... Njihovu bol niko i ne spori. Glupo i idiotsko je samo ponasanje tih politicara koji se igraju sa njihovom patnjom. A to radite sami sebi! Igrate se! Bukvalno! I ko da vas onda ozbiljno shvati?! Zbog takvog ponasanja i dobijate u najmanju ruku ignorisanje i nezainteresovanost za cinjenicama obicnog svijeta.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

lavicas wrote:
daduli_sa wrote: Da si se potrudila da postavis temu kako treba dobila bi i normalne odgovore, na tendenciozno copy&paste trabunjanje sa cetnickog sajta ne mozes nista drugo ni ocekivati nego da te raja nalijepi! Otvori oci sama pa pocni istrazivati i kad dodjes do nekih provjerenih cinjenica, imena, i slicno - onda se javi! Do tada - poklopikus! 8)
Dovoljan komentar - samo se budala moze smijati bilokojem komentaru na svoju temu koju je postavila. Pogotovo ako se radi o tako teskoj temi kao sto je stradanje svog naroda.
lavicas

Post by lavicas »

daduli_sa wrote:
Da, sa bitnom razlikom da ih ne ubrajaju u civilne zrtve rata... Njihovu bol niko i ne spori. Glupo i idiotsko je samo ponasanje tih politicara koji se igraju sa njihovom patnjom.A to radite sami sebi! Igrate se! Bukvalno! I ko da vas onda ozbiljno shvati?! Zbog takvog ponasanja i dobijate u najmanju ruku ignorisanje i nezainteresovanost za cinjenicama obicnog svijeta.
Ko to mi? Sta sam to ja?[/b]
lavicas

Post by lavicas »

daduli_sa wrote:
lavicas wrote:
Dovoljan komentar - samo se budala moze smijati bilokojem komentaru na svoju temu koju je postavila. Pogotovo ako se radi o tako teskoj temi kao sto je stradanje svog naroda.
Samo se smijem na tvoju konstataciju "cetnicki" i na to da ti imas pravo da nekome kazes da se poklopi.
Ramisli ko je budala!
elviss83

Post by elviss83 »

Prica prije ove .... Evo na latinici

Mjesec maj, jedno vece dosao je Srbin kod moga dede i rekao da moramo otici od kuce jer ce nas Srbi sutra sve pobiti ... Spominjao je nekakav napad ..... I tako toga 12 maja ja sam posljednji put (do sada) bio gradjanin Bratunca. 7 mojih komsija starih muslimana je zapaljeno u jednoj kuci, moj pradedo je mucen na svom kucnom pragu ... Osnovna skola Vuk Karadzic ? Gdje je to ? Ljudi su u salu ove skole odvodjeni i bivali muceni samo zato sto su muslimani. Moj doktor cika Veljko bio je predsjednik prekog suda u ovoj sali ? Hipokratova zakletva i ubijanja ? Na kraju ovog rata 3156 muslimana iz Bratunca je ubijeno ... i da Sikiric nije srpsko selo nego muslimansko

I onda dodje pitanje ko je poceo rat ... zar se zlocin mjeri brojevima zrtava blabla .... Ja znam samo jedno da sam nakon svake akcije "Naserove vojske" i ostalih grupa u Srebrenici imao barem 15 dana da jedem i nisam bio gladan ....
elle

Post by elle »

lavicas wrote:
Vingo wrote:Za pocetak kazes genocid umjesto zlocin, kad je Srebrenica u pitanju.
I ne ocekujes da se zaboravi.
Trazis i ocekujes oprost.
Ako si kriv/a odgovaras u Hagu ili sudu BiH.
Smatras BiH svojom drzavom. (Eto ne moras navijat za repku)
Ne bunis se kad pohvataju ratne zlocince
Ne velicas ratne zlocince kao heroje
I zivimo zajedno.
Ja i zivim u skladu s tim sto si napisao. Samo cu da se ispravim jer jeste pocinjen genocid u Srebrenici.
Da zivis u skladu da ovim sto je vingo napisao tvoj prvi post bi bio sasvim nesto drugo
Mogla si postaviti isto pitanje ali na jedan manje provokativan ili polemican nacin
lavicas

Post by lavicas »

...
Last edited by lavicas on 14/12/2005 22:17, edited 1 time in total.
lavicas

Post by lavicas »

Ocito je da ja nisam ta koja uzdize ratne zlocince!
elviss83

Post by elviss83 »

lavicas wrote:Ocito je da ja nisam ta koja uzdize ratne zlocince!
A ko su ratni zlocinci? Karadjic, Mladic, Oric ?
lavicas

Post by lavicas »

elviss83 wrote:
Bas ti!!! I jos neki koji nisu medju nama!
muha_sa

Post by muha_sa »

Napisa neko da se to zbilo na nikoljdan 14.decembra--------sunce moje slatko,nikoljdan je 19-og decembra.
inaće ,osuđujem i ružnu rijeć upučenu nekom bez razloga a pogotovo ubistvo civila, a laž mrzim iznad svega.
elviss83

Post by elviss83 »

lavicas wrote:
elviss83 wrote:

Grijesis sine silno grijesis oni su OPTUZENI ZA RATNE ZLOCINE a razlika je ogrooooooomnaaaa

Dvojica prvih vjerovatno ce i postat ratni zlocinci nakon sto se nagledaju haskih zidova ... jer pobogu sto li bjeze ....

A Oric je u junu 2006 slobodan.... covjek ce sjediti piti kafu i u zivati sto je Istina na njegovoj strani ..... ZAO MI JE ONI NISU ISTI ... TO SVI ZNAJU
elle

Post by elle »

lavicas wrote:Provokativan nacin? Hajde onda ti djevojko drugacije formulisi pitanje tj. na neprovokativan nacin pa cu ja da promijenim.
Vidim da nisi ni provokativna a ni agresivna
:D :D ali evo ipak cu da ti odgovorim .

Prije svega, mozda si trebala formulisati pitanje svojim rijecima kako bi dobila iskrene i konstruktivne odgovore.
Pola stranice opisa zlocina u Bratuncu uz trazenje da se "prokomentarise" je po meni u naj manju ruku absurdno i zalim ali mnogo lici na provokaciju....
muha_sa

Post by muha_sa »

lavicas wrote:
elviss83 wrote:
VElibor Ostjić,Aleksa Buha, Vojislav Maksimović,Petko Čančar,taj što nije među nama je garant Risto Đogo ?
vesela

Post by vesela »

lavicas wrote:Provokativan nacin? Hajde onda ti djevojko drugacije formulisi pitanje tj. na neprovokativan nacin pa cu ja da promijenim.
Na primjer:

Svi zlocini su za osudu. Kako da prezivljeno ostavimo sa strane da bi mogli ici dalje u zivotu? Mogla si predloziti da svi izadjemo na izbore i skinemo nacionalne stranke sa vlasti.

Umjesto toga ti si dala "stravican primjer" zla u ratu na samo jednoj strani. Sama si se toliko zapetljala da bi vec zatvorila temu.

Pa ne mislis valjda da smo blentavi!?

Cekam tvoj "napad" i to SPREMNA.
lavicas

Post by lavicas »

A zašto bih ja tebe napala?
Dala si mi konstruktivne prijedloge i ja sam ih uvažila.
Eto sreće da svi znaju priznati svoje greške. Kako bi smo onda dobro živjeli!
muha_sa

Post by muha_sa »

lavicas wrote:A zašto bih ja tebe napala?
Dala si mi konstruktivne prijedloge i ja sam ih uvažila.
Eto sreće da svi znaju priznati svoje greške. Kako bi smo onda dobro živjeli!
Srećo,šta bi s nikoljdanom ?
lavicas

Post by lavicas »

...
Last edited by lavicas on 14/12/2005 22:13, edited 1 time in total.
Post Reply