Ah, sto volim tu vjersku toleranciju...

Rasprave o vjerskim temama.
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
Stari

Post by Stari »

A wrote:Nego, zar ne bi trebalo biti svejedno to sto svestenik ima homoseksualne sklonosti. Ipak se ocekuje od svih katolickih svestenika da se suzdrzavaju os seksualnog cina. Pa sad ako se suzdrzi od sexa sa zenom ili sa muskarcem, mislim se ja.... to mu dodje isto :roll:
Ja na to gledam nesto prakticnije...Vjerski sluzbenici imaju pismeni PS (Pravilo Sluzbe za one koji nisu sluzili u JNA) u vidu Starog, Novog zavjeta (pisma ili testamenta) Kur'ana, Talmuda,.... Sidartinih zabiljeski, Konfucijanskih svezaka i tako to ...neznam tacno(tj lupetam bezze) sta u svima njima stoji napisano...jer ih nisam bas sve procitao i temeljno prostudirao (to mi ne ulazi u opis radnih zadataka ... da tako kazem)...al u onima koje sam ipak imao priliku procitati stoji da je homosexualizam najblaze receno nesto sto se ne preporucuje ... na nekim mjestima kategoricki zabranjuje ... a ponegdje bogme i proklinje (tj na to se baca prokletstvo u vidu prijetnje paklom).

Osim toga ...ako se samo ogranicim na vjerske sluzbenike rimo-katolicke krscanske varijante ...od njih se trazi i uzdrzavanje od "gresnih misli"... dakle onaj katolicki pop koji se ne moze uzdrzati od misli , nama obicnim smrtnicima potpuno normalnim, tipa ...da kad prodje pokraj neke zgodne kokice u utegnutim farmerkama ...uzdahne (u sebi naravno)... i pomisli "jaoo sto je dobra ...kako bih joj ga s merakom spuco ...iz zatrke"...Dakle takav pop ...po PS-u ne bi trebao imati mjesta u duhovnoj sluzbi. Kakva je razlika izmedju takvog popa i onog koji isto to pomisli pri mimohodu sa ..recimo... Ricki Martinom? Rakao bih mala.
danas

Post by danas »

A wrote:Nego, zar ne bi trebalo biti svejedno to sto svestenik ima homoseksualne sklonosti. Ipak se ocekuje od svih katolickih svestenika da se suzdrzavaju os seksualnog cina. Pa sad ako se suzdrzi od sexa sa zenom ili sa muskarcem, mislim se ja.... to mu dodje isto :roll:
a ja se pogotovo pitam sljedece: ako je par oce nasa i molitvi dovoljno da nekoga opere (u ocima crkve, i valjda boga?!?) od napastvovanja djeteta, zasto isto to nije dovoljno da ih opere od bludnih misli ka drugom odraslom covjeku istog spola?

prvo se tolerise godinama, a ovo drugo je ko biva katastrofa? :?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

danas wrote:
a ja se pogotovo pitam sljedece: ako je par oce nasa i molitvi dovoljno da nekoga opere (u ocima crkve, i valjda boga?!?) od napastvovanja djeteta, zasto isto to nije dovoljno da ih opere od bludnih misli ka drugom odraslom covjeku istog spola?

prvo se tolerise godinama, a ovo drugo je ko biva katastrofa? :?
Ma oni se samo drze onoga "Ljubi blizega svoga", to je sve :P :lol:
danas

Post by danas »

_BosanaC wrote: Ma oni se samo drze onoga "Ljubi blizega svoga", to je sve :P :lol:
vidim... :lol: :lol: :lol: :lol:

ma i nije smijesno. jadna djeca. pa kod mene u bostonu skandal za skandalom. mislim da su neke parisije i bankrotirale, toliko je bilo tuzbi za koje su morali placati odstetu. a sudili su ih pod rico klauzulom, pod kojom istrazuju mafiju. uzas... :roll:

cak sam bila jedno vrijeme i radila na programu koji je pruzao counseling djeci koja su zlostavljana seksualno od ovih manijaka.
ma tuga da te uhvati... :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

I onda dodju idioti koji se kunu u tu bagru i kazu "djeca su kriva, ne bi nas pop/hodza to nikada uradio, nego curica/decko od 9 godina bio/la zelj(a)na qrca pa dijete krivo" :x :x

Sve to treba na lomaci popaliti :x
danas

Post by danas »

@bosanaC:

ovdje je to sve bilo mnogo ozbiljnije. roditelji su mahom vjerovali djeci, jer je bilo toliko slucajeva da je bilo nemoguce ne vjerovati. i kada su se zalili parisiji, oni nisu nista uradili da te svecenike odstrane ili disciplinuju na bilo koji nacin. nego su oni i dalje radili svoj "posao", a biskup bi ih evantualno prebacio u drugu parisiju kada bi se medju vjernicima proculo da fra taj i taj voli da pipka djecu (ili sta gore).

e, vidis, kad je sve puklo, roditelji su tuzili ne te individualne svecenike, nego bas crkvu koja ih je tolike godine krila i tolerisala, te okretala glavu u stranu. ovdje se seksualno zlostavljanje djece mora prijaviti nadleznim organima, a skrivanje zlocinca i zatajivanje zlocina je kaznjivo zakonom. tako da je -- kad su procesi napokon poceli -- pukla tikva, i izaslo je na vidjelo da su biskupi skoro svi godinama znali za ove pedofile (kojih nije bio mali broj), a da su ih skrivali. onda su ih opalili tim rico zakonima, koji kaznjavaju urotu u skrivanju zlocinackih djela. sad placaju odstetu nema kome ne... par najgorih svecenika je i uhapseno, i sada robijaju.

a ta djeca, to je grozno. imas odrasle ljude koji su zlostavljani kao djeca, samo da bi vidjeli istog svecenika kako zlostavlja njihovu djecu. jer ga crkva nije makla odatle. i onda mi ta ista crkva sada soli pamet kako gays ne mogu biti svecenici. pa valjda bi trebali da iz svojih redova prvo istrijebe ove bolesnike i zlocince, ove pedofile. ali jok, to im je valjda najmanji problem.... :roll: gori je problem ako se katolkinja uda za muslimana. jer bolji su i pedofili, makar su "nasi"... :roll:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote: u izraelu nije odobren niti je validan brak jevrejina sa ne-jevrejinom jer rabini drze monopol na vjencanjima
hos rec Jevrejke sa ne-Jevrejinom, ili to Izrael priznaje i gej brakove??? :shock: :D :D
Last edited by Bosanac sa dna kace on 30/11/2005 17:42, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

malo sam se nespretno izrazila: jednostavno, u samom izraelu, nije moguc brak izmedju jevreja i ne-jevreja. ni jevrejke sa ne-jevrejinom, ni jevrejina sa ne-jevrejkom.

ali izrael priznaje legalitet braka sklopljenog izvan izraela. sada se ovaj zakon zapravo pokusava iskoristiti da se priznaju gay brakovi, ako su sklopljeni izvan izraela (recimo, u kanadi). bas je bilo u vijestima neki dan.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

danas wrote:mozda ce ovi popovi :D :D :D odobriti homoseksualni brak :D sve dok je izmedju dva katolika :D
bolje dva katolika :D pa makar i gay... :D nego muslimanima djecu radjat :D :lol: :-) 8)

sta mislis? 8)
Mali Ivica dosao kuci i kaze ocu:
-Tata, ja sam se zaljubio.
-U koga?
-U Milorada.
-Pa, zar u Srbina, izrode jedan!
:lol: :lol:
Fair Life

#36 Re: Ah, sto volim tu vjersku toleranciju...

Post by Fair Life »

kub lajkan wrote:Rim: Biskupi protiv brakova katolika s muslimanima

RIM - Talijanski biskupi protive se vjersko mješovitim brakovima između muslimanskih i katoličkih vjernika, priopćila je u utorak Talijanska biskupska konferencija.

U dokumentu pod naslovom "Brakovi između katolika i muslimana u Italiji", biskupi se protive mješovitim islamsko-kršćanskim brakovima.

Talijanski biskupi donijeli su u utorak i dokument u kojem su zauzeli oštro stajalište protiv zakona o pobačaju.

"Nitko ne može sebe proglasiti vlasnikom ili apsolutnim gospodarom svoga života, a kamoli tuđega", ističu talijanski biskupi.
Ko njih jebe...

Image
vesela

Post by vesela »

:lol: :lol: :lol:
Bosanac sa dna kace

ovo oni cestittaju praznike jedan drugom! :lol: :lol: :lol:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ono... od srca...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ljudi budite realni
svaki biskup želi da njegova biskupija ima što više vjernika i da uspije u svom radu...

to neće dobit ako mu se vjernici iz biskupije "rasipaju" po nekatoličkim brakovima

inače katolik koji nevjenčano živi s katolkinjom ne može biti kum na krštenju ili krizmi recimo djeteta svoga najboljeg prijatelja

zašto bi onda dopustili brakove iz kojih će se stvaratiiti nekatolička djeca...

smisao svake ideologije jeste da poveća broj svojih članova
kub lajkan

Post by kub lajkan »

komi wrote:ljudi budite realni
svaki biskup želi da njegova biskupija ima što više vjernika i da uspije u svom radu...

to neće dobit ako mu se vjernici iz biskupije "rasipaju" po nekatoličkim brakovima

inače katolik koji nevjenčano živi s katolkinjom ne može biti kum na krštenju ili krizmi recimo djeteta svoga najboljeg prijatelja

zašto bi onda dopustili brakove iz kojih će se stvaratiiti nekatolička djeca...

Jednostavnije receno, to se zove sirenje trzista...

Radi se o tome da treba prigovarati onima koji zagovaraju jedno a rade drugo. U tome je srz...
digger

Post by digger »

komi wrote:ljudi budite realni
Marketing 101
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:malo sam se nespretno izrazila: jednostavno, u samom izraelu, nije moguc brak izmedju jevreja i ne-jevreja. ni jevrejke sa ne-jevrejinom, ni jevrejina sa ne-jevrejkom.

ali izrael priznaje legalitet braka sklopljenog izvan izraela. sada se ovaj zakon zapravo pokusava iskoristiti da se priznaju gay brakovi, ako su sklopljeni izvan izraela (recimo, u kanadi). bas je bilo u vijestima neki dan.
sta mi diras kanadu :D

ne brini sad kad nam dodju konzervativci na vlast oni ce se otarasiti takvih brakova :-)
hekler

Post by hekler »

pa zar to nije sasvim logicno? ako biras da se vjencajes u crkvi, onda se prekrsti, inace zasto bi birao/birala da vas vjencava pop? ako ne zelis, vjencaj se u opstini, logicna stvar. medjutim vatikan nije italija, to su dvije razlicite zemlje a vecina italijana i uopste evropljana nisu religiozni.

EDITED BY moderator

Ne vrijedjaj!

jako je zalosno sto su poslje rata u bosni svi ljudi postali religiozni i mislim da zbog toga bosna nikada nece biti normalna zemlja, ali to je samo odlika primitivizma velike vecina ljudi koji u toj nazadnoj zemlji zive. vecina amerikanaca izvan new yorka i californije su takodje jako religiozni ali oni imaju toliko prostestantskih denominacija da nije neobicno ako neko promjeni i 10 crkava u koje ide. mora se neko od supruznika prekrstiti ako ih vjencava pop, ali ne moras se uopste vjencavati u crkvi.
hekler

#45 Re: Ah, sto volim tu vjersku toleranciju...

Post by hekler »

digger wrote:
kub lajkan wrote:Rim: Biskupi protiv brakova katolika s muslimanima.
Ma jeb'lo vas to. Sta je sa onim Benediktovim da homoseksualci ne mogu biti svestenici! Kao, "gays" su nepodobni, ali kada starije crkvene cike pipaju djecu, to je valjda od milja. :-)

Ostanite na vezi da vidimo sta ce biti slijedece... umirem od interesa...
da, kakav apsurd. pa glavni motiv katolickim fratrima da budu to sto jesu jeste homosexualna pedofilija.
Husko Kotrljanjić

Post by Husko Kotrljanjić »

[quote="hekler"]

inace religija je najvece zlo koje su ljudi izmislili, a vjernik moze biti samo zao, glup, licemjeran ili primitivan covjek.
quote]

Religija je stvar licnog izbora svakog pojedinca i da li ce on biti vjernik ili ne,kakav god da je izbor treba ga postovati.
Tvoje kvalifikacije vjernika su u najmanju ruku zle,GLUPE,licemjerne i PRIMITIVNE. :x
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zoom66, zeno......

Mislim da hekler zaslužuje barem upozorenje......
Bosanac sa dna kace

hekler wrote: jako je zalosno sto su poslje rata u bosni svi ljudi postali religiozni i mislim da zbog toga bosna nikada nece biti normalna zemlja, ali to je samo odlika primitivizma velike vecina ljudi koji u toj nazadnoj zemlji zive. vecina amerikanaca izvan new yorka i californije su takodje jako religiozni ali oni imaju toliko prostestantskih denominacija da nije neobicno ako neko promjeni i 10 crkava u koje ide. mora se neko od supruznika prekrstiti ako ih vjencava pop, ali ne moras se uopste vjencavati u crkvi.
a ti si nam bezbeli normalan kad tako klasificras ljude! bravo, bravo, nema te normalnijeg! :x :x :x
IDIOTE!
stella_k

Post by stella_k »

Lov iz in di er....
Kako volim ovu temu, prosto se raznjezim kad je otvorim...Image
St.Germain

#50 Re: Ah, sto volim tu vjersku toleranciju...

Post by St.Germain »

kub lajkan wrote:Rim: Biskupi protiv brakova katolika s muslimanima

...

"Nitko ne može sebe proglasiti vlasnikom ili apsolutnim gospodarom svoga života, a kamoli tuđega", ističu talijanski biskupi.
kakvo proturjecje :roll:
Post Reply