Nemash pojma sta propushtash...JD wrote:Haha ma naravno da nisam nego zimi ne vozim previse, niti gdje putujem tako da nema potrebe. Kad zapada snijeg, sacekam 2-3 dana da rasciste ulice i opet mogu normalno voziti..nineac wrote:cuj ne kupujes? Jesil ti od onih sto kazu mogu ja sa ljetnim?
Zimske gume , cijene
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
ado-šampion
Bolje uzmi zimske gume nego da udariš negdje onako lijepo napucan autićJD wrote:Haha ma naravno da nisam nego zimi ne vozim previse, niti gdje putujem tako da nema potrebe. Kad zapada snijeg, sacekam 2-3 dana da rasciste ulice i opet mogu normalno voziti..nineac wrote:cuj ne kupujes? Jesil ti od onih sto kazu mogu ja sa ljetnim?
-
Mason
ako ko ima pametan savjet...trebam neke inforamcije...
Megane-2005,dci 100ks, 16-ke felge...mislim uzeti gume i felge za zimu, znam neki ce reci dobro si se sjetio ali bolje ikad nego nikada...ali neki dan sam otisao do servisa i svi imaju sramotnu cijenu od 136km po celicnoj felgi...znaci vise od 500km samo za felge...
plus mislio sam goodyear UG7 da uzmem, ali to ne dolazi u obzir ako me felge dodju ovoliko...
sada se bavim mislju da vozim na ovim felgama, cesce perem auto, i kupim S3 ali 16ke su nekih 160km u Savi na stupu...UG7 ima ludih cijena, u Buca potoku poslije FDS-a pitam lika kaze 308km komad....
Da li se isplati dati 970 maraka za felge i S3, ili voziti na 16" sa S3...da li je kod dobrog starog huge UG7 jos uvijek jeftin? i da li neko zna gdje ima kupiti a da nije po usima...felge su sa 4 sarafa, pola grada sam presao ali niko nema... bilo kakve info su dobro dosle...hvala...
Megane-2005,dci 100ks, 16-ke felge...mislim uzeti gume i felge za zimu, znam neki ce reci dobro si se sjetio ali bolje ikad nego nikada...ali neki dan sam otisao do servisa i svi imaju sramotnu cijenu od 136km po celicnoj felgi...znaci vise od 500km samo za felge...
sada se bavim mislju da vozim na ovim felgama, cesce perem auto, i kupim S3 ali 16ke su nekih 160km u Savi na stupu...UG7 ima ludih cijena, u Buca potoku poslije FDS-a pitam lika kaze 308km komad....
Da li se isplati dati 970 maraka za felge i S3, ili voziti na 16" sa S3...da li je kod dobrog starog huge UG7 jos uvijek jeftin? i da li neko zna gdje ima kupiti a da nije po usima...felge su sa 4 sarafa, pola grada sam presao ali niko nema... bilo kakve info su dobro dosle...hvala...
-
ado-šampion
Po tvom postu sam zaključio da su felge aluminijske pa zato hoćeš da ih mijenjaš. Ja bih pogledao na nekom od auto-otpada 4 felge (koje bi eventualno "pokrio" ratkapama), pošto ih koristiš samo zimi, i to isključivo 15-ke, pa zatim kupi UG7 195/65 R15T (ovo je i originalna dimenzija guma na Megane-u, a po snijegu je bolje da su gume što uže). Nineac je kod Huge UG6 u toj dimenziji platio, čini mi se, 140 km.
To 136 km za felgu je stvarno pljačka, pa ispade skuplja pita od tepsije!
Ako ne nađeš felge onda bih ti preporučio da voziš na aluminijskim, prije nego da daš 136 maraka za felgu. Opet, kao što rekoh, probaj naći 15 cola.
To 136 km za felgu je stvarno pljačka, pa ispade skuplja pita od tepsije!
Ako ne nađeš felge onda bih ti preporučio da voziš na aluminijskim, prije nego da daš 136 maraka za felgu. Opet, kao što rekoh, probaj naći 15 cola.
-
Mason
da sada imam alu felge...i trazim 15"...i upravo je ta dimenzija koju sam mislio....zanima me je li ko bio kod Huge, da neidem do kiseljaka ako su i tamo 200km i vise kao u Buca cityu...je li ima jos uvijek UG6 ili je za ovu godinu asortiman samo UG7...isplati li se kupiti UG6 za ovu godinu, vjerovatno je i takva bolja od S3
ado predlazes neki otpad ili ono klasika kreni pa negdje ce biti....znam onaj prema aerodromu je velik ima svega...hvala na info...
ado predlazes neki otpad ili ono klasika kreni pa negdje ce biti....znam onaj prema aerodromu je velik ima svega...hvala na info...
-
ado-šampion
UG6 je bolja guma od S3. UG7 u Savi na stupu u dimenziji 175/65 R14 košta 150 KM (toliko je prošle godine bila UG6 u 195/65 R15 dimenziji). Nazovi Savu pa ih pitaj za cijenu a možeš pitati i imaju li još UG6. brojevi su: 033 461 833 i 033 460 226.
U svakom slučaju vidi UG7 ako razlika u cijeni nije prevelika, jer su UG6 prošle godine na testovima prolazile prilično loše, dobivale su samo jednu zvjezdicu od tri (uslovno preporučjivo). A kod Huge su jeftinije nego na stupu (opet nađi broj pa pitaj). Evo ti link, nije tvoja dim. ali može poslužiti da se uvjeriš:
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... ID=63350#0
Uzmi u obzir i Pirelli 190 Snowcontrol, koja je nešto lošija od UG7, ali je bolja od UG6. Ako se zainteresuješ za Pirelli javi da ti pošaljem na pp broj momka koji će ti ih prodati grantovano najjeftinije u BiH.
Evo ti i link za zadnji ADAC-ov test guma u dimeniziji 195/65 R15 T
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... D=127155#0
Što se tiče felgi ne znam tačno na kojem otpadu, kao što si rekao, traži pa ako naiđeš. Probaj i na putu prema Kiseljaku, ima mali milion otpada.
U svakom slučaju vidi UG7 ako razlika u cijeni nije prevelika, jer su UG6 prošle godine na testovima prolazile prilično loše, dobivale su samo jednu zvjezdicu od tri (uslovno preporučjivo). A kod Huge su jeftinije nego na stupu (opet nađi broj pa pitaj). Evo ti link, nije tvoja dim. ali može poslužiti da se uvjeriš:
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... ID=63350#0
Uzmi u obzir i Pirelli 190 Snowcontrol, koja je nešto lošija od UG7, ali je bolja od UG6. Ako se zainteresuješ za Pirelli javi da ti pošaljem na pp broj momka koji će ti ih prodati grantovano najjeftinije u BiH.
Evo ti i link za zadnji ADAC-ov test guma u dimeniziji 195/65 R15 T
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... D=127155#0
Što se tiče felgi ne znam tačno na kojem otpadu, kao što si rekao, traži pa ako naiđeš. Probaj i na putu prema Kiseljaku, ima mali milion otpada.
-
Mason
eh ovako...evo od jutros sam bio kiseljak i hugo i zigi i svi moguci otpadi....uglavnom komentar je jarane/prijatelju nema, novo auto samo u salonu, neces nigdje naci, tu nema pomoci i nisam nasao nigdje...elem znaci ko bude trazio felge nema...kod Huge su UG7 15" 145km, sto mislim da je fantasticna cijena...moja 16" je 260km...sto je puno, ali opet bolje nego po Sa gdje je 300-310km...S3 16" je 168 u Savi na stupu....ostaje taj pirelli 190...
Ado ako moze molim te broj, njegovo ime a ti si pretposatvljam ado
pa da mogu da vidim bar cijenu za 16"...od felgi sam odustao...necu davati 140km za celicnu felgu pa makar...ostaje ili pirelli ili S3...
Ado ako moze molim te broj, njegovo ime a ti si pretposatvljam ado
-
ado-šampion
Poslo sam ti broj i da ja sam Ado. Pošto su ti felge 16 cola ne mogu ti Pirellijevi modeli 190 (tačnije W190), jer je najveća širina tih modela 195 mm (a kod tebe je predpostavljam 205). Ja sam predlagao ove modele za 15-ke. Evo modela koji imaju u 16 cola:
W210 Sottozero (među 4 najbolje na zadnjem ADAC-ovom testu 16 colnih zimskih guma);
W210 Snowsport.
Razlika je što je Snowsport beskompromisno prilagođena vožnji po snijegu, zbog čega je lošija po suhom i po mokrom, a kod nas rijetko ima snijega po cestama. A i cijena Snowsporta je veća. Dakle, Sottozero ako mene pitaš. Ako ti bude nudio Direzzionale ili tako nešto, to je stari model. Traži mu gume ne starije od 6 mjeseci.
Ako ikako možeš nemoj uzimati Savu, jer Savine gume počinju neugodno lupati nakon približno 20 hiljada km, a znaju se pojaviti i "bubrezi" (meni nakon 15 hiljada i nisam jedini). Pirelli će te pouzdano služiti 40-50 hiljada km.
I zapamti: Najlošija zimska guma bolja je od najbolje ljetne kada temperatura padne ispod 5 stepeni (neki kažu ispod 7, ali to je već upitono). Dakle, bolje Sava (neću da kažem da je najlošija) nego da voziš na ljetnim, posebno što imaš novo i skupo auto.
W210 Sottozero (među 4 najbolje na zadnjem ADAC-ovom testu 16 colnih zimskih guma);
W210 Snowsport.
Razlika je što je Snowsport beskompromisno prilagođena vožnji po snijegu, zbog čega je lošija po suhom i po mokrom, a kod nas rijetko ima snijega po cestama. A i cijena Snowsporta je veća. Dakle, Sottozero ako mene pitaš. Ako ti bude nudio Direzzionale ili tako nešto, to je stari model. Traži mu gume ne starije od 6 mjeseci.
Ako ikako možeš nemoj uzimati Savu, jer Savine gume počinju neugodno lupati nakon približno 20 hiljada km, a znaju se pojaviti i "bubrezi" (meni nakon 15 hiljada i nisam jedini). Pirelli će te pouzdano služiti 40-50 hiljada km.
I zapamti: Najlošija zimska guma bolja je od najbolje ljetne kada temperatura padne ispod 5 stepeni (neki kažu ispod 7, ali to je već upitono). Dakle, bolje Sava (neću da kažem da je najlošija) nego da voziš na ljetnim, posebno što imaš novo i skupo auto.
-
ado-šampion
Ako ti je do dizajna pogledaj Vredsteinove gume. Njih dizajnira Guigaro.
-
nineac
Kakve veze ima vizuelni izgled sa stvarnim mogucnostima gume?
Po mom misljenju Sava je odlicna guma za manja auta, i auta tipa Golf III pa i IV. Medjutim s gume u dimeziji 205/55 R16 su se pojavile s rzalogom. Sve jaci kocioni sistemi, kapacitetnia podvozja automobila trzila su i jace i kapacitetniej gume.
Ako uzmes 205/55 R16 imas ti veliki izborguma. Ja sam imao jedno vrijeme Hankook zimske gume, i vjeruj mi jaro da po snijegu nista ne zaostaju za "poznatijim" takodje imaju izuzetno nizak otpor kotrljanja. Mana im je bila samo po vlaznoj cesti, tj. kada ona rosa padne.
Nemoj imati nikakvih predrasuda prema Pirelliju. To su strasne gume. Takodje Dunlop je izuzetno kvalitetan
Koju god zimsku gumu uzmes (ali izbjegavaj Kumho) neces se zeznuti! Kao sto rece ado, najlosija je bolja od najbolje ljetne zimi!
Po mom misljenju Sava je odlicna guma za manja auta, i auta tipa Golf III pa i IV. Medjutim s gume u dimeziji 205/55 R16 su se pojavile s rzalogom. Sve jaci kocioni sistemi, kapacitetnia podvozja automobila trzila su i jace i kapacitetniej gume.
Ako uzmes 205/55 R16 imas ti veliki izborguma. Ja sam imao jedno vrijeme Hankook zimske gume, i vjeruj mi jaro da po snijegu nista ne zaostaju za "poznatijim" takodje imaju izuzetno nizak otpor kotrljanja. Mana im je bila samo po vlaznoj cesti, tj. kada ona rosa padne.
Nemoj imati nikakvih predrasuda prema Pirelliju. To su strasne gume. Takodje Dunlop je izuzetno kvalitetan
Koju god zimsku gumu uzmes (ali izbjegavaj Kumho) neces se zeznuti! Kao sto rece ado, najlosija je bolja od najbolje ljetne zimi!
-
Vozdra_123
dobar website za research
http://www.tirerack.com
ima li ko iskustva sa dunlop graspic??
te sam narucio pa cekam da ih monitiram na auto...
neko gore spomenu bridgestone blizzak
cuo sam da su dosta dobre prvu sezonu ali poslije se brzo potrose, znaci nisu vrijedne poslije....
http://www.tirerack.com
ima li ko iskustva sa dunlop graspic??
te sam narucio pa cekam da ih monitiram na auto...
neko gore spomenu bridgestone blizzak
cuo sam da su dosta dobre prvu sezonu ali poslije se brzo potrose, znaci nisu vrijedne poslije....
-
Vozdra_123
ova ti je dobraAnell wrote:Ne znam od kakvih je komponenata napravljena, ja mislim na dizajnerski igled gume, koja izgleda mocno!