KAKO POZDRAVLJATE DRUGE NA JAVNOM MJESTU?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Baghira

Post by Baghira »

Ne znam cemu toliko gnusanje od vjerskog pozdrava. :? Inace je stvar svakog poejdinca kako ce se privatno, a i javno pozdraviti. Ako znam da je covjek vjernik, da se inace pozdravlja sa selam alejkum, tako cu ga i pozdraviti, bez pobzira gdje se nalazila. A kad udjem u neku drzavnu ustanovu, trgovinu, reci cu dobar dan, sem ako je sluzbenica/prodavacica pokrivena, tada opet selam nazivam :D Sa nevjernicima :D se pozdravljam sa sta ima, dje s', zdravo, najcesce cao :D Komsijama kako ste, sta radite; policiji, cariniku postovanje, jer i oni to cesto koriste ili su makar koristili nekad :D Bok ne upotrebljavam, nisam navikla :D Ah da, posto u Bavarskoj isto tako koriste Grüß Gott, koristim i to. Jes da je anamo njihov vjerski pozdrav, ali sta fali, nema nista lose, nesto kao pozdrav Bogu, ili tako nekako :? :D
PR80.

Post by PR80. »

Kolege, raju, prijatelje (norveske) sa Hei (zdravo) i osmjeh od uha do uha. :D
Nazovem selam poboznim ljudima.
Za ostale vazi cao, vozdra, dje si, zdravo, dobro jutro/dan/vece (sve zavisi o kome se radi).
Last edited by PR80. on 14/11/2005 10:59, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

crna_pantera wrote:Ne znam cemu toliko gnusanje od vjerskog pozdrava. :?
nije problem u pozdravu već koga pozdravljaš

naravno da ću svećenike katoličke crkve pozdraviti za hvaljen isus i marija (skraćeni oblik) ili Bog kakokad

ali kada ne paziš...recimo kada upoznaješ nekoga i kažeš mu neki vjerski pozdrav... to je ELEMENTARNA NEKULTURA I BEZOBRAZLUK
rumenko

Post by rumenko »

meni je "smrt fasizmu" jos uvijek neprevazidjen....
vryzas

#30 Re: KAKO POZDRAVLJATE DRUGE NA JAVNOM MJESTU?

Post by vryzas »

digger wrote:Procitah u "Nezavisnim Novinama" donji prilog, pa me isti podsjeti da bi bilo interesantno cuti kako se vi pozdravljate sa drugima na ulici, kada ulazite u poslovne prostorije, ... ( ljetos sam cuo neke kako pozdravljaju ulazeci u tramvaj).

Da li upotrebljavate:

Dobar dan
Vozdra
Pomoz' bog
Selam alejkum
Boh - bog
Dejs' ba
Djesi jebem ti....

...ili vec sta.

Izlazim juče s jednog od sarajevskih fakulteta i čujem prilično veliku grupu studenata kako se jedni od drugih opraštaju uz zvonak vjerski pozdrav. Pomislih kako je to sada postalo uobičajeno i kako se sve rjeđe čuje ono nekadašnje dobar dan i do viđenja...

Zato što je i za domaće stanovnike prilično ozbiljno postalo pitanje kako se pozdraviti. Od kada su zemljom zavladale "nacionalne većine" došlo je do prilično ozbiljne krize pozdravljanja, naravno, nedovoljno poznatih i nepoznatih ljudi, pogotovo ako su "manjina".

Znam čak ljude koji se sa takvima uopšte i ne pozdravljaju: klimnu im glavom ili nešto nerazumljivo promrmljaju. Sada se mnogi pojedinci pozdravljaju onako kako misle da se njihov narod treba pozdravljati...

Mnogi više ne žele reći dobar dan, jer smatraju da to nije njihov pozdrav i da im je bio nekoć nametnut ili lukavo podmetnut. Takvi ljudi su uvjereni da pozdrav mora biti amblem narodnog bića....

Kalimera,kalispera,giasou,ti kanete itd... :-) 8)
Kompletan napis na NN sajtu.
Baghira

Post by Baghira »

Angela, ja opet mislim, da taj vjerski pozdrav u javnosti, ostali previse licno shvataju, kao da ih je neko izolovao, ucinio manje vrijednim, sto nije slucaj. I opet ne kontam, pa sta to fali, sto ce neko znati kojoj to vjeri ja pripadam? Sem ako ne zelim da to neko zna, jer ce biti mozda opasno po moju sigurnost, sto je, priznaces, rijetko slucaj. Kao sto necu prisluskivati tudje razgovore, tako necu ni prisluskivati, ko se pozdravlja sa selam ili hvaljen Isus, tj. bolje receno ignorisacu ih. Jer po tvome isto tako isticu svoju pripadnost svojoj vjeri i pokrivene cure/zene. Ne kontam zaista problem. A kako da ja tebi objasnim, da jedan vjernik ne moze drugacije, nego se sa tim pozdravom pozdraviti, ako zna da se podzravlja isto tako sa vjernikom. I to ne znaci da je onaj koga pozdravim sa dobar dan, manje vrijedan, nego samo da respektujem njegov nacin vjerovanja ili nevjerovanja, i ne nazivam selam, jer ne zelim da to shvati kao provokaciju.

S tim sto ja pokrivene sluzbenice pozdravljam sa selam, ne znaci, da one ocekuju da im se nazove selam, i da ces biti drugacije, nego ljubazno odzdravljena, ako im nazoves dobar dan.

Ejs, zaista, sto se mene tice, nazivanje selama nema namjeru da druge provocira, omalovazava, povrijedi, a imam osjecaj da mislite da je upravo to cilj, nego jednostavno pozdrav koji koristim odkad znam za sebe, sa ljudima koji isto tako taj pozdrav upraznjavaju.
bug

Post by bug »

neka ljudima smeta :D sve sto je normalno, neka me isprave oni koji :D su upuceniji, selam znaci mir s tobom ili nesto slicno, meni su i Bozic :D cestitali i sretan a i srecan :D:D i sta sad :D s tim? Mislim da je greska sto se djecu u skolama uci pozdravljati tim "vjerskim" pozdravima, prvacici ne smiju uciti nazivati selam kad ulaze u ucionice ali i ja sam godine :D potrosila uceci bonton koji je isto tako :( danas neprihvatljiv najcesce pa sad lijepo umjesto dobar dan kazem kako ste i :D svi sretni.
Baghira

Post by Baghira »

komi wrote:
crna_pantera wrote:Ne znam cemu toliko gnusanje od vjerskog pozdrava. :?
nije problem u pozdravu već koga pozdravljaš

naravno da ću svećenike katoličke crkve pozdraviti za hvaljen isus i marija (skraćeni oblik) ili Bog kakokad

ali kada ne paziš...recimo kada upoznaješ nekoga i kažeš mu neki vjerski pozdrav... to je ELEMENTARNA NEKULTURA I BEZOBRAZLUK
Slazem se komi. I sama kad ulazim u prostoriju u kojoj su prisutni meni nepoznati ljudi, nazivam i selam i dobro vece/dobar dan. A nekad samo recem "kako ste" :P :D :D

Znas komi, cjepidlake ce uvijek naci razlog za ljutnju, jal to bili oni koje ne pozdravis sa selam, a ocekuju ili to bili oni kojima nazoves selam, a ne bi trebao. Nije se rodio, ko je svijetu ugodio. :D
Baghira

Post by Baghira »

A wrote:Pantera, ja cu sad da karikiram da bih ilustrovala bolje to sto sam htjela reci:
Moze se nametnuti manjini da nosi recimo roza kapicu, da bi se vidjelo koji su. A posto je to nedemokratski, nije lijepo,... onda se vecina moze dogovoriti da oni svojevoljno nose zutu kapicu. Pa da se opet lijepo vidi ko pripada kome...
Naglasavanja selama i pomoz-boga je zuta kapica, da se fino vidi ko je ko.
Dzaba karikatura, ja opet ne kontam. :-? :D
Da li zaista mislis da se takva vrsta pozdrava koristi samo u svrhu razvrstavanja i dokazivanja drugima necije vjeroispovijesti? :?

Ko sto bug spomenu, sto mi onda ovdje svako cestita Bozic, sto on svoju vjeru ima da mi gura pod nos i jos znaju, makar ovi s posla, da ga ne slavim? (ovo je bilo ironicno, da ne bude zabune) Ali ne ljutim se, znam nije iz lose namjere, i da jeste, zaboli me.
Stari

Post by Stari »

Ovdje u svedskoj je to lako ...svima kazes samo ..."hej hej"....i ljudima cije porijeklo vodi iz balkanskih krajeva ...i neovisno o njihovoj starosti. To je mozda jedina prednost zivota u poznim godinama ovdje u skandinaviji. Nema zamjerke ...ono u stilu...a oni su malo stariji ...znas vole da ih se pozrdavlja sa "hvaljen Isus" ..."pomoz bog" ...ili "merhaba"...

Nije da ja to ne govorim ....ma govorim brale i to bez ustezanja sve tri varijante...ali ljudima za koje znam ko su i sta su....Kad se medjutim nadjem prvi put u odredjenom okruzenju ...svima redovno nazovem jedno srdacno..."hej, hej"...a oni onda sloze kretenske face a meni nesto bude shega :D ...ne znam sto...
Lisac

Post by Lisac »

ja nemam tih problema. obzirom da sam savrsheno ugladjen, veoma star i jako ugledan, uvijek sam ja taj kojega pozdravljaju. shodno raspolozhenju odgovaram, klimoglavom, drmoguzom iliti jednostavno ako mi se neko dopadne sa 'blagodarim' :D :D
ludacha

Post by ludacha »

eeee cao!
ili e djes

po potrebi se koristi i dobar dan..i obavezno 'djenja (nikad, ama bas nikad dovidjenja)

nekad se koristi i "jutro!"

a nikad pomoz bog, hvaljen isus i marija u ovom svakodnevnom zivotu.
to se koristi jedino kad ulazim u kucu nekih staraca, obicno na selu, u to u vrijeme vjerskih blagdana - dakle bozica ili uskrsa
black

Post by black »

..sta ima..nema nista... :D
flora.sa

Post by flora.sa »

sa mlađom populacijom...ćao...djes ba ša ima ba... :D :D

stariji...uvijek dobar dan, kako ste...
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

ja samo SELAM :D:D:D
debela

Post by debela »

zdravo, cao, dobar dan/jutro/vecer. novokomponovani pozdrav, kako ste, mi izaziva povracanje. ovom temom se ne opterecujem, ako nekome smeta kako sam ga pozdravila i ima zamjerke moze samo da razguli.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

OJHA!
morti

Post by morti »

Selam rijetko...sa dedom...čovjek je hadžija...
A ovo ostalo...Ma od "zdravo" do "đes pederu"

Starije pozdravljaju sa "dobar dan" il "selam"...zavisi...

Et...Vozdra!
Saian

Post by Saian »

A wrote:Bil' neko bio ljubazan da mi objasni zasto to "kako ste" bolje prolazi nego ono starinsko "dobar dan"?
zato sto je ovih dana drskost pretpostavit da je dan dobar, a "kako ste" je vec, kao imash osjechaj za duh belaj vremena, zabrinut si ono :D
danas

Post by danas »

A wrote:Bil' neko bio ljubazan da mi objasni zasto to "kako ste" bolje prolazi nego ono starinsko "dobar dan"?
pa vidis :D :D :D i mi i cafiri kazemo kako ste... :D pa ako neces da te prepoznaju ko si, onda kazes kako ste... :D a samo cafiri kazu dobar dan ili dobro jutro ili dobro vece... za razliku od nas, koji kazemo recimo sabah hajrula... :D pa eto, skontaj... :lol:

PS ja nikoga prva ne pozdravljam...
bivshi reaktor

Post by bivshi reaktor »

danas wrote:
pa vidis :D :D :D i mi i cafiri kazemo kako ste... :D pa ako neces da te prepoznaju ko si, onda kazes kako ste... :D a samo cafiri kazu dobar dan ili dobro jutro ili dobro vece... za razliku od nas, koji kazemo recimo sabah hajrula... :D pa eto, skontaj... :lol:

PS ja nikoga prva ne pozdravljam...
danas, pozdravljam te... da vidim kako ces odgovoriti :D
Mahalac

Post by Mahalac »

Zimslo...sta mai?

:D :D :D
danas

Post by danas »

bivshi reaktor wrote:
danas, pozdravljam te... da vidim kako ces odgovoriti :D
imas otpozdrav :wink:
rei

Post by rei »

sellam pozdravim bas ono nenama , djedovima, ili osobu za koju znam
da ocekuje takav pozdrav, inace pozdravljam sa jutro, dan itd....
u Bosni je to sasvim normalno i ne znam zasto se sada izrugujete
pozdravu sellam.... sitne duse... fujjj :-)
Post Reply