Otkriven kip posljednje bosanske kraljice
-
Prenj
Ne znam na koga biti vise bijesan, na "bosnjacke" politicare, zbog ignorisanja nase istorije i nasih vladara ili hrvatske zbog pokusaja prisvajanja iste ili katolicku crkvu koja pokusava preuzeti vlasnistvo nad istim onim dijelom bosanske istorije koji je pokusavala krvlju ugusiti, organizujuci brojne krstaske ratove protiv pripadnika bosanske crkve.
Pa tek je Stjepan Tomas, pretposljednji bosanski kralj, presao na katolicanstvo, 1459., nadajuci se da ce mu papa pomoci da odbrani bosansko kraljevstvo od Otomana.
Obecana pomoc nikada nije stigla, Bosna je pala svega cetiri godine poslije i sta je sada predmet proslave katolickoj crkvi????
Cetiri godine katolicanstva u srednjovjekovnoj Bosni?
Uskracivanje pomoci Bosanskom kraljevstvu?
Gostoprimstvo ukazano kraljici Katarini?
Pa tek je Stjepan Tomas, pretposljednji bosanski kralj, presao na katolicanstvo, 1459., nadajuci se da ce mu papa pomoci da odbrani bosansko kraljevstvo od Otomana.
Obecana pomoc nikada nije stigla, Bosna je pala svega cetiri godine poslije i sta je sada predmet proslave katolickoj crkvi????
- Fair Life
Na nasim prostorima poslije zadnje religijske erupcije... mozda za 200 godina. Ako i tad ?dariosa wrote:pitam se hocemo li ikada doci u stanje gdje ce religija biti iskljucivo privatna stvar a ne osnovni i odlucujuci faktor u konstalaciji svih drustvenih odnosa?
-
Prenj
Ako probas razdvojiti drzavu od religije i domovinu od boga, mozda i nadjes pravi odgovor.sultan mehmed fatih wrote:Sta vi,koji zelite da Bosnjaci postuju kraljicu Katarinu mislite da ona misli o vama? zar mislite da ona gore na nebu(ako postoji) misli dragi mojo bosnjaci koji su presli na islam ili joj je zelja da BIH preda Vatikanu? pa njena zelja je bila da Bosna pripadne Vatikanu...toliko o tim koliko je Bosnjaci koji su muslimani mogu voljeti.Ja kao Bosnjak i musliman se tom njenom zeljom osjecam ponizen...sta vi mislite? znaci ona da je bila ziva i vratila svoju moc ona nebi dala onim bosnjacima koji su bili presli na islam nikakvu vlast? jer kao kaze da joj sin moze dobiti Bosnu jedino ako postane katolik..zar stvarno onda ima smisla da Bosnjaci dolaze na te manifestacije?
Po tebi, jasno je da Bosnjaka nije ni bilo prije 1463. i da su oni na ovoj teritoriji samo osvajaci i uljezi.
-
rajvosa
Prenj wrote:Ne znam na koga biti vise bijesan, na "bosnjacke" politicare, zbog ignorisanja nase istorije i nasih vladara ili hrvatske zbog pokusaja prisvajanja iste ili katolicku crkvu koja pokusava preuzeti vlasnistvo nad istim onim dijelom bosanske istorije koji je pokusavala krvlju ugusiti, organizujuci brojne krstaske ratove protiv pripadnika bosanske crkve.
U pravu si Prenj..
Sve u svemu veoma mi je drago da je taj spomeni u gledao svjetlo dana u Bosni, pa taman da su ga podigli marsovci ...
-
Prenj
Naravno da ces tako tumaciti istoriju ako dogadjaje posmatras van konteksta.sultan mehmed fatih wrote:Bilo je Bosnjaka i prije ali nije bilo danasnjih Bosnjaka muslimana....Katarina je lijepo rekla sta misli o muslimanima.Sinu je bila spremna dati Bosnu jedino ako se vrati katolicanstvu a on je ostao i umro kao musliman,znaci po njenoj zelji BIH bvi trebala da pripada Vatikanu.I kako cu ja izostaviti to kad ona tu sve jasno kaze? i vidis i sam da je ona tu djelila na religiju,i kako ti na to gledas ak ose ne slazes sa mnom?Prenj wrote: Ako probas razdvojiti drzavu od religije i domovinu od boga, mozda i nadjes pravi odgovor.
Po tebi, jasno je da Bosnjaka nije ni bilo prije 1463. i da su oni na ovoj teritoriji samo osvajaci i uljezi.
Uoci Otomanskog napada na Bosnu Katarina nije imala velik izbor: bijeg ili smrt. Jedino mjesto gdje je mogla pobjeci je bio Rim.
Sta mislis koliko je bila njena sloboda u Rimu?
-
woolf
Nikada nijedan hrvat ili srbin neće voljeti našu domovinu dok bošnjačke elite
budu nametale ovakvu politiku kao ova maldomuslimanka. fuj samo to mogu reci. Netrebam voljeti svoje pretke zato što nisu bili muslimani jel tako? Nije Bosna nastala kada su Turci došli na ove prostore, nego je upravo nestala. Moj je otac musliman i to je moja privatna stvar, ali mi se ovakva razmišljanja jednostavno gade.
budu nametale ovakvu politiku kao ova maldomuslimanka. fuj samo to mogu reci. Netrebam voljeti svoje pretke zato što nisu bili muslimani jel tako? Nije Bosna nastala kada su Turci došli na ove prostore, nego je upravo nestala. Moj je otac musliman i to je moja privatna stvar, ali mi se ovakva razmišljanja jednostavno gade.
-
Prenj
Katarina je katolicanstvo primila tek 1359., zajedno sa kraljem Stjepanom Tomasom i ostatkom bosanske vlastele.papak_eliminator wrote:
Kraljica Katarina je iz visevjekovne katolicke porodice, tako da njenu zelju donekle i mogu opravdati, jer se svako ljudsko bice BOJI NEPOZNATOG, i
...
To je bio uslov da im papa obeca pomoc pred nadolazecim Otomanima.
Cetiri godine kasnije kada je Otomani napali, nikakva pomoc nije stigla, i Bosna je pala.
I sada se katolicka crkva jos usudjuje organizovati okupljanje na Bobovcu
-
papak_eliminator
potpisujem.woolf wrote:Nikada nijedan hrvat ili srbin neće voljeti našu domovinu dok bošnjačke elite
-
sultan mehmed fatih
Djeca su joj zakopana kod jedne dzamije u Skoplju..
-
papak_eliminator
edna je banovana radi komentara VLAHINDURA za nasu missicu, itd itd....A wrote:Ako moze moj opinionEdna, sad je definitivno dosta.....- ne mozes nekog banovati jer je glup. Dokle god, uz starosnu dob, neki minimalni koeficient inteligencije nije uslov za ucesce na forumu - dotle ne mozes iskljucivati one pamecu nenadarene.
Drugo - mozda i nije manjak pameti u pitanju, nego neobrazovanje, propaganda, neznanje... Mozda ce nesto i nauciti uz sav ovaj svijet koji joj dobronamjerno objasnjava stvari i mozda razbija njene zablude.
-
sultan mehmed fatih

KOTROMANIĆ KOSAČA, KATARINA, bosanska kraljica. Rođena je 1424. i bila je udata za pretposljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaša. Nastojala je oko proširenja vjere i pozvala franjevce u Jajce. Kad su Turci osvojili Bosnu 1463., zarobili su Katarinine sinove i prisilili ih da prihvate islam, a kralja Tomaša su pogubili. Kraljica je kao udovica i prognanica pošla u Rim i papa ju je primio sa svim počastima. U Rimu je sveto živjela kao franjevačka trećoredica i umrla 1478. Svečano je pokopana u Rimu, u crkvi Aracoeli. Oporučeno je svoje bosansko kraljevstvo ostavila Svetoj Stolici! Franjevački red slavi je kao blaženu 25. listopada. Na nadgrobnom spomeniku stajao je natpis bosančicom.
-
Prenj
Netacno.sultan mehmed fatih wrote:
KOTROMANIĆ KOSAČA, KATARINA, bosanska kraljica. Rođena je 1424. i bila je udata za pretposljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaša. Nastojala je oko proširenja vjere i pozvala franjevce u Jajce. Kad su Turci osvojili Bosnu 1463., zarobili su Katarinine sinove i prisilili ih da prihvate islam, a kralja Tomaša su pogubili. Kraljica je kao udovica i prognanica pošla u Rim i papa ju je primio sa svim počastima. U Rimu je sveto živjela kao franjevačka trećoredica i umrla 1478. Svečano je pokopana u Rimu, u crkvi Aracoeli. Oporučeno je svoje bosansko kraljevstvo ostavila Svetoj Stolici! Franjevački red slavi je kao blaženu 25. listopada. Na nadgrobnom spomeniku stajao je natpis bosančicom.
Kralja Tomasa nisu pogubili Turci 1463. nego je umro prirodnom smrcu dvije godine ranije. Znaci, Katarina je udovica pretposljednjeg bosanskog kralja.
Njegov sin iz prvog braka (drugi brak je bio sa Katarinom), Stjepan Tomasevic je posljednji bosanski kralj kojeg su 1463. pogubili Turci.
-
dr.
Poenta cijele price.Prenj wrote: ....
U srednjem vijeku kojem pripada i Bosna, kraljevstva nikada nisu nasljedjivana po zenskoj liniji.
Katarina, sta god da je napisala, ako je bilo sta napisala, je istorijski-pravno nebitno.
Cijela fama oko njene oporuke je jos samo jedan falsfikat u reziji katolicke crkve.
Ni prvi, ni posljednji.
-
daredevil
dariosa wrote:jos nesto, mozda bi i mogao razumiti SDA zasto se ne pojavljuje na ovim manifestacijama, to ustvari od njih i ne ocekujem, ali sam razocaran sa SDP, SBiH i ostalim gradjanskim strankama.
hehehehehehe, pa SDA je bila prisutna, jel se obratio Saric prisutnima,
Hajde ne sekirajte se ljudi, lijep je dan, jebes SDA, HDZ i SDS, uzivajmo u suncu, evo zime brzo, pa cemo cumurati tada o strankama.
-
dariosa
ovo je ipak sustinski problem danasnje BiH a to se vidi i po ovome gdje je ova diskusija otisla. tesko je za povjerovati ali je izgleda tako kako jeste, religija je bitnija od drzave, religija je bitnija od zajednicke kraljice, religija je bitnije od zajednicke povijesti, religija je najbitniji faktor u konstalaciji danasnjih drustevenih odnosa u BiH. na osnovu religije su nas prije stotinjak godina i podjelili na tri nacije, u velikoj mjeri je zbog religije i vodjena agresija na BiH, religijske institucije i dalje mudro odrzavaju stanje podjele u BiH i nije im ni u kakvom interesu integracija drsustva...Fair Life wrote:Na nasim prostorima poslije zadnje religijske erupcije... mozda za 200 godina. Ako i tad ?dariosa wrote:pitam se hocemo li ikada doci u stanje gdje ce religija biti iskljucivo privatna stvar a ne osnovni i odlucujuci faktor u konstalaciji svih drustvenih odnosa?
-
Prenj
Religija je samo orudje kojim vladajuce stranke prave podjele u BiH koje ih i odrzavaju na vlasti.dariosa wrote:ovo je ipak sustinski problem danasnje BiH a to se vidi i po ovome gdje je ova diskusija otisla. tesko je za povjerovati ali je izgleda tako kako jeste, religija je bitnija od drzave, religija je bitnija od zajednicke kraljice, religija je bitnije od zajednicke povijesti, religija je najbitniji faktor u konstalaciji danasnjih drustevenih odnosa u BiH. na osnovu religije su nas prije stotinjak godina i podjelili na tri nacije, u velikoj mjeri je zbog religije i vodjena agresija na BiH, religijske institucije i dalje mudro odrzavaju stanje podjele u BiH i nije im ni u kakvom interesu integracija drsustva...Fair Life wrote:Na nasim prostorima poslije zadnje religijske erupcije... mozda za 200 godina. Ako i tad ?dariosa wrote:pitam se hocemo li ikada doci u stanje gdje ce religija biti iskljucivo privatna stvar a ne osnovni i odlucujuci faktor u konstalaciji svih drustvenih odnosa?
-
zico
Prenj je li se ti zahebavaš ili si ozbiljan sa ovim što tvrdiš?
Četiri godine katoličanstva u Bosni...umalo me šlog nije strefio...
A što ćemo s onolikim katoličkim crkvama...pa franjevci su došli u 13 stoljeću..negdje 1291 čini mi se,znači kojih 100 godina nakon prvog Bosanskog vladara..a prije Kulina Bosna je bila pod Splitskom biskupijom...I to kaže Malcolm,ali koga briga za tog Malcolma...
I onaj dr...citira on Malcolma,citira kad ono ni M od Malcolma...
dr. za samostan u Fojnici ti je više dala R.Hrvatska nego BiH..to si
mogao pročitati u BH Danima....
Hebalo Vas Bogumilstvo ...toga nije bilo u Bosni..to je greška historiografije koju je počinio Franjo Rački prije 150 godina..radi se o bosanskim krstjanima...Bogumili nisu imali ni križa ni oltara ni masu
toga što je bilo kod Krstjana...koji su by the way bili vrlo uska elitistička
grupa...U biti Bosna je bila vjerski pomalo zapuštena zemlja,naravno
u onim svojim granicama iz doba Kulina Bana i u isto to doba,i to sa stvarno dosta svojih posebnosti...
Mislim ,naravno da je Katarina bila Bosanska kraljica i naravno da taj testament ako se negdje i ukaze nema nikakvu pravnu osnovu...pa nije
Bosna više kraljevina,a i da je poživila kao kraljevina vjerovatno bi kao
i u svim drugim Europskim zemljama doživjela detronizaciju kraljevske obitelji...
Ona se udala za pretposljednjeg bosanskog vladara pa onda preudala
za Stipana Tomaševića kojemu su Osmanlije ipak odrubile glavu...
Ne znam da li je Katarina mrzila muslimane ali nakon ove dekapitacije
ja bih imao ipak malo razumijevanja za nju...
-
Prenj
zico wrote:Prenj je li se ti zahebavaš ili si ozbiljan sa ovim što tvrdiš?
Četiri godine katoličanstva u Bosni...umalo me šlog nije strefio...![]()
A što ćemo s onolikim katoličkim crkvama...pa franjevci su došli u 13 stoljeću..negdje 1291 čini mi se,znači kojih 100 godina nakon prvog Bosanskog vladara..a prije Kulina Bosna je bila pod Splitskom biskupijom...I to kaže Malcolm,ali koga briga za tog Malcolma...
I onaj dr...citira on Malcolma,citira kad ono ni M od Malcolma...
dr. za samostan u Fojnici ti je više dala R.Hrvatska nego BiH..to si
mogao pročitati u BH Danima....
Hebalo Vas Bogumilstvo ...toga nije bilo u Bosni..to je greška historiografije koju je počinio Franjo Rački prije 150 godina..radi se o bosanskim krstjanima...Bogumili nisu imali ni križa ni oltara ni masu
toga što je bilo kod Krstjana...koji su by the way bili vrlo uska elitistička
grupa...U biti Bosna je bila vjerski pomalo zapuštena zemlja,naravno
u onim svojim granicama iz doba Kulina Bana i u isto to doba,i to sa stvarno dosta svojih posebnosti...
Mislim ,naravno da je Katarina bila Bosanska kraljica i naravno da taj testament ako se negdje i ukaze nema nikakvu pravnu osnovu...pa nije
Bosna više kraljevina,a i da je poživila kao kraljevina vjerovatno bi kao
i u svim drugim Europskim zemljama doživjela detronizaciju kraljevske obitelji...
Ona se udala za pretposljednjeg bosanskog vladara pa onda preudala
za Stipana Tomaševića kojemu su Osmanlije ipak odrubile glavu...
Ne znam da li je Katarina mrzila muslimane ali nakon ove dekapitacije
ja bih imao ipak malo razumijevanja za nju...
Katarina se nije preudala za Stjepana Tomasevica, Stjepan se jos 1359. ozenio Marom, kcerkom Lazara Brankovica.Britannica wrote:A Bosnian state of some kind existed during most of the period from 1180 to 1463, despite periodic aggression from the neighbouring kingdom of Hungary, which maintained a theoretical claim to sovereignty over Bosnia. Bosnia enjoyed periods of power and independence, especially under three prominent rulers: Ban Kulin (1180-1204), Ban Stjepan Kotromanic (1322-53), and King Tvrtko I (1353-91). Under Kotromanic, Bosnia expanded southward, incorporating the principality of Hum (modern Herzegovina). During the reign of Tvrtko I, Bosnia expanded farther south and acquired a portion of the Dalmatian coast. For a brief period in the late 14th century, Bosnia was the most powerful state in the western Balkans, though the Greater Bosnia of Tvrtko's final decades was an exception: for most of the medieval period, Bosnia was mainly a landlocked state, isolated and protected by its impenetrable terrain.
One consequence of this isolation was the development of a distinctive Bosnian church. After the division between Roman and Eastern Orthodox Christianity, most of the Bosnian territory (excluding modern Herzegovina) had been Roman Catholic, but during the long period of isolation from Rome the Bosnian church fell into de facto schism, electing its own leaders from among the heads of the monastic houses. A combination of poor theological training, lax observances, and Eastern Orthodox practices led to frequent complaints from neighbouring areas, beginning in the 1190s, that the Bosnian church was infected with heresy. In 1203 a papal legate was sent to investigate these charges, and Ban Kulin gathered a special council at Bolino Polje (near modern Zenica), where the church leaders signed a declaration undertaking a series of reforms. Most involved correcting lax religious practices; in addition, however, they promised not to shelter heretics in their monasteries. The extent to which these reforms were observed is very uncertain, since over the following century the church in Bosnia became increasingly isolated. Occasional complaints from the 1280s onward still referred to "heretics" in Bosnia, and, by the time the Franciscan order began to operate there in 1340, the official view from Rome was that the entire Bosnian church had fallen into heresy, from which its members needed to be converted.
Since the mid-19th century, many historians have argued that the Bosnian church had adopted the extreme dualist heresy of the Bulgarian Bogomils. Evidence for this view came from the papal denunciations of the Bosnians, which sometimes accused them of Manichaeism, the dualist theology on which Bogomil beliefs were based. In addition, Italian and Dalmatian sources referred to the Bosnians as "Patarins," a term used in Italy for a range of heretics including the Cathars, whose beliefs were linked to Bogomilism. However, more recent scholarship has suggested that the authors of those denunciations had little or no knowledge of the situation inside Bosnia and that confusion may have been caused by the existence of genuine dualist heretics on the Dalmatian coast. Furthermore, the surviving evidence of the religious practices of the Bosnian church shows that its members accepted many things that Bogomils fiercely rejected, such as the sign of the cross, the Old Testament, the mass, the use of church buildings, and the drinking of wine. The Bosnian church should thus be considered an essentially nonheretical branch of the Catholic church, based in monastic houses in which some Eastern Orthodox practices also were observed. During the 14th century the Franciscans established a network of friaries in Bosnia and spent more than a century trying to convert members of the Bosnian church to mainstream Catholicism. In 1459 this campaign received the full support of the Bosnian king, Stjepan Tomas, who summoned the clergy of the Bosnian church and ordered them to convert to Catholicism or leave the kingdom. When most of the clergy converted, the back of the Bosnian church was broken.
Katarina je ostala na dvoru u statusu "kraljice majke", ali je u narodu ostalo sjecanje na nju kao na "posljednju bosansku kraljicu", jer Mara za dvije godine, koliko je provela kao kraljica, ipak nije uspjela da udje u narodne duse.
1463 - 1459 = ?
Franjevci su ostali u Bosni i za vrijeme Otomana i to nije niposto znacilo da je Bosna katolicka zemlja.
Ali svrha ove diskusije je nesto drugo, zar ne?
-
Skljoco
#48 Re: Otkriven kip posljednje bosanske kraljice
----------------------------------dariosa wrote:opet bez bosnjackih predstavnika. zasto ljudi, stvarno me interesuje zasto? pa katarina je bila bosanska ne hrvatska kraljica.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović i Josip Muselimović, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u BiH, jučer su u Kraljevoj Sutjesci u okviru manifestacije "Dani kraljice Katarine" otkrili kip ...
... kraljice Katarine Kotromanić, posljednje bosanske kraljice. "Kraljica Katarina je ostala u sjećanju ovog naroda. Kraljica Katarina je nakon osmanlijskog osvajanja Bosne i Hercegovine izbjegla u Rim. Prije 527 godina umrla je u Rimu bez krune, muža i djece. Kraljica je nakon 527 godina napokon došla kući. Ona treba da bude uzor i svim ljudima s ovih prostora. Treba se vratiti na svoje i biti ponosan na svoju zemlju. Ovdje najljepše ćevapi mirišu", kazao je Jović.
Mnogobrojnim katoličkim vjernicima obratio se i Ivica Šarić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.
"Veoma sam sretan što je kraljica Katarina Kotromanić ponovo među svojim narodom. Neka nam njeno prisustvo i lik budu poticaj na iskreniju ljubav prema BiH i ovom podneblju", istakao je Šarić.
Tradicionalna manifestacija "Dani kraljice Katarine" počela je prekjučer molitvenim pohodom vjernika katolika i pripadnika hrvatske komponente Vojske FBiH u Bobovcu, kraljevskom gradu iz 15. stoljeća, udaljenom pedesetak kilometara od Sarajeva.
Euharistijsko slavlje uz tridesetak drugih svećenika i vojnih kapelana predvodio je monsinjor Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski. Uz vjernike vojsku i policiju, na hodočašću su bili i predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i ministar odbrane FBiH Miroslav Nikolić.
"Dani kraljice Katarine" završili su jučer nakon nastupa 17 folklornih grupa iz više europskih zemalja u Kraljevoj Sutjesci.
(Nezavisne novine)
Katarija je bila i ostala BOSANSKA Kraljica a ne "bosnjacka" pa me cudi cudejenje sto su "bosnjaci" izostali !
------------
Ovo je prava Tema pa cu se njom pozabaviti kad budem imao malo vise vrimena .
A sta li je tu hrvatska vojska predstavljala ?
-
zelenikamen
Sta je cudno da danas bosanski Hrvati jedini slave srednjevjekovnu Bosansku vlastelu?
Pa to je u bosanski Hrvati vec rade 500 godina samo odjednom danas to nekome smeta?
Zene srednje Bosne jos uvjek imaju tradiciju da nose crne marame sto predstavlja zalost za kraljicom Katarinom.
Ako bosanski Hrvati imaju kontinuitet od 500 godina slavlja ili zalosti za Bosanskom vlastelom kakvo je to svojatanje danas?
Pa to je u bosanski Hrvati vec rade 500 godina samo odjednom danas to nekome smeta?
Zene srednje Bosne jos uvjek imaju tradiciju da nose crne marame sto predstavlja zalost za kraljicom Katarinom.
Ako bosanski Hrvati imaju kontinuitet od 500 godina slavlja ili zalosti za Bosanskom vlastelom kakvo je to svojatanje danas?
-
Prenj
Da, u Kraljevoj Sutjesci od davnina zene nose crne marame u znak zalost za kraljicom Katarinom.zelenikamen wrote:Sta je cudno da danas bosanski Hrvati jedini slave srednjevjekovnu Bosansku vlastelu?
Ali kakve to ima veze sa katolickom crkvom i HDZ-om?