A moze se broj ljudi povecati za jos 5 milijardi ako vjerujes u onoga gore on to brzo nastanca a ako ne vjerujes onda zamisli veliko skladiste a kad dodje do nestasice vazda ima nekih poplava zemljotresa ratovagandhi wrote:Nakon smrti duša odlazi na Ahiret.
A ovi što vjeruju u inkarnaciju se obično prospu nakon pitanja, kako to da duše 'prelaze' iz tijela u tijelo, a broj ljudi se u zadnjih 100 godina povećao za 5 milijardi?!
Reinkarnacija ili drugi svijet?
-
halo
- Fair Life
Vracala se kuci neka starica kasno, vec je noc poodmakla... i pored groblja zastane sa osjecajem nelagode, misleci se... da li da prodje putem ili da saceka da neko naidje... pa da zajedno putem produze dalje.Kick off wrote:ne vjerujem u reinkarnaciju .... kao ni u ziivot poslije smrti ...
Dok se ona krzmala... hocu-necu, naidje nekakav covjek. Bakica onako sva zbunjena zapita: "Prijatelju mogu li s vama pored groblja... nekako mi se ledi krv u zilama... od straha."
"Nema problema gospodjo, samo naprijed", odvrati joj covjek sa umirujucim rjecima i sa osmijehom na usnama. Bakica, malo osokoljena iznenadnim drustvom, pobrza da ga sustigne...
Sustize ga starica i uhvati korak da bi bila rame uz rame sa nepoznatim... U tom momentu nepoznati muskarac uhvati bakicu ispod ruke da je dodatno ohrabri i prozbori:
"Znam ja gospodjosta je strah veoma dobro. I sam sam ponekad osjecao nelagodu prolazeci pored ovog istog groblja... i cesto sam se zagledao putem da li ce ko naici, jer udvoje je lakse...
Istina... to se sve desavalo davno... jako davno, u vrijeme kad sam bio ziv."
Starica zakovrnu ocima... zemlja je zivu nije docekala.
PS__Da li ce i bakica sacekivati putnike namjernike nocu pored puta da ih oslobodi straha od blizine groblja.
-
gandhi
Eh vidiš, 'Onaj gore' je stvorio prvog i sve ostale pa je u stanju da stvori i koliko hoće milijardi.halo wrote:A moze se broj ljudi povecati za jos 5 milijardi ako vjerujes u onoga gore on to brzo nastanca a ako ne vjerujes onda zamisli veliko skladiste a kad dodje do nestasice vazda ima nekih poplava zemljotresa ratovagandhi wrote:Nakon smrti duša odlazi na Ahiret.
A ovi što vjeruju u inkarnaciju se obično prospu nakon pitanja, kako to da duše 'prelaze' iz tijela u tijelo, a broj ljudi se u zadnjih 100 godina povećao za 5 milijardi?!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Bosanac sa dna kace
ooooooooojjj koji crnjak!!!Fair Life wrote:Vracala se kuci neka starica kasno, vec je noc poodmakla... i pored groblja zastane sa osjecajem nelagode, misleci se... da li da prodje putem ili da saceka da neko naidje... pa da zajedno putem produze dalje.Kick off wrote:ne vjerujem u reinkarnaciju .... kao ni u ziivot poslije smrti ...
Dok se ona krzmala... hocu-necu, naidje nekakav covjek. Bakica onako sva zbunjena zapita: "Prijatelju mogu li s vama pored groblja... nekako mi se ledi krv u zilama... od straha."
"Nema problema gospodjo, samo naprijed", odvrati joj covjek sa umirujucim rjecima i sa osmijehom na usnama. Bakica, malo osokoljena iznenadnim drustvom, pobrza da ga sustigne...
Sustize ga starica i uhvati korak da bi bila rame uz rame sa nepoznatim... U tom momentu nepoznati muskarac uhvati bakicu ispod ruke da je dodatno ohrabri i prozbori:
"Znam ja gospodjosta je strah veoma dobro. I sam sam ponekad osjecao nelagodu prolazeci pored ovog istog groblja... i cesto sam se zagledao putem da li ce ko naici, jer udvoje je lakse...
Istina... to se sve desavalo davno... jako davno, u vrijeme kad sam bio ziv."
Starica zakovrnu ocima... zemlja je zivu nije docekala.
PS__Da li ce i bakica sacekivati putnike namjernike nocu pored puta da ih oslobodi straha od blizine groblja.
-
~ani
Ja nisam zicer odredjena po ovom pitanju, no vise sam za da to da (re)inkarnacija jeste realnost nego da je fikcija.
Klinicka smrt i iskustva te vrste - davno sam citala knjigu "Zivot poslije zivota" u kojoj su publicirana iskustva ljudi u ovim situacijama, van tijela na operacionom stolu i sl. No ne vidim uopste kako to povezujete s mogucim lancem inkarnacije.
Lijepi pozdrav,
~ani
Sasvim pogresno. Religije koje drze do procesa inkarnacije ne podvlace da se radi ekskluzivno o situaciji covjek-covjek, no i druga ziva, a moze biti i neziva, po nama, bica.O ovom potonjem sl. sam manje informisana. Da je prica tek covjek-covjek je smijesna jer bi po tome mi ljudi em bili superiorni u Univerzumu (sto je smijesno) em uzasno esencijalno razliciti od ptice, mrava, vlati trave i sl (a sto definitivno nije tacno).halo wrote: Ja mislim da je reinkarnacija moguca samo covjek -covjek a ne neke zivotinje travke i sl![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Opet isto osnovno neznanje religioznih postavki pojedinih istocnih varijanti. Uh. Ukoliko se mrav reiknarnira kao covjek, slon, stanovnik neke druge dimenzije ili galaksije - imas vrlo jednostavno objasnjenje zasto, tj. bolje da kazem kako se br ljudi (Covjek - kako to godro zvuci) na Zemlji povecava. Mozda je ovo samo tranzit, cistiliste za dalje, kuzis? Mozda i nije. Ovo posljednje tek je licna i sasvim trenutacna umna spekulacija.gandhi wrote:...A ovi što vjeruju u inkarnaciju se obično prospu nakon pitanja, kako to da duše 'prelaze' iz tijela u tijelo, a broj ljudi se u zadnjih 100 godina povećao za 5 milijardi?!
Klinicka smrt i iskustva te vrste - davno sam citala knjigu "Zivot poslije zivota" u kojoj su publicirana iskustva ljudi u ovim situacijama, van tijela na operacionom stolu i sl. No ne vidim uopste kako to povezujete s mogucim lancem inkarnacije.
Lijepi pozdrav,
~ani
-
Sarafcina
ovo je jedini nacin da~ani wrote:Ja nisam zicer odredjena po ovom pitanju, no vise sam za da to da (re)inkarnacija jeste realnost nego da je fikcija.
Sasvim pogresno. Religije koje drze do procesa inkarnacije ne podvlace da se radi ekskluzivno o situaciji covjek-covjek, no i druga ziva, a moze biti i neziva, po nama, bica.O ovom potonjem sl. sam manje informisana. Da je prica tek covjek-covjek je smijesna jer bi po tome mi ljudi em bili superiorni u Univerzumu (sto je smijesno) em uzasno esencijalno razliciti od ptice, mrava, vlati trave i sl (a sto definitivno nije tacno).halo wrote: Ja mislim da je reinkarnacija moguca samo covjek -covjek a ne neke zivotinje travke i sl![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Opet isto osnovno neznanje religioznih postavki pojedinih istocnih varijanti. Uh. Ukoliko se mrav reiknarnira kao covjek, slon, stanovnik neke druge dimenzije ili galaksije - imas vrlo jednostavno objasnjenje zasto, tj. bolje da kazem kako se br ljudi (Covjek - kako to godro zvuci) na Zemlji povecava. Mozda je ovo samo tranzit, cistiliste za dalje, kuzis? Mozda i nije. Ovo posljednje tek je licna i sasvim trenutacna umna spekulacija.gandhi wrote:...A ovi ¹to vjeruju u inkarnaciju se obièno prospu nakon pitanja, kako to da du¹e 'prelaze' iz tijela u tijelo, a broj ljudi se u zadnjih 100 godina poveæao za 5 milijardi?!
Lijepi pozdrav,![]()
~ani
ucini
ako je uopste bila o zabi i rodi
a i ona princezu zabcu dobija na smislu
- stella_k
De Ani, nemoj nam Sarafa, on nas super zabavlja uvijek.[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/patsak.gif[/img]~ani wrote:Saraf, de malo obnovi taj svoj PRA'OPIS![]()
![]()
![]()
Do tad nemam sta raspravljati s tobom.
-
Sarafcina
~ani wrote:Saraf, de malo obnovi taj svoj PRA'OPIS![]()
![]()
![]()
do tada
a naravno izvinjenje sto fali gomila slova i razmaka
nezgodan polozaj sa nezgodnim kompom
-
Sarafcina
ma to ona vise zbog zaboravljanja na jednacenje po mjestu zvucnostistella_k wrote:De Ani, nemoj nam Sarafa, on nas super zabavlja uvijek.[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/patsak.gif[/img]~ani wrote:Saraf, de malo obnovi taj svoj PRA'OPIS![]()
![]()
![]()
ali srecom ni ja nju nisam pitao nista o masini na kojoj sve to kuca
a vjerujem da bi se dobro ismijali da ja pocnem primjecivati
ali, kao sto rekoh
ljudima se ne svidi ono sto procitaju
e onda bi bila komendija
-
Sarafcina
stella_k wrote:Haj bolan Saraf, ne zanovijetaj.
Kako Sarafologija (pazi, veliko slovo)??
cuj ne zanovjetaj
pa napada me
sarafologija (ASKDJFCNKLASLKDDASLKDJASLKDJSALDKJ eto ti koliko hoces velikih slova
radi ko i astrologija
da sam prije znao ...
lijecio bih hormonskim injekcijama uz pomoc sarafologije
-
~ani
Ej Saraf, to sto si naucio neke osnove u skoli - izrazavanja i sl., pa ih sad ne koristis u svakodnevnici puno kazuje o tebi. Da si procitao vise knjiga me bi ti se dogodilo 'zaboravljanje'. Znas, to udje u automatizam kod urbane populacije. Stamparske greske su jedno, polupismenost nesto sasvim drugo. Kad se komunikacije odvija putem pisanog texta nekima smeta na uz glagole, nekima ne. Kad je tema ozbiljna, kao ova vezano za religijska shvatanja ljudi, drzim do postovanja iste, kao i to toga da s nekim ko je upucen i pristojno obrazovan hocu govorit a s nekim ne. Nisam fan gubljenja vremena
Oki. Zabavu vam necu kvarit. Neko zeli saznat nesto, a neko tek lupetat po svom...
SVAKI ZABAC VIDI SVIJET IZ SVOJE BARE
KAKO MU DOKAZAT DA POSTOJI OKEAN????????????????

Oki. Zabavu vam necu kvarit. Neko zeli saznat nesto, a neko tek lupetat po svom...
KAKO MU DOKAZAT DA POSTOJI OKEAN????????????????
-
Sarafcina
~ani wrote:Ej Saraf, to sto si naucio neke osnove u skoli - izrazavanja i sl., pa ih sad ne koristis u svakodnevnici puno kazuje o tebi. Da si procitao vise knjiga me bi ti se dogodilo 'zaboravljanje'. Znas, to udje u automatizam kod urbane populacije. Stamparske greske su jedno, polupismenost nesto sasvim drugo. Kad se komunikacije odvija putem pisanog texta nekima smeta na uz glagole, nekima ne. Kad je tema ozbiljna, kao ova vezano za religijska shvatanja ljudi, drzim do postovanja iste, kao i to toga da s nekim ko je upucen i pristojno obrazovan hocu govorit a s nekim ne. Nisam fan gubljenja vremena![]()
KAKO MU DOKAZAT DA POSTOJI OKEAN????????????????![]()
![]()
da da da
i meni smeta stosta
ali ja se obicno bavim temom
a ako ti nije do skretanja teme
a nakon svega, ja nisam ni htio da raspravljam o reinkarnaciji
Ko hoce da prica, bujrum
jer svrha jezika i pravila je razumijevanje
- stella_k
Hajde Ani, nemoj da si na kraj srca, pa sto nas odmah u baru potopi!~ani wrote:Ja nisam zicer odredjena po ovom pitanju, no vise sam za da to da (re)inkarnacija jeste realnost nego da je fikcija.
Religije koje drze do procesa inkarnacije ne podvlace da se radi ekskluzivno o situaciji covjek-covjek, no i druga ziva, a moze biti i neziva, po nama, bica.O ovom potonjem sl. sam manje informisana. Da je prica tek covjek-covjek je smijesna jer bi po tome mi ljudi em bili superiorni u Univerzumu (sto je smijesno) em uzasno esencijalno razliciti od ptice, mrava, vlati trave i sl (a sto definitivno nije tacno).
Opet isto osnovno neznanje religioznih postavki pojedinih istocnih varijanti. Uh. Ukoliko se mrav reiknarnira kao covjek, slon, stanovnik neke druge dimenzije ili galaksije - imas vrlo jednostavno objasnjenje zasto, tj. bolje da kazem kako se br ljudi (Covjek - kako to godro zvuci) na Zemlji povecava. Mozda je ovo samo tranzit, cistiliste za dalje, kuzis? Mozda i nije. Ovo posljednje tek je licna i sasvim trenutacna umna spekulacija.
Lijepi pozdrav,![]()
~ani
Milsim da nisi u pravu kada govoris da se neki "nizi oblik zivota" (sa ovim ne mislim nista negativno) kao recimo leptir, konj, deva ili slon moze inkarnirati u covjeka jer postoji esencijalna razlika. Vjerujem da ti je poznato da je covjekovo bice sastavljeno od sedam clanova: fizicko tijelo, etersko tijelo, astralno tijelo i Duh (neki ga zovu dusa)...ostala tri elementa su vezana iskljucivo za duhovni svijet i nisu nam zanimljivi u ovoj diskusiji. Biljke, zivotinje i minerali takodjer (na ovom nivou) posjeduju fizicko tijelo, etersko i astralno ali im nedostaje onaj kljucni element i najvazniji a to je Duh i mislim da se iz tog razloga ne mogu inkarnirati u covjeka. Po ovom se moze vidjeti da su biljni, zivotinjski i mineralni svijet ucinili veliku zrtvu za bivstvovanje covjeka jer su oni, grubo gledano, u ovoj fizickoj emanaciji u sluzbi covjeka. S toga smatram da se samo covjek moze ponovo inkarnirati u liku covjeka jer ima u sebi onu neophodnu esenciju za ponovno rodjenje, Duh.
Razmisljanje da sad ima ovoliko ljudi na zemlji, pa se samo toliko moze inkarnirati ponovo uopste ne stoji; jer zemljina starost je velika, koliko je ljudi u tom velikom vremenskom prostranstvu rodjeno i koliko je imalo fizicku smrt mislim da niti jedan kompjuterski "mozak" ne moze izracunati; uglavnom se barata sa nekim pretpostavkama koje su spekulativne. Jos ako se uzme u obzir da se svaka dusa inkarnira u svakoj "kulturnoj" epohi po jednom ili najvise dva puta, onda tu racun postaje posebno zapetljan.
Covjek ne zvuci gordo po meni uopste, jer ti "nizi oblici zivota" su potpuno rijeseni ucenja i ponavljanja lekcija, nemaju karmu a sve opet iz razloga nesebicnog zrtvovanja. Covjek mora cijeli fizicki vijek da uci, grijesi i popravlja svoje greske mozda u ovom, a mozda u nekom narednom zivotu, a zakon karme prevazilaze samo vrlo visoki posvecenici koji su svoj zadatak ispunili i vise nemaju potrebu za kako ti rece, povratak u "cistiliste".

-
digger
Kao tvoja postavka stoji, ali njihova ne. Ok: dokazi.gandhi wrote:Nakon smrti duša odlazi na Ahiret.
A ovi što vjeruju u inkarnaciju se obično prospu nakon pitanja, kako to da duše 'prelaze' iz tijela u tijelo, a broj ljudi se u zadnjih 100 godina povećao za 5 milijardi?!
-
digger
Hajde dokazi ako ti nije teretli.zlajaBHF wrote:Ja vjerujem u Kuran a samim tim i drugi zivot poslje ovog iz razloga sto je islam savrsena religija koja daje odgovore i DOKAZE!
prepurucujem vam da pogledate DVD dokumentarac "Kuranski mudzizi" koji usporedjuje Kuran i nauku!
-
digger
Eh, ja to pokusavam danima da isto objasnim mome pasu... sada, ili on mene ne razumije ili ja njega... ko to moze da mi odgonetne.stella_k wrote: ...zivotinje... takodjer (na ovom nivou) posjeduju fizicko tijelo, etersko i astralno ali im nedostaje onaj kljucni element i najvazniji a to je Duh
-
Shoshana
Mala opaska
inkarnacija = "otjelovljenje" - imati tjelesnu (fizicku formu)
REinkarnacija = biti ponovno rodjen u novom tijelu
Ideja o reinkarnaciji dolazi iz hinduzma gdje se reinkarnacija smatra "kaznom" i moze da se reinkarnise kao bilo koja zivotinja.
A ja licno mislim da kad umres onda te vise nema, pa zovi ti to kako hoces.
inkarnacija = "otjelovljenje" - imati tjelesnu (fizicku formu)
REinkarnacija = biti ponovno rodjen u novom tijelu
Ideja o reinkarnaciji dolazi iz hinduzma gdje se reinkarnacija smatra "kaznom" i moze da se reinkarnise kao bilo koja zivotinja.
A ja licno mislim da kad umres onda te vise nema, pa zovi ti to kako hoces.
- Fair Life
Imaju dusu...digger wrote:Eh, ja to pokusavam danima da isto objasnim mome pasu... sada, ili on mene ne razumije ili ja njega... ko to moze da mi odgonetne.stella_k wrote: ...zivotinje... takodjer (na ovom nivou) posjeduju fizicko tijelo, etersko i astralno ali im nedostaje onaj kljucni element i najvazniji a to je Duh

-
Murisno1
A jedno pitanjce ako smijem..
Kako je sad nastao taj prvi duh?
ili prvi covjek? ...jer ovdje po sveu sto pisete darvinova teorija ne vazi...jer nebi reko da je duh nastao iz celije ili sta vec...kako je nasto duh...ka nam je to dao...
uglavnom- Kako je nastao nas prvi otac da tako kazem ili pokretac te reinkarnacije ???
eto toliko od mene?
Kako je sad nastao taj prvi duh?
uglavnom- Kako je nastao nas prvi otac da tako kazem ili pokretac te reinkarnacije ???
eto toliko od mene?

)??