Vizni rezim za BiH gradjane?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tempora

Post by tempora »

Nova, svjesna sam i ja, da se do takvih informacija ne moze doci i da ih je uzaludno traziti, ali eto dadoh neki primjer jel, moram odnekud poceti.

No ova Prenjova teorija mi je interesantnija no dinasova, ako nista po argumentaciji. Jer dinash ti govoris da je glavni i osnovni razlog zato sto smo jos uvijek obiljezeni kao neko krizno podrucje. AKo se ne varam taj status nam je odavno"uklonjen"upravo i zbog neomogucavanja potrazivanja azila, pa malo zvuci kontradiktorno, jedino ako nije rijec o receptu za njih krizno a za nas svakidasnje i prihvatljivo. :?

Argument o granicnim prelazima i tranzitu ilegale, te o potencijalnim "teroristima"koji su preko nase drzave dobili pasose izgleda kao "prihvatljiviji arugment koji bi bilo zanimljivo prouciti.

Kada smo vec kod terminologije terorista, ako se ne varam ova retorika se upotrebljavala i 1920te kada je izbila revolucija u Iraku protiv britanskog imperijalizma. Nekako slicni scenariji. Odlutah od teme. :?
dinash

Post by dinash »

tempora wrote:No ova Prenjova teorija mi je interesantnija no dinasova, ako nista po argumentaciji. Jer dinash ti govoris da je glavni i osnovni razlog zato sto smo jos uvijek obiljezeni kao neko krizno podrucje. AKo se ne varam taj status nam je odavno"uklonjen"upravo i zbog neomogucavanja potrazivanja azila, pa malo zvuci kontradiktorno, jedino ako nije rijec o receptu za njih krizno a za nas svakidasnje i prihvatljivo. :?
ne. tvrdim da je VISE razloga zbog kojih nam se ne ukida vizni rezim. znaci ne samo jedan vec vise njih, tj. kombinacija nekoliko stvari. ne odbacujem ni tu tezu o "islamskom elementu" ali ne vjerujem da je SAMO to razlog stanja kakvo je.
ali ako bas moram sazeti tezu u jednu recenicu bicu sarkastican pa tvrditi da nam je vizni rezim nametnut jer nas niko (in d rest of d vrld) ne shvata ozbiljno. eto.

krizno zariste ili (bar) zemlja visokog rizika smo bili jos do prije dvije godine. kakvo je stanje po tom pitanju danas, iskreno ne znam, ali vize su jos tu pa predvidjam da smo jos uvijek isto kategorizirani.
mr2

#28 Re: Vizni rezim za BiH gradjane?

Post by mr2 »

tempora wrote:Da li mislite da bi se smanjila emigracija BiH gradjana ukoliko bi se vizni rezim ukinuo?
Kakva su vasa iskustva sa trazenjima viza za clanice EU i da li je procedura dobivanja vize u zadnje dvije godine ublazena/poboljsana/brza i sl?
Koji su razlozi ( po vasem misljenju) viznog rezima koji vazi za BiH gradjane od strane EU a ne vazi za Hrvatsku?
I na kraju, sta je potrebno uciniti od strane vlade ( i sta vlada konkretno cini)da bi gradjani BIH mogli slobodno putovati?
pa i sada nasi traze azile po zapadu......trgovina zenama oruzijem,u zadnje vrijeme i placenih ubica....bar u holandiji je uzas :x :x
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

Prenj wrote:
novalic wrote:prenj.. dobro..ti stvarno mislis da je samo pitanje tih mudzahedina..
Bilo bi mi drago da nije tako, ali ...
Jednostavno, uporedi nas i Rumuniju ...
Apsolutno se slazem sa @Prenjom.Bio sam i u Rumuniji i u Bugarskoj,pa Bosna je za njih California u svakom pogledu. :-D
Nikad nisam znao odgovor na pitanje zasto su nam uopste uvedene vize.Nas ima po procjeni oko 3,5 miliona i da se svi preselimo u EU ,ne bi ni skontali da smo dosli.
Ocito da tu ima,drugih faktora.Zanimljivo da Italija iako je bila duzna postovati odluku EU o uvodzenju viza,to je ucinila tek 3 godine poslije.A cijeli taj period nije doslo do bilo kakvog koristenja toga,to jest do masovnog odlaska u Italiju.
Da li je islamski faktor ili nesto drugo,stvarno mi nikad nije bilo jasno.
A tema,pa ne bi se povecalo,to jest ne bi doslo do iseljavanja,ko hoce da negdje ide,taj i ode.Ko ima mogucnost zaposlenja u EU ili drugdje taj vec sredi papire a ko nema mogucnosti,taj nece ni ici.
Ja mnogo putujem ali ne po EU,tako da licno ne znam za ublazavanje procedure ali prijatelji koji idu,kazu da je malo komotnije,nego prije.
Vlada bi mogla uciniti svasta ali nece uciniti nista,jer se brine prvenstveno o sebi.A u sklopu ovih pregovora sa EU ce doci,kako rekose prvo do ublazavanja kriterija a onda i do potpunog ukidanja viza.Mada po tom pitanju nisam optimista,izmedzu ostalog i zbog toga ,sto mi nije jasno zasto su uvedene.Tako da mislim da cemo cekati bar 5 godina.
Mada takodze,ja ne vidim neki bitan problem u tim vizama,ko ima kakvog posla vani taj ce dobiti i vizu(promijenio sam dva pasosa za 4 godine,puni do zadnje stranice),ko zeli turizam,kad se uplati aranzman,agencija sredzuje vizu,ljecenje isto tako,jedino sto se ne moze onako iz zajebancije sjesti u auto pa otici gledati Romu ili se zajebavati po Italiji.Ali to cemo vec nadoknaditi i to zestoko. :-D
tempora

#30 Re: Vizni rezim za BiH gradjane?

Post by tempora »

mr2 wrote:
tempora wrote:Da li mislite da bi se smanjila emigracija BiH gradjana ukoliko bi se vizni rezim ukinuo?
Kakva su vasa iskustva sa trazenjima viza za clanice EU i da li je procedura dobivanja vize u zadnje dvije godine ublazena/poboljsana/brza i sl?
Koji su razlozi ( po vasem misljenju) viznog rezima koji vazi za BiH gradjane od strane EU a ne vazi za Hrvatsku?
I na kraju, sta je potrebno uciniti od strane vlade ( i sta vlada konkretno cini)da bi gradjani BIH mogli slobodno putovati?
pa i sada nasi traze azile po zapadu......trgovina zenama oruzijem,u zadnje vrijeme i placenih ubica....bar u holandiji je uzas :x :x
Vec navedoh da su ta vrata, vrata azila za nas zatvorena u Holandiji samim time sto smo proglaseni kao "mirna"zemlja. Znaci ne spadamo vise u kategoriju zemalja u ratu ili opasnim zemljama. Bosanac moze jos uvijek zatraziti u Holandiji azil te ce mu se u roku od 24 sata uruciti negativan odgovor u smislu, da se u ta 24 sata odlucuje da li neko moze uci u proceduru ili ne. I u tom slucaju ne radi se samo o BiH gradjanima vec i o ostalim azilantima jer Holandija trenutno vodi politiku povratka i najrigorozniju politiku imigracije u Evropi.
Znaci opcija azila je iskljucena, samo je suludi mogu pokusati.
micika

Post by micika »

Tempora,zadovoljstvo je citati te opet :)

Dugo te nije bilo.
Šandor

Post by Šandor »

Jutros rano (ili bolje rečeno sinoć kasno :cry: ) gledao sam na http://www.ngceurope.com kako je i BiH umiješana u 11.09. Kao eto, teroristi su se obučavali u BiH. A kažu, Muhamed Ata (jedan od pilota) okrenuo se radikalnom Islamu 6-7 godina prije napada. Kao argument navode da se molio Bogu 5 puta dnevno. wtf :? :D I onda tumače kako je došao na ideju da pilotira u WTC. Kažu, došao je na ideju kad je obavio hadždž. :D :D :D

I onda se ljudi pitaju zašto mi imamo problema sa viznim režimom. 8-) I pitaju se još svašta nešto. :oops: :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

novalic wrote:prenj, ekonomski faktor je itekako znacajan
... ali ne i odlucujuci.

Do sada se sa BiH pasosem u dzepu mnogo sto-sta infiltriralo u zapadne zemlje...
manijak1

Post by manijak1 »

Do sada se sa BiH pasosem u dzepu mnogo sto-sta infiltriralo u zapadne zemlje...
..........ko da gledam ..........odnosi se samo na "mudžahedine" :D :D .........
fastclicsz

#35 grhhhhh..rrrrr

Post by fastclicsz »

jebiga narode ne krivite hrvate iz bih zato što imaju pravo na hrvatsku putovnicu, ako niste znali hrvati iz bilo koje zemlje u svijetu imaju pravo na hrvatsku putovnicu, čak i preci hrvata koji su se odselili početkom 20. st. u južnu ameriku itd.,što je u tome loše ako neki hrvat iz bih nikad nije ni bio u hrvatskoj a ima putovnicu-to je ugrađeno u ustavni zakon RH, a vama pobornicima alijinih ideja (ostali all the best) i ekstremnog bošnjaštva snosite posljedice alijine politike i njegovih brižnih veza sa arapskim zemljama i koječime,bio sam svojedobno dio ekipe bih koja je išla u SAD redi nekog natjecanja i hrvati u ekipi su bez više problema sa vizom ušli u SAD a bošnjački članovi su se doslovno trebali izuvat i skidat koješta na kontroli-ne da se naslađujem ali nešto me zanima-KADA ĆE BOŠNJAČKI NAROD KONAČNO SHVATIT ISTINU I PRIMJETITI DA ALIJA IZETBEGOVIĆ NIJE BRANIO USTAVNI POREDAK BIH NEGO DA JE I KAO TUĐMAN I MILOŠEVIĆ RADIO NA PODJELI BIH I ON I CIJELA NJEGOVA NOMENKLATURA-CILJ SVEGA TOGA JE STVARANJE ISLAMSKE DRŽAVE POD POKROVITELJSTVOM KAPITALA IZ ARAPSKIH ZEMALJA...... :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

manijak1 wrote:
..........ko da gledam ..........odnosi se samo na "mudžahedine" :D :D .........
Pokusaj...

Image

Kazu... da pomaze.
manijak1

Post by manijak1 »

Kad tebi nije pomoglo :D sumnjam da može i meni tvoj savjet biti prihvatljiv.
KADA ĆE BOŠNJAČKI NAROD KONAČNO SHVATIT ISTINU I PRIMJETITI DA ALIJA IZETBEGOVIĆ NIJE BRANIO USTAVNI POREDAK BIH NEGO DA JE I KAO TUĐMAN I MILOŠEVIĆ RADIO NA PODJELI BIH
KADA ĆEŠ TI KONAČNO POJMIT' GDJE SE VODIO RAT I DA JE SVE BILA AGRESIJA NA SUVERENU I MEĐUNARODNO PRIZNATU DRŽAVU RBiH ?
Ovo za islamsku državu ...........isključio sam caps lock :oops: :D .
P.S. Jebo ti svoj rezon :oops:
Fair Life

Post by Fair Life »

manijak1 wrote:Kad tebi nije pomoglo :D sumnjam da može i meni tvoj savjet biti prihvatljiv.
KADA ĆE BOŠNJAČKI NAROD KONAČNO SHVATIT ISTINU I PRIMJETITI DA ALIJA IZETBEGOVIĆ NIJE BRANIO USTAVNI POREDAK BIH NEGO DA JE I KAO TUĐMAN I MILOŠEVIĆ RADIO NA PODJELI BIH
KADA ĆEŠ TI KONAČNO POJMIT' GDJE SE VODIO RAT I DA JE SVE BILA AGRESIJA NA SUVERENU I MEĐUNARODNO PRIZNATU DRŽAVU RBiH ?
Ovo za islamsku državu ...........isključio sam caps lock :oops: :D .
P.S. Jebo ti svoj rezon :oops:
Ne deri se manijak1 !!

Kad ces ti konacno skontati da je SDA sa predsjednikom Alijom na celu vodila stranacku politiku prema BiH upravo po mjeri agresora? Kad ces ti skontati da su oni odstupili od programa koji je zacrtan Platformom Predsjednistva iz 1992.?

Kad ces ti skontati da su oni koji se zaklinju da su odbranili drzavu i narod napravili drzavu upravo po mjeri agresora... svojom neprincipjelnoscu i skretanjem sa programa Platforme u neke stranacko-religijske stranputice?

Kad ces ti skontati da je u BiH gotovo sve skrojeno po mjeri agresora?

I ko im je u tome i "sakom i kapom"pomogao?
dinash

Post by dinash »

tja ... kao svaka druga diskusija i ova se pretvorila u prepiranje na temu "sta je starije koka ili jaje?"
fastclicsz

#40 grhhhh....

Post by fastclicsz »

pa manijak1 ili kako veće se predstavljaš-slušaj malo ja i ne tvrdim drugo nego da je vršena agresija na bih,ako nisi znao u bih zive tri većinska naroda koja su međusobno ratovala ili surađivala na kojekakvim područjima......ako su bosansko-hercegovački hrvati se večinom izjasnili za nezavisnu bih a potom od strane određenih ljudi bili uključeni u kojekakve planove za odcjepljene ili što već,isto vrijedi pretpostavljam i za srpski narod(dobro možda) također mislim da je i ALIJA IZETBEGOVIĆ POVEO BOŠNJAČKI NAROD U SVOJEVRSNO ODCJEPLJENE IZ BIH STVARAJUĆI ISLAMSKU REPUBLIKU U EUROPI NA TLU BIH-da u pravu si i alija je svojevrsno vršio agresiju na bih !!!!!!!!!!!
ne volim da generaliziram stvari ali valjda se može povići crta..zar ne
a ta tvoja opaska na moj komentar slijedi iz tvoje premise da bih pripada samo bošnjacima a da su srbi i hrvati nekim jebenim čudom se našli na njenom teritoriju.......bih je multietnička država i tako ju i promatraj retardirani maloumniče,nisu valjda srednjobosanski hrvati(kojima i ja pripadam )vršili agresiju na sebe i svoje kuće ako su se branili od alijinih hordi i muđahedina..........malo razmisli pa onda komentiraj
Fair Life

Post by Fair Life »

Tema je "Vizni rezim za BiH gradjane"... i napomenuh da se kojesta infiltriralo na Zapad sa pasosem BiH...

Manijak1... je replicirao u smislu... Aha, mudzahedini...

Pa eto... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=20652
Last edited by Fair Life on 22/11/2005 21:28, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

Ne derem se :oops: ali .......
Kad ces ti skontati da su oni koji se zaklinju da su odbranili drzavu i narod napravili drzavu upravo po mjeri agresora... svojom neprincipjelnoscu i skretanjem sa programa Platforme u neke stranacko-religijske stranputice?
.........nisu je napadali niti su krivci za rat to što su lopovi najveći iz njihovih redova ne znači da su isti kao i koljači a da su je sami branili to niko ne tvrdi .......
Kad ces ti skontati da je u BiH gotovo sve skrojeno po mjeri agresora?
........to je svima jasno i očito ........sad jedini je problem što isti oni koji su omogućili da se agresija izvrši nisu dozvolili da se i vojno okonča ........helem jasno je ......čija je krivica nesankcionirana .
E sad ovo šakom i kapom .........pomagači su ......zemlje nafte ? :D :D
Mislim da sve ode u krivi kraj ..........zbog nerazjašnjenja bliske tragične prošlosti .........od početka do .....Daytona I . :D
tempora

Post by tempora »

Djecaci, nemojte da vas upozoravam! :x :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Oks ..........upozori me .........pa nastavi :D :D s djelovanjem po položajima :oops: :D .
Neću začatavati temu .........ja hoću bezvizni režim :oops: :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Vratimo se temi.

Da se pojednostavilo, i nije.
I dalje je neophodno izvaditi papire i pra-pra-pretku komsijine macke, ponegdje i platiti malo vece osiguranje nego prije ili malo vise za vizu nego prije.

Zna li iko koliko je nasih ljudi zapravo uzelo strana drzavljanstva?
Tempora je iznijela jedan podatak za Holandiju na pocetku ove teme.

Norveska je lani upisala u svoje drzavljane oko 1000 bh. drzavljana, dok je Austrija samo lani u svoje drzavljane upisala novih 8500 bh. drzavljana.

Sto se tice odgovora da su se hrvati vratili u Hrvatsku, vjerovatno bi taj postotak bio jos i veci da ne postoje vize za bh. drzavljane, ovako bit ce samo obratno i iz BiH ce i dalje ljudi odlaziti i odlaziti.
Husko Kotrljanjić

Post by Husko Kotrljanjić »

Sto se tice mog licnog iskustva sa viznim rezimom mogu samo reci to da sam redovni posjetilac njemacke ambasade u zadnjih 10 godina.
U principu nisam imao vecih neprijatnosti,osim ako izuzmem one nase domace levate koji rade na salterima i obezbjedjeinju, ili ti sta li vec,koji misle da su u najmanju ruku veci od samog konzula,ali to je do nas i naseg mentaliteta.
Ne pravdam nasu vladu,to mi nije ni na kraj pameti,samo nije sve ni do njih nego do nas je.Ako se samo sjetim 96-e godine,tada je iako tek izaslim iz rata bilo daleko jednostavnije dobiti konkretno njemacku poslovnu vizu nego danas.Naime,bila je dovoljna samo potvrda koju ti izda ko fol tvoja firma da si zaposlen i profaxa ti iz Njemacke pozivnicu neka njihova firma i to bi bilo to. ALI mi nebi bili to sto smo da nismo poceli da mutimo sa svim i svacim pa nam ljudi lijepo svaki put trazili nove i nove papire da bi ih uvjerili da smo zaista to za sta se predstavljamo.Sad smo tu gdje smo,nazalost, ostacemo tu jos poprilicno.
Naravno tu treba dodat jos masu drugih faktora od kojih je ekonomska migracija na zadnjem mjestu,s obzirom na broj Bosnjaka i Srba koji bi otisli tamo da rade,Hrvati to uglavnom mogu i sad.
Husko Kotrljanjić

Post by Husko Kotrljanjić »

Neko rece da smo nesigurna zemlja pa zato nam uveli vize,pa dobro onda ako je to tako zasto nismo nesigurna zemlja za njihove banke,Merkatore,Interexe i sta ti ja znam sta sve ne.
To je vise nego licemjerno s njihove strane,onda nam ostane izgleda najveci razlog za vizni rezim Islam i muslimani,iako ne zelim u to da vjerujem jer kao musliman za ovih 10-ak godina gdje god sam putovao po Evropi zaista nisam imao nikakvih problema,tu naravno ne racunam Hrvatsku pa dobrim dijelom i Sloveniju koji su izgleda alergicni na sve Bosance.
neutralac

Post by neutralac »

[quote="muha_sa"]Je li Ante iz neke bosanske vukojebine državljanin BiH ? Jeste al njemu vize nisu potrebne jer je na osnovu svog imena dobio hrvatsku putovnicu a nikad ni blizu granice sa Hrvatskom bio nije a kamoli živio u istoj.
Vizni režim prema dijelu građana BiH je ništa drugo već aparthejd u srcu Evrope.
Gdje bi se to nosioci bosanskog pasoša udomili i koja to zemlja želi izbjeglice-mislim nijedna,samo nas šaltaju i to nas koji smo još od devedesetdruge pokusni kunići bajne nam i toliko priželjkivane stare dame i njene kurvanjske politike prema nedužnim građanima ove napačene zemlje[/quote]

Kako su onda tisuce ljudi iz zap.Bosne imenom Mujo ili Suljo dobili hrvatsku putovnicu? Da li je i tu ime odlucivalo ili...
muha_sa

Post by muha_sa »

Neko jadnicima uzeo lovu te im dupljake uvalili . Štancale se putovnice u Mostaru i Kiseljaku bez ikakve kontrole i reda al Evropa osta gluha i slijepa.Bitni su nekakvi muđahedinčići što su nam ih oni uvalili te nas sad ko fol zbog istih kažnjavaju viznim režimom.Nisu ti bjelosvjetski jebivjetri s neba pali već preko" prijateljskih" a nama susjednih zemalja regularno ušli ili namjenski ubačeni.
halo

Post by halo »

Sve vise i vise dolazimo do zakljucka da nam brade sa kratkim pantalonicama kroje sudbinu onako kako njima odgovara a mi samo gledamo kad prodju pored nas sutimo,kad naidju nindze razmisljamo sami za sebe bez komentara,pitamo se gdje zivimo sta nam uradise od Bosne i to je sve .Ponekad u nekoj diskusiji pokusavamo dokazati da nismo svi isti da su oni drugaciji ali zavisno od sugovornika ako je Bosnjo mozda te i razumije a ako nije ma mozes puknut objasnjavajuci nece ti vjerovati i dokle tako.Prije smo bili glupi Bosanci malo sega sala i to a sad i glupi i jos i jos ma znate vec.Ali da nebi sve zvucalo tako tuzno jer sam optimista Fala Bogu pa je vecina Bosnjackog korpusa na pravom putu a ove bagre cemo se rijesiti zato otvorite oci i Nedaj se Bosno :D :D :D :D :D :D
Post Reply