Zima...zadnja vuca...ohaj!!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
vratnik
zeznuta siera. rs cosworth nesto, nesto.
Evo ponovio sam svoju recenicu, hajde molim te procitaj to pazljivo / ponovo pa cemo dalje.
A ako vec 13 godina vozis zadnji pogon, onda si prosao vec sve to: okretanje zbog previse gasa, ili proklizivanje zato sto si prebrzo uletio u krivinu. Hajdu reci mi molim te sta radis kad u brzini recimo 80 km/h u dugoj krivini tvoje auto proklize, kontra volan ne pomaze, znaci vuce te dalje iz iste (krivine). sta radis?
a) das jos vise gasa i nadas se da ce tvojih 220 ks biti dovoljno?
b) kocis noznom ( i pises testament slobodnom desnom rukom)
c) lagano manevrises rucnom i kontas, wow vidi radi?
ok, ovo je malo iznudjen odgovor, ali je to situacija koju sam pokusao opisati.
Evo ponovio sam svoju recenicu, hajde molim te procitaj to pazljivo / ponovo pa cemo dalje.
A ako vec 13 godina vozis zadnji pogon, onda si prosao vec sve to: okretanje zbog previse gasa, ili proklizivanje zato sto si prebrzo uletio u krivinu. Hajdu reci mi molim te sta radis kad u brzini recimo 80 km/h u dugoj krivini tvoje auto proklize, kontra volan ne pomaze, znaci vuce te dalje iz iste (krivine). sta radis?
-
vratnik
Merak mi danas nesto dopisivati se sa kolegama u saobracaju. A to je i najbolja stvar na forumu, mozes do ujutru ...it, nista to nikoga ne interesuje.JD wrote:@vratnik ma sta se ubjedjujes sa njima, vidis da ne popustaju, dobro si rekao vozili su dosta auta ali nijedno nije njihovo u cemu ja ne vidim nikakvu poentu, ja rijetko prihvatim da sjednem za volan auta od prijatelja jer onda vozim ko na iglama da slucajno sta ne bude, tu nema nikakve uzivancije, a pogotovo mi ne bi na pamet palo da dizem rucnu u tudjem autu i slicno.
- Qler
imao sma merca 190E
ljetne gume, na parkingu, kreci kako hoces, nece ni centa
:D
kupio sava s3, nije proslajdro' ni centa.
uz velesice, uz vraca, bistrik, sve samo na gumama, nikad lanci, i nikad nisam stavljao nista u gepek sto govore, te radijator, te neke vrece. samo lagano, bez zurbe, konstantan gas, i on jede. okrenuo se samo kada sam ja htio
:D
i zakon, ne neki veci parknig, i jedno sat vremene ga vrtis, skontas mu neke granice
ljetne gume, na parkingu, kreci kako hoces, nece ni centa
uz velesice, uz vraca, bistrik, sve samo na gumama, nikad lanci, i nikad nisam stavljao nista u gepek sto govore, te radijator, te neke vrece. samo lagano, bez zurbe, konstantan gas, i on jede. okrenuo se samo kada sam ja htio
i zakon, ne neki veci parknig, i jedno sat vremene ga vrtis, skontas mu neke granice
-
JD
Uh sta smo ja i jaran radili na parkingu na Vrbanji prosle zime kad je prvi put zapadao snijeg pravo, mi sa autima tamo ma "uzrovali" smo citav parking a bilo taman napadalo 10tak cm snijega, jos mi sa ljetnim gumama mozes mislit okretanjaQler wrote: i zakon, ne neki veci parknig, i jedno sat vremene ga vrtis, skontas mu neke granice
-
vratnik
To ja cijelo vrijeme pricam: kad polazis (recimo semafor) samo sacekas da se guma 1 cm pokrene, onda deri do besvjesti, leti. Ako odmah das gas slajdras u mjestu. Na snijegu: guma i paznja.Qler wrote:imao sma merca 190E
ljetne gume, na parkingu, kreci kako hoces, nece ni centa:D
uz velesice, uz vraca, bistrik, sve samo na gumama, nikad lanci, i nikad nisam stavljao nista u gepek sto govore, te radijator, te neke vrece. samo lagano, bez zurbe, konstantan gas, i on jede. okrenuo se samo kada sam ja htio:D
Sto se radijatora, cementa itd. tice.. ma ludi, sta da kazem, pa nisam studirao da cimentu vozam.
A parking je majka. A mozes zamisliti koji je to sad merak sa peticom i jedno 100 konja vise?
(Ovo sam editovao posto mi je jedno A bilo previse)
-
nineac
Drzi po mogucnosti pun rezervoar uvjek, ubaci nesto na drugu stranu gjepeka (sve je to fino BMW objasnio u knjizici vozila) i kupi OBAVEZNO zimske gume (ali ne DEBICA ili MATADOR) nego bar SAVU S3, ili u najboljem slucaju Good Year UG7 ili Pirelli W190! Obavezno zimske gume kupi s indexom brzine T, npr. 195/65 R15 T
-
Monsignor
A ne prijatelju, ne smijes nista staviti u gepek, odmah ti kazu da si zidarnineac wrote:Drzi po mogucnosti pun rezervoar uvjek, ubaci nesto na drugu stranu gjepeka (sve je to fino BMW objasnio u knjizici vozila) i kupi OBAVEZNO zimske gume (ali ne DEBICA ili MATADOR) nego bar SAVU S3, ili u najboljem slucaju Good Year UG7 ili Pirelli W190! Obavezno zimske gume kupi s indexom brzine T, npr. 195/65 R15 T
A za ostale opaske, vecina auta su bili moji ili iznajmljeni sa full kaskom.
-
vratnik
Pa nije to nista lose biti zidar, samo ja to nisam. A nineac vozi vectru (koliko znam?) i ne mislim da ce se to ikad promijeniti, covjek je odusevljen tim autom. On samo citira knjizicu bmw-a, da covjek vozi na sigurno.Monsignor wrote:A ne prijatelju, ne smijes nista staviti u gepek, odmah ti kazu da si zidarnineac wrote:Drzi po mogucnosti pun rezervoar uvjek, ubaci nesto na drugu stranu gjepeka (sve je to fino BMW objasnio u knjizici vozila) i kupi OBAVEZNO zimske gume (ali ne DEBICA ili MATADOR) nego bar SAVU S3, ili u najboljem slucaju Good Year UG7 ili Pirelli W190! Obavezno zimske gume kupi s indexom brzine T, npr. 195/65 R15 T![]()
![]()
![]()
A za ostale opaske, vecina auta su bili moji ili iznajmljeni sa full kaskom.
Ali s tim da je voznja nesto sto nema samo veze za razumom, vec je tu i dobar dio emocija, ima i drugi nacin voznje (koji sam ja svojevremeno upraznjavao) a sad polako, penzionerski. Dizel i prednji pogon i karavan.
Ti spominjes neka iznajmljena auta: pa eto, i sam sam par puta bio u situaciji da budem prinudjen da vozim sa rentanim autom, i ne pitaj me nista o tome kako se ista ponasaju na cesti posto ne znam. Jednostavno mo proveli premalo vremena zajedno i nisu bila nesto sto bi me ponukalo da vozim "na granici".
Ili su i ovo opaske?
-
neko iz mase
Ford Thunderbird, v6 3800ccm, i naravno zadnja vuca
po kisi snijegu i ledu mi nikad zanio nije. Cak sam pokusavao da se okrenem sa njim na parkingu bez veceg uspjeha. 3 godine vozen bez ikakvog problema po svim vremenskim uslovima.
Razlog za to je veci osovinski razmak kao i veca tezina uporedjujuci ovo auto sa vecinom drugih. Zakljucak: nekad se i isplati staviti radijator ili vrecu cementa u gepep
po kisi snijegu i ledu mi nikad zanio nije. Cak sam pokusavao da se okrenem sa njim na parkingu bez veceg uspjeha. 3 godine vozen bez ikakvog problema po svim vremenskim uslovima.
Razlog za to je veci osovinski razmak kao i veca tezina uporedjujuci ovo auto sa vecinom drugih. Zakljucak: nekad se i isplati staviti radijator ili vrecu cementa u gepep
-
nineac
E vratnika ja sam vozao BMW-e po snijegu, ledu sa zimskim gumama, bez zimskih, i, sa vrecom, bez vrece itd. Stoga nemoj dovoditi u pitanje da li znam kako se BMW ponasa po snijegu ili ledu, ili mokrom.
I da nineac nevoza vise vectru!
-
nineac
E vratnika ja sam vozao BMW-e po snijegu, ledu sa zimskim gumama, bez zimskih, i, sa vrecom, bez vrece itd. Stoga nemoj dovoditi u pitanje da li znam kako se BMW ponasa po snijegu ili ledu, ili mokrom.
-
nineac
-
larado
Mislim da bmw uopste nije auto za nase podneblje. Duge zime sa puno snijega, jako lose ceste jednostavno ne dozvoljavaju da isprobas sve sto ovaj auto pruza. Licno mislim da dobar dio vozaca bmw-a ispasta svasta nesto samo da bi bio u bmw. Vozio sam "528" prosle zime, nisam ga dugo imao, agresivan sam vozac, bilo je svakakvih situacija/plesova i rjesio sam ga se. Nisam nesto bio prezadovoljan jer nisam iz njega mogao izvuci ono zbog cega sam ga kupio a to je brzina, ljepka u krivini, dobar start itd. U redu je ako neko moze sebi priustiti da ima dva ili vise auta pa da taj bmw prezimi u garazi a ljeti ga prziti ali ako je on jedino auto koje posjedujes nije bas interesantno.
Ti jarane ako si vec kupio taj bmw onda ti ne preostaje nista drugo nego da nabacis dobre gume i laganini. Pusti da te s vremena na vrijeme pretekne neka trulja sa prednjom vucom, pojesces sam sebi muda ali tako je.
Ti jarane ako si vec kupio taj bmw onda ti ne preostaje nista drugo nego da nabacis dobre gume i laganini. Pusti da te s vremena na vrijeme pretekne neka trulja sa prednjom vucom, pojesces sam sebi muda ali tako je.
-
dugi
[/quote]ali u trenutku kad se vozi prebrzo to ponekad ne pomaze: recimo lijeva okuka; ja ulaetim prebrzo sa autom od dvije tone, motam desno do besvijesti, zadnji toskovi proklizuju, ali se na mojoj putanji nista ne mjenja. (Recimo 90° u odnocu na cestu) Ali ako ja u sred tog klizanja (kratko, i s puno osjecaja) povucem (ili trznem) rucnu, zadnji kraj (nakratko) stane i s tim da u trenutku kad se auto ispravi vec moras dati gas i voziti pravo. Ali vidim da ovo nema smisla[/quote]
Ovo stoji kad nije klizava podloga i kad ima barem malo trenja da gume mogu da "uhvate" cestu i na tren zakoce.
Posto covjeka interesuju zimski uslovi, znaci klizava cesta, po svim zakonima fizike ovim manevrom ce se izvrtiti i zavrsiti u kanalu 100%
Ovo stoji kad nije klizava podloga i kad ima barem malo trenja da gume mogu da "uhvate" cestu i na tren zakoce.
Posto covjeka interesuju zimski uslovi, znaci klizava cesta, po svim zakonima fizike ovim manevrom ce se izvrtiti i zavrsiti u kanalu 100%
-
putnik
Da se razumijemo, ispravna Sierra, kao i većina Fordova osim Tranzita, ne kliže u krivini pri brzini od 80 km/hvratnik wrote:zeznuta siera. rs cosworth nesto, nesto.
Pomaže lagano držanje gasa i kontra, pa ako je desna krivina molim Boga da je suprotna traka prazna, a ako je lijeva, onda molim da jarak nije dubok ili da ima dovoljno bankine.
Blokiranje točkova je najgora moguća kombinacija, osim ako nisu toliko overrun pa ih moraš ručnom usporavati.
BTW jesi li ikada probao voziti speedway.
-
vratnik
?! Kako to i zasto? Ja sam mislio da si ti najvjerniji vozac opela na svijetu?nineac wrote:E vratnika ja sam vozao BMW-e po snijegu, ledu sa zimskim gumama, bez zimskih, i, sa vrecom, bez vrece itd. Stoga nemoj dovoditi u pitanje da li znam kako se BMW ponasa po snijegu ili ledu, ili mokrom.
PS: necu vise o rucnoj, prosao me ponedjeljak. (danas nisam raspolozen)