Iskustava sa granice

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

twowheelkamikaza

Post by twowheelkamikaza »

Pozdrav,

evo iskustva sa Bliskog istoka :

Tursko-Iracka granica (Bosnia vs. USA and rest): Ogromni redove, tenkovi, transporteri, milion kontrola. Amerikanci, Britanci i ostali u redovima, problemi sa vizama (Visa, Visa?-What the fucking Visa, I dontneed visa, I'm an American, bla, bla- a brkati granicar samo vice Visa, Visa).
Rove se torbe, prtljag, pretresaju se svi.
Dolazimo do prve kontrole, traze pasose, mi skromne Bosnje lagano saru, kad oni "Bosna!!?", jos kad rekosmo "Saraj-Bosna", tu padose skoro u sevdah :-D . PA se na brzinu uozbilje, da ih sef straze, pruzaju pasose i namignu uz "Bolic, Baljic, Fenerbahce". A ove demokrate nam ostadose popisane na granici.

Baghdad (Bosnia vs. komsije sa istoka i zapada) :

Americka Ambasada, izdaju se DoD (Department of Defence) kartice i potvrde vojnih ugovora.
Kolega, Srbijanac iz Beograda, smije se, kaze sve zavrseno, ide na vojni ugovor, plata ne smije se spomenuti ovdje, ali malo manja od Ashdown-ove u Bosni, usporedbe radi.
Stroga teta, Latino babe, pregleda papire, provjerava postojeca dokumenta, upisuje kod pasosa, upitno pogleda u komsiju preko Drine, i kaze : nema statusa. Ovaj preblijedi, kako sta, nema, kaze DoS kompjuter ne da unos, niste podobni.Izadje on, na mene red, teta kaze skromnom Bosnji, mojoj malenkosti, rutinski, gospodine hvala, GS-12, sretno i cuvajte se.

Hajd' hvala Bogu nek smo barem negdje privilegovani,
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

bleka wrote: Ne ovo tvoje je sega :zzzz: Kako si samo iskompleksiranaaaaaaaaaaaaa :lol:
bleka, jedina osoba koja ima komplekse si ti...pozivas na rat i linc, a ladis mooda preko grane....
a kompleksa nemam...pitanje je KAKVA SU NAM ISKUSTVA BILA NA GRANICNIM PRIJELAZIMA, ja napisah neka od svojih....
a ti se drzi svoje socijalne pomoci i nastavi kenjati po netu...
Last edited by mIRCerka on 13/12/2005 12:52, edited 1 time in total.
mr2

Post by mr2 »

svakakih gluposti sam cuo,al da je mostar bolji od amsterdama : podjeljen grad roll: :roll: samo mi nije jasno sto to u mostaru nisi magistriro......vrijedila bi ti magistratura...makar kao wc papir.....to je poenta :lol: :lol: :lol:
TareSA

Post by TareSA »

Pa ja cesto putujem na relaciji HR-BiH i tu nema stvarno nikakvih problema.Sto se tice amerike recimo da je brze "prosao" moj pasos nego mog kolege koji je hrvat.Mene ni pogledali nisu a njega su peglali ko nikoga.A u holandiji je zato isti taj moj kolega izasao u amsterdam a ja sam morao cekati na aerodromu 10 sati let,za poludjeti granicar se samo nasmijao na moj pasos i rekao zao mi je gosp. ali trebate vizu da bi usli,a mog prijatelja samo s osmjehom pogleda i pusti ga.jedva cekam kad cu dobiti i taj hrvatski pasos da vise jednom putujem po evropi bez vize.
hamza1

Post by hamza1 »

Ipak sam bio u pravu kada sam rekao da ti to ne shvatas!!

Haj reci sta je to dobro u A-damu!???

Evo u Mostaru, za sat vremena si na moru, za dva na planini! Ako imas para tu ti je aerodrom pa si za cas u Evropi i Svijetu!
Svaki dan ondmor (vakantie! :D )

To ti vala nemas dok se natezes sa jadnim azilantima koji te nista ne shvataju ili nece da shvate. Garant muntas jadne azilantkinje za papire.

P.S.
Ja sam fakultet skoro zavrsio u Sarajevu pa sam nastavio dalje u A-damu i uspio magistrirati!
mr2

Post by mr2 »

hamza1 wrote:Ipak sam bio u pravu kada sam rekao da ti to ne shvatas!!

Haj reci sta je to dobro u A-damu!???

Evo u Mostaru, za sat vremena si na moru, za dva na planini! Ako imas para tu ti je aerodrom pa si za cas u Evropi i Svijetu!
Svaki dan ondmor (vakantie! :D )

To ti vala nemas dok se natezes sa jadnim azilantima koji te nista ne shvataju ili nece da shvate. Garant muntas jadne azilantkinje za papire.

P.S.
Ja sam fakultet skoro zavrsio u Sarajevu pa sam nastavio dalje u A-damu i uspio magistrirati!
sloboda.....sve vrste slobode....sve je prihvaceno,dok ne ugrozavas druge....nema predrasuda u bilo kojem polju :-D :-D budi ono sto zelis
dalje i sam znas za izlaske se ne moze uporedit.....mislim nema te vrste provoda koje nema.....
london pariz.sve ti je na par sati udaljeno.....sto se tice hrvatske....znas i sam da se ovdje smiju na to ono dubrovnik cool ne ganjam te azilatkinje.....jer i sam vjerovatno znas,da bar u amsterdamu sex nije problem......problem je odrzavati relaciju......
bleka

Post by bleka »

bleka, jedina osoba koja ima komplekse si ti...pozivas na rat i linc, a ladis mooda preko grane....
a kompleksa nemam...pitanje je KAKVA SU NAM ISKUSTVA BILA NA GRANICNIM PRIJELAZIMA, ja napisah neka od svojih....
a ti se drzi svoje socijalne pomoci i nastavi kenjati po netu...[/quote]
Hajde da ne kvarimo temu samo mi je smijesno sto se palis :lol: .
Inace ostisao nakon rata iz SA. Imam PhD itd, ali vraticu se u Bosnu uskoro samo da dokazem nasem sljamu, a pogotovo ovim stranim govnima da mozemo naprijed :P
mIRCerka

Post by mIRCerka »

bleka wrote: Hajde da ne kvarimo temu samo mi je smijesno sto se palis :lol: .
Inace ostisao nakon rata iz SA. Imam PhD itd, ali vraticu se u Bosnu uskoro samo da dokazem nasem sljamu, a pogotovo ovim stranim govnima da mozemo naprijed :P
po tvojoj komunikaciji sa mnom pod oba ti nicka, ne bih rekla da imas PhD, i ako fakat imas to, onda ti je dzaba..procitaj svoje postove malo...
nemoj se zivota ti vracati... dok ne promijenis nacin komunikacije...
a ja se kajem sto na zadanu temu napisah mini sastav, jer mi se cini da je moj post jedan od rijetkih koji je "potrefio temu".
Hajd zdravo.
bleka

Post by bleka »

J... pise se daktilografski 8)
felichi

Post by felichi »

Ina wrote:Hrvatska granica - ugodno neobavezan razgovor iniciran od strane ljubaznog carinika - prelazak bez vecih problema;
Slovenacka granica - zagledanje cas u pasaos, cas u personu, komparativna usporedba, znacajni pogledi sa kolegama, ja isfrustrirana ali ipak na kraju odlazim sa smjeskom uz ironicnu opasku DA NEMAM NAMJERU OSTATI!
Njemacka granica - prelazak ili prolazak uz samodopadni osmijeh jer me carinici mangupi pitaju da nisam mozda italijanka ( sprdaju se sa mnom...vjerovatno );
Francuska granica - Bon jour ! uz ono dobro dosli ( ne znam kako se pise na francuskom ).
Ovo bi bilo iskustvo sa jednog od tour-a...nadasve pozitivno, mada ima i onih manje lijepih i prijatnih kao npr.kada su mojoj prijateljici raskupusali sav prtljag na Frankfurtskom aerodromu da bi joj oduzeli peglu ali u povratku za BiH i irazili sumnju zbog masirajuce cetke za kosu kao potencijalno opasnog predmeta :-) Pitam se kako bi reagovali da se medju prtljagom nasao i jedan vibrator :? Reakcija bi vjerovatno bila ovakva :shock: a, "predmet" okvalificiran kao radioaktivan ili nesto tome slicno :lol: ... Slijedeci put budem osobno isprobala :)
gdje li si ti našla francuske carinike i granicu ????
prema njemačkoj - ne postoji
prema italiji - ne postoji
prema španiji - postoji ali skoro nikoga ne zaustavljaju
mozda prema belgiji ali opet zvuci nevjerovatno[/quote]
mIRCerka

Post by mIRCerka »

felichi wrote:
Ina wrote:Hrvatska granica - ugodno neobavezan razgovor iniciran od strane ljubaznog carinika - prelazak bez vecih problema;
Slovenacka granica - zagledanje cas u pasaos, cas u personu, komparativna usporedba, znacajni pogledi sa kolegama, ja isfrustrirana ali ipak na kraju odlazim sa smjeskom uz ironicnu opasku DA NEMAM NAMJERU OSTATI!
Njemacka granica - prelazak ili prolazak uz samodopadni osmijeh jer me carinici mangupi pitaju da nisam mozda italijanka ( sprdaju se sa mnom...vjerovatno );
Francuska granica - Bon jour ! uz ono dobro dosli ( ne znam kako se pise na francuskom ).
Ovo bi bilo iskustvo sa jednog od tour-a...nadasve pozitivno, mada ima i onih manje lijepih i prijatnih kao npr.kada su mojoj prijateljici raskupusali sav prtljag na Frankfurtskom aerodromu da bi joj oduzeli peglu ali u povratku za BiH i irazili sumnju zbog masirajuce cetke za kosu kao potencijalno opasnog predmeta :-) Pitam se kako bi reagovali da se medju prtljagom nasao i jedan vibrator :? Reakcija bi vjerovatno bila ovakva :shock: a, "predmet" okvalificiran kao radioaktivan ili nesto tome slicno :lol: ... Slijedeci put budem osobno isprobala :)
mozda prema belgiji ali opet zvuci nevjerovatno
ima nas koji smo davno imali 15 godina felichi pa smo neke od tih granica i prelazili...
licno sam 1996.g. upoznala francuske carinike na DeGaule aerodromu... :D

to mi je bio i prvi let aviJonom.... :-)
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Krene Bosanac, iz Sarajeva u autobusu prevoznika iz I. Sarajeva sa svojim bivsim "sugradjanima" put istoka, ka nasim istocnim komsijama :-D
Dodje granica, nasi ko nasi, bace vir jedan u dokumente i vrate se u svoj kontejner da piju ranu juratnju kafu. 12 sati ali nema veze... ta mu jos stoji od jutros :-D
Eh dolazi onaj plavi granicnik , malo stilski doradjena uniforma , sve ostalo odaje utisak drota! Helem. Skontam bolje licna nego pasos, vidim uzimaju pasose pa provjeravaju, da se ne peglam. I krene ti on redom, baca samo onako letimican pogled na licne... dok ne dodje do mene "brata"... ime, prezime :shock: ...okrene, obrne... tu pozove i lijevu svoju ruku pa gleda, pocinje da lagano "nateze" licnu i gleda na svjetlu da se kojim slucajem nece katapultirati slika iz ove falsifikovane licne... ali zajeba ga, nece. Pita - dokle, ja mu odgovorih, a on opet, ko nije cuo iako imadoh osjecaj da zeli vidjeti da se necu zbuniti pa reci neko drugo mjesto... ja ponovih...aha... vrati licnu i preko vrata :D
Eto, "ukratko" pa nek svako zakljuci koliko nas susjedi/komsije/sosedi vole :D
felichi

Post by felichi »

mIRCerka wrote:
felichi wrote:
mozda prema belgiji ali opet zvuci nevjerovatno
ima nas koji smo davno imali 15 godina felichi pa smo neke od tih granica i prelazili...
licno sam 1996.g. upoznala francuske carinike na DeGaule aerodromu... :D

to mi je bio i prvi let aviJonom.... :-)
e jedino sad taj aviJon :-D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

felichi wrote:
e jedino sad taj aviJon :-D
aviJon je biJo mrak :D
shalu na stranu, busom smo isli SA-ZG, pa onda letili u Francusku. Jedini problem koji sam vidjela jeste nemogucnost regularne konverzacije na engleskom jeziku, obzirom da oni granicari koje ja upoznah nisu bas vladali tim znanjem....
EdaHifi

Post by EdaHifi »

Negdje '98 ili '99, dok se u Madjarsku jos moglo bez vize, vracao sam se autobusom iz SR Nj i na austrijsko-slovenskoj granici soferi (autobuski soferi na medjunarodnim linijama su meni inace jedan od najmrzih sloja ljudi, mozda grijesim ali imam skroz slabo misljenje o njima. uvijek nesto mudruju, muljaju, svercuju, provlace....ne mozes ih skontati da si pita!) nesto zakuhali sa slovenskim granicarima, nosaju se nekakvi papiri od kontejnera do kontejnera, galami se, spominju se i uzi clanovi familija i to puna 3 sata. I na kraju okrenuli se i soferi nam saopcavaju idemo preko Madjarske. Navodno jedan od dezurnih granicara je neki koji je vec odavno bacio zub na njih pa zeza nesto zbog tehnicke sigurnosti vozila. Nisam im to povjerovao ali sta cu? Nemam izbora nego sjedi i suti.

A autobusu atmosfera onako, nakon 3 sata cekanja je svima drago da se ide dalje pa kako bilo. Nakon kafe pauze u nekakvoj 24h birtiji u gluho doba noci, u autobusu nam neki saner prezentira 2 velika pakovanja kolaca, taman dovoljno za svakog u autobusu; kao on kupio da nas pocasti pa eto bujrum. Nije mu skoro niko povjerovao da je on to stvarno kupio ali su svi uzeli po jedan. Svi 'sem nekog starog dede, kaze dedo ko zna s'cim to madjari prave i na kraju ce to ipak neko morati platiti. Neces, ne moras.

I sad dolazi poenta, na izlazu iz Madjarske, negdje oko 3-4 sata ujutru ulazi bunovan granicar. Pregledava pasose, nikakvih podpitanja, nista. I sad krenuo iz autobusa na prednja vrata, mi se vec namjestamo da nastavimo kunjati kad stade kod sofera i trazi onu papirnu sajbu. Gleda onu sajbu, uzdigao se jednu stepenicu vise da ga svi u autobusu vidimo i cujemo, samo sto nije mikrofon u ruke uzeo, i poce nesto na nekoj mjesavini njemackog i hrvatskog. Mislim da su ga odmah svi razumjeli: sofer je negdje vozio 110 KmH, autobusi u Madjarskoj smiju samo 100 KmH, on sad mora zvati policiju jer oni moraju to ispitati. U redu zovi, boli me briga, sto su stvarno vozili tako brzo. Ali policija nije tu, minimalno 3-4 sata dok policija dodje, sigurno pocinju tek od 8 raditi .-) Soferi ko soferi odmah neku pricu sa njim, i granicar direktno svima nama rece, 100 maraka i idete dalje. I sad naravno da soferi nece to iz svog dzepa da plate, oni bi cekali policiju jer je kazna niza ali ako mi putnici hocemo da skupimo pare. A granicar kao da je znao kroz sta smo prosli i koliko smo cekali i sta je trebao spomenuti; skupi se tih 100 maraka, mozda i vise, za 10-15 sekundi. Soferi uzese tu sicu sebi dadose Claru Schumann granicaru i bok.

"Reko sam ja vama da ce se kolaci platiti." - bio je jedini komentar koji se cuo.
Ina

Post by Ina »

Felichi i mIRCerka, da, smetnula sam, sa uma i zaboravila napisati da je u pitanju bila voznja AVIJONOM ili kako danas kazu modernije LETENJE, a pomenute granice su dakle, aerodromske...eto, misterija rijesena. :idea: :-D
PR80.

Post by PR80. »

Prije par godina isla sa bosanskim pasosem u Rusiju... Jedva se izvukla i trenutno sad nemam zelju otici u tu drzavu bez obzira kakav pasos imam (jedino ako se politicka situacija promijeni mogu sebe vidjeti u toj drzavi).
bleka

Post by bleka »

PR80. wrote:Prije par godina isla sa bosanskim pasosem u Rusiju... Jedva se izvukla i trenutno sad nemam zelju otici u tu drzavu bez obzira kakav pasos imam (jedino ako se politicka situacija promijeni mogu sebe vidjeti u toj drzavi).
De nam PR80 malo otome. Na nasem MVP pise da treba pozivno pismo. Kako to ide ? Jel zezaju ili ...?
PR80.

Post by PR80. »

bleka wrote:
PR80. wrote:Prije par godina isla sa bosanskim pasosem u Rusiju... Jedva se izvukla i trenutno sad nemam zelju otici u tu drzavu bez obzira kakav pasos imam (jedino ako se politicka situacija promijeni mogu sebe vidjeti u toj drzavi).
De nam PR80 malo otome. Na nasem MVP pise da treba pozivno pismo. Kako to ide ? Jel zezaju ili ...?
Ja jedino mogu napisati o svojim vlastitim dozivljajima, znam da je mojih par prijatelja islo do Rusije kasnije i nisu imali ogromne probleme ali izgleda da sam ja imala "srece" pa medju prvima isla.
Procedure su bile duge za dobiti vizu, mislim da sam par mjeseci prije nego sto sam trebala ici predala molbu.
Ja sam prosla 2 - 3 kontrole u samom autobusu dok smo dosli do prave granicne kontrole (nikad to nisam dozivjela, jedino kod njih neka druga pravila). Svi smo izisli iz autobusa, pretresli su sve torbe, kofere... al` sve je bilo ok dok nismo ja i jaranice sa bosanskim pasosem dosle na red. Niko od njih nije pricao engleski tako da se nasa komunikacija svodila na par razlicitih izraza na licu i to je to.
Telefonirali su na hiljadu nekih razlicitih mjesta i zacudjeno klimali glavama (valjda nikad prije nisu vidjeli bosanski pasos na tom granicnom prelazu). Poslije sat - dva i nas su na kraju pustili al` je drugi fazon bio razmjenjivanje norveskih krona u njihovu valutu... Opet im potreban pasos pa dok su njega prelistali, izlistali :D mogli su isplatiti citavoj Rusiji platu. :D A da ne pisem kako su nas samo mrzovoljno gledali...
Na kraju i ja dobijem novac, sjednem u autobus i krenem prema jednom manjem ruskom gradu brinuci se vec da li cu se uspjeti izvuci iz nezakonite zemlje (znam o ljudima koje su tako zezali na tom istom granicnom prelazu i na kraju ih ostavili pa ljudi camili po zatvorima par mjeseci dok ih nisu pustili - ni krivi ni duzni ljudi).
Idem bilo gdje ali sad za sad u Rusiju NE. Mislim da ni jedna drzava nije vrijedna tih briga koje smo nas 3 prosle zbog tih par dana.
bleka

Post by bleka »

PA izgleda treba viza. Kad bi nasim habletinjama vjerovo iz MVP jos bi odlezo s nekim iz Cecenije par mjeseci
PR80.

Post by PR80. »

bleka wrote:PA izgleda treba viza. Kad bi nasim habletinjama vjerovo iz MVP jos bi odlezo s nekim iz Cecenije par mjeseci
Ja im ne bih vjerovala bez obzira sta mi kazu. Ja sam u svom pasosu imala norvesku radnu i boravisnu dozvolu, zatim dobila njihovu vizu pa me opet zezali i gledali kao da sam bacena s` druge planete.
Pa poznajem norvezane koji su imali problema na granici sa norveskim pasosem, sta dalje da pricam...
A sve one dane sto sam provela nisu vrijedne moje posjete u Rusiju... kroz glavu je prolazila samo jedna misao a to je: da li cu se uspjeti izvuci nazad do Norveske.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

bleka wrote:Idem ti vozom BG_zurich. Prosli sloveniju, nakav frajer iz Prozora, Dedo iz Banja luke s zenom i sinom tei Cetnikusa iz gline (radi u Austriji) i ima putovnicu. Ja njima govorim gledajte sta znaci imati Bosnaski pasos kako ce me sada Austrijanci zajebavat. Ude momka iz prozora je davio 30 min gdje ide sta radi,..
Dedu pita gdje su pare, kaze dedo idem cerkama, onda izvadi naku karticu od Zagrepacke banke, kaze Austraijanac nije ovo dovoljno, jebada 15 min. Konacno cetnikusu koja ima radnu austrijsku dozvolu, rece kako ste vi ovo izvadili u Austriji morate u ZG. Jebad reko sta li ce sada meni da radi ?
JA izvadio pasos frajer ga ni ne pogleda :-) .
Jedina validna teorija je bila poslije da je frajer Bosanac (naturolazovani Austrijanac) i da je podjebavo komsije ili ti susjede. :D
A sta bi kad si se probudio? :D :D :D
bleka

Post by bleka »

Vodenjak wrote:
bleka wrote:Idem ti vozom BG_zurich. Prosli sloveniju, nakav frajer iz Prozora, Dedo iz Banja luke s zenom i sinom tei Cetnikusa iz gline (radi u Austriji) i ima putovnicu. Ja njima govorim gledajte sta znaci imati Bosnaski pasos kako ce me sada Austrijanci zajebavat. Ude momka iz prozora je davio 30 min gdje ide sta radi,..
Dedu pita gdje su pare, kaze dedo idem cerkama, onda izvadi naku karticu od Zagrepacke banke, kaze Austraijanac nije ovo dovoljno, jebada 15 min. Konacno cetnikusu koja ima radnu austrijsku dozvolu, rece kako ste vi ovo izvadili u Austriji morate u ZG. Jebad reko sta li ce sada meni da radi ?
JA izvadio pasos frajer ga ni ne pogleda :-) .
Jedina validna teorija je bila poslije da je frajer Bosanac (naturolazovani Austrijanac) i da je podjebavo komsije ili ti susjede. :D
A sta bi kad si se probudio? :D :D :D
To ti je majstore bilo tako. Sad ako hoces vjerovat vjeruj ako neces ganjaj kurtovnicu :-D
PR80.

Post by PR80. »

Evo jednog dozivljaja sa naseg aJrodroma :D . Prosla pasosku kontrolu, sjednem i kao da mi neko sapnu na uho da provjerim u svojoj torbi koliko je ostalo para. Ne znam kud me djavo natjera :D pa nadjem oko 50 KM. Kontam da i to sprzim dok nisam usla u aviJon :D . Krenem prema tax free shopu kad pita mene nas policajac: ej mala gdje si ti krenula? Ja se okrenem i kazem: paa do tax free-ja da pogledam neke stvari.
A on na to: pa jebo ga Bog koliko te puta moram kontrolisati.
Kako je onako fin momak i kulturan :D ... taman fino odgovara za posao. :D
felichi

Post by felichi »

ma sve je to individualna stvar

ako si u koznjaku, crnoj trojki spustenoj do zemlje, tresu narodnjaci iz kola, ne vidi se sjediste od 'robe', e pa i ja bih te zajebavao

mislim da 'postenu inteligenciju' niko ne pegla previse

ah, da. slovenci su moju prijateljicu izbacili iz autobusa u 22.00 posto je viza pocinjala tek naredni dan. tj. za dva sata. bus nije htjeo cekati i - ostala djevojka sama na grani, u ponoc.
horor

i da, mislim da su mnogo gora ponizenja pred ambasadama
Post Reply