Prenj wrote:novalic wrote:prenj.. dobro..ti stvarno mislis da je samo pitanje tih mudzahedina..
Bilo bi mi drago da nije tako, ali ...
Jednostavno, uporedi nas i Rumuniju ...
Apsolutno se slazem sa @Prenjom.Bio sam i u Rumuniji i u Bugarskoj,pa Bosna je za njih California u svakom pogledu.
Nikad nisam znao odgovor na pitanje zasto su nam uopste uvedene vize.Nas ima po procjeni oko 3,5 miliona i da se svi preselimo u EU ,ne bi ni skontali da smo dosli.
Ocito da tu ima,drugih faktora.Zanimljivo da Italija iako je bila duzna postovati odluku EU o uvodzenju viza,to je ucinila tek 3 godine poslije.A cijeli taj period nije doslo do bilo kakvog koristenja toga,to jest do masovnog odlaska u Italiju.
Da li je islamski faktor ili nesto drugo,stvarno mi nikad nije bilo jasno.
A tema,pa ne bi se povecalo,to jest ne bi doslo do iseljavanja,ko hoce da negdje ide,taj i ode.Ko ima mogucnost zaposlenja u EU ili drugdje taj vec sredi papire a ko nema mogucnosti,taj nece ni ici.
Ja mnogo putujem ali ne po EU,tako da licno ne znam za ublazavanje procedure ali prijatelji koji idu,kazu da je malo komotnije,nego prije.
Vlada bi mogla uciniti svasta ali nece uciniti nista,jer se brine prvenstveno o sebi.A u sklopu ovih pregovora sa EU ce doci,kako rekose prvo do ublazavanja kriterija a onda i do potpunog ukidanja viza.Mada po tom pitanju nisam optimista,izmedzu ostalog i zbog toga ,sto mi nije jasno zasto su uvedene.Tako da mislim da cemo cekati bar 5 godina.
Mada takodze,ja ne vidim neki bitan problem u tim vizama,ko ima kakvog posla vani taj ce dobiti i vizu(promijenio sam dva pasosa za 4 godine,puni do zadnje stranice),ko zeli turizam,kad se uplati aranzman,agencija sredzuje vizu,ljecenje isto tako,jedino sto se ne moze onako iz zajebancije sjesti u auto pa otici gledati Romu ili se zajebavati po Italiji.Ali to cemo vec nadoknaditi i to zestoko.