Dayton II ili Bruxelles I: Tihic ne smije priznati >RS<

Fair Life

Post by Fair Life »

Nece im biti lako se dogovoriti... jer stvoriti ustav koji ce garantovati gradjanska prava u BiH... nije u interesu SDS, HDZ i SDA.

Dosli su na vlast i svo vrijeme odrzavali svoju poziciju na prici o "odbrani nacionalni interesa". Bude li novim ustavom otklonjena ugrozenost "svojih" naroda njih tri nacionane stranke mogu pokupiti svoje krpice...

A zasto bi oni to uradili... Dogovoriti se o ustavu koji ce direktno biti usmjeren protiv njih... nisu budale ako su ludi.
Zadig

Post by Zadig »

sjedim u internet kafeu u narodnoj republici kini i pitam se kako nebi bilo problema da je jedan predstavnik, jedna stranka, jedan president...kao u dobra stara vremena :D
Ovdje izgleda da funkcionise savrseno, a ima ih...ko kineza...

Salu na stranu, ovaj sastanak gledam samo kao jedan u nizu vasara tj pijaca dje je na aukciji mir, prosperitet, normalitet gradjana bosne i hercegovine, samo sto niti znamo sta se tacno prodaje, niti za koje pare.

I ako se ovi nasi dzelati, pardon prodavaci, ma sta mi je, predstavnici naroda, dogovore oko icega, to ce biti da cijena za koju nas prodaju bude za sve njih podjednako dobra....

RS ce opstati iz ovog sastanka, to valjda svi znamo :-?
Herceg BOsna, ce se mozda, ali samo mozda roditi, ali u nekoj blazoj formi, nista vise od toga ne ocekujem
Eventualno Tihic moze iskamciti kakvu "reformu" koja bi vodila ka jacanju drzavne vlasti (jao evo smijem se sada kada pomislim na to)

Uostalom, ovo je EU, kada su to pa oni bili efikasni kada je BIH u pitanju, cisto proseravanje ako mene pitate. dok ameri sakom u sto ne udare, nema vise od promjene ustava.

zanima me samo kako ce teci njihove izjave nakon pijace u briselu, garant ce biti ono, niko nije dobio nista u sustini, ali opet svi zadovoljni... :-?
hm...

sta bi dao da na sastanku neko instalira web kameru
:D
Fair Life

Post by Fair Life »

Zadig wrote:(...)Uostalom, ovo je EU, kada su to pa oni bili efikasni kada je BIH u pitanju, cisto proseravanje ako mene pitate. dok ameri sakom u sto ne udare, nema vise od promjene ustava.
(...)
Nije Americi u interesu "mirna i stabilna BiH". Amerika uziva kad Evropu boli zub. Evropa ce jednostavno do zubara i... hop... nema ga vise.
Zadig

Post by Zadig »

Evropa ce jednostavno do zubara i... hop... nema ga vise.
pa eto...bar vise nema da boli
:-?
Fair Life

Post by Fair Life »

Nije to vise ni zub... truHli krljatak.
halo

Post by halo »

Vodenjak wrote:
E. Jaganjac wrote:Bosna ce sve vise i vise liciti na palestinu.
Jaganjac, Bosna NIKAD nece biti Palestina!
Jedan jedini, nepravedni potpis, potpis ljudi koji su nas i uvukli u nesagledivo zlo, doveo je do toga da se krecemo nasom zemljom manje-vise kao ljudi. Da radimo i stvaramo, da se sve manje bojimo. I to sve nakon sto su desetine i desetine hiljada ljudi izgubili glave, isti broj prozivio golgote silovanja, logora, i mucenja, nakon sto je stotine hiljada Bosanaca raseljeno...
Bosnom se, ipak, krecemo kao svojom zemljom...
Da je politika koja je na sceni nakaradna, nije nista novo, ali...
Bosna zivi cak i u srcima onih koji danas samo misle da je ne zele...

BRAVO daj malo optimizma gdje su ovi sto igraju kladionice ajmo kvota na vodenjaka 2,50 pa dobro ljudi moji a zasto nebi moglo biti bas ovako kako vodenjak kaze znam da nevjerujete vise nikome ali evo jos jedna optimisticna pricica 2005 dogovoren novi ustav BIH koji zadovoljava sve tri strane i Bih potpisuje pristupne ugovore sa EU:Ulaskom BIH u EU rijesava se i srpsko i hrvatsko ai bosnjacko pitanje i svi zadovoljni etogaaaaaaa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

BRAVO daj malo optimizma pusti vise suplje

Vidjeces...
Zato... ne poredi nas sa Palestinom!

Moroni ce otici sa vlasti ali narodi i bosanska nacija ce ostati...
max_power

Post by max_power »

sve mi se cini da ce nam zamazati oci jednim predsjednikom i vladom sto je izgleda sve sto SDA ocekuje od ovih pregovora, a ustvari ce zacementirati rs i mozda udariti temelje i trecem entitetu..
mi se nesto uzdamo u Evropu, da ce oni srediti stvari...aha hoce :sad:
njima je cilj nasminkati i srediti BiH tako da moze proci ulazak u EU, a kad vec udjemo tamo ne treba im jaka BiH nego slaba i nestabilna BiH, iz vise razloga sto nije tesko skontati.
Jos kad je na pocetku pregovora Oli Rehn ustao i rekao da nema nista od ukidanja entiteta, probosanske stranke (ako ima takvih) su trebale ustati i pravac aerodrom. Kao da je rijec o nekoj hiljadugodisnjoj drzavi a ne tvorevini nastaloj genocidom... Mrs :x
Dexx

Post by Dexx »

umro je mostar wrote:
Dexx wrote:
Rasprava o novom ustavu BiH

Evropski parlament u Brüsselu - Novi ustav za BiH kao preduvijet za ulazak u EU?

Politicki lideri osam najjacih politickih stranaka iz BiH danas putuju u Bruxelles

Zoran Pirolic
DW
Za razliku od americkog prijedloga, SDP insistira na vecoj decentralizaciji BiH??????
NE IZVLACHI IZ KONTEKSTA RIJECHI I NE TRPAJ SDP-U SDA-OVSKE STAVOVE
KAKO VIDIS TEXT KOJI SAM KOPIRAO NEMA VEZE SA AVAZOM NITI SAM STA JA IZVLACIO RIJECI IZ KONTEKSTA. RADI SE O CLANKU SA DEUTSCHE WELLE BOSNIAN WEB STRANICE.

To sto pise na njihovoj stranici me u opste ne zanima. Zanima me zasto se oni zalazu. I ne mozes poreci da je SDP koalirao sa cetnikom Dodikom i Ivanicem i da je u tom periodu napravio nekakve kardinalne greske, kao npr. Lagumdzijino lizanje guzice Djindjicu po Sarajevu kad se on zajebavao i ismijavao ga kao posljednjeg supka sa njegovim ranjavanjem ili ugovor o slobodnoj trgovini sa Srbijom? Nemoj mi kao protivargumente navoditi grijehe SDA i HDZ jer se SDP prodaje da je bolji od njih sto ja cisto sumnjam. Ako nisu gori onda su sasvim sigurno isti.

Jedini potez dobar koji je uradio Lagumdzija dok je bio na vlasti je bilo oko nafte sa hrvatskom, ali umjesto da je to iskoristio i oslobodio BiH zavisnosti od slovenacko, madjarsko, hrvatsko, srpske nafte, on je naprasio Hrvatsku, dok je istovremeno poklonio Srbiji nekoliko stotina miliona dolara godisnje iz BIH ugovorima o slobodnoj trgovini i ako to vazi samo u jednom pravcu i to iz Srbije prema BiH?
morti

Post by morti »

nobody wrote:sve mi se cini da ce nam zamazati oci jednim predsjednikom i vladom sto je izgleda sve sto SDA ocekuje od ovih pregovora, a ustvari ce zacementirati rs i mozda udariti temelje i trecem entitetu..
njima je cilj nasminkati i srediti BiH tako da moze proci ulazak u EU, a kad vec udjemo tamo ne treba im jaka BiH nego slaba i nestabilna BiH, iz vise razloga sto nije tesko skontati.
Jos kad je na pocetku pregovora Oli Rehn ustao i rekao da nema nista od ukidanja entiteta, probosanske stranke (ako ima takvih) su trebale ustati i pravac aerodrom. Kao da je rijec o nekoj hiljadugodisnjoj drzavi a ne tvorevini nastaloj genocidom... Mrs :x
Svaka ti dala!!!
Fair Life

Post by Fair Life »

Koliko vas je spremno na isti nacin optuziti potpisnike Dejtonskog sporazuma koji su svojim potpisima "odobrili" stvaranje entiteta RS? Ni tad se nike niko ustao od stola i napustio drustvo...

Haj' sad... koji su to bili?

Izetbegovic... dalje...
muha_sa

Post by muha_sa »

Zbrisali bi oni i iz Dejtona da su mogli.
Dexx

Post by Dexx »

12.11.2005. 23:02

Rehn: Nema govora o ukidanju entiteta

BiH je potrebna ustavna evolucija, a ne revolucija i nema govora o ukidanju entiteta, već je potrebno da se napravi država koja je sposobna da funkcionira, izjavio je povjerenik Europske unije za proširenje Oli Rehn.
12.11.2005.
Mislim da sve probosanske stranke trebaju nakon ovog napustiti Brisel jer tamo nemaju sto traziti. Takodjer svake ustavne promjene do ukidanja entiteta se trebaju blokirati. Sve ispod toga je izdaja. EU treba odstraniti iz ovih pregovora jer je ocigledno da neke zemlje EU koje su podrzavale cetnicko divljanje po BIH i dalje su srpski advokati. Treba vise forsirati US i EU odjebati jer oni ne znaju gdje su suplji. Takodjer treba traziti da se Rehn odstrani iz svakih pregovora sa BiH.

Mislim da je doslo vrijeme da bosnjacke stranke jednom kazu NE i da ne popustaju. Legalizuju li sad genociditet tesko ce ga biti ikad razvaliti, osim vojnim sredstvima. Takodjer dobro razmisliti da li ce Bosnjacima ovakva EU koja podrzava cetnicke zlocince odgovarati.

Znaci nista potpisivati sto spominje entitete i priznaje ratna divljanja i umjetnu dominaciju cetnika na 50% BiH. Svaki onaj koji potpise tako nesto je izdajica pa imao on karakteristike klempavosti ili staljinzma isti qratz.
sekiracija

Post by sekiracija »

Gospodine Jaganjac raduje me da jos ima Bosanaca poput vas.
Ipak ce se vase zle slutnje obistiniti i ja sam postao pesimista po tom pitanju,jer ne vidim narod na ulicama ne vidim proteste protiv Dejtona,ne vidim sta bi to Tihic mogao upotrijebiti kao argument tamo na pregovorima osim da ne zna gdje je utroseno 7,2 milijardi od donacija za Bosnu i hercegovinu.Izgleda mi da su se one Alijine kamiondzije iz 1991 obogatile dovoljno da im se vise ne trubi po ulicama za sta su ,a pogotovo ne da su za radikalne promjene.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

nobody wrote:sve mi se cini da ce nam zamazati oci jednim predsjednikom i vladom sto je izgleda sve sto SDA ocekuje od ovih pregovora, a ustvari ce zacementirati rs i mozda udariti temelje i trecem entitetu..
Ispravno 100%, odlican prilog!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Dexx wrote:
12.11.2005. 23:02

Rehn: Nema govora o ukidanju entiteta

BiH je potrebna ustavna evolucija, a ne revolucija i nema govora o ukidanju entiteta, već je potrebno da se napravi država koja je sposobna da funkcionira, izjavio je povjerenik Europske unije za proširenje Oli Rehn.
12.11.2005.
Mislim da sve probosanske stranke trebaju nakon ovog napustiti Brisel jer tamo nemaju sto traziti. Takodjer svake ustavne promjene do ukidanja entiteta se trebaju blokirati. Sve ispod toga je izdaja. EU treba odstraniti iz ovih pregovora jer je ocigledno da neke zemlje EU koje su podrzavale cetnicko divljanje po BIH i dalje su srpski advokati. Treba vise forsirati US i EU odjebati jer oni ne znaju gdje su suplji. Takodjer treba traziti da se Rehn odstrani iz svakih pregovora sa BiH.

Mislim da je doslo vrijeme da bosnjacke stranke jednom kazu NE i da ne popustaju. Legalizuju li sad genociditet tesko ce ga biti ikad razvaliti, osim vojnim sredstvima. Takodjer dobro razmisliti da li ce Bosnjacima ovakva EU koja podrzava cetnicke zlocince odgovarati.

Znaci nista potpisivati sto spominje entitete i priznaje ratna divljanja i umjetnu dominaciju cetnika na 50% BiH. Svaki onaj koji potpise tako nesto je izdajica pa imao on karakteristike klempavosti ili staljinzma isti qratz.
Odlican prilog!
mostarac

Post by mostarac »

Dexx wrote:
umro je mostar wrote:
Dexx wrote: Za razliku od americkog prijedloga, SDP insistira na vecoj decentralizaciji BiH??????
NE IZVLACHI IZ KONTEKSTA RIJECHI I NE TRPAJ SDP-U SDA-OVSKE STAVOVE
KAKO VIDIS TEXT KOJI SAM KOPIRAO NEMA VEZE SA AVAZOM NITI SAM STA JA IZVLACIO RIJECI IZ KONTEKSTA. RADI SE O CLANKU SA DEUTSCHE WELLE BOSNIAN WEB STRANICE.

To sto pise na njihovoj stranici me u opste ne zanima. Zanima me zasto se oni zalazu. I ne mozes poreci da je SDP koalirao sa cetnikom Dodikom i Ivanicem i da je u tom periodu napravio nekakve kardinalne greske, kao npr. Lagumdzijino lizanje guzice Djindjicu po Sarajevu kad se on zajebavao i ismijavao ga kao posljednjeg supka sa njegovim ranjavanjem ili ugovor o slobodnoj trgovini sa Srbijom? Nemoj mi kao protivargumente navoditi grijehe SDA i HDZ jer se SDP prodaje da je bolji od njih sto ja cisto sumnjam. Ako nisu gori onda su sasvim sigurno isti.

Jedini potez dobar koji je uradio Lagumdzija dok je bio na vlasti je bilo oko nafte sa hrvatskom, ali umjesto da je to iskoristio i oslobodio BiH zavisnosti od slovenacko, madjarsko, hrvatsko, srpske nafte, on je naprasio Hrvatsku, dok je istovremeno poklonio Srbiji nekoliko stotina miliona dolara godisnje iz BIH ugovorima o slobodnoj trgovini i ako to vazi samo u jednom pravcu i to iz Srbije prema BiH?
Ne zanima te za sta se SDP zalaze ali zato si spreman pljuvati po SDP-u neargumentovano jer nemas pojma kakvi su stavovi SDP-a jer te oni ne zanimaju. To se zove predrasuda i kao takav nisi uopste relevantan sagovornik jer nije bitno za tebe za sta se to SDP zalaze, nego je samo bitno da je to SDP pa da ti budes odmah protiv. Izvini, ali sa takvim stavovima mogu konstatovati samo da si glup.
P.S. Dosadilo mi je ponavljati sta je to sve SDP uradio za ovu drzavu dok je bio na vlasti.
Dexx

Post by Dexx »

umro je mostar wrote: P.S. Dosadilo mi je ponavljati sta je to sve SDP uradio za ovu drzavu dok je bio na vlasti.
Pa dobro evo ja cu ti ponoviti. Dok je SDP bio na vlasti drug Staljin pardon Lagumdzija je bio kamenovan u Bluci, "njegov" Audi A8 je slupan i vjerojatno je zavrsio na otpadu i jos jedan velik "uspjeh" SDP-a je bilo pretvaranje jedinog BiH trgovinskog suficita i to sa zemljom Srbijom u jedan od najveci BiH trgovinski deficita, potpisivanjem ugovora o navodno slobodnoj trgovini? Bila je jedino slobodna kad su srbijanske firme prodavale bez carine po BIH dok su BiH Srbijanci opaudricili i dalje carinama i nametima. To su "uspjesi" Alijanse SDP-a sa cetnicima Dodikom i Ivanicem, uz naravno to sto je drug Staljin pardon Lagumdzija bio vodic Djindjicu po Sarajevu. Naravno sad ce mi dest sekretara CK SKJ reci kako je SDA ovakva ili onakva? Pa da skratimo SDA nije nista bolja.
Poglavica

Post by Poglavica »

E moj Dexx, potpisali su oni i puno gorih stvari ( kao npr. reforma vojske koja je opasnija od samog postojanja mrske ), pa potpisat ce i sad, dzabe se sekiras !

Oni su kao lahke djevojke, ne znaju reci ne !
estakfi... daj jednoga ovamo.
Panasonic

#44 Re: Dayton II ili Bruxelles I: Tihic ne smije priznati >R

Post by Panasonic »

Dexx wrote:
Čelnici triju naroda iz osam političkih stranaka u Bosni i Hercegovini otputovali su u Bruxelles na mini Dayton s posve različitim očekivanjima Bošnjaci s potpunim odobravanjem, Srbi sa zahtjevom za očuvanje entitetske podjele, a Hrvati najavivši odbacivanje prijedloga.
Znaci stvar je cista i jasna. Ni jedno rjesenje gdje ce postojati ne samo "rs" nego i srpska umjetna dominacija u tom dijelu BIH nema podrsku bosnjackog naroda. Zato neka klempavi dobro razmisli sta radi kao i ostali Bosnjaci koji vode pregovore. Samo BiH bez entieta dolazi u obzir jer nikome caca nije ostavio u testamentu BIH.
Bojim se da se s njima nista ne mozes dogovoriti. Njihovi ciljevi su jasni, i usmjereni protiv BiH, i za iole neko kvalitetno rjesenje za BiH, potrebno je uvesti radikalnije mjere. Jer, Srbi ce uvijek biti nastrojeni Srbiji, a Hrvati Hrvatskoj, a posto je ovo BiH Bosnjaci bi izgleda donijeli najbolji Ustav i rjesenje za BiH. Sa ostala dva naroda ne mozes jednostavno pregovarati, to smo sto puta vidjeli do sada.
Dajte molim vas, kako neki Srbin koji 'bi za BiH reprezentaciju navijao samo kad bi igrala protiv Turske' (drugim rijecima, koji svim srcem mrzi BiH) moze donostiti neki Ustav ili utjecati na njegovo dovodjenje? Koliko god neki Ustav bio dobar, on ce biti protiv njega jer jednostavno mu nije u cilju unapredjenje BiH. Da skratim, takvi ljudi uopste ne trebaju odlucivati nad Bosnom i Hercegovinom, ne treba ih se nista pitati...
Fair Life

#45 Re: Dayton II ili Bruxelles I: Tihic ne smije priznati >R

Post by Fair Life »

Dexx wrote:Znaci stvar je cista i jasna. Ni jedno rjesenje gdje ce postojati ne samo "rs" nego i srpska umjetna dominacija u tom dijelu BIH nema podrsku bosnjackog naroda. Zato neka klempavi dobro razmisli sta radi kao i ostali Bosnjaci koji vode pregovore. Samo BiH bez entieta dolazi u obzir jer nikome caca nije ostavio u testamentu BIH.
Nije caca ostavio u testamentu, ali jeste dedo... Tihicu.
kekec

#46 Re: Dayton II ili Bruxelles I: Tihic ne smije priznati >R

Post by kekec »

Fair Life wrote:Nije caca ostavio u testamentu, ali jeste dedo... Tihicu.
I poDapisao pred svjedocima, svojevoljno i bez prisile. :-)
Fair Life

#47 Re: Dayton II ili Bruxelles I: Tihic ne smije priznati >R

Post by Fair Life »

kekec wrote:
Fair Life wrote:Nije caca ostavio u testamentu, ali jeste dedo... Tihicu.
I poDapisao pred svjedocima, svojevoljno i bez prisile. :-)
... pod punom svijescu :shock:
savjest

Post by savjest »

Apsolutno ste u pravu kada ste spomenuli to da se treba postaviti ukidanje genocidne tvorevine kao uslov broj JEDAN. Neki ocekuju da nasi napuste pregovore jer je onaj debil rekao da se nece ukidati ta tvorevina.

Pa pamcenje nam je ocito slabija strana. Sjetite se samo utakmice u Beogradu kad su na tribinama visili oni transparenti. Pa nas tim nije uopste trebao da igra u tim uslovima. Cim su vidili one transparente trebali su se povuci. Tu odluku je trebao donijeti Usanovic i Sliskovic... ali fotelja je fotelja i nje se crvsto drze.

A jos je bilo naivnije ocekivati da ce FIFA biti pravedna kao da smo zaboravi sta je UN(ista ekipa kao fifa) uradila u Srebrenici. Ali to je nas narod danas mu opalis samar a on se sutra vec niceg ne sjeca.

Ali koliko se meni cini bosnjacke stranke, sa SDA na celu ciljaju na to da se stvore neki jaki drzavni organi i da ostanu eniteti ali ce kasnije potegnuti pitanje nacionalnog interesa u vezi imena eniteta(vec je bilo price o tome). Izgleda da bi se oni zadovoljili sa tim i jos mislim da ce tome pridoati iposebni status za Srebrenicu i vjerujem da je to ostvarljivo.

No sto se mene licno tice to nije dovoljno. Ukidanje genocidne tvorevine je uslov broj jedan.
JBT

Post by JBT »

Spustite malo loptu.

Da citiram H. Silajdzica (nisam postao neki veliki njegov fan, ali sam i sam bio svjestan ovoga sto je on danas na HRT-u rekao):

"Ne treba se puno ocekivati od Brisela.Oni su tamo da se dogovore da pocnu sa dogovorima. Nikakav novi ustav tamo nece biti donesen. Pa radi se samo o 10 dana."

Dakle, ovo je predpredigra. (dajboze da je tako, da ne bude predpredigra predigre)
:)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

savjest wrote: No sto se mene licno tice to nije dovoljno. Ukidanje genocidne tvorevine je uslov broj jedan.
Moze, ali samo na dva legalna nacina:

1. Da Srbi pristanu na to (a, objektivno, stvarno ne vidim zasto bi sami sebi to uradili u danasnjim uslovima :? )
2. Da nekad neka pravna instanca ukine Dejton osporavajuci potpisnicima istog pravo na onakav sraman cin i proglasavajuci tadasnju kapitulaciju Republike Bosne i Hercegovine protivustavim (citaj: nelegalnim) cinom odnosno izdajom! Medjutim, time bi se moralo priznati da su svi potpisnici pocinili sramno djelo izdaje jedne medjunarodno priznate zemlje...

Ali, bogumi, kako stvari stoje, dedo nam je babo nacije jos uvijek.... :roll:
Post Reply