Zasto Avaz mrzi Tuzlu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Stari

Post by Stari »

BECHO wrote:Treba imena ulica dati po cvijecu kao npr. ulica orhideja, bulevar ljiljana, aleja ljubicica, nane ili majcije dusice. Ali i u tom slucaju bi vjerovatno nekom zasmetala nana, nekom ljiljan a nekom zelena boja prirode. :D
Slozio bih se u potpunosti sa Bechom...evo ovdje u svedskoj ...mislim nije da oni nemaju svojih nacionalnih faca kroz istoriju ...kojekakvih kraljeva , pisaca, naucnika, tragicno preminulih diplomata...i sl. Medjutim ima citavih naselja gdje se ulica, jedna do druge , zovu ...recximo saxofonska ulica, trubacka ulica, violinska ulica, trombonska ulica , klarinetska ulica. ....Eh kad bi sad nekom palo napamet da u neko novo naselje recimo u Tuzli (nema nista posebno s Tuzlom ...samo o tom gradu je rijec u ovoj temi) postavi slicna schema sa davanjem imena ulicama ...fino prilagodjeno nasem podneblju...ulica harmonikasa, , mahala Shargija, Tamburaska cesta... :D guslacki sokak :D .... itd
Apos

Post by Apos »

Fair Life wrote:
Apos wrote:Lupaš prijatelju. Kad je JNA(prikriveni kokardaši ) lupala po ravnu A.I. je pravio pripreme da sve u BiH na kraju ne ostane RAVNO do mora. Lično sam u kombiju prevozio kalaše 89. 90. u Zap. Hercegovinu. U ravnom su bili starci koji pomenute alatke i da su htjeli nisu mogli u rukama držat, a ne stvorit odbranu.
Onda bi se trebao sjecati i pjesme koju je pjevala srpska vojska i paravojne jedinice u centru tog tada razorenog, opljackanog i zapaljenog Ravnog: "Sva se sela malo ponagela, samo Ravno lezii vodoravno".

Ako se sjecas trebao bi se sjetiti i Alijinih rijeci kojima je prokomentarisao napad na Ravno... "Nije to nas rat". Ravno je, da te podsjetim, bilo u Bosni i Hercegovini... u vrijeme kad je Alija od Sarajeva stvarao Najnoviji Pazar.
To je pričao ali je isti dan poslije te izjave H. Čengiću i još nekima rekao
" Ovo je strašno, ne smije se ponoviti. Vidite sa F i Š koliko nas mogu podržati. Treba razmotrit opciju blokada saobračajnica i uličnih straža. Ovo je strašno" Izvinjavam se ako nisam doslovno prenio ali se sječam da je dvaput rekao ovo je strašno.
Dexx

Post by Dexx »

Banjaluka ulice, naselja i bulevari? Sve prepravljeno nakon Daytona?

Obilicevo, Kocicev Venac, Bulevar Vojvode Stepe Stepanovica, Krfska, Srpski ustanika, Cara Lazara, Dom Obilicevo, Carice Milice, Marka Kraljevica, Jasenovacki logorasa, Aleja Svetog Save, Srpske Toplice, Njegoseva ulica, Petra Karadjordja itd? Srpske Toplice prije rata i od postanka Bluke poznate kao Gornji Seher? Znaci sve i jedna ulica, sve i jedan trg, naselje sve su cetnici preimenovali u nekog zlocinca ime?

http://blmap.inecco.net/showmap?size=0&x=281&y=809
http://blmap.inecco.net/showmap?size=0&x=341&y=820
http://blmap.inecco.net/showmap?size=2&x=1265&y=2464
http://blmap.inecco.net/showmap?size=3&x=1537&y=3496
http://blmap.inecco.net/showmap?size=0&x=200&y=891

I sad dodju ovdje takvi isti koji su po Bluci davali imena kritikovati Bosnjake sto hoce da daju ime jednoj ulici po prvom predsjedniku BiH i onom koji je obnovio drzavnost BiH nakon 800 godina?
Last edited by Dexx on 14/11/2005 11:01, edited 2 times in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

rei wrote:
te gluposti sto pises sta bi mene ucinilo sretnom ne znam samo kako ti padaju na um , sigurno imas takvu potajnu zelju, pa ja ti od sveg srca
zelim da ti se ispuni ....
a ako si informisana kao sto kazes zasto se vrtis oko avaza i
Almase sta pise, .... kako to da se nisi osvrnula na odluku
SDP .... Sto se tice Almase , i ovog njenog pisanja vjerovatno je pretjerala, vodjenja emocijama ili sta ja znam cime, i nisam se
plaho osvrnula osim na sustinu onoga sto meni smeta....tj. glupe odluke SDP, ali nejse ti to svako neces niti zelis razumjeti.... :roll:
ili je u pitanju opet ona "napad je najbolja odbrana" :wink: samo kako
se odbraniti od svojih i pogledat ih u oci 8-) :wink:
poenta je u tome sto ja ZA RAZLIKU OD MNOGIH nemam svoje!
ne pripadam nijednom od navedenih torova...
i nije mi problem pogledati bilo kome u oci....
odluka je po meni argumentovana
NE SMIJE SE DIRATI ULICA BOSANsKIH VLADARA i TACKA!
sramota je da se drzavna tijela bave ovim, i da mi o tome diskutujemo..
ali , eto, prasina se mora dici oko necega...
a to sto je Alamasa vodjena emocijama me strogo boli peta (sto se meni prigovara kad ja napisem post vodjena emocijama???)....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Stari wrote:
BECHO wrote:Treba imena ulica dati po cvijecu kao npr. ulica orhideja, bulevar ljiljana, aleja ljubicica, nane ili majcije dusice. Ali i u tom slucaju bi vjerovatno nekom zasmetala nana, nekom ljiljan a nekom zelena boja prirode. :D
Slozio bih se u potpunosti sa Bechom...evo ovdje u svedskoj ...mislim nije da oni nemaju svojih nacionalnih faca kroz istoriju ...kojekakvih kraljeva , pisaca, naucnika, tragicno preminulih diplomata...i sl. Medjutim ima citavih naselja gdje se ulica, jedna do druge , zovu ...recximo saxofonska ulica, trubacka ulica, violinska ulica, trombonska ulica , klarinetska ulica. ....Eh kad bi sad nekom palo napamet da u neko novo naselje recimo u Tuzli (nema nista posebno s Tuzlom ...samo o tom gradu je rijec u ovoj temi) postavi slicna schema sa davanjem imena ulicama ...fino prilagodjeno nasem podneblju...ulica harmonikasa, , mahala Shargija, Tamburaska cesta... :D guslacki sokak :D .... itd
vidis, neki torovi bi bili protiv ovog boldiranog jer se oni smatraju nacionalnim srpskim instrumenitima...
fuj....
Fair Life

Post by Fair Life »

Apos wrote:To je pričao ali je isti dan poslije te izjave H. Čengiću i još nekima rekao
" Ovo je strašno, ne smije se ponoviti. Vidite sa F i Š koliko nas mogu podržati. Treba razmotrit opciju blokada saobračajnica i uličnih straža. Ovo je strašno" Izvinjavam se ako nisam doslovno prenio ali se sječam da je dvaput rekao ovo je strašno.
Cuj... rekao Hasanu Cengicu !!

Hasan Cengic je posebno pouzdana referenca. Rekao "ovo se ne smije ponoviti"... Da se covjek upisa od smijeha. Sta je on jos sve rekao... samo toliko da se kaze, jer lakse je bilo pricati nego obavljati posao koji je trebao sa stolice koju je uzjahao.

I pored toga sto je rekao H. Cengicu... ponovila se i Foca... i Prijedor... i Srebrenica... i...

Pusti suplje lupetanje.

Nije zasluzio da se po njemu zove bilo sta u BiH.
Ralfson

Post by Ralfson »

Asocijacija mladih SDA Tuzla organizovala je danas potpisivanje peticije za promjenu naziva ulice Aleja bosanskih vladara u Aleju Alije Izetbegovića na tuzlanskom Korzou. Potpisivanje je započelo u 11:30h, a do 13:30h peticiju je potpisalo preko 500 građana Tuzle.

Potpisivanje peticije trajaće do 19.11.2005g, za kada je sazvana press konferencija na kojoj će biti izneseni podaci u prikupljenim potpisima.

Štandovi će biti postavljeni na više lokacija u gradu, a građani svoj potpis mogu dati i u prostorijama SDA Tuzla koje se nalaze na Kapiji.

Vidi krenula je i peticija... bas me interesuje kakav ce biti odaziv?? Pa ako gradjani kazu "da" onda nek` mijenjaju, a ako ne bude odaziva onda nek` nas i dalje zovu komunjarama...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

omladina nam se bavi pametnim stvarima...aferim...
isto kao OIA koja "strajkuje" sa poljoprivrednicima...
super...
jupi....
Apos

Post by Apos »

mIRCerka wrote:
Apos wrote: A j...m te i neupućenu. Bosna nije postala 1990. nego mnogo ranije. Prvi pisani tragovi datiraju iz 10 vijeka, a 1990 je rekla ne zamaskiranim kokardašima i ostaloj bandi koja ju je sistematski uništavala 40-tak godina pretvarajući je u koloniju drugih republika.
e filozofe, o tome ja govorim...odjebite od ulice Bosanskih Vladara....
jer nije bosna postala 1990.godine...samo sam rei htjela da slikovito objasnim o cemu se radi..
ali etto, kao sto rekoh, odo ja sa ove teme, a vas cu pustiti da sirite predizbornu kampanju.....
PS ja sam skolovano dijete i istorija mi i nije bas toliko strana nauka...
i fakat JEBES takav exkluzivitet...eto, prodajte sve sto imamo, nazovite sve ulice po kome vam je volja, da vidim sto ce vam to donijeti hljeb...
i kupujte luxuznu robu, jer para za hljeb necete imati u 2006.godini..
ali sami ste tako trazili...
Ne kažem da treba mijenjati ime ulici B. Vladara ali da ima ulica JBT, a nema AI nije mi baš u redu. Ipak ja sam Bosanski patriota. O Istoriji možemo pričati ako hočeš. Što se tiće politike. Prije rata sam bio u SDA dok je AI bio na čelu. Sad sa ovim lopovima se ne volim ni u putu sresti. Na žalost nema ni alternative pa zbog svoje savjesti ne dajem nikom svoj glas. Malo mi je Mirnes simpa(opet tuzlak)
Što se tiće privatizacije(opšte plačke) ja sam od početka bio protiv načina na koji se to uradilo.
Dexx

Post by Dexx »

Ralfson wrote:Asocijacija mladih SDA Tuzla organizovala je danas potpisivanje peticije za promjenu naziva ulice Aleja bosanskih vladara u Aleju Alije Izetbegovića na tuzlanskom Korzou. Potpisivanje je započelo u 11:30h, a do 13:30h peticiju je potpisalo preko 500 građana Tuzle.

Potpisivanje peticije trajaće do 19.11.2005g, za kada je sazvana press konferencija na kojoj će biti izneseni podaci u prikupljenim potpisima.

Štandovi će biti postavljeni na više lokacija u gradu, a građani svoj potpis mogu dati i u prostorijama SDA Tuzla koje se nalaze na Kapiji.

Vidi krenula je i peticija... bas me interesuje kakav ce biti odaziv?? Pa ako gradjani kazu "da" onda nek` mijenjaju, a ako ne bude odaziva onda nek` nas i dalje zovu komunjarama...
Za dva sata 500 potpisa kaze sve. Medjutim ni meni se ne svidja ideja da se ulica Bosanski velikana preimenuje u ulicu AI jer je i sam AI bosanski velikan. Treba naci prikladnu ulicu recimo Titovu i nju preimenovati u AI ulicu. Takodjer treba davati imena ulicama po imenima i nadimcima bosanski velikana kao sto su Zmaj od Bosne, Bosanskog Kralja Tvrtka, Bosanske Kraljice Katarine itd. Ulice koje se trebaju preimenovati su ulice koje nose imena srpski "junaka" koje su titovi puleni i Kardjordje mjenjali po BIH nakon turske okupacije i srpske okupacije BiH.

Inace bas je Tito Tuzli valjao? Dao vam je velikodusno da budete rudari i Alije Sirotanovici dok je po Srbiji pravio nuklearne institute i VMA bolnicu? Stvarno cudi da grad kojeg su komunisti najvise guzili 50 godina je i danas komunisticki?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Apos wrote:
mIRCerka wrote:
Apos wrote: A j...m te i neupućenu. Bosna nije postala 1990. nego mnogo ranije. Prvi pisani tragovi datiraju iz 10 vijeka, a 1990 je rekla ne zamaskiranim kokardašima i ostaloj bandi koja ju je sistematski uništavala 40-tak godina pretvarajući je u koloniju drugih republika.
e filozofe, o tome ja govorim...odjebite od ulice Bosanskih Vladara....
jer nije bosna postala 1990.godine...samo sam rei htjela da slikovito objasnim o cemu se radi..
ali etto, kao sto rekoh, odo ja sa ove teme, a vas cu pustiti da sirite predizbornu kampanju.....
PS ja sam skolovano dijete i istorija mi i nije bas toliko strana nauka...
i fakat JEBES takav exkluzivitet...eto, prodajte sve sto imamo, nazovite sve ulice po kome vam je volja, da vidim sto ce vam to donijeti hljeb...
i kupujte luxuznu robu, jer para za hljeb necete imati u 2006.godini..
ali sami ste tako trazili...
Ne kažem da treba mijenjati ime ulici B. Vladara ali da ima ulica JBT, a nema AI nije mi baš u redu. Ipak ja sam Bosanski patriota. O Istoriji možemo pričati ako hočeš. Što se tiće politike. Prije rata sam bio u SDA dok je AI bio na čelu. Sad sa ovim lopovima se ne volim ni u putu sresti. Na žalost nema ni alternative pa zbog svoje savjesti ne dajem nikom svoj glas. Malo mi je Mirnes simpa(opet tuzlak)
Što se tiće privatizacije(opšte plačke) ja sam od početka bio protiv načina na koji se to uradilo.
Zasto imam osjecaja da je probem u ulici JBT, a ne u tome sto ne daju da se ABV preimenuje u AI? :roll:

Koga boli, boli...
Fair Life

Post by Fair Life »

Dexx wrote:(...)Takodjer treba davati imena ulicama po imenima i nadimcima bosanski velikana kao sto su Zmaj od Bosne, Bosanskog Kralja Tvrtka, Bosanske Kraljice Katarine itd.
(...)
Zaboravio si... Azizu Sacirbegovic.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

mrzim kad mene pogresnos hvate.
ja nemam nista protiv davanja imena ulice ili trga AI.
ipak je on predsjednik nezavisne BiH.
Ali MRZIM kad time neko stice poene, i mrzim kad se mladi ljudi u BiH pocnu klati oko toga.
Neko prica o BL...halo ljudi, to je trenutno problem RS, njihova nadleznost.
Mi trebamo Federaciju dovest u red. A situacija je usrana dokle god ti i ja pricamo o tome treba li ili ne dati ulicu AI, a vamo nam iza ledja prodaju EP.
Ili, ima li ili nema piramide, a izvezoze kamione i kamione balvana ilegalno u italiju, pa ce nam to vratiti kao luxsuzni namjestaj....po paprenoj cijeni....
to se zove zamazivanje ociju, ili ona Mujina recenica" Fato, oca ti, kome ti vise vjerujes, meni ili svojim ocima?"....
a mi slijepi pored ociju...
Stari

Post by Stari »

mIRCerka wrote:
Stari wrote:
vidis, neki torovi bi bili protiv ovog boldiranog jer se oni smatraju nacionalnim srpskim instrumenitima...
fuj....
Eh :D ...draga mircerko ...ne znam kako da ti saopstim to sto imam reci ... znajuci da si mlad afina i cedna cura ....a da pri tom ne ispadnem priprost, bezobrazan ...krmak.

Guslacka ulica ne mora neophodno asocirati iskljucivo na nacionalni muzicki instrument u Crnoj Gori ...nego, kako se ono kaze, ...Guslanje ...se ponekad asocira i sa nekim drugim aktivnostima.
Ralfson

Post by Ralfson »

Ma i rudnik je za uhar coj`ku siromahu... A Alija nam je dao nesto sa cim ne mogzemo ni pod zemlju al` ni ostati na njoj....
Prenj

Post by Prenj »

Evo jos malo magle narodu da bi se Energopetrol u miru mogao predati Hrvatskoj.
Dexx

Post by Dexx »

mIRCerka wrote:mrzim kad mene pogresnos hvate.
ja nemam nista protiv davanja imena ulice ili trga AI.
ipak je on predsjednik nezavisne BiH.
Ali MRZIM kad time neko stice poene, i mrzim kad se mladi ljudi u BiH pocnu klati oko toga.
Neko prica o BL...halo ljudi, to je trenutno problem RS, njihova nadleznost.
Mi trebamo Federaciju dovest u red. A situacija je usrana dokle god ti i ja pricamo o tome treba li ili ne dati ulicu AI, a vamo nam iza ledja prodaju EP.
Ili, ima li ili nema piramide, a izvezoze kamione i kamione balvana ilegalno u italiju, pa ce nam to vratiti kao luxsuzni namjestaj....po paprenoj cijeni....
to se zove zamazivanje ociju, ili ona Mujina recenica" Fato, oca ti, kome ti vise vjerujes, meni ili svojim ocima?"....
a mi slijepi pored ociju...
Prebacujes lopticu na drugu stranu. Ako si bosanski patriota onda gledaj BiH kao cjelinu gdje mora da vazi ravnopravnost na svim poljima? Znaci nema okretanja na drugu stranu i onih suplji mi moramo da budemo primjer drugima ili sta me briga kako je u Bluci? Ima da te je briga kako je u Bluci jer ako si bosanski patriota onda znas vrlo dobro da je to stari bosanski grad i da su ga cetnici nakon sto su protjerali sve ne-srbe zapisali i to kako. Znaci nemoj mi te fazone? Ako si simpatizer navodno multietnicke i bosansko-hercegovacke stranke SDP ima da mi te zanima i Bluka i Tuzla i Sarajevo i Mostar i Ljubuski i Bjeljina inace niti si u bosansko-hercegovackoj niti si u multikulti partiji i samo prodajes muda pod bubrege Bosnjacima?
Last edited by Dexx on 14/11/2005 11:27, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

Dexx wrote:
Ralfson wrote:Asocijacija mladih SDA Tuzla organizovala je danas potpisivanje peticije za promjenu naziva ulice Aleja bosanskih vladara u Aleju Alije Izetbegovića na tuzlanskom Korzou. Potpisivanje je započelo u 11:30h, a do 13:30h peticiju je potpisalo preko 500 građana Tuzle.

Za dva sata 500 potpisa kaze sve. Medjutim ni meni se ne svidja ideja da se ulica Bosanski velikana preimenuje u ulicu AI jer je i sam AI bosanski velikan. Treba naci prikladnu ulicu recimo Titovu i nju preimenovati u AI ulicu. Takodjer treba davati imena ulicama po imenima i nadimcima bosanski velikana kao sto su Zmaj od Bosne, Bosanskog Kralja Tvrtka, Bosanske Kraljice Katarine itd. Ulice koje se trebaju preimenovati su ulice koje nose imena srpski "junaka" koje su titovi puleni i Kardjordje mjenjali po BIH nakon turske okupacije i srpske okupacije BiH.

Inace bas je Tito Tuzli valjao? Dao vam je velikodusno da budete rudari i Alije Sirotanovici dok je po Srbiji pravio nuklearne institute i VMA bolnicu? Stvarno cudi da grad kojeg su komunisti najvise guzili 50 godina je i danas komunisticki?
Kada je Bosna i Hercegovina opet postala drzava u danasnjim granicama?

Cija je zasluga sto je Tuzla odbranjena u proslom ratu?
- SDA?
- Alije I.?
- Ili zasluge treba da idu nekom trecem?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Stari wrote:
Eh :D ...draga mircerko ...ne znam kako da ti saopstim to sto imam reci ... znajuci da si mlad afina i cedna cura ....a da pri tom ne ispadnem priprost, bezobrazan ...krmak.

Guslacka ulica ne mora neophodno asocirati iskljucivo na nacionalni muzicki instrument u Crnoj Gori ...nego, kako se ono kaze, ...Guslanje ...se ponekad asocira i sa nekim drugim aktivnostima.
sorry, nisam odmah skontala :D
Fair Life

Post by Fair Life »

A wrote:
Apos wrote:U Banja Luci može ulica vojvode i nadvojvode, u Zvornika D. Mihajlovića, a u Sarajevu i Tuzli ne može ulica A. Izetbegovića..
Volim ova poredjenja :D
:lol:

:lol:
Prenj

Post by Prenj »

Dexx wrote:Banjaluka ulice, naselja i bulevari? Sve prepravljeno nakon Daytona?

Obilicevo, Kocicev Venac, Bulevar Vojvode Stepe Stepanovica, Krfska, Srpski ustanika, Cara Lazara, Dom Obilicevo, Carice Milice, Marka Kraljevica, Jasenovacki logorasa, Aleja Svetog Save, Srpske Toplice, Njegoseva ulica, Petra Karadjordja itd? Srpske Toplice prije rata i od postanka Bluke poznate kao Gornji Seher? Znaci sve i jedna ulica, sve i jedan trg, naselje sve su cetnici preimenovali u nekog zlocinca ime?

http://blmap.inecco.net/showmap?size=0&x=281&y=809
http://blmap.inecco.net/showmap?size=0&x=341&y=820
http://blmap.inecco.net/showmap?size=2&x=1265&y=2464
http://blmap.inecco.net/showmap?size=3&x=1537&y=3496
http://blmap.inecco.net/showmap?size=0&x=200&y=891

I sad dodju ovdje takvi isti koji su po Bluci davali imena kritikovati Bosnjake sto hoce da daju ime jednoj ulici po prvom predsjedniku BiH i onom koji je obnovio drzavnost BiH nakon 800 godina?
Nije valjda da su ti oni uzor?
Hebo ti nas ako cemo se sa RS-om i Radovanovim Srbima porediti u bilo cemu :(
da pamtis

Post by da pamtis »

:D stari Guslas li ti sta :D ipak ja vise volim rijec PRCANJE :D i volio bih da makar jedna ulica nosi to ime :D p/s kako se pravi peticija :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sad mi tek zape za oko... Dexx, AI obnovio BH drzavnost nakon 800 godina? Pa to nema ni u najpatriotskijim (h)istorijskim udzbenicima!
\/\/\/

#49 Re: Zasto Avaz mrzi Tuzlu?

Post by \/\/\/ »

Prenj wrote:Koja kolicina mrznje :(
Avaz wrote:
Greta Garbo može, Izetbegović ne!

Prema scenariju Imamovićevog političkog zaleđa izrežirano je izbacivanje prvog predsjednika RBiH iz Tuzle kakvo se do sada nije moglo vidjeti ni u Požarevcu

Da jedna ulica u Tuzli dobije ime prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, protekle sedmice u Općinskom vijeću Tuzla glasali su vijećnici SDA, BOSS-a i Stranke za BiH, dok su, da baš ne bi bili „ašićare" protiv, a znajući da je to dovoljno da zahtjev ne prođe, u toku glasanja uzdržani ostali vijećnici SDP-a i Stranke „Radom za boljitak".
Općinsko vijeće na čijem se čelu, zavisno od planirane političke igre, od prošle godine smjenjuju Nada Mladina, kadar SDP-a, i Anto Pranjić, kadar širokobriješke mesne industrije, a sve prema scenariju aktuelnog načelnika Jasmina Imamovića i njegovog političkog zaleđa, izrežiralo je izbacivanje Alije Izetbegovića iz ovog grada kakvo se do sada nije moglo vidjeti ni usred Požarevca.
Mnogi su se, nakon ovog poduhvata „multietničkog koncepta Tuzle", prvi put zapitali ko je to sve u posljednjih 50 godina imao pravo na komad tuzlanskog grunta, uglavnom otetog iz bošnjačkih ruku.
Nije nepoznato da je Tuzla jedan od rijetkih gradova u zemlji koji na svojim ulicama još baštini imena mnogih koji su potkraj Drugog svjetskog rata na obroncima Majevice preko noći brijali ucrvane četničke brade, na glavu nabijali „titovke" i zaposjedali njen centar. Istovremeno, punih 50 godina su uredno čuvali kokarde kako bi im unuci nagizdani dočekali aprilsko klanje 1992. godine.
S podsmijehom se u Tuzli svakodnevno komentira i pristizanje biste Grete Garbo, za koju oni ciničniji kažu da je njeno zaposjedanje najužeg centra grada posljedica „zasluga u organiziranju Patriotske lige".
Alija Izetbegović je u BiH, a i u svijetu, kako bilježe enciklopedije, jedan od najznačajnijih Bosanaca proteklog stoljeća. U svijesti Bošnjaka, Izetbegović je osoba koja se, pored ostalog, do zadnjeg dana svog života borila za njihovo stoljećima ubijano dostojanstvo.
Za razliku od Izetbegovića, oni koji su ga protekle sedmice prognali iz Tuzle bit će upamćeni isključivo po kulenu, barenim kobasicama i paranoičnoj težnji da ovaj grad bude prepoznat samo po onim koji su ga, naravno obrijani, zauzeli još 1945. godine.

Almasa HADŽIĆ
Zasto ti mrzis i avaz i Aliju i Tuzlu. Kreni od sebe..... mozda nađes odgovor :zzzz: :zzzz:
Dexx

Post by Dexx »

Prenj wrote:Kada je Bosna i Hercegovina opet postala drzava u danasnjim granicama?

Cija je zasluga sto je Tuzla odbranjena u proslom ratu?
- SDA?
- Alije I.?
- Ili zasluge treba da idu nekom trecem?
Who cares for that? Bitno je to da je prilikom AI predsjednikovanja BiH prvi put u nekih 800 godina postala samostalna? Da li je to bila slucajnost ili dijelo AI mene ne zanima niti nas treba da zanima. Bitno je da je BiH samostalna barem u teoriji? Kad za 500 godina se bude proucavala istorija BIH onda ce se reci da je BiH za vrijeme AI nakon nekih 800 godina postala samostalna i to je jedino bitno. Odbrana Tuzle nije sveta duznost samo predsjednika drzave nego svakog gradjanina te drzave i pogotovo Tuzle. Zasluga sto je Tuzla odbranjena je vjerojatno zasluga gradjana i boraca iz Tuzle i oni su ti treci. Medjutim bez priznavanja BiH od strane UN i zemalja clanica UN, Tuzla bi se danas zvala Obilicso i bila bi u sklopu velike Srbije? Znamo vrlo dobro tko je zasluzan za takvo sto. Prije svega Alija i Haris. I to nas dovede do sukoba u Ravnom? Sta bi se desilo i da li bi BiH bila optuzena za pocetak sukoba da se umijesala tamo gdje su se sukobili cetnici i Hrvati i nakon sto su podijelili BiH u Karadjordjevu? BiH bi bila optuzena da je zapocela sukob sa JNA, vjerojatno ne bi bila priznata, Srbi i Hrvati bi se i dalje drzali dogovora iz Karadjordjeva i podijelili BiH. Velika prednost BIH je bila sto je bila napadnuta i sto je priznata od svijeta. Samim tim svaka ideja o velikoj Srbiji ili Hrvatskoj je pala u vodu, pa makar i da su okupirali 95% BiH to nikad nisu mogli legalizovati da sve to prikljuce Srbiji i Hrvatskoj. Napomena: Izetbegovic je saznao za Karadjordjevo od Gligorova prije sukoba u Ravnom i znao je da su se Srbi i Hrvati nagodili na racun Bosnjaka i u tom kontekstu se moze promatrati njegova izjava da to nije nas rat. Medjutim bio je nas kad smo odbili ici u JNA i okupirati Zagreb.
Last edited by Dexx on 14/11/2005 11:40, edited 1 time in total.
Post Reply