Panasonic wrote: Ali, problem je u tome sto se Hrvati prave da ne razumiju, da ne bi imali veci trosak pravljenjem veceg mosta
Luka Neum: Bošnjaci dolaze
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
-
Panasonic
Otkud znas koliki brodovi ce u narednih trideset godina uploviti u neumsku luku? Mi, kao visoko-razvijena industrijska zemlja ovog regiona moramo uvoziti velike kolicine ruda, sirovina i naftepape wrote:Panasonic wrote: Ali, problem je u tome sto se Hrvati prave da ne razumiju, da ne bi imali veci trosak pravljenjem veceg mostaNitko jos nije uspio napraviti toliko veliki most da premosti ljudsku glupost.
![]()
Panasonic, ... napravi im u toj Neumskoj vali, koja jedva prima shkune, koche i kaiche, ... najvechu luku na Sredozemlju, .... iz dishpeta.
![]()
![]()
-
savjest
Luka bi bila sto puta profitabilnija i vrijednija od neke "turisticke oaze"(pogotovo kada se zna da s enedaleko od Neuma nalazi Dubrovnik koji ima imidz koji bi tesko dostigao Neum)
Vrijednost "slobodnog izlaza u svijet" je neprocijenjiva. Kada ti mozes da uvozis i izvozis sta hoces bez da to pregleda neko treci je "luksuz". Ovo sto imamo sada je isto kao kad bi do svoje kuce morao proci kroz komsijino dvoriste. Sve dok si dobro sa komsijom moze se i nekako, cim se malo zategnu odnosi nema ti prolaza sopstevnoj kuci. To bi bio vise politicki faktor ili faktor koji spada u sferu drzavnog interesa.
Tako je i danas sa lukom Ploce. Jos uvjek nisu sredeni odnosi radi Zagreba iako ta luka postoji jedino radi RBIH i ako najvise koristi ima Hrvatska to jeste stanovnici te regije. Promet na toj luci se iz godine u godinu skorom uduplava.
2003 : 1 284 000 tona
2004 : 2 031 000 tona
Sada, trebalo bi izraditi studiju i viditi kakve su mogucnosti jednog takvog projekta i kolika bi bila njegova cijena. Vjerovatno nekoliko desetina milijardi dolara. To su velika sredstva i ne bi bilo lahko doci do njih. Ali moglo bi se raditi iz vise etapa. A nema sumnje da bi bilo vise nego isplativo.
Koliko mogu da shvatim neki bi dirali stambene objekte u samom Neumu. To je nemoguce. Ako bi se gradila luka trebalo bi to sve sravniti i cak sta vise otici jos u dubinu teritorije i prosiriti luku ka unutrasnjosti. (Ne bi bilo velikih problema premjestanja stanovnistva jer se radi o nekih 4.500 osoba)
Tako je izgradena i Luka u Antwerpenu u Belgiji(druga u Evropi i medu top 10 u svjetu). Luka nije uopste napravljena na moru vec je prosireno korito rijeke l'Escaut. I upravo je to prednost te luke. Transport morem je jefitni i sve sto je jedna luka uvucenija u teritorij ona je kompetitivnija.
Cesto sam na toj luci(poslovno) i svaki put se mozes iznenaditi velicinom hangara,brodova i svega ostalog sto se tu nalazi.
Sad ne znam koliko je to sve kostalo. Mislim da je to tesko reci jer se i ova luka gradila iz vise etapa. Evo recimo prije 2 godine su poceli projekat renovacije obala i korita koji ce kostatti 500 miliona €. Na samoj luci radi oko 45.000 osoba.
Osim same luke bilo bi neophodno izgraditi logisticke polove(mjesta gdje se povezuju razne komunikacije i naicini prevoza); dakle autoputevi, pruge, aerodrom(i) u pozadini.
Ali ne znam zasto imam osjecaj da u nas nema nekoga ko bi se usudio u tako kapitalne projekte. Nema nekih karizmaticnih lidera i politickog kadra. Vecinom se gleda i planira "od danas do sutra".
Vrijednost "slobodnog izlaza u svijet" je neprocijenjiva. Kada ti mozes da uvozis i izvozis sta hoces bez da to pregleda neko treci je "luksuz". Ovo sto imamo sada je isto kao kad bi do svoje kuce morao proci kroz komsijino dvoriste. Sve dok si dobro sa komsijom moze se i nekako, cim se malo zategnu odnosi nema ti prolaza sopstevnoj kuci. To bi bio vise politicki faktor ili faktor koji spada u sferu drzavnog interesa.
Tako je i danas sa lukom Ploce. Jos uvjek nisu sredeni odnosi radi Zagreba iako ta luka postoji jedino radi RBIH i ako najvise koristi ima Hrvatska to jeste stanovnici te regije. Promet na toj luci se iz godine u godinu skorom uduplava.
2003 : 1 284 000 tona
2004 : 2 031 000 tona
Sada, trebalo bi izraditi studiju i viditi kakve su mogucnosti jednog takvog projekta i kolika bi bila njegova cijena. Vjerovatno nekoliko desetina milijardi dolara. To su velika sredstva i ne bi bilo lahko doci do njih. Ali moglo bi se raditi iz vise etapa. A nema sumnje da bi bilo vise nego isplativo.
Koliko mogu da shvatim neki bi dirali stambene objekte u samom Neumu. To je nemoguce. Ako bi se gradila luka trebalo bi to sve sravniti i cak sta vise otici jos u dubinu teritorije i prosiriti luku ka unutrasnjosti. (Ne bi bilo velikih problema premjestanja stanovnistva jer se radi o nekih 4.500 osoba)
Tako je izgradena i Luka u Antwerpenu u Belgiji(druga u Evropi i medu top 10 u svjetu). Luka nije uopste napravljena na moru vec je prosireno korito rijeke l'Escaut. I upravo je to prednost te luke. Transport morem je jefitni i sve sto je jedna luka uvucenija u teritorij ona je kompetitivnija.
Cesto sam na toj luci(poslovno) i svaki put se mozes iznenaditi velicinom hangara,brodova i svega ostalog sto se tu nalazi.
Sad ne znam koliko je to sve kostalo. Mislim da je to tesko reci jer se i ova luka gradila iz vise etapa. Evo recimo prije 2 godine su poceli projekat renovacije obala i korita koji ce kostatti 500 miliona €. Na samoj luci radi oko 45.000 osoba.
Osim same luke bilo bi neophodno izgraditi logisticke polove(mjesta gdje se povezuju razne komunikacije i naicini prevoza); dakle autoputevi, pruge, aerodrom(i) u pozadini.
Ali ne znam zasto imam osjecaj da u nas nema nekoga ko bi se usudio u tako kapitalne projekte. Nema nekih karizmaticnih lidera i politickog kadra. Vecinom se gleda i planira "od danas do sutra".
-
savjest
Ozbiljnije ne moze biti. Samo znam da trenutno niti jedan od Bh. nadleznih nema petlje i znanja i vizije da pokrene neki kapitalni i znacajan projekat za RBIH. Pa ako hocemo realno i autoput koji treba da se izgradi je vise nametnut izvana. Inace nase kompletno drustvo nije spremno za takvo nesto. Ne ide se u nas dalje od cevabdzinice. Neki mazohisticki insistiraju da to ostane vrhunac naseg "biznisa". ne idem dalje od svoje familije. Imam amidzu koji je zavrsio ekonomski fakultet(jos prije rata) i on razmislja kako da otvori neku kafanu...kekec wrote:Savjest,
jel´ ti to ozbiljno?
(Post o gradnji luke u Neumu)
A inace sam po formaciji ekonomista smjer logistika firme i menadzment transporta. Mislim da ovaj smjer ne postoji u Bosni, bar jos nije osnovan koliko je meni poznato. I radim upravo u tom sektoru; planiranje, koncepcija i sve sto je vezano transport,putne mrze,logisticke komplkse itd... i ne vjerujelm da je slucajnost sto to radim u zemlji koja ima najrazvijeniji autoputevsku mrezu, kanale za 1350tona brodove, aerodrome i zeljeznice i nalazi se u samom vrhu razvijenosti(top 15 drzav) po bilo kom apsektu.
Prije toga sam proveo i nesto vremena u vojsci.
- kekec
E tvoj amidza je pravi ekonomista. Skont´o covjek gdje je lova.
On ne gradi kule u nebesima. Realan, prilagodio se i zaradjuje.
A ti, bez obzira na fakultet koji si zavrsio, ne poznajes dovoljno
"lokalne prilike".
Kada bi se malo vise zainteresovao, dosao bi do
zakljucka da je izgradnja luke u Neumu, izgradnja kule u oblacima.
Fizicke osobine prostora, drustvena klima, okolina, ekologija i mnogo
toga ide u prilog besmislenosti i razmisljanja o realizaciji te ideje.
"lokalne prilike".
- Vodenjak
#34 Re: Luka Neum: Bošnjaci dolaze
Ovo ti je samo klasicni primjer koliko su ljudi zatrovani nacionalizmom i kako isti ispoljavaju na svemu i svacemu!mIRCerka wrote:ovo je BOZE SACUVAJ I SAKLONI......MedoX wrote:Luka u Neumu se mora izgraditi jer se s tom lukom stvara osnov za tuzbu protiv Hrvatske za blokiranje prilaza teritorijalnim vodama druge drzave...
Luka u Neumu bi mogla biti izgrađena na sjeverozapadnoj strani Kleka, pa bi zagadenje Neumskog zaliva bilo umanjeno...
Sa lukom doslo bi do razvitka poluotoka Kleka, vjerovatno bi se na njemu izgradili i stambeni objekti za radnike luke, koji bi sa sobom doveli nekih 200 porodica....
Eh, posto Bosmalu vidno ne ide sa 5c koridorom, mogao bi on uzeti koncesiju nad Klekom ,te obavezao se da ce izgraditi luku...
Naseliti 1000 - 2000 nas "zelenih" kao radnika, i prije nego sto iko shvati, Bosna i Bosnjaci imaju osiguran prilaz moru zauvijek...
ne znam da li da te shvatim kao provokacjiu ili ozbiljno...ali nije ni cudo da raja bjezi iz zemlje kad se ovdje sve MORA podijeliti u torove...
zar u Bosni zive samo Bosnjaci?
nesto pricamo protiv susjednih zemalja, a cini mi se da ista politika vodi i ovdje...
ponovicu svoju recenicu od prije godinu dana
Trebao je NATO da napalmom sprzi BALKAN i napravi vinograde....
Bljuvotina do bljuvotine!
A da ne pricam o tome kako nikome ni ne pada na pamet da jedna luka treba da sluzi privredi jedne zemlje a u BiH nema ni p od privrede...
Ali koga zaboli za tim?
Bitno je da se na Klek moze naseliti nas 1000-2000 zelenih
Sve se to napucalo - Klekovacom!
-
savjest
Pravi ekonomista he-he... Nista zlonamjerno ali on je zavrsio faks u doba komunizma gdje se nije stvarao taj poduzetnicki mentalitet i mislim da je to imalo dosta uticaja na njega. Znas one j odmah nakon studija postao neki sefic a nesto kasnije je postao direktor. Odmah nakon studija u fotelju... jeste da je to bilo dobro za njega(i slicne njemu) ali ne mislim da je to to ! Praksa na terenu je "skola i po" i bez nje ne mislim da neko moze biti na nekoj odlucjucoj funckiji ali to su bila ta vremena.kekec wrote:E tvoj amidza je pravi ekonomista. Skont´o covjek gdje je lova.
"lokalne prilike".
Ljetos on poce pricu oko toga i onako pita mene sta bi bilo najbolje. Pa onako ja pocnem razmisljati, rekoh treba vidjeti sta ovdje fali, u cemu imas najmanje konkurencije .. kad on pa zna ima ovdje auto pranica i ja mislim otvoriti neku kafanu, bilo bi prometa... ja zatecen... vidim on sve isplaniro i ono pitanje za savjet je bilo vise forme i podrske radi...
U vezi klimatskih i drugih uvjeta. Danas postoje tehnicka sredstva omogucavaju da se realizuju svi projekti pa cak i oni najludi. Samo plati i sve ces imati. Koliko platis toliko i dobijes.
Primjeri ?
1.Nizozemska je izgradila brane i isusila more na tim ogradneim djelovima i tako dobila novi kopneni prostor. Zamisli koji je to fascinantan projekat. Isuti more! Ne znam vama ali meni je ovo fascinatno.
2. Japanci su napravili aerodrom na moru. Jednostavno dopremili zemlje i zemlje i napravili "otok" i na njemu aeordrom. Da, kostalo je ali.. koji projekat !
3.Pisao sam o Luci u Anversu. Savjetujem svakome ko je u mogucnosti da to posjeti. Vrijedi vidjeti sta je ljudska ruka u stanju napraviti.
Ako hoces otici cu u krajnjost. Mozemo zbrisati i komplet Peljesac i one ostrvcice i napraviti "birasni prostor". Tehcnicki je ostvarivo. Ali kao sto rekoh ekonomski je isplatniji "uvuci" luku u kopno.
-
mostarac
to isusivanje je Jugoslavija u Kopru uradila prije 30 godina i napravila naselje na tom mjestu.savjest wrote:Pravi ekonomista he-he... Nista zlonamjerno ali on je zavrsio faks u doba komunizma gdje se nije stvarao taj poduzetnicki mentalitet i mislim da je to imalo dosta uticaja na njega. Znas one j odmah nakon studija postao neki sefic a nesto kasnije je postao direktor. Odmah nakon studija u fotelju... jeste da je to bilo dobro za njega(i slicne njemu) ali ne mislim da je to to ! Praksa na terenu je "skola i po" i bez nje ne mislim da neko moze biti na nekoj odlucjucoj funckiji ali to su bila ta vremena.kekec wrote:E tvoj amidza je pravi ekonomista. Skont´o covjek gdje je lova.
"lokalne prilike".
Ljetos on poce pricu oko toga i onako pita mene sta bi bilo najbolje. Pa onako ja pocnem razmisljati, rekoh treba vidjeti sta ovdje fali, u cemu imas najmanje konkurencije .. kad on pa zna ima ovdje auto pranica i ja mislim otvoriti neku kafanu, bilo bi prometa... ja zatecen... vidim on sve isplaniro i ono pitanje za savjet je bilo vise forme i podrske radi...
U vezi klimatskih i drugih uvjeta. Danas postoje tehnicka sredstva omogucavaju da se realizuju svi projekti pa cak i oni najludi. Samo plati i sve ces imati. Koliko platis toliko i dobijes.
Primjeri ?
1.Nizozemska je izgradila brane i isusila more na tim ogradneim djelovima i tako dobila novi kopneni prostor. Zamisli koji je to fascinantan projekat. Isuti more! Ne znam vama ali meni je ovo fascinatno.
2. Japanci su napravili aerodrom na moru. Jednostavno dopremili zemlje i zemlje i napravili "otok" i na njemu aeordrom. Da, kostalo je ali.. koji projekat !
3.Pisao sam o Luci u Anversu. Savjetujem svakome ko je u mogucnosti da to posjeti. Vrijedi vidjeti sta je ljudska ruka u stanju napraviti.
Ako hoces otici cu u krajnjost. Mozemo zbrisati i komplet Peljesac i one ostrvcice i napraviti "birasni prostor". Tehcnicki je ostvarivo. Ali kao sto rekoh ekonomski je isplatniji "uvuci" luku u kopno.
-
savjest
Tesko da bi to mogla uraditi jedna osoba, osim da posveti cijeli svoj zivot tome. To bi trebao raditi tim eksperata, medutim ni oni to ne mogu raditi onako ofrlje i bez politickih predstavnika.JBT wrote:Upravo to pomislih.
Zasto ne napravish neki projekat, onako kao model i to ne posaljes firmama koje bi mogle odraditi taj posao u BiH.
Nisam ekonomista, ali bi ti, savjest, nesto ipak mogao poraditi na tom planu.
Pokusat cu objasniti ukratko kako se vrsi projektovanje. Dva bazicna principa:
1. konkretan/jasno definiran cilj sa neogranicenim financijskim sredstvima
2. ogranicena financijska sredstva i cilj uskladen prema njima.
To znaci sljedece.
Za tacku jedan. Odredeno je sta zelimo i "briga nas" koliko ce to kostati. U slucaju luke recimo da politicari odrede da ona ima kapacitet 1.000.000.0000 tona robe. Politicari za to dozvole "odrijesenu kesu". Dakle vazno je da se projekat zavrsi onako kako smo ga zamisli ma koliko kostao
Za tacku dva imamo ogranicena sredstva i moramo napraviti projekat koji nece biti skuplji od tih odobrenih sredstava. Dakel ne mozes dati covjeku 10.000 maraka i reci mu "eh napravi mi kucu od 5 spratova".
Vjeruj mi da 50% firmi se ne drzi ovog principa i zato im projekti propadaju ili se cude sto je sev na krjuisaplo skuplje.
To je bio slucaj sa gradskim trgom u Liegu. 30 godina se "gradio" taj trg a nikako da se zavrsi. Glavni razlog je bilo upravo to. Htjeli su grandiozan trg ali sa devoljnim sredstbvima, sve dok nije dosao novi gradonacelnik koji nije shvatio u cemu je problem.
Dakle da se vratimo Luci u Nemu. Neophodno je da vlasti definiraju sta zele kao luku.Kojh dimenzija i kojih namjena.
- Fair Life
#40 Re: Luka Neum: Bošnjaci dolaze
Postoje li i neki drugi razlozi ili... samo ova gore navedena filozofija seoskih advokata... ??MedoX wrote:Luka u Neumu se mora izgraditi jer se s tom lukom stvara osnov za tuzbu protiv Hrvatske za blokiranje prilaza teritorijalnim vodama druge drzave...
(...)
Procitaj ovu pricu... mislim da je za tvoj uzrast.
Djevojka je cekala avion u cekaonici jednog velikog aerodroma. Posto je trebala dugo da ceka, odlucila je da kupi knjigu da bi joj vrijeme brze proslo.
Kupila je knjigu i paketic keksa.
Sjela je u cekaonicu VIP da je niko nebi uznemiravao. Pored nje je bila stolica sa keksom, a sa druge jedan gospodin koji je citao novine.
Kad je ona pocela da uzama keks i gospodin je uzeo jedan. Ona se sokirala, ali nista ne rece i nastavi da cita knjigu.
U sebi je pomislila : ma gledaj ti ovo, da samo imam malo vise hrabrosti, do sada bih ga vec udarila... Svaki put kad je ona uzimala jedan keks, covjek pored nje, ne obaziruci se ni na sta, je uzimao isto tako jedan. Nastavili su tako dok nije ostao samo jedan u paketu i djevojka pomisli : bas me interesuje sta ce sad uraditi!!!.
Covjek uze posljednji i podijeli ga na dvoje!
Ovo je zaista previse poce da uspuhuje sokirana,uze svoje stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu iz cekaonice.
Kada se osjecala malo bolje, nakon sto ju je prosla huja, sjela je na mjesto gdje nije bilo nikoga da bi izbjegla neke druge neprijatne dogadjaje.
Zatvori knjigu i otvori torbu da je ubaci u tom trenutku ugleda paketic keksa jos uvijek netaknut.
Postidje se kao kradljivac i tek tada shvati da je keks, isti kao njen, bio od gospodina koji je sjedio pored nje, ali koji je, bez sokiranja, nervoze ili prepotencije, podijelio i svoj posljednji komad sa njom,totalno suprotno od nje, koja se cak osjecala povrijedjena u sopstveni ponos iosjecanja.
-
zzzzz
Dzamiju dole vec imamo, doduse ostali su samo temelji od nje, jer je srusena u periodu izmedju dva svjetska rata, ali dovoljno za pocetak.zlata wrote:Ma kakva luka...kakav most!?Treba dol'i izgrad'ti dzamiju....da se zna da je "NASE"
i mirna Bosna! Sto se sikirate oko luka i mostova!? Sta cemo proizvoditi, tj. izvoziti...kroz tu luku? Il'je to i za Cehe, Slovake i Madjare?
Sto se luke tice ona mozda nije ekonomski opravdana ali ne smije se izbrisati ta mogucnost zbog nerijesenog spora u vezi luke Ploce.
Valjda ste svjesni da mi nismo vjecni i da imamo obavezu prema buducim generacijama. Ako se nama ovo cini suludo, mozda ce njima biti pitanje biti ili ne biti. Nekad se pola bosanskog naoruzanja odvajalo u luci Ploce, u nekim buducim vremenima mozda to bude polovina nafte namijenjene BiH (karikiram naravno)
-
savjest
A ima li nesto opsirnije o tome?umro je mostar wrote:
to isusivanje je Jugoslavija u Kopru uradila prije 30 godina i napravila naselje na tom mjestu.
Ako nekoga interesuje. Sajt luke u Anversu.
http://www.portofantwerp.be/asp/start_pagina.asp
-
savjest
Ne dajes apsolutno nijedan dokaz zasto je to glupost. Kojih postojecih i kakvih postojecih? Luka Ploce propada istog trenutka jer se najvise trafika na toj luci odnosi na RBIH. Kad bi se izgradila luka u Neumu sasvim logicno da bi se sav taj "bh. trafik" preusmjerio u Neum. RBIH je izgradila i razvila i odrzava tu luku.kekec wrote:Graditi novu luku (pa cak i razmisljati o istoj) u/kod Neuma, pored vec postojecih, za jednu drzavu kakva je BiH, cista je glupost.
Gravitacijsko podrucje luke Ploce:
To sto ima i drugih(tudih) luka "pokraj" je sasvim nebitno. Pa pogledaj sve luke koje postoje u Belgiji i Nizozemskoj. Nacickane su sve jedna do druge pa opet ne znaju sta ce od posla.
Vazno je imati dovoljno razvijenu pozadinsku komukacionsku mrezu i specijalizirati se npr. na konterinerizaciju koja je buducnost sto se tice morskog transporta.Samim time smo trebali ovaj autoput usmjeriti na Neum. Ali kao sto sam rekao ovaj autoput je nametnut izvana i trasa ovoga autoputa vise odgovra Hrvatskoj nego RBIH.
Medutim ima i zaostavstina komunikacione mreze iz bivse SFRJ(jedna drzava) pa se u tom kontekstu treba i uzeti u obzir da polazimo "sa lose tacke". Ustvari ne polazimo nikako jer se nema apsolutno nikakvog plana razvoja.
Uzecu samu Tuzlu kao primjer. Odlicno locirana za jedan logisticki distributivni centar. Izmedu Beograda Zagreba Sarajeva i Budimpeste. Ja vidim Tuzlu u polozaju Liega u Belgiji.
Sta bi se tu dalo uraditi?
.Napraviti jedan cargo aerodrom i SAMO cargo. To jeste namijenjen "gruperima" kao to su UPS, TNT DHL... Naravno nece oni doci "na suho". Trebalo bi izgraditi dobar aerodrom.
.Napraviti brzu trasu do Sarajeva i i konekcija sa putem Zagreb-Beograd(i zato mislim da je autoput trebao biti mnogo blizi Tuzli.
. Oformiti luku u Brckom i ospremiti za plovidbu Savu(ovo sad je taraba)
. Napraviti kanal Tuzla-Brcko kapaciteta 1350t min. (EU)
itd...
Ti bi se zaposlilo izmedu 10-15.000 osoba min.
Toliko se zaposlilo u Liegu gdje je bila ista situacija. Oni su gradili aerodrom a da nisu imali niti jednog jedinog klijenta i tako prve tri godine... oformili su luku koja spada u 3 najveca rijecne luke u Europi, kanal sa lukom Anversu, ring, prugu do aerodroma, konekciju sa autoputevima...
Nema mjesta u regiji od 500km koji ima takve prednosti...U roku od 10 godina je dozivljen preporod. Koga interesuje vise
http://www.liegeairport.com
Ali ne postoji nikakva strategija jer kao sto sam vec govorio u nas nema karizmaticnih ljudi, vizionara. Politicar, drzavnik treba da ima viziju za barem 15-20 godina. Ne mora biti toliko "tehnicki " sposoban tu je ekipa da uradi ono sto on Treba da zamisli.... ali u nas je politka od danas do sutra... Evo opet se vracam na autoput. Nigdje ne vidim da neko prica nekim logistickim centrima "uz autoput" koji ce kreirati dodatnu aktivnost. A bez toga korist autoputa je minimalna. Nece biti nikakve zarade od njega. To jeste kamioni ce samo protutnjati kroz Bosnu , malo je zagaditi i to je to! Dobro mozda koji kamindzija stane da kupi cevape ali mi i necemo dalje od "cevapbdzinica ekonomije"
-
List
Ovo ružno zvuči. Ali je istinito. Govno bi pojeli ako treba samo da formalno uđu u Hrvatsku. I ne samo Neumljani. Naravno, ima izuzetaka.iceman ze wrote:da znate koji cobani zive dole, ne bi tako pricali, ja sam zivio 4 godine, i osjetio na svojoj kozi gnjev pojedinaca........kakva luka, kakva BiH, oni bi prije bili drugorazredni gradani u HR nego konstitutivni u BiH, idu u skole u HR, lijece se u HR, zive i rade u HR, oni za Bosnu cuju samo na TV, to je grad u kojem se jos uvijek i jos 100 g. ce se placati hrvatskim kunama, cak u nekim prodavnicama je iskljucivo placanje u kunama, a kad placate u KM oni uzmu digitorn da vam preracuna..... sl.
Po meni, ja bih im pregradio i ono malo mora sto imaju u zalivu, i isusio te napravio staklenike......
-
MBA
Ova diskusije zadire u domen naucne fantastike. Zasto se iko ovdje prepucava, a kamoli valjao ovakve maestralne gluposti??? Ova diskusija je na nivou osmogodisnjaka. Pa ljudi, kako i u snu mozete pomisliti, odnosno planirati, urbanisticki razvitak mjesta koji je skoro sto-postotno populirano Hrvatima, a--uz to--potpuno okruzeno drugim Hrvatima. Lijepo to sve predlozite ziteljima Neuma pa nas obavjestite kako ste uspjeli sacuvati zivu glavu.Panasonic wrote:Eto vidis ovo je dobra ideja. To sto Hrvati ulazu u cijelu obalu, mi mozemo koncentrisati na 20km, i svi htjeli dolaziti kod nas. Ali ko ce to sve napravitiA-ZO wrote:koliko je pametno zagaditi neumsko more koje je bez brodova cisto kao suza? zar ne bi bilo pametnije bh obalu duzine 21,5 km transformisati u prestizno-luksuzni turisticki raj po ugledu na plaze dubaia:
![]()
Recimo da 5% PDV-a ide u taj projekat gradnje turistickog mjesta (ili uopce unapredjenje turizma), sta mislite da li je to moguce?
Konacno, jebi ga, non-stop podjebavanje na ovom site-u; totalna intelektualna apstinencija i provokacija. Sta da covjek veli? Kako sa ovakvim mamlazima komunicirati? Ja ne zelim da diskriminiram nitiv protiv bilo koga. Ja zelim da budem prijatelj sa pripadnicima drugih naroda, ali kako ostati ravnodusan na ovakve provokacije? Kako moze neko predloziti naseljavanje Neuma muslimanima. Pa, budite realni--to svijet nikad nece dozvoliti. Vec sada taj isti narod zivi kao u kakvom getu. Hrvati nemaju problema sa putovanjem; ko ceka u redovima za vize? To nije dobro, ali ovakvi radikalni nastupi pojedinaca upravo i cine da taj narod bude jos vise izoliran od svijeta kojem nepobitno pripada.
- Fair Life
Stvarno da covjek dobije zgaravicu od ovih nebuloza...
BiH nije u stanju bila finansirati tuzbu protiv SiCG, BiH nije u stanju penzionerima isplatiti neisplacene penzije, BiH nije u stanju ugrijati skolske ucionice u unsko-sanskom regionu... a vec se kuju palnovi o pretvaranju Neuma u luku za prihvat brodova bog te pit'o koje BRT nosivosti.
Polaaaaaaako... prvo izgraditi autocestu VC pa onda luke i...
BiH nije u stanju bila finansirati tuzbu protiv SiCG, BiH nije u stanju penzionerima isplatiti neisplacene penzije, BiH nije u stanju ugrijati skolske ucionice u unsko-sanskom regionu... a vec se kuju palnovi o pretvaranju Neuma u luku za prihvat brodova bog te pit'o koje BRT nosivosti.
Polaaaaaaako... prvo izgraditi autocestu VC pa onda luke i...
- kekec
Savjest.
Kasno je i ocni kapci mi idu polako prema dole pa cu samo nekoliko redaka.
BiH nema sredstava da gradi luku u/oko Neuma. Koliko bi sve to kostalo.
Pogledaj kartu. Da li je taj zaliv pogodan za izgradnju luke imajuci u vidu dubinu mora, ekoloska pitanja, relativno mali prostor za manevrisanje...
Gdje bi se ispustala balastna voda iz brodova, kako bi to uticalo na eko sistem podmorja.
Kako bi Hrvatska reagovala imajuci u vidu solanu u Stonu i oneciscavanje vode, a i most za Peljesac bi mozda pravio probleme.
Sta bi sa turizmom od koga ljudi dole zive, a koji bi u dobroj mjeri propao. Sta je sa povezanoscu sa kopnom saobracajnicama i zeljeznicom.
I jos dosta toga...
Navodis primjere zapadnoevropskih luka koje su u sasvim drugacijem polozaju od naseg komada obale. Oni imaju kapital, imaju zaledjinu u vidu saobracajne mreze, imaju trziste koje upija robe dovezene u njihove luke.
Pogledaj polozaj Neuma u Evropi pa ces vidjeti da je on van svih glavnih i vecih pomorskih puteva. Treba brod da se jos nasuce na neko ostrvo ili ostrvce kojih ima mnogo u tom dijelu Jadrana.
Sto se tice vizije za 15-20 godina, ona je bezvrijedna. Ostale drzave nece nas cekati, one idu dalje i kada se nasa vizija planiranog (a jos je i nema) ostvari, ostali ce biti opet 15 godina ispred nas.
Treba razvijati turizam, graditi turisticke objekte, koji ce privlaciti klijentelu iz tih velikih luka na odmor i zimi i ljeti. Pa ono sto su zaradili u svojim ispunjenim vizijama, neka ostavljaju u nasim turistickim objektima. Mi imamo nedirnutu (ili vrlo malo) prirodu koja ce uvijek mamiti turiste zasicene zapadnim urbanizmom, stilom svakodnevnog zivota i poslom koji isisava.
Jos malo pa sam zaspao. Vozdra i ne gradi previse.

Kasno je i ocni kapci mi idu polako prema dole pa cu samo nekoliko redaka.
BiH nema sredstava da gradi luku u/oko Neuma. Koliko bi sve to kostalo.
Pogledaj kartu. Da li je taj zaliv pogodan za izgradnju luke imajuci u vidu dubinu mora, ekoloska pitanja, relativno mali prostor za manevrisanje...
Gdje bi se ispustala balastna voda iz brodova, kako bi to uticalo na eko sistem podmorja.
Kako bi Hrvatska reagovala imajuci u vidu solanu u Stonu i oneciscavanje vode, a i most za Peljesac bi mozda pravio probleme.
Sta bi sa turizmom od koga ljudi dole zive, a koji bi u dobroj mjeri propao. Sta je sa povezanoscu sa kopnom saobracajnicama i zeljeznicom.
I jos dosta toga...
Navodis primjere zapadnoevropskih luka koje su u sasvim drugacijem polozaju od naseg komada obale. Oni imaju kapital, imaju zaledjinu u vidu saobracajne mreze, imaju trziste koje upija robe dovezene u njihove luke.
Pogledaj polozaj Neuma u Evropi pa ces vidjeti da je on van svih glavnih i vecih pomorskih puteva. Treba brod da se jos nasuce na neko ostrvo ili ostrvce kojih ima mnogo u tom dijelu Jadrana.
Sto se tice vizije za 15-20 godina, ona je bezvrijedna. Ostale drzave nece nas cekati, one idu dalje i kada se nasa vizija planiranog (a jos je i nema) ostvari, ostali ce biti opet 15 godina ispred nas.
Treba razvijati turizam, graditi turisticke objekte, koji ce privlaciti klijentelu iz tih velikih luka na odmor i zimi i ljeti. Pa ono sto su zaradili u svojim ispunjenim vizijama, neka ostavljaju u nasim turistickim objektima. Mi imamo nedirnutu (ili vrlo malo) prirodu koja ce uvijek mamiti turiste zasicene zapadnim urbanizmom, stilom svakodnevnog zivota i poslom koji isisava.
Jos malo pa sam zaspao. Vozdra i ne gradi previse.