Albanci=Iliri?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kog su porijekla Albanci?

Iliri
11
79%
Slaveni
0
No votes
Tracari
0
No votes
Azijati
1
7%
Neko drugi
2
14%

Total votes: 14

zlata

Post by zlata »

Tulipane
U toj srpskoj srednjovjekovnoj drzavi....su ziv'li i Albanci i Vlasi. Takvi su historijski dokazi. Im'o si drustvo...sa slavenskom-slaviziranom elitom...ispod njih domrodce Albance i onda Vlahe...kao najnizi stocarski drustveni sloj.

Nema nikakvih dokaza...da su tadasnji Srbi...isto "cistili" domorodce koje su zatekli na Balkanu!
Bosanac sa dna kace

#27 Re: Albanci=Iliri?

Post by Bosanac sa dna kace »

Tulipan wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Tulipan wrote: Srbi imaju pravo na Kosovo jer se Albanci doseljavaju na područje Kosova tek u 15. vijeku. Srpska država je nastala ranije i to baš na području današnjeg sandžaka i sjevernog i sjeveroistočnog Kosova. Albanci naseljavaju Prištinu tek u 16. vijeku.
To znaci da Bonjaci i Hrvati imaju vece pravo na BiH, jer se Srbi u BiH pocinju doseljavat tek U 16. vijeku , isitina pravoslavno stanovnistvo je zivjelo do tada i u istocnoj Hercegovini, ali nije ga bilo na vecini ostalog podrucja, isto tako Srbi su znaci bili upravu sto su se pokupili iz Hrvatske, ne znam sta cekaju sa Vojvodinom sto se ne kupe otud, jer ni tamo ih nije bilo do 16. vijeka! :x
Care nije bitno sta je bilo prije 5 vijekova, bitno je sta i kako je danas.

Eh da se vrnem temi, koja je razlika izmedju Ilira i Tracana? Kolko znam ta dva naroda us bila jako bliksa, kakv je sad tu steta ako se dokaze da su Albanci potomci Tracana?

Pročitaj malo bolje. Rekao sam da Albanci naseljavaju Kosovo u tek u 15. vijeku. Do tada je tu postojala srpska srednjovjekovna država. Raška je nastala prije Bosne i zatim se širila malo na zapad a malo više na istok i na jug a kasnije i na sjever.

Što se tiče Vojvodine ne znam o kakvom iseljavanju govoriš. Srbi u Vojvodini čine više od 65% stanovništva, Mađara ima 14 % a ostalih još manje.
haloooo to je prije 500 godina kad Albanci naseljavaju Kosovo po tvom misljenju, a po opisu srednjovijekovnog srpskog sela, u toku procavata srpske drzave u svkoj historiji kao nezaobilazan elemenat navode se Arbanesi-Albanci i Vlasi!
Pazi, govori se o Kosovu gdje Albanci cine 80% stanovnistva! Iz tvog posta se da zakljucit da samo Srbi imaju pravo na Kosovu, i to samo sto su Albanci tamo poceli da se doseljavaju tek u 15. vijeku, mada historicari kazu drugacije!
Bosanac sa dna kace

zlata wrote:Citala sam...da su Vlasi kod nas bili najprisutniji u Istocnoj Hercegovini, na Tromedji...i da se je rijec "Balija"...znacilo...islamizirani Vlasi!
da, Vlasi su se najvise stopili medju Srbima putem pravoslavne crkve. A rijec balija i jeste potekla odatle iz Istocne Hercegovine, neki preciziraju da je to Podvelezje, kazu da su podveleski muslimani bili nekad Vlasi koji su presli na islam i da su oni bili zadnji slucaj grupnog prelaska na islam, njihove zene nisu krile lice i slobodno su pjevale na njivi i po selu!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

zlata wrote:Citala sam...da su Vlasi kod nas bili najprisutniji u Istocnoj Hercegovini, na Tromedji...i da se je rijec "Balija"...znacilo...islamizirani Vlasi!
da, Vlasi su se najvise stopili medju Srbima putem pravoslavne crkve. A rijec balija i jeste potekla odatle iz Istocne Hercegovine, neki preciziraju da je to Podvelezje, kazu da su podveleski muslimani bili nekad Vlasi koji su presli na islam i da su oni bili zadnji slucaj grupnog prelaska na islam, njihove zene nisu krile lice i slobodno su pjevale na njivi i po selu!
Rijec "balija" dolazi iz turskog i oznacava muslimana koji neispovjeda islam pravilno. Mnogi Turci su tako nazivali one Bosnjake muslimane koji su se drzali i bogumilskih ucenja.
mr__bosnjak

#30 Re: Albanci=Iliri?

Post by mr__bosnjak »

Tulipan wrote:
Tulipan wrote: Srbi imaju pravo na Kosovo jer se Albanci doseljavaju na područje Kosova tek u 15. vijeku. Srpska država je nastala ranije i to baš na području današnjeg sandžaka i sjevernog i sjeveroistočnog Kosova. Albanci naseljavaju Prištinu tek u 16. vijeku.
To znaci da Bonjaci i Hrvati imaju vece pravo na BiH, jer se Srbi u BiH pocinju doseljavat tek U 16. vijeku , isitina pravoslavno stanovnistvo je zivjelo do tada i u istocnoj Hercegovini, ali nije ga bilo na vecini ostalog podrucja, isto tako Srbi su znaci bili upravu sto su se pokupili iz Hrvatske, ne znam sta cekaju sa Vojvodinom sto se ne kupe otud, jer ni tamo ih nije bilo do 16. vijeka! :x
Care nije bitno sta je bilo prije 5 vijekova, bitno je sta i kako je danas.

Eh da se vrnem temi, koja je razlika izmedju Ilira i Tracana? Kolko znam ta dva naroda us bila jako bliksa, kakv je sad tu steta ako se dokaze da su Albanci potomci Tracana?

Pročitaj malo bolje. Rekao sam da Albanci naseljavaju Kosovo u tek u 15. vijeku. Do tada je tu postojala srpska srednjovjekovna država. Raška je nastala prije Bosne i zatim se širila malo na zapad a malo više na istok i na jug a kasnije i na sjever.

Što se tiče Vojvodine ne znam o kakvom iseljavanju govoriš. Srbi u Vojvodini čine više od 65% stanovništva, Mađara ima 14 % a ostalih još manje.
Tulipan jasno se vidi da podrzavas velikosrpstvo. Kao prvo nemozes gledat sta je bilo prije 500 godina pa i Kosovska Mitrovica je bila dio Bosne jedno vrijeme u srednjem vijeku a Prizren je skupa sa njom u 19 stoljecu osvojen od Husein Kapetana Gradascevica u borbi za bosansku autonomiju poslije da su njegovim snagama prisli mnogi tamosnji Albanci. Opet Bosna naravno nema neko "historijsko pravo" na Kosovo. A ako cemo ici po tome sta je nekad bilo, onda bi Srbi trebali Albancima a mozda i Bosnjacima da predaju cijelu Srbiju jer su njeno podrucje naseljavali Iliri daleko prije dolaska Srba.
A prica o Kosovu kao kolijevci srpstva je obicna laz. Kao prvo prva srpska drzava je bila Raska na podrucju danasnjeg Sandzaka koja je osvojila podrucje Kosova. Ali tamo nije bilo srediste srpske drzave i nema ikakvih kriterija zbog cega bi bilo posebno za Srbe, jos jedan dokaz je da kada su Turci osvojili Kosovo i potomci autohtonih Ilira-Albanci se tamo poceli naseljavat Srbija nije pala. Svaki narod padne kada mu srediste uzmu, Nijemcu su sa Berlinom, da su Nijemci usli u London ili Moskvu bilo bi gotovo sa Englezima ili Rusima a da su u agresiji na BiH Srbi uzeli Sarajevo i Bosnjaci bi pali. Srbi sa Kosovom nisu pali a svi njihovi spomenici su ostali, cak su neki Albanci davali besu da ce ih cuvat sto dokazuje kolko je bilo protjerivanje u ovo vrijeme. A od tada Kosovo je naseljeno Albancima isto sto je kasnije i Sandzak postao bosnjacki a Srbi su dobili Vojvidinu koja je bila dio Ugarske. Srpska historiografija je Kosovo pretvorila u neko "srce" Srba. Ali tema opet nije bila o statusu Kosova nego o porijeklu Albanaca ali eto.
Tulipan

Post by Tulipan »

@ mr_bosnjak

Ne znam o kakvom "velikosrpstvu" govoriš s obzirom da je srpska država nastala na jednom dijelu Kosova i širila se na Kosovu a tada Albanaca još uvijek nije bilo na tom području. Srbija ima potpuno pravo na Kosovo i to nije nikakvo velikosrpstvo. Zvučiš kao albanski političari sa Kosova.

Što se Bosne tiče nikada nije bila do K. Mitrovice. To si ti nešto pomiješao. Našao sam ja jednu takvu kartu na b92 forumu osim ukoliko je nisi ti i postavio međutim radi se o turskim osvajanjima. Na istoj karti dobar komad Slavonije kao i područje oko Siska bilo je po tvome u sastavu Bosne.

Samo da ispravim da većina srpskih spomenika na Kosovu je ili spaljena ili poravnata sa zemljom. Izuzetak su "važniji" spomenici koji se nalaze na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika kulture. Značajniji spomenici se nalaze u italijanskom sektoru. Da nisu reagovali Italijani i Ameri 17. marta prošle godine gorjeli bi i Dečani i Gračanica i Pećka patrijaršija.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Tulipan wrote:@ mr_bosnjak

Ne znam o kakvom "velikosrpstvu" govoriš s obzirom da je srpska država nastala na jednom dijelu Kosova i širila se na Kosovu a tada Albanaca još uvijek nije bilo na tom području. Srbija ima potpuno pravo na Kosovo i to nije nikakvo velikosrpstvo. Zvučiš kao albanski političari sa Kosova.

Što se Bosne tiče nikada nije bila do K. Mitrovice. To si ti nešto pomiješao. Našao sam ja jednu takvu kartu na b92 forumu osim ukoliko je nisi ti i postavio međutim radi se o turskim osvajanjima. Na istoj karti dobar komad Slavonije kao i područje oko Siska bilo je po tvome u sastavu Bosne.

Samo da ispravim da većina srpskih spomenika na Kosovu je ili spaljena ili poravnata sa zemljom. Izuzetak su "važniji" spomenici koji se nalaze na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika kulture. Značajniji spomenici se nalaze u italijanskom sektoru. Da nisu reagovali Italijani i Ameri 17. marta prošle godine gorjeli bi i Dečani i Gračanica i Pećka patrijaršija.
http://www.zemljabosna.com/karta_kralje ... 1391g.html

http://www.zemljabosna.com/karta_bosne_1600_godine.html

Ako narucito na ovoj zadnjoj pazljivo pogledas vidjeces Mitrovicu(Kosovsku) gdje i dan danas postoji naselje "Bosnjacka mahala" a tako se naziva odavno od svog stanovnistva pa i srpskog.
Mnogi spomenici su unisteni sada ali sam ja govorio o osmanlijskom dobu u kojem Srbi tvrde da su protjerani sa Kosova a naravno osudzujem ove grozne zlocine koji su pocinjeni protiv vjerskih objekata ali u tekstu nisam govorio o sadasnjem vjerovanju kada sam rekao spomenici. A ako mi nevjerujes da Srbi planski protjerivaju Albance i Bosnjake iz Kosova i Sandzak iz ovih krajeva se iselilo u cijelom tom periodu 800.000 prvih i oko 100.000 drugih u Tursku.

Za ostalo procitaj opet tekst pa ces vidjet.
Bosanac sa dna kace

mr__bosnjak wrote:
Rijec "balija" dolazi iz turskog i oznacava muslimana koji neispovjeda islam pravilno. Mnogi Turci su tako nazivali one Bosnjake muslimane koji su se drzali i bogumilskih ucenja.
pogledam u velikom Djindjicevom rijecniku ima li ista slicno, kolko ja znam rijec potice od prakse ne brisanja bala tih stpcara, stalno su im bale visile, pa su po tome dobili naziv!
Post Reply