KAKO POZDRAVLJATE DRUGE NA JAVNOM MJESTU?
- Baghira
Ne znam cemu toliko gnusanje od vjerskog pozdrava.
Inace je stvar svakog poejdinca kako ce se privatno, a i javno pozdraviti. Ako znam da je covjek vjernik, da se inace pozdravlja sa selam alejkum, tako cu ga i pozdraviti, bez pobzira gdje se nalazila. A kad udjem u neku drzavnu ustanovu, trgovinu, reci cu dobar dan, sem ako je sluzbenica/prodavacica pokrivena, tada opet selam nazivam
Sa nevjernicima
se pozdravljam sa sta ima, dje s', zdravo, najcesce cao
Komsijama kako ste, sta radite; policiji, cariniku postovanje, jer i oni to cesto koriste ili su makar koristili nekad
Bok ne upotrebljavam, nisam navikla
Ah da, posto u Bavarskoj isto tako koriste Grüß Gott, koristim i to. Jes da je anamo njihov vjerski pozdrav, ali sta fali, nema nista lose, nesto kao pozdrav Bogu, ili tako nekako

-
PR80.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
nije problem u pozdravu već koga pozdravljašcrna_pantera wrote:Ne znam cemu toliko gnusanje od vjerskog pozdrava.
naravno da ću svećenike katoličke crkve pozdraviti za hvaljen isus i marija (skraćeni oblik) ili Bog kakokad
ali kada ne paziš...recimo kada upoznaješ nekoga i kažeš mu neki vjerski pozdrav... to je ELEMENTARNA NEKULTURA I BEZOBRAZLUK
-
vryzas
#30 Re: KAKO POZDRAVLJATE DRUGE NA JAVNOM MJESTU?
digger wrote:Procitah u "Nezavisnim Novinama" donji prilog, pa me isti podsjeti da bi bilo interesantno cuti kako se vi pozdravljate sa drugima na ulici, kada ulazite u poslovne prostorije, ... ( ljetos sam cuo neke kako pozdravljaju ulazeci u tramvaj).
Da li upotrebljavate:
Dobar dan
Vozdra
Pomoz' bog
Selam alejkum
Boh - bog
Dejs' ba
Djesi jebem ti....
...ili vec sta.
Izlazim juče s jednog od sarajevskih fakulteta i čujem prilično veliku grupu studenata kako se jedni od drugih opraštaju uz zvonak vjerski pozdrav. Pomislih kako je to sada postalo uobičajeno i kako se sve rjeđe čuje ono nekadašnje dobar dan i do viđenja...
Zato što je i za domaće stanovnike prilično ozbiljno postalo pitanje kako se pozdraviti. Od kada su zemljom zavladale "nacionalne većine" došlo je do prilično ozbiljne krize pozdravljanja, naravno, nedovoljno poznatih i nepoznatih ljudi, pogotovo ako su "manjina".
Znam čak ljude koji se sa takvima uopšte i ne pozdravljaju: klimnu im glavom ili nešto nerazumljivo promrmljaju. Sada se mnogi pojedinci pozdravljaju onako kako misle da se njihov narod treba pozdravljati...
Mnogi više ne žele reći dobar dan, jer smatraju da to nije njihov pozdrav i da im je bio nekoć nametnut ili lukavo podmetnut. Takvi ljudi su uvjereni da pozdrav mora biti amblem narodnog bića....
Kalimera,kalispera,giasou,ti kanete itd...![]()
![]()
Kompletan napis na NN sajtu.
- Baghira
Angela, ja opet mislim, da taj vjerski pozdrav u javnosti, ostali previse licno shvataju, kao da ih je neko izolovao, ucinio manje vrijednim, sto nije slucaj. I opet ne kontam, pa sta to fali, sto ce neko znati kojoj to vjeri ja pripadam? Sem ako ne zelim da to neko zna, jer ce biti mozda opasno po moju sigurnost, sto je, priznaces, rijetko slucaj. Kao sto necu prisluskivati tudje razgovore, tako necu ni prisluskivati, ko se pozdravlja sa selam ili hvaljen Isus, tj. bolje receno ignorisacu ih. Jer po tvome isto tako isticu svoju pripadnost svojoj vjeri i pokrivene cure/zene. Ne kontam zaista problem. A kako da ja tebi objasnim, da jedan vjernik ne moze drugacije, nego se sa tim pozdravom pozdraviti, ako zna da se podzravlja isto tako sa vjernikom. I to ne znaci da je onaj koga pozdravim sa dobar dan, manje vrijedan, nego samo da respektujem njegov nacin vjerovanja ili nevjerovanja, i ne nazivam selam, jer ne zelim da to shvati kao provokaciju.
S tim sto ja pokrivene sluzbenice pozdravljam sa selam, ne znaci, da one ocekuju da im se nazove selam, i da ces biti drugacije, nego ljubazno odzdravljena, ako im nazoves dobar dan.
Ejs, zaista, sto se mene tice, nazivanje selama nema namjeru da druge provocira, omalovazava, povrijedi, a imam osjecaj da mislite da je upravo to cilj, nego jednostavno pozdrav koji koristim odkad znam za sebe, sa ljudima koji isto tako taj pozdrav upraznjavaju.
S tim sto ja pokrivene sluzbenice pozdravljam sa selam, ne znaci, da one ocekuju da im se nazove selam, i da ces biti drugacije, nego ljubazno odzdravljena, ako im nazoves dobar dan.
Ejs, zaista, sto se mene tice, nazivanje selama nema namjeru da druge provocira, omalovazava, povrijedi, a imam osjecaj da mislite da je upravo to cilj, nego jednostavno pozdrav koji koristim odkad znam za sebe, sa ljudima koji isto tako taj pozdrav upraznjavaju.
- bug
neka ljudima smeta
sve sto je normalno, neka me isprave oni koji
su upuceniji, selam znaci mir s tobom ili nesto slicno, meni su i Bozic
cestitali i sretan a i srecan
:D i sta sad
s tim? Mislim da je greska sto se djecu u skolama uci pozdravljati tim "vjerskim" pozdravima, prvacici ne smiju uciti nazivati selam kad ulaze u ucionice ali i ja sam godine
potrosila uceci bonton koji je isto tako
danas neprihvatljiv najcesce pa sad lijepo umjesto dobar dan kazem kako ste i
svi sretni.
- Baghira
Slazem se komi. I sama kad ulazim u prostoriju u kojoj su prisutni meni nepoznati ljudi, nazivam i selam i dobro vece/dobar dan. A nekad samo recem "kako ste"komi wrote:nije problem u pozdravu već koga pozdravljašcrna_pantera wrote:Ne znam cemu toliko gnusanje od vjerskog pozdrava.
naravno da ću svećenike katoličke crkve pozdraviti za hvaljen isus i marija (skraćeni oblik) ili Bog kakokad
ali kada ne paziš...recimo kada upoznaješ nekoga i kažeš mu neki vjerski pozdrav... to je ELEMENTARNA NEKULTURA I BEZOBRAZLUK
Znas komi, cjepidlake ce uvijek naci razlog za ljutnju, jal to bili oni koje ne pozdravis sa selam, a ocekuju ili to bili oni kojima nazoves selam, a ne bi trebao. Nije se rodio, ko je svijetu ugodio.
- Baghira
Dzaba karikatura, ja opet ne kontam.A wrote:Pantera, ja cu sad da karikiram da bih ilustrovala bolje to sto sam htjela reci:
Moze se nametnuti manjini da nosi recimo roza kapicu, da bi se vidjelo koji su. A posto je to nedemokratski, nije lijepo,... onda se vecina moze dogovoriti da oni svojevoljno nose zutu kapicu. Pa da se opet lijepo vidi ko pripada kome...
Naglasavanja selama i pomoz-boga je zuta kapica, da se fino vidi ko je ko.
Da li zaista mislis da se takva vrsta pozdrava koristi samo u svrhu razvrstavanja i dokazivanja drugima necije vjeroispovijesti?
Ko sto bug spomenu, sto mi onda ovdje svako cestita Bozic, sto on svoju vjeru ima da mi gura pod nos i jos znaju, makar ovi s posla, da ga ne slavim? (ovo je bilo ironicno, da ne bude zabune) Ali ne ljutim se, znam nije iz lose namjere, i da jeste, zaboli me.
-
Stari
Ovdje u svedskoj je to lako ...svima kazes samo ..."hej hej"....i ljudima cije porijeklo vodi iz balkanskih krajeva ...i neovisno o njihovoj starosti. To je mozda jedina prednost zivota u poznim godinama ovdje u skandinaviji. Nema zamjerke ...ono u stilu...a oni su malo stariji ...znas vole da ih se pozrdavlja sa "hvaljen Isus" ..."pomoz bog" ...ili "merhaba"...
Nije da ja to ne govorim ....ma govorim brale i to bez ustezanja sve tri varijante...ali ljudima za koje znam ko su i sta su....Kad se medjutim nadjem prvi put u odredjenom okruzenju ...svima redovno nazovem jedno srdacno..."hej, hej"...a oni onda sloze kretenske face a meni nesto bude shega
...ne znam sto...
Nije da ja to ne govorim ....ma govorim brale i to bez ustezanja sve tri varijante...ali ljudima za koje znam ko su i sta su....Kad se medjutim nadjem prvi put u odredjenom okruzenju ...svima redovno nazovem jedno srdacno..."hej, hej"...a oni onda sloze kretenske face a meni nesto bude shega
-
ludacha
eeee cao!
ili e djes
po potrebi se koristi i dobar dan..i obavezno 'djenja (nikad, ama bas nikad dovidjenja)
nekad se koristi i "jutro!"
a nikad pomoz bog, hvaljen isus i marija u ovom svakodnevnom zivotu.
to se koristi jedino kad ulazim u kucu nekih staraca, obicno na selu, u to u vrijeme vjerskih blagdana - dakle bozica ili uskrsa
ili e djes
po potrebi se koristi i dobar dan..i obavezno 'djenja (nikad, ama bas nikad dovidjenja)
nekad se koristi i "jutro!"
a nikad pomoz bog, hvaljen isus i marija u ovom svakodnevnom zivotu.
to se koristi jedino kad ulazim u kucu nekih staraca, obicno na selu, u to u vrijeme vjerskih blagdana - dakle bozica ili uskrsa
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
OJHA!
- danas
pa vidisA wrote:Bil' neko bio ljubazan da mi objasni zasto to "kako ste" bolje prolazi nego ono starinsko "dobar dan"?
PS ja nikoga prva ne pozdravljam...
-
bivshi reaktor
danas, pozdravljam te... da vidim kako ces odgovoritidanas wrote:pa vidisA wrote:Bil' neko bio ljubazan da mi objasni zasto to "kako ste" bolje prolazi nego ono starinsko "dobar dan"?![]()
![]()
i mi i cafiri kazemo kako ste...
pa ako neces da te prepoznaju ko si, onda kazes kako ste...
a samo cafiri kazu dobar dan ili dobro jutro ili dobro vece... za razliku od nas, koji kazemo recimo sabah hajrula...
pa eto, skontaj...
![]()
PS ja nikoga prva ne pozdravljam...