sefer u 60 minuta

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Apos

Post by Apos »

Vingo wrote:On bar naginje uvijek u istu stranu za razliku od nekih mnogo "profesionalnijih" kolega koji naginju raznim stranama po principu "Imal mene tu"
Misliš na S.H. iz ranijih dana. Sada udara okolo ko lud Vepar i nikog ne štedi(možda malo Mirnesa).
Vingo

Post by Vingo »

Mislim na...Vazno je zvati se Senad novinare.
Propast1

Post by Propast1 »

Fair Life wrote: Seferov nastup je ocit dokaz da je vrh SDA skrenuo sa politike Platforme Predsjednistva iz 1992. godine na politiku cija je platforma postala Islamska Deklaracija iz 1982. godine.
Neznam ljudi ali polako nam se oci otvaraju. SDA se pitala za sve i ona je vodila i upravljala svim i svacim u ratu pogotovo od sredine 1993 i ako je to tačno onda moraju snositi odgovornost za sve. Ne možes cuvati dijete i reci mu idi predji preko ulice i onda stani slobodno na sredinu ceste i kad ga auto pregazi kriv vozac.
Vingo

Post by Vingo »

Moze li mi neko reci sta je Sefer rekao za Reisa?
Apos

Post by Apos »

Vingo wrote:Moze li mi neko reci sta je Sefer rekao za Reisa?
Mogu ti ja prevesti. Qur'an je velika knjiga u i nepresušan izvor mudrosti. Kas si već hodža onda ga pročitaj kako treba i ponašaj se ko Musliman, a ne ko balkanski new age političar.
Last edited by Apos on 22/11/2005 11:13, edited 1 time in total.
joker

Post by joker »

Apos wrote:
_galaksija wrote:Apos a sto to fali Bakiru
Malo novinarskog profesionalizma. Malo ga novinara ovdje ima, a Bke je kritičan slučaj. Ponekad ubode temu ali iz ličnih izvora znam da je masa njegovih prilog čisti shit i politikanstvo. Neću da kažem na čijoj je strani to svak nek zaključi po vlastitom viđenju.
Zadovoljan oddgovorom?
Evo opet cu se sloziti s Aposom. U potpunosti.
Sefer nije osobito elokventan, ali kako je sinoc spustio reisu Cericu treba zapisati za buduce narastaje.
I ovo potpisujem.
On bar naginje uvijek u istu stranu za razliku od nekih mnogo "profesionalnijih" kolega koji naginju raznim stranama po principu "Imal mene tu"
Zar ne bi novinar trebao biti objektivan, a ne naginjati na bilo ciju stranu?!
:-)

P.S. Za sve one koji bi htjeli Delica vidjeti osudjenog, tuzilac je izgleda trazio izmjenu optuznice protiv Delica obzirom da je u prosirenju optuznice bila navedena i optuzba da "nije do kraja slijedio svoje naredbe i da je propustio kazniti Halilovica za pocinjene zlocine"!!!??? Kako je Halilovic oslobodjen, navodno, nema prostora za prosirenje optuznice protiv Delica za Grabovicu i Uzdol.
mostarac

Post by mostarac »

ali ima jos jedna cinjenica koju je Sefer iznio akoje se nismo dotakli a koja je u najmanju ruku STRASNA

3 miliona dolara je potroseno na ARBiH u prvih godinu i po rata. Za kompletno opremanje iste je trebalo 2,5 milijarde. SDAlije u ratu potrosili 10 milijardi. Pitanje je gdje je i kako trosen novac jer ocito da je pljacka SDAlija placana ljudskim zivotima po Bosni i Hercegovini. Alija je rekao da je potroseno 10 milijardi u ratu. Dakle postavlja se pitanje gdje je 9 milijardi 997 miliona ili ako uzmemo da je do kraja rata potrosena jos i milijarda na opremu i naoruzanje postavlja se pitanje gdje je jos 9 milijardi.

2,5 milijarde su trebale da nasa armija ima i tenkove i avione i helikoptere, ali ocito je bilo mnogo potrebnije da se namire daidzici i amidzici od spasavanja glava nevinog stanovnistva. Mislim da ce sami Bosnjaci u budcnosti i to vrlo skoroj prokleti i SDA i njenog predsjednika u kojeg se danas zaklinju i u sustini shvatiti kolektivno ono sto su pametni znali odavno, a to je da Bosna i Hercegovina u svojoj istoriji nikada nije imala veceg unutrasnjeg neprijatelja i izdajnika od ALIJE IZETBEGOVICA
Fair Life

Post by Fair Life »

umro je mostar wrote:(...)
Mislim da ce sami Bosnjaci u budcnosti i to vrlo skoroj prokleti i SDA i njenog predsjednika u kojeg se danas zaklinju i u sustini shvatiti kolektivno ono sto su pametni znali odavno, a to je da Bosna i Hercegovina u svojoj istoriji nikada nije imala veceg unutrasnjeg neprijatelja i izdajnika od ALIJE IZETBEGOVICA
A sehid... pokopan na Kovacima.

Da se upisas ili od muke ili od smijurije.
Apos

Post by Apos »

umro je mostar- istina umro je mentalno i duhovno.
Propast1

Post by Propast1 »

Meni nije jasno za tu Grabovicu i Uzdol. Mislim masakr se desio, međutim da li je on načinjen u okviru neke akcije i po naredbi nekog lokalnog komadanta cete ili bataljona ili je on planiran, smisljen i organizovan iz vrha?

Ako je ovo drugo, onda tu dolazi na tapet i politika i puno dublji razlozi jer se moglo predpostaviti kakva ce biti reakcija na takav zločin.
joker

Post by joker »

umro je mostar wrote:ali ima jos jedna cinjenica koju je Sefer iznio akoje se nismo dotakli a koja je u najmanju ruku STRASNA

3 miliona dolara je potroseno na ARBiH u prvih godinu i po rata. Za kompletno opremanje iste je trebalo 2,5 milijarde. SDAlije u ratu potrosili 10 milijardi. Pitanje je gdje je i kako trosen novac jer ocito da je pljacka SDAlija placana ljudskim zivotima po Bosni i Hercegovini. Alija je rekao da je potroseno 10 milijardi u ratu. Dakle postavlja se pitanje gdje je 9 milijardi 997 miliona ili ako uzmemo da je do kraja rata potrosena jos i milijarda na opremu i naoruzanje postavlja se pitanje gdje je jos 9 milijardi.

2,5 milijarde su trebale da nasa armija ima i tenkove i avione i helikoptere, ali ocito je bilo mnogo potrebnije da se namire daidzici i amidzici od spasavanja glava nevinog stanovnistva. Mislim da ce sami Bosnjaci u budcnosti i to vrlo skoroj prokleti i SDA i njenog predsjednika u kojeg se danas zaklinju i u sustini shvatiti kolektivno ono sto su pametni znali odavno, a to je da Bosna i Hercegovina u svojoj istoriji nikada nije imala veceg unutrasnjeg neprijatelja i izdajnika od ALIJE IZETBEGOVICA
Pa pored tako "svjesnih Bosnjaka" nije ni cudo sto je "umro Mostar".
Prvo, pretpostavljam da se obzirom na embargo oruzje nabavljalo na crnom trzistu (dakle skuplje), a ne regularno.
Drugo, polovina toga je ostajala u Hrvatskoj, znaci i pola potrošenog novca je bilo potroseno za Hrvatsku.
Trece, polovina od toga sto je uslo u BiH je uzimao HVO. Dakle, treca cetvrtina ukupne svote je potrosena na naoruzavanje HVO-a.
Cetvrto, dok su od onog sto je ostalo uzeli dio Cengic, Saja i ostala klapa, i malo potrosila ARBiH zaokruzi se cifra od 10-tak milijardi. :-)
Mada licno mislim da je cifra od 3 miliona o kojoj Sefer govori ipak potcijenjena.
mostarac

Post by mostarac »

joker wrote:
umro je mostar wrote:ali ima jos jedna cinjenica koju je Sefer iznio akoje se nismo dotakli a koja je u najmanju ruku STRASNA

Pa pored tako "svjesnih Bosnjaka" nije ni cudo sto je "umro Mostar".
Prvo, pretpostavljam da se obzirom na embargo oruzje nabavljalo na crnom trzistu (dakle skuplje), a ne regularno.
Drugo, polovina toga je ostajala u Hrvatskoj, znaci i pola potrošenog novca je bilo potroseno za Hrvatsku.
Trece, polovina od toga sto je uslo u BiH je uzimao HVO. Dakle, treca cetvrtina ukupne svote je potrosena na naoruzavanje HVO-a.
Cetvrto, dok su od onog sto je ostalo uzeli dio Cengic, Saja i ostala klapa, i malo potrosila ARBiH zaokruzi se cifra od 10-tak milijardi. :-)
Mada licno mislim da je cifra od 3 miliona o kojoj Sefer govori ipak potcijenjena.
to je bila ponuda trgovaca oruzjem, a zar ti zaista mislis da su to klasicni sverceri sa pijace. Jedan od pozatijih trgovaca oruzjem u svoje vrijeme je bio sin od Margareth Thatcher. Dakle ti ljudi su politicki mocni i ako kaze da ce isporuciti oruzje on zna i kako, jer zna i gdje ide i kako ide. Jebote iz tih ljudi stoje vlade drzava, a ne bilo ko. Doveli bi ti UN tenkove i avione i samo ih porefarbali nakon isporuke. Dakle isporuka nije dolazila u pitanje. U pitanje je dolazilo samo to sta je Aliji drzae, narod ili Saje, Cengici i ostala stoka koja nas je u ratu pljackala i bogatila se na nasoj muci i zivotima
joker

Post by joker »

Propast1 wrote:Meni nije jasno za tu Grabovicu i Uzdol. Mislim masakr se desio, međutim da li je on načinjen u okviru neke akcije i po naredbi nekog lokalnog komadanta cete ili bataljona ili je on planiran, smisljen i organizovan iz vrha?

Ako je ovo drugo, onda tu dolazi na tapet i politika i puno dublji razlozi jer se moglo predpostaviti kakva ce biti reakcija na takav zločin.
Vidis Propast, pojedinci na ovom forumu da bi "dokazali i argumentovali" svoje dnevnopoliticke politikantske stavove upravo hoce da dokazu da je posrijedi ovo drugo, nadajuci se da ce na taj nacin diskreditovati SDA (pa i Aliju Izetbegovica koji njima nista ne znaci), a ustvari na taj nacin pokusavaju i mogu diskreditovati samo nasu opravdanu odbrambenu borbu, a kao rezultat imati brisanje razlike izmedju ARBiH i ove druge dvije (odnosno cetiri vojske) koje su radile na razbijanju BiH, po principu svi su pravili zlocine.

Osnovna razlika je sto su zlocini koje su pocinili pripadnici ARBiH bili stihijski i imali obiljezja incidenta, pocinjeni bez planiranja, i njihovog sistemskog i sistematskog provodjenja, za razliku od zlocina ovih drugih dvaju (odnosno cetiri) vojske. I naravno ogromna razlika je u njihovom kvantitetu (broju zrtava kao posljedici tih zlocina.
Propast1

Post by Propast1 »

Jedino sto mi smeta kod sefera jeste to oko 3 miliona za oružije. Mislim i kad je on bio komadant oruzija je doslo sigurno vise od 3 miliona i tu se nema sta sporiti.

Drugo, ljudi stanice malo 10 milijardi dolara je svakako previse (alija i njegovi ne mogu ni zamisliti tu cifru), a i arapi nisu toliko glupi da daju tolike pare (mislim budite realni) i trece tolike pare nije bilo moguce transferisati nikako drugacije nego preko banaka, a banke ostavljaju tragove, a da se doniralo u kesu pa to bi značilo da su pokupili sve papirne novcanice dolara u Evropi na jedno mjesto (moja procjena)....

Al cinjenica je da su u pocetku dolazile americke uniforme i mnoge sitnice koje su licile na nato nauruzanje, a poslije? Poslije 1993 nisi se mogao okrenuti a da nevidis iransko nauruzanje, njihove puske i kako se ono zvale oni ručni bacači raketa RPG ili tako nekako zaboravio sam vise... sve iran i sta ja znam
joker

Post by joker »

to je bila ponuda trgovaca oruzjem, a zar ti zaista mislis da su to klasicni sverceri sa pijace. Jedan od pozatijih trgovaca oruzjem u svoje vrijeme je bio sin od Margareth Thatcher. Dakle ti ljudi su politicki mocni i ako kaze da ce isporuciti oruzje on zna i kako, jer zna i gdje ide i kako ide. Jebote iz tih ljudi stoje vlade drzava, a ne bilo ko. Doveli bi ti UN tenkove i avione i samo ih porefarbali nakon isporuke. Dakle isporuka nije dolazila u pitanje. U pitanje je dolazilo samo to sta je Aliji drzae, narod ili Saje, Cengici i ostala stoka koja nas je u ratu pljackala i bogatila se na nasoj muci i zivotima
To sve kosta, moj prijatelju. Puno je skuplje tako nego kad regularno kupis kao drzava. To bi barem trebalo biti jasno.
A ono o HV i HVO mozes procitati i u knjigama koje su objavljene vani i ciji su autori stranci, a ne nasi ljudi. Konkretno knjiga izdata u USA "War Economy" obradjuje, izmedju ostalog, ratnu ekonomiju u BiH, odnosno, "ekonomsku" stranu rata u BiH, biznise koji su pravljeni, kriminal i sl. Tu mozes naci ovo o HV i HVO, i uzimanju oruzja, pominju se i neki "igraci" na "bosnjackoj" strani uz napomenu da su oni kupili samo mrve kolaca koje su ostajale iza hrvatskih i srpskih "grupa".

P.S. Tacno ime autora se ne mogu sjetiti, a knjiga mi je kuci. Ako te bas interesuje provjericu pa cu napisati.
mostarac

Post by mostarac »

joker wrote:
To sve kosta, moj prijatelju. Puno je skuplje tako nego kad regularno kupis kao drzava. To bi barem trebalo biti jasno.
A ono o HV i HVO mozes procitati i u knjigama koje su objavljene vani i ciji su autori stranci, a ne nasi ljudi. Konkretno knjiga izdata u USA "War Economy" obradjuje, izmedju ostalog, ratnu ekonomiju u BiH, odnosno, "ekonomsku" stranu rata u BiH, biznise koji su pravljeni, kriminal i sl. Tu mozes naci ovo o HV i HVO, i uzimanju oruzja, pominju se i neki "igraci" na "bosnjackoj" strani uz napomenu da su oni kupili samo mrve kolaca koje su ostajale iza hrvatskih i srpskih "grupa".

P.S. Tacno ime autora se ne mogu sjetiti, a knjiga mi je kuci. Ako te bas interesuje provjericu pa cu napisati.
normalno da je skuplje nego kad kupujes kao drzava, ali to je bila ponuda i normalno da je taj koji nudi znao kojim putem ce dopremiti to i kako.
Apos

Post by Apos »

Narode ima ja pračku. Hoće li ko kupit? Jeftino.
wanderer

Post by wanderer »

Tih 3 miliona su pikupili uglavnom sarajevski privatnici (citaj Stari Grad) i to samo govori u prilog tvrdnje da je Sefer bio van svih tokova financijskih zavrzlama i pljacke unutar SDA, i dok je bio glavnokomandujuci. U to doba su Cengici i Co maltene drzali Interconti u Zagrebu, renovirali ambasadu u Becu (krajem 1993!), a Silajdziceva familija je stanovala u najluksuznijim cetvrtima Istanbula.

Roba jeste dolazila, ali je to mizerno u odnosu na toliki novac, 10 milijardi (koji po meni zvuci nazalost realno) i nakon svih "danaka" u RH i tzv. Heceg-Bosni. Vecina i tog jada sto je doslo je zavrsilo u Sajinim magacinima na Igmanu, i nije dijeljeno vojsci u Sarajevu i van samog Igmana.
Prenj

Post by Prenj »

Mozda tajanstveni investitor zna odgovor na pitanje "Gdje su nestale pare od odbrane BiH?"
Avaz wrote: Zenički "Al Shiddi" od "referenci" jedino ima registraciju na sudu

Saudijski milijarder podstanar u Zenici!
Istragu o "Al Shiddiju" provodi i Federalna obavještajna služba * Niko u Lukovom Polju ne zna ni za gazde ni za sjedište firme * Zenička kompanija formirana sa 2.500 maraka kapitala

Saudijac Sulejman Al Šidi (Sulaiman Ibn Abdullah Mohamed Al Shiddi), izabrani najpovoljniji ponuđač za gradnju više od stotinu miliona maraka vrijednog kompleksa na Marindvoru u Sarajevu, prije petnaestak dana dobio je radnu dozvolu i prijavio prebivalište kao podstanar u zeničkom prigradskom naselju Lukovo Polje!
Ovi zapanjujući podaci jučer su "Dnevnom avazu" potvrđeni u Službi za zapošljavanje ZDK, MUP-u i Policijskoj upravi Zenica, Općini Zenica i Općinskom sudu.
Još nevjerovatnijim čini nam se prezentirani podatak da Šidijeva firma registrirana u Zenici za sada, uz njega kao direktora, ima još jednog radnika, člana uprave i Šidijevog stanodavca!?
Krenimo redom. Kompanija "Al Shiddi International" d.o.o. Zenica formirana je, kažu dokumenti o osnivanju, 27. jula ove godine, i to na adresi Goraždanska bb, koja pripada naturaliziranom Bosancu arapskog porijekla Beširu (Ahmeda) Mekniju (Bechir Mekni) u Lukovom Polju.
Propast1

Post by Propast1 »

joker wrote:
Propast1 wrote:Meni nije jasno za tu Grabovicu i Uzdol. Mislim masakr se desio, međutim da li je on načinjen u okviru neke akcije i po naredbi nekog lokalnog komadanta cete ili bataljona ili je on planiran, smisljen i organizovan iz vrha?

Vidis Propast, pojedinci na ovom forumu da bi "dokazali i argumentovali" svoje dnevnopoliticke politikantske stavove upravo hoce da dokazu da je posrijedi ovo drugo, nadajuci se da ce na taj nacin diskreditovati SDA (pa i Aliju Izetbegovica koji njima nista ne znaci), a ustvari na taj nacin pokusavaju i mogu diskreditovati samo nasu opravdanu odbrambenu borbu, a kao rezultat imati brisanje razlike izmedju ARBiH i ove druge dvije (odnosno cetiri vojske) koje su radile na razbijanju BiH, po principu svi su pravili zlocine.

Osnovna razlika je sto su zlocini koje su pocinili pripadnici ARBiH bili stihijski i imali obiljezja incidenta, pocinjeni bez planiranja, i njihovog sistemskog i sistematskog provodjenja, za razliku od zlocina ovih drugih dvaju (odnosno cetiri) vojske. I naravno ogromna razlika je u njihovom kvantitetu (broju zrtava kao posljedici tih zlocina.
Ma razumijem ja taj stav, ali to ne opravdava pitanje koliko bi bilo teže agresoru pociniti zložine da se nas vojni i politički vrh manje bavio ideoloskim pitanjima a vise kako odbraniti Bosnu i Hercegovinu.

Svi se mi sjecamo koliko je stranci i armijskom vrhu bilo stalo da svi govore Sellam. Treba biti iskren
Liska

Post by Liska »

Vidite, mene se Sefer u onoj snimci dojmio kao covjek koji vrlo lako gubi kontrolu i prijeti. U ono malo snimka je dva put zaprijetio totalnim ratom s HVO-om a na pitanje za pripadnike HVO pocinje pricu o 50 hiljada zaklanih i silovanih i sl. Ono sto se dogodilo zapovjedniku HVO i njegovoj pratnji u Zenici se dogodilo prije da je ijedan HVO granata pala na Zenicu. Ne vjerujem da bi bez toga rat bio sprijecen, ali da ga je takav potez ubrzao, u to sam siguran. HVO je uzimao svoju pinku, ali zasto nitko ne spomene prelaz u Aleksinu Hanu i check point koji se nalazio u blizini. Most je nazvan po Begicu i Begovicu koje je ubio netko iz pratnje nekog kamiona napunjenog oruzjem jer su trazili da dio naoruzanja ostave a isao je njihovim gazdama u Jablanici i Konjicu. Tipovi su bili zajebani, koknuli ih i produzili dalje. Nikome nije padalo na pamet istrazivati slucaj. A takvih je check pointa bilo na stotine na teritoriji pod kontrolom Armije.
mostarac

Post by mostarac »

Liska wrote:Vidite, mene se Sefer u onoj snimci dojmio kao covjek koji vrlo lako gubi kontrolu i prijeti. U ono malo snimka je dva put zaprijetio totalnim ratom s HVO-om a na pitanje za pripadnike HVO pocinje pricu o 50 hiljada zaklanih i silovanih i sl. Ono sto se dogodilo zapovjedniku HVO i njegovoj pratnji u Zenici se dogodilo prije da je ijedan HVO granata pala na Zenicu. Ne vjerujem da bi bez toga rat bio sprijecen, ali da ga je takav potez ubrzao, u to sam siguran. HVO je uzimao svoju pinku, ali zasto nitko ne spomene prelaz u Aleksinu Hanu i check point koji se nalazio u blizini. Most je nazvan po Begicu i Begovicu koje je ubio netko iz pratnje nekog kamiona napunjenog oruzjem jer su trazili da dio naoruzanja ostave a isao je njihovim gazdama u Jablanici i Konjicu. Tipovi su bili zajebani, koknuli ih i produzili dalje. Nikome nije padalo na pamet istrazivati slucaj. A takvih je check pointa bilo na stotine na teritoriji pod kontrolom Armije.
U onoj snimci sefer je nastupio jedino kako je mogao, a to je da prijeti jer dok su cetnici lupali i klali s jedne strane HVO je onemogucavao bilo kakav dotok MTS-a s druge strane i na taj nacin i nimalo slucajno omogucavali karadzicu da radi ono sta je radio. Ono sto je Sefer rekao je sasvim opravdano i razumljivo.
Prenj

Post by Prenj »

Liska wrote:Vidite, mene se Sefer u onoj snimci dojmio kao covjek koji vrlo lako gubi kontrolu i prijeti. U ono malo snimka je dva put zaprijetio totalnim ratom s HVO-om a na pitanje za pripadnike HVO pocinje pricu o 50 hiljada zaklanih i silovanih i sl. Ono sto se dogodilo zapovjedniku HVO i njegovoj pratnji u Zenici se dogodilo prije da je ijedan HVO granata pala na Zenicu. Ne vjerujem da bi bez toga rat bio sprijecen, ali da ga je takav potez ubrzao, u to sam siguran. HVO je uzimao svoju pinku, ali zasto nitko ne spomene prelaz u Aleksinu Hanu i check point koji se nalazio u blizini. Most je nazvan po Begicu i Begovicu koje je ubio netko iz pratnje nekog kamiona napunjenog oruzjem jer su trazili da dio naoruzanja ostave a isao je njihovim gazdama u Jablanici i Konjicu. Tipovi su bili zajebani, koknuli ih i produzili dalje. Nikome nije padalo na pamet istrazivati slucaj. A takvih je check pointa bilo na stotine na teritoriji pod kontrolom Armije.
Eto ti, sad i checkpointi krivi za rat :-).

Ovakve gluposti pisati o uzrocima rata u bivsoj Yu, nakon sto su skoro svi glavni akteri knjige napisali: neki dobrovoljno, neki u Hagu, neki sami svoje "drzavotvorne" sastanke snimali, stvarno nema smisla ...
Propast1

Post by Propast1 »

Mnogi ljudi nemaju pojma o ovome a knjige koji su o ovome pisali očigledno nisu dovoljne jer da je tako valjda bi danas sve bilo znatno drugacije.....
Apos

Post by Apos »

Propast1 wrote:Mnogi ljudi nemaju pojma o ovome a knjige koji su o ovome pisali očigledno nisu dovoljne jer da je tako valjda bi danas sve bilo znatno drugacije.....
Osto si nedorečen.
Post Reply