Izbori u IZ-u: Kako je Mustafa ef. Cerić ostao reisul-ulema
- JBT
Jarane, o cemu ti to?Netacno! Prestanite vise s tim sranjima tipa svi su isti, sve tri strane su podjednako krive... itd. Ne nisu sve strne iste i to je cinjenica. Evropa i cijela Evropska zajednica je svjesna toga.
Znaci uporedjivanje islamske zajednice BiH sa recimo celnicima pravoslavne je zlocin !!! Pa ovi drugi su, dokazano je, saucesnici genocida i agresije.. Mislim, nema potrebe da ja ovdje duljim, sve se vec zna.....
Ko te to tako naprasno probudi?
-
Kick off
Kako lako nasjedate na provokacije!Bosanac sa dna kace wrote:Hm to sto neko nije pretplacen kod lokalnog imama, sto vitre i zekat daje onima kojima su najpotrebniji, vjencaje se gradjanski a ne i serijatski jer gradjansko vjencanje ispunjava sve serijatske uslove, ne laje svugdje o svom muslimanstvu na sav avaz.... ne mora da znaci da nije musliman....fadil schtil wrote:na mogu da se nacudim paznjom koju ovogodisnji re-izbor reisa plijeni kod odredjenih krugova i kruzoka. uglavnom ljudi koji nit daju prilog IZ-u, nit su na dzumi, nit se vjencaju u dzamijama...
a sami svjedoce kako se reis ne petlja u svoj posao. jel im smeta sto je reis cest predavac i gost razlicitih konferencija i fondacija u najvecim svjetskim centrima?? ma sumnjam - to bi mu mogli zamjeriti recimo cetnici.
kako god da pokusam objasniti razloge ne uspijevam dalje dobaciti od, valjda je sadasnji reis, izvor ako ne svih ono dobrog dijela problema u drzavi i drustvu i izborom nekoga drugog kao i ti problemi ce nestati. ne mogu da nadjem drugo objasnjenje.
i jos nesto. izbor reisu-l-uleme (predjednika vjeskih slzbenika op.a.) je iskljucivo stvar IZ u BIH i vjernika muslimana i preveliko interesovanje ostalih je deplasirano.
a ti FairLife bolje ocituj se o temi HDZ-a i treceg entiteta i sta to za tebe kao sarajliju (pretp.) predstavlja. a stipu reisa. to ni mene kao vjernika puno ne interesuje.
Kako nas se bolan ne bi ticalo sta Reis radi, jer ima ga svugdje tamo dje ga ne treba a tamo dje najpotrebniji nema ga nikako!
Eto i sam ces rec da bi sto puta bolje bilo da Ceric posjeti i ohrabri povratnike u Trebinje, Focu, Prijedor...nego sto ide mlatiti praznu slamu po tim kojekavim konferencijama od kojih mi muslimani u BiH nemamo nikakve koristi!
De mi reci gdje to reis ide i mlati "praznu slamu"..... ?????? Po tvojoj logici medjunarodne konferencije nisu nista vise nego beskorisno laprdanje.. U vezi ohrabrivanja povratnika...Pa ima i drugih u islamskoj zajednici koji ssu vrlo aktivni sto sto se ovoga tice pa i sam rejs ...
-
Kick off
JBT wrote:Jarane, o cemu ti to?Netacno! Prestanite vise s tim sranjima tipa svi su isti, sve tri strane su podjednako krive... itd. Ne nisu sve strne iste i to je cinjenica. Evropa i cijela Evropska zajednica je svjesna toga.
Znaci uporedjivanje islamske zajednice BiH sa recimo celnicima pravoslavne je zlocin !!! Pa ovi drugi su, dokazano je, saucesnici genocida i agresije.. Mislim, nema potrebe da ja ovdje duljim, sve se vec zna.....
Ko te to tako naprasno probudi?
Jel treba crtati?JBT wrote:Tacno. Bar kad je objekat ove diskusije u pitanju.Iskreno, nijedna institucija u BiH me ne zanima, sve su podjednako korumpirane...
- JBT
A tako sam zelio Enesa Karica vidjeti kao reisa.....
Ali, sta se moze. Prva liga zasjela u fotelje i nema tog ustava koji oni nece promjeniti i nema tih kuca koje nece napraviti odabranima, samo da bi ostali u foteljama.
Ne bih nista imao protiv toga ako im njihovo stado to dozvoljava da rade, ali to ce nas kostati 75% drzave.
Jer logika je jednostavna:
Bolje biti kralj na 25% teritorije, nego lezati u zatvoru na 100% teritorije BiH.
Ali, sta se moze. Prva liga zasjela u fotelje i nema tog ustava koji oni nece promjeniti i nema tih kuca koje nece napraviti odabranima, samo da bi ostali u foteljama.
Ne bih nista imao protiv toga ako im njihovo stado to dozvoljava da rade, ali to ce nas kostati 75% drzave.
Bolje biti kralj na 25% teritorije, nego lezati u zatvoru na 100% teritorije BiH.
- Bosanac sa dna kace
Ali ovi prvi su moglo bi se reci vise korumpiraniji od ovih drugih i onih trecih!Kick off wrote:Netacno! Prestanite vise s tim sranjima tipa svi su isti, sve tri strane su podjednako krive... itd. Ne nisu sve strne iste i to je cinjenica. Evropa i cijela Evropska zajednica je svjesna toga.JBT wrote:Tacno. Bar kad je objekat ove diskusije u pitanju.Iskreno, nijedna institucija u BiH me ne zanima, sve su podjednako korumpirane...
-
Kick off
Ja ocigledno nisam uppucen u neke stvari.JBT zelio bih stvarno da mi kazes zasto mislis da ce nas Ceric kostati 75% drzave?JBT wrote:A tako sam zelio Enesa Karica vidjeti kao reisa.....
I po cemu si zakljucio da rejs i company
Po cemu je Enes Karic bolji od Cerica??
- Bosanac sa dna kace
De ti men reci kakve koristi mi mulsimani u BiH imamo od tih konferencija???Kick off wrote:Kako lako nasjedate na provokacije!Bosanac sa dna kace wrote:Hm to sto neko nije pretplacen kod lokalnog imama, sto vitre i zekat daje onima kojima su najpotrebniji, vjencaje se gradjanski a ne i serijatski jer gradjansko vjencanje ispunjava sve serijatske uslove, ne laje svugdje o svom muslimanstvu na sav avaz.... ne mora da znaci da nije musliman....fadil schtil wrote:na mogu da se nacudim paznjom koju ovogodisnji re-izbor reisa plijeni kod odredjenih krugova i kruzoka. uglavnom ljudi koji nit daju prilog IZ-u, nit su na dzumi, nit se vjencaju u dzamijama...
a sami svjedoce kako se reis ne petlja u svoj posao. jel im smeta sto je reis cest predavac i gost razlicitih konferencija i fondacija u najvecim svjetskim centrima?? ma sumnjam - to bi mu mogli zamjeriti recimo cetnici.
kako god da pokusam objasniti razloge ne uspijevam dalje dobaciti od, valjda je sadasnji reis, izvor ako ne svih ono dobrog dijela problema u drzavi i drustvu i izborom nekoga drugog kao i ti problemi ce nestati. ne mogu da nadjem drugo objasnjenje.
i jos nesto. izbor reisu-l-uleme (predjednika vjeskih slzbenika op.a.) je iskljucivo stvar IZ u BIH i vjernika muslimana i preveliko interesovanje ostalih je deplasirano.
a ti FairLife bolje ocituj se o temi HDZ-a i treceg entiteta i sta to za tebe kao sarajliju (pretp.) predstavlja. a stipu reisa. to ni mene kao vjernika puno ne interesuje.
Kako nas se bolan ne bi ticalo sta Reis radi, jer ima ga svugdje tamo dje ga ne treba a tamo dje najpotrebniji nema ga nikako!
Eto i sam ces rec da bi sto puta bolje bilo da Ceric posjeti i ohrabri povratnike u Trebinje, Focu, Prijedor...nego sto ide mlatiti praznu slamu po tim kojekavim konferencijama od kojih mi muslimani u BiH nemamo nikakve koristi!
De mi reci gdje to reis ide i mlati "praznu slamu"..... ?????? Po tvojoj logici medjunarodne konferencije nisu nista vise nego beskorisno laprdanje.. U vezi ohrabrivanja povratnika...Pa ima i drugih u islamskoj zajednici koji ssu vrlo aktivni sto sto se ovoga tice pa i sam rejs ...
Niko ne nasjeda na provokacije, haj et navedi mi nekog muftiju, nekog hodzu koji radi sa povratnicima, koji je nesto organizovao oko povratka, koji je pomogao te ljude...
Na konkurs za imam u Cajnicu, Rudu i Foci niko se nije javio 2 godine...eto kolko je nasim hodzusijama stalo do povratka!
- Bosanac sa dna kace
Po programu oradu Islamke zajednice koji je izlozio kad bi on bio reis!Kick off wrote:Po cemu je Enes Karic bolji od Cerica??
- JBT
Rade na zapishavanju teritorije na kojoj dominaciju ima SDA a to svakako ide na ruku programerima podjele BiH. A povrsina te teritorije je 25% od cjelokupne teritorije BiH.Ja ocigledno nisam uppucen u neke stvari.JBT zelio bih stvarno da mi kazes zasto mislis da ce nas Ceric kostati 75% drzave?
Malo se provozaj po Sarajevu i ostalih 25% teritorije BiH pa uporedi imovinsko stanje, onih koji stoje uz Cerica , od prije rata i imovinskog stanja u kojem se sada himberom slade.I po cemu si zakljucio da rejs i company "prave kuce odabranima samo da bi ostali u foteljama"...?Misim, odakle ti taj info?
Tesko pitanje. Trebao bih nabrajati pola dana. Ali, evo....ukratko.... dovodjenju islama kao najvece religije u BiH na nivo gdje ce raditi za dobrobit BiH a ne ucestvovati u programu podjele putem politickih uticaja i finansijskih malverzacija (mito i korupcija).Po cemu je Enes Karic bolji od Cerica??
-
Kick off
Hmmm ponavljas se.. Znaci opet ostaje isto pitanje.. Zasto mislis da Ceric zajedno sa SDA radi na "zapishavanju teritorije na kojoj dominaciju ima SDA a to svakako ide na ruku programerima podjele BiH.".. Ne bih se slozio sa ovim, moram priznati...JBT wrote:Rade na zapishavanju teritorije na kojoj dominaciju ima SDA a to svakako ide na ruku programerima podjele BiH. A povrsina te teritorije je 25% od cjelokupne teritorije BiH.Kick off wrote:Ja ocigledno nisam uppucen u neke stvari.JBT zelio bih stvarno da mi kazes zasto mislis da ce nas Ceric kostati 75% drzave?
Ne zivim u Sarajevu, u dijaspori samJBT wrote:Malo se provozaj po Sarajevu i ostalih 25% teritorije BiH pa uporedi imovinsko stanje, onih koji stoje uz Cerica , od prije rata i imovinskog stanja u kojem se sada himberom slade.Kick off wrote:I po cemu si zakljucio da rejs i company "prave kuce odabranima samo da bi ostali u foteljama"...?Misim, odakle ti taj info?
Slazem da da se vjerski poglavari ne bi trebali mijesati u politiku... ali mislim da grijesis kada kazes da rejs radi na podjeli BiH....JBT wrote:Tesko pitanje. Trebao bih nabrajati pola dana. Ali, evo....ukratko.... dovodjenju islama kao najvece religije u BiH na nivo gdje ce raditi za dobrobit BiH a ne ucestvovati u programu podjele putem politickih uticaja i finansijskih malverzacija (mito i korupcija).Kick off wrote:Po cemu je Enes Karic bolji od Cerica??
- danas
imam pitanje -- molim vas da odgovori neko ko zaista zna, a ne da mi dajee neka naglabanja....
da li je istina da reis ceric nije izabran na ovu funkciju prvi put, vec da je naimenovan bez glasanja? ja ne znam kako taj proces radi u IVZ-u, ali sam cula da ovo glasanje (kojim se valjda bira reis) nije sprovedeno po nezavisnosti bosne, vec da je BH reis -- gosp. ceric -- jednostavno imenovan na ovu funkciju. da li je ovo tacno? hvala na odgovoru.
da li je istina da reis ceric nije izabran na ovu funkciju prvi put, vec da je naimenovan bez glasanja? ja ne znam kako taj proces radi u IVZ-u, ali sam cula da ovo glasanje (kojim se valjda bira reis) nije sprovedeno po nezavisnosti bosne, vec da je BH reis -- gosp. ceric -- jednostavno imenovan na ovu funkciju. da li je ovo tacno? hvala na odgovoru.
-
dr.
Nulta lekcijakekec wrote:E doktore, doktore.dr. wrote:Ekspert, za socioloske devijacije. Detektujem rasizam, tako sto imam posebnu metodu komunikacije s "pacijentima", jer iz njih izvucem ono sto misle, a boje se da kazu.anti-patriota wrote: nema na cemu i drugi put. ja mislio ti njega pitas. nego, na cemu si ti doktorirao (ako jesi) ?A nakon toga pohranim njihovo razmisljanje, u arhivu koja ce kasnije posluziti
Lekcija 1:
Rase: bijela, crna, zuta i crvena.
Rasa se odnosi na porijeklo u kolokvijalnom govoru, a ne na tri/cetiri rase. Dakle mrznja bazirana na necijem porijeklu. Inace rijec bukvalan je nastala od bosanske rijece bukva, pa ti sad vidi...
Last edited by dr. on 01/10/2005 16:17, edited 1 time in total.
-
dr.
Moram priznati da te upotreba nekih termina razotkriva, ali neka to ostane mala tajnaJBT wrote:hahahaha.... a niko osim tebe ne pita ljude po forumu o nacionalnim ili rasnim pripadnostima.Ekspert, za socioloske devijacije. Detektujem rasizam, tako sto imam posebnu metodu komunikacije s "pacijentima", jer iz njih izvucem ono sto misle, a boje se da kazu. A nakon toga pohranim njihovo razmisljanje, u arhivu koja ce kasnije posluziti
Inace, mislim da nisi sav svoj. Uobrazavas si neke stvari (ides cak do toga da mislis da imas direktnu komunikaciju sa Allahom i smatras da posjedujes monopol na vjeru, nesto tipa onoga psihopate iz "Se7en") a uz to si jako egocentrican.
Kombinacija koja nedvojbeno prezentuje simptome psihopatije.
- Bosanac sa dna kace
Po agresiji kada je ukinuta IVZ Jugoslavije, napravljena je IVZ BiH za naibu reisa izabran je Ceric, a za njegovog zamjenika Ismet Spahic, nije imenovan direktno za reisa jer je bio rata, birao ga je uzi krug predvodjen Mustafom Spahicem i on je vodio glavnu rijec, posle rata regularnim izborima izglasan je opet Ceric!danas wrote:imam pitanje -- molim vas da odgovori neko ko zaista zna, a ne da mi dajee neka naglabanja....
-
anti-patriota
to im je u genimadr. wrote:Naravno da ima veze. Srbi su uvijek unosili planski smutnju među muslimane.
nemoj hrvate zaboravit naljutice se !
-
fadil schtil
a komantara ti!!!!JBT wrote:Mafija je to. A nju ne mozes skinut ni po isteku 30 mandata.
Eto, jos narednih sedam godina se nece podnositi racuni, ali..... proci ce i narednih sedam godina. Mada, ako su sada mogli promjeniti ustav, onda ce ga moci promjeniti i tada.
Nista to ne bi bilo toliko bitno koliko je bitno to da IZ sa Cericem na celu i zajedno sa SDA slabi ovu drzavu i potpomaze ostvarenje nauma neprijatelja ove drzave, dakle, podjelu BiH.
treba biti toliko arogantan, tup, amnestican i kratkovidan da bi se izvalila takva glupost.
pa eto ako ti sebi dozvoljavas toliku autorsku slobodu, moguli i ja??
dobro, fala.
da nije SDA kao politicke snage zajedno sa nekim minornijim strankama i IZ sa cericem na celu, znaci glavnih integrativnim silama u nasoj drzavi nauprot velikoj vecini glavnih stranaka i crkava (cast rijekim izuzecima) BOSNE I HERCEGOVINE POODAVNO NE BI BILO.
i sad sta mi je posebno nenormalno. ista stvar SDA i IZ sa cericem su za tebe na strani ustasko-cetnicke falange a za mene patriotske snage.
JBT neko od nas dvojce je cista, izmanipulisana budala. nek ostali citaoci prosude
- JBT
A cinjenica da grijesis dokazuje..... sta?a način na koji pričaš meni je dovoljan jer dokazuje da si Srbin.
I bilo bi dobro da se drzis teme jer cuse zaliti moderatorima da obstruiras teme.
Neprijatelji BiH zele dokazati da je suzivot nemoguc i da treba doci do podjele. Stanje na terenu i jeste tako. Imamo RS, teritoriju koju kontrolishe HDZ i 25% teritorije gdje glavnu rijec vode SDA i Ceric. Na sve tri teritorije se radi na bezobzirnom gradjenju novih (ne obnavljanje) vjerskih objekata (izmedju ostaloga) i time se ubija zelja za povratkom manjinskih naroda. Sa druge strane politicke partije na svoj nacin demolariziraju povratnike tako da dolazi do cementiranja sadasnjeg stanja.Zasto mislis da Ceric zajedno sa SDA radi na "zapishavanju teritorije na kojoj dominaciju ima SDA a to svakako ide na ruku programerima podjele BiH."
Niti IVZ a niti SDA ne rade nista na terenu koji nije na njihovom teritoriju da bi stimulisali povratak Bosnjaka na svoje.
Ceric ne ide po konferencijama da bi skupio donacije za povratak na svoje, nego da bi sagradio jos vise dzamija pod balkonima stambenih zgrada ili skolskih dvorista. A i to radi prevashodno radi svojih interesa, kako zbog polozaja u vlasti tako zbog licnog, materijalnog okoristavanja.
-
fadil schtil
ha ha ha.dobro ne mislim se ni ja vjencavati u dzamiji, dajemo i zekat tamo gdje treba ali placamo i clanarinu u IZ. mislim sve standardno. ocito nisi shvati moj post, da si malko zagrebo ispod kore vidio bi.Bosanac sa dna kace wrote:fadil schtil wrote:na mogu da se nacudim paznjom koju ovogodisnji re-izbor reisa plijeni kod odredjenih krugova i kruzoka. uglavnom ljudi koji nit daju prilog IZ-u, nit su na dzumi, nit se vjencaju u dzamijama...
a ti FairLife bolje ocituj se o temi HDZ-a i treceg entiteta i sta to za tebe kao sarajliju (pretp.) predstavlja. a stipu reisa. to ni mene kao vjernika puno ne interesuje
Hm to sto neko nije pretplacen kod lokalnog imama, sto vitre i zekat daje onima kojima su najpotrebniji, vjencaje se gradjanski a ne i serijatski jer gradjansko vjencanje ispunjava sve serijatske uslove, ne laje svugdje o svom muslimanstvu na sav avaz.... ne mora da znaci da nije musliman....
al evo da ti kazem.
balije ko balije. opet su nasjeli na spijunske podvale o reisu. za razliku od katolika i pravolvnih, koji svoje vjerske poglavare vide i dozivljavaju kao odredjene svetosti - tako je i svaka vrsta kritike zabranjena, za nas je Ismet ef. Ceric - Ismo, Cera... . jedniga kritikuju, drugi hvale. i to je ok. kod nas muslimana nema svetosti. samo insan do insana - koji moze pogrjesiti.
kazem balije. pa zar ne kontaju zasto u stvari cerica najvise kritikuju. kritikuju ga kad ode u Davos, u Italiju, Njemacku, u New York kod klintona, Wolfovitsa i Teda Turnera idt, itd.
mrsko je odredjenim krugovima sto Reis putuje po zapadu i predstavlja Bosnjake i evropski Islam onakvim kakvim jeste. sto prica istinu onima koji i trebaju da je cuje.
a ima Reisa i sa povratnicima. ako on nije stalno u podrinju, kao sto nije i ne trba da bude - jest njegov prvi podredjeni tuzl. muftija Kavazovic.
a osim nasih lokalnih, BiH problema, imamo u svijetu nerazumjevanja islama i propagandne lazi od krugova koje se vec tradicionalno time bave ali i onih koji to rade za solde. i ja mislim da je sasvim ok. da se Reis pojavljuje na odredjenim mjestima na zapadu i da kaze sta ima. a on to zna i reci. i to bogami na dosta dobom enngleskom jeziku. jebi ti to.
ahmedija i engleski.
sa klintonom u drustvu.
kome to moze smetati procjenite sami
-
dr.
Joj jesi opasan...brrr... ovo je jos jedan dokaz u prilog moje tvrdnje, barem sto se tice ovih sitnih papanskih prijetnji. Bolan ne bio ja sam do sada skupio sve teme koje si ti otvorio, i ne samo da mozes odletiti s foruma, nego radi rasizma koji ispoljavas sramota je da bilo ko s tobom razovara. Ja cu licno tvoje tvrdnje postirati administraciji ukoliko nastavis sa prvokacija. Dakle, ti si taj koji je otvorio temu dzamija za dzamijom u kojo smatras da se dzamije ne trebaju graditi. Ova teze je klasicni primjer rasizma. Otvorio si temu o mudzahedinima, sad si na temi u kojoj rejsa nazivas kriminalcem. A sve bez ijednog dokaza!JBT wrote:A cinjenica da grijesis dokazuje..... sta?a način na koji pričaš meni je dovoljan jer dokazuje da si Srbin.
I bilo bi dobro da se drzis teme jer cuse zaliti moderatorima da obstruiras teme.
A ne smijes da odgovoris na jednostavno pitanje: Da li si Srbin?
Toliko o tvojim iskrenim namjerama.