evo iskustva sa Bliskog istoka :
Tursko-Iracka granica (Bosnia vs. USA and rest): Ogromni redove, tenkovi, transporteri, milion kontrola. Amerikanci, Britanci i ostali u redovima, problemi sa vizama (Visa, Visa?-What the fucking Visa, I dontneed visa, I'm an American, bla, bla- a brkati granicar samo vice Visa, Visa).
Rove se torbe, prtljag, pretresaju se svi.
Dolazimo do prve kontrole, traze pasose, mi skromne Bosnje lagano saru, kad oni "Bosna!!?", jos kad rekosmo "Saraj-Bosna", tu padose skoro u sevdah
Baghdad (Bosnia vs. komsije sa istoka i zapada) :
Americka Ambasada, izdaju se DoD (Department of Defence) kartice i potvrde vojnih ugovora.
Kolega, Srbijanac iz Beograda, smije se, kaze sve zavrseno, ide na vojni ugovor, plata ne smije se spomenuti ovdje, ali malo manja od Ashdown-ove u Bosni, usporedbe radi.
Stroga teta, Latino babe, pregleda papire, provjerava postojeca dokumenta, upisuje kod pasosa, upitno pogleda u komsiju preko Drine, i kaze : nema statusa. Ovaj preblijedi, kako sta, nema, kaze DoS kompjuter ne da unos, niste podobni.Izadje on, na mene red, teta kaze skromnom Bosnji, mojoj malenkosti, rutinski, gospodine hvala, GS-12, sretno i cuvajte se.
Hajd' hvala Bogu nek smo barem negdje privilegovani,