Najveci reziseri Evrope i njihovi najbolji filmovi

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

en_jackal

Post by en_jackal »

ma pogresno si me shvatila...ne smetaju meni licna pitanja...barem ne od osobe kakvom se ti cinis..ali vjerovatno shvatas da ovdje ima i ljudi sa kojima ne bih dijelio licne informacije(nema puno ali ipak ima)...probao sam ti poslati privatnu poruku ali izgleda da ta opcija ne funkcionise......na znam...vidio sam da si se javila na topic grupnjak III 12.6....ja znam par ljudi koji su isli neki od proslih puta..i ja sam jednom trebao doci ali su se stvari iskomplikovale...ma lazem- prespavao sam....u svakom slucaju bi te volio upoznati pa ako mislis dolaziti 12.6. javi pa da se i ja pojavim. uostalom ja mislim da mi ti dugujes nagradu. sjecas se?

zasto ti se ne svidjaju verini filmovi???? ja ih obozavam...posebno sedmikrasky---jedan od filmova koji u meni probudi tako ambivalentne osjecaje prema glavnim junakinjama...mada znam da su grozne pokusavam ih opravdati mislima o slobodi, ljudskih glupostima i slabostima...

krelac u potpunosti se slazem sa tobom i nemozes shvatiti koliko mi je zao sto kod nas stvari teku u ovom toku...problem je sto su oni koji su ostali ovdje tokom rata (i vecina onih koji su se vratili) jedva docekali priliku da ode kusta....i da ga popljuju i popljuju taj balkanski magicni realizam....sada zapravo samo traze nacine da pobjegnu od tog duha koji je cinio nasu kinematografiju posebnom i da predju u sund koji si spomenuo "iznad tesnja zore svice....

zaboravih upitati..sinoc sam se iz nepoznatih razoga sjetio jednog fantasticnog filma hitorie milosne iliti ljubavne price od jerzy-ja stuhra.. fantastican film koji bi volio opet pogledati...ima li neko mozda na vhs-u ...ja mislim da je cak igrao na hrt-u ili ftv-u
mag

Post by mag »

dobro si mi odgovorio:
'...kakvom se ti cinis...'
ovo mi se svidja

na ovom buducem grupnjaku se necu jos pojaviti, zapravo, pogledaj na 'bez cenzure' temu koju sam upravo otvorila i bit ce ti sve jasno
en_jackal

Post by en_jackal »

jedino sto bih mogao zakljuciti je da si mozda u ceskoj
jesam li na dobrom putu ????
a nagrada??? :sad: :(
mag

Post by mag »

na dobrom si putu 8-)

izvinjavam se, ali nikako da se sjetim sta sam ti obecala :roll:
by the way- danas sam ucila Chytilovou
Hart

Post by Hart »

Tarkovski (zbog svih, ali svih filmova koje je napravio), Kieszlowski (zbog trilogije - Tri boje), I. Bergman (zbog Djevicanski izvor i Krici i saputanja), Wenders (zbog Nebo nad Berlinom i Paris, Texas), L. Carax (zbog Necista Krv), A. Kaurismaki (zbog Ariel i Boemi), Tom Tykwer, D. Lean....

neko je spomenuo turski film "Uzak"- odlican film, za mene najbolji na proslogodisnjem SFFu.
en_jackal

Post by en_jackal »

ucila chytilovu????? ne razumijem.

ti si znaci u ceskoj....tako mi je zao sto ja sada nisam tamo........ :( nedostaje mi prag.... nadam se da cu se vratiti u januaru...

nisi mi obecala nista odredjeno...obecala si samo nagradu za onoga ko nadje gresku u necijem postu...ako se dobro sjecam bilo je rijeci o danisu tanovicu i nagradama za film nicija zemlja...neko je napadao tebe zato sto si napisala denis a ne danis i kasnije je isti lik napisao da je danis dobio zlatnu palmu, sto je bila greska.....poslije si napisala poruku na francuskom, nesto tipa: to je bila greska, nagrada je tvoja itd....

sada ja imam gomilu licnih pitanja za tebe :) ako nekada budes raspolozena pisi mi na mail
Last edited by en_jackal on 14/03/2005 00:53, edited 1 time in total.
mag

Post by mag »

aha...vidim da ovo sto samnapisala moze zvuciti cudno, ali ja sam time mislila jednostavnu stvar- da sam ucila cesku kinematugrafiju 60.tih godina

znaci bio si ovde (u Ceskoj),hm...to me ne iznenadjuje- mozda se i znamo-
nikad ne znas

sjetila sam se- skroz si u pravu- to je bilo na onom starom forumu
naravno, ako se sretnemo- slijedi nagrada

sto se tice ovog maila- ja cu se javiti
maher

Post by maher »

ne bih se slozio sa ovim konstatacijama oko balkanskog magijskog realizma. mislim da u filmu "gori vatra" imamo direktnu posvetu kusturici i sidranu kroz likove oca i mrtvog sina. njihov odnos je i prikazan na magijski nacin. meni je taj dio filma genijalan i zao mi je sto taj odnos nije jos vise razradjen. znamo da su svi sidranovi i kustini filmovi bili zasnovani na tom odnosu otac i sin, a taj odnos kusta je nastavio razvijati i u svoja posljednja dva filma.
u pjerovom filmu imamo oca i mrtvog sina, a u srdjanovom filmu imamo sina koji ostaje bez oca. meni se to cini kao logican slijed i nastavak onoga sto smo ranije imali u bh filmovima uzimajuci u obzir sve ono sto se desilo u ratu.
mislim da bi bilo glupo da ova nova generacija rezisera ne iskoristi svoja iskustva i dozivljaje iz ratnog perioda. to je njihov najveci kapital. pa i tarkovski, koji je spominjan i na ovom forumu, smatrao je da je najveca vrijednost filma uopste, to sto je uspio da zabiljezi i materijalizuje vrijeme.
isto tako poetika "iznad tesnja zora svice..." je nesto sto je realno i postoji u svakom kutku bosne. mozemo mi zabijati glavu u pijesak koliko hocemo, ali to je fakat. takodje, krajnje je vrijeme da priznamo i neke stvari koje nam se bas ne svidjaju. pored svih stvari koje su nastale u sarajevu i sa kojima se s pravom ponosimo, moramo priznati i da je turbo folk nastao u sarajevu. svidjalo se to nekom ili ne. i opet, za mene je upravo ta scena narodnjaka "iznad tesnja..." na doceku predsjednika cista magija.
krelac

Post by krelac »

maheru namjestu ti je mnogo toga. slazem se o relaciji oca-sina u filmu 'gori vatra' mada, kao sto kazes, ta relacija nije u gro-planu tematike, vec skoro kao sporednost u prici koja je u sustini senzacionalna i elementarno prazna. dolazak predsjednika je izvlakusa, sansa da se stvori atmosfera vaznosti dogadaja, vaznosti sustinsko obicnih ljudi. i jos stim jedna banalizacija struktura naseg drustva; korupcija, mrznja i 'olimpijska' lazna sposobnost nasih ljudi na nacin kojim fali takt, nijansa i subverzija. scena sa prostitutkama, bolno nestvarna 'pampers' scena itd. cak i 'nicija zemlja' odaje jednu nezrelost u medjusobnim odnosima ljudi, jednu potragu za saundbajtima o nepodnosljivosti uklesanoj u zajednicki zivot. uvijek musliman/pravoslavac povrsno mrzi osobu druge vjere, stavljen u situaciju u kojoj shvata apsurd te mrznje ali u kojoj teret osjecaja i istorije uvijek izvuce tu mrznju u jos perverznijoj formi (np. djuro puca na kraju). mada je to na izgled savrsena slika naseg prostora, zar nije cilj jednog filma da izvrsi dekonstrukciju teme (u ovom slucaju mrznje) ili da je minimalizuje/eksplodira do beskonacnosti ili da je lazno(ironicno)/uistinu shvati i prevazidje ili da je iskoristi kao pogon necega vecega ili neka slicna varijanta. ovako, kako se trenutno radi, imamo teme sa kojim se minimalno barata, na jedan gotovo djeciji nacin, teme koje bi svaki balavac na filmskoj akademiji prvo iskoristio i teme koje godinama izgledaju sve siromasnije. smrt alme (ja mislim da se tako zove) od mine je odlicna alatka za strukturu 'gori vatra' u smislu simetricnosti pocetka i kraja i dodirljiva stvar, ali je kriminalno ostaviti taj niz na sceni u kojoj on nju drzi u rukama. sta je poenta: u bosni ima dosta mina, u bosni su zivoti i ljubav razparani i u bosni nevini stradaju na najtuzniji nacin? to su ocigledne stvari, to je nasa ultrarealnost, ali te stvari, lijeno (ili glupo) nerazradjenje su oblast stranih dokumentaraca, a ne vrhunca nase kinematografije.

sto se tice turbofolka, slazem se da je to takodjer neosporiva sadasnjost sarajeva, ali postoji prica o rastu ljubavi prema turbofolku, koja sadrzi samosvjesnu ironiju i subverziju zapadne popularne muzike, bijeg u toplo i poznato, gutanje guste melanholije, dolazak odredjene demografske skupine itd itd. ta se prica vrijedi realizovati na ekranu. ali 'iznad tesnja...' je bezsramna proslava narodne muzike kao zvuka naseg zivota. i dok raja po kafanama i dernecima pjeva 'iznad tesnja...' kao sto pjeva 'djurdjevan', pjer ispada prosjecni kontributor sunda, dok propusta sansu da pruzi bilo kakvu kritiku protiv te retardirane i sovenisticko-nacionalne zvucne forme. mada se slazem da je paralela predsjednika i pjesme vizualno privlacna i skoro, skoro magije.
zili

Post by zili »

Napokon jedna noramalna tema!

samo sam se ustvari javila da pohvalim krelca na temi, jer su ovi moji "naj režiseri" uglavnom već pobrojani (Wenders, Tarkovski, Kieslowski...) Ipak Kustini filmovi su mi još uvijek najdraži, što je i logično jer mi je sva tematika bliska, a magijski realizam mi je nekako najdraži stil i u književnosti (ono Markez, Rushdie, ali NE Kafka) i u kinematografiji.

Možda bi mi neko od vas vrlih znalaca mogao preporučiti još neki magijsko-realizamski film?

Što se tiče ovih naših novih bh filmova, meni se Ljeto u zlatnoj dolini svidjelo, baš mi je bilo nekako suprotnost onom Tešnju. (Super mi je scena kad njih troje idu ulicom po noći i vuku onaj semafor npr.)

A ta poetika koje se navodno nastavlja...hmmmm.... nisam baš sigurna, Gori vatra mi puno više naginje poetici ili možda bolje reći tehnici Kenovića, a ne Kusturice.

Turbo folk? Turbo folk je podilaženje širokim narodnim masama. Umjetnik (ne mora čak biti ni neki umjetnik, samo kreativna urbana individua) koji tako podilazi masama prodaje sam sebe za male pare (koliko god love da dobije, ako mi ne vjerujete pitajte Miću).
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

veliki sam ljubitelj horor filmova
a pogotovo italijanskog horror filma podžanr sub holokaust filmova o kanibalima i zombijima
ta grupacija filmova mi je jedini bijeg od surove realnosti u današnjem svijetu
u takvim filmovima ne postoje nacije vjere nema politike, nema ničega onoga što danas opterećuje civilizaciju

najbolji autori Deodato i njegov Cannibal holocaust

onda Zombi holocaust, Cannibal ferox, Emanuela i posljednji kanibali, Planina boga ljudoždera,

brutalnost ljudske rase se najbolje ogleda u takvim filmovima

a ostali autori iz europe
pa sigurno je Tarkovski najbolji (Solaris mi je njegov najbolji film)
ivanovo detstvo mi je suviše spor bio :D
stalker je dobar
Andrej rubljov je legendaran

inače kusturicu ne gledam :D 8)
mag

Post by mag »

znaci Andrej Rublev?

Kada smo vec oko tog Trkovskog- jel' ko gledao 'Ogledalo'?(Zerkalo)
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Nisam bas neki ekspert na podrucju filma, interesovalo bi me sta mislite o Lars von Trieru? Dogville je naizgled jako cudan film ali kad se malo bolje razmislim dopao mi se pravo. Ono zanemarivanje svega sporednog, fokus samo na likove i odnose medju njima, ne znam ali ovaj film je ostavio dobar dojam na mene.
Hart

Post by Hart »

znaci Andrej Rublev?

Kada smo vec oko tog Trkovskog- jel' ko gledao 'Ogledalo'?(Zerkalo)
jesam, gledao sam Ogledalo dva puta (ustvari mislim da su ga nekim cudom jedno prikazali i na nekoj od lokalnih tv stanica) i odlican mi je kao i svi njegovi filmovi (pokusavam skontati da li sam ih gledao sve.. mislim da je napravio 8 fimova ukupno, provjericu.

bas sam nedavno ponovno gledao stalker i prava je steta sto se ti filmovi ne mogu naci na DVDu.

P.S.
Takodje mislim da smo nepravedno zapostavili Fassbindera i Herzoga
mag

Post by mag »

ali njih niko nije zapostavio 8-)

nego, kada si ga vec gledao, mozes li mi objasniti o cemu se zapravo radi?
ovaj, film me stalno iznenadjuje nekim detaljima, da vise i ne znam sta Tarkovkij htjeo reci
Hart

Post by Hart »

ali njih niko nije zapostavio

nego, kada si ga vec gledao, mozes li mi objasniti o cemu se zapravo radi?
ovaj, film me stalno iznenadjuje nekim detaljima, da vise i ne znam sta Tarkovkij htjeo reci
mislim da si i sama svjesna/svjestan mogucih komplikacija pri pojasnjenju "o cemu se zapravo radi" takvom filmu. Koliko znam film je autobiografski i stvarno prikazuje prizore iz djetinjstva tarkovskog, kao i kasnije faze, meni je nekako najsugestivniji i istovremeno najemotivniiji ... mislim da se cisto radi o stream of consciousness (ovime su me zasipali na fakultetu) postavljanju tarkovskog u odnosu na dogadjaje i djetinjstva, majku.... sad da se ne bih upustao u dublje
mislim da je ovaj essay vrlo dobar:
http://www.arts.ualberta.ca/~dmiall/Mir ... kovsky.htm
mag

Post by mag »

u tome je problem (za mene): autobiografija x realnost
ovaj film me spominje na jednu knjigu od Dalia, koja bi trebala biti autobiografijom, ali...?!?
manijak1

Post by manijak1 »

Ali ja se zajebah pa otvorih ovu temu. :D
Sa malim izmjenama :D copy/bez right preuzeto od Antonio Banderasa :D Brazze.
mag

Post by mag »

???
Hart

Post by Hart »

u tome je problem (za mene): autobiografija x realnost
ovaj film me spominje na jednu knjigu od Dalia, koja bi trebala biti autobiografijom, ali...?!?
kontam. mislim da je zaista kljucni pojam "tok svijesti" (sad ne znam jel studiras knjizevnost ili nesto drugo) odnosno poimanje realnosti samog autora i smjestanje samoga sebe u niz dogadjaja/situacija/ slika koje uglavnom i ne mogu biti hronoloski poredane (povezane) niti nuzno stvarne ili autenticne a koje opet i nisu nista drugo do istinsko i sopstveno poimanje svijeta i sebe u njemu...
mag

Post by mag »

wow, citas mi misli?
Hart

Post by Hart »

wow, citas mi misli?
???
mag

Post by mag »

tako sam i razmisljala, samo sto u filmu moze biti gledaoc lakse manipulovan
mag

Post by mag »

hahaha...ma, imas valjda malo fantazije da dopunis 8-)
manijak1

Post by manijak1 »

Nema toga u scenariu :D bar ne u XX vijeku od Bernarda :D Bertoluchia
Post Reply