Zene, OBJEKTIVNO...
-
Sarajka_23
[quote="danas"]eto macak -- objasnila ti je sarajka_23... 
PS cak tri puta ...

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
DA BUDE KRATKO I JASNO

PS cak tri puta ...
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
-
Macka u cizmama
Hej, suncice, hvala za ovo, bas kako sam i trazila!
Moze link?
[quote=rei]jos kad vidim ko otvara teme sve mi je jasno Rolling eyes[/quote]

Moze link?
[quote=rei]jos kad vidim ko otvara teme sve mi je jasno Rolling eyes[/quote]
-
SUNCICA_SA
mislim da je http://www.znaci.com, pa ima sura Nur, i obrazlozenje o polozaju zene u Kur'anu, s tim da se sve to sto pise s ekonomskog aspekta, a tada zene nisu raidle, a nisu imale ni bogatstvo, jer je sve bilo u vlasnistvu muskarca, međutim, sad se keonomska situacija promijenila, mislim promijenila se odavno, tako da se treba tumaciti iz ovog naseg stanja i polozaja zene u savremenom drustvu
-
Qwert
SUNCICA_SA wrote:mislim da je http://www.znaci.com, pa ima sura Nur, i obrazlozenje o polozaju zene u Kur'anu, s tim da se sve to sto pise s ekonomskog aspekta, a tada zene nisu raidle, a nisu imale ni bogatstvo, jer je sve bilo u vlasnistvu muskarca, međutim, sad se keonomska situacija promijenila, mislim promijenila se odavno, tako da se treba tumaciti iz ovog naseg stanja i polozaja zene u savremenom drustvu
E e e nemere.
- danas
34. Muskarci vode brigu o zenama zato sto je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato sto oni trose imetke svoje. Zbog toga su cestite zene poslusne i za vrijeme muzevljeva odsustva vode brigu o onome o cemu treba da brigu vode, jer i Allah njih stiti. A onih cijih se neposlusnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslusne, onda im zulum ne cinite! ? Allah je, zaista, uzvisen i velik!
sura Zene 4:34; http://www.bih.org/kuran/4.htm
-
hananah
Znaci Suncice, da mijenjas tumacenje Kurana
jer po tebi se on tumaci iz raznih perspektiva 
No, ja smatram da su zene jako obespravljene po Kuranu, onda kad u Kuran bude dopisano da se i muskarci pokriju i da i zena moze "mlatnuti" muskarca kao i to da mu moze reci "ne ne zelim seks veceras" onda mozda i postanem muslimanka, do tada ne
jer ja se pokorit nikome necu, ni Bogu ni muskarcu
vjerujem u jednakost spolova a Kuran ga uopce ne podrzava 
No, ja smatram da su zene jako obespravljene po Kuranu, onda kad u Kuran bude dopisano da se i muskarci pokriju i da i zena moze "mlatnuti" muskarca kao i to da mu moze reci "ne ne zelim seks veceras" onda mozda i postanem muslimanka, do tada ne
-
St.Germain
narode osvijesti se i misli svojom glavom...
-
SUNCICA_SA
Hano duso, sta ti je, slobodna si zena, djevojka, imas pravo donositi odluke sama i smatrati da su one ispravne. A, jan isma potlacena, niti se smatram manje vrijednom od muskarca, a vjerujem u Bozje odredbe preniejte u casnom Kur'anu.
Hvala bogu mnogo je islamskih ucenjaka koji zastupaju ono sto sam mackki poslala, a ona ce to iscitati i vidjet ce da je dosta stvari bas tkao
Hvala bogu mnogo je islamskih ucenjaka koji zastupaju ono sto sam mackki poslala, a ona ce to iscitati i vidjet ce da je dosta stvari bas tkao
-
Macka u cizmama
Tumacenje se naravno moze mjenjati, sadrzaj ne.hananah wrote:Znaci Suncice, da mijenjas tumacenje Kuranajer po tebi se on tumaci iz raznih perspektiva
Kako bi inace ta Knjiga bila "prilagodljiva" za sve prilike? Mora imati vise mogucih tumacenja. Ne treba kod tako starih knjiga nikada zanemariti historijski aspekat-kjudi se mjenjaju, vremena se mjenjaju, situacije se mjenjaju, medjusobni pdnosi se mjenjaju.
Zena jeste bila potlacena u "ono doba" i meni je jasno da se tada napisan Kur'an dosta prilagodjava tom vremenu, ali recimo ovo tumacenje koje je suncica navela ne mjenja ni truna sadrzaj Kur'ana, samo pokazuje da je on napisan tako, da se i danas, kao i onda, mpoze primjeniti.
Lijepo je medjutim imati sad neki argument u dzepu za razgovore sa svojim prijateljima, "velikim muslimanCima", koji su u dusi 1600 godina stari
- danas
moze li jedno pitanje -- ako je kuran poslat od boga i u njemu je sve fino objasnjeno, onda zasto nam trebaju toliki ucenjaci da nam "objasne" sta svaka sura znaci. ja vidim gore navedenu suru, i ne treba mi niko da mi kaze sta znaci -- allah je bio vise nego jasan u svojoj objavi...SUNCICA_SA wrote:
PS a ako gledamo ekonomsku situaciju, onda se moze tvrditi da -- slusajuci ovakve sure -- zena nikada i ne bi postala ekonomski emancipovana po kuranu. vec da je tu emancipaciju stekla historijskim i drustvenim procesima uveliko odvojenim od islama.
PPS evo sura jos jednom -- meni nista nije nejasno
34. Muskarci vode brigu o zenama zato sto je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato sto oni trose imetke svoje. Zbog toga su cestite zene poslusne i za vrijeme muzevljeva odsustva vode brigu o onome o cemu treba da brigu vode, jer i Allah njih stiti. A onih cijih se neposlusnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslusne, onda im zulum ne cinite! ? Allah je, zaista, uzvisen i velik!
Last edited by danas on 30/10/2005 13:40, edited 1 time in total.
-
SUNCICA_SA
danas, nekima treba tumaciti i to je bolje nego zivjeti u zabludi, ako ne razumiju i ne mogu, onda im protumaci. a, meni je jasno. i da zavrsimo s ovim. mislim da svako ima pravo na svoje misljenje i tumacenej, to je allah s ciljem tkoa i ostavio, da tumacimo i polemisemo, ali da vjerujemo u svkau rijec ispisanu u Objavi
-
St.Germain
ne maruci za cinjenicu, da je osoba sumnjivih moralno-politickih kvaliteta pokrenula temu i s obzirom na vec davno ustanovljenu spoznaju da joj intencija nije dobronamjerna, ja cu se ipak usuditi da ti potvrdno odgovorim na tvoj komentar i da ustvrdim da je religija uopste nesto najgluplje sto se moglo i desilo covjecanstvu. Istorija ne pokazuje nijedan pozitivan primjer u fuziji kreativnih snaga, nijedan primjer u kojem je religija uradila nesto pozitivno covjecanstvu cak naprotiv, dodatno ga je polarizirala. Meni je uvijek zao reci ovako nesto, jer ima finih ljudi koji vjeruju, ali mi bi se na svijetu bez religije svi bolje razumjeli i ne bi se gledali preko nisana. To je za mene ZLO i ako postoji neki koherentan faktror koji s jedne strane objedinjuje pozitivnu a s druge negativnu energiju, onda sam pored sve moje ogranicenosti spreman da tvrdim, da je religija iz negativnog spektra.danas wrote:mislis -- okani se ovog opijuma...St.Germain wrote:narode osvijesti se i misli svojom glavom...
-
SUNCICA_SA
Ima tu pametnih, ali nem ogu se lsoziti s tobom u potpunosti, posebno kada je u pitanju Islam. Znamo kakvo je drustvo u arapskim zmeljama bilo u vrijeme neposredno pred objavu Kur'ana. Vladlao je ideopoklonstvo, ubijala su se zenska, ali i muska djeca....blud, siromastvo, razjedinjenje...Islam je, ako nista, ujedinio ArapeSt.Germain wrote:ne maruci za cinjenicu, da je osoba sumnjivih moralno-politickih kvaliteta pokrenula temu i s obzirom na vec davno ustanovljenu spoznaju da joj intencija nije dobronamjerna, ja cu se ipak usuditi da ti potvrdno odgovorim na tvoj komentar i da ustvrdim da je religija uopste nesto najgluplje sto se moglo i desilo covjecanstvu. Istorija ne pokazuje nijedan pozitivan primjer u fuziji kreativnih snaga, nijedan primjer u kojem je religija uradila nesto pozitivno covjecanstvu cak naprotiv, dodatno ga je polarizirala. Meni je uvijek zao reci ovako nesto, jer ima finih ljudi koji vjeruju, ali mi bi se na svijetu bez religije svi bolje razumjeli i ne bi se gledali preko nisana. To je za mene ZLO i ako postoji neki koherentan faktror koji s jedne strane objedinjuje pozitivnu a s druge negativnu energiju, onda sam pored sve moje ogranicenosti spreman da tvrdim, da je religija iz negativnog spektra.danas wrote:mislis -- okani se ovog opijuma...St.Germain wrote:narode osvijesti se i misli svojom glavom...
-
St.Germain
da i to mu je bila citava svrha koja se prezvakavala kroz vijekove i postala religija...
- danas
tacno.St.Germain wrote: Istorija ne pokazuje nijedan pozitivan primjer u fuziji kreativnih snaga, nijedan primjer u kojem je religija uradila nesto pozitivno covjecanstvu cak naprotiv, dodatno ga je polarizirala.
PS @suncica...
mnoge socijalne pojave mogu da igraju ulogu 'ujedinjujeceg faktora' -- i sta sa tim? da li neko treba da je vjernik samo zato sto su se arapi malo preporodili sa islamom? pa i rusija je bila haoticna i polu-propala zemlja u 19 vijeku, pa je uspostavljanje komunisticke vladavine u prvoj polovini 20-og vijeka donijelo stabilnost i ujedinjenje. pa sta sad?
-
SUNCICA_SA
izvini danas
ne bih se o tome s tobom, niti bilo s kim raspralvjala, vjera je privatna stvar. Covjek sam bira u sta ce, a u sta nece vjerovati. Svako za sebe. i kraj price. Nekom vjera nije donijela dobra, zato sto on tkao hoce dam isli, a nekome jeste. U sustini, priznajem da su je kroz historiju mnogi koristili kako bi radili zlocine, ali ti nikada istinski i nisu vjerovlai ni u sta, i ni u koga.
ne bih se o tome s tobom, niti bilo s kim raspralvjala, vjera je privatna stvar. Covjek sam bira u sta ce, a u sta nece vjerovati. Svako za sebe. i kraj price. Nekom vjera nije donijela dobra, zato sto on tkao hoce dam isli, a nekome jeste. U sustini, priznajem da su je kroz historiju mnogi koristili kako bi radili zlocine, ali ti nikada istinski i nisu vjerovlai ni u sta, i ni u koga.
-
SUNCICA_SA
to je tvoje misljenje, i ja cu ga postivati, ali ga ne mogu prihvatiti, jer mislim drugacije.St.Germain wrote:da i to mu je bila citava svrha koja se prezvakavala kroz vijekove i postala religija...
-
St.Germain
respectSUNCICA_SA wrote:to je tvoje misljenje, i ja cu ga postivati, ali ga ne mogu prihvatiti, jer mislim drugacije.St.Germain wrote:da i to mu je bila citava svrha koja se prezvakavala kroz vijekove i postala religija...
(bez ironije!, stvarno mislim tako)
-
SUNCICA_SA
sve je OK, ovdje smo da iznosimo misljenja i da ih branimo, ali da ne vrijedjamo i ja se trudim da se tako i ponasam 
- danas
slazem se; vjera je privatna stvar -- i svako za sebe naravno treba da odluci u sta ce i kako vjerovati (ako uopce hoce da vjeruje). ja samo mogu da kazem da je moja odluka da ne vjerujem ni u kojeg boga dobrano osnovana na historijskim cinjenicama (koje nam govore da su religije ipak imale predominantno negativan drustveni utjecaj, naravno sa vremenskim i geografskim varijacijama...), kao i na dijelovima svetih knjiga poput gorenavedene sure.SUNCICA_SA wrote:izvini danas
takodjer, ja od religije ne vidim nista drugo, osim onoga sta rade oni koji kazu da su vjernici. a po tebi -- svi od inkvizicije do talibana su ateisti jer ne vjeruju ni u sta i ni u koga?!?
svako dobro
-
St.Germain
- danas
St.Germain wrote:napisao sam vec, da mi zaista nije namjera da bilo koga uvrijedim, ali svi imamo razlicita iskustva svi smo iz razlicitog beckgrounda pa dolazimo do razlicitih zakljucaka.. Kad bi bilo vise respekta izmedju individua na ovom svijetu, on bi drugacije izgledao nego danas. Neka ovo bude skroman pocetak