savjest wrote:A-ZO wrote:Nemojte pogresno shvatiti, ali interesuje me ima li sanse i na koji nacin bi Bosnjaci mogli korigovati i unaprijediti svoj starinski naziv u ono sto im tacnije pristaje - Bosanci (muslimanske vjeroispovjesti). Na taj nacin, smatram da bi se jace vezali za svoju istinsku domovinu i prilagodili naziv naroda sa zemljom Bosnom.

Jedno niti ukljucuje niti iskljucuje drugo. Neko moze biti Bosnjak a da nije Bosanac i obrnuto. Naprimjer neko ko zivi u Hr. moze biti Bosnjak a da nije bosanac jer ima samo hr. drzavljanstvo.
Dosta puta sam to objasnjavao ovdje na forumu pa me mrzi da to sad ponovo objasnjavam ali evo ukratko.
"Moderna" definicija ili takozvana republicka definicija nacije je ona koja veze jednu odredenu grupu sa drzavom. Dakle svi oni koji imaju bh. drzavljanstvo su bosanskohercegovacke nacije => automatski.
Ista nacija se sastoji od tri konstitutivna naroda. Dakle glupo je od nekih(a la Skljoco i slicni, da traze da se na popisu ubaci i kategorija bosana-hercegovac jer to se podrazumjeva.
U to se mozes uvjeriti i na stranicama CIA.
Nationality: Bosnian(s), Herzegovinian(s)
Ethnic groups: Serb 37.1%, Bosniak 48%, Croat 14.3%, other 0.6%
http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... tml#People
Stara definicija nacije nije vezala odredenu grupu ljudi za jednu drzavu tako da je jedna nacija mogla da se nalazi na prostorima vise drzava. To je proizvodilo stalne konflikte jer su oni stalno trazili "ujedinjenje" i zato je ova druga sada viseprihvacena. Zbog takvih pogleda stalno je bilo pomjeranja granica i osvajanja.
No problem je u tome sto ljudi brkaju pojmove.
---------------------------------------------------
- savjest : " Dakle glupo je od nekih(a la Skljoco i slicni,... "
----------------------------------------------------------
Ja sam pripadnik nacije i naroda drzave BH te sam i pripadnik kulture te nacije i tog naroda drzave Bosne i Hercegovine pa cu nastaviti da komuniciram i repliciramn u tom stilu jer mi Bosanskohercegovci drugacije i na znamo .
Vi ostali nastavljajte u svom stilu , neJa problema jer ste dio kulture nacije i naroda neke drzave kojoj pripadaju ti identiteti i ta i takva kultura kojom vi ovdje komunicirate .
---------------------------------------
Meni je zao i veoma mi je neprijatno rec da u tvom komentaru mnogo toga nije tacno odnosnmo da je mnogo toga proizvoljno navedeno tj. da sve to o cemu si ti govorio nema jasnih argumenata koji bi potkrijepili te tvoje navode .
------------------
Ja sam uvijek bio i ostat cu Veoma jasan i logican u svojim tezama kopje se sastoje od pravila koja su bazirana na POJEDINCU i na njegovoj SLOBODI i PRAVU na samostalno odlucivanje o pripadnosti Religiji, Naciji i Narodu neke drzave !
------------------------
Evo da ti repliciram na primjeru susjedne drzave Hrvatske ,
- Drzavljanstvo Republike Hrvatske nema nikakve veze sa pripadnoscu naciji i narodu republike Hrvatske ali samo su svi pripadnici nacije i naroda R.Hrvatske konstitutivni jer im R.Hrvatska zbog te njihove odluke uzvraca ljubav i povjerenje .
Postoji ne mali broj zitelja R.Hrvatske koji imaju drzavljanstvo te Drzave ali im je R.Hrvatska uskratila POVJERENJE svoje konstitutivnosti jer su se ti njeni zitelji odlucili da pripadaju naciji i narodu nekih drugih drzava .
Sve je to u duhu i nacelu ljudskih prava i gradjanskih sloboda po najvecim svijetskim standardima i ja to objasnjavam i zagovaram cijelo ovo vrijeme otkad sam na ovome forumu .
Nema nikakvog "automatizma" i "grupnjaka" u nacelima pripadnosti naciji i narodu bilo koje drzave a sto se tice pozivanja na neke cij-ine izvjestaje u kojima se konstatuje postojanje srpskog,hrvatskog i bosnjackog Etnosa je samo jos jedan doprinos mojim tezama da su Srbi,Hrvati i "Bosnjaci" zajednickim snagama uspijeli da jedno odredjeno vrijeme Manipulisu i sa najrevalentnijim svijetskim organizacijama pa i sa ljudima u americkoj obavjestajnoj organizaciji . Kad su to u jednom periodu uspijeli sa najvecim svjetskim politicarima zasto se onda cuditi da su na tu podvalu nasjeli i americki policajci ?
----------------------------------------------
Ako je policijski izvjestaj "valjan" dokaz za postojanje srpskog,hrvatskog i bosnjackog etnosa a da moji argumenti za NE postojanje tih etnosa nisu "valjani" onda sam ja osoba koja zivi u pogresno vrijeme i na pogresnom mjestu !
------------------------------
- savjest "Moderna" definicija ili takozvana republicka definicija nacije je ona koja veze jednu odredenu grupu sa drzavom. Dakle svi oni koji imaju bh. drzavljanstvo su bosanskohercegovacke nacije => automatski.
------------------------------
- Jesam li ja budala kad kazem da zitelj drzave BiH koji ima bh drzavljanstvo a izjasnjava se da je Srbin NIJE pripadnik bosanskohercegovacke nacije ?
Pa zbog toga sam ja i postavljao temu pod naslovom " Morel Gavro koje pitanje "?
Tvoja teza govori da je svaki Srbin,Hrvat i Bosnjak u BiH pripadnik bosanskohercegovacke nacije i ja ti tu tvoju tvrdnju vracam pred tvoje oci da je ponovo razmotris i vidis na sta to lici !
Da si saznao Zasto je Gavro Srbin do ovakvog tvog komentara nikad ne bi ni doslo ali ... zbog toga moras kriviti moderatora koji je zatvorio tu temu !
Vjerovatno je i zatvorena da bi ti i dalje zivio u takvom stanju u kakvom se prikazujes svojim komentarima a to je , Izmanipulisan do dna "kace" !
-----------------------------------
- Ista nacija se sastoji od tri konstitutivna naroda. Dakle glupo je od nekih(a la Skljoco i slicni, da traze da se na popisu ubaci i kategorija bosana-hercegovac jer to se podrazumjeva.
----------------
Dragi moj ,
Ti narodi o kojim govoris su politicki narodi dvoju drzava i jedne u fazi nastanka i ti "narodi" o kojima to govoris precesto se pozivaju na zastitu svojih NACIONALNIH interesa da bi to sve moglo da se proguta kao kakva najsmrdljivija srpsko-hrvatsko-bosnjacka zabokrecina !
------------------
Ja bih ti na kraju porucio,
Ti i pojmovi ste Ka nebo i zemlja !