Nacija..narod..drzava...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Tulipan

Post by Tulipan »

Mame mi moje vi niste zdravi. Zar nismo ovakve teme odavno prežvakali uzduž i poprijeko milion puta?
List

Post by List »

Sve su priče ispričane.

Zar je moguće da još ima ljudi kojima ništa nije jasno? :D

A o ovome je najbolje ne razgovarati. Jer dok kažeš keks sve će se okrenuti na neku drugu priču. :oops:
Skljoco

#28 Re: Nacija..narod..drzava...

Post by Skljoco »

edu wrote:sinoc gledam nekog supka koji je gostovao kod duske u posteno govoreci..hrvat je..(bosanski hrvat..je l')..i tema je sistem obrazovanja u bih..i sad..u toj nekoj hrvatskoj pocetnici (knjiga za prvi razred..pandan bukvaru..valjda..) nalazi se himna lijepa nasa..i sad njega duska pita zasto kada to nije nasa himna..on odgovara to je himna hrvatskog naroda..ja sam hrvat..znaci to je i moja himna..(parafraziram)..na to mu lovrenovic odgovara da on mijesa nacionalno sa drzavnim..itd itd...

eh..poslije toga sam se bacio na analizu..cini mi se neuspjesno..cini mi se veoma zapetljan problem..ali ima stvari kojima nisam nasao ni rijesenje ni opravdanje..pa bih imao nekoliko pitanja..da cujem i vase stavove...

bosna i hercegovina:
drzavljanin je bosanac i hercegovac..(ili je to nacija - bosanac???)..u njoj zive narodi (to su narodi..zar ne? ili nacije???) bosanski muslimani..(bosnjaci)..bosanski srbi i bosanski hrvati..(i cesi..romi..poljaci..slovenci itd.)..mislim da se ne moze samo reci..HRVAT..jer je to..po mom misljenju..drzavljanin hrvatske!?..dalje..pitanje vjeroispovjesti..(znam stvar privatnosti..ali da i to razjasnimo)..po nekoj mojoj logici..normalno bi bilo da si bosanac (pa sad tvoja je stvar u sta (ne) vjerujes..)..znaci..ja sam bosanac islamske/katolicke/pravsolavne vjeroispovjesti..ili ateista..nekako mi je bih najzeznutija..

srbija..
drzavljanin valjda srbijanac!?..pa ti sad mozes biti srbijanac islamske/katolicke/pravsolavne vjeroispovjesti..ili ateista..nije mi normalno da k'o na primjeru nase drzave bude..srbijanski muslimani..srbijanski hrvati..srbijanski srbi (sic!)..(kod nas je tako)

hrvatska..drzavljanin hrvat!? isto kao kod srbije..ne moze biti hrvatski hrvat???..ima valjda hrvat katolicke vjerospovjesti..islamse..pravolsavne i sl..

slovenija? je li isto k'o hvatska i srbija?

amerika..odakle god dosao ako dobijes drzavljanstvo ti si amerikanac..njemacka..dosao iz turske..ali on je svabo..

jedino kod nas..kol'ko je znam ne mozes se deklarisati kao bosanac!?..ili grijesim..

matere mi mislio sam da ovo kontam..(mozda i kontam) ali kad sam poceo sinoc razmisljati..i analizirati..nigdje kraja..

neki dan sam na faxu trebao ispuniti neki obrazac..kaze nacionalnost..ja kazem bosanac..oni kaze ne moze to..pa pitam sta trebam napisati..kazu bosnjak..srbin ili hrvat..na kraju nisam nista napisao..

je li to problem do ustava?..zakona..cega li...

skljoco..pomozi.. :D
-----------
Nisam gledao a ako mozes tu emisiju mi malo detaljnije prepricaj . :lol:
Osobito mi je ovo zanimljivo Sta je rekao gos. Lovrenovic ,
- mjesanje nacionalnog sa drzavnim ? :lol:
Eh , hajd potrudi se pa mi razastri jos tih "bisera" .
simster

#29 Re: Nacija..narod..drzava...

Post by simster »

edu wrote:sinoc gledam nekog supka koji je gostovao kod duske u posteno govoreci..hrvat je..(bosanski hrvat..je l')..i tema je sistem obrazovanja u bih..i sad..u toj nekoj hrvatskoj pocetnici (knjiga za prvi razred..pandan bukvaru..valjda..) nalazi se himna lijepa nasa..i sad njega duska pita zasto kada to nije nasa himna..on odgovara to je himna hrvatskog naroda..ja sam hrvat..znaci to je i moja himna..(parafraziram)..na to mu lovrenovic odgovara da on mijesa nacionalno sa drzavnim..itd itd...

eh..poslije toga sam se bacio na analizu..cini mi se neuspjesno..cini mi se veoma zapetljan problem..ali ima stvari kojima nisam nasao ni rijesenje ni opravdanje..pa bih imao nekoliko pitanja..da cujem i vase stavove...

bosna i hercegovina:
drzavljanin je bosanac i hercegovac..(ili je to nacija - bosanac???)..u njoj zive narodi (to su narodi..zar ne? ili nacije???) bosanski muslimani..(bosnjaci)..bosanski srbi i bosanski hrvati..(i cesi..romi..poljaci..slovenci itd.)..mislim da se ne moze samo reci..HRVAT..jer je to..po mom misljenju..drzavljanin hrvatske!?..dalje..pitanje vjeroispovjesti..(znam stvar privatnosti..ali da i to razjasnimo)..po nekoj mojoj logici..normalno bi bilo da si bosanac (pa sad tvoja je stvar u sta (ne) vjerujes..)..znaci..ja sam bosanac islamske/katolicke/pravsolavne vjeroispovjesti..ili ateista..nekako mi je bih najzeznutija..

srbija..
drzavljanin valjda srbijanac!?..pa ti sad mozes biti srbijanac islamske/katolicke/pravsolavne vjeroispovjesti..ili ateista..nije mi normalno da k'o na primjeru nase drzave bude..srbijanski muslimani..srbijanski hrvati..srbijanski srbi (sic!)..(kod nas je tako)

hrvatska..drzavljanin hrvat!? isto kao kod srbije..ne moze biti hrvatski hrvat???..ima valjda hrvat katolicke vjerospovjesti..islamse..pravolsavne i sl..

amerika..odakle god dosao ako dobijes drzavljanstvo ti si amerikanac..njemacka..dosao iz turske..ali on je svabo..

jedino kod nas..kol'ko je znam ne mozes se deklarisati kao bosanac!?..ili grijesim..

matere mi mislio sam da ovo kontam..(mozda i kontam) ali kad sam poceo sinoc razmisljati..i analizirati..nigdje kraja..

neki dan sam na faxu trebao ispuniti neki obrazac..kaze nacionalnost..ja kazem bosanac..oni kaze ne moze to..pa pitam sta trebam napisati..kazu bosnjak..srbin ili hrvat..na kraju nisam nista napisao..

obrazuj se ponovo ako ti ove jednostavne stvari nisu jasne. i u srbiji imas bosnjake i hrvate i u hrvatskoj imas bosnjake i srbe. i u sloveniji imas srbe i bosnjake. pa jesi li ikada gledao slovenacku reprezentaciju. recimo zlatko zahovic je bosnjak u sloveniji sa slovenackim drzavljanstvom. niko za njega ne kaze da je slovenac, osim mozda neki novinar u portugalu koji zna da je on igrao za slovensku repku ali nema pojma da u sloveniji zive muslimani bosnjaci. ili u hrvatskoj reprezentaciji dado prso je srbin sa hrvatskim drzavljanstvom. on je samo hrvat za recimo nekog novinara sa islanda koji ne zna za srbe u hrvatskoj pa bi mozda na islandskoj tv rekao hrvat prso nam zabio gol. ili recimo rasim ljajic srbijanski ministar za manjine, on za sebe kaze da je bosnjak a cim postoji ministarstvo za manjine znaci da tamo nisu svi srbi.

amerika nije nacionalna drzava vec melting pot sviju koji su dosli da postanu amerikanci, sad fino knjigu u ruke pa se malo edukuj.
mr__bosnjak

#30 Re: Nacija..narod..drzava...

Post by mr__bosnjak »

bosna i hercegovina:

srbija..

Pa nisam Skljoco ali pokusat cu.

U svijetu postoje narodi, narod su zato sto imaju iste obicaje ili jezik ili se vezu za neku teritoriju ili su izrasli iz nekog plemena ili iz vise sastavljanih plemena. Kako god oni sada narod ili u modernom smislu nacija i nose jedno nacionalno ime. Kao naprimjer Bosnjak. Narod zatim obicno po sebi ili po svojoj drzavi naziva svoj jezik, kulturu i tako. Svaki pripadnik tog naroda je pripadnik jer se tako izjasnjava. A obicno je naslijedzena pripadnost ali moze se i neko sa strane pridruzit jednom narodu odnosno naciji.

Sto znaci da su narodi odnosno nacije Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Crnogorci, Albanci...

Mnogi narodi su rano na podrucjima gdje zive formirali drzavu. Tako su to uradili i Bosnjaci ili tacnije njihovi preci Bosnjani koji su se nazvali po podrucju od kojeg su onda napravili drzavu da bi kasnije njihovo narodno ime preslo u moderni oblik Bosnjaci.
Svaki pripadnik jedne drzave nemora pripadat njenom autohtonom stanovnistvo znaci naciji njenoj, nego je dosta da imaju njeno drzavljanstvo sa cime joj izreknu lojalnost. A vecina tih koji imaju drzavljanstvo jedne drzave isto nose njen regionalni oznacitelj odnosno u slucaju Bosne Bosanci. U BiH primjeri pripadnika ili bar trebali biti pripadnici BiH su Srbi i Hrvati koji iako nepripadaju njenom bosnjackom narodu imaju njeno drzavljanstvo sto ih cini u neku ruku Bosancima.
Onda nemora i svaki pripadnik jednog naroda pripadati drzavi tog naroda. On moze zivjeti izvan nje i odrec se njenog drzavljanstva sa cime se odrice nje ali ostaje pripadnik njene narodnosti kao da kazemo Bosnjak sa autrijskim drzavljanstvom, ili moze zbog historijskih cinjenica odavno biti izvan domovine te ne imati njeno drzavljanstvo ali pripadati njenoj narodnosti kao Bosnjaci Sandzaka, oni imaju drzavljanstvo Srbije sto ih cini regionalno Srbijancima ali nisu dio srpske narodnosti sto ih ne cini Srbima. U nekim drzavama nepostoji regionalni oznacitelj(kao Hrvatska) pa se tamo onda kaze samo pripadnik Hrvatske npr. albanske nacionalnosti.

A vjera je opet nesto skroz drugo, to je necije licno ubjedzenje i nevidi nacionalne i drzavne granice ali zato vjera zna postat dio kulture nekog naroda ali naravno to je licno ubjedzenje i nije kolektivno. Zato se nemoze govoriti o nekom vjerskom osjecaju kao nacionalnom osjecaju jer tu nema patriotizma i takvih stvari nego iskljucivo ucenje koje je neko izabrao slijedit. Ili moze se neko i totalno odrec vjere i zivjeti bez ubjedzenja sto tu osobu cini ateistom. Komunisti su ko prave neznalice htjeli to sa drzavnim sistemom i cijelom jednom ideologijom da izjednace.

A sto se tice himna, drzave imaju himnu i zato Hrvati sa drzavljanstvom BiH trebaju da slijede himnu BiH kao i Bosnjaci sa drzavljanstvom Hrvatske njenu himnu. Nepostoje ikakve "narodne himne" to je rezultat fasisticke politike Srba i Hrvata.

I kada vec pricam mogu reci da postoje i drzavni, narodni i vjerski simboli. Narod obicno ima svoj simbol i obicno ga i stavlja kao simbol svoje drzave sto znaci da to onda bude i drzavni simbol. Ali opet BiH da kazemo ima drzavnu zastavu koja nema veze sa nekim narodnim simbolom. Vjerski simboli su opet nesto drugo sto se obicno stavlja na vrhove vjerskih objekata dok ih neki i stavljaju na zastavu, to opet obicno ima uticaj da se pripadnici drugih vjera te drzave u njoj neosjecaju dobro. Dok narodni simbol na simbolu drzave je okej ako je to domovina tog naroda. Onda to znaci da bi i drugi pripadnici drzave trebali ako su ponosni na drzavu da slijede i njene autohtone simbole.

Zabolila me ruka pa nadam se da sam dobro objasnio.
stella_sa

#31 Re: Nacija..narod..drzava...

Post by stella_sa »

bosna i hercegovina:

srbija..

sto ne napisa pitar :D
edu

Post by edu »

na faxu sam o ovome imao priliku uciti od sacira filandre.. :-) :-) ..koji je sam na jednom predavanja od nas trazio prijedlog kako bi se trebala zvati nekakva nagrada..nesto oko drame..pa on priupita nas..da li bi trebalo biti bosnjacka..bosanska drama..(nije provjeravao nase stavove vec je fakat trazio nase prijedloge)...

moj odgovor je bio..kako je god nazvali..sve je to velika DRAMA...
Post Reply