digitalni aparat, pomoc ...
Moderator: Benq
- Prince
Ovaj C-5000 ti je više nego dovoljan. I ne treba ti kartica sa više od 128 MB. Ja sam kupio Olympus D-560 u PX-u, platio ga 250$, i jako sam zadovoljan. Ima 3,2 MPx, i dosta opcija. Ovaj C-5000 je duplo bolji. Preko Amazona se isplati kupovati, i obavezno kupi i baterije na punjenje i punjač, i gledaj da uzmeš aparat gdje idu AA baterije, tj. obične od 1,5 V. Ovdje 4 baterije i punjač koštaju oko 70 KM, a ja sam u PX-u to kupio za 22$. U Americi i na Amazonu je još jeftinije.
Pozdrav, i sretno...
Pozdrav, i sretno...
-
ivi
... ja sam ovdje dosla sa idejom da kupim neki mali aparat sa kojim mogu slikati normalno al ne vise od 500 km i na kraju se to zakomplikovalo, pitam se jel meni stvarno treba tako neka zvijerka ili mi treba normali aparat ... bolje je dodati jos 100-200 km pa kupiti bolje, to su komentari sviju sa kojima sam razgovarala a ja se pitam pa stvarno treba li mi bolji ili mi treba nesto normalno, onako prosjecno ... tako se desilo kada sam kupovala racunar prije par godina ... i jedan genijalac mi je sastavljao konfiguraciju ... i naravno sastavio zvijer kako da ce ga on koristiti i evo proslo je par godina i meni je vec dojadio, mjenjala bi ga al za sta, kako ga je sastavio trebat ce jos par godina da prodje pa da "zastari" i da se pokloni malom rodjaku da se igra ... e tako je isto i sa kamerom ... 700km kamera + 150 km memorija + 70km baterije ... znaci 900km za sta? zar nije bolje kupit nesto za pola te sume a sa drugom polovinom otici negdje slikat i uzivat? ...
mali ja razmisljam ...

mali ja razmisljam ...
-
progDVB
Puno joj je da se sada izvaljuje jos i za baterije na punjenje i punjac...to moze i kasnije kad opet skupi neku lovu. Moze kupovati i klix baterije. Ja sa 4 klix baterije uslikam oko 150 slika, racunajuci i povremeni pregled svih slika koje sam uslikao. Ako bih iskljucivao ekran prilikom slikanja i ako ne bih tako cesto pregledao slike, mogao bih puno vise uslikati...al' ko ce se peglat' da slika bez ukljucenog ekrana.Šeha wrote:Baterije su generalno na punjenje nisu klixa sta će mi struja ako idu batereije?Stoga treba ti punjac. I ja sve kupujem preko interneta tako da ne moras traziti prodavnicu
Najvise struje trosi paljenje aparata, pa ako se slika vise slika u nekom kracem vremenu, najbolje je ne gasiti ekran. Kazu da jedno paljenje potrosi struje kao skoro 5-10 minuta ukljucenog ekrana.
-
progDVB
Ja sam karticu 128MB na crno platio 120KM iako je u prodavnici tada bila duplo skuplja. Ako je 128MB u USA 100$, bolje joj je onda karticu da kupi u Sarajevu, a do tada ima 32MB interne memorije, sto joj je dovoljno za 30-tak slika.Šeha wrote:Jos nesto, racunaj da ces se iskesirati jos oko $100 za pristojnu karticu (128 ili 256MB)
-
progDVB
Ivi, punjac i memoriju ne moras odmah kupovati, a mislim da neces zazaliti za ovim izborom, jer je aparat stvarno super. Internu memoriju vec imas u aparatu, kasnije mozes kupiti karticu, a punjac ti ne treba odmah jer mozes koristiti i klix baterije. Ja bih uvijke dao tu lovu za bolji aparat, nego da kupis neki slabiji + kartica + punjac.ivi wrote:... e tako je isto i sa kamerom ... 700km kamera + 150 km memorija + 70km baterije ... znaci 900km za sta? zar nije bolje kupit nesto za pola te sume a sa drugom polovinom otici negdje slikat i uzivat? ...
mali ja razmisljam ...
Kad' izradis prve slike sa ovog aparata, vidjet' ces da aparat vrijedi svakog placenog centa.
-
ivi
... mislim da je ovo ono sto trazim cijelo vrijeme ...
http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp ... pe=product
http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp ... pe=product
-
ivi
... a ovaj?
cjena oko 320$
OLYMPUS Stylus 400 4MP,3X OPT,4X DG,1.5"Lcd,xD Digital Camera
Model# STYLUS400
Item # N82E16830111115
Specifications:
Imager:1/2.5" 4.23 MP CCD
Megapixel:4MP
Zoom:3X OPT,4X DG,12X Total
Aperture:F3.1/W,F5.2/T
Shutter Speed:1/2-1/1000s
LCD:1.5"
Auto Focus:TTL Contrast
Manual Control:N
Startup time:3.5s
File Formats:JPEG,QT
Recording Media:xD
Movies:320x240
Interface:USB
Battery & Battery life:LI-10B Li-on 103mins(LCD on)
Size(mm):99X56X33.5(WxHxD)
Package included:strap,16MB xD,Video&USB cable,LI-10B battery&charger,Remote control...
Manufacter Warranty:1Yr
Special Features:All-weather shot,Included remote control

cjena oko 320$
OLYMPUS Stylus 400 4MP,3X OPT,4X DG,1.5"Lcd,xD Digital Camera
Model# STYLUS400
Item # N82E16830111115
Specifications:
Imager:1/2.5" 4.23 MP CCD
Megapixel:4MP
Zoom:3X OPT,4X DG,12X Total
Aperture:F3.1/W,F5.2/T
Shutter Speed:1/2-1/1000s
LCD:1.5"
Auto Focus:TTL Contrast
Manual Control:N
Startup time:3.5s
File Formats:JPEG,QT
Recording Media:xD
Movies:320x240
Interface:USB
Battery & Battery life:LI-10B Li-on 103mins(LCD on)
Size(mm):99X56X33.5(WxHxD)
Package included:strap,16MB xD,Video&USB cable,LI-10B battery&charger,Remote control...
Manufacter Warranty:1Yr
Special Features:All-weather shot,Included remote control
- kekec
Dovele majka dijete u slasticarnicu. Stotinu kolaca, a dijete moze dobiti samo jedan. "Ovaj cu", "ne,ne ovaj drugi cu", "ma, ovaj je ljepsi"...
Ivi, napravi neke kriterije, vidi sta ti je najvaznije, marka, cijena, neki tehnicki kvalitet-osobina, a onda reci "to je to".
Na trzistu ima vise od 1100 vrsta dig.kamera. Bilo sta da kupis, zeznuti ces se. A ako nista ne kupis opet ces se zeznuti. Izaberi manje zlo.
Ivi, napravi neke kriterije, vidi sta ti je najvaznije, marka, cijena, neki tehnicki kvalitet-osobina, a onda reci "to je to".
Na trzistu ima vise od 1100 vrsta dig.kamera. Bilo sta da kupis, zeznuti ces se. A ako nista ne kupis opet ces se zeznuti. Izaberi manje zlo.
- Guento
Cao ivi
Vidim da si u velikoj dilemi. Razumijem te jer sam se i ja *dugo* lomio koji digi da odaberem, i zato sam skontao da ti fakat moram pomoci i dati svoj prijedlog. Dakle, pretpostavljam: zelis kupiti zgodan digi aparatic koji je onako moderan, privlacan za oko, radi dobre fotke, mozes nositi stalno sa sobom i koristiti ga kao "idiota", kupiti i nesto memorije da pohranis stotinjak slika i pritom potrositi oko 500-600 KM. Moj prijedlog je sljedeci:
1. Canon A75 - 3.2 mpx, 3x opticki, redizajnirani legendarni A70 = $232 (cca 370KM)
Najjeftiniji je ovdje sa free shippingom i no tax (Racunao sam na NY jer ne znam gdje je Šeha tacno
:
http://www2.buydig.com/shop/product.asp ... ku=CNPSA75
Procitaj i testove prije no sto kupis:
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/a75.html
http://www.dcresource.com/reviews/canon ... ndex.shtml
2. Sandisk Ultra Compact Flash kartica od 256MB, ako ti je malo ti uzmi dvije
= $59 (cca 95KM)
http://www.ecost.com/ecost/shop/detail. ... il,ECOSTPG
Dakle, 370+95 = 465 KM
. Ostaje ti jos 35-135KM da eventualno potrosis na jake baterije+punjac (mozda: http://ww1.onecall.com/PID_20572.htm = $21), ili torbicu da ti se aparatic ne haba, itd.
I vjeruj mi, imas srece sto ti se Šeha sam ponudio da ponese, inace raja nece da uzme "tehnicku robu" (pistolji i cakije to moze
) Ja cekam vec mjesecima
!
I jos jedan savjet, kupuj taj aparat odmah i sad. Vec propustas gomilu dobrih fotki!
Sretno!
Vidim da si u velikoj dilemi. Razumijem te jer sam se i ja *dugo* lomio koji digi da odaberem, i zato sam skontao da ti fakat moram pomoci i dati svoj prijedlog. Dakle, pretpostavljam: zelis kupiti zgodan digi aparatic koji je onako moderan, privlacan za oko, radi dobre fotke, mozes nositi stalno sa sobom i koristiti ga kao "idiota", kupiti i nesto memorije da pohranis stotinjak slika i pritom potrositi oko 500-600 KM. Moj prijedlog je sljedeci:
1. Canon A75 - 3.2 mpx, 3x opticki, redizajnirani legendarni A70 = $232 (cca 370KM)
Najjeftiniji je ovdje sa free shippingom i no tax (Racunao sam na NY jer ne znam gdje je Šeha tacno
http://www2.buydig.com/shop/product.asp ... ku=CNPSA75
Procitaj i testove prije no sto kupis:
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/a75.html
http://www.dcresource.com/reviews/canon ... ndex.shtml
2. Sandisk Ultra Compact Flash kartica od 256MB, ako ti je malo ti uzmi dvije
http://www.ecost.com/ecost/shop/detail. ... il,ECOSTPG
Dakle, 370+95 = 465 KM
I vjeruj mi, imas srece sto ti se Šeha sam ponudio da ponese, inace raja nece da uzme "tehnicku robu" (pistolji i cakije to moze
I jos jedan savjet, kupuj taj aparat odmah i sad. Vec propustas gomilu dobrih fotki!
-
The_Fluid
Ne znam gdje vi kupujete te uredjaje za punjenje baterija i same baterije (R6 AA 4kom), kao i 128MB SD kartice, po ovim cijenama koje ste naveli bash ste se potrudili da ne pogledate gdje i shta i koliko koshta

ivi,
punjach sa 4kom R6 AA baterijama koshta ne vishe od 25 EUR, mozhe se natji i za manje. Cijene su iz Njemachke i Austrije. Usput, posjedujem slichan, nedavno kupljen za 18 EUR, gdje su baterije od 2000 mAh.
Dalje, kartica od 128MB, takodjer nedavno pojachah/zamijenih staru od 16MB, ne koshta vishe od 90KM. Ja sam svoju platio 70KM.
Digitalni aparat?
Suma sumarum: ili ga kupi u PX-u, netjesh potroshiti vishe od 250$, tj. nemoj. Ili da ti ga neko donese iz inostranstva, preko interneta bi te vjerovatna shipping previshe koshtao.
Poshto si sama rekla da ne zhelish da imash komplikovanu kameru za upotrebu, trazhi neku sa 3.2 ili 4MB, da ima dobar optichki zoom. Digitalni uopshte nemoj gledati. Obrati pazhnju da li je ta kamera 35mm ili je od 35-100mm ili nekih drugih karakteristika. Zavisi i od toga shta zhelish da slikash. I da li je ISO 100 ili od 100-400.
I to je to.
Pojednostavi sve.
Nadji kameru koja tje ti se svidjeti i koja tje imati funkciju koju kamera treba da ima. To sigurno ne bi trebalo da bude skupljanje prashine.
ivi,
punjach sa 4kom R6 AA baterijama koshta ne vishe od 25 EUR, mozhe se natji i za manje. Cijene su iz Njemachke i Austrije. Usput, posjedujem slichan, nedavno kupljen za 18 EUR, gdje su baterije od 2000 mAh.
Dalje, kartica od 128MB, takodjer nedavno pojachah/zamijenih staru od 16MB, ne koshta vishe od 90KM. Ja sam svoju platio 70KM.
Digitalni aparat?
Suma sumarum: ili ga kupi u PX-u, netjesh potroshiti vishe od 250$, tj. nemoj. Ili da ti ga neko donese iz inostranstva, preko interneta bi te vjerovatna shipping previshe koshtao.
Poshto si sama rekla da ne zhelish da imash komplikovanu kameru za upotrebu, trazhi neku sa 3.2 ili 4MB, da ima dobar optichki zoom. Digitalni uopshte nemoj gledati. Obrati pazhnju da li je ta kamera 35mm ili je od 35-100mm ili nekih drugih karakteristika. Zavisi i od toga shta zhelish da slikash. I da li je ISO 100 ili od 100-400.
I to je to.
Pojednostavi sve.
Nadji kameru koja tje ti se svidjeti i koja tje imati funkciju koju kamera treba da ima. To sigurno ne bi trebalo da bude skupljanje prashine.
-
Hart
ovako, posto sam vec promijenio 4-5 kamera mogu ti preporuciti Olympus, ili Canon ili Minolta, njima se moze vjerovati. Sto se kupovine tice ne kupuj nista ispod 3.2 Megapixela i najmanje 3x optickog zooma. Cijene i ponuda u Sarajevskim prodavnicama (ako si u Sarajevu) nisu realni tako da ti je najbolje kupiti u PXu (ima jaaako dobrih i povoljnih modela) ili zamoliti nekoga da ti donese iz inozemstva.
Najbolja kamera s kojom sam radio je Olympus E10 al je jos uvijek poskupa iako je to vec stariji model.
Od ovih malih kompaktnih kamera preporucujem Canon Ixus (nedavno sam je prodao) ili Minolta Dimage Xt (nedavno kupio za 230 Euro).
Najbolja kamera s kojom sam radio je Olympus E10 al je jos uvijek poskupa iako je to vec stariji model.
Od ovih malih kompaktnih kamera preporucujem Canon Ixus (nedavno sam je prodao) ili Minolta Dimage Xt (nedavno kupio za 230 Euro).
-
progDVB
Ovaj aparat ima los blitz, a ni slike mu nisu bas toliko exta...moj drug ima ovaj aparat. Gledao sma njegove sliek koje je slikao u idealnim uslovima i nije imao bas bistre slike. Takodjer, model je vec zasatario. Nije ni blizu ni jednog Olympusa 3.0MpixThe_Fluid wrote:Guento,
slazhem se s tobom.
ivi, to je recimo dobar dobar digitalni aparat, Canon A75.
Imao sam A70 i bio vishe nego zadovoljan s njim.
Onaj prvi model koji si spominjala, ima mogucnost ugradnje eksternog blica, a to sam ti vec objasnio sta ti poboljsava vezano za slikanje.
Cijene memorija stalno padau, ali prvo moras vidjeti koja vrsta memorije je predvidjena za tvoj aparat. Od toga ce da zavisi njen krajnji kapacitet i cijena. Za pocetak, dodatna memorija ti nece ni trebati, a ni punjac...poslusaj me....bolje svu tu lovu daj za kvalitetniji aparat, a koristi klix baterije i internu memoriju...dovoljno ti je 30-tak slika za pocetak. Vec sam ti rekao da ja uslikam preko 150 slika sa jednokratnim baterijama, bez ikakve racionalizacije potrosnje, a pisao sam ti kako se mogu ostavriti ustede ako zelis da smanjis potrosnju i produzis rok upotrebe baterija.
-
progDVB
Eh, znas koliko ce ti onda love ostati ako se odlucis za ovaj modelivi wrote:progi ovaj mi je super ... ima samo jednu puljkicu, ono sto je meni oduvijek trebalo ...
Ne nagovaram te, ali ja sam ti vec rekao koji bi bio moj izbor...nemoj reci kasnije da ti nisam govorio
-
ivi
šeha pogedat cu jos ovdje u px-u ako su cjene slicne kao ove u amerikama onda te ne bi zamarala, a mozda budes glumio deda mraza u sred ljeta, ko zna? ... fala ...Šeha wrote:Isto tako, ja ti necu preporucivati nista a ako se odlucis za nesto sto hoces da ti ja donesem ti javi.