U vezi SELAM-a?hvala
-
Šandor
Ali se bok nikad nije koristilo u BiH. Osim možda u nekim dijelovima uz granicu s Hrvatskom. Sad se raširio gdje god su Hrvati većina.ero_sa_onog_svijeta wrote:Bok nema nikakve veze sa vjerskim pozdravom. to je pozdrav koji se koristi u hrvatskom jeziku.Nema veze sa vjerom. Nešto kao ciao-ćao, koja je talijanska riječ.
-
zzzzz
Zar BOK nije neka izvedenica od Bog sa tobom (???), inace koristi se samo u jednom dijelu Hrvatske a nedavno je uvezen i na nase prostore.ero_sa_onog_svijeta wrote:Bok nema nikakve veze sa vjerskim pozdravom. to je pozdrav koji se koristi u hrvatskom jeziku.Nema veze sa vjerom. Nešto kao ciao-ćao, koja je talijanska riječ.mIRCerka wrote:pa dobro vise....
Mia MArtina vodi neku emisiju na nekom sarajevskom radiju, i svaTko bude pozdravljen sa BOK...
e sad...da ne bih ja ovdje napisala disertaciju, to ti je isto pakovanje...
Hvaljen isus jeste vjerski, selam alejkum jeste vjerski....
BOK nije vjerski, ali se smatra pozdravom HRVATA/katolika...zasto??
zato sto smo mi gomila budala kojoj je prece iskoristiti slobodu izrazavanja i glasno izraziti pripadnost svome toru...
tako je isto sa selam...
-
ero_sa_onog_svijeta
Ako će mo tako gledati ,prije su ljudi pričali srpko-hrvatski? Jesu li?Šandor wrote:Ali se bok nikad nije koristilo u BiH. Osim možda u nekim dijelovima uz granicu s Hrvatskom. Sad se raširio gdje god su Hrvati većina.ero_sa_onog_svijeta wrote:Bok nema nikakve veze sa vjerskim pozdravom. to je pozdrav koji se koristi u hrvatskom jeziku.Nema veze sa vjerom. Nešto kao ciao-ćao, koja je talijanska riječ.:D:D
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
a zar BOK nije izveden iz BOG, a to opet kratki oblik od Bog i Hrvati?ero_sa_onog_svijeta wrote:Bok nema nikakve veze sa vjerskim pozdravom. to je pozdrav koji se koristi u hrvatskom jeziku.Nema veze sa vjerom. Nešto kao ciao-ćao, koja je talijanska riječ.mIRCerka wrote:pa dobro vise....
Mia MArtina vodi neku emisiju na nekom sarajevskom radiju, i svaTko bude pozdravljen sa BOK...
zato sto smo mi gomila budala kojoj je prece iskoristiti slobodu izrazavanja i glasno izraziti pripadnost svome toru...
tako je isto sa selam...
nemoj zezat...
slazem se s tobom da ima puno identitetskih pozdrava
trazili smo slobodu govora i izrazavanja, dobili smo je
sad enjoy
-
zzzzz
Nisu, tako su ga neki morali zvati a neki htjeli......ali su svi bez razlike pricali Bosanskiero_sa_onog_svijeta wrote:Ako će mo tako gledati ,prije su ljudi pričali srpko-hrvatski? Jesu li?Šandor wrote:Ali se bok nikad nije koristilo u BiH. Osim možda u nekim dijelovima uz granicu s Hrvatskom. Sad se raširio gdje god su Hrvati većina.ero_sa_onog_svijeta wrote:Bok nema nikakve veze sa vjerskim pozdravom. to je pozdrav koji se koristi u hrvatskom jeziku.Nema veze sa vjerom. Nešto kao ciao-ćao, koja je talijanska riječ.:D:D
Last edited by zzzzz on 30/11/2005 19:02, edited 2 times in total.
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Koliko je meni poznato, bok dolazi od izraza "bog i Hrvati".zzzzz wrote:Zar BOK nije neka izvedenica od Bog sa tobom (???), inace koristi se samo u jednom dijelu Hrvatske a nedavno je uvezen i na nase prostore.ero_sa_onog_svijeta wrote:Bok nema nikakve veze sa vjerskim pozdravom. to je pozdrav koji se koristi u hrvatskom jeziku.Nema veze sa vjerom. Nešto kao ciao-ćao, koja je talijanska riječ.mIRCerka wrote:pa dobro vise....
tako je isto sa selam...
-
Šandor
Meni nije smiješno. Ovo pokazuje da bosansko društvo nikada nije postojalo i da nikada neće nastati.sorge_sa wrote:ma ovo je presmjesno......pa vise ljudi se pozdravlja sa LAMSE, nego SELAM.......toliko o raskrinkavanju Selama kao vjerskog pozdrava
- DiplomataSaSela
#36 Re: U vezi SELAM-a?hvala
Ma znao sam na sta mislis...ali pogledaj koliko je stranih rijeci u upotrebi svaki dan,pa ako hoces i po skolama.Ali malo je puno kazat da je okupatorski pozdrav.Ja sam se rodio i zivim u Starom Gradu i ta je rijec oko mene cijeli zivot bas kao i sarafciger,suster,snajder itd. i nikad nijednu nisam smatrao okupatorskom.Pogledaj koliko u zadnje vrijeme upotrebljavamo engleske rijeci...Kurt_Kombajn wrote:prvo, apsolutno je pogresno sve tursko vezivati za religiju. turci nisu dosli u ove krajeve prvenstveno da bi sirili svjetlost vjere, nego da bi okupirali, zatim muzli i iskoristavali, sto su i ucinili...nije to samo sa turcima tako, mnogi su to radili...evo danas se englezi hvale da je njihov jezik najpricaniji na planeti, a ne spominju da je to u principu plod porobljavanja i slijepe pohlepe za imetkom i sirenjem imperije...spanci su ponosni sto je njihov jezik treci po brojnosti na svijetu, zaboravljajuci pritom kako je doslo do toga (ognjem i macem)...prema tome, ako na trenutak ostavis religiju po strani, samo ce ti se reci...DiplomataSaSela wrote:Bogati hajde objasni zasto je merhaba okupatorski pozdrav...doduse nije za TV ali zasto je okupatorskiKurt_Kombajn wrote:ili jos gore, "merhaba"...to mu ga dodje isto kao reci "Grüss Gott", takodjer jedan okupatorski pozdrav,
-
ero_sa_onog_svijeta
pročitah Klajićev rječnik i vidjeh da nisam bio u pravu!!
po Kljajiću :
SELAM-tur., pozdrav; mir
MERHABA- tur. pozdrav među muslimanima:zdravo!dobro došao! smatram te prijateljem!
znači objektivno govoreći; BOK, SELAM, CIAO,...... sve su to pozdravi na različitim jezicima.
po Kljajiću :
SELAM-tur., pozdrav; mir
MERHABA- tur. pozdrav među muslimanima:zdravo!dobro došao! smatram te prijateljem!
znači objektivno govoreći; BOK, SELAM, CIAO,...... sve su to pozdravi na različitim jezicima.
-
rajvosa
#40 Re: U vezi SELAM-a?hvala
sorge_sa wrote:Sjecam se dobro predratnih popzdrava...Dolazi budala i kaze Merhaba i dobar dan,.....Pa to je stvarno bilo predskazanje kataklizme .....
samo u mozgovima velikosrpskih nacionalista, moze Merhaba biti predskazanje kataklizme, samo bolesna psiha Karadzica, Mladica, Milosevica i inih vidi prijetnju u Merhaba, samo 600 godisnji kompleks smatra Merhaba neprijateljskim pozdravom, jer i svaka budala zna da je MERHABA, jedno najobicnije ZDRAVO, na turskom jeziku, a ma koliko htjeli pobjeci od sebe i svoje proslosti i mjenjati historiju, ne mogu ponistiti cinjenicu da se na ovim prostorima MERHABA, govorilo mnogo duze nego ZDRAVO i moram ih obavijestiti da ce se jos najmanje toliko govoriti, jer Merhaba je isto koliko i turski i bosanski pozdrav, isto kao sto su se i anglizmi, i francizmi, germanizmi udomacili u nasem jeziku, tako i turcizama se necemo odreci, kao sto se ne odricemo sarafcigera, ofisa i slicnih rijeci...................kataklizmu ne izazivaju rijeci, nego bolesnici sa nevjerovatnom mrznjom u sebi, i sigurno bi neka druga rijec izazvala tu kataklizmu, jer je kataklizma i sa Merhaba i bez Merhaba bila planirana, a Merhaba je bio samo los izgovor............i isto tako se sve ovo napisano moze odnositi i na Selam
Smiri se izazvat ces kataklizmu identiteta
-
para na paru a us...
halo baŠandor wrote:Jesu. U školi.ero_sa_onog_svijeta wrote: Ako ćemo tako gledati ,prije su ljudi pričali srpko-hrvatski? Jesu li?
-
Šandor
Ero, vidim ne oglašavaš se.
Da dodam, bok od strane voditelja mene vrijeđa. Hajde de, ako hoće ljudi da se pozdravljaju tako. Nije moje da se petljam. Može mi smetati ali nije moje da postavljam standarde.
Ali ako voditelj u Sarajevu kaže bok to je za mene provokacija.
Isto važi i za selam.
Selam nisam naveo tek tako....da bih izbjegao raspravu. Ozbiljno mislim.
Da dodam, bok od strane voditelja mene vrijeđa. Hajde de, ako hoće ljudi da se pozdravljaju tako. Nije moje da se petljam. Može mi smetati ali nije moje da postavljam standarde.
Ali ako voditelj u Sarajevu kaže bok to je za mene provokacija.
Isto važi i za selam.
Selam nisam naveo tek tako....da bih izbjegao raspravu. Ozbiljno mislim.
-
St.Germain
i selam i bok i pomoz bog su samo orudja u sportu medjunacionalnih podjebavanja, jedno u lepezi
isto ko i srpski, hrvatski i bosanski
ili pasos (latinicom), pasos(cirilicom), putovnica...
bitno je onom drugom pokazati da se razlikujemo. A u sustini je to sve jedno te isto. Neka igara kad vec hljeba nema
isto ko i srpski, hrvatski i bosanski
ili pasos (latinicom), pasos(cirilicom), putovnica...
bitno je onom drugom pokazati da se razlikujemo. A u sustini je to sve jedno te isto. Neka igara kad vec hljeba nema
-
BigusDickus
Dakle... 

- Fair Life
Nema potreba zena... ipak ti hvala.zena wrote:Fair...ako treba saljemo pakete...Fair Life wrote:Kruha, kruha gospodaru... ne vidjesmo davno kruha.
Vjezbam se govna jesti, mozda mi se dopadne. Iskreno... do skora sam na tanjuru imao iskljucivo... hranu.