kindze i pimpek
-
edu
veliki strumfe..ja bih bio sretan i veoma zadovoljan kad bi danasnja djeca znala ko su ljudi koje si spomenuo..ubi nas neprosvjecenost..ali nismo jedini..sto ne treba da nas tjesi..naprotiv...
kasetofon..kada se naucis kulturi dijaloga onda mozemo nastaviti diskusiju...
-
kasetofon
kad se ne budes izvlacio iz razgovora (u kojem si postao svjestan da nisi u pravu) na tako jeftin nacin, nastavicemoedu wrote:veliki strumfe..ja bih bio sretan i veoma zadovoljan kad bi danasnja djeca znala ko su ljudi koje si spomenuo..ubi nas neprosvjecenost..ali nismo jedini..sto ne treba da nas tjesi..naprotiv...
p.s. saznace ko su ti ljudi, ako im bude stajao spomenik kod predsjednistva. Zato i kazem da postoje prioriteti, a pimpek nije jedan od njih.
- manijak1
Malo je reći da su i Bodo Kovačević i ostali članovi Indexa - zaboravljeni
-
samvan
Ljudi,kako cete poredit al'dina i Pimpeka,ok al'dino nije los,al koliko je ljudi u bosni i diaspori culo za njega a koliko za davorina?al'dino je lokalni pjevac, koji ce se slusat neko vrijeme i onda ce nestat,kako to obicno biva,a pimpek je Pjevac, koga ce slusat naredne generacije, Pa eto,cak i na Al'dinovom Hayatu kako to vi kazeze rekose juce pravo lijepe rijeci o Mirzi i Davorinu. Ne znam bil ikad tako o Al'dinu. Ima jos nesto, sta je bilo sa naslednjicima Mirze. Danko pobjeze iz KK Bosne, jer nije dobio pravu sansu. Kako ce je dobit, kad su vazniji neki Wiliams i tako, dobro je sto je i Markovic nije otisao. Ne bi me zacudilo da Danko zaigra za Sloveniju, nije ni prvi ni zadnji. A da ne pricam o njegovom bratu...
- manijak1
Oženio bih te ........A wrote:Davorin je bio pjevac, zabavljac. Od svog posla je komotno zivio, dobro se zabavljao i jos je ostavio trag u sjecanju generacija Sarajeva. Ali ne vidim to nesto sto od njega cini covjeka za neki veliki pomen. Osim nostalgije onih koji misle da sve sto su nekad dozivljavali vrijedi muzejskog prostora i pokoje knjige istorije. To je bilo nase vrijeme, proslo je i to sto je nama bilo jedino, jedinstveno i divno, ne znaci da je po nekim (doduse nepostojecim) opstim kriterijima znacajno, te da je u naslijedje novim generacijama ostavilo nesto veliko. Tek spomen.
Idem za Mirzu, izuzetnog sportasa, dobrog kockara, dobrog kafanskog druga. Slava mu i hvala, ali ... ne vidim sta je to veliko Mirzino naslijedje, niti kulturno, niti materijalno, nista osim uspomena na utakmice na kojim smo se osjecali sampioni svijeta.
-
Prenj
Shit of the weekkasetofon wrote:e stvarno vas ne kontam... vas "stare sarajelije"... nostalgicare.
Ako malo prohodate svojim gradom, vidjecete da samo pimpek i kindze imaju spomenik u ovom gradu.... ako sam malo i pretjero, pa se neko sjeti jos jednog, onda sigurno stoji tvrdnja da samo oni imaju spomenik podignut poslije rata.
Pa dobro, ne kazem da oni nisu bitni... ali bas da su prvi na spisku??!
I jos kad im se napravi spomenik nadju se "gradska raja" da kazu kako smo zaboravili svoje stare legende.
Zar ne bi bilo ljepse da je podignut neki spomenik palom borcu ili tako nesto, pa da ispostujemo sve ljude koji su poginuli u odbrani naseg grada... bar nakon 10 godina da ih se sjetimo. Ili npr. Isa-begu Isakovicu, pa da spomenemo osnivaca ovog grada negdje, a samim tim i obiljezimo svoju tradiciju.
A kad ispucamo sve prioritete, nemam nista protiv da se i ovoj dvojici, a i al'dinu digne spomenik.
-
FortunaBela
Kakvi roditelji, takva djeca....edu"]veliki strumfe..ja bih bio sretan i veoma zadovoljan kad bi danasnja djeca znala ko su ljudi koje si spomenuo..ubi nas neprosvjecenost..ali nismo jedini..sto ne treba da nas tjesi..naprotiv...
-
stella_sa
Ne zelim biti pogresno shvacena, tako da se odmah ogradim, i ja bih voljela da je Danko ostao u Bosni. Medjutim, da li je iko pomislio da taj isti Danko mozda i nije bog zna kakav igrac, dobar jeste ali ima ih jos takvih. Niko se ne trza sto Zimic sjedi na klupi a mnogi smatraju da je jako talentovan, ali...on je Zimic a ne Delibasic. A sto se Daria tice, koliko znam on se povrijedio pa mu je karijera krenula silaznom putanjom a kada je poceo igrati Bosne nije bilo na mapi pa se niko nije bunio sto ne igra u njoj. Mrzim samo to sto kod nas sve ide "po babi i stricevima". Ako je Mirza bio to sto je bio, to definitivno nije garancija da su i njegovi sinovi super talenti.samvan wrote:Danko pobjeze iz KK Bosne, jer nije dobio pravu sansu. Kako ce je dobit, kad su vazniji neki Wiliams i tako, dobro je sto je i Markovic nije otisao. Ne bi me zacudilo da Danko zaigra za Sloveniju, nije ni prvi ni zadnji. A da ne pricam o njegovom bratu...
-
edu
vaznije je izgleda spomenuti "dobrog kockara" negoli klupskog prvaka europe..(uz varajica i..naravno bosu najzasluzniji..)..vaznije je spomenuti da je volio popiti negoli to da je madrid dizao na noge..covjek je bio klupski prvak europe..prvak svijeta sa bivsom reprezentacijom..osvojio sve sto se osvojiti moglo..al' jok..mirza nam nije nista ostavio u naslijedje..osim vjerovatno jedine titule klupskog europskog prvaka..8. mjesta na ep u njemackoj..(danas ne mozemo proci prvi krug..)..lijepo je biti veliki igrac..bio je to i varajic..slazem se..ali je jos ljepse biti i veliki igrac i veliki covjek..mirza je to pokazao bezbroj puta..npr. odbijanjem poziva bivsih saigraca iz reala da dodje kod njih za vrijeme agresije na nasu drzavu..ostao je u svom gradu..(znam..rodjen je u tuzli..ali je uvijek govorio da je sarajevo njegov grad..)..sa svojim pjevacem..sa svojim kemom..al' dzaba mu sve..bio je kockar i alkoholicar...A wrote:Davorin je bio pjevac, zabavljac. Od svog posla je komotno zivio, dobro se zabavljao i jos je ostavio trag u sjecanju generacija Sarajeva. Ali ne vidim to nesto sto od njega cini covjeka za neki veliki pomen. Osim nostalgije onih koji misle da sve sto su nekad dozivljavali vrijedi muzejskog prostora i pokoje knjige istorije. To je bilo nase vrijeme, proslo je i to sto je nama bilo jedino, jedinstveno i divno, ne znaci da je po nekim (doduse nepostojecim) opstim kriterijima znacajno, te da je u naslijedje novim generacijama ostavilo nesto veliko. Tek spomen.
Idem za Mirzu, izuzetnog sportasa, dobrog kockara, dobrog kafanskog druga. Slava mu i hvala, ali ... ne vidim sta je to veliko Mirzino naslijedje, niti kulturno, niti materijalno, nista osim uspomena na utakmice na kojim smo se osjecali sampioni svijeta.
-
samvan
Slazem se ali ipak, koliko talenata je tako Bosna prodala ili propustila, od Rizvica u kosarci do Ibrahimovica u fudbalu. Ja bi ipak dao malo vecu minutazu Danku, ako je talenat nek to pokaze ako ne, nikom nista, ali ako sjedi na klupi to ne moze pokazati.stella_sa wrote:samvan wrote: Ako je Mirza bio to sto je bio, to definitivno nije garancija da su i njegovi sinovi super talenti.
Sto se tice spomenika, ja bi ga napravio i Osimu i Losi i Jergovicu i Tanjevicu ali oni su jos zivi,obicno se pravi spomenik onima koji su vec rahmetli.
-
da pamtis
Prenj wrote:Shit of the weekkasetofon wrote:e stvarno vas ne kontam... vas "stare sarajelije"... nostalgicare.
Ako malo prohodate svojim gradom, vidjecete da samo pimpek i kindze imaju spomenik u ovom gradu.... ako sam malo i pretjero, pa se neko sjeti jos jednog, onda sigurno stoji tvrdnja da samo oni imaju spomenik podignut poslije rata.
Pa dobro, ne kazem da oni nisu bitni... ali bas da su prvi na spisku??!
I jos kad im se napravi spomenik nadju se "gradska raja" da kazu kako smo zaboravili svoje stare legende.
Zar ne bi bilo ljepse da je podignut neki spomenik palom borcu ili tako nesto, pa da ispostujemo sve ljude koji su poginuli u odbrani naseg grada... bar nakon 10 godina da ih se sjetimo. Ili npr. Isa-begu Isakovicu, pa da spomenemo osnivaca ovog grada negdje, a samim tim i obiljezimo svoju tradiciju.
A kad ispucamo sve prioritete, nemam nista protiv da se i ovoj dvojici, a i al'dinu digne spomenik.

-
edu
profesionalno sam se bavio kosarkom dugo vremena tako da znam sta su onoj ekipi bosne znacili kindze i varajic..ne moze se za jordana reci jednostavno on je bio jedan od clanova bullsa..jordan je bio sve..najbolji..mirza je bio vodja..mirza je bio gospodin sa loptom..svima su zvizdali ali mirzi nisu..svakoga su pljuvali ali mirzu nisu..jeste bio jedan od mnogih kojih su ostali u sarajevu..(iako bih volio cuti neko ime tih velikih sarajlija koji su ostali a imali su ponude..)..meni je svako ko je ostao u sarajevu a mogao je zbrisati veoma drag..ja volim tifu..jer nije lako bilo biti mladen 92..93.. u sarajevu..tifu su i sutali..nema sta mu nisu radili..ali on je za mene velik..lako je bilo pjevati iz zagreba "mene metak nece"..i na koga konkretno mislis da je marginalizovan jer nije "nas"..(tj. vasA wrote:Edu, on je bio jedan od clanova tima koji je donio tu titulu. I na tome im svima hvala. Ja sam bas ta generacija koja se osjecala .... ma ne znam ti ni opisati kako, kad smo docekivali reprezentaciju u Titovoj. Opet, bio je jedan od mnogih koji su ostali u Sarajevu, kad su ih zvali vani (eh, da ti ne nabrajam imena velikih Sarajlija koji su ostali iz neke ljubavi prema Sarajevu, a mogli su otici, pozivani na razne univerzitete i atraktivna mjesta, a sad su marginalizovani jer nisu "nasi"). I na tome mu hvala i svaka cast.
I naravno da treba nesto nazvati po Mirzi, negdje staviti neki spomenik. Ali ne treba pretjerivati i u njemu traziti nesto vise nego sto jeste.[/b]
mirza je dobio sto zasluzuje..dobio je spomenik..ti mozes reci "negdje neki"..ili jednostavno spomenik..isto ti ga dodje..dobio je dvoranu (kao i d. petrovic u hrvatskoj)..mirza je bio i ostao velik...
PS. niko ne pretjeruje i ne trazi u njemu nesto vise..on sam je bio to nesto vise...
-
maher
mislim da ovaj spomenik nije postavljen mirzi kao velikom igracu i davoru kao velikom pjevacu. meni se cini vise da je to spomenik njihovoj ljudskosti sa svim njihovim manama i vrlinama i nesavrsenostima. cini mi se da je to spomenik i jednoj generaciji koja polako nestaje. mozda je to i spomenik nostalgiji. puno se moze naci razloga i za njihovo osporavanje i za njihovo velicanje, ali njihov duh je ono sto ce ostati. ne bih ulazio u to da li ima zasluznijih i vaznijih, da li ima kriterija ili ne, ali sam siguran da oni nikad nisu ni sanjali da ce ispred fisa biti njihov spomenik. siguran sam da bi prvi pokrenuli zajebanciju na svoj racun u vezi spomenika. drago mi je sto taj spomenik postoji, ali njihov duh, nacin zivota i razmisljanja cini mi se da je bio upravo protiv tog kulta spomenika. nadam se da i taj duh koji su oni sirili nije sa ovim spomenikom zazidan.
nekad mi se cini i da je to spomenik onim zivim, cuvarima tekovina, koji se vrte oko fisa. a i nisu neki ljudi.
nekad mi se cini i da je to spomenik onim zivim, cuvarima tekovina, koji se vrte oko fisa. a i nisu neki ljudi.
- Vodenjak
Mozda je veci problem u tome sto ti u stvari ne mozes da shvatis kolika su dva borca bila upravo ta dva covjeka koji su dobili spomenik!kasetofon wrote:slazem se, ali tako mozemo u krug sto godina. Ako vec pravimo spomenike, i trosimo prae na njih umjesto na mjesta stanovanj i hranu, onda bar da dizemo spomenike onim koji su ih vise zasluzili. Ti odmah seres po Tihicu i mjesas visoku politiku u ovo, a ja sam zbog takvih i rekao "palom borcu". Zao mi je ako si se nasao uvrijedjen time. Moze umjesto palog porca, da bude poginuli djecak.edu wrote:
A sto se al'dina tice... pa trebao bi da skontas da je i pimpek imao svoj hayat, kao sto al'dino ima svoj. vrijeme ce pokazati ciji je bio jaci.
A i nema ih vise, na zalost...
- danas
ne znam, mozda je poenta u onom protiv cega su se borili onda?A wrote:Molim te meni objasni - u cemu su toliki borci bili i za sta su se izborili?Vodenjak wrote:Mozda je veci problem u tome sto ti u stvari ne mozes da shvatis kolika su dva borca bila upravo ta dva covjeka koji su dobili spomenik!
A i nema ih vise, na zalost...![]()
Da se razumijemo - cijenim umjetnika, cijenim sportistu, ljudi su mog vremena. Samo ne vidim - za sta su se borili.
-
rei
edu wrote:profesionalno sam se bavio kosarkom dugo vremena tako da znam sta su onoj ekipi bosne znacili kindze i varajic..ne moze se za jordana reci jednostavno on je bio jedan od clanova bullsa..jordan je bio sve..najbolji..mirza je bio vodja..mirza je bio gospodin sa loptom..svima su zvizdali ali mirzi nisu..svakoga su pljuvali ali mirzu nisu..jeste bio jedan od mnogih kojih su ostali u sarajevu..(iako bih volio cuti neko ime tih velikih sarajlija koji su ostali a imali su ponude..)..meni je svako ko je ostao u sarajevu a mogao je zbrisati veoma drag..ja volim tifu..jer nije lako bilo biti mladen 92..93.. u sarajevu..tifu su i sutali..nema sta mu nisu radili..ali on je za mene velik..lako je bilo pjevati iz zagreba "mene metak nece"..i na koga konkretno mislis da je marginalizovan jer nije "nas"..(tj. vasA wrote:Edu, on je bio jedan od clanova tima koji je donio tu titulu. I na tome im svima hvala. Ja sam bas ta generacija koja se osjecala .... ma ne znam ti ni opisati kako, kad smo docekivali reprezentaciju u Titovoj. Opet, bio je jedan od mnogih koji su ostali u Sarajevu, kad su ih zvali vani (eh, da ti ne nabrajam imena velikih Sarajlija koji su ostali iz neke ljubavi prema Sarajevu, a mogli su otici, pozivani na razne univerzitete i atraktivna mjesta, a sad su marginalizovani jer nisu "nasi"). I na tome mu hvala i svaka cast.
I naravno da treba nesto nazvati po Mirzi, negdje staviti neki spomenik. Ali ne treba pretjerivati i u njemu traziti nesto vise nego sto jeste.[/b])...
mirza je dobio sto zasluzuje..dobio je spomenik..ti mozes reci "negdje neki"..ili jednostavno spomenik..isto ti ga dodje..dobio je dvoranu (kao i d. petrovic u hrvatskoj)..mirza je bio i ostao velik...
PS. niko ne pretjeruje i ne trazi u njemu nesto vise..on sam je bio to nesto vise...
edu... slazem se s tobom , eto vidis i ja , lijepo si ovo napisao
Last edited by rei on 21/10/2005 14:28, edited 1 time in total.
-
edu
borac mozes biti i bez puske..boriti se mozes za svoju drzavu na vise nacina..mirza je to radio na terenu..nije otisao u partizan kad su ga molili..nije..ostao je u bosni..nije k'o supak bregovic sutio ili rekao svako svakog napada..krivi su svi..nije..nego je ostao i rekao cetnici nas napadaju..jna je agresor..spanski novinari su u ratu dolazili i pisali tekstove o njemu..i danas imam kuci fotografiju iz novina..mirza..danko..kemo i jedan od boraca armije bih..borio se..bio je na pravoj strani..starni istine..strani zrtve..brega je umjetnik ali je supak..mirza je umjetnik s loptom ali je i gospodin..savo milosevic je dobar fudbaler ali je supak..sergej barbarez je umjetnik s loptom ali je i gospodin..svi su oni bosanci..ali samo dvojica se ponose s tim..nazalost jedan od te dvojice nije medju zivim...A wrote:Molim te meni objasni - u cemu su toliki borci bili i za sta su se izborili?Vodenjak wrote:Mozda je veci problem u tome sto ti u stvari ne mozes da shvatis kolika su dva borca bila upravo ta dva covjeka koji su dobili spomenik!
A i nema ih vise, na zalost...![]()
Da se razumijemo - cijenim umjetnika, cijenim sportistu, ljudi su mog vremena. Samo ne vidim - za sta su se borili.
svi smo mi mogli pobjeci i prati guzice babama u njemackoj..mirza je mogao pobjeci i imati sve u madridu..ali on to nije htio..ostao je ovdje da se bori..na svoj nacin..zajedno sa kemom..davorom..tifom..avdom..bodom..zajedno sa nama...