Najpopularnije auto prve decenije 21 stoljeca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
Ono sto je veoma interesantno je cinjenica da je 2000 godine na EU & USA trzisima bilo najmanje 10-tak automobila koji su objektivno bili bolji ili jednaki Fordu Focusu a pri tom su bili jednako jeftini ili cak jeftiniji , Focus je svejedno te godine bio najpopularnije auto na svijetu. Slicna situacija je sa Corollom i Golfom. Mislim da sve naravo ima veze za potrosackim mentalitetom te makretinskim masinerijom. A manje sa vozilom onakvim kakvim je. Prosjecan USA ili EU kupac se cesto odlucuje se na kupovinu odredenog modla iz ponekad " nedokucivih " razloga. Jedna 35-godinja zena koja auto vozi do posla i nazad te u zivotu nije vozila preko 120 km/h ce naci Focusa potupuno primjerenim . BMW ili Focus za takvu osobu obicno predstalja jedino razlicit oblik i bedge. Ono sto recimo ovakav kupac trazi jesu opcije: Drzaci solja , automatski mjenjac , dobar stereo , boja je vrlo bitna , el. podizaci stakla i slicno . Ovakav kupac nema pojma dali se ispod haube nalazi Mazdin ili Fordov motor. Dakle poanta je da mnogu ljudi kupe auto a da pri tom nemaju dobr ideju sta zapravo kupuju.
-
larado
Sa mazdom se nikad ne zna, ko suruje sa fordom ne pise mu se najbolje. Ipak, mislim da su sa ovim novim modelom na dobrom putu, vrijeme ce pokazati.
U onom postu ranije zaboravio sam dodati kako vw na americkom trzistu jako puno kupaca gubi svojim katastrofalno losim automatskim mjenjacem. U americi ljudi uglavnom voze automatike a vw se bas i nije pretrgo da napravi nesto solidno. Zato i ljudi kojima se svidja dizajn i zele kupiti vw vec nakon testne voznje odustaju jer je auto jako lijen, jednostavno se ne moze porediti sa konkurencijom, pogotovo ne sa japancima koji su automatski mjenjac usavrsili do perfekcije. S druge strane, ko hoce manualni mjenjac on ce prije kupiti vw nego toyotu. Mislim da ovo predstavlja prevagu kod izbora auta.
U onom postu ranije zaboravio sam dodati kako vw na americkom trzistu jako puno kupaca gubi svojim katastrofalno losim automatskim mjenjacem. U americi ljudi uglavnom voze automatike a vw se bas i nije pretrgo da napravi nesto solidno. Zato i ljudi kojima se svidja dizajn i zele kupiti vw vec nakon testne voznje odustaju jer je auto jako lijen, jednostavno se ne moze porediti sa konkurencijom, pogotovo ne sa japancima koji su automatski mjenjac usavrsili do perfekcije. S druge strane, ko hoce manualni mjenjac on ce prije kupiti vw nego toyotu. Mislim da ovo predstavlja prevagu kod izbora auta.
-
whow
Ovo za VW Automatic je potpuno tocno s jednim malim dodatkom : Automatski mjenjac za Golf / Jetta 5 je made in Japan- suradnja sa Toyotom , dakle konacno su skontali.larado wrote:Sa mazdom se nikad ne zna, ko suruje sa fordom ne pise mu se najbolje. Ipak, mislim da su sa ovim novim modelom na dobrom putu, vrijeme ce pokazati.
@ Zlata , Mazda hmm, ja licno nikada nisam imao visoko misljenje o Mazdi ali to je subjektivno , da mislim da je Mazda u Top Five over all . Kada je rijec o kompact klasi mislim da bih se ovo modeli mogli naci u top five: Corolla , Civic, Focus , Cavalier/ Sunfire, Golf / Jetta, Mazda 3 , mozda ne ovim redosljedom . Zna li neko zvanicnu top five najprodavanijih auta compact clase za 2004 i 2005.
-
whow
Ovo za VW Automatic je potpuno tocno s jednim malim dodatkom : Automatski mjenjac za Golf / Jetta 5 je made in Japan- suradnja sa Toyotom , dakle konacno su skontali.larado wrote:Sa mazdom se nikad ne zna, ko suruje sa fordom ne pise mu se najbolje. Ipak, mislim da su sa ovim novim modelom na dobrom putu, vrijeme ce pokazati.
@ Zlata , Mazda hmm, ja licno nikada nisam imao visoko misljenje o Mazdi ali to je subjektivno , da mislim da je Mazda u Top Five over all . Kada je rijec o kompact klasi mislim da bih se ovo modeli mogli naci u top five: Corolla , Civic, Focus , Cavalier/ Sunfire, Golf / Jetta, Mazda 3 , mozda ne ovim redosljedom . Zna li neko zvanicnu top five najprodavanijih auta compact clase za 2004 i 2005.