Svo stanovnistvo? Stvarno! Kol'ko znam, katolici i pravoslavni....su jedva docekali da ih se otarase!Nigmus wrote:Zlato, ovo je historijski fakat.E. Jaganjac wrote:Prvo su bosanski Srbi i bosanski Hrvati izdali i sebe i Bosnu tako sto su se jos na pragu 19 vijeka asimilirali u Srbe i Hrvate, prihvatajuci propagandu SPC-a i Katolicke crkve, te male armije srbijanskih i hrvatskih drzavnih agenata.
Besmisleno. Osmanlije su vladale 500 godina i svo stanovnistvo se borilo za rezim koji vlada stoljecima.Teska optuzba! Jos ranije...muslimani u BiH su se takodjer dokazali kao..."Osmanlije"! Isto k'o sto su se BiH katolici i pravoslavci zalagali za Srbiju i Hrvatsku...tako su se BiH muslimani nekad borili za Sultane!
Povijest - Historija - Istorija
-
zlata
#26 Re: Povijest - Historija - Istorija
- danas
#27 Re: Povijest - Historija - Istorija
pa borio se i gradascevic za nezavosnost bosne... jer niko fala bogu nece da je vazal...zlata wrote:Svo stanovnistvo? Stvarno! Kol'ko znam, katolici i pravoslavni....su jedva docekali da ih se otarase!
al' kad si sultanov vazal, ides u rat za sultana... i ne pitas se previse... a nije sultanu boljeg vazala bilo od kraljevica marka
-
zlata
#30 Re: Povijest - Historija - Istorija
Slazem se...al'Gradascevic se je borio i za svoju drustvenu klasu...docim...muslimani u BiH su se i kulturno u drustveno bili postali k'o Osmanlije! Bas sam nedavno citala o historiji Livna.danas wrote:pa borio se i gradascevic za nezavosnost bosne... jer niko fala bogu nece da je vazal...zlata wrote:Svo stanovnistvo? Stvarno! Kol'ko znam, katolici i pravoslavni....su jedva docekali da ih se otarase!
al' kad si sultanov vazal, ides u rat za sultana... i ne pitas se previse... a nije sultanu boljeg vazala bilo od kraljevica markadon't trust the serb myths
![]()
Prijateljica mi...koja je rodom iz Livna...vazda place i krivi 'Rvate za sve njihove tragedije. U medjuvremenu...najuticajnije livanjske muslimanske familije...su svojom voljom...jos prije par stoljeca...pocele odseljavati...najvise u Tursku. Ta nekadasnja "ko-identifikacija" s'Turcima-Osmanlijama...nas je u BiH bila osakatila...jer ipak kad je doslo stani-pani...morali smo zivit' sa susjedima. Ljudi su se dijelili...a priori... po vjeri! Tako je i danas! Da smo imali jacu drzavotvornu svijest...nebi 'vako dugo bili jos dezorijentirani!
Ako citate BiH historiju...moz'te primjet'ti da su vec u startu...Turci poceli strateski pridobivati elitu. Islamizacijom...kidnapiranjima (Katarinina djeca...koja su silom odvedena u Anatoliju) itd! Svakako! Njima je bilo vaznije da kraljevic postane musliman...neg' da se raja islamizira.
Tako isto Srbi. To ti je najefikasniji nacin...pridobiti jedan narod. "Ko-optiraj"...pridobi im elitu! Napravi ih "svojim"...i narod ce ostati "bez glave".
Tako nam se opet desilo u doba komunista. Tesko je musliman mog'o doci visoko...bez zene Srpkinje! I opet smo imali komprometiranu elitu...razapetu izmedju dvije lojalnosti...nekad Osmanlijsko-Turske...i Bosanske...kasnije Jugoslavenske (neo-srpske) i opet Bosanske!
-
mr__bosnjak
#31 Re: Povijest - Historija - Istorija
Zlato vidi se da neznas historiju. Osmanlijsko carstvo nije bilo nacionalna drzava Turaka. Turci su ga osnovali ali je imalo i mnoge sljedbenike ne-Turke kao npr. Bosnjake. A Osmanlije su i Srbi bili jer je to regionalni oznacitelj. A da su Turci stvarno htjeli cijelom Balkanu da nametnu islam danas bi i Srbi bili muslimani. Turci su imali 400 godina da ih prisile ali nisu, cak imaju crkve izgradzene u to doba. Zasto bi se Turci sada usmjerili na Bosnu i Albaniju i onda da i jesu cijela bi drzava imala muslimansko stanovnistvo a nebi se gradili ne-muslimanski objekti. Sto se tice turstva to je nebuloza. Bosanski jezik je bio jedan od sluzbenih u Osmanlijskom carstvu i bosnjacki begovi su pisali Bosancicom pa je i zvana "begovo pismo" ili "begovica". A da nekazem kolko su Bosnjaci sami o sebi u ovo vrijeme odlucivali. Iseljavanje u Tursku je krenulo sa Austro-Ugarskom okupacijom kada je kulturni i vjerski identitet bio ugrozen pa su isli u Tursku. ¨zlata wrote:Slazem se...al'Gradascevic se je borio i za svoju drustvenu klasu...docim...muslimani u BiH su se i kulturno u drustveno bili postali k'o Osmanlije! Bas sam nedavno citala o historiji Livna.danas wrote:pa borio se i gradascevic za nezavosnost bosne... jer niko fala bogu nece da je vazal...zlata wrote:Svo stanovnistvo? Stvarno! Kol'ko znam, katolici i pravoslavni....su jedva docekali da ih se otarase!
al' kad si sultanov vazal, ides u rat za sultana... i ne pitas se previse... a nije sultanu boljeg vazala bilo od kraljevica markadon't trust the serb myths
![]()
Prijateljica mi...koja je rodom iz Livna...vazda place i krivi 'Rvate za sve njihove tragedije. U medjuvremenu...najuticajnije livanjske muslimanske familije...su svojom voljom...jos prije par stoljeca...pocele odseljavati...najvise u Tursku. Ta nekadasnja "ko-identifikacija" s'Turcima-Osmanlijama...nas je u BiH bila osakatila...jer ipak kad je doslo stani-pani...morali smo zivit' sa susjedima. Ljudi su se dijelili...a priori... po vjeri! Tako je i danas! Da smo imali jacu drzavotvornu svijest...nebi 'vako dugo bili jos dezorijentirani!
Ako citate BiH historiju...moz'te primjet'ti da su vec u startu...Turci poceli strateski pridobivati elitu. Islamizacijom...kidnapiranjima (Katarinina djeca...koja su silom odvedena u Anatoliju) itd! Svakako! Njima je bilo vaznije da kraljevic postane musliman...neg' da se raja islamizira.
Tako isto Srbi. To ti je najefikasniji nacin...pridobiti jedan narod. "Ko-optiraj"...pridobi im elitu! Napravi ih "svojim"...i narod ce ostati "bez glave".
Tako nam se opet desilo u doba komunista. Tesko je musliman mog'o doci visoko...bez zene Srpkinje! I opet smo imali komprometiranu elitu...razapetu izmedju dvije lojalnosti...nekad Osmanlijsko-Turske...i Bosanske...kasnije Jugoslavenske (neo-srpske) i opet Bosanske!
I ako je sve ovako kako ti kazes(a nije) sta su onda tebi Albanci kada su dvije trecine begova na Balkanu bili albanske nacionalnosti?
-
Nigmus
Zlato, jedino ti preskaces komentare.
Pokusaj shvatiti da je formiranje nacionalne svijesti na ovom podneblju pocelo tek sa krajem 18. i pocetkom 19. st.
Imas zanimljivih pointa ali kompariras stvari koje nemaju puno veze.
Pokusaj shvatiti da je formiranje nacionalne svijesti na ovom podneblju pocelo tek sa krajem 18. i pocetkom 19. st.
-
zlata
Pa sto se onda optuzuje katolike i pravoslavne....za "izdajnistvo"...nedostatak nacionalne svjesti..itd...kad je ni muslimani nisu imali. Oni su tad bili ta "elita"...koja je teoretski trebala kreirati drzavotvorni pokret...u medjuvremenu....Umjesto da krvare za svoju drzavu...krvarili su za Osmanlijsko Carstvo. Koliko ih je tek ostavilo zivote na Krimu?!!!Nigmus wrote:Zlato, jedino ti preskaces komentare.
Da su nam Turci bili susjedi...k'o sto su pravoslavcima i katolicima bili Srbi i Hrvati....vjerojatno bi i mi sad bili Turci. Nije tesko promjeniti identitet jednog naroda! Sama Anatolija je dokaz tog! Koji je broj etnickih Turaka naselio taj prostor...i koliko ih je sad?
- danas
ipak mislim da ne... turci su bili susjedi (i dan-danas su) grcima, bugarima, jermenima... pa eto ih i dan-danas -- grci, bugari, jermeni; govore svojim jezikom, mole se svojim bogovima... nisu postali nacionalno turci...zlata wrote: Da su nam Turci bili susjedi...k'o sto su pravoslavcima i katolicima bili Srbi i Hrvati....vjerojatno bi i mi sad bili Turci. Nije tesko promjeniti identitet jednog naroda! Sama Anatolija je dokaz tog! Koji je broj etnickih Turaka naselio taj prostor...i koliko ih je sad?
dodacu -- sa tim da su ovi grci, bugari i itd... svoje stanovnike i sunarodnike koji su primili islam sve istjerali po propasti osmanske imeparije i manje-vise utrli svaki trag turskoj vladavini... kao sto su uostalom uradili i srbi, hrvati, madjari...
-
zlata
Da...al'tu govoris o pravoslavnom stanovnistvu...koje se je ocuvalo uz vlastite crkve! Sta se je dogodilo...sa mnogim drugim narodima...od Anatolije...do Trakije, Makedonije? Najprije islamizirani...i kasnije posve asimilirani u Turke!danas wrote:ipak mislim da ne... turci su bili susjedi (i dan-danas su) grcima, bugarima, jermenima... pa eto ih i dan-danas -- grci, bugari, jermeni; govore svojim jezikom, mole se svojim bogovima... nisu postali nacionalno turci...zlata wrote: Da su nam Turci bili susjedi...k'o sto su pravoslavcima i katolicima bili Srbi i Hrvati....vjerojatno bi i mi sad bili Turci. Nije tesko promjeniti identitet jednog naroda! Sama Anatolija je dokaz tog! Koji je broj etnickih Turaka naselio taj prostor...i koliko ih je sad?
dodacu -- sa tim da su ovi grci, bugari i itd... svoje stanovnike i sunarodnike koji su primili islam sve istjerali po propasti osmanske imeparije i manje-vise utrli svaki trag turskoj vladavini... kao sto su uostalom uradili i srbi, hrvati, madjari...
-
mr__bosnjak
Mnogi Bosnjaci svih vjera su imali nacionalnu svijest u ovo vrijeme. Svijest koju su Srbi i Hrvati pobili. A tvoj sam komentar procitao i odgovorio.zlata wrote:Najprije...ja ti ne govorim da znas ili ne znas historiju. Drugo...jos jednom procitaj moj komentar, pazljivo! Onda mozemo raspravljati!
-
privremeni
Znao sam ja da su opet nesto smrsili Srbi i Hrvati. Sta im je falilo da promijene vjeru i umjesto prema Zgb i Bgd pogledaju prema Stambolu.
Sad bi imali mirnu Bosnu.

Sad bi imali mirnu Bosnu.