Vracanje historijskog imena ove drzave.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Treba li se ime Bosne i Hercegovine promjenit i vratit u iskljucivo Bosna?

Treba
26
47%
Ne treba
22
40%
Svejedno
7
13%

Total votes: 55

zlata

Post by zlata »

"Dalmacija ce biti bosanska"!

A Krajina onda "Rvatska". :lol: Joj, blago vama Bosancima s'Imocanima i Sinjskim Vlajima! :D Namah ce vas sve pokrstiti! Nicat'ce vam krizevi svukud. :x K'o pecurke posli' kise!
dalmatinka

Post by dalmatinka »

[
quote="zlata"]A Krajina "Rvatska". :lol: Joj, blago vama Bosancima s'Imocanima i Sinjskim Vlajima! :D Namah ce vas sve pokrstiti! Nicat'ce vam krizevi svukud. :x K'o pecurke posli' kise!
[/quote]

Zar su Imoćani Dalmatinci? Oprosti ja sam malo srezala Dalmaciju, Dalmacija je za mene sve ono ispod magistrale kome krivo kome pravo.
PR80.

Post by PR80. »

Samo pokusajte promijeniti :D pa cu vam zablokirati izlaz prema moru na sve strane. :D Dovoljno je da stanemo na 3 raskrscnice i da vam zakrcimo sve kretanje u Hercegovinu. :D
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Hrvatska i Dalmacija sa Slavonijom. Bosna i Hercegovina. Srbija i Crna gora sa Vojvodinom. Kalayisano ti sunce...vizionarsko!
kajman

Post by kajman »

:-x
kad malo razmislim, na ovom forumu postoji samo jedna tema, jedna disciplina u kojoj niko ne pobjedjuje: virtualno natezanje "konopca".

a ustvari: bosanski konj je glavat isto koliko i hercegovacki...i obrnuto

VOZDRA
zico

Post by zico »

Ova drzava Bosna i Hercegovina ustvari ima samo jedno pravo ime Bosna.
Naime, Hercegovina nije ikada bila drzava ili podrucje sa svojim narodom kao Bosna nego iskljucivo regija. Upocetku ona se zove Hum ili Zahumlje i stoji pod vlasti hrvatskih vladara da bi kasnije bila osvojena od srpskih i na kraju negdje u srednjem vijeku postala osvojena od bosnjanskih vladara tacnije Bana Stjepana I Kotromanica. Poslije ovoga stanovnistvo regije postaju Bosnjani jer je najvjerovatnije da su stanovnici prihvatili bosnjanstvo. O tome svjedoce razni dokumenti franjevaca iz Huma(nisam bas siguran ali mislim da je tako) kao i stecci sa ovog podrucja. Isto tako puno bosnjanskih plemica su bas domaci humljani sto dokazuje njihovo bosnjanstvo.

Kasnije podrucjem je zavladao bosnjanski plemic Stjepan Vukcic Kosaca koji tu stvara sortu samouprave i daje sebi titulu "herceg" poslije cega se regija naziva Hercegovina ali ostaje dio DRZAVE BOSNE kao i Semberija, Krajina, Podrinje i nepostoji u imenu drzave. Kasnije ovo podrucje je osvojeno od Turaka ali vecina stanovnistva ostaju Bosnjaci sto se dokazuje s time da Hercegovina ostaje dio Bosne odnosno bosanskog ejaleta i postaje jedan od njegovih sandzaka te ovdje isto vladaju skoro iskljucivo bosnjacki plemici.

Kada jako dugo poslije toga situacija Bosnjaka u Osmanlijskom carstvu se pogorsava i oni dizu pobunu sa vodzom Husein Kapetanom Gradascevicem hercegovacki upravnik Ali-aga Rizvanbegovic izdaje Bosnu i ide na stranu Sultana ocekujuci nagrade ali opet sam kaze da nepredaje dio bosanske zemlje. Jedino podrucje kojim je vladao i cije je podrucje mogao dati je bila Hercegovina sto znaci da posto on nije htio dati dio "bosanske zemlje" da je Hercegovina dio Bosne.

Poslije toga ova regija postaje najveca zrtva hrvatizovanja te Hrvati u svojoj "historiji" zele Hercegovinu predstavit kao nesto odvojeno od Bosne i posebno hrvatsko sto se narucito vidi poslije Austro-Ugarske okupacije kada se ime Bosne mjenja u Bosna i Hercegovina. A to je kao Hrvatska i Slavonija, Srbija i Srem, Francuska i Normandi.

U zadnjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu vecina Hercegovine je okupirano od hrvatske agresorske vojske a i dijelovi od srpske agresorske vojske dok je dio Hercegovine odbranjen od Armije BiH. Ali ovo je znatno na okupiranim podrucjima kroz istrjebljenje smanjilo bosnjacko stanovnistvo. Hrvati danas zele Hercegovinu predstavit kao nesto skroz posebno i hrvatsko pa neki cak pricaju o hercegovackom ili bosanskohercegovackom jeziku, sto je isto kao i njemackobajernski jezik.

Danas mislim da bi najlogicnije i za konacno oslobodzenje Bosne(i Hercegovine) se ime trebalo promjenit i vratit u iskljucivo Bosna.
Citajuci ovo njesra(pa makar banirali,ali cesto puta od pojedinih likova
na ovom forumu cujem svojatanja i nostalgicna crtanja karata iz Tvrtkova doba da to ne mogu vise otrpiti) zakljucio sam da se mitomanija
siri brze od pticje gripe ..
Ajde procitajte malo logiku ovog cudesnog autora i pogedajte kako ga sam sebi smjesti nekoliko puta po pasusu...

Ajmo redom....

1) Autor se poziva na historijsko ime ali kada to navodi onda uzima tocno onaj dio historije koji odgovara njegovim vele ambicijama...
Jer pazite molim Vas ovo...
Upocetku ona se zove Hum ili Zahumlje i stoji pod vlasti hrvatskih vladara da bi kasnije bila osvojena od srpskih i na kraju negdje u srednjem vijeku postala osvojena od bosnjanskih vladara tacnije Bana Stjepana I Kotromanica.
Sam tvrdi da je od pocetaka Hum bio hrvatski ,pa srpski pa bosanski ali
u naslovu teme i u samoj poanti se poziva na bosanski period kao jedini relevantan...Moj naklon autore...nebitno je sada sto jako malo znas o Humu...i sto ga zasro i sefa i stanicu

2) Na zalost jos ima onih koji ne odustaju od novih mitova(kao da nam nije dosta vec postojecih)..pogledati citirano

Poslije toga ova regija postaje najveca zrtva hrvatizovanja te Hrvati u svojoj "historiji" zele Hercegovinu predstavit kao nesto odvojeno od Bosne i posebno hrvatsko sto se narucito vidi poslije Austro-Ugarske okupacije kada se ime Bosne mjenja u Bosna i Hercegovina. A to je kao Hrvatska i Slavonija, Srbija i Srem, Francuska i Normandi.

Hrvatizovanje BiH katolika...hrvatska propaganda ,odnarodjivanje...
To sam puno puta procitao na forumima i mogu samo napisati
da me zalosti da se i danas trazi bivse u sadasnjima(valjda cete razumjeti sto sam htio napisati)...

3) Ovdje izricizo navodi da Humljani postaju Bosnjani

Poslije ovoga stanovnistvo regije postaju Bosnjani jer je najvjerovatnije da su stanovnici prihvatili bosnjanstvo. O tome svjedoce razni dokumenti franjevaca iz Huma(nisam bas siguran ali mislim da je tako) kao i stecci sa ovog podrucja

ali to niposto nije isto kao kada su izumrli bosnjaci katolici i pretvorili se u Arvate...ovo potonje je izdaja...ali ona prva konverzija je sasvim u redu... :?

4) A vidim da su Franjevci poo potrebi agresori sa zapada ,krizari,papinske sluge ali u ovom slucaju su posluzili svrsi...

O tome svjedoce razni dokumenti franjevaca iz Huma(nisam bas siguran ali mislim da je tako) kao i stecci sa ovog podrucja.

Dalje mi se ne da.I ovo je bilo dovoljno
morti

Post by morti »

Trebao si kao četvrtu opciju u anketi staviti "Oćeš da te ja udarim?!"
Fair Life

#33 Re: Vracanje historijskog imena ove drzave.

Post by Fair Life »

mr__bosnjak wrote:(...)
Danas mislim da bi najlogicnije i za konacno oslobodzenje Bosne(i Hercegovine) se ime trebalo promjenit i vratit u iskljucivo Bosna.
Zamalo da konacno oslobodimo aerodrom... promjenom imena.

Violetni ?

PS__Evo je oslobodjena... konacno Slobodna Bosna

Image
Last edited by Fair Life on 23/10/2005 03:25, edited 1 time in total.
sekiracija

Post by sekiracija »

Ma jasta sve treba mijenjati :lol: ja sam evo i auto promijenio necu da vozim vise Rovera,sad se vozim u Audiju :lol:
mostarac

Post by mostarac »

Ovako, hajde da mi prvo ovu drzavu napravimo drzavu, jer tek onda mozemo raspravljat o njenom imenu. Ne mozemo raspravljat o imenu necega cega nema i ako se ovako nastavimo ponasati toga sto danas nema nece biti ni u buducnosti. Kad mi ovu zemlju ucinimo drzavom i kad je ucinimo normalnom zemljom, onda mozemo raspravljat o njenom imenu, mada ce to tada vjerujte mi bit jaaaaakooooo dosadna tema koja nikog nece zanimati i koja ce ljudima bit nesto o cemu raspravljaju intelektualci na nekim simpozijumima. Ja licno preferiram samo Bosna, ali hajde da mi Bosnu i Hercegovinu ucinimo normalnom zemljom i da je ucinimo drzavom pa onda mozemo o njoj raspravljati i onda nek joj se ime mjenja ako nadju dovoljno zainteresovanih da isfinasiraju referendum, mada sumnjam, a mozda se to izglasa i u parlamentu onako uz neki prigodan datum i pokoju cashicu :D
Fair Life

Post by Fair Life »

haris303

Post by haris303 »

dalmatinka wrote:
gavrilo wrote: alo ba... dalmacija ce biti bosanska :D
:shock: :? :-?
Jah, jah ... sta si oci izdreljila :D :D .... i ti ces biti u paketu pripojena :-) :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

stella_sa wrote:"Bosnjanski vladari"? "Bosnjanski plemic"?
Zar nije bosanski vladari? Sad bi kod prof.dr.Mustafe Imamovica dobio 5 k'o kucu! :D
Tebe bas krenulo sa izmjenom naziva :D
Moze i jedno i drugo. Eno neki kazu srpski a neki srbijanski vladari, neki turski neki osmanlijski sta ja znam shvata se poenta.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

a povrh svega, zasto iskljucivati iz naziva nesto sto se kroz historiju etabliralo kao punopravni naziv drzave?

zbog cega, molit cu lijepo?
Zato sto se Hercegovina zeli predstavit kao nesto odvojeno i hrvatsko.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

morti wrote:Trebao si kao četvrtu opciju u anketi staviti "Oćeš da te ja udarim?!"
Glasam za ovaj odgovor! :D :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

zico wrote:
Ova drzava Bosna i Hercegovina ustvari ima samo jedno pravo ime Bosna.
Naime, Hercegovina nije ikada bila drzava ili podrucje sa svojim narodom kao Bosna nego iskljucivo regija. Upocetku ona se zove Hum ili Zahumlje i stoji pod vlasti hrvatskih vladara da bi kasnije bila osvojena od srpskih i na kraju negdje u srednjem vijeku postala osvojena od bosnjanskih vladara tacnije Bana Stjepana I Kotromanica. Poslije ovoga stanovnistvo regije postaju Bosnjani jer je najvjerovatnije da su stanovnici prihvatili bosnjanstvo. O tome svjedoce razni dokumenti franjevaca iz Huma(nisam bas siguran ali mislim da je tako) kao i stecci sa ovog podrucja. Isto tako puno bosnjanskih plemica su bas domaci humljani sto dokazuje njihovo bosnjanstvo.

Kasnije podrucjem je zavladao bosnjanski plemic Stjepan Vukcic Kosaca koji tu stvara sortu samouprave i daje sebi titulu "herceg" poslije cega se regija naziva Hercegovina ali ostaje dio DRZAVE BOSNE kao i Semberija, Krajina, Podrinje i nepostoji u imenu drzave. Kasnije ovo podrucje je osvojeno od Turaka ali vecina stanovnistva ostaju Bosnjaci sto se dokazuje s time da Hercegovina ostaje dio Bosne odnosno bosanskog ejaleta i postaje jedan od njegovih sandzaka te ovdje isto vladaju skoro iskljucivo bosnjacki plemici.

Kada jako dugo poslije toga situacija Bosnjaka u Osmanlijskom carstvu se pogorsava i oni dizu pobunu sa vodzom Husein Kapetanom Gradascevicem hercegovacki upravnik Ali-aga Rizvanbegovic izdaje Bosnu i ide na stranu Sultana ocekujuci nagrade ali opet sam kaze da nepredaje dio bosanske zemlje. Jedino podrucje kojim je vladao i cije je podrucje mogao dati je bila Hercegovina sto znaci da posto on nije htio dati dio "bosanske zemlje" da je Hercegovina dio Bosne.

U zadnjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu vecina Hercegovine je okupirano od hrvatske agresorske vojske a i dijelovi od srpske agresorske vojske dok je dio Hercegovine odbranjen od Armije BiH. Ali ovo je znatno na okupiranim podrucjima kroz istrjebljenje smanjilo bosnjacko stanovnistvo. Hrvati danas zele Hercegovinu predstavit kao nesto skroz posebno i hrvatsko pa neki cak pricaju o hercegovackom ili bosanskohercegovackom jeziku, sto je isto kao i njemackobajernski jezik.

Citajuci ovo njesra(pa makar banirali,ali cesto puta od pojedinih likova
na ovom forumu cujem svojatanja i nostalgicna crtanja karata iz Tvrtkova doba da to ne mogu vise otrpiti) zakljucio sam da se mitomanija
siri brze od pticje gripe ..
Ajde procitajte malo logiku ovog cudesnog autora i pogedajte kako ga sam sebi smjesti nekoliko puta po pasusu...

Ajmo redom....

1) Autor se poziva na historijsko ime ali kada to navodi onda uzima tocno onaj dio historije koji odgovara njegovim vele ambicijama...
Jer pazite molim Vas ovo...
Upocetku ona se zove Hum ili Zahumlje i stoji pod vlasti hrvatskih vladara da bi kasnije bila osvojena od srpskih i na kraju negdje u srednjem vijeku postala osvojena od bosnjanskih vladara tacnije Bana Stjepana I Kotromanica.
Sam tvrdi da je od pocetaka Hum bio hrvatski ,pa srpski pa bosanski ali
u naslovu teme i u samoj poanti se poziva na bosanski period kao jedini relevantan...Moj naklon autore...nebitno je sada sto jako malo znas o Humu...i sto ga zasro i sefa i stanicu

2) Na zalost jos ima onih koji ne odustaju od novih mitova(kao da nam nije dosta vec postojecih)..pogledati citirano

Hrvatizovanje BiH katolika...hrvatska propaganda ,odnarodjivanje...
To sam puno puta procitao na forumima i mogu samo napisati
da me zalosti da se i danas trazi bivse u sadasnjima(valjda cete razumjeti sto sam htio napisati)...

3) Ovdje izricizo navodi da Humljani postaju Bosnjani

Poslije ovoga stanovnistvo regije postaju Bosnjani jer je najvjerovatnije da su stanovnici prihvatili bosnjanstvo. O tome svjedoce razni dokumenti franjevaca iz Huma(nisam bas siguran ali mislim da je tako) kao i stecci sa ovog podrucja

ali to niposto nije isto kao kada su izumrli bosnjaci katolici i pretvorili se u Arvate...ovo potonje je izdaja...ali ona prva konverzija je sasvim u redu... :?

4) A vidim da su Franjevci poo potrebi agresori sa zapada ,krizari,papinske sluge ali u ovom slucaju su posluzili svrsi...

O tome svjedoce razni dokumenti franjevaca iz Huma(nisam bas siguran ali mislim da je tako) kao i stecci sa ovog podrucja.

Dalje mi se ne da.I ovo je bilo dovoljno
Okej sad si ti onako lijepo to sve predstavio. Ali malo si me pogresno shvatio, bosanski period je jedini relevantan jer je Hercegovina ostala u sklopu bosanske drzave sve do danas. Eto i za Dalmaciju je hrvatski period jedini relevantan a bosanski je proslost isto je sa Hercegovinom.

Bosnjaci katolici su u Hrvate odvojeni propagandom i svemu drugom sto si naveo a nema tragova da su Humljani tjerani u Bosnjane nego je to islo normalnim putem.

Franjevci nisu ikaki agresori, oni su kroz historiju jedni ako ne i najveci "izjavljivaci" bosnjastva sto se moze vidjet u svim njihovim dokumentima pa i danas ima njih kojima je BiH draza od Hrvatske.

Ti hoces jedno te isto da kazes ali navodis to onako lijepo i pismeno ali to nemjenja cinjenicu.
karanana

Post by karanana »

kakva glupa anketa. mjesto da se brinemo o ukidanju imena koje danas pola nase zemlje nosi i koje je stvoreno na genocidu i agresiji, mr. bosnjak predlaze ukidanje necega sto se stotinama godina tako zvalo i sto bi jos vise podijelilo ovu zemlju ne samo po religijskom kljucu nego i unutar samih bosnjaka pa i srba i hrvata
zico

Post by zico »

Bosnjaci katolici su u Hrvate odvojeni propagandom i svemu drugom sto si naveo a nema tragova da su Humljani tjerani u Bosnjane nego je to islo normalnim putem.
Ma kojom propagandom...pa sve nacionalne ideologije su u biti propagande..nadje se neki nacionalno osvijesteni mislilac,smisli
koncept i krene sa propagandom pa ko se primi...
Doba o kojem ti pricas kada su se toboze preobraceni bosanski katolici
pretvorili u Hrvate ,je bilo vrlo nepovoljno za sirenje Hrvatske nacionalne svijesti...Srbi su imali svoju nacionalnu drzvau a AustroUgraska vladavina je radila na integralnom bosnjastvu..Da li ti znaci nesto Benjamin Kallay?
A mr_bosnjak ,sada ti kazem ovo ozbiljno jer sam kod tebe primjetio
da to radis vec duze i radi tvoje osobne srece i da te ne bi ismijavali
u buducnosti nemoj se provaljivati o nacionalnim osjecajima iz srednjeg
vijeka...To tada gotovo da ne postoji!!!
Uh

Post by Uh »

Kako BOSNJACKA nacija nije nikad postojala tako su se danas zapetljali u ovim imenima, jer neznaju kako bi trebalo biti pravilno. BOSNJANI, BOSANCI (staje tu sa Hercegovcima?) Izgledaju kao nepozeljni i toj igri nacionalnosti.

Najbolje bi bilo da se odvoje jedna od druge i da ima svak svoju nacionalnost.
gavrilo

Post by gavrilo »

dalmatinka wrote:
gavrilo wrote: alo ba... dalmacija ce biti bosanska :D
:shock: :? :-?
ma to mi samo da vas spasimo od zabara :D ...
Edna21

Post by Edna21 »

Sandzak ce opet pripadati Bosni....Medjugorje i okolina neka pripada Hrvatskoj a RS ce fino nestati..eto to ja vidim u svojoj kugli
gavrilo

Post by gavrilo »

Edna21 wrote:Sandzak ce opet pripadati Bosni....Medjugorje i okolina neka pripada Hrvatskoj a RS ce fino nestati..eto to ja vidim u svojoj kugli
sta je to neka razmjena izmedju bosne i hrvatske.... hrvatska ustupa sandzak a bosna medjugorje :-)
Prenj

Post by Prenj »

Edna21 wrote:Sandzak ce opet pripadati Bosni....Medjugorje i okolina neka pripada Hrvatskoj a RS ce fino nestati..eto to ja vidim u svojoj kugli
Ostani gdje jesi, molim te.
PR80.

Post by PR80. »

Prenj wrote:
Ostani gdje jesi, molim te.
Fakat me nasmija @Prenj.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Edna21

Post by Edna21 »

gavrilo wrote:
sta je to neka razmjena izmedju bosne i hrvatske.... hrvatska ustupa sandzak a bosna medjugorje :-)
Ma jok fer bi bilo da Medjugorje pripadne Hrvatskoj zbog njegovog znacenja stanovnistvu Hrvatske(katolicima)i onako je hrvatski grad po svemu,a Sandzak je i onako pripadao BIH..i ako je on sad u SICG :D :D :-) :D
Post Reply