prosjacenje, zarada, moja naivnost....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

bach wrote:Ako izmedju 7 i 9 sati ujutro stojite na autobuskoj stanici pod mostom na Ciglanama vidjecete ko izlazi iz tih autobusa iz Visokog, Kaknja, Tuzle, Zivinica... Prosjake i dzepare koje u toku dana vidjate po centru grada ili tramvajima. Na desetine osoba , Roma i NEROMA, nana, djece koja vam kasnije pruzaju ispruzenu ruku dok pijete kafu u kaficu., mladice3 bez staka koji u toku radnog vremena nose staku... Itd...I tako svaki dan iste osobe izlaze u isto vrijeme iz istih autobusa...

TO IM JE PROFESIJA.

Ako na istoj stanici stojite izmedju 4 i 8 poslijepodne vidjecete taj drustveni otpad kako ceka prevoz do kuce na tri sprata negdje u Visokom ili u Zivinicama. Prusunjate li se tim osobama i u7hvatite sta pricaju cucete da razgovaraju o "poslu". Posao podrazumjeva koliko su novca izmamili od naivnih gradjanja. Ili koliko su novcanika odradili.

Ovo je ozbiljan drustveni i socijalni problem.

Zato predlazem da se autobusi koji stizu iz unutrasnjosti obavezno kontroliraju od strane policije. I to po mogucnosti prije ulaska u grad negdje u Barama ili u Vogosci. Tim autobusima u nas grad stize kriminal a odlazi nas ukradeni novac.
kako si ti inteligentan decko...e hebo te onaj ko te dovede ovamo :roll: :(
fakat me iznervira...

ja sam iz tih istih autobusa izlazio bezbroj puta i znam da vecina ljudi unutra su studenti, učenici i oni koji eventualno prodaju po pijacama...prosijaka ako je i bilo bio je to mizeran broj tako da se i ne sjecam.

a mozda sam i ja prosjak? :roll:
bach

Post by bach »

Kao prvo decko nisam vec odavno...Bogami par sijedih se mozda prerano zabijelilo na mojoj glavi... :-D :-D :-D :-D

Kao drugo mene niko nije doveo nego sam se u blizini opisanog mjesta rodio, kao i moj otac, moj dedo, pradedo, cukundeda i cukundjed moga cukundjeda...

Razliciti ljudi razlicito gledaju na pojave oko sebe tako da razumijem ako nisi u stanju prepoznati dzepara pored sebe.Mnogi ljudi to isto nisu u stanju pa zato ostanu bez novcanika, dokumenata, mobitela setajuci Ferhadijom ili vozeci se tramvajem...Meni se do sada nije nikada desilo zbog jednostavne vjestine da prepoznam olos.

Fuckeru, preporucujem ti web stranicu Vlade kantona Sarajevo i link MUP-a Kantona SARAJEVO

http://WWW.KS.gov.ba

Obrati paznju na ljudi koji se navode kao pocinioci krivicnih djela dzeparenja, i slicno.Obrati paznju na mjesta odakle su rodjeni i uopste odakle dolaze.Vidjeces da veliki broj njih ujutro izlazi iz autobusa koji stoje na stanici CIGLANE.

Ovo sto sam rekao za kontrolu tih autobusa na ulazu u grad ne bi bilo nista novo. Do drugog svjetskog rata da bi ste nesto dovezli u Sarajevo i prodali morali ste platiti porez, carinu ili slicno. Te "uslovno receno carine" naplacivale su se na Bistriku na izlasku iz voza, Na Dolac malti(otud naziv naselja), na Kobiljoj glavi, Breci i Vratniku.[/url]
pitt

Post by pitt »

Na desetine osoba , Roma i NEROMA, nana, djece koja vam kasnije pruzaju ispruzenu ruku dok pijete kafu u kaficu., mladice3 bez staka koji u toku radnog vremena nose staku... Itd...I tako svaki dan iste osobe izlaze u isto vrijeme iz istih autobusa...

TO IM JE PROFESIJA.

Ako na istoj stanici stojite izmedju 4 i 8 poslijepodne vidjecete taj drustveni otpad kako ceka prevoz do kuce na tri sprata negdje u Visokom ili u Zivinicama. Prusunjate li se tim osobama i u7hvatite sta pricaju cucete da razgovaraju o "poslu". Posao podrazumjeva koliko su novca izmamili od naivnih gradjanja. Ili koliko su novcanika odradili.
Wowwwww znaci stari i nemocni kojima je ovo mozda jedini izvor prihoda za prezivljavanje su po tebi drustveni otpad? pa sta predlazes........da ih strpamo u gasne komore mozda jer ko ih jebe kad ne znaju ukrast ili nemaju stela? A oni koji su "dzentlmenski" pokrali i mozda jos sjede u foteljama su Ok? :roll:
Prince

Post by Prince »

Mala Sabina je imala mobitel '99. godine. Ja sam je sreo na Baščaršiji, pratio prijateljicu, i zvali je mi da ide s nama. Kaže "nisam luda da idem pješke", izvadi mobitel, nazva taksi i ode kući.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Prince wrote:Mala Sabina je imala mobitel '99. godine. Ja sam je sreo na Baščaršiji, pratio prijateljicu, i zvali je mi da ide s nama. Kaže "nisam luda da idem pješke", izvadi mobitel, nazva taksi i ode kući.
:lol: mala je tito....
nego, juce, ja trcim po gradu, ganjam pizzu, kad prilazi zena, i cim me ugleda napravi onu tuznu facu i pruzi ruku, zgrbi se (a do tog momenta hodala normalno) i rece DAJ SINE POLA MARKE ja joj rekoh MRSH i samo nastavih svojim putem...
konacno mi doslo iz dupeta u glavu..
Drumer

Post by Drumer »

Ja sam gledao emisiju na tv-u o prosjacima u Americi. I pricali su oni sve i svasta, navodili primjere dok nisu ljudi upratili jedan mlađi par koji ujutro odu svako na svoju stranu grada i u metro se zavale u nekim dronjcima i prose. Na kraju dana su ih uspjeli upratiti do njihoviog auta koje je ono izgledalo totalno pohabano i izlupano. I pratili su ih i dalje jer su oni imali svoju neku cudnu marsrutu kojom su isli bas iz tih razloga ako skontaju da ih neko prati. I ljudi uspiju doci do konacne destinacije gdje su ovo dvoje zivjeli. Da bi bili strasno iznenadjeni. Ovo dvoje su izasli i usli u kucu kojoj je kasnije procijenjena vrijednost na 200.000 hiljada dolara. I to u elitnom djelu grada. Da bi se poslije desilo sljedece. Gledao je tu emisiju jedan advokat iz istog grada i odlucio da proba da vidi kako je to kad se prosi. i Obuce on nekakve dronjke zamaskira se i ode u podzemnu da prosi. I isao je on tako narednih mjesec dana bas da vidi koliko ce moci zaraditi. Da bi se ispostavilo da je zaradio puno vise nego kao advokat. I covjek vjerovali ili ne napusti advokatsku praksu i odluci da se nastavi baviti prosenjem. Eh pa vi sad skontajte hocete li davati ili ne....
Nigmus

Post by Nigmus »

Sve ovo stoji ali nemojte da tema bude shvacena kao averzija prema svakome ko pruzi ruku. Masa svijeta je danas na rubu egzistencije i ne razmislja ni o cemu sem o hljebu za taj dan.

Prodite cestom i uvijek ce te naci makar jednu osobu kojoj mozete pomoci.

O ciganima i profi-fukarama nema potrebe da ponavljam...
karanana

Post by karanana »

Koliko sam skonto od onog dede sto chuchi ispred staklenog grada, on dolazi negdje sa pala i na Ferhadiji prodaje priglavke. Ko kaze da nema medjuentitetske trgovine? Pritom, uvijek, ako pogledate iza njega, do zida naci cete 1 do 3 flasice (unucice) loze ili brendija. Valjda covjeku treba da se zagrije. Nije mi mrzak, covjek ipak radi. Jedino sto mi dolazi s Pala, ali...

E a ko je onaj stari covjek, poprilicno fino obucen, vazda pokazuje neku iskaznicu i trazi marku? Prije je hodao Ferhadijom a sad ga vidjam oko Robota u Hrasnom
mIRCerka

Post by mIRCerka »

karanana wrote:Koliko sam skonto od onog dede sto chuchi ispred staklenog grada, on dolazi negdje sa pala i na Ferhadiji prodaje priglavke. Ko kaze da nema medjuentitetske trgovine? Pritom, uvijek, ako pogledate iza njega, do zida naci cete 1 do 3 flasice (unucice) loze ili brendija. Valjda covjeku treba da se zagrije. Nije mi mrzak, covjek ipak radi. Jedino sto mi dolazi s Pala, ali...

E a ko je onaj stari covjek, poprilicno fino obucen, vazda pokazuje neku iskaznicu i trazi marku? Prije je hodao Ferhadijom a sad ga vidjam oko Robota u Hrasnom

eh druze, malo si se zeznuo...stari dedo, moj ljubimac, dolazi is nekog mjesta kod Rajlovca, imas text o njemu ha na ovoj temi ha na temi o Skendi...nejs, vodila sam ga na kafu jednom prilikom i ispricao mi je svoju porodicnu storiju.... :D i dan dans mu uzmem soka i cigara da ima, jer nemam vise kome da poklonim priglavke koje nakupovah....
a sada, taj PRIstOJNI CIKO sto mu vazda fali koja marka za lijekove je covjek zbog kojeg sam i pokrenula ovu temu jer je to covjek koji mi je bacio pola marke sto mu dadoh....
:x
karanana

Post by karanana »

mIRCerka wrote:
karanana wrote:Koliko sam skonto od onog dede sto chuchi ispred staklenog grada, on dolazi negdje sa pala i na Ferhadiji prodaje priglavke. Ko kaze da nema medjuentitetske trgovine? Pritom, uvijek, ako pogledate iza njega, do zida naci cete 1 do 3 flasice (unucice) loze ili brendija. Valjda covjeku treba da se zagrije. Nije mi mrzak, covjek ipak radi. Jedino sto mi dolazi s Pala, ali...

eh druze, malo si se zeznuo...stari dedo, moj ljubimac, dolazi is nekog mjesta kod Rajlovca, imas text o njemu ha na ovoj temi ha na temi o Skendi...nejs, vodila sam ga na kafu jednom prilikom i ispricao mi je
svoju porodicnu storiju.... :D i dan dans mu uzmem soka i cigara da ima, jer nemam vise kome da poklonim priglavke koje nakupovah....
a sada, taj PRIstOJNI CIKO sto mu vazda fali koja marka za lijekove je covjek zbog kojeg sam i pokrenula ovu temu jer je to covjek koji mi je bacio pola marke sto mu dadoh....
:x
Ma znam ja da ti dedi kupis i koju flasicu ljute da ga drzi ugrijanim. Ali svaka mu cast kad moze onako cucati satima, a vidio sam da ponekad nesto i proda.

aha, e pa taj chiko je poprilicno drzak. Neki dan se kod robota dere na mene s druge strane ceste kao: Hej momak, momak. Ja reko sta se desava, a on daj marku
mIRCerka

Post by mIRCerka »

karanana wrote:Ma znam ja da ti dedi kupis i koju flasicu ljute da ga drzi ugrijanim. Ali svaka mu cast kad moze onako cucati satima, a vidio sam da ponekad nesto i proda.

aha, e pa taj chiko je poprilicno drzak. Neki dan se kod robota dere na mene s druge strane ceste kao: Hej momak, momak. Ja reko sta se desava, a on daj marku

ne kupujem ja dedici alkohol....samo sok...domaci....i cigare...drinu obicnu.....:D i kroasane....
Nigmus

Post by Nigmus »

Pomijesao je dedu sa priglavkama i onoga sa receptima :-?
flora.sa

Post by flora.sa »

je li Vas zaustavljao neki "student" koji uvijek oslovljava sa kolega ili kolegice :roll: i traži novac za autobusku kartu? :roll:

ja naletila par puta i na njega....
Nigmus

Post by Nigmus »

Mostarac?
karanana

Post by karanana »

Nigmus wrote:Pomijesao je dedu sa priglavkama i onoga sa receptima :-?
nisam pomijesao, nego sam pitao za ta dva slucaja
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

alek spiking :D

:D

student sa praznim kanisterom sto trazi za benzin do zavidovica se prometnuo u studenta sto trazi za kartu :?
rasta

Post by rasta »

mirci posto sam doso pameti oko tih cigana bicu ti iskren da ih redovno posaljem dje treba kad mi pridju a one sto fol ne znaju pricat i nose onaj papir dje pise : nemam.... uzmem pa se pravim lud kao da ja sad ne znam citat pa buljim u njega dok on/ona ne skonta na koga su naisli pa mi otme drsko iz ruke i nastavi dalje...a Ligu znas...on onim cigancicima sto prose po bastama prvo izvadi marku dvije iz dzepa i onda im kaze da pjevaju nesto a oni raspale po Ljubi Alicicu a on lagano vrati pare u dzep i onda bude obicno :mamu ti i tako dalje a ne rijetko i pljuvanje :D 8-) :D
rasta

Post by rasta »

e da dam jedino onom malom ciganu samiru al prije toga mora poljubit onakav zamazan neku napucanu koku koja para nosom tendu u centralu :D 8-) mali se prisunja ko gepard i cmokne je iz zasjede i onda magla :D
thumb

Post by thumb »

:::::::
Last edited by thumb on 17/09/2008 13:49, edited 1 time in total.
G.O.D.

Post by G.O.D. »

....i tako ti ja zime '99-e idem do poste na malti da platim neke zaj.... u dzepu mi ostaje pola marke kad poplacam racune,a treba izdurat do kraja mjeseca(tad posla nisam imao)...snijeg napadao do koljena,kad ispred poste ciganka prosi sa polugolim djetetom...kuka zapomaze place....sazalim se ja i razmisljam...ma...sta mi znaci pola marke u dzepu,njoj je reko sigurno potrebnije nego meni...EEEE HLJEB JE TO ZA NJU!!!dam ti ja tako zadnje pola markice udjem i obavim sve sto sam imao,izlazim iz poste kad imam sta za vidjeti!ona ista ciganka sto je kukala i molila drzi bunt para u rukama i broji!po mojoj slobodnoj procjeni preko tri stoje....pozamasan bunt je to bio....zatecen,zapanjen,izrevoltiran,BIJESAN na samoga sebe,ne znam kako da odreagujem!!!od tada ovima sto prose ne dam ni pfeninga....ako vidim da svira ili prodaje privjeske i slicno dajem,ali ovima sto pruze ruku....nikad vise pa makar im stvarno trebalo!
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

bach wrote:Ako izmedju 7 i 9 sati ujutro stojite na autobuskoj stanici pod mostom na Ciglanama vidjecete ko izlazi iz tih autobusa iz Visokog, Kaknja, Tuzle, Zivinica... Prosjake i dzepare koje u toku dana vidjate po centru grada ili tramvajima. Na desetine osoba , Roma i NEROMA, nana, djece koja vam kasnije pruzaju ispruzenu ruku dok pijete kafu u kaficu., mladice3 bez staka koji u toku radnog vremena nose staku... Itd...I tako svaki dan iste osobe izlaze u isto vrijeme iz istih autobusa...

TO IM JE PROFESIJA.

Ovo je ozbiljan drustveni i socijalni problem.

Zato predlazem da se autobusi koji stizu iz unutrasnjosti obavezno kontroliraju od strane policije. I to po mogucnosti prije ulaska u grad negdje u Barama ili u Vogosci. Tim autobusima u nas grad stize kriminal a odlazi nas ukradeni novac.
Pa ti bi napravio konc-logor od Sarajeva.A sto nisi predlozio da ovi sto dolaze sa strane prilikom dolaska trebaju staviti zutu traku.
Ideja je suluda i fasisticka.Ponekad se i ne cudim sto ljudi sa strane i ne vole bas Sarajevo.
A vidim da neki imaju problema sa metematikom i misle ako mu oni daju pola marke u toku dana,da prosjak mora na kraju dana i dalje imati pola marke.A onih drugih stotinjak ljudi po pola marke,to ne bi smjelo postojati.
Oduvijek je prosjacenje u velikim gradovima,predstavljalo odlican posao.
Kod nas to i jeste veliki socioloski problem,vjerujem da ce s vremenem,opasti broj prosjaka ne-roma.A Romi ce prositi uvijek,to je njihov nacin zivota.Njihova vizija slobode.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

rasta wrote:mirci posto sam doso pameti oko tih cigana bicu ti iskren da ih redovno posaljem dje treba kad mi pridju a one sto fol ne znaju pricat i nose onaj papir dje pise : nemam.... uzmem pa se pravim lud kao da ja sad ne znam citat pa buljim u njega dok on/ona ne skonta na koga su naisli pa mi otme drsko iz ruke i nastavi dalje...a Ligu znas...on onim cigancicima sto prose po bastama prvo izvadi marku dvije iz dzepa i onda im kaze da pjevaju nesto a oni raspale po Ljubi Alicicu a on lagano vrati pare u dzep i onda bude obicno :mamu ti i tako dalje a ne rijetko i pljuvanje :D 8-) :D
Liga ko liga...meni kad otpjevaju CIGANIN SAM AL NAJLEPSI uvijek dam jer pjevaju bolje nego Ljuba :d

al sto kaze G.O.D. , nekad et tako izbace iz cvipela da ne das ni onima kojima fakat treba...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

sorge_sa wrote:Quick Tips za prosjacenje:

Istiklal Dzada na Taksimu, u Istanbulu, negdje na samom pocetku te par kilometara duge ulice, ako se sjecam kod Megavizyona, klinjo sjedi uz stakleni izlog ispred njega kartonska kutija, a u krilu drzi svesku na kocke, unutra rukom ispisane brojke, formule, vjezba Matematiku :D :-D :lol:.......nema ko mu nije nesto bacio.......a milion ljudi prodje dnevno tom ulicom :lol:
Ah dobre ideje, odo i ja vjezbat matematiku dole, hehehee, primam sve i eure, i dolare, i YTL i stare TL ma sve....
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote: Ah dobre ideje, odo i ja vjezbat matematiku dole, hehehee, primam sve i eure, i dolare, i YTL i stare TL ma sve....
sjedi dole na kraj, pred tunel, i vjezbaj -- nemoj gore na pocetak kod taksima, imaces konkurenciju u ovom drugom klincu :D :lol:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Ah dobre ideje, odo i ja vjezbat matematiku dole, hehehee, primam sve i eure, i dolare, i YTL i stare TL ma sve....
sjedi dole na kraj, pred tunel, i vjezbaj -- nemoj gore na pocetak kod taksima, imaces konkurenciju u ovom drugom klincu :D :lol:
hvala na savjetu, al ja sam seb zapikiro mjesto kod Galatasary lise, blizu je i crkva sv. Ante a sjutra je nedjelja...haj odo ja lec spavat, ceka me naporan dan sjutra! :lol: :lol: :lol:
Post Reply