Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zazivjeti
-
Ze Dijaspora
Samo sam komentar nadovezo od @danas u kojem kaze da je nekima draze strano drzavljanstvo. A CAJRU/livadu mislio sam da nam je toliki mali prostor s kojim mozemo bih pasos upotrebiti bez vize.
To da se vise netreba placat (nisam znao) je OK. Sto se tice teme vec sam rekao da radi nacionalisti nista nece bit uredu. Pa ni teorija Bosanstva kao narodnosti nikada neće zaživjeti.
To da se vise netreba placat (nisam znao) je OK. Sto se tice teme vec sam rekao da radi nacionalisti nista nece bit uredu. Pa ni teorija Bosanstva kao narodnosti nikada neće zaživjeti.
- horion_bosona
Jos jednu u nizu od milion slicnih tema, i svaki ama bas svaki put isti prave iste greske i postavljaju potpuno pogresne hipoteze ili jos gore stvari tumace onako kako ne bi trebalo, barem vodeci se naucnim kriterijima.
Prvenstveno je potrebno razlikovati pojmove etnicitet i nacionalitet, historijski kontekst ova dva pojma, historijske procese koji su generisali etnicki odnosno nacionalni identitet kao faktor konstituisanja modernih drzava, njihovog društva,kulutre, svijesti puka,...
Ideja Bosanstva u onom obliku koji potencira ovdje vecina je neizvodljiva,prosto nemoguca,budimo realni,zakasnili smo gotovo dva stoljeca.
Sebe smatram Bosancem i Hercegovcem (u gradjansko-politickom smislu) te me jako deprimira cinjenica, da ja kao takav nemam aktivno politicko pravo,odnosno mozda imam ako se deklarisem kao "ostali".Svjestan sam svog etnickog porijekla, kulturnog miljea iz kog dolazim i nastojim to njegovat jer je to dio mog identiteta.
Upravo identitet gradjana BIH i jeste kljucni problem bh. drustva, velika vecina bh. puka je nesposobna da shvati sta znaci pluralizam identiteta, koji segmenti licnog identiteta spadaju u domen promjenljivog odnosno nepromjenljivog identiteta. Uzrok nepostojanja svjesti o ovome je nepostojanje drzavnog mehanizma za kreiranje istog.
Onog dana kad bh.gradjani(barem jedan dio) budu svjesni pluralizma sopstvenog identiteta, i kada im lojalnost prema drzavi u kojoj zive bude na prvom mjestu bice moguce govoriti o bosanstvu, u modernom gradjansko-politickom smislu.Ne vidim ni jedan razlog zasto bi bilo nemoguce da BiH bude normalna gradjanska drzava u kojoj zive Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci, Kinezi, Singapurci.....koji BiH dozivljavaju svojom drzavom.
Unifikacija(pogotovo nasilna) je glupost,time se nece nista rijesiti.
Prvenstveno je potrebno razlikovati pojmove etnicitet i nacionalitet, historijski kontekst ova dva pojma, historijske procese koji su generisali etnicki odnosno nacionalni identitet kao faktor konstituisanja modernih drzava, njihovog društva,kulutre, svijesti puka,...
Ideja Bosanstva u onom obliku koji potencira ovdje vecina je neizvodljiva,prosto nemoguca,budimo realni,zakasnili smo gotovo dva stoljeca.
Sebe smatram Bosancem i Hercegovcem (u gradjansko-politickom smislu) te me jako deprimira cinjenica, da ja kao takav nemam aktivno politicko pravo,odnosno mozda imam ako se deklarisem kao "ostali".Svjestan sam svog etnickog porijekla, kulturnog miljea iz kog dolazim i nastojim to njegovat jer je to dio mog identiteta.
Upravo identitet gradjana BIH i jeste kljucni problem bh. drustva, velika vecina bh. puka je nesposobna da shvati sta znaci pluralizam identiteta, koji segmenti licnog identiteta spadaju u domen promjenljivog odnosno nepromjenljivog identiteta. Uzrok nepostojanja svjesti o ovome je nepostojanje drzavnog mehanizma za kreiranje istog.
Onog dana kad bh.gradjani(barem jedan dio) budu svjesni pluralizma sopstvenog identiteta, i kada im lojalnost prema drzavi u kojoj zive bude na prvom mjestu bice moguce govoriti o bosanstvu, u modernom gradjansko-politickom smislu.Ne vidim ni jedan razlog zasto bi bilo nemoguce da BiH bude normalna gradjanska drzava u kojoj zive Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci, Kinezi, Singapurci.....koji BiH dozivljavaju svojom drzavom.
-
car-x
i pluralisticka svijest i unifikacija su dugorocni procesi, a kako se apsolutno nista ne radi na bilo kojem od ta dva, sumnjam da ce to kod nas ikad zazivjeti..horion_bosona wrote: Onog dana kad bh.gradjani(barem jedan dio) budu svjesni pluralizma sopstvenog identiteta, i kada im lojalnost prema drzavi u kojoj zive bude na prvom mjestu bice moguce govoriti o bosanstvu, u modernom gradjansko-politickom smislu.
imas situaciju da i "najodaniji" bosanci i hercegovci nabiju drzavu na kurac, nako kad su negdje na sijelu i to.. vecina ih govori o "ispaljivanju" vani, svi pljuju na one druge.. pola ih misli da bi im u sklopu neke druge drzave bilo puno bolje, tako da se o lojalnosti ne moze nikako ni govoriti..
unifikacija, ono, da se svi zovu bosanci i hercegovci je isto tako nemoguca misija..
fazon je sto tu zbilja nema kratkorocnog rjesenja..
kad se u banjaluci odnosno mostaru bude navijalo za BiH kad ova igra protiv SCG odnosno hrvatske, mozemo govoriti o nekom minimalnom pomaku naprijed.. ovako.. ti isti ljudi se osjecaju bosancima samo kad im zatreba pomoc..
- upala
joj sta se ti iz dijaspore crnjacis..uzivaj ha ja...teorija BOSANSTVA ce ozivjeti...mada je za mene ona ziva...naime bosna nije podjeljena (ni teritorijalno ni vako ni nako) izmedzu susjeda nam sa istoka i zapada!Ze Dijaspora wrote:ispis iz BIH drzavljanstva kosta oko 950 eura. Pa ti vidi koliko je skupo i vrijedno bih drzavljanstvo... Zbog toga vecina ljudi koji vani zive ima dvojna drzavljanstva. A dali su sretni to je upitno? Sa bih pasosom mozes samo po CAJRI (LIVADI) bez vize. Za ostatak svijeta moras obilazis saltere i molis za vize i propusnice.
ne smeta mi vala ni saltere za vize obilaziti....opet nosim pasos SVOJE ZEMLJE na kojem pise Bosna i Hercegovina a ne nedaj boze srpska ili hercegbosna...bla bla
-
car-x
upala, da prostis, i ovo su ti nako povrsinske gluposti.. bosna je prakticno podijeljena i zadnjih deset godina se pokusava nesto uraditi na ujedinjenju.. to je na zalost stanje na terenu i toga treba biti svjestan..upala wrote: joj sta se ti iz dijaspore crnjacis..uzivaj ha ja...teorija BOSANSTVA ce ozivjeti...mada je za mene ona ziva...naime bosna nije podjeljena (ni teritorijalno ni vako ni nako) izmedzu susjeda nam sa istoka i zapada!
ne smeta mi vala ni saltere za vize obilaziti....opet nosim pasos SVOJE ZEMLJE na kojem pise Bosna i Hercegovina a ne nedaj boze srpska ili hercegbosna...bla bla
ciji god pasos nosio/la, to je pasos TVOJE zemlje.. A pisalo je na pasosu i republika srpska ako me sjecanje ne vara.. tako da ti ni to nije neki ponos..
od tog nacionalnog ponosa se ne zivi.. na temi "ponosim li se sto sam bosanac" nisam nista napiso.. ne znam ni sta bi napiso..
volio bi da sam se rodio negdje drugdje i da sam cijeli nas rat gledo na televizoru a ne dozivio na svojoj kozi.. i ja i bilo ko drugi u BiH.. Bosanci i Hercegovci su nekad poslovicno bili merhametli, gostoprimljivi, velikodusni, spremni na svaku vrstu zajebancije a najcesce na svoj racun..
sad vise nisu ni gostoprimljivi, ni merhametli, ni zadovoljni, a najmanje se sale.. svi reze jedni na druge i tu se nema na sta biti ponosan.. a zivim za dan kad ce se to preokrenut..
-
zlata
Ali cinjenica jeste...da su se muslimanski velikani identificirali Osmanlijskim carstvom...kao svojom domovinom, tako da je bilo logicno da i katolici i pravoslavci...traze svoja "carstva". Sad oni imaju...svoje susjedne "rezervne" domovine...ali muslimanima to nije danasnja Turska. Osmanlijsko Carstvo vise ne postoji.
Vazda se krive Srbi i Hrvati za "izdajnistvo"...al'ako gledamo realno...ljudi su stoljecima ziv'li pod okupacijom...kao gradjani drugog-treceg reda...i Bosna sa vecinskim muslimanskim zivljem im je simbol okupacije...a ne ravnopravnosti i slobode.
Ako su se Bos.muslimani ponosno bor'li za Osmanlije...koji su bili okupatori na ovim prostorima...sta sad stalno napadamo Srbe i Hrvate iz BiH? Za suradnju sa okupatorima? Za izdajnistvo domovine? Svi prebrajamo kol'ko se ulica zove po Susku il'Tudjmanu, a kol'ko se tek mjesta zove... po Osmanlijama?
Za*ebavamo Srbe i Hrvate kad odsele u Srbiju i Hrvatsku...i kad ganjaju lopte za svoje nove domovine....a u Turskoj zive stotine hiljada potomaka Bosanaca...isto lete za loptama...i to je OK. Nisu svi odsel'li u strahu. Mnogi nisu htili vise ziv'ti sa "Vlasima i Sokcima"...isto k'o sto mnogi katolici i pravoslavci iz BiH...ne zele ziv'ti vise...sa muslimanima. Ne razlikujemo se puno....u tom pogledu!!!
Vazda se krive Srbi i Hrvati za "izdajnistvo"...al'ako gledamo realno...ljudi su stoljecima ziv'li pod okupacijom...kao gradjani drugog-treceg reda...i Bosna sa vecinskim muslimanskim zivljem im je simbol okupacije...a ne ravnopravnosti i slobode.
Ako su se Bos.muslimani ponosno bor'li za Osmanlije...koji su bili okupatori na ovim prostorima...sta sad stalno napadamo Srbe i Hrvate iz BiH? Za suradnju sa okupatorima? Za izdajnistvo domovine? Svi prebrajamo kol'ko se ulica zove po Susku il'Tudjmanu, a kol'ko se tek mjesta zove... po Osmanlijama?
Za*ebavamo Srbe i Hrvate kad odsele u Srbiju i Hrvatsku...i kad ganjaju lopte za svoje nove domovine....a u Turskoj zive stotine hiljada potomaka Bosanaca...isto lete za loptama...i to je OK. Nisu svi odsel'li u strahu. Mnogi nisu htili vise ziv'ti sa "Vlasima i Sokcima"...isto k'o sto mnogi katolici i pravoslavci iz BiH...ne zele ziv'ti vise...sa muslimanima. Ne razlikujemo se puno....u tom pogledu!!!
-
car-x
zlato, ne bih se nikako slozio s tobom.. bosanski muslimani, kao i svi ostali, koji su trpili tursku (i bilo koju drugu okupaciju) su bili primorani da se bore za osmansko carstvo.. isto ko sto je moj pradjed bio primoran da se bori za austro-ugarsku monarhiju.. mislis da ga je neko pito, volis li ti austriju i hoces li ici da se boris za pestu..zlata wrote:Ali cinjenica jeste...da su se muslimanski velikani identificirali Osmanlijskim carstvom...kao svojom domovinom, tako da je bilo logicno da i katolici i pravoslavci...traze svoja "carstva". Sad oni imaju...svoje susjedne "rezervne" domovine...ali muslimanima to nije danasnja Turska. Osmanlijsko Carstvo vise ne postoji.
ma daj..
koji se to grad u BiH zove po osmanlijama?
mrkonjic grad?
kljuc?
jajce?
travnik?
srebrenik?
gorazde?
banja luka?
mostar?
neum?
gdje to ima u BiH ulica sulejmana velicanstvenog? ili mehmeda osvajaca? ili mustafe kemal pase ataturka? pa ni za ulicu mehmed pase sokolovica ja nisam cuo, mada je on svojim angazmanom u i za bosnu zasluzio tako nesto..
da ne govorimo o husejn kapetanu gradascevicu koji je poveo sve one koji su se u to vrijeme osjecali bosancima u borbu protiv porte..
ovo sto ti pokusavas podmetnuti je kukavcije jaje..
-
buhtelj
joker wrote:To da gladni ljudi krenu zajedno to je utopija. Pa osnovni preduslov za mrznju, nacionalizam i rat je upravo glad i nezadovoljstvo (koja je bogata zemlja zaratila?).
Mislim da je ovdje osnovni problem pomijesanost vjeroispovijesti i nacionalnosti (narodnosti). Tako su pravoslavci=Srbi (nema pravoslavaca da nisu Srbi i obrnuto), katolici=Hrvati (nema katolika da nisu Hrvati i obrnuto), a muslimani=Bosnjaci (nema muslimana da nisu Bosnjaci i obrnuto).
E to je opasno, to poistovjecivanje nacije i vjere. Pa mi danas u Bosni imamo Srbe i Hrvate kao da su oni ili njihovi bliski predaci rodjeni u drzavama iz naseg okruzenja, a ne ustvari u Bosni (Bosnjaci su u Bosni historijki termin koji je oznacavao one koji su rodjeni u Bosni bez obzira na vjersku pripadnost).
Manipulacijom iz BG i ZG kod njih je stvorena ta svijest, tako da dobar dio njih danas smatra SCG i CRO svojom domovinom mada sa njima nemaju neke velike veze i mada ih ovi samo koriste za svoje interese, a oni opet zbog tog svog ubjedjenja ne zele ovdje stvarati ambijent u kojem bi se osjecali kao u svojoj domovini. E to je zalosno.
Ima ona stara narodna "...ko nece brata za brata, hoce tudjina za gospodara...". Zato danas imamo pojavu da u njihovo ime odlucuje BG i ZG i da se za sve pitaju oni. Pa i sam Dejton su u njihovo ime potpisali ZG i BG...
Zato jer je to Balkan...
-
zlata
Oprosti...al'nije nikakvo kukavicje jaje. Bas zato...sto nam se elita stoljecima najprije identificirala sa Osmanlijama...pa onda Jugoslavenima (Srboslavija) smo 'vako na*ebali. Vazda se spominje Gradascevic...k'o iznimka...a OSTALI? Pa uzmi primjer jedne najobicnije kasabe...napr.Livna...pa pogledaj kol'ko je najuglednijih muslimana odsel'lo iz tog grada...svojom voljom. Glavni grad im je bio Istanbul...a Saraj'vo tek mala lokalna carsija. Ti ljudi su se najvise osjecali k'o Osmanlije. Etnicka pripadnost im je bila manje vazna. Pa ni Turcima nije bila vazna...ukol'ko si priznav'o njihovu "superiornost". Ne moze se tadasnji identitet gledati iz perspektive danasnjih nacionalizama. Da su nam i danas susjedi Osmanlije...sta mislis...da bi svi muslimani htili nezavisnost? Sumnjam...ima jedna mala, vrlo jaka elita, koja do skoro nije mogla prebol'ti svoje begluke, pase i sultane! Tol'ko o njihovim prioritetima!!!
Pa cak i u kulturnom pogledu...mnogi su pisali na perzijskom, arapskom, turskom...jos veci dokaz njihovog otudjivanja od bosanskog izvora. Nije ni cudo sto ih tol'ko odsel'lo za Tursku...al'je tragedija za BiH...da joj svakih par generacija nestaje elita.
Treba se dobro nacitati i epskih pjesama, i povijesnih dokumenata...i sveg'ostalog...pa onda mene prozvati provokatorom...koji podmece kukavicja jaja. Ja ti nemam sta podmetati. Moji su se pradidovi bor'li...stoljecima...za Osmanlijsko Carstvo. Kako mozes ziv'ti stoljecima u okviru jedne drzave...sudjelovati skoro ravnopravno u vecini njezinih institucija...i ne identificirati se s'njom? Njima je bilo dobro. Za njih...biti Osmanlija je bilo isto...k'o prije 20-ak godina...biti Jugoslaven.
Uostalom...nisu ni imali vel'ki izbor. Kao muslimani...bili su osudjeni na osmanlijski "zagrljaj"...jer iz iskustva...jedina druga opcija im je bila da se pokrste...a ni to im nije garantiralo bosansku nezavisnost...jer su nam i susjedi u Hrvatkoj bili okupirani...i borili su za nekog drugog (Ban Jelacic-Buzimski).
Pa cak i u kulturnom pogledu...mnogi su pisali na perzijskom, arapskom, turskom...jos veci dokaz njihovog otudjivanja od bosanskog izvora. Nije ni cudo sto ih tol'ko odsel'lo za Tursku...al'je tragedija za BiH...da joj svakih par generacija nestaje elita.
Treba se dobro nacitati i epskih pjesama, i povijesnih dokumenata...i sveg'ostalog...pa onda mene prozvati provokatorom...koji podmece kukavicja jaja. Ja ti nemam sta podmetati. Moji su se pradidovi bor'li...stoljecima...za Osmanlijsko Carstvo. Kako mozes ziv'ti stoljecima u okviru jedne drzave...sudjelovati skoro ravnopravno u vecini njezinih institucija...i ne identificirati se s'njom? Njima je bilo dobro. Za njih...biti Osmanlija je bilo isto...k'o prije 20-ak godina...biti Jugoslaven.
Uostalom...nisu ni imali vel'ki izbor. Kao muslimani...bili su osudjeni na osmanlijski "zagrljaj"...jer iz iskustva...jedina druga opcija im je bila da se pokrste...a ni to im nije garantiralo bosansku nezavisnost...jer su nam i susjedi u Hrvatkoj bili okupirani...i borili su za nekog drugog (Ban Jelacic-Buzimski).
Last edited by zlata on 26/09/2005 17:09, edited 1 time in total.
- danas
onda je samo jedan zakljucak -- svi ce se identificirati kao bosanci kada im u bosni bude dobro..zlata wrote: Kako mozes ziv'ti stoljecima u okviru jedne drzave...sudjelovati skoro ravnopravno u vecini njezinih institucija...i ne identificirati se s'njom? Njima je bilo dobro. Za njih...biti Osmanlija je bilo isto...k'o prije 20-ak godina...biti Jugoslaven.
-
car-x
kako si pomenula livno koje je u hercegovini, hajmo malo okrenuti lopticu..zlata wrote:Oprosti...al'nije nikakvo kukavicje jaje. Bas zato...sto nam se elita stoljecima najprije identificirala sa Osmanlijama...pa onda Jugoslavenima (Srboslavija) smo 'vako na*ebali. Vazda se spominje Gradascevic...k'o iznimka...a OSTALI? Pa uzmi primjer jedne najobicnije kasabe...napr.Livna...pa pogledaj kol'ko je najuglednijih muslimana odsel'lo iz tog grada...svojom voljom. Glavni grad im je bio Istanbul...a Saraj'vo tek mala lokalna carsija. Ti ljudi su se najvise osjecali k'o Osmanlije. Etnicka pripadnost im je bila manje vazna. Pa ni Turcima nije bila vazna...ukol'ko si priznav'o njihovu "superiornost". Ne moze se tadasnji identitet gledati iz perspektive danasnjih nacionalizama. Da su nam i danas susjedi Osmanlije...sta mislis...da bi svi muslimani htili nezavisnost? Sumnjam...ima jedna mala, vrlo jaka elita, koja do skoro nije mogla prebol'ti svoje begluke, pase i sultane! Tol'ko o njihovim prioritetima!!!![]()
koliko je hercegovaca odselilo iz mostara u zagreb? iz sirokog u zagreb? iz posusja u zagreb? iz neuma u zagreb?
zasto?
jel sto misle da im je zagreb centar i glavni grad ili zato sto su i posusje i siroki i mostar i neum mahale za njihove neke planove i naume?
-
stelium
Na osnovu imena bivam trpan u stado sa modernim nazivom "Bosnjak" sto svim silama negiram.Ali eto,dzaba okolini objasnjavati da je to samo modni trend dospio/nametnut od nekih trecerazrednih politicara nakon susreta u gradicu zvanom Dayton.Nema veze
,kako god, smatraj me cime hoces,ja znam da vec 30 godina(od kad prohodah) pripadam naciji(!!!) BOSANSKOJ sa svim njenim pozitivnim kao i negativnim karakteristikama tako da nemam namjeru da pitam tamo neke indijance(ove ili one vjere ili boje carapa):
"...smijem li se deklarisati kao:
Nacionalnost-Bosanac".

"...smijem li se deklarisati kao:
Nacionalnost-Bosanac".
-
FFK as Lucy01
Mene sva ova diskusija podsjeti na Kendijeve rijeci (mislim da je on): Prestanite se pitati sta je ova zemlja ucinila za vas i zapitajte se sta ste vi ucinili za ovu zemlju.
I ja sam vani...i to vec dugo, ali mi nikada nije ni na pamet palo da se odreknem BiH drzavljanstva, iako imam i ovo drugo. Mene mnogi Bosanci podsjecaju na ove nacionaliste na vlasti: priznat cu je i bit ce moja kad bude u njoj dobro (Bosna), a njoj ce biti dobro kad neko drugi dodje i napravi je dobrom.
Ja opet kazem da je uvijek moja, i kad ne valja i kad valja, jer mi bar to niko ne moze uzeti ni osporiti, ni Dejton ni Karadzic ni Alija ni Paddy ni medjunarodna zajednica.
Znam da je vama koji ste tamo, tesko da gledate sav taj lopovluk i nepravdu i sve ostale....ali vjerujte da ste vi jedini koji mogu nesto da promijene, jer Bosna jeste VASA, bez obzira kako je vi osjecali i sta o njoj mislili.
I ja sam vani...i to vec dugo, ali mi nikada nije ni na pamet palo da se odreknem BiH drzavljanstva, iako imam i ovo drugo. Mene mnogi Bosanci podsjecaju na ove nacionaliste na vlasti: priznat cu je i bit ce moja kad bude u njoj dobro (Bosna), a njoj ce biti dobro kad neko drugi dodje i napravi je dobrom.
Ja opet kazem da je uvijek moja, i kad ne valja i kad valja, jer mi bar to niko ne moze uzeti ni osporiti, ni Dejton ni Karadzic ni Alija ni Paddy ni medjunarodna zajednica.
Znam da je vama koji ste tamo, tesko da gledate sav taj lopovluk i nepravdu i sve ostale....ali vjerujte da ste vi jedini koji mogu nesto da promijene, jer Bosna jeste VASA, bez obzira kako je vi osjecali i sta o njoj mislili.
- danas
to stoji kod ljudi koji dozivljavaju svoju drzavu kao SVOJU... a nije im cilj da je parcaju na etnicko-religijske bantustane; RS, HB, whatever...Lucy01 wrote:Mene sva ova diskusija podsjeti na Kendijeve rijeci (mislim da je on): Prestanite se pitati sta je ova zemlja ucinila za vas i zapitajte se sta ste vi ucinili za ovu zemlju.
kako ce bosna da opstane ako u njoj najmanje ima bosanaca? ja to ne shvatam... niti cu ikada shvatiti.
-
Proljece je lijepo
Daj ne seri!!Ze Dijaspora wrote:Zasto? Pa zato sto u Bosni i Hrcegovini ima 99% NACIONALISTA.
Muslimani hoce ISLAMSKU DRZAVU
Srbi hoce VELIKU SRBIJU
Hrvati hoce VELIKU HRVATSKU
pa sad ti skontaj je se mogu narodi u BIH dogovoriti dok god razmisljaju iz nacionalnih (citaj VJERSKIH) razloga.
Koi to Muslimani hoce Islamsku drzavu???
Mi Muslimani smo jedini narod koi se deklarise kao Bosanci.
Za Bosnu smo se borili i za Bosnu smo ginuli.
A ta prica o Muslimanskoj drzavi je nacin kako su srbski krvnici plasili svoj nebeski narod, i zavodili ih da pocine genocid nad Muslimanima!
To je izmisnljotina srbsko/hrvatskih glavesina!
Ako mozda postoi zelja medju Muslimanima o necemu takvome, ti muslimani cine 0.001% Muslimana BiH!!
Mi Muslimani nikada nismo bili nacionalisti, jer od skora nismo imali ni svoju naciju, i mi smo uvjek htjeli i mogli zivjeti sa svima, ali drugi su se neopravdano osjecali ugrozeni, pa su njihovi nacionalisti krenuli da nas pokolju. Koja ba Muslimanska drzava???
Zato ne nasjedaj na te srbske parole o nekakvoj Europskoj DZumahiriji, nebudi glup!!!
Last edited by Proljece je lijepo on 26/09/2005 17:28, edited 2 times in total.
-
buhtelj
Lucy01 wrote:Mene sva ova diskusija podsjeti na Kendijeve rijeci (mislim da je on): Prestanite se pitati sta je ova zemlja ucinila za vas i zapitajte se sta ste vi ucinili za ovu zemlju.
Uaaaa koji mudar savajet.....sada kuzite cijelu bit vasih problema oni koji ste izvan Schengenske granice
-
car-x
ja se ne bih slozio s tobom..Proljece je lijepo wrote:Daj ne seri!!Ze Dijaspora wrote:Zasto? Pa zato sto u Bosni i Hrcegovini ima 99% NACIONALISTA.
Muslimani hoce ISLAMSKU DRZAVU
Srbi hoce VELIKU SRBIJU
Hrvati hoce VELIKU HRVATSKU
pa sad ti skontaj je se mogu narodi u BIH dogovoriti dok god razmisljaju iz nacionalnih (citaj VJERSKIH) razloga.![]()
Koi to Muslimani hoce Islamsku drzavu???
Mi Muslimani smo jedini narod koi se deklarise kao Bosanci.
Za Bosnu smo se borili i za Bosnu smo ginuli.
A ta prica o Muslimanskoj drzavi je nacin kako su srbski krvnici plasili svoj nebeski narod, i zavodili ih da pocine genocid nad Muslimanima!
To je izmisnljotina srbsko/hrvatskih glavesina!
Ako mozda postoi zelja medju Muslimanima o necemu takvome, ti muslimani cine 0.001% Muslimana BiH!!
Zato ne nasjedaj na te srbske parole o nekakvoj Europskoj DZumahiriji, nebudi glup!!!
alija izetbegovic je imo tu neke druge ideje.. islamska bosna, pa makar na prostoru zenice i sarajeva..
i jos nekih planova.. da se ne ponavljam..
-
zlata
Pa jel'znas podatke o masovnom isaljavanju Hercegovaca u Carigrad....pa su cesto buzasto prodavali svoja imanja...ili preko punomoci. Sta mislis? Da u Capljini neja muslimana samo zbog Ustasa i straha od Austrougarske? Jedan stari "Turcin", rodjen Mostarac...me je prije 15-ak godina u SAD-u uvjeravo kako je on "pravi" Turcin. A sin mu veli..."Nisi valla! Neg'si potomak kriscana iz BiH koji su presli na Islam." Bas su bili uvjerljivo "Turci"...2 metra visine...plave oci...plava kosa...ma original iz Samarkanda!!!! Nisu vise znali ni nas jezik!!!car-x wrote:kako si pomenula livno koje je u hercegovini, hajmo malo okrenuti lopticu..zlata wrote:Oprosti...al'nije nikakvo kukavicje jaje. Bas zato...sto nam se elita stoljecima najprije identificirala sa Osmanlijama...pa onda Jugoslavenima (Srboslavija) smo 'vako na*ebali. Vazda se spominje Gradascevic...k'o iznimka...a OSTALI? Pa uzmi primjer jedne najobicnije kasabe...napr.Livna...pa pogledaj kol'ko je najuglednijih muslimana odsel'lo iz tog grada...svojom voljom. Glavni grad im je bio Istanbul...a Saraj'vo tek mala lokalna carsija. Ti ljudi su se najvise osjecali k'o Osmanlije. Etnicka pripadnost im je bila manje vazna. Pa ni Turcima nije bila vazna...ukol'ko si priznav'o njihovu "superiornost". Ne moze se tadasnji identitet gledati iz perspektive danasnjih nacionalizama. Da su nam i danas susjedi Osmanlije...sta mislis...da bi svi muslimani htili nezavisnost? Sumnjam...ima jedna mala, vrlo jaka elita, koja do skoro nije mogla prebol'ti svoje begluke, pase i sultane! Tol'ko o njihovim prioritetima!!!![]()
koliko je hercegovaca odselilo iz mostara u zagreb? iz sirokog u zagreb? iz posusja u zagreb? iz neuma u zagreb?
zasto?
jel sto misle da im je zagreb centar i glavni grad ili zato sto su i posusje i siroki i mostar i neum mahale za njihove neke planove i naume?
-
Proljece je lijepo
Alija Izetbegovic se na celu herojske Armije BiH borio za cjelovitu, nedjeljivu i multi etnicku Bosnu i Hercegovinu.
A ta prica oko muslimanske drzave je imisljotina ljudi ppoput Karedze, Franje, Slobe, i kvazi novinara ppoput Riste DJoge.
Ali izgleda da i nas neki narod vjeruje tim monstrumima i njihovm lazima i obmanama!
Da je Alija htjeo Muslimansku drzavu, Alija bi rusio crkve u sarajevu i zenici, Alija bi ubijao i protjerivao neMuslimane iz Sarajeva i Zenice. Pod Alinom kontrolom nijedna crkva nije ni ogrebana!!!!!!!!Ali on to nije, uradio jer se borio za multietnicku BiH.
Zato, ako vjerujete u tezu o Muslimanskoj drzavi, automatski opravdavate srbe i hrvate za odpocinjanje rata jer to je u tom slucaju njihova logicna samoodbrana!!
Nebudite naivni i lahkovjerni i nedozvolite sebi da vas oni koi su vas klali i ubijali, da vam sada oni namecu neke morbidne historiske cinjenice!!

Nemojte dozvoliti da vam djeca uce u historiji kako je Alija htjeo neku islamsku drzavu, jer u tom slucaju nijecete agresiju, nijecete krivce za odpocinjanje rata, nijecete historiju i istinu,i vasa djeca ce misliti da je ovo samo bio neki sukob u kojem su svi jednako stradali!!
A oni koi su zaista krivi i odgovorni, bice bice zrtve, a mi Muslimani ponovo cemo biti krivi za sve. A sve to zbog nase glupe naivnosti i laHkovjernosti!!!

A ta prica oko muslimanske drzave je imisljotina ljudi ppoput Karedze, Franje, Slobe, i kvazi novinara ppoput Riste DJoge.
Ali izgleda da i nas neki narod vjeruje tim monstrumima i njihovm lazima i obmanama!
Da je Alija htjeo Muslimansku drzavu, Alija bi rusio crkve u sarajevu i zenici, Alija bi ubijao i protjerivao neMuslimane iz Sarajeva i Zenice. Pod Alinom kontrolom nijedna crkva nije ni ogrebana!!!!!!!!Ali on to nije, uradio jer se borio za multietnicku BiH.
Zato, ako vjerujete u tezu o Muslimanskoj drzavi, automatski opravdavate srbe i hrvate za odpocinjanje rata jer to je u tom slucaju njihova logicna samoodbrana!!
Nebudite naivni i lahkovjerni i nedozvolite sebi da vas oni koi su vas klali i ubijali, da vam sada oni namecu neke morbidne historiske cinjenice!!
Nemojte dozvoliti da vam djeca uce u historiji kako je Alija htjeo neku islamsku drzavu, jer u tom slucaju nijecete agresiju, nijecete krivce za odpocinjanje rata, nijecete historiju i istinu,i vasa djeca ce misliti da je ovo samo bio neki sukob u kojem su svi jednako stradali!!
A oni koi su zaista krivi i odgovorni, bice bice zrtve, a mi Muslimani ponovo cemo biti krivi za sve. A sve to zbog nase glupe naivnosti i laHkovjernosti!!!
Last edited by Proljece je lijepo on 26/09/2005 17:42, edited 1 time in total.
-
Smrt fasizmu
#45 Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zazivjeti
Odgovor je jasan: TEORIJU BOSNJASTVA SU U JAVNOST PLASIRALI RATNI ZLOCINAC
ALIJA IZETBEGOVIC, MUHAMED FILIPOVIC-TUNJO I SDA-FASISTICKA STRANKA, A RADI SE O PODVALI KOJOM SE MUSLIMANI NAZIVAJU BOSNJACIMA I TIME IM SE DAJE NE SAMO NARODNOST NEGO I DRZAVNOST A DRUGA DVA NARODA SRBI I HRVATI SE ELIMINISU IZ DRZAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.
HISTORIJA SE NE MOZE TAKO LAKO IZBRISATI NITI PROMIJENITI. DOBRO SE ZNA KAKO SU NASTALI MUSLIMANI NA BALKANU. TEORIJA O BOGUMILSTVU KAO "PRAPRECIMA" MUSLIMANA JE SMIJESNA.
POKUSAJ FALSIFIKOVANJA HISTORIE OD STRANE GORE NAVEDENIH JE NEUSPJESAN JER JE SVE DAVNO ZAPISANO U RECIMO: BRITANIKA HISTORY, WORLD HISTORY, USA WORLD HISTORY I NE MOZE SE FALSIFIKOVATI.
ZASTO SDA-BAGRA OVO RADI? SAMO IZ JEDNOG RAZLOGA: DA BI DRZALA MUSLIMANE U POKORNOSTI ZAMAZUJE IM OCI, SAKRIVA OD NJIH ISTINU DA SU POBIJENI U RATU, DA JE NA NJIMA SDA-BAGRA ODRADILA RATNO PROFITERSTVI I OBOGATILA SE, DA SU POROBLJENI OD DOJUCERASNJIH SKOROJEVICA I LOPOVA, DA SU EKSPLOATISANI KAO STO NIKADA NISU BILI, DA SU ZATVORENI U TORU OD 23% TERITORIJE ODATLE NE MOGU NIGDJE UTECI, DA SU U ROPSTVU SDA-BAGRE..
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!
HISTORIJA SE NE MOZE TAKO LAKO IZBRISATI NITI PROMIJENITI. DOBRO SE ZNA KAKO SU NASTALI MUSLIMANI NA BALKANU. TEORIJA O BOGUMILSTVU KAO "PRAPRECIMA" MUSLIMANA JE SMIJESNA.
POKUSAJ FALSIFIKOVANJA HISTORIE OD STRANE GORE NAVEDENIH JE NEUSPJESAN JER JE SVE DAVNO ZAPISANO U RECIMO: BRITANIKA HISTORY, WORLD HISTORY, USA WORLD HISTORY I NE MOZE SE FALSIFIKOVATI.
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!
-
Proljece je lijepo
@ Smrt fasizmu
Hej druze, danas je 2005, probudi se!!
Nismo vise u 1950'!!
Nismo vise u fasistickom/totalitarnom rezimu komunizma, nema vise svemoguceg CK!
Danas mislimo svoim glavama, a ne komunjarskim, CK-ovskim!!
Savjetujem ti da stavis glavu u lonac ledene vode, jer tvoj mozak jos uvjek nerazumije neke stvari, mora da je trokiro pa se zagrijala glavica!!
A sto se tice Alije, naravno da je bio zlocinac, zato ga je cijeli svijet pohvalio i odao mu priznanje, pocevsi od Klintona, Sredera, Mazovjetskog, Levija. Zato mu je napravljena najveca dzenaza u historiji Bosne i Bosanskog naroda, zato mu je na dzenazu doslo vise od sto pedeset hiljada ljudi, ZATO BOSNA NA TVOJU ZALOST JOS UVJEK POSTOI!!!
SMRT FASIZMU A BOGA MI I KOMUNIZMU
Hej druze, danas je 2005, probudi se!!
Nismo vise u fasistickom/totalitarnom rezimu komunizma, nema vise svemoguceg CK!
Savjetujem ti da stavis glavu u lonac ledene vode, jer tvoj mozak jos uvjek nerazumije neke stvari, mora da je trokiro pa se zagrijala glavica!!
A sto se tice Alije, naravno da je bio zlocinac, zato ga je cijeli svijet pohvalio i odao mu priznanje, pocevsi od Klintona, Sredera, Mazovjetskog, Levija. Zato mu je napravljena najveca dzenaza u historiji Bosne i Bosanskog naroda, zato mu je na dzenazu doslo vise od sto pedeset hiljada ljudi, ZATO BOSNA NA TVOJU ZALOST JOS UVJEK POSTOI!!!
SMRT FASIZMU A BOGA MI I KOMUNIZMU
-
Proljece je lijepo
Yugoslavia
Bratstvo i jedinstvo
Srbsko-Hrvatski jezik
Ruski jezik
Crvena zvezda
Goli otok
Politicki zatvori
Glavni grad Beograd
Narodni "heroj" Mosa Piade
Joj dobri su stvarno....

Bratstvo i jedinstvo
Srbsko-Hrvatski jezik
Ruski jezik
Crvena zvezda
Goli otok
Politicki zatvori
Glavni grad Beograd
Narodni "heroj" Mosa Piade
Joj dobri su stvarno....
-
sve ce doci na svoje
Tokom rata 92-95 za sta se borio srpski narod (cast izuzetcima).
Borio se protiv bosne i bosnjastva.
Hrvati isto tako (cast izuzetcima) borili se protiv Bosne i bosnjastva.
To je odgovor .
Danas je odnos snaga takav da ovi gore pomenuti, moraju zivjeti i postovati BIH kao drzavu.
Dvije su opcije:
1. da ce svakim danom biti sve manje zaludenih velikim srbijama i velikim hrvatskama i da ce BIH vratiti se onoj tradiciji,zajednickog zivota i postati normalna drzava.
2. Ili ce i ovo malo postenih srba i hrvata preci na politiku i stranu neprijatelja BIH sto ce izazvati novi rat mnogo gori od proslog.
BIH ceka rasplet u SCG.
Nezavisno kosovo novi rat u BIH.
Kosovo u sastavu SCG jaka BIH i poraz djeljitelja iste.
U roku 6 mjeseci znace se sudbina BIH odnosno rata i mira.
Borio se protiv bosne i bosnjastva.
Hrvati isto tako (cast izuzetcima) borili se protiv Bosne i bosnjastva.
To je odgovor .
Danas je odnos snaga takav da ovi gore pomenuti, moraju zivjeti i postovati BIH kao drzavu.
Dvije su opcije:
1. da ce svakim danom biti sve manje zaludenih velikim srbijama i velikim hrvatskama i da ce BIH vratiti se onoj tradiciji,zajednickog zivota i postati normalna drzava.
2. Ili ce i ovo malo postenih srba i hrvata preci na politiku i stranu neprijatelja BIH sto ce izazvati novi rat mnogo gori od proslog.
BIH ceka rasplet u SCG.
Nezavisno kosovo novi rat u BIH.
Kosovo u sastavu SCG jaka BIH i poraz djeljitelja iste.
U roku 6 mjeseci znace se sudbina BIH odnosno rata i mira.
-
Bosanac_HR
Hrvati rođeni u Bosni izjašnjavaju se kao Hrvati zato što su Hrvati, a ne zato što su iz Hrvatske. Ista stvar vrijedi i za bosanske Srbe.joker wrote:To da gladni ljudi krenu zajedno to je utopija. Pa osnovni preduslov za mrznju, nacionalizam i rat je upravo glad i nezadovoljstvo (koja je bogata zemlja zaratila?).
Mislim da je ovdje osnovni problem pomijesanost vjeroispovijesti i nacionalnosti (narodnosti). Tako su pravoslavci=Srbi (nema pravoslavaca da nisu Srbi i obrnuto), katolici=Hrvati (nema katolika da nisu Hrvati i obrnuto), a muslimani=Bosnjaci (nema muslimana da nisu Bosnjaci i obrnuto).
E to je opasno, to poistovjecivanje nacije i vjere. Pa mi danas u Bosni imamo Srbe i Hrvate kao da su oni ili njihovi bliski predaci rodjeni u drzavama iz naseg okruzenja, a ne ustvari u Bosni
Bošnjaci su historijski termin koji je u doba Turaka označavao ljude koji žive u Bosni bez obzira na na vjeru i narodnost. Danas tom pojmu odgovara pojam Bosanac.(Bosnjaci su u Bosni historijki termin koji je oznacavao one koji su rodjeni u Bosni bez obzira na vjersku pripadnost).
Pogrešno je da bosanski Hrvati i Srbi smatraju Hrvatsku i Srbiju svojim matičnim domovnima, ali pogledajmo koji su razlozi tome. Prvi i glavni je taj što njihova vlastita država BiH nije skrojena po njihovoj mjeri. Drugi su povijesni razlozi, itd..Manipulacijom iz BG i ZG kod njih je stvorena ta svijest, tako da dobar dio njih danas smatra SCG i CRO svojom domovinom mada sa njima nemaju neke velike veze i mada ih ovi samo koriste za svoje interese, a oni opet zbog tog svog ubjedjenja ne zele ovdje stvarati ambijent u kojem bi se osjecali kao u svojoj domovini. E to je zalosno.
E ovo si djelomično u pravu, ali ne samo da ZG i BG odlučuju u njihovo ime, već i međunarodna zajednica (EU, USA).Ima ona stara narodna "...ko nece brata za brata, hoce tudjina za gospodara...". Zato danas imamo pojavu da u njihovo ime odlucuje BG i ZG i da se za sve pitaju oni. Pa i sam Dejton su u njihovo ime potpisali ZG i BG...