Halilovic oslobodjen!!!
- nosara
Cestitam, uvijek sam mislio da je Sefer posten covjek.
Ovo je plus Bosni i Hercegovini, a Halilovic ce se afirmisat kao jaci covjek u politickom smislu.
U svakom slucaju, lijepa vijest.
Uzdravlje!
Ovo je plus Bosni i Hercegovini, a Halilovic ce se afirmisat kao jaci covjek u politickom smislu.
U svakom slucaju, lijepa vijest.
Uzdravlje!
-
Svemirski_Jebach
vec stara vijest
mada, nije jos gotovo...ima zalba tuzilastva, a onda se svasta moze desiti...tako da je slavlje mozda malo preuranjeno.
Na kraju, Guenael je dobro obavio posao
cestitke...i kaze, nije bitno kakvog advokata imaš 
mada, nije jos gotovo...ima zalba tuzilastva, a onda se svasta moze desiti...tako da je slavlje mozda malo preuranjeno.
Na kraju, Guenael je dobro obavio posao
-
Prenj
Da, presuda jos nije pravomocna. Ipak tuzilastvo je prije koji dan za zlocine u Uzdolu i Grabovici vec optuzilo Delica.Svemirski_Jebach wrote:vec stara vijest![]()
![]()
![]()
Na kraju, Guenael je dobro obavio posaocestitke...i kaze, nije bitno kakvog advokata imaš
Veliko je pitanje da li ce se uopste zaliti na presudu.
- Fair Life
Mozda je ispravnije... zasto i od koga je instruiran Ramiz Delalic da laze...Prenj wrote:Postavlja se pitanje: Ko je sve ucestvovao u 'pakovanju' Seferove krivice?
Jedan od njih je i svjedocio u Hagu ...Sense wrote:http://www.sense-agency.com/portal/flas ... 3&pid=6570
Govoreći o dešavanjima vezanim za operaciju Neretva 93, u kojoj su učestvovali pripadnici njegove jedinice, Ramiz Delalić je rekao kako Sefer Halilović “nije reagovao kako je trebao... Nisam čuo naredbu da se kazne, lociraju, ukore...”. Ćelo kaže da je dan nakon masakra otišao u Grabovicu gdje je zatekao dvojicu dječaka “Zadro Goran i Zoran, ili Vedran, mislim da se zovu”. Oni su mu ispričali o ubistvu njihovih roditelja, bake i djeda, i mlađa sestre. “Pitao sam ih da li bi mogli prepoznati onoga ko je to uradio. Jedan od te dvojice dječaka mi je rekao ‘Čiko, ja to lice neću nikada zaboraviti’... Sefer je rekao da neće da zna za djecu, da se maknu, da se mora sakriti prljavi veš, da se ofanziva ne smije provaliti... Djeca su mi rekla da bi htjela u Jablanicu kod ujaka i ujne. To sam rekao Seferu, ali on je to odbio tražeći ili da se djeca uklone ili da ostanu u bazi do kraja operacije”.
-
Prenj
On je ovdje stitio i svoju kozu, jer po svim svjedocenjima, pripadnici njegove brigade su odgovorni za zlocin u Grabovici ...Fair Life wrote:Mozda je ispravnije... zasto i od koga je instruiran Ramiz Delalic da laze...Prenj wrote:Postavlja se pitanje: Ko je sve ucestvovao u 'pakovanju' Seferove krivice?
Jedan od njih je i svjedocio u Hagu ...Sense wrote:http://www.sense-agency.com/portal/flas ... 3&pid=6570
Govoreći o dešavanjima vezanim za operaciju Neretva 93, u kojoj su učestvovali pripadnici njegove jedinice, Ramiz Delalić je rekao kako Sefer Halilović “nije reagovao kako je trebao... Nisam čuo naredbu da se kazne, lociraju, ukore...”. Ćelo kaže da je dan nakon masakra otišao u Grabovicu gdje je zatekao dvojicu dječaka “Zadro Goran i Zoran, ili Vedran, mislim da se zovu”. Oni su mu ispričali o ubistvu njihovih roditelja, bake i djeda, i mlađa sestre. “Pitao sam ih da li bi mogli prepoznati onoga ko je to uradio. Jedan od te dvojice dječaka mi je rekao ‘Čiko, ja to lice neću nikada zaboraviti’... Sefer je rekao da neće da zna za djecu, da se maknu, da se mora sakriti prljavi veš, da se ofanziva ne smije provaliti... Djeca su mi rekla da bi htjela u Jablanicu kod ujaka i ujne. To sam rekao Seferu, ali on je to odbio tražeći ili da se djeca uklone ili da ostanu u bazi do kraja operacije”.
-
joker
Ne vjerujem da mogu Rasima Delica osuditi za Grabovicu (i Uzdol), pogotovo jer je upravo on izdao naredbu da se operacija u Grabovici obustavi nakon tih zlocina i da se u roku od 48 sati sprovede istraga i utvrde pocinioci. A oni na terenu to nisu ispostovali do kraja. Barem prema svjedocenjima je ovakva bila situacija.
Cini mi se da ce za Delica biti teza situacija u pogledu djelovanja "mudzahedinskih" jedinica, a koje je on naredbom uvrstio u jedinice ABiH (barem je tako prema informacijama dostupnim dosad)...
Mislim da ce odgovornost biti ipak utvrdjena na nizim komandnim nivoima a ne na komandnom vrhu, obzirom da ti svi zlocini nemaju karakter planskog i sistemskog provodjenja kao rezultat takvih ciljeva, nego su stihijskog karaktera (incidenti), koji su napravljeni suprotno vrijednostima i ciljevima odbrambenog rata koji je vodila Armija BiH.
Cini mi se da ce za Delica biti teza situacija u pogledu djelovanja "mudzahedinskih" jedinica, a koje je on naredbom uvrstio u jedinice ABiH (barem je tako prema informacijama dostupnim dosad)...
Mislim da ce odgovornost biti ipak utvrdjena na nizim komandnim nivoima a ne na komandnom vrhu, obzirom da ti svi zlocini nemaju karakter planskog i sistemskog provodjenja kao rezultat takvih ciljeva, nego su stihijskog karaktera (incidenti), koji su napravljeni suprotno vrijednostima i ciljevima odbrambenog rata koji je vodila Armija BiH.
Last edited by joker on 16/11/2005 13:04, edited 1 time in total.
-
Prenj
Delic izdao naredbu da se operacija obustavi zbog zlocina?joker wrote:Ne vjerujem da mogu Rasima Delica osuditi za Grabovicu i Uzdol, pogotovo jer je upravo on izdao naredbu da se operacija obustavi nakon tih zlocina i da se u roku od 48 sati sprovede istraga i utvrde pocinioci. A oni na terenu to nisu ispostovali do kraja. Barem prema svjedocenjima je ovakva bila situacija.
Kako kada se Grabovica desila 9. septembra, Uzdol cijelih pet dana poslije.
Ja naprotiv mislim da ce Delic na kraju odgovarati za sve zlocine pocinjene na nizem nivou, prema principu komandne odgovornosti.
-
Max.Cherry
-
joker
Pardon, ono se odnosi samo na Grabovicu (za Uzdol ne znam).Prenj wrote:Delic izdao naredbu da se operacija obustavi zbog zlocina?joker wrote:Ne vjerujem da mogu Rasima Delica osuditi za Grabovicu i Uzdol, pogotovo jer je upravo on izdao naredbu da se operacija obustavi nakon tih zlocina i da se u roku od 48 sati sprovede istraga i utvrde pocinioci. A oni na terenu to nisu ispostovali do kraja. Barem prema svjedocenjima je ovakva bila situacija.
Ja naprotiv mislim da ce Delic na kraju odgovarati za sve zlocine pocinjene na nizem nivou, prema principu komandne odgovornosti.
A za komandnu odgovornost je potrebno da se izda naredba da se zlocin izvrsi (ne mora ga dakle on sam izvrsiti) ili da je znao da ce zlocin biti ili jeste ucinjen, a nije nista ucinjeno da se zlocin sprijeci ili procesuira.
Niti je izdao naredbu, niti je znao da ce biti ucinjen da bi mogao sprijeciti, a kada se desio izdao je naredbu da se istrazi i procesuira. Ovo je situacija kakva je opisana u dosadasnjim svjedocenjima.
Teza mu je situacija sa zlocinima "mudzahedina" sa kojim ga povezuju...
I nemoj nesto pisati samo da bi bilo kontra moga stava...
-
mostarac
Od zapada pa do istoka
Od sjevera pa do Jadrana
brani boje domovine
da se ljiljan vjecno vije
SIMBOL NASE BE-HA ARMIJE
SIMBOL NASE BE-HA ARMIJE
BE-HA Armija krvlju nasom stvorena
u narodu je voljena
vjecno zivjela
BRAVO, BRAVO, BRAVO I PRESRETAN SAM ZAISTA.

Od sjevera pa do Jadrana
brani boje domovine
SIMBOL NASE BE-HA ARMIJE
SIMBOL NASE BE-HA ARMIJE
BE-HA Armija krvlju nasom stvorena
u narodu je voljena
vjecno zivjela
BRAVO, BRAVO, BRAVO I PRESRETAN SAM ZAISTA.

-
Prenj
joker, citaj sta pise
Naravno, zadnju ce reci sud.Sense wrote: http://www.sense-agency.com/portal/flas ... 3&pid=7173
TUŽILAŠTVO TERETI RASIMA DELIĆA I ZA ZLOČINE U HERCEGOVINI
Tužilaštvo podnijelo prijedlog izmijenjene optužnice protiv generala Rasima Delića, koja nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH, pored zločina koje su mudžahedini počinili u Srednjoj Bosni, tereti i za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile u Doljanima, Grabovici, Uzdolu i Bugojnu.
DEN HAAG/HAG, 8.11. (SENSE) - Ranijim optužbama koje su generala Rasima Delića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH, teretile za zločine koje su pripadnici jedinice El Mudžahid počinili nad Hrvatima i Srbima u Srednjoj Bosni, prema prijedlogu Tužilaštva trebale bi biti dodate i optužbe za nova djela ubistava i okrutnog postupanja, koja su pripadnici Armije BiH počinili nad civilima hrvatske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima HVO-a u hercegovačkim selima Doljani, Grabovica, Uzdol, te u Bugojnu.
Po prijedlogu izmijenjene optužnice, u napadu na selo Doljani pripadnici 44. brdske brigade ubili su više civila. Među njima je i šesnaestogodišnji Igor Lebo, kojem su pucali u nogu, a zatim sprečavali prisutne da mu pomognu. Nakon što je dječakova majka Ruža pokušala pomoći sinu, vojnici su mu dva puta pucali u leđa i ubili ga. Psihički poremećenog Martina Ripića, sin je pronašao na terasi porodične kuće, sa vratom "prerezanim od uha do uha". Preživjeli stanovnici Doljana su zarobljeni ili protjerani.
U sklopu operacije Neretva '93, jedinice Armije BiH su počinile zločine nad stanovnicima sela Grabovica i Uzdol. Za te zločine pred Tribunalom se već sudilo Seferu Haliloviću, koji je u izjavi Tužilaštvu iz 2001. godine, koja je na suđenju uvedena u dokaze, svu krivicu za ubistva u Grabovici i Uzdolu prebacio na Aliju Izetbegovića, Bakira Alispahića i Rasima Delića. Presuda Haliloviću biće izrečena 16. novembra ove godine.
Deliću se pripisuje i krivica za sudbinu 22 zarobljena pripadnika HVO-a, koji su odvedeni iz zatvora u Bugojnu prema Ravnom Rostovu. Jedan zarobljenik uspio je pobjeći, jedno tijelo je pronađeno, a ostali se smatraju mrtvima – navodi se u prijedlogu izmijenjene optužnice.
Za sve zločine iz postojeće i izmijenjene optužnice Delić se tereti po načelu komandne odgovornosti: jer je znao za njih, ali je propustio da provede istragu i kazni počinioce. Nova optužnica stupiće na snagu ukoliko je potvrdi Pretresno vijeće.
-
Prenj
Ako se bilo ko pita zasto se sada sudi komandantima Armije BiH u Hagu, odgovor ce naci u ovoj vijesti:

Zasto je trebalo cekati toliko dugo na njihovo hapsenje?
Citavih deset godina je trebalo da se neki od neposrednih pocinilaca zlocina u Grabovici nadju iza resetaka.PBS BiH wrote: http://www.pbsbih.ba/vijesti/2003/august/23/v01.html
MUSTAFA HOTA I ENES ŠAKRAK UHAPŠENI ZBOG SUMNJE DA SU POČINILI RATNI ZLOČIN U GRABOVICI
Sarajevo, 23.08.2003. - Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdilo je da su, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin u Grabovici 1993. godine, jučer uhapšeni Mustafa Hota i Enes Šakrak. U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da je hapšenje izvršeno po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i naredbi za provođenje istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Hota i Šakrak su uhapšeni zbog osnovane sumnje da su, kao pripadnici Devete brdske motorizovane brigade Armije Bosne i Hercegovine, počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u selu Grabovica, općina Jablanica, osmog i devetog septembra 1993. godine. Hapšenje je izvršeno u skladu sa prethodno izdatom saglasnošću Ureda Tužioca Haškog tribunala.
Zasto je trebalo cekati toliko dugo na njihovo hapsenje?
- 8. sekretar SKOJ-a
Dobrdošao kući, generale!
Ujedno sam tužan zbog neuspješnog provodjenja
njegovih ideja zapisanih u Platformi Predsjedništva iz 1992.
Ujedno sam tužan zbog neuspješnog provodjenja
njegovih ideja zapisanih u Platformi Predsjedništva iz 1992.
-
savjest
Tacno. Ako ima pravde i sam general Delic ce biti osloboden optuzbi isto kao sto je to bio slucaj sa generalom Seferovicem. ARMIJA RBIH nije ni u kom momentu bila neka zlocinacka hunta koja je imala u planu sistematsko unistavanje,pljackanje i ubijanje. Sprema tome bi bilo sasvim nepravedno osudivati njen sam vrh za pojedinacne ispade i samim time pokusati uprljati casno lice slavne ARMIJE RBIH.joker wrote:Ne vjerujem da mogu Rasima Delica osuditi za Grabovicu (i Uzdol), pogotovo jer je upravo on izdao naredbu da se operacija u Grabovici obustavi nakon tih zlocina i da se u roku od 48 sati sprovede istraga i utvrde pocinioci. A oni na terenu to nisu ispostovali do kraja. Barem prema svjedocenjima je ovakva bila situacija.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... 6&Itemid=0
- kekec
Ne bih o desavanjima. Dovoljno sam o istima komentarisao ranije.
Istina je isplivala na vrh i srela pravdu.
Sefer se vraca cista obraza i uzdignute glave.
Suncev zrak na mracnom bosanskom nebu.
Dobro dosao kuci generale i CUVAJ SE.
Sile mraka nisu pobijedjene i ne miruju.
Istina je isplivala na vrh i srela pravdu.
Sefer se vraca cista obraza i uzdignute glave.
Suncev zrak na mracnom bosanskom nebu.
Dobro dosao kuci generale i CUVAJ SE.
Sile mraka nisu pobijedjene i ne miruju.
-
savjest
H. SILAJDŽIĆ: POTVRDA DA U BIH NIJE BIO GRAĐANSKI RAT, NEGO AGRESIJA
Jedan od čelnika Republike BiH izjavio je za Agenciju ONASA da je oslabađajuća presuda Haškog tribunala na suđenju bivšem komandantu Armije BiH dokaz da u BiH nije bio građanski rat, nego planirana agresija i genocid, da postoje agresor i žrtva
-
joker
Upravo tako.Prenj wrote:joker, citaj sta pise
Naravno, zadnju ce reci sud.Sense wrote: http://www.sense-agency.com/portal/flas ... 3&pid=7173
TUŽILAŠTVO TERETI RASIMA DELIĆA I ZA ZLOČINE U HERCEGOVINI
Tužilaštvo podnijelo prijedlog izmijenjene optužnice protiv generala Rasima Delića, koja nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH, pored zločina koje su mudžahedini počinili u Srednjoj Bosni, tereti i za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile u Doljanima, Grabovici, Uzdolu i Bugojnu.
DEN HAAG/HAG, 8.11. (SENSE) - Ranijim optužbama koje su generala Rasima Delića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH, teretile za zločine koje su pripadnici jedinice El Mudžahid počinili nad Hrvatima i Srbima u Srednjoj Bosni, prema prijedlogu Tužilaštva trebale bi biti dodate i optužbe za nova djela ubistava i okrutnog postupanja, koja su pripadnici Armije BiH počinili nad civilima hrvatske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima HVO-a u hercegovačkim selima Doljani, Grabovica, Uzdol, te u Bugojnu.
Po prijedlogu izmijenjene optužnice, u napadu na selo Doljani pripadnici 44. brdske brigade ubili su više civila. Među njima je i šesnaestogodišnji Igor Lebo, kojem su pucali u nogu, a zatim sprečavali prisutne da mu pomognu. Nakon što je dječakova majka Ruža pokušala pomoći sinu, vojnici su mu dva puta pucali u leđa i ubili ga. Psihički poremećenog Martina Ripića, sin je pronašao na terasi porodične kuće, sa vratom "prerezanim od uha do uha". Preživjeli stanovnici Doljana su zarobljeni ili protjerani.
U sklopu operacije Neretva '93, jedinice Armije BiH su počinile zločine nad stanovnicima sela Grabovica i Uzdol. Za te zločine pred Tribunalom se već sudilo Seferu Haliloviću, koji je u izjavi Tužilaštvu iz 2001. godine, koja je na suđenju uvedena u dokaze, svu krivicu za ubistva u Grabovici i Uzdolu prebacio na Aliju Izetbegovića, Bakira Alispahića i Rasima Delića. Presuda Haliloviću biće izrečena 16. novembra ove godine.
Deliću se pripisuje i krivica za sudbinu 22 zarobljena pripadnika HVO-a, koji su odvedeni iz zatvora u Bugojnu prema Ravnom Rostovu. Jedan zarobljenik uspio je pobjeći, jedno tijelo je pronađeno, a ostali se smatraju mrtvima – navodi se u prijedlogu izmijenjene optužnice.
Za sve zločine iz postojeće i izmijenjene optužnice Delić se tereti po načelu komandne odgovornosti: jer je znao za njih, ali je propustio da provede istragu i kazni počinioce. Nova optužnica stupiće na snagu ukoliko je potvrdi Pretresno vijeće.
Ja sam samo iznio misljenje i jednu od mogucnosti konacnog ishoda. Ovako se pisalo i o Halilovicu svojevremeno, pa je danas oslobodjen.
Ali ne treba samo zato sto je Delic kadar SDA odmah covjeka osuditi, a da mu nije ni sudjeno. Posebno je ruzno to kada ga "njegovi" odmah "na nevidjeno" pocnu pljuvati za potrebe dnevne politike, a na neki nacin time bacajuci pod noge i same ciljeve i razloge borbe ABiH...
Takodje, jos je gore zlocince prozivati herojima, i sa zlocincima poistovjecivati citav narod tipa "svi smo mi..." bez obzira kako je kojem ime. Jednom sam na nekoj temi o Fatmiru Alispahicu o tome pisao.
Ipak, kod ovih zlocina nije bas najjasnije je li Delic znao ili nije, je li preduzeo nesto da to sankcionise ili nije, a u slucaju nekih kao sto su Slobo, Seselj i citave plejada drugih zlocinaca, jasno je da su oni i smislili, i naredili, i nagradili (a ne sankcionisali), i na kraju krajeva finansirali zlocine i zlocince. A strukture koje su oni napravili i za sobom ostavili danas ih stite, i njih i te zlocine...
Ako je kriv i treba odgovarati.
Mada sam ja misljenja da krivicu za to snose oni nizi nivoi komandovanja, kriminalci koji su prije rata radili za DB, a u ratu prvi uzeli puske, da bi u kasnijem toku rata te puske koristili i za druge stvari, a ne samo za ono sto je bio jedini cilj ABiH i politickog vodjstva RBiH, a to je ocuvanje naroda BiH i same drzave. U tom svjetlu se moze posmatrati i ona obimna akcija '93 kada su sve te jedinice "lokalnih serifa" potcinjene komandi ABiH i u kojoj je takodje bilo zrtava i hapsenja, a koja je u javnosti bila opravdana kao obracun sa kriminalom. Ali ne mislim samo sa kriminalom, nego i sa zlocincima i onim sto je rusilo ugled i imidz ABiH...
-
Svemirski_Jebach
moram te ispraviti joker...joker wrote:Pardon, ono se odnosi samo na Grabovicu (za Uzdol ne znam).Prenj wrote:Delic izdao naredbu da se operacija obustavi zbog zlocina?joker wrote:Ne vjerujem da mogu Rasima Delica osuditi za Grabovicu i Uzdol, pogotovo jer je upravo on izdao naredbu da se operacija obustavi nakon tih zlocina i da se u roku od 48 sati sprovede istraga i utvrde pocinioci. A oni na terenu to nisu ispostovali do kraja. Barem prema svjedocenjima je ovakva bila situacija.
A za komandnu odgovornost je potrebno da se izda naredba da se zlocin izvrsi (ne mora ga dakle on sam izvrsiti) ili da je znao da ce zlocin biti ili jeste ucinjen, a nije nista ucinjeno da se zlocin sprijeci ili procesuira.
Niti je izdao naredbu, niti je znao da ce biti ucinjen da bi mogao sprijeciti, a kada se desio izdao je naredbu da se istrazi i procesuira. Ovo je situacija kakva je opisana u dosadasnjim svjedocenjima.
Teza mu je situacija sa zlocinima "mudzahedina" sa kojim ga povezuju...
I nemoj nesto pisati samo da bi bilo kontra moga stava...
komandna odgovornost ne uključuje NIKAKO naređenje...to je individualna odgovornost po članu 7 (1) statuta ICTY (vidi statut) a komandna odgovornost - po članu 7 (3) statuta uključuje neuspjeh da se neki zločin spriječi ili ako to nije moglo onda da se počinioci kazne. ž
-
joker
Hvala na ispravci.
A "neuspjeh da se neki zlocin sprijeci", mislim da je primjereniji prevod na nas jezik "necinjenje niceg da se zlocin sprijeci" ili ako nije moglo to, onda necinjenje niceg da se zlocinci kazne. Nekad nije moguce nesto sprijeciti ili kazniti nekoga, iako si mozda i pokusao...
A "neuspjeh da se neki zlocin sprijeci", mislim da je primjereniji prevod na nas jezik "necinjenje niceg da se zlocin sprijeci" ili ako nije moglo to, onda necinjenje niceg da se zlocinci kazne. Nekad nije moguce nesto sprijeciti ili kazniti nekoga, iako si mozda i pokusao...
-
Prenj
Bingo!joker wrote:Hvala na ispravci.
Sto nas vodi kljucnom pitanju, ko je sprijecio R. Delica da kazni zlocince!
Ko je uprljao obraz Armije BiH, nas obraz?
Nadam se da nam sudjenje Delicu dati odgovor na ta pitanja!