Pa na ovom se forumu tvrdi kako je Bosna bila kvazi-nezavisna kao Osmanlijski pasaluk. Mozda bi isto tol'ko bila autonomna u okviru Kraljeviceve Hrvatske! Takodjer je bila "integralni dio Jugoslavije"! Pa sta onda! Bolje mi je da me smatra svojim narodom...neg'da mi otvara logore, proganja i ubija! Pa ko god bio!Liska wrote:Pa stani sada, je li Vukovar prodat za Herceg-Bosnu lili obratno. Dalje, jesi li ti ikada pricao s Kraljevicem, znas li mu porodicu, sredinu iz koje dolazi. Covjece, Kraljevic je bio ustasa i za njega nisu postojali Muslimani kao zaseban narod nego kao Hrvati islamske vjeroispovijesti. Bosna po njemu ne bi bila nezavisna drzava nego integralni dio Hrvatske. I to je po tebi probosanski?BECHO wrote:Evo jos jednog Paraginog intervjua za Slobodnu Bosnu:
Slobodna Bosna": Od 1990. Vi ste na celu Hrvatske Stranke Prava. Ubrzo
nakon formiranja stranke formiran je i HOS kao njeno vojno krilo. Da li je
vec u to vrijeme HOS bio vojni odraz politickog neslaganja sa HDZ-om?
Paraga: Svakako da je HOS nastao u Hrvatskoj 1991. kao nemirenje sa
Tudjmanovom pasivnoscu glede agresije na Hrvatsku. Tudjman je tada, naime, tvrdio i duboko vjerovao da Srbija i JNA nece napasti Hrvatsku jer se on sa njima dogovorio. Tudjman je vjerovao u sramni sporazum iz Karadjordjeva od 25. ozujka 1991. Oni su se tada dogovorili o raspodjeli plijena nakon mesarenja Bosne i Hercegovine, i on je smatrao da do sukoba Hrvatske i Srbije nece doci. On je posve zanemario bilo kakve pripreme za obranu, sto se kasnije vidjelo npr. kod napada na istocnu Slavoniju i Vukovar, kada on nije poslao nijednu postrojbu tamo, smatrajuci branitelje Vukovara remetilackim faktorom u Milosevic-Tudjmanovom sporazumu iz Karadjordjeva.Rat u Hrvatskoj je, dakle, docekao nespreman. On nije reagirao ni kod napada na Sloveniju, smatrajuci da se Hrvatska nema sta mijesati iako je
ranije potpisao pakt o medusobnom priznanju i zajednickoj obrani Slovenije i Hrvatske. HOS je nastao tada kao spontana reakcija na nebranjenje Hrvatske. Mi smo i u vrijeme napada na Sloveniju ponudili 500 nasih dobrovoljaca i Slovenci nam to nisu zaboravili. Mi smo, takoder, na vrijeme shvatili da ce se klanje nakon dogovora o dolasku UNPROFOR-a u daleko strasnijoj formi nastaviti i u BiH jer su jastrebovi sa Dedinja i Pantovcaka odlucili da je to glavni plijen u njihovom razgranicenju, odnosno u njihowj tzv. rekonstrukciji Jugoslavije ili novom povijesnom hrvatsko-srpskom sporazumu.
http://www.hdmagazine.com/bosnia/articles/paraga1b.html
Jos jedna dobra tema:
http://www.moja-domovina.de/bih_hrvatsk ... ki_rat.htm
A ni Mesicu nije mahane:
http://www.nezavisne.com/revija/tekst1-051120.php
Sta mozemo zakljuciti iz ovih konstatacija?
1. Tudjman prodao Vukovar za Herceg-Bosnu
2. Tudjman kupovao srpsko oruzje za hrvatsku naftu
3. Hrvatsko-Bosnjacki sukob je ustvari Tudjmanovsko-hercegovacki scenario
4. Kraljevic i ostali probosanski orijentisani Hrvati su bili prepreka ostvarenju karadjordjevskog plana o podjeli Bosne na dva dijela.
5. Mate Boban i Dario Kordic indirektni ucesnici u bombardovanju Sarajeva (o ovome kasnije)
Sjecam se kol'ko su nam nastavnici...govor'li da smo Srbi. Pa opet...ni to nije bio razlog za rat...ukoliko te niko ne barka...ne prijeti!