Ogledalce, ogledalce reci mi... da li sam ja nacionalista ?

bosank_a

Post by bosank_a »

Fratris wrote:
bosank_a wrote:Ko se ne rodi kvaran, ne moze se pokvariti
Problem je sto smo svi mi rodjeni kvarni, a jedini razlog za postojanje drustva uopce je da nas malo popravi.

Ovo je izjava godine :lol:
district-beg

Post by district-beg »

@fair, znas li ti definiciju nacionaliste?
cesto narod ne zna sta je to tacno...za nekoga je to onaj koji samo voli svoje, za druge to je onaj ko voli svoje i mrzi tudje...znas, ima mnogo slicnih termina, a nemaju isto znacenje
i usput, sta si se bolan navalio na aliju,sda,szbih,sta ti je?skini im se vise s... i, uzmi ti "licne karte" gore nabrojanih stranaka, a onda kakav rjecnik, nadji rijec: nacionalizam- pa uporedi, i kad skontas da nisu nista vise nacionalisticki nastrojene od sdp, onda nam se vrati!
i opet, usput,bas sam stekao dojam da imas nesto od ovog piskaranja ovdje...
vjerujem da je sledeca tema koju ces postaviti: baciti sve clanove sda lavovima, ili: haris- varalica...ili mozda: glasajmo za sdp- vratimo titinu drzavu...
a bolje bi ti bilo da se vratis bosni pa da se za nju ne boris vise tastaturom :)
cyprus

Post by cyprus »

Pa u nekoj izvornoj osnovi nacionalizam i nije ništa loše - ljubav prema svojoj naciji, ma šta ona predstavljala, al eto uzmimo da predstavlja narod, dakle, to je isto što i patriotizam, samo se u patriotizmu osjećanja vežu za državu, a u nacionalizmu za narod.

Međutim, problem je što se nacionalizam u 99% slučajeva ne javlja bez šovinizma, sad kod nekog u manjoj, a kod nekog u većoj mjeri.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

moje_brcko wrote:@fair, znas li ti definiciju nacionaliste?
cesto narod ne zna sta je to tacno...za nekoga je to onaj koji samo voli svoje, za druge to je onaj ko voli svoje i mrzi tudje...znas, ima mnogo slicnih termina, a nemaju isto znacenje
i usput, sta si se bolan navalio na aliju,sda,szbih,sta ti je?skini im se vise s... i, uzmi ti "licne karte" gore nabrojanih stranaka, a onda kakav rjecnik, nadji rijec: nacionalizam- pa uporedi, i kad skontas da nisu nista vise nacionalisticki nastrojene od sdp, onda nam se vrati!
vjerujem da je sledeca tema koju ces postaviti: baciti sve clanove sda lavovima, ili: haris- varalica...ili mozda: glasajmo za sdp- vratimo titinu drzavu...
a bolje bi ti bilo da se vratis bosni pa da se za nju ne boris vise tastaturom :)
O'klen tebe u Br'ckom?

Da nisi do'sa s Arkanovcima?
district-beg

Post by district-beg »

Nosferatu wrote:
O'klen tebe u Br'ckom?

Da nisi do'sa s Arkanovcima?
sledeca- sljedeca..mislim da je oboje ispravno u bosanskom...
a sta je s tvojim apostrofima :? 8)
bosank_a

Post by bosank_a »

Nacionalizam je stanje ludila u kojem ludaci mrze sve one koji nisu kao oni.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:49, edited 2 times in total.
district-beg

Post by district-beg »

jOFLA wrote:
Slično nešto o nacionalizmu napisao je i Eric Blair alias George Orwell:

"Nacionalizam se ne smije brkati sa patriotizmom. Obje se riječi obično koriste u tako neodređenom smislu da se svaka definicija može osporiti, ali čovjek mora napraviti razliku među njima pošto su u pitanju dvije različite, i čak suprotstavljene ideje. Pod 'patriotizam' podrazumjevam odanost određenom mjestu i određenom načinu života, za koje neko misli da je najbolje na svijetu ali nema želju nametati ga drugim ljudima. Patriotizam po svojoj prirodi je odbramben, i vojno i kulturalno. Nacionalizam, na surotnoj strani, neodvojiv je od želje za vlašću. Istrajnost svakog nacionaliste je osigurati više vlasti i viši status, ne za sebe samog već za naciju ili drugu jedinku u koju je izabrao potopiti vlastitu individualnost."

George Orwell, Bilješke o nacionalizmu, 1945.
ma da...a kod nas se nacionalizam brka i sa sovinizmom, i sa patriotizmom, i sa fazizmom, i nacizmom... a eto, sve ovo je podvedeno lagano pod: nacionalizam! :x
osa

Post by osa »

infobrcko wrote:Ja necu govoriti sta nisam vec cu reci sta jesam:
Onaj koji voli i svoju drzavu Bosnu i Hercegovinu
Koji bi sve uradio da se ukine genocidna tvorevina RS
Da mi susjedi ne budu Republika Hrvatska i Srbija
Onaj koji postuje lik i djelo Alije Izetbegovica
to ti je lako riješiti odseli se u austriju i izbjeći ćeš takve susjede.
Post Reply