Džamija pod opsadom 'vehabija'-lijenost i bezobrazluk imama
-
Stari
Alispahic, F. ...ahaa jel to onaj sto svojim stilom toboze lose kopira Bukowskog i H. Millera...ono...momak pise samo o kanalizaciji, otpadnim materijama, i da izvinete na izrazu.... o kaki (za ambiciozne jezikoslovce ... lokativ jednine od imenice kaka).
Pa dobro ako je to tako (sto ne dvojim) ko je onda kaka...u ovom textu? IZ i ovi sunitsko-hanefijski muslimani ...meni se naime tako cini (Ispravite me ako grijesim ...jer ovo mi je vjerujte mi prvi put da pokusavam analizirati text potpisan sa Alispahic Fatmir....do sad sam ih vecinom, u najboljem slucaju, samo letimicno citao).
Ako sam u pravu ...u tome da Fatmir ovog puta uzima I.zajednicu i stavlja ih u ulogu kake...nije mi jasno onda vise stvari, no uzecu onu prvu.
Kako to da se sekularisticko orijentisani forumski dopisnici ne slazu s tom dodjelom uloga ...pa zar je IZ zajednica naprasno prestala biti kaka? Kad se to desilo? Ko je to izveo? Kolko se ja sjecam u IZ nije doslo do, od strane istih tih sekularista vrlo prizeljkivane kadrovske promjene, .....ne kontam jel se to pocinje gubiti konsekventnost? Ili je doslo novog dijeljenja karata u ovoj partiji? Ili sam ja zaboravio kako se Raub i Bella uopste igraju?
Nema veze
vazno je drugarstvo
Pa dobro ako je to tako (sto ne dvojim) ko je onda kaka...u ovom textu? IZ i ovi sunitsko-hanefijski muslimani ...meni se naime tako cini (Ispravite me ako grijesim ...jer ovo mi je vjerujte mi prvi put da pokusavam analizirati text potpisan sa Alispahic Fatmir....do sad sam ih vecinom, u najboljem slucaju, samo letimicno citao).
Ako sam u pravu ...u tome da Fatmir ovog puta uzima I.zajednicu i stavlja ih u ulogu kake...nije mi jasno onda vise stvari, no uzecu onu prvu.
Kako to da se sekularisticko orijentisani forumski dopisnici ne slazu s tom dodjelom uloga ...pa zar je IZ zajednica naprasno prestala biti kaka? Kad se to desilo? Ko je to izveo? Kolko se ja sjecam u IZ nije doslo do, od strane istih tih sekularista vrlo prizeljkivane kadrovske promjene, .....ne kontam jel se to pocinje gubiti konsekventnost? Ili je doslo novog dijeljenja karata u ovoj partiji? Ili sam ja zaboravio kako se Raub i Bella uopste igraju?
Nema veze
vazno je drugarstvo
-
Lika
Sto ti Bosanac ne budes posten pa nekazes (mozda neces da znas) kako je doticni imam kojeg nazivas "bezobraznim" imao najvise djece na zavrsnim mektebskim ispitima (uvijek preko 100), kako su od doticnog imama djeca pokupila sve nagrade na mektebskim takmicenjima na nivou TK, kako se dzamija renovirala do temelja bas za njegovog sluzbovanja u toj zabiti (bas dno kace), sto nekazes da je taj imam kojeg napadate izgubio oca i brata u ratu (u jedinicama BiHarmije... borili su se do zadnjeg daha i pronasli su ih u rovu nakon oslobodjenja) i da mu je drugi brat ranjen, (bas se pitam gdje si ti tada bio)...
I na kraju zasto ne kazes da je doticni imam uzeo 3 neplacena mjeseca da bi zavrsio i polozio ako Bog da hifz pa da ta zabit dobije i hafiza (mada ga ne zasluzuje), nego ste odma digli frku da mijenjate imama sto se ne klanja... sirovine ste vi jedne i vama bit imam je jako nezahvalan i stresan posao.
Eto sada, treba svijet znat da nije bas sve onako kako Fatke laprda a nekakvi Bosanci sa dna kace podrzavaju...
I na kraju zasto ne kazes da je doticni imam uzeo 3 neplacena mjeseca da bi zavrsio i polozio ako Bog da hifz pa da ta zabit dobije i hafiza (mada ga ne zasluzuje), nego ste odma digli frku da mijenjate imama sto se ne klanja... sirovine ste vi jedne i vama bit imam je jako nezahvalan i stresan posao.
Eto sada, treba svijet znat da nije bas sve onako kako Fatke laprda a nekakvi Bosanci sa dna kace podrzavaju...
-
Prenj
Meni se cini da svi razumni forumski dopisnici preskacu Fatmirove tekstove neovisno od njihove tematike.Stari wrote:Alispahic, F. ...ahaa jel to onaj sto svojim stilom toboze lose kopira Bukowskog i H. Millera...ono...momak pise samo o kanalizaciji, otpadnim materijama, i da izvinete na izrazu.... o kaki (za ambiciozne jezikoslovce ... lokativ jednine od imenice kaka).
Nema veze
vazno je drugarstvo
-
Stari
Prenj
Kako to sad ide jedno s drugim?
Dobro ...ako je tako ...svaka cast. Nego kako onda ucestvujes u diskusiji o textu ...kojeg nisi procitao....ili mozda ipak jesi. To bi me cudilo jer , bez zajebancije, smatram te razumnim forumskim dopisnikom.Meni se cini da svi razumni forumski dopisnici preskacu Fatmirove tekstove neovisno od njihove tematike.
-
Prenj
S obzirom da je Fatmir stavljen kao referenca na pocetku teme, nije se tesko ukljuciti u diskusiju.Stari wrote:PrenjDobro ...ako je tako ...svaka cast. Nego kako onda ucestvujes u diskusiji o textu ...kojeg nisi procitao....ili mozda ipak jesi. To bi me cudilo jer , bez zajebancije, smatram te razumnim forumskim dopisnikom.Meni se cini da svi razumni forumski dopisnici preskacu Fatmirove tekstove neovisno od njihove tematike.
Po meni, Fatmir ne moze biti ozbiljna referenca za bilo sta i svo vrijeme diskutujem samo o tome.
- Bosanac sa dna kace
Kada su imam i njegova braca pocela da rade kao imam kod nas bilo mi je drago jer sam mislio da ce ucinit makar nesto po pitanju islama, ali nisu!Lika wrote:Sto ti Bosanac ne budes posten pa nekazes (mozda neces da znas) kako je doticni imam kojeg nazivas "bezobraznim" imao najvise djece na zavrsnim mektebskim ispitima (uvijek preko 100), kako su od doticnog imama djeca pokupila sve nagrade na mektebskim takmicenjima na nivou TK, kako se dzamija renovirala do temelja bas za njegovog sluzbovanja u toj zabiti (bas dno kace), sto nekazes da je taj imam kojeg napadate izgubio oca i brata u ratu (u jedinicama BiHarmije... borili su se do zadnjeg daha i pronasli su ih u rovu nakon oslobodjenja) i da mu je drugi brat ranjen, (bas se pitam gdje si ti tada bio)...
Ne znam odakle ti informacija da su djeca iz ovog dzemata najbolja na podrucju tuzlanskog muftijstva, u Preporodu je do sad uvijek pisalo da su to djeca sa podrucja Teocaka i Bijeljine!!!
Znam za samo jednog djacaka koji izvrsno uci Kur'an,sada je ucenik mederse, i jedino je on uspio da osvoji neke nagrade na podrucju tuzlanskog muftijstva iz MIZ Banovici,iz gradskog je dzemata i sve je to postigao zahvaljujuci roditeljima!!!
Dzamiju je renovirao sam dzemat na svoju inicijativu od svojih sredstava i imama nigdje nije bilo kad se dzamija renovirala da makar pogleda kako se to radi, a renovirali su je i momci koji su istjerani iz dzamije, svi do jednog su ucestovali u svim akcijama, sada mi reci sto nemaju pravo da se koriste svojom dzamijom, ko je i sta je taj imam da im zabrani ulazak u dzamiju! To nije zabit , selo je 3 KM od grada, i starije je najmanje 5 puta nego grad!!!
Nije mi poznato da je imam ikog izgubio u ratu, i ne kontam kakve to veze ima sa ovom temom, on je zreo covjek, oca i ostale bliznje clanove u porodici izgubili su i neki od ovih momaka kojima je zabranjen pristup u dzamiju, i to bas na samoj liniji fronta jer je selo bilo daleko od ratista!
Sto ti ne kazes da je imam sa svjom klapom ukinuo tradiciju klanjanja aksam namaza (jedinog namaza koji se redovito klanjaou dzamiji) dugu vise od 30 godina, cak se i uz rat aksam namaz redovito klanjao!
Ja sam tada bio kod kuce , jer sam bio dijete , a svi odrasli muski clanovi moje porodice bili su od prvog do zadnjeg dana na frontu! Gdje si ti bio?
Kao prvo imam je uzeo dopusti i to placeni za hifz prije gotovo citavu godinu!Lika wrote:I na kraju zasto ne kazes da je doticni imam uzeo 3 neplacena mjeseca da bi zavrsio i polozio ako Bog da hifz pa da ta zabit dobije i hafiza (mada ga ne zasluzuje), nego ste odma digli frku da mijenjate imama sto se ne klanja... sirovine ste vi jedne i vama bit imam je jako nezahvalan i stresan posao.
Sigurno da takava sredina ne zasluzuje ovako bezobrazna imama, ne treba se on kitit titulom hafiza.....
A treba jel da ga milujemo po mosnjama sto nam je imam i da ga pitamo japracima i sarmama!!!
Interesuje me izvor tvojih informacija!
Zao mi je sto nemam clanak iz Preporoda od 15.09, pa da ne mora bit Fatmir kao izvor informcija..
Ovaj dogadjaj prelio je casu nama obicnim vjernicima kojima ide na zivce drskost i bezobrazluk vecine lokanih imama u Banovicima!
- Bosanac sa dna kace
Ne ovo nije nikakav bunt niti revolucija
ovo je samo prikaz (ne) rada i ljenosti pojedinih imama i reagovanje nas obicnih vjernika!
Hvala Allahu pa imamo i svijetlih primjera; zavidovacki imami napirmjer...
Hvala Allahu pa imamo i svijetlih primjera; zavidovacki imami napirmjer...
-
Cazinjanin
da te pitam, cistas li ti ikad Saff? -vidim da govoris da znas kako i sta pise Alispahic, a ako ne citas Saff, gdje si ti jos njegova razmisljanja mogao procitati sem ako si slucajno Slobodnu Bosnu negdje naletio pa oni komentarisali Alispahica.Stari wrote:Alispahic, F. ...ahaa jel to onaj sto svojim stilom toboze lose kopira Bukowskog i H. Millera...ono...momak pise samo o kanalizaciji, otpadnim materijama, i da izvinete na izrazu.... o kaki (za ambiciozne jezikoslovce ... lokativ jednine od imenice kaka).
Nema veze
vazno je drugarstvo
Po meni, Alispahic nije sexi tip, ali je jako inteligentan i za sve ima argumente i to jake argumente. I, da, ja citam Saff, barem jednom sedmicno
-
Prenj
Evo jedan dobar primjer Fatmirovih argumenata za sve:Cazinjanin wrote: da te pitam, cistas li ti ikad Saff? -vidim da govoris da znas kako i sta pise Alispahic, a ako ne citas Saff, gdje si ti jos njegova razmisljanja mogao procitati sem ako si slucajno Slobodnu Bosnu negdje naletio pa oni komentarisali Alispahica.
Po meni, Alispahic nije sexi tip, ali je jako inteligentan i za sve ima argumente i to jake argumente. I, da, ja citam Saff, barem jednom sedmicno
http://www.bhdani.com/arhiva/169/inter.htm
DANI: Kako, na kraju, uspjeti sacuvati sjecanje na genocid i ostvariti drzavne i politicke interese, a izbjeci mogucnost da se uspomene pretvore u ideologiju?
ALISPAHIC: Za Bosnjake je od krucijalne bitnosti da depolitiziraju i institucionaliziraju sjecanje na genocid. Takvu mogucnost Bosnjaci danas nemaju. Prvo, jer SDA zrtve genocida smatra za svoj politicki kapital. Ko biva, genocida ce biti jos ako Bosnjake ne bude vodila SDA, sto je zamjena teza, jer da su kocijasi vodili Bosnjake, genocid bi bio manji a odbrana uspjesnija. Genocid nad Bosnjacima je bio potreban izetbegovicevcima kako bi Bosnjake ubijedili da je izlaz u samoizolaciji i u panislamizmu. Izetbegoviceva nagrada za unapredenje islama je kupljena bosnjackim glavama!
-
Stari
Eh ...cazinjanine ako se ne bi previse ljutio upitao bih te nesto onako... privatno. Zasto si izabrao nickname cazinjanin...kad se u Cazinu za cazinjanina kaze Cazinlija. Isto kao sto se "Sarajevljanin" u Sarajevu pocesto zove .... Sarajlija.
Nego nazad na temu. Zivim daleko od bilo kakve mogucnosti da citam sve novine koje izlaze u BiH ... a i plata mi nije bas tako velika da bih si mogao kupiti sve novine koje bih rado prelistao. Nekoliko textova potpisanih sa Alispahic sam kao sto rekoh letimicno procitao ...ako sam tim cinom izazvao zgrazanje nacije ....duboko se izvinjavam. Neku ozbiljniji pokusaj da razumijem to o cemu Fatmir pise ...nisam radio do ovog texta koji stoji u uvodnom dijelu teme.
A ako te mozda zbunjuje to sto se ja i Prenj stalno gadjamo schampitama .... nije to nista strasno. Prenj i ja nismo u zavadi ...cak su nam i pogledi na zivot slicni ...samo sto on to nece priznati (
to je zbog mladalacke svojeglavosti
) ....ma da ga mucis.
Nego nazad na temu. Zivim daleko od bilo kakve mogucnosti da citam sve novine koje izlaze u BiH ... a i plata mi nije bas tako velika da bih si mogao kupiti sve novine koje bih rado prelistao. Nekoliko textova potpisanih sa Alispahic sam kao sto rekoh letimicno procitao ...ako sam tim cinom izazvao zgrazanje nacije ....duboko se izvinjavam. Neku ozbiljniji pokusaj da razumijem to o cemu Fatmir pise ...nisam radio do ovog texta koji stoji u uvodnom dijelu teme.
A ako te mozda zbunjuje to sto se ja i Prenj stalno gadjamo schampitama .... nije to nista strasno. Prenj i ja nismo u zavadi ...cak su nam i pogledi na zivot slicni ...samo sto on to nece priznati (
-
Prenj
Ma sve je OK dok se ne dodje do hidroelektrana i decibelaStari wrote: ...
A ako te mozda zbunjuje to sto se ja i Prenj stalno gadjamo schampitama .... nije to nista strasno. Prenj i ja nismo u zavadi ...cak su nam i pogledi na zivot slicni ...samo sto on to nece priznati (to je zbog mladalacke svojeglavosti
) ....ma da ga mucis.
-
Lika
I ja sam za jedan koncert na otvorenom...recimo grupe Nightwish...Stari wrote:Ma sve je OK dok se ne dodje do hidroelektrana i decibela
Yeste...drugim rijecima ...sve dok ne dodje do price... o ogromnim nacionalnim parkovima.... i vokalnim Heavy-metal koncertima ...na otvorenom.
Tarja je zakon, ma serijat...
Jelde bosnjo...
- Bosanac sa dna kace
Mislim da je njegov odgovor ono sto nam ti citavo vrijeme pokusavas rec na ovom forumu!Prenj wrote:Evo jedan dobar primjer Fatmirovih argumenata za sve:Cazinjanin wrote: da te pitam, cistas li ti ikad Saff? -vidim da govoris da znas kako i sta pise Alispahic, a ako ne citas Saff, gdje si ti jos njegova razmisljanja mogao procitati sem ako si slucajno Slobodnu Bosnu negdje naletio pa oni komentarisali Alispahica.
http://www.bhdani.com/arhiva/169/inter.htm
DANI: Kako, na kraju, uspjeti sacuvati sjecanje na genocid i ostvariti drzavne i politicke interese, a izbjeci mogucnost da se uspomene pretvore u ideologiju?
ALISPAHIC: Za Bosnjake je od krucijalne bitnosti da depolitiziraju i institucionaliziraju sjecanje na genocid. Takvu mogucnost Bosnjaci danas nemaju. Prvo, jer SDA zrtve genocida smatra za svoj politicki kapital. Ko biva, genocida ce biti jos ako Bosnjake ne bude vodila SDA, sto je zamjena teza, jer da su kocijasi vodili Bosnjake, genocid bi bio manji a odbrana uspjesnija. Genocid nad Bosnjacima je bio potreban izetbegovicevcima kako bi Bosnjake ubijedili da je izlaz u samoizolaciji i u panislamizmu. Izetbegoviceva nagrada za unapredenje islama je kupljena bosnjackim glavama!
U svakoj svojoj kolumni u Saffu ( ne znam gdje jos pise) Fatmir kritikuje SDA kao i ti, ne znam zasto ti ne pase...
Kad se moze uzet Emir Imamovic za pouzdan izvor informacija, covjek koji je tokom rata pozivao na pokolj i progon nemuslimana sa podrucja tuzlanske regije zasto ne bi i Fatmir...
-
bjacinjo
selam
joj vise i vehabije..idu mi ove teme na zivce..samo se sije razdor medju muslimanima...
ili jos onaj termin "placenici" pa kad neko kaze za neku bracu u dzamijama da su placenici..heh..da se tako lahko pare dijele bilo bi puno vise "placenika" po dzamijama..al eto...
ja mislim da je to sve STRAH od "nepoznatog" i "drugacijeg"...mada je akaid u sustini ISTI sto je najvaznije samo se neka misljenja razlikuju al eto...
joj vise i vehabije..idu mi ove teme na zivce..samo se sije razdor medju muslimanima...
ili jos onaj termin "placenici" pa kad neko kaze za neku bracu u dzamijama da su placenici..heh..da se tako lahko pare dijele bilo bi puno vise "placenika" po dzamijama..al eto...
ja mislim da je to sve STRAH od "nepoznatog" i "drugacijeg"...mada je akaid u sustini ISTI sto je najvaznije samo se neka misljenja razlikuju al eto...
-
bjacinjo
selamBlahy wrote:& neka misljenja agresivno namecu
neke proglasavaju losijim ili nikakvim vjernicima
dalo bi se o vehabijamo nasiroko
al` nije ni tema ni forum za toga bjacinjo
Boga mi ja kad krenem od hanefija nerijetko se nadje neki "pametnjakovic" koji sebi uzme za pravo da rasudjuje
a blahy..necemo ja i ti o ovoj temi
-
Blahy
Ko su to Hanefije Bracinjo?bjacinjo wrote:selam
Boga mi ja kad krenem od hanefija nerijetko se nadje neki "pametnjakovic" koji sebi uzme za pravo da rasudjuje
a blahy..necemo ja i ti o ovoj temi![]()
Zar nisu svi Bosnjaci tradicionalno pripadnici Hanfijskog mesheba?
Ahh da, zaboravim da su se nasli neki sto otkrise Islam 1992-93. i ustanovise da su Bosnja u zabludi cak zadnjih 500 godina
"pravo da rasuduje"
pretpostavljam da je ovo lapsus kalami
Svi mi Bracinjo imamo OBAVEZU da rasudujemo, samo sto neki i osuduju sa malo znanja & nikakvim iskustvom
Bracinjo, slazem se da je bolje da se ne dotices teme. Da ne bi opet bilo izbijanja argumenata preko iskustva il` neiskustva nekih
Lamse
- Bosanac sa dna kace
Pa eto sad imamo i hodze koji su nasli da agresino namecu svoja misljenja i da proglasavaju pojedine dzematlije bez ikakvog razloga losim ili nikakvim vjernicima....Blahy wrote:& neka misljenja agresivno namecu
neke proglasavaju losijim ili nikakvim vjernicima
dalo bi se o vehabijamo nasiroko
al` nije ni tema ni forum za toga bjacinjo
-
digger
Bez da ulazim u diskusiju oko situacije i ko je prav ili ne, drago mi je da se ovo odvija u demokratskom dobu a ne u Titovom. Tada bi za sve krivili "komunjare."Bosanac sa dna kace wrote:Pa eto sad imamo i hodze koji su nasli da agresino namecu svoja misljenja i da proglasavaju pojedine dzematlije bez ikakvog razloga losim ili nikakvim vjernicima....
A ovo mi lici na stvarni scenario: "Kadija te tuzi, kadija ti sudi."
- Bosanac sa dna kace
Samo kad bi nam jos i pojdine hodze shvatile da je vrijeme jednoumlja proslo....