PDV i polovni automobili

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

whow

Post by whow »

Evo ovakva je situaija u vecem djelu Kanade. Porez federalni te provincijalni gdje ga ima se placaja na svu novu robu. Kategorija fizickog lica je naravno konfuza ali to je tema za neku drugu raspravu. Ono sto je bitno je priroda kupoprodajnog odnosa ; dakle dali se radi o privatnoj prodaji npr. Ja prodajem svoje vlastito auto(polovno) ili auto prodaje preprodavac vlasnik salona koji ima registrovanu firmu. Kod privatne prodaje (private sale) porez se ne placa jer se racuna da je isti originalni vlasnik platio poraz kada je kupio vozilo kao novo. U slucaju da polovno vozilo prodaje od strane firme u tom slucaju se ponovo place porez. Carine su oslobodena polovna auta kupljena u USA na privatnoj prodaji ukoliko se radi o domestic ( domacim ) vozilima ( GM , Ford, Chrysler) ali se na ova vozila placa 6% poreza . Na strana vozila se place carina i taksa . Dakle sve skupa promuckaj pa prospi kao i svugdje u svijetu.
Naravno najbolja podvala je kada se radi o kursu kanadskog i US dollara koji su se gotovo izjednacili tako da se racimo vozilo od $ 30 000 moze kupiti u US za $22 000 jer pojedini auto proizvodaci ne prate burzu novca. Ljudi ko ljudi odu preko grane te kupe recimo F-150 XLT 4x4 i dode ih oko 10 000 jeftinije. E sada da bi ovo onemogucili kanadski dealeri ne priznaju garanciju na vozila kupljena u USA tako da ako imas pick-upa kojega si kupio u USA u Kanadi ti ne vrijedi garancija. Cirkus , svakako se trude da sjebu covjeka. Uglavnom kako god bude PDV zna se ko ce nahebati a kome to ide u korist.
whow

Post by whow »

Da ne otvaram novu temu. Zna li neko koje sve nanose/poreza placaju povratnici iz dijaspore na uvoz automobila . Takoder ako doticna osoba posjeduje dva automobila da li je moguce koristiti povlasticu na oba. Eto ovo su bila dva malo teza pitanja za one koji vole zakonodavstvo.
Zahvaljujem.
whow

Post by whow »

bosmen wrote:
whow wrote:Da ne otvaram novu temu. Zna li neko koje sve nanose/poreza placaju povratnici iz dijaspore na uvoz automobila . Takoder ako doticna osoba posjeduje dva automobila da li je moguce koristiti povlasticu na oba. Eto ovo su bila dva malo teza pitanja za one koji vole zakonodavstvo.
Zahvaljujem.
jarane povezi 4 i koristi povlasticu :D
placas kao i svi 16 % carine i 17 % PDV
taman da ih imas 30
Ja sam ocekivao inteligentan odgovor ali sta se moze. Dakle ja znam da povratnici koji su proveli minimalno 12 mjeseci u inostranstvu te posjeduju privatno auto minimalno 6 mjeseci su oslobodeni carine. Ovo je sigurno . Nisam siguran za PDV te koliko je vozila moguce uvesti . Postoji ona narodna koja kaze kada nemas nista pametno reci onda je bolje da cutis jeli tako bosman.
Post Reply