Moderne željeznice BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Stari

Post by Stari »

One slike koje forumski dopisnik sa nickom Maxwel pruza u uvid ... su slike brzog voza tipa x-2000 koji saobraca u svedskoj drzavnoj zeljeznici ...otud i ona slova (SJ) na njusci lokomotuve. Ovi vozovi koje je kupila BiH -Talgo- nisu ti vozovi koje vidimo na slikama.

Inace vozovi X-2000 su fini....tehnicke podatke mozete naci na hemsajtu preduzeca koje ih prozvodi (Bombardier.com)

Mene interesuje ima li iko slike tih Talgo vozova ili barem neki link prema prizvodjacu ...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

rasta

Post by rasta »

ne znam jel sigurno ali moze i bit cak da su to ti vozovi jer postoji i bombardir u becu sklapaju vozove i tramvaje za citav svijet a cuo sam da imaju ugovor da rade , sad cu slagat , vozove a moze bit i tramvaje za dole...ovo nije nista sigurno nego sam tako cuo pa povezao sa bombardirom... 8-)
Mahalac

Post by Mahalac »

Samo treba pripaziti i drzati Batu Zivojinovica sto dalje od njih :D
Prenj

Post by Prenj »

rasta wrote:sad se sjetih kad sam prvi put nakon rata isao posjetiti rodbinu u hrvatskoj i u sl brodu usao u brzi voz koji je tada isao od vinkovaca do zagreba sad ide od beograda isto tako preko vinkovaca do zagreba , i kad je ono krenulo , a ja navikao u tramvaju ono kad malo fol zabrza tamo izmedju stanica stup i energoinvest da se ko eto drzim bolje jer eto brzina je neka...elem ocu reci da je od tada proslo maltene 10 godina a mi tek sada kupujemo neke vagone nesto se modernizujemo...
Zasto si tako pesimista.
Pa jos 1998., dok je Nedzad Brankovic bio direktor zeljeznice, samo je jedan vagon saobracao od Sarajeva do Jablanice.
Za sedam godina .... razlika je drasticna :)
Tomo82

Post by Tomo82 »

Lijepa vijest...
Al ima jedna kvaka. Kupili i nasi u Cro nagibne vlakove marke Bombardier. Vozio se ja, lijepi vlakovi, udobni. Al sta to vrijedi kad su nam pruge u qurcu. Ajd, obnovili su licku prugu pa se po njoj jos moze i popeljat, al ostalo je zalosno.
Dakle, sta mi vrijedi BMW 7 ako se moram vozit na makadamu...
Mx

Post by Mx »

.....
Last edited by Mx on 29/10/2005 18:05, edited 3 times in total.
savjest

Post by savjest »

Tomo82 wrote:Lijepa vijest...
Al sta to vrijedi kad su nam pruge u qurcu. .
RBIH je napravila ugovor sa EU o obnovi pruga i njihovu adaptaciju za ovakve tipove vozova pa ne bi trebalo biti takvih problema.
Mx

Post by Mx »

ImageImage

Kakva je boja ovih novih vozova i da li ih ofarbati u plavo - zutu boju kao zastavu BiH :-D ?

http://www.svenskaflygbolag.com
morti

Post by morti »

Mx wrote:ImageImage

Kakva je boja ovih novih vozova i da li ih ofarbati u plavo - zutu boju kao zastavu BiH :-D ?

http://www.svenskaflygbolag.com
Beton ideja...

:D
Stari

Post by Stari »

Sve bi to bilo...ono bas.... skroz fino. Jos samo da nekom od uticajnih ljudi padne na pamet moja fixideja o izgradnji zeljeznicke pruge od Varesa do Banovica....i onda bi svi mogli nakriviti sesir. Radi se samo nekih 40-50 km duzine...teren doduse i nije najpodesniji na svijetu ...ali sta se sve dobija njenom izgradnjom ...ma strah me je i pomisliti.

Dajte malo Sarajlije... budite vizionari...pokrenite stvar
Hendrix

Post by Hendrix »

Ne treba nešto prugu ekstra obnavljati za Talgo vozove,sitne opravke tamo gdje je potrebno i oni piče 120 km/h kod nas.Ja sam ih gledao kod Zenice ja mislim 1999 ili prije ,valjda testna vožnja bila ,idu pravo brzo :)
airman1

Post by airman1 »

Samo da je jos donji stroj pruge odgovarajuci pa da ti vozovi mogu ici brze od 40 kmh, bilo bi dobro, ovako cista zajebancija. Uostalom provo treba pobijediti lobi drumskog saobracaja pa onda razmisljati o prugama. Ovi levati ne mogu da voze nista osim cumura a da im drumski razbojnici (citaj lobi) ne useru nesto. TO je kao kad bi Air Bosnia kupila novi Airbus 380! BAcanje para. Treba se skoncentrisati na teret, kakvi putnicki vozovi i gluposti.
Hendrix

Post by Hendrix »

Mislim da je donji stroj u redu,šine su problem,iskrivljene i zapuštene u većini slučajeva.Teretni saobraćaj je oslonac pruge a kod nas je prebačen na šlepere,naravno.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Kakvi jebeni vozovi ?! Nasi imbecili nisu u stanju asfaltirat kilometar magistralne ceste, a pricaju o nekim vozovima, budite ozbiljni ljudi ! Uostalom skontajte malo koliko je km pruge potrebno elektrificirati, sto niko ne spominje, koji su ukupni troskovi i koliko ce ljudi fakat putovati tim fantomskim vozovima, da ne bude ko voz BL-BG koji koristi 30tak putnika. Mjesecno.)
airman1

Post by airman1 »

Nekadasnja Juga je sitematski unistavala vlastite zeljeznice tako da se kod naroda potpuno izgubila navika da se putuje vozom. A izasto bi? Predradtni voz TZ Doboj je putovao oko 1.5 sat, bilo je oko 16 stanica, ista relacija se u razmejrno cistim i relativno udobnim autobusima prelazila za oko sat vremena ili manje. Autobus TZ SA ide oko 3 sata do je voz isao 5.5 sati! Puste fantazije. Bolje im je da obnove magistralnu prugu Sava-Ploce pa da pokusaju ugrabiti dio medjunarodnih tereta za pravac Jug-Sjever, ali ne lipsi magarce dok trava ne naraste! Ma dzaba trunimo, ako su nasi "eminentni" strucnajci naumili kupiti voz ma ima da ga kupe makar napoprijeko. Tako su kupili i Olimpik Ekspres, madjarske vozove, super luksuzne za onaj vakat, pa je za manje od dvije godine sve to postal zajebancija, pijani konobari, razbijene WC solje, topla piva, i naravno vremenski rekordi. Olimpik Express, Doboj Novi sad je vozio 9 sati! Pa ko jos ima toliko vremena?!
KrademPoItaliji

Post by KrademPoItaliji »

Zeleznice BiH, to me podseca na " Brze pruge Srbije ".
Neke davne 98. mafijas Sloba Slobica odlucio da modernizuje Srbijicu sa " brzim " prugama. :-)
Naravno od toga corak, a posle je u narodu krenula zayebancija, pa su se pojavile " Brze kafe Srbije ". Tip otvorio kafic i radio dostavu na kucnu adresu. Logicno, kasnije je u Srbiji sve postalo brzo.... brze pice, sendvici....
Kasnije se degenije Slobica setio da ne bi bilo lose da otocanstvena prestonica ima i Metro, naravno brzi. To je bilo tamo neke davne devedesetosme. Tim Metroom danas saobracaca voz slican nekadasnjem Ciri, sa sve kineskim biznismenima i pancevackim seljacima koji prevoze jaja na pijacu.
juznibosanac

Post by juznibosanac »

ovo je smijesno. bila je slicna situacija pred rat. nikad ovih vozova ovdje ili ce ih netko ukrast :) proscercovat u srbiju ili dalje hehehehe
Post Reply