Ivica Osim i njegov selektorski veleslalom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

manijak1

Post by manijak1 »

mozemo mi pricati sta hocemo i pravdati ga i sve, elem, nako poprilicno nedvojbeno se cojk vraca kuci u austriju..
Pa ako si već sjedio s njim onda bi nedvojbeno trebao znati gdje mu je kuća.
Bez da ORF-ove igre uzimaš zdravo za gotovo.
nosara

Post by nosara »

Rekavsi "kuci" mislio je na siri pojam s obzirom da je sad daleko od Evrope. Dalje, dosavsi u Austriju, ko da je dosao u Sarajevo (par sati avionom).

Toliko.

Sto se Nidze tice, dobro, vrlo dobro (samo nek je iz Doline.)
car-x

Post by car-x »

manijak1 wrote:
mozemo mi pricati sta hocemo i pravdati ga i sve, elem, nako poprilicno nedvojbeno se cojk vraca kuci u austriju..
Pa ako si već sjedio s njim onda bi nedvojbeno trebao znati gdje mu je kuća.
Bez da ORF-ove igre uzimaš zdravo za gotovo.
naravno da znam.. ima cojk super lijepu kucu u gracu..
metastasio

Post by metastasio »

Nedavno završih čitanje Osimove biografije autora Stefana Scheenacha i Ernsta Draxla u kojoj Osim stvarno spominje da u suštini ima dva doma, Bosnu i Hercegovinu i Austriju, s time da mu je Bosna naravno prva i prava domovina... Možda bi u tom kontekstu trebalo posmatrati ovu njegovu izjavu. Mora se uzeti u obzir i činjenica da je Austrija Osimu nekoliko puta nudila mjesto selektora, a on je to odbijao, pa tako i posljednji put. Mislim da je taj čovjek uvijek imao moral na nivou i da neće uraditi ništa što bi ga dodatno kompromitiralo. Na kraju krajeva, on je i austrijski državljanin i toj zemlji duguje mnogo, između ostalog i zbrinjavanje u toku rata pa se na kraju i ne bih previše čudio ako pristane na to mjesto, a pristati neće jer evo upravo čitam da se pozicija nudi Hickersbergeru (http://www.orf.at)
car-x

Post by car-x »

metastasio wrote:Nedavno završih čitanje Osimove biografije autora Stefana Scheenacha i Ernsta Draxla u kojoj Osim stvarno spominje da u suštini ima dva doma, Bosnu i Hercegovinu i Austriju, s time da mu je Bosna naravno prva i prava domovina... Možda bi u tom kontekstu trebalo posmatrati ovu njegovu izjavu. Mora se uzeti u obzir i činjenica da je Austrija Osimu nekoliko puta nudila mjesto selektora, a on je to odbijao, pa tako i posljednji put. Mislim da je taj čovjek uvijek imao moral na nivou i da neće uraditi ništa što bi ga dodatno kompromitiralo. Na kraju krajeva, on je i austrijski državljanin i toj zemlji duguje mnogo, između ostalog i zbrinjavanje u toku rata pa se na kraju i ne bih previše čudio ako pristane na to mjesto, a pristati neće jer evo upravo čitam da se pozicija nudi Hickersbergeru (http://www.orf.at)
hickersberger je u biti vec selektor, samo sto nece da burkaju nista, jer rapid veceras igra protiv juventusa.. pa ko fol da ih to dodatno ne optereti..

sto se tice patriotizma, osim sto je ostavio klupu partizana i tako na jedan poseban nacin puno nezainteresovanih ociju okrenuo prema dogadjanjima u sarajevu, sta je to osim jos uradio, a mogo je puno toga?

banalna stvar, koliko je bosanaca proslo kroz sturm, a koliko vastica, popovica, kocijana, ceha (cojk se preziva ceh, ali je slovenac)..
jazzer

Post by jazzer »

Meni je vise pun k.... Ivice Osima i njegovog folizofiranja.
Te dosao bi on kada se srede stvari u savezu, te ne moze sada
vezan je ugovorom, te ovo, ono ... Ako mu se ne svidja stanje u savezu
(a smatram ga katastrofalnim) zasto on ne pomogne da se isto sredi?
A da je pravi mis uvjerio sam se prije tri godine kada je u pola sezone odbio voditi Parmu. Halo, jednu Parmu! Razlog je bio taj sto on ''ne voli''
uzimati klubovi u pola sezone!? Sjecate li se ko je tada preuzeo Parmu?
Daniele Pasarella, svjetski prvak sa Argentinom i covjek koji je trenirao
Maradonu. A nas junak uvijek palamudi ne zna se je li posao ili dosao. Uvijek je uzimao prosjecne klubovi koji su tavorili negdje u sredini
( izuzev zelje :-D ). Pa ako napravi nesto dobro je, ako ne napravi opet je dobro, u sredini je. Kao sto rekoh, pun mi je njega i njegovog filozofiranja.
Stari

Post by Stari »

Sturm nije reprezentacija SFRJ ...pa da Osim forsira igrace tipa Bazdarevic, M.Baljic, Sabanadzovic, Jozic, Susic, Hadzibegic,....nema Sturm para za takva imena :D
manijak1

Post by manijak1 »

naravno da znam.. ima cojk super lijepu kucu u gracu..
Nije mu ni loš stan u Sarajevu ko zna šta je već u Japanu ali ništa mu nije palo s neba.
nosara

Post by nosara »

jazzer

Koga je to Osim trenirao a da nije nista napravio? Daj argumente.
mladen g.

Post by mladen g. »

sto se tice patriotizma, osim sto je ostavio klupu partizana i tako na jedan poseban nacin puno nezainteresovanih ociju okrenuo prema dogadjanjima u sarajevu, sta je to osim jos uradio, a mogo je puno toga?

banalna stvar, koliko je bosanaca proslo kroz sturm, a koliko vastica, popovica, kocijana, ceha (cojk se preziva ceh, ali je slovenac)..

1) A sta je to jos trebao uraditi? Mozda tebi licno pozvoniti na vrata pa ti dati jednu mulju, onako da ti se nadje.

2) Koji su ti Bosanci iz PL koji zasluzuju dres Sturma?
jazzer

Post by jazzer »

nosara wrote:jazzer

Rekao sam da je vodio prosjecne klubove a kada je odbio trenirati
Parmu vidjelo se da nema muda za vrhunske klubove. U evropskim okvirima, koliki je njegov uspjeh? Za mene bi bio trenerska velicina da je tada prihvatio Parmu pa makar nista ne uradio.
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Procitajte ovu pricu o Ivici Osimu, a pogotovo posljednju rečenicu koja će vam sve reći o ovoj temi-

http://www.bhdani.com/arhiva/69/citanka69.htm
manijak1

Post by manijak1 »

A koji su evropski uspjesi Parme ?
bleka

Post by bleka »

Taj covjek je puno uradio za SFRj ali nikada nista za Bosnu. Zgrci Ivice pare po bjelome svjetu, a pricaj da ti je Bosna poharana u srcu. MI smo kreteni pusimo do kra(ja)ja.
Kad vidim ovog supka onom Barbarezu treba u svakom selo treba napraviti bistu zzzz:
nosara

Post by nosara »

Parma je prosjecan klub. Osim je nadprosjecan u svakom pogledu pa moze birat da umjesto Parme vodi Sturm ili Jef Utd.

Uostalom Parmi je trebao patch za polusezonu dok ne nadju nekog za duze vrijeme.

Sto se tice muda, mislim da su veca kod onih trenera koji iz niceg stvore nesto nego kod onih koji preuzmu veliki mocni klub, potrose 200-300 miliona eura na pojacanja, naprave ili ne naprave nesto i odu dalje sa laznom reputacijom mudonje.
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

STRAUS SA GRBAVICE
Pise: Miljenko JERGOVIC

ZATVORIS LI OCI CAK I DANAS, NAKON svega sto si gledao i sto te je u ovih sedam godina ucinilo neosjetljivim, vidjet ces sasvim jasno snijeznu televizijsku sliku: u kadru je poluprofil muskarca cetrdesetih godina, usana rastvorenih u zijev uzasa i desno oko iz kojeg se osjeti kako vise nikad i vise nista nece ozivjeti nestali Svijet. Vec tada si, te 1985. pomislio kako je sreca sto ga je kamera snimila iz poluprofila i lijevo je oko izostalo sa slike. Cjelovit pogled znacio bi dvostruko vise i bio bi toliko strasniji. Povod za sliku mozda danas i nije vazan, mozda ce izostati iz povijesti koja ce nam biti napisana, a ostat ce samo uzas covjeka, njegovog desnog oka, koji je svjestan da je poraz definitivan i da vise nikada, vise nista i vise nigdje nece biti prilika za revans ili za zivot koji bi zapoceo ispocetka.

Pet godina kasnije covjek sa slike ispracen je pogrdama onih koji su toga trenutka bili u pravu. On je predstavljao jace i mocnije, a oni su bili dio slabijeg svijeta, osudenog na nesrecu i ponizenje. Bijesno im je odmahnuo, a tebi se, dok si gledao televiziju, ucinilo da je izdao nacelo plemenitog gubitnistva i vlastitog poraza i da je, poput podlaca i slaboga covjeka, presao na stranu nasilnih i beskrupuloznih pobjednika. To mu nisi mogao oprostiti.

Medutim, nakon sto je poceo rat i nakon sto su ubojice i pravednici poceli izmjenjivati mjesta, a ideja koja ti se cinila oruzjem nasilnika postala prezrena od svih i svakoga, postao si svjestan svoje greske. Smiljko Sagolj napisao je da je "Jugoslavija samo podlo ime", a u nasem svijetu vise nije bilo onoga tko bi vjerovao u suprotno.

Covjek iz prvog i drugog televizijskog kadra zove se Ivica Osim. U prvom prizoru bio je trener "Zeljeznicara", a u drugom selektor nogometne reprezentacije Jugoslavije. Najprije je dozivio poraz od "Videotona", a onda je uz zvizduke napustio maksimirski stadion. Da je pobijedio, njegov klub bi se u velikom finalu susreo sa madridskim "Realom", a da 1990. nije trenirao Jugoslaviju, a u naredne dvije godine i beogradski "Partizan", u Hrvatskoj bi ga danas smatrali nacionalnim velikanom.

U vremena kojih se ne sjecas, a ne mozes ih se ni sjetiti jer si bio tek roden, Ivica Osim bio je Straus sa Grbavice. U to vrijeme imao je lice djecaka za kojeg je ocito da je odrastao u Sarajevu. Moras izgledati zajebaniji nego sto jesi, da te ne bi maltretirali na ulici i u skoli i da bi kod lokalne jalije mogao proci kao muskarac, a ne kao streber, peder, coro... Kasnije je to lice ostarilo u mrzovolju. Na svakoj fotografiji trener "Zeljeznicara" Ivica Osim izgledao je mrzovoljno, kao da mu cijeli svijet neprestano gaza po kurjim ocima, sto je jedan od razloga zbog kojih nije mogao biti jako omiljen u drugim jugoslavenskim republikama. Tipski Bosanac bio je osuden na prilagodavanje, a mrzovoljno lice se nikome ne prilagodava. Metafora prilagodljivosti, lica od prezasladene agde, bit ce Ciro Blazevic, jedan od onih Bosanaca spremnih platiti svaku cijenu da bi bili voljeni. Upravo zato njegovo ce ime biti ispisano krupnijim slovima u nogometnoj povijesti, a ostat ce tek u fusnoti povijesti bosanskoga sentimenta sedamdesetih i osamdesetih godina.

Ivica Osim tip je inertnog i racionalnog Sarajlije. Predugo je bio trener "Partizana" i selektor reprezentacije Jugoslavije jer mu se nije dalo micati i jer je, sasvim racionalno, procijenio da bi ekipe koje trenira mogle postici veliki uspjeh. Otisao je tek kada je morao otici, a morao je otici samo zato sto je posten covjek. U Austriji vec stotinu godina trenira isti klub, iako bi ga selidba ucinila vecim i boljim. Njemu se, medutim, ne da.

Osim je racionalno procijenio da nema fudbala bez nekakve zajednicke lige u kojoj bi opet "Hajduk" igrao protiv "Partizana". Onda su ga napali da prica gluposti, a sto je najgore, bili su u pravu. U vremenima koja su uslijedila nakon nasih vremena, racionalni ljudi cesto ispadaju glupani.

Ako bi povijest slijedila metafizicku logiku, a to se, nazalost, nikada ne dogada, Ivica Osim bi trebao zavrsiti svoju karijeru kao sedamdesetogodisnji trener "Pofalickog" ili "Vratnika": vec vidimo kako se plasirao u polufinale Kupa pobjednika kupova i kako je u osamdeset devetoj minuti njegov tim primio gol nakon kojeg se sve srusilo. Uslijedio bi televizijski kadar koji bi jos jednom objasnio sve. Osim je veliki vodja slabih i nemocnih vojski; covjek lose karme i slabog horoskopa; kad bi se nasao pred pobjedom raspadale su se drzave.

Mrzovoljno lice odavalo je samo jednu zelju: da ga ostave na miru.[/i]
jazzer

Post by jazzer »

nosara wrote:Parma je prosjecan klub.
Ma bravo majstore!!
Ne moras vise ni jednu.
jazzer

Post by jazzer »

nosara wrote: Osim je nadprosjecan u svakom pogledu pa moze birat da umjesto Parme vodi Sturm ili Jef Utd..
Svaka ti je zlatna vrijedna :lol: :lol:
car-x

Post by car-x »

mladen g. wrote: 1) A sta je to jos trebao uraditi? Mozda tebi licno pozvoniti na vrata pa ti dati jednu mulju, onako da ti se nadje.

2) Koji su ti Bosanci iz PL koji zasluzuju dres Sturma?
1) fala.. al ja elhamdulilah.. meni nicije nista ne treba..

2) jel se ti sjecas popovica iz sturma? jedan dobrodusni djedica, ko neki odbrambeni igrac.. mozda je i bio dobar.. al prije 20 godina.. u PL igra najmanje pet igraca koji su bolji od tog istog popovica.. elem, nej se..
car-x

Post by car-x »

nosara wrote:jazzer

govorimo o periodu poslije partizana:

poslije partizana otiso u panathanaikos (ako se ne varam).. nakon godinu dana bacio peskir (nista nije napravio) i otiso u austriju.. jedino sto je od mahalskog kluba sturma napravio za austrijske prilike ekstra dobar krug..

2-3x ih doveo u ligu prvaka, cak su jednom prosli i u drugi krug.. bio prvak sa sturmom i par put pobjednik kupa austrije..

vec par godina sa jef united-om cami negdje izmedju 5 i 9 mjesta.. nikad nista..

uspjeh?
manijak1

Post by manijak1 »

u PL igra najmanje pet igraca koji su bolji od tog istog popovica.. elem, nej se..
........gdje mu je kuća ? :D :D
car-x

Post by car-x »

manijak1 wrote:
u PL igra najmanje pet igraca koji su bolji od tog istog popovica.. elem, nej se..
........gdje mu je kuća ? :D :D
ooo.. pa mi smo i duhoviti.. ;) HA HA HA
manijak1

Post by manijak1 »

Uopšte nismo :oops: duhoviti već mislim da znamo gdje mu je kuća .
jazzer

Post by jazzer »

manijak1 wrote:A koji su evropski uspjesi Parme ?
Pa recimo osvajaci kupa kupova 92/93,
osvojen kup UEFA 94/95.

Dovoljno?
car-x

Post by car-x »

jazzer wrote:
manijak1 wrote:A koji su evropski uspjesi Parme ?
Pa recimo osvajaci kupa kupova 92/93,
osvojen kup UEFA 94/95.

Dovoljno?
kontra pitanje.. koji su evropski uspjesi ivice osima ko trenera??
Post Reply