SEMAFORI U SARAJEVU

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

arslanica

#26 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by arslanica »

Travnički Noćni Šetač wrote:
arslanica wrote:
kad je objavljen taj pravilnik i gdje?
2007... Sluzbene novine 16/07
znači, davno su se stvorile pretpostavke :mrgreen:
Travnički Noćni Šetač

#27 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by Travnički Noćni Šetač »

Pa po ovome od 2010 nijedan semafor u BiH ne bi smio raditi bez trepcuceg zelenog svjetla....
arslanica

#28 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by arslanica »

u normalnim državama svijeta se poštuje šta piše u propisu ... ali kod nas je bitno donijeti propis ... primjena je nešto sasvim drugo
high_volume

#29 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by high_volume »

Otkako ne rade semafori na raskrsnici u Grbavičkoj ulici kod Konzuma (ex. Elpi), i gužve nestalo :D
Naslovnica

#30 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by Naslovnica »

high_volume wrote:Otkako ne rade semafori na raskrsnici u Grbavičkoj ulici kod Konzuma (ex. Elpi), i gužve nestalo :D
Ista stvar i na Alipasinom mostu, kod Energoinvesta. Ljepota.
Thorgerson

#31 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by Thorgerson »

Jel može neko onim učenicima pojasniti kako funkcionišu semafori. Mislim vidim mediji propagiraju to njihovo nekakvo rješenje, mada isto još nismo vidjeli. :roll: Ono, ajmo izmisliti toplu vodu.

Dakle, da ponovimo.

Kada se upali zeleno za pješake, vaše je da krenete prelazti cestu. Dok vi prelazite iako se upali crveno, vas za to treba da boli qrac, jer se zeleno za vozila neće još upaliti dok vi ne pređete, normalnim ili malo ubrzanim hodom (niste na pisti, zao mi je). I bilo ko ko je krenuo da prelazi kad se upalilo zeleno za pješake.

Razloga za brigu ima onaj konj, koji je krenuo za vama onaj trenutak kad se upalilo crveno na semaforu za pjesake. Jer konta konjina, eno vidi neko na pjesackom, odoh i ja, sta ima veze. I onda imamo problem. Jer konjina krene i naravno da ne može stići da pređe, jer nije ni trebao kretati.

Znaci u gradu ne postoji semafor koji se ne moze preci na ovaj nacin, to odgovorno tvrdim. Dakle, kad krenete preci cete semafor bez paljenja zelenog za vozila. Pustite se toga hoce li se upalliti crveno za pjesake dok ste na pjesackom - vas to ne zanima.

Bitno je samo da krenete kad se upalilo zeleno za pjesake. Pa jbmu zato je i napravljeno tako. Zamisli sad da gori zeleno za pjesake po minutu, na sta bi to licilo.

Ajd sto učenici to ne znaju, ali kako to ne znaju ti profesori koji ih pustiiše ono da objave. Kako to da tupavi novinari to ne provjeriše, da ne dužim dalje.

I sad imamo tu poluinformaciju, da se pobogu niti jedan pješački ne može preći. :roll:
hopi

#32 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by hopi »

šta sam ja primjetio, je da vani (dojčland, austrija) semafori puno duže traju, i za auta i za pješake. Onda logično i puno duže čekaš na crveno, pa znao sam na skretanju za lijevo čekati i po 2-3 min.
developer10

#33 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by developer10 »

ucenik1234 wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: joj lika, dize temu iz mezara :run:
Sto, jesu li to ukinuli semafore u Sarajevu pa vise tema "Semafori u Sarajevu" nije relevantna? I lijepo lik naveo update u pogledu razloga iz kog je tema i startana, tj. da sada postoji zeleno trepcuce svjetlo.
muha_sa

#34 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by muha_sa »

Thorgerson wrote:Jel može neko onim učenicima pojasniti kako funkcionišu semafori. Mislim vidim mediji propagiraju to njihovo nekakvo rješenje, mada isto još nismo vidjeli. :roll: Ono, ajmo izmisliti toplu vodu.

Dakle, da ponovimo.

Kada se upali zeleno za pješake, vaše je da krenete prelazti cestu. Dok vi prelazite iako se upali crveno, vas za to treba da boli qrac, jer se zeleno za vozila neće još upaliti dok vi ne pređete, normalnim ili malo ubrzanim hodom (niste na pisti, zao mi je). I bilo ko ko je krenuo da prelazi kad se upalilo zeleno za pješake.

Razloga za brigu ima onaj konj, koji je krenuo za vama onaj trenutak kad se upalilo crveno na semaforu za pjesake. Jer konta konjina, eno vidi neko na pjesackom, odoh i ja, sta ima veze. I onda imamo problem. Jer konjina krene i naravno da ne može stići da pređe, jer nije ni trebao kretati.

Znaci u gradu ne postoji semafor koji se ne moze preci na ovaj nacin, to odgovorno tvrdim. Dakle, kad krenete preci cete semafor bez paljenja zelenog za vozila. Pustite se toga hoce li se upalliti crveno za pjesake dok ste na pjesackom - vas to ne zanima.

Bitno je samo da krenete kad se upalilo zeleno za pjesake. Pa jbmu zato je i napravljeno tako. Zamisli sad da gori zeleno za pjesake po minutu, na sta bi to licilo.

Ajd sto učenici to ne znaju, ali kako to ne znaju ti profesori koji ih pustiiše ono da objave. Kako to da tupavi novinari to ne provjeriše, da ne dužim dalje.

I sad imamo tu poluinformaciju, da se pobogu niti jedan pješački ne može preći. :roll:
sve ok :thumbup: isto tako konjine u autu iako je zakrcena raskrsnica autima ulaze u istu jer je njima pobogu zeleno :-) raskrsnica na Cengic vili kod apoteke "Dina"---onaj ko ide sa bosmalovog mosta pravo prema tramvajskim šinama i dalje šipak ce uc u raskrsnicu od konjina koji su blokirali komplet raskrsnicu a nisu skontali da ne mogu proc bez obzira što im je zeleno na semaforu
Optimist

#35 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by Optimist »

hopi wrote:šta sam ja primjetio, je da vani (dojčland, austrija) semafori puno duže traju, i za auta i za pješake. Onda logično i puno duže čekaš na crveno, pa znao sam na skretanju za lijevo čekati i po 2-3 min.
Ne samo vani, i u regionu je tako. (Beograd, Zagreb)
beni-bu-man

#36 Re: SEMAFORI U SARAJEVU

Post by beni-bu-man »

Optimist wrote:
hopi wrote:šta sam ja primjetio, je da vani (dojčland, austrija) semafori puno duže traju, i za auta i za pješake. Onda logično i puno duže čekaš na crveno, pa znao sam na skretanju za lijevo čekati i po 2-3 min.
Ne samo vani, i u regionu je tako. (Beograd, Zagreb)
semafor azize sacirbegovic kad se predje miljacka s malte, za pjesaka raj :mrgreen:
Post Reply