Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

fido1

Post by fido1 »

.....Bosnjaci, naravno u skolama hoce da uce Bosanski jezik. Normalno, jer zivimo u BiH.........

izvini koji si ti jezik ucio u skoli, ja sam ucio S-H ili H-S.
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

fido1 wrote:.....Bosnjaci, naravno u skolama hoce da uce Bosanski jezik. Normalno, jer zivimo u BiH.........

Vidim i ti se jedan od onih sto pati.
mr__bosnjak

#28 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by mr__bosnjak »

gavrilo wrote:
mr__bosnjak wrote:Okej dobre su ti namjere gavro. Ali gledaj, ovo je ja mislim objavljeno u nekim hrvatskim novinama. Onda, Bosnjaci jesu u BiH autohtoni kao i Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj. Ali, to nesprijecava da ljudi bosnjacke i hrvatske nacije u Srbiji, srpske i hrvatske u Bosni i bosnjacke i srpske u Hrvatskoj trebaju da budu ravnopravni.
ne vjerujem da si los covjek... ali neke poglede moras da promjenis.

bosnjaci jesu autohtoni u bih... isto kao sto su to hrvati i srbi. bih nije drzava samo bosnjaka, niti su bosnjaci jedini drzavotvorni narod.

bosna i hercegovina je drzava njenih naroda... bosnjaka, srba i hrvata, koji ce za dvije generacija da cine jasnu bosanskohercegovacku naciju.

trenutno je tesko pricati o naciji u bosni, ali s vremenom...
Ali stvar je sto Srbi i Hrvati(oni koji zive u BiH) poricu da su potomci Bosnjaka i tvrde da oni imaju "historijsko pravo" na BiH a da su Bosnjaci ustvari njihovi "poturceni" potomci
poredi njihove stavove sa tvojim... slicni su
iako znamo da je obratno.
pa i oni "znaju" da je obratno od toga sto ti tvrdis :wink:
I plus vecina njih(ima izuzetaka, mislim da si ti jedan) zele nestanak BiH i stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske.
to je na zalost istina... ali vjeruj mi, stavovi da su bosnjaci jedini autohtoni narod bih nece nista poboljsati, sta vise oni su friska municija za srspke/hrvatske nacionaliste ( ... ili ako zelis koalicione partnere sda... sta ti je draze).

zato razmisli jos jednom sta ti podstices sa tvojim izjavama.
Pa vecina Hrvata su tu podrzavali agresorske snage i kada grad nije okupiran nece da budu sa Bosnjacima nego hodaju sami za sebe valjda kao neki prkos da pokazu. A opet iako se Bosnjaci od njih ne izolvsju vjeroavtno i tu ima tih koji ih mrze zbog agresije.
POZDRAV

moze biti...

ali reci ti meni zasto je abih popalila u travniku okolna hrvatska sela?
Gavro. Ja necu neku diskriminaciju Srba, Hrvata ili ikoga drugog u BiH. Ali stvar je, da ako pogledas srednjovjekovne stecke na svakom gdje ima tekst pise "Dobro Bosnjanin" ne Srbin ili Hrvat. Iz osmanlijskog doba mase na mase dokaza kao i jos iz rednjeg vijeka pokazuju da su Bosnjani/Bosnjaci osnivaci i autohtoni u BiH. Nemam sada sve te dokumente ili slike stecaka ali evo izjava Ivana Frane Jukica 1848. godine(kao sto vidis nije musliman ali jeste Bosnjak i Bosanac):
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Onda evo i pjesam Safvet-bega Basagica(koji je isticao bosnjastvo vise puta):
Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.
Evo i izjave danasnjih akademika, historicara i akademika:
Pr. Danko Tanaskovic:
"suština u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovništvo, s neprekinutim etničkim, kulturnim, psihičkim, pa i državotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, žive Bošnjaci i da je to jedino njima odgovarajuće narodno i nacionalno ime."
Akademik Muhamed Filipovic:
"i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike."
Intelektualac Adil-beg Zulfikarpasic:
"katolički i pravoslavni pisci u Bosni, naročito franjevci u 16., 17. i 18. vijeku pisali o bosanskom jeziku, a sebe nazivali Bošnjacima."
Pr. Mustafa Memic:
Od sredine XIX stoljeća od kada su se javljali nacionalni pokreti Srba i Hrvata, vodila se permanentna borba među ovim nacionalnim pokretima da prisvoje što veće dijelove bosanskih teritorija i da se bosanski jezik ukine. Od tada počinje proces bosanskih pravoslavaca i bosanskih katolika da se oni tretiraju nacionalno kao Srbi i Hrvati, iako su do tada svi bili Bošnjaci... Taj proces se putem nacionalističkih propagandi dalje razvijao da on danas predstavlja osnovnu smetnju razvoja ovih prostora kao jedinstvene, geografske i ekonomske cjeline."

Jedan od glavnih vodza posrbljavanja je bio Teofil Petranovic koji je napisao knjigu "Srpske narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine" predgovor toj knjizi je pisao Novak Kilibarda a on ovako kaze:
"cijenio ukazano povjerenje [vlade Srbije], pa je za vrijeme svoga boravka u Sarajevu od 1862 do 1869 godine neprekidno širio srpsku propagandu..."
i
"kao povjerenik srpske vlade u Bosni dobijao više novčane potpore nego ijedan drugi povjerenik."
A Milovan Dilas za Bosnjake Sandzaka ovako kaze:
Taj naziv... je tradicionalan vec od srednjeg vijeka: muslimani koje sam ja poznavo u Bijelom Polju i družio se sa njima uvijek su govorili da su Bošnjaci. U mojoj porodici je bio sluga musliman, Bešir Zulević iz okoline Rožaja. Bio je nepismen – ja sam ga naucio pismenosti – što nije bilo teško, jer je bio veoma bistar...uvijek je govorio da je Bošnjak. A i Vuk Karadžic je upotrebljavao taj termin – Bošnjaci.
Dr. Nada Klaic:
....No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća.

....Posve razumljivo da Ćirkoviću za njegovu teoriju o srpstvu Bosne ne mogu poslužiti niti Konstantinovi podaci o naseljenju Srba, jer ih car, a znamo i zašto, stavlja u Srbiju, Paganiju, Zahumlje i Travuniju te Konavle po kriteriju 10-og stoljeća kad su sve te zemlje priznavale bizantsku vlast. Prema tome, ako se sam car nije hvalio da je Bosna od naseljenja srpska, a sigurno bi to vrlo rado učinio,onda kritičkom historičaru ne preostaje drugo nego i na osnovi careva teksta tvrditi da je Bosna od početka bila BOSANSKA.

I za kraj evo sta je rekao utemeljitelj srpskih propagandih aktivnosti i ideje velike Srbije Ilija Garasanin u svom planu posrbljavanja "Nacertanije":
Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva..." Nadalje, govori o procesu preobražavanja srpstva u Bosni, koje počinje polovinom 19 stoljeća podudarajući se sa periodom u kojem su pisane Načertanije, i sjedinjenju istih sa Srbijom: "...ako bi se pre ovog opšteg sojedinjenja Srbstva što osobito u Bosni preobražavati počelo....K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli." Da bi plan Velike Srbije tekao bez većih problema, Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opšta historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka" i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." Meta njegovog programa bili su i katolički Bošnjaci: "Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."
A srpski i hrvatski historicari samo pricaju o nekom nedokazanom "poturcivanju". Svi koji hoce da budu Srbi i Hrvati a zive u BiH to mogu da budu i mogu da budu ravnopravni ali ako ce oni tu biti smatrani isto puno autohtonim kao Bosnjacima onda Bosnjaci zasluzuju isto takav status u Srbiji i Hrvatskoj, ili?
sule_krug

Post by sule_krug »

Prenj wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Prenj wrote: Istina je da bi smanjenju izolacije vjerovatno pomoglo i otkrice krivaca za nestanak 21 pripadnika HVO za vrijeme rata, koje je i pored toga sto ih je evidentirao ICRC progutao mrak ...
da li mislis da bi bas tolko pomoglo? zasto niko ne zeli nikakvo pomirenje? zasto sve ''njihove'' institucije zagovaraju podijeljenost? :x
o mrtvima samo najbolje!
Naravno da bi pomoglo. I u Bugojnu i u svim drugim gradovima BiH gdje ratni zlocinci jos uvijek nekaznjeno setaju.
ja mislim da taj koji je odgovoran nehoda jer nije vise ziv. mozda grijesim ali ta se prica vrti
gavrilo

#30 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by gavrilo »

mr__bosnjak wrote:ali ako ce oni tu biti smatrani isto puno autohtonim kao Bosnjacima onda Bosnjaci zasluzuju isto takav status u Srbiji i Hrvatskoj, ili?

bosnjaci (sandzak ili raska oblast) jesu autohtoni u pojedinim dijelovima srbije.
breka

Post by breka »

sve mi ovo sve vise lici na situaciju u bivsoj SFRJ u kojoj su srbi bili dominantni i polagali zahtjev na veliku srbiju. bosna je na zalost, mrtvo slovo na papiru.
zlata

#32 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by zlata »

gavrilo wrote:
mr__bosnjak wrote:ali ako ce oni tu biti smatrani isto puno autohtonim kao Bosnjacima onda Bosnjaci zasluzuju isto takav status u Srbiji i Hrvatskoj, ili?
bosnjaci (sandzak ili raska oblast) jesu autohtoni u pojedinim dijelovima srbije.
Pa to me najvise zivcira. Taj dupli standard! Jedan princip (vjerske pripadnosti, zato i etnicke-nacionalne-drzavne) vazi za Sandzaklije...a drugi za bosanske Srbe i Hrvate! I najsmjesnije mi je kad je isti tip u stanju propagirati balkansko pan-bosnjastvo i poricati pravo katolika i pravoslavaca na njihovo srpstvo ili hrvatstvo.
mr__bosnjak

#33 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by mr__bosnjak »

zlata wrote:
gavrilo wrote:
Pa to me najvise zivcira. Taj dupli standard! Jedan princip (vjerske pripadnosti, zato i etnicke-nacionalne-drzavne) vazi za Sandzaklije...a drugi za bosanske Srbe i Hrvate! I najsmjesnije mi je kad je isti tip u stanju propagirati balkansko pan-bosnjastvo i poricati pravo katolika i pravoslavaca na njihovo srpstvo ili hrvatstvo.
Vidim da se na mene odnosi. U Sandzaku nije bilo bosnjackih misionara koji su sirili bosnjastvo nego su bili dio Bosne i zato Bosnjaci sto su i danas ostali. Ja neporicem ikome pravo na na ista ali istina jeste da Bosna nije ikada pripadala Srbiji i Hrvatskoj i njihovi misionari su te nacije u njoj prosirili. Ja njih nemrzim jer mrznja najprije tebe samog unistava ali nemogu trpit kada neko pocinje ovake price. Gavro je bar normalno diskusiju vodio ali ti odma ulijeces ko ja imam "dupli moral".
Prenj

#34 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by Prenj »

mr__bosnjak wrote:
Vidim da se na mene odnosi. U Sandzaku nije bilo bosnjackih misionara koji su sirili bosnjastvo nego su bili dio Bosne i zato Bosnjaci sto su i danas ostali. Ja neporicem ikome pravo na na ista ali istina jeste da Bosna nije ikada pripadala Srbiji i Hrvatskoj i njihovi misionari su te nacije u njoj prosirili. Ja njih nemrzim jer mrznja najprije tebe samog unistava ali nemogu trpit kada neko pocinje ovake price. Gavro je bar normalno diskusiju vodio ali ti odma ulijeces ko ja imam "dupli moral".
Kada je tacno teritorija Sandzaka bila u sastavu Bosne i Hercegovine?
mr__bosnjak

#35 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by mr__bosnjak »

Prenj wrote:
mr__bosnjak wrote:
Kada je tacno teritorija Sandzaka bila u sastavu Bosne i Hercegovine?
Prvi put je tamo dosao Ban Stjepan II Kotromanic a finalno osvojio Ban/Kralj Tvrtko I Kotromanic. Tamo se kroz krvno mjesanje sa Bosnjanima i pripadnosti Bosni ubrzo pocelo cvijetat bosnjanstvo. Mislim da su cak nadzeni neki stecci. Onda u osmanlijsko doba Bosnjacima je priznat ejalet(bosanski ejalet) koji se feudalno podjelio na vise sandzaka(oblasti) medzu kojima je i onda zaokruzen Novopazarski Sandzak koji ostaje u sastavu Bosne i naredne 400 godina. Njega je Austro-Ugarska odvojila od Bosne 1878. godine a ranije je jedan od glavnih upravnika bosanske vojske bio iz Sandzaka. Sandzak tek biva osvojen od Srbije i Crne Gore 1912. godine poslije cega su se desila mnoga zlodjela u formama istrjebljenja protiv tamosnjih Bosnjaka a i Albanaca sto se najvise vidjelo u drugom svjetskom ratu i za vrijeme Milosevicevog rezima. Danas tamo se i dalje vecinom ocuvalo bosnjastvo.
novalic

#36 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by novalic »

Prenj wrote:
mr__bosnjak wrote: ...
Znam da sam malo skreno sa teme ali sam morao prvo to da razjasnim a onda sto se tice bas Bugojna. Pa vecina Hrvata su tu podrzavali agresorske snage i kada grad nije okupiran nece da budu sa Bosnjacima nego hodaju sami za sebe valjda kao neki prkos da pokazu. A opet iako se Bosnjaci od njih ne izolvsju vjeroavtno i tu ima tih koji ih mrze zbog agresije.
POZDRAV
Da li je moguce bilo gdje u BiH normalno zivjeti dok su god ratni zlocinci na slobodi?
naalost, prenj, mislim da i poslije "odgovaranja" ratnih zlocinaca situacija se nece promijeniti..

nije li to samo isprika.. rok.. vidjecemo poslije, da li stvarno mislis da ce se se situacija drasticno promijeniti zatvaranjem zlocinaca...

ja ovdje na tv vidjela situaciju stolca.. nije za vjerovati cija su djeca.. napumpanija..

ja to, kao neko iz gradacca, nikako da skontam.. ne mogu pa Bog.. i da sto godina zivim... opet ne mogu..

a realnost.. drugacija
novalic

#37 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by novalic »

zlata wrote:
gavrilo wrote:
zlato.. .. zlato....
Prenj

#38 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by Prenj »

mr__bosnjak wrote: Prvi put je tamo dosao Ban Stjepan II Kotromanic a finalno osvojio Ban/Kralj Tvrtko I Kotromanic. Tamo se kroz krvno mjesanje sa Bosnjanima i pripadnosti Bosni ubrzo pocelo cvijetat bosnjanstvo. Mislim da su cak nadzeni neki stecci. Onda u osmanlijsko doba Bosnjacima je priznat ejalet(bosanski ejalet) koji se feudalno podjelio na vise sandzaka(oblasti) medzu kojima je i onda zaokruzen Novopazarski Sandzak koji ostaje u sastavu Bosne i naredne 400 godina. Njega je Austro-Ugarska odvojila od Bosne 1878. godine a ranije je jedan od glavnih upravnika bosanske vojske bio iz Sandzaka. Sandzak tek biva osvojen od Srbije i Crne Gore 1912. godine poslije cega su se desila mnoga zlodjela u formama istrjebljenja protiv tamosnjih Bosnjaka a i Albanaca sto se najvise vidjelo u drugom svjetskom ratu i za vrijeme Milosevicevog rezima. Danas tamo se i dalje vecinom ocuvalo bosnjastvo.
"cvjetalo bosnjastvo"
Koji su bili uopste elementi drzavnosti u srednjem vijeku?
Da li u srednjevjekovnoj drzavi postoje nacije?

Kakav je stepen autonomije Bosna imala pod Otomanima?
BECHO

Post by BECHO »

fido1 wrote:.....Bosnjaci, naravno u skolama hoce da uce Bosanski jezik. Normalno, jer zivimo u BiH.........

A u kojoj si drzavi zivio kad si ucio S-H/H-S? Srbohrvatskoj ili Hrvatosrbiji? :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

fino vi iz Bugojna preko obrazovnih sistema stigoste do Sandzaka....
cesto idem u Bugojno i do sada nisam primjetila neke vece belaje. Mozda zato sto ne znam raju, pa ne znam kako se zovu, ergo ne znam koji su kafici ciji....
neko je vec napisao, cini mi se novalicka, da su djeca u Stocu napumpana...
sva su djeca napumpana, sto je sramotno...svi su veci nacionalisti nego sto su im roditelji ikad bili...cak u manje problematicnim gradovima i gradicima se to osjeti....kad jednu Hanifu raja proziva da je izdajica jer se druzi sa Ivanom ili Jelenom...
fuj...al bitno je da svi imaju svoje nacionalne predmete u skolama, a to sto profesori ne primaju platu redovno, to je nebitno...
Bitno je biti NAS....
jedva cekam popis 2011.god. idem u Eskime....
BECHO

Post by BECHO »

Hrvati se u Bugojnu izoliraju od Bosnjaka?! :shock: Ko ih hebe, izolirajte se i vi od njih i nema frke. Iz svoje basce beri cvijet... :)
faaka

Post by faaka »

To sto su se Hrvati izolirali u Bugojnu nije mi nimalo cudno jer kakvo su zlo bili pripremili 93' oni dobro znaju i znaju da to Bosnjaci dobro znaju i zato tu nema suzivota niti ce ga kad biti.

Nije to stvar bivsih celnika u Bugojnu niti je to stvar nekoliko nestalih HVO casnika. Taj raskol u Bugojnu je predubok i obuhvata obicne ljude. To niko nikad nece moci izliijeciti cak ni vrijeme. Mozda zaborav...

Hrvati u Bugojnu su visoko gledali a nisko pali. Oni su se izolirali zato sto jos uvijek nemogu progutati to da su izgubili Bugojno - Mali Rim kako su ga zvali. Da im Bosnjaci padnu saka sviju bi ih podavili samo da se osvete za izgubljenu bitku 93.
BECHO

Post by BECHO »

Ja mislim da je za ovako kompleksnu situaciju kriva iskljucivo Hanifa jer se druzi sa Ivanom i Jelenom. :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

BECHO wrote:Ja mislim da je za ovako kompleksnu situaciju kriva iskljucivo Hanifa jer se druzi sa Ivanom i Jelenom. :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
privremeni

Post by privremeni »

BECHO wrote:Ja mislim da je za ovako kompleksnu situaciju kriva iskljucivo Hanifa jer se druzi sa Ivanom i Jelenom. :D
jasta. Vazno je da opet mi nismo nista.

Ja nove kosovske mitologije.
zlata

#46 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by zlata »

mr__bosnjak wrote:
zlata wrote:
gavrilo wrote: bosnjaci (sandzak ili raska oblast) jesu autohtoni u pojedinim dijelovima srbije.
Pa po tom principu...ako su Sandzaklije..Bosnjaci-Bosanci..onda su to i Licani...isto Bosnjaci. I Dalmatinci iz Dalmatinske Zagore. I Kordunasi. I Slavonci. I to je sve bila Bosna (pod Turcima). Po istom principu...i ja sam Turkinja. Bili smo pod njihovom okupacijom 400+godina...cak imam i jedno-dvoje predaka iz Anatolije. To ti je cak i vece pravo na "moj turski identitet" (ipak "krv nije voda" :-D )neg' sto vecina Sandzaklija ima na bosanski...osim...ako bosanskim smatras, "balkansko-islamski" :P !

A kako Mr.Bosnjak veli: "oni su bili dio Bosne..zato Bosnjaci". Da...i Irci su Englezi! :D :lol: Inace...svi smo bili dio Jugoslavije...zato smo valjda i dalje Jugoslaveni!
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

#47 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

zlata wrote: A kako Mr.Bosnjak veli: "oni su bili dio Bosne..zato Bosnjaci". Da...i Irci su Englezi! :D :lol: Inace...svi smo bili dio Jugoslavije...zato smo valjda i dalje Jugoslaveni!
Mr. Bosnjak ce tvrditi da smo svi Yugoslashnjaci, a Yugoslaveni su vjestacka nacija!!!
danas

Post by danas »

nista ja ovo vise ne kontam. pa i velika vecina danasnjih amerikanaca je porijeklom iz engleske i engleska (velika britanija) je vladala americkim kolonijama. to amerikance danas ne cini englezima. niti one engleze na ostrvu cini amerikancima... posebni su.

a kod nas... sam bog dragi zna... onaj je vladao, onaj se iselio, prije 600 godina bila takva teritorija... jao... :-) :-) :-)
zlata

Post by zlata »

Ma Danas...kod nas su se na Balkanu, te etnogeneze odvijale, velikim djelom, po vjerskoj liniji. Trenutno je tako i sa Bosnjacima. I kod Grka je slicno. Napr. mnogi su pravoslavni Vlasi i Albanci postali Grci...ili se izjasnjavaju kao Grci...u nedostatku neke druge, jace, etnicki kohezivne struje...i sve to kroz direktnu intervenciju grckih popova, skolstva, i blagoslov grcke pravoslavne crkve!

Sad kod nas u BiH, problem nije cinjenica da se neko izjasnjava kao Srbin ili Hrvat, problem je u njegovom odnosu prema drzavi BiH, i u medjusobnih odnosima izmedju te tri vecinske vjerske zajednice! Problem nije sto je neko Srbin ili Hrvat, musliman ili pravoslavac...problem jest' sto su kod nas ljudi kadri ubiti susjeda za "to"!

Inace...Bosnjaci i muslimani kao vecinska etnicka-vjerska zajednica, kojima je najvise stalo do BiH, bi morali malo dublje preispitati svoj odnos prema Srbima i Hrvatima...kojima ne smeta ziviti u BiH...al'koje ocito iritira necije poricanje njihove kulturne i vjerske srodnosti sa susjednom Srbijom i Hrvatskom. Ako je Srbija kadra dozvoliti muslimanima na Sandzaku skolstvo na bosanskom jeziku...od kud vise ikom pravo prigovoriti jednom Srbinu na Palama sto govori ekavski, il'sto se izjasnjava k'o Srbin, ili jednom Hrvatu u Bugojnu, sto mu djete uci i govori knjizevni hrvatski. Ako ista..jezik Sandzaka je najslicniji crnogorskom, al'se uporno tvrdi da je to "bosanski", i svi su kadri presut'ti te cinjenice "u ime bosnjackog jedinstva, od Kladuse do PM). Opet dupli arsin...al'samo se ukazuje na podijeljene skole...u federaciji!

Sama cinjenica da se insistira na nekakvoj "historijskoj Bosni" :bih: na teritoriji starih srpskih i crnogorskih drzava, Raske i Zete...se ni malo ne razlikuje od srpskog svojatanja BiH...osim...sto jos nismo krenuli u rat..."na Sandzak". Mislim...ako je to stvarno Bosna i taj narod bosanski...onda je definitivno opravdano napasti Srbiju :x i osloboditi "bracu Bosnjake-Bosance" :thumbup: i "otete" djelove zemlje bosanske. Valjda je to logican redoslijed zbivanja. Samo trebamo cekati "pravi trenutak"! :-)
Tulipan

#50 Re: Hrvati u Bugojnu sami sebe izolovali od Bošnjaka

Post by Tulipan »

mr__bosnjak wrote:
gavrilo wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:''Mislim da su Hrvati, izoliravši se od Bošnjaka, nametnuli sami sebi svojevrstan geto ''
od samog pocetka diskusije se zakljucuje da su samo hrvati krivi. to se postavlja kao neka premisa, koja je nedodirna i oko koje se ne smije raspravljati.

moj zakljucak ... sami pocetak je licemjeran.
"to je stoga što Bošnjaci cijelu BiH doživljavaju kao svoju državu"
cesto je slucaj da je dozivljavaju kao samo svoju (jer eto babo alija ih je naucio da su oni autohtoni, a srbi i hrvati su doslije, uljezi bolje receno...), sto otvara malo drugi pogled na razlog hrvatske odbojnosti.

ali... uslov za nastavak diskusije je "... da su hrvati sami krivi"

Jad i čemer
Kada smo je pitali kako bi usporedila stanje u Bugojnu nekada i sada kazala je kako se danas, deset godina nakon rata, a 15 godina nakon prvih demokratskih izbora, situacija u Bugojnu može opisati s dvije riječi: jad i čemer.
... kao i ostatak bosne... na zalost. na neki nacin je i pitanje apsurdno... poredite to i to prije i poslije rata :roll:

''Nezaposlenost se ne može niti izmjeriti, tolerancija je riječ koju su stanovnici Bugojna izbrisali iz svojih rječnika, a umjesto nje je uvedena 'segregacija''' – govori nam ona
na osnovu ove izjave, ja zakljucujem da je netolerancija prisutna i kod hrvata i bosnjaka.

ali ... drzimo se prvog i glavnog zakona ove teme.... "... hrvati su sami krivi"

Podjela između Hrvata i Bošnjaka je preduboka. U Osnovnoj školi Jaklić, u kojoj se provodi famozni projekt «dvije škole pod jednim krovom» podjela ide do banalnosti. Tako djeca Hrvatske nacionalnosti ne kupuju doručak u grilu koji je u vlasništvu Bošnjaka.
Učitelji umjesto da svojim primjerom potječu djecu na druženje i sami se ne 'druže'. Tako čistačica Hrvatske nacionalnosti pravi kavu učiteljicama Hrvaticama, dok čistačica Bošnjačke nacionalnosti pravi kavu učiteljicama i učiteljima Bošnjacima. Bizarno.

ovo govori isto za sebe...

ipak... zakon broj jedan

Hrvatski geto
kakav je ovo naslov???

iskreno mislim da je ovakvo poredjenje uvreda bosanskih hrvata

''Ja bih možda nekada i otišao u kafić kojemu vlasnik nije Hrvat, ali znam da bi odmah naišao na osudu svoga društva'' – govori nam on.
ovo je glavni, nazovimo ga belaj bih :roll:

Zanimljivo.
Nema Srba

da veoma zanimljivo... da zanimljivije ne moze da bude.

jebo te komentara...

Prenj wrote:Istina je da bi smanjenju izolacije vjerovatno pomoglo i otkrice krivaca za nestanak 21 pripadnika HVO za vrijeme rata, koje je i pored toga sto ih je evidentirao ICRC progutao mrak ...
Prenj wrote:Naravno da bi pomoglo. I u Bugojnu i u svim drugim gradovima BiH gdje ratni zlocinci jos uvijek nekaznjeno setaju.
:thumbup:
Okej dobre su ti namjere gavro. Ali gledaj, ovo je ja mislim objavljeno u nekim hrvatskim novinama. Onda, Bosnjaci jesu u BiH autohtoni kao i Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj. Ali, to nesprijecava da ljudi bosnjacke i hrvatske nacije u Srbiji, srpske i hrvatske u Bosni i bosnjacke i srpske u Hrvatskoj trebaju da budu ravnopravni. Ali stvar je sto Srbi i Hrvati(oni koji zive u BiH) poricu da su potomci Bosnjaka i tvrde da oni imaju "historijsko pravo" na BiH a da su Bosnjaci ustvari njihovi "poturceni" potomci iako znamo da je obratno. I plus vecina njih(ima izuzetaka, mislim da si ti jedan) zele nestanak BiH i stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske. A svi znamo sta je to-novo stvaranje "treceg rajha" samo na Balkanu i narucito kod Srba.
Znam da sam malo skreno sa teme ali sam morao prvo to da razjasnim a onda sto se tice bas Bugojna. Pa vecina Hrvata su tu podrzavali agresorske snage i kada grad nije okupiran nece da budu sa Bosnjacima nego hodaju sami za sebe valjda kao neki prkos da pokazu. A opet iako se Bosnjaci od njih ne izolvsju vjeroavtno i tu ima tih koji ih mrze zbog agresije.
POZDRAV
Ali gledaj, ovo je ja mislim objavljeno u nekim hrvatskim novinama. Onda, Bosnjaci jesu u BiH autohtoni kao i Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj. Ali, to nesprijecava da ljudi bosnjacke i hrvatske nacije u Srbiji, srpske i hrvatske u Bosni i bosnjacke i srpske u Hrvatskoj trebaju da budu ravnopravni.[/b]

Srbi i Hrvati su konstitutivni narodi BiH a Srbi u HR, Bošnjaci u HR kao i Hrvati i Bošnjaci u SCG su nacionalne manjine i u skladu sa tim imaju onoliko prava koliko im pripada kao pripadnicima nacionalnih manjina

Ali stvar je sto Srbi i Hrvati(oni koji zive u BiH) poricu da su potomci Bosnjaka

Ovo mi je najcrnje! Zar neko uopšte razmišlja ovako. U BiH ima ljudi koji su dolazili iz raznih krajeva i Evrope i kasnije bivše Juge. Nisu valjda svi oni "potomci Bošnjaka".

Mr_bosnjak nemoj matereti više baljezgati. Čovječe postao si Skljoco br. 2 ako ne i gori.
Post Reply