Evolucija Bosnjaka

danas

Post by danas »

Šeha wrote:Joj jesi provokativna danas Danas 8-)
Gdje samo smislis te zbunjujuce :P Cuj da "otac nacije" nije Bosnjak :)
Uhh... pade mi na pamet jedna istorijska usporedba ali necu sad :D
samo ti baci usporedbu... :) :-)
a ja jos mahmuram od sinoc, pa sta ces -- otelo mi se... :D :D :D
rei

Post by rei »

kako ste nastali , vi Bosnjaci sve cemo mi bre korene te vase
bre da ispitamo :D :D ako bude u lancu sta falilo bre
drz ste se bre dobro :oops: :zzzz: :angry: :lol:
zlata

Post by zlata »

Ilija pa Alija.
Jedno slovo....al' Pet vakata.
dizZaster

Post by dizZaster »

censored by moderator
Last edited by dizZaster on 24/09/2005 22:53, edited 1 time in total.
gandhi

Post by gandhi »

zlata wrote:
Bosanac_21 wrote:Nama Bosnjacima, bilo je zabranjeno da se tako nazivamo, sad kad smo se izborili za svoja prava vratili smo nase historijsko ime. :D
Ja nisam glasala za to pravo...da budem Bosnjak. Ako se sjecam...glasali smo za ravnopravnost muslimana u bivsoj Yu-BiH (SDA). Glasali smo i za nezavnisnost BiH. Ne sjecam se referenduma za Bosnjake!

Nista nam nije "vraceno". Danasnji Bosnjak nije sinonim "povijesnog Bosnjaka", nego je sinonim YU-Muslimana.
Da se čovjek jednom i sa tobom složi.;)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

danas wrote:mene zanimaju dvije stvari, pa ako moze ko da mi objasni -- bila bih zahvalna...

1) ako su bosnjaci primarno nastali od bogumila koji su zivjeli na teritorijama danasnje BH, onda muslimani iz sandzaka nisu bosnjaci jer (koliko ja shvatam) bogumila tamo nije bilo. ti ljudi po sandzaku su bili mahom hriscani kada su primili islam. ako linija ide ovako: bogumil -> bosnjak musliman -> danasnji bosnjak, zasto su onda sandzacki muslimani bosnjaci? oni nemaju bogumilske pretke. niti bosanske.

2) da li je alija izetbegovic bosnjak? njegova porodica nije nikada bila bogumilska/bosnjacka, vec su bili pravoslavci (iz uzica, valjeva, odakle li vec, zaboravih) koji su doselili u bosnu relativno kasno. da li je on onda bosnjak, jer nema ovu genetsko/enticku evoluciju od bogumila do bosnjaka?
Bogumili su vjera a Bosnjaci nacija ciji su predci stari Bosnjani koji su vecinom bili bogumilske vjere ali ih je bilo i drugih vjera i kasnije su se razvili u Bosnjake koje su god vjere i u kojem god krajem zive.
Uporeda bogumila sa Bosnjacima u nacionalnom smislu je nemoguca tako rjesite se toga.
dizZaster

Post by dizZaster »

rei wrote:kako ste nastali , vi Bosnjaci sve cemo mi bre korene te vase
šta imas bolan protiv Bosnjaka ?
Skljoco

#33 Re: Evolucija Bosnjaka

Post by Skljoco »

savjest wrote:
A-ZO wrote:Nemojte pogresno shvatiti, ali interesuje me ima li sanse i na koji nacin bi Bosnjaci mogli korigovati i unaprijediti svoj starinski naziv u ono sto im tacnije pristaje - Bosanci (muslimanske vjeroispovjesti). Na taj nacin, smatram da bi se jace vezali za svoju istinsku domovinu i prilagodili naziv naroda sa zemljom Bosnom. :)
Jedno niti ukljucuje niti iskljucuje drugo. Neko moze biti Bosnjak a da nije Bosanac i obrnuto. Naprimjer neko ko zivi u Hr. moze biti Bosnjak a da nije bosanac jer ima samo hr. drzavljanstvo.

Dosta puta sam to objasnjavao ovdje na forumu pa me mrzi da to sad ponovo objasnjavam ali evo ukratko.

"Moderna" definicija ili takozvana republicka definicija nacije je ona koja veze jednu odredenu grupu sa drzavom. Dakle svi oni koji imaju bh. drzavljanstvo su bosanskohercegovacke nacije => automatski.

Ista nacija se sastoji od tri konstitutivna naroda. Dakle glupo je od nekih(a la Skljoco i slicni, da traze da se na popisu ubaci i kategorija bosana-hercegovac jer to se podrazumjeva.

U to se mozes uvjeriti i na stranicama CIA.
Nationality: Bosnian(s), Herzegovinian(s)
Ethnic groups: Serb 37.1%, Bosniak 48%, Croat 14.3%, other 0.6%
http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... tml#People

Stara definicija nacije nije vezala odredenu grupu ljudi za jednu drzavu tako da je jedna nacija mogla da se nalazi na prostorima vise drzava. To je proizvodilo stalne konflikte jer su oni stalno trazili "ujedinjenje" i zato je ova druga sada viseprihvacena. Zbog takvih pogleda stalno je bilo pomjeranja granica i osvajanja.

No problem je u tome sto ljudi brkaju pojmove.
---------------------------------------------------
- savjest : " Dakle glupo je od nekih(a la Skljoco i slicni,... "
----------------------------------------------------------
Ja sam pripadnik nacije i naroda drzave BH te sam i pripadnik kulture te nacije i tog naroda drzave Bosne i Hercegovine pa cu nastaviti da komuniciram i repliciramn u tom stilu jer mi Bosanskohercegovci drugacije i na znamo .
Vi ostali nastavljajte u svom stilu , neJa problema jer ste dio kulture nacije i naroda neke drzave kojoj pripadaju ti identiteti i ta i takva kultura kojom vi ovdje komunicirate .
---------------------------------------
Meni je zao i veoma mi je neprijatno rec da u tvom komentaru mnogo toga nije tacno odnosnmo da je mnogo toga proizvoljno navedeno tj. da sve to o cemu si ti govorio nema jasnih argumenata koji bi potkrijepili te tvoje navode .
------------------
Ja sam uvijek bio i ostat cu Veoma jasan i logican u svojim tezama kopje se sastoje od pravila koja su bazirana na POJEDINCU i na njegovoj SLOBODI i PRAVU na samostalno odlucivanje o pripadnosti Religiji, Naciji i Narodu neke drzave !
------------------------

Evo da ti repliciram na primjeru susjedne drzave Hrvatske ,
- Drzavljanstvo Republike Hrvatske nema nikakve veze sa pripadnoscu naciji i narodu republike Hrvatske ali samo su svi pripadnici nacije i naroda R.Hrvatske konstitutivni jer im R.Hrvatska zbog te njihove odluke uzvraca ljubav i povjerenje .
Postoji ne mali broj zitelja R.Hrvatske koji imaju drzavljanstvo te Drzave ali im je R.Hrvatska uskratila POVJERENJE svoje konstitutivnosti jer su se ti njeni zitelji odlucili da pripadaju naciji i narodu nekih drugih drzava .
Sve je to u duhu i nacelu ljudskih prava i gradjanskih sloboda po najvecim svijetskim standardima i ja to objasnjavam i zagovaram cijelo ovo vrijeme otkad sam na ovome forumu .
Nema nikakvog "automatizma" i "grupnjaka" u nacelima pripadnosti naciji i narodu bilo koje drzave a sto se tice pozivanja na neke cij-ine izvjestaje u kojima se konstatuje postojanje srpskog,hrvatskog i bosnjackog Etnosa je samo jos jedan doprinos mojim tezama da su Srbi,Hrvati i "Bosnjaci" zajednickim snagama uspijeli da jedno odredjeno vrijeme Manipulisu i sa najrevalentnijim svijetskim organizacijama pa i sa ljudima u americkoj obavjestajnoj organizaciji . Kad su to u jednom periodu uspijeli sa najvecim svjetskim politicarima zasto se onda cuditi da su na tu podvalu nasjeli i americki policajci ?
----------------------------------------------
Ako je policijski izvjestaj "valjan" dokaz za postojanje srpskog,hrvatskog i bosnjackog etnosa a da moji argumenti za NE postojanje tih etnosa nisu "valjani" onda sam ja osoba koja zivi u pogresno vrijeme i na pogresnom mjestu !
------------------------------
- savjest "Moderna" definicija ili takozvana republicka definicija nacije je ona koja veze jednu odredenu grupu sa drzavom. Dakle svi oni koji imaju bh. drzavljanstvo su bosanskohercegovacke nacije => automatski.
------------------------------
- Jesam li ja budala kad kazem da zitelj drzave BiH koji ima bh drzavljanstvo a izjasnjava se da je Srbin NIJE pripadnik bosanskohercegovacke nacije ?
Pa zbog toga sam ja i postavljao temu pod naslovom " Morel Gavro koje pitanje "?
Tvoja teza govori da je svaki Srbin,Hrvat i Bosnjak u BiH pripadnik bosanskohercegovacke nacije i ja ti tu tvoju tvrdnju vracam pred tvoje oci da je ponovo razmotris i vidis na sta to lici !
Da si saznao Zasto je Gavro Srbin do ovakvog tvog komentara nikad ne bi ni doslo ali ... zbog toga moras kriviti moderatora koji je zatvorio tu temu !
Vjerovatno je i zatvorena da bi ti i dalje zivio u takvom stanju u kakvom se prikazujes svojim komentarima a to je , Izmanipulisan do dna "kace" !
-----------------------------------
- Ista nacija se sastoji od tri konstitutivna naroda. Dakle glupo je od nekih(a la Skljoco i slicni, da traze da se na popisu ubaci i kategorija bosana-hercegovac jer to se podrazumjeva.
----------------
Dragi moj ,
Ti narodi o kojim govoris su politicki narodi dvoju drzava i jedne u fazi nastanka i ti "narodi" o kojima to govoris precesto se pozivaju na zastitu svojih NACIONALNIH interesa da bi to sve moglo da se proguta kao kakva najsmrdljivija srpsko-hrvatsko-bosnjacka zabokrecina !
------------------
Ja bih ti na kraju porucio,
Ti i pojmovi ste Ka nebo i zemlja !
Skljoco

Post by Skljoco »

mr__bosnjak wrote:
danas wrote:mene zanimaju dvije stvari, pa ako moze ko da mi objasni -- bila bih zahvalna...

1) ako su bosnjaci primarno nastali od bogumila koji su zivjeli na teritorijama danasnje BH, onda muslimani iz sandzaka nisu bosnjaci jer (koliko ja shvatam) bogumila tamo nije bilo. ti ljudi po sandzaku su bili mahom hriscani kada su primili islam. ako linija ide ovako: bogumil -> bosnjak musliman -> danasnji bosnjak, zasto su onda sandzacki muslimani bosnjaci? oni nemaju bogumilske pretke. niti bosanske.

2) da li je alija izetbegovic bosnjak? njegova porodica nije nikada bila bogumilska/bosnjacka, vec su bili pravoslavci (iz uzica, valjeva, odakle li vec, zaboravih) koji su doselili u bosnu relativno kasno. da li je on onda bosnjak, jer nema ovu genetsko/enticku evoluciju od bogumila do bosnjaka?
Bogumili su vjera a Bosnjaci nacija ciji su predci stari Bosnjani koji su vecinom bili bogumilske vjere ali ih je bilo i drugih vjera i kasnije su se razvili u Bosnjake koje su god vjere i u kojem god krajem zive.
Uporeda bogumila sa Bosnjacima u nacionalnom smislu je nemoguca tako rjesite se toga.
-----------------------
Boze , boze :lol:
zico

Post by zico »

Da postavim jedno pitanje.Kako danas saznajemo etničku pripadnost
pojedinih ljudi?
Jednostavno,pitamo ih na popisima.U toj današnjoj metodi se ogleda besmisao rasprava ko je što bio u prošlosti jer nemamo nijednog popisa
u kojima bi se sami stanovnici izjasnili o svojoj etničkoj pripadnosti.
Eventualni popisivači su uzimali kao podatke samo ono što ih je zanimalo
npr.vjeru,a normalno je da su bosanski vladari nazivali stanovnike svoje zemlje po imenu države kojom su vladali.
Noel Malcolm na kojeg se dr. poziva otvoreno kaže da se apsulotno ni po čemu ne može tvrditi da li termin bošnjanin odgovara etničkoj karakteristici ili pripadnosti sržavi Bosni.ja bih se usudio reći da se radi
o političkoj pripadnosti državi Bosni jer da su vće tada bili etnički osvješteni Bošnjani nema te sile koja bi ih odvojila od tog osjećaja.
danas

Post by danas »

mr__bosnjak wrote:

evo da citiram raniji post (napisan mislim od nick-a "bosanac_21) na ovoj temi:
Ako si drzavljanin Bosne i Hercegovine onda smo samo Bosanci i Hercegovci (Katolici, Pravoslavci, Muslimani,....). Prije su i Katolici, Pravoslavci i Musimani nazivali sebe Bosnjacima na prostoru BiH. Bosnjacki Katolici su ime zamjenili Hrvatima, Pravoslavci Srbima, da bi samo ostali Muslimani Bosnjaci. I njima je to ime ukinuto, pa se nisu mogli ni Muslimanima vise nazivati do kasnije. Po meni je najlogicnije da je drzavljanin Bosne i Hercegovine, Bosanac i Hercegovac, ma bilo koje da je vjere. Problem je u tome sto bi jedan narod na to odmah pristao a ostala dva nebih.
uzimajuci u obzir boldirane tvrdnje, moze li neko odgovoriti na moja prvobitna pitanja, koja su bazirana na ovoj pretpostavci da su danasnji bosnjaci potomci bosnjana sa prostora BiH? da li je bosnjana bilo u novom pazaru ili uzicu? ja ne znam, pa zato pitam.

takodje me interesuje misljenje mr_bosanjak-a -- ako mozes da mi pojasnis italicizirani dio tvoga posta -- sta znaci "koje god su vjere bili i u kojem kod kraju zive"? da li "koja god vjera" ukljucuje i pravoslavlje, a "koji god kraj" ukljucuje i uzice i valjevo? hvala na pojasnjenju.
rehaktor

Post by rehaktor »

danas wrote:
mr__bosnjak wrote:

Ako si drzavljanin Bosne i Hercegovine onda smo samo Bosanci i Hercegovci (Katolici, Pravoslavci, Muslimani,....). Prije su i Katolici, Pravoslavci i Musimani nazivali sebe Bosnjacima na prostoru BiH. Bosnjacki Katolici su ime zamjenili Hrvatima, Pravoslavci Srbima, da bi samo ostali Muslimani Bosnjaci. I njima je to ime ukinuto, pa se nisu mogli ni Muslimanima vise nazivati do kasnije. Po meni je najlogicnije da je drzavljanin Bosne i Hercegovine, Bosanac i Hercegovac, ma bilo koje da je vjere. Problem je u tome sto bi jedan narod na to odmah pristao a ostala dva nebih.
uzimajuci u obzir boldirane tvrdnje, moze li neko odgovoriti na moja prvobitna pitanja, koja su bazirana na ovoj pretpostavci da su danasnji bosnjaci potomci bosnjana sa prostora BiH? da li je bosnjana bilo u novom pazaru ili uzicu? ja ne znam, pa zato pitam.

takodje me interesuje misljenje mr_bosanjak-a -- ako mozes da mi pojasnis italicizirani dio tvoga posta -- sta znaci "koje god su vjere bili i u kojem kod kraju zive"? da li "koja god vjera" ukljucuje i pravoslavlje, a "koji god kraj" ukljucuje i uzice i valjevo? hvala na pojasnjenju.
bosnjaci u sandzaku jesu bosnjaci koliko su i bosanski srbi srbi... end of story :D

jos jedna vazna stvar... u sandzaku je bilo bosne (bosanski pashaluk)...
u bosni nikada nije bilo srbije
danas

Post by danas »

rehaktor wrote: bosnjaci u sandzaku jesu bosnjaci koliko su i bosanski srbi srbi... end of story :D
obzirom da ja ne znam da li ti "bosanske srbe" smatras srbima ili ne (ja ih licno ne smatram), malo mi je nejasan i tvoj odgovor. :-)
rehaktor

Post by rehaktor »

danas wrote:
rehaktor wrote: bosnjaci u sandzaku jesu bosnjaci koliko su i bosanski srbi srbi... end of story :D
obzirom da ja ne znam da li ti "bosanske srbe" smatras srbima ili ne (ja ih licno ne smatram), malo mi je nejasan i tvoj odgovor. :-)
potpuno je nevazno koliko je jasan moj odgovor... vazno je da li je tim ljudima (i jednima i drugima) jasno sta i ko su oni... ako jeste, ko smo mi da im to osporavamo...
danas

Post by danas »

rehaktor wrote:
danas wrote:
potpuno je nevazno koliko je jasan moj odgovor... vazno je da li je tim ljudima (i jednima i drugima) jasno sta i ko su oni... ako jeste, ko smo mi da im to osporavamo...
cemu onda ovoliki traktati o genezi bosanjaka, i dokazivanju ko je odakle evoluirao i od koga. onda treba reci -- svako je ono sto osjeca da jeste, i gotovo. nikakva istorijska prepucavanja i dokazivanja... nego ono "sto hoces" da budes -- nebitno kako i zatso si dosao do tog identiteta.
inace, i ja bih da sam svajcarkinja, ali mi ne daju. iako se svom dusom osjecam istom... ne daju... :roll: :D
rehaktor

Post by rehaktor »

danas wrote:
rehaktor wrote:
danas wrote: obzirom da ja ne znam da li ti "bosanske srbe" smatras srbima ili ne (ja ih licno ne smatram), malo mi je nejasan i tvoj odgovor. :-)
cemu onda ovoliki traktati o genezi bosanjaka, i dokazivanju ko je odakle evoluirao i od koga. onda treba reci -- svako je ono sto osjeca da jeste, i gotovo. nikakva istorijska prepucavanja i dokazivanja... nego ono "sto hoces" da budes -- nebitno kako i zatso si dosao do tog identiteta.
inace, i ja bih da sam svajcarkinja, ali mi ne daju. iako se svom dusom osjecam istom... ne daju... :roll: :D
ma niko ti ne brani da se ti tako osjecas... problem je dobiti pasos i pravo glasa :)

to dokazivanje je stvar nekakvog generalnog gledanja... sigurno je da, recimo, u sandzaku ima bosnjaka koji svoje porijeklo ne vode od "pravih" bosnjaka, ali je takodje sigurno da je veliki broj "pravih" bosnjaka u svojim migracijama naselio danasnje podrucje sandzaka (mnogi su posli prema turskoj i zaustavili se u sandzaku)... ne znam kako bismo danas mogli reci ko je "pravi" a ko "krivi" bosnjak, srbin, hrvat,... ovdje, naravno, govorimo o pripadnosti narodu... drzavljanstvo je nesto drugo (uopce ne mislim da je puko pripadanje nekakvom narodu automatsko pravo na drzavljanstvo maticne drzave tog naroda... (otuda tebi pravo da se osjecas svicarkinjom, a svicarskoj drzavi pravo da ti ne da pasos) :D
danas

Post by danas »

rehaktor wrote:
to dokazivanje je stvar nekakvog generalnog gledanja... sigurno je da, recimo, u sandzaku ima bosnjaka koji svoje porijeklo ne vode od "pravih" bosnjaka, ali je takodje sigurno da je veliki broj "pravih" bosnjaka u svojim migracijama naselio danasnje podrucje sandzaka (mnogi su posli prema turskoj i zaustavili se u sandzaku)... ne znam kako bismo danas mogli reci ko je "pravi" a ko "krivi" bosnjak, srbin, hrvat,... ovdje, naravno, govorimo o pripadnosti narodu... drzavljanstvo je nesto drugo (uopce ne mislim da je puko pripadanje nekakvom narodu automatsko pravo na drzavljanstvo maticne drzave tog naroda... (otuda tebi pravo da se osjecas svicarkinjom, a svicarskoj drzavi pravo da ti ne da pasos) :D
glede boldiranog...
moje pitanje i dalje stoji... cemu onda ovoliko natezanje da se dokaze ko sta jeste i ko sta nije... valjda je jasno da je na nasim terenima to prosto nemoguce... ali svako malo... eto teme o genezi... nekoga ili necega... :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

danas wrote:
mr__bosnjak wrote:

Okej Danas pokusat cu odgovorit na tvoja pitanja.
Sa "koje su god vjere" naravno vazi i pravoslavlje jer ako pravoslavac zeli biti Bosnjak mozes li mu ti to zabranit?
Sa "u kojem god kraju zive" naravno vazi i Sandzak jer ako neko iz Sandzaka zeli biti Bosnjak mozes li mu ti to zabranit?
Vec sam rekao da porijeklo Bosnjaka lezi u Bosnjanima a i Sandzak je bio dio Bosne sve do kraja 19 stoljeca.
Ako ima jos pitanja rado cu odgovarat, do tad
Haj cao.
rehaktor

Post by rehaktor »

danas wrote:
rehaktor wrote:
glede boldiranog...
moje pitanje i dalje stoji... cemu onda ovoliko natezanje da se dokaze ko sta jeste i ko sta nije... valjda je jasno da je na nasim terenima to prosto nemoguce... ali svako malo... eto teme o genezi... nekoga ili necega... :roll:
hebi ga, danas... rekoh li da se radi o generalnim razmtranjima... bosnjaci, generalno, vode porijeklo od srednjovjekovnih bosnjaka koji su presli na islam, bosanski hrvati, generalno vode porijeklo od bosnjaka katolika, bosanski srbi, nisam siguran, ali mislim da i oni vode porijeklo od bosnjaka koji su prihvatili pravoslavlje...
ehhh sad, zasto se svako malo o tome prica... pravo da ti kazem, mislim da bosnjaci ne bi o tome mnogo pricali kada bi nas pustili na miru oni koji imaju strasnu potrebu da nas svako malo podsjete da smo ustvari srbi ili hrvati (a to je u slucaju kada su dobro raspolozeni, ako nisu dobre volje, onda smo turci, balije...)
eto, zato se o tome mnogo govori...
rei

Post by rei »

dizZaster wrote:

dizZaster sreco moja, ovo je bila ironija, moja, reakcija zbog svih gluposti koje se ovdje pisu.... :-)
zico

Post by zico »

Svašta se nadrobilo na ovoj temi.Opet Vi o Bogumilima.
Kakvi crni Bogumili u Bosni.Lovrenović je nedavno napisao
da nema nikakvog razloga Bosanske krstjane nazivati bogumilima.
radi se jednostavno o pogrešnoj interpreteciji povjesničara
Franje Račkoga.Njemu s enema što zamjeriti jer je to radio u uvjetima iz
svog davnog doba no Vama koji lupetate o bogumilima u Bosni se može
poručiti da ste slijepi i kod zdravih očiju.
dizZaster

Post by dizZaster »

rei wrote:
dizZaster wrote:

dizZaster sreco moja, ovo je bila ironija, moja, reakcija zbog svih gluposti koje se ovdje pisu.... :-)
OK. rei :) nemoj biti ironican :-) mnogi ne znaju historiju Bosnjaka :
mozda znaju istoriju muslimana :lol:
Poglavica

Post by Poglavica »

Raspad i anarhija u muslimanskoj Federaciji
Bedanec (Kekec) - 28. septembar 2005. u 11.28 (registrovani član)
Raspad i anarhija u muslimanskoj Federaciji

Zlo, mrznja i negacija Srpstva se kao bumerang vracaju velikomuslimanskim ekstremistima da naplate svoj dug!

Nakon mnogobrojnih zločina koji su pocinjeni od strane muslimana nad Srbima Republike Srpske i muslimanske Federacije kao i Hrvatima iz muslimanske Federacije, zlo koje je bilo dozvoljeno pod izgovorom „velikosrpske” agresije se nastavlja sada i nad samim muslimanima. ................... Politicka ideologija koja je muslimane odvela u rat je zasnovana na Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovica cija je proslost kao pripadnika ozloglasene ......... Handzar divizije poznata javnosti bas kao i njegove aktivnosti ................ radi čega mu je u Sarajevskom procesu i sudjeno u bivšoj SFRJ. Ekstremisticka velikomuslimanska ideologija je u najneobrazovanijim muslimanskim krugovima sirila ideju da je SR BiH muslimanska zemlja i da je pravo muslimana da odvajanjem od Jugoslavije na tom podrucju naprave ...... državu samo za sebe. Sve bi to bilo moguće da su Srbi pristali da žive u Alijinoj ....... državi i da pristanu na Alijinu ideju da su Srbi i Hrvati sa tog zamišljenog podrucja „Velike .............. Bosne” zapravo ne Srbi i Hrvati nego nakakvi Bosnjaci razlicitih religija. Kako su Srbi bili narod sa svojom kulturom, istorijom, jezikom i vlastitim srpskim identitetom, oni nisu pristali da se odvoje od ostatka svog naroda u SCG. Muslimani su na teritoriji na kojoj su bili vecina ali i na drugim teritorijama na kojima nisu bili vecina osnovali svoju državu sa svojom muslimanskom vlascu. Kada su se muslimani vodjeni Alijom Izetbegovicem proglasili nezavisnima i na taj način odcjepili od Jugoslavije, oni su tada zasljepljeni ekstremistickom velikomuslimanskom ideologijom i ........ fundamentalizmom napali na podrucja Republike Srpske gdje su zivjeli Srbi. ...........

Velikomuslimanski ideolozi su propovjedali muslimanima velikomuslimanske ideje o tome kako im je pravo da porobe Srbe i druge i da nad njima vladaju u svojoj „Velikoj islamsko-muslimanskoj Bosni.” ....... Srbi nisu pristali da se na silu predaju i na silu odvoje od SCG te su se organizovali i stali braniti .......... Velikomuslimanski ideolozi u najneobrazovanijim muslimanskim krugovima su propovjedali da Srbi nisu narod i da nemaju prava da ostanu u Jugoslaviji sa ostalim Srbima nego da su oni nekakvi Bosnjaci i da treba da prihvate velikomuslimsku vlast. Srbi naravno nisu pristali da ih porobe i oni su se branili - napali svim silama da bi ostvarili svoje pravo na identitet i ostanak sa svojim srpskim narodom u jednoj državnoj zajednici od koje su se muslimani odvojili zeleci da sebi stvore muslimansku državu za muslimane. Sto nije ni cudo kada su SFRJ vec svi poceli cepati.
U tom vremenu je ekstremno velikomuslimansko politicko vodjstvo sirilo antisrpsku histeriju i mrznju, za sto je postojal aosnova jer su se vodje izgubile kontrolu i dozvolile da najneobrazovaniji krugovi - strahih otkacenih udbasa, siledzija, sudija manijaka te dansa zatvorenih ministara preuzmu vodjenje politike na terenu.
Tada je srocena propagandna ideja o tome da samo Srbi nemaju prava da žive u jednoj državi i da je takva ideja losa po muslimane te su je tada nazvali „velikosrpstvom.” sto i jeste i nije
Svako ko se izjasnjavao kao Srbin je proglasen za neprijatelja „Velike islamsko-muslimanske Bosne&#8221 u glavama najneobrazovanijih navodno muslimanskih krugova, sudija ubica i kriminalca itd. ; kao države muslimana! sto opet nicim nije zasnovano jer se radilo o manijacima koji ni o vjeri nista nisu znali, a najmanje o musdlimanskoj Srbi su proganjani jer mijaci nekoga uvijek proganjaju , muceni, ..... silovani, ...., zatvarani, psiholoski zlostavljani do te mjere da nisu smjeli da se vise izjasne da su Srbi i da žele zivjeti u srpskoj državi demokratsko pravo 40% populacije bih . Srbi su prolazili svakojake Golgote sto je podržavano i inspirisano .......... ideologijom najneobrazovanijih navodno muslimanskih krugova, sudija ubica i kriminalca itd. i otvorenom planskom politikom izazivanja mrznje i konflikata da bi doslo do neminovnog rata.
Ta mrznja koju je planski stvorilo tzv. nemuslimansko politicko vodjstvo poput one nacisticke antisemitske kampanje prijatelja Adolfa .... se danas vraca samim muslimanima u vidu mrznje i zločina koji je promovisan protiv Srba. sto je tacno i promovisano

========================================================

Ova reportaza prikazuje kako se muslimani izivljavaju nad muslimanima!

========================================================

Ispovijest Tuzlanke Amele B. (24) o silovanju u centru Živinica

Osam sati pakla
TUZLA - Pakao je trajao više od osam sati. To su bile životinje, a ne ljudi. Molila sam ih da prestanu jer nisam više imala snage, ali bi nastavili jače da me tuku, dok su se seksualno zadovoljavali, počinje potresnu priču 24-godišnja Amela B. iz Tuzle, koja je početkom prošle sedmice silovana u centru Živinica.

Za silovanje i zlostavljanje ove djevojke, apsolventice defektologije, osumnjičeni su vlasnik diskoteke „Ax arena” u Živinicama Arslan Kavgić (30) i njegov prijatelj Edin Avdić (27) iz Sarajeva.

Zlostavljanje je počelo oko ponoći u Kavgićevoj diskoteci, gdje su je premlatili naočigled uposlenika i gostiju, a potom izvukli iz objekta, ugurali u Avdićev automobil BMW, a onda odvezli u Kavgićevu kuću gdje su se nad njom čitavu noć iživljavali.

„Sjedila sam sa društvom u separeu u diskoteci i oni su se počeli nenormalno ponašati. Prvo su jednoj djevojci skinuli cipelu, počeli da joj ljube noge. Onda su to i od mene tražili, na šta nisam pristala. Kad mi je Edo prišao da me zagrli, odbila sam i on je počeo da divlja, da baca čaše sa stola. Kako sam i ja u ruci imala čašu, bacila sam je, ali se on iznenada uspravio i pogodila sam ga u lice. Odjednom sam osjetila udarce sa svih strana”, objašnjava Amela kako je sve počelo.

Izvinjavanje i objašnjavanje da nije imala namjeru povrijediti ga, kaže, nije pomoglo. Izveli su je ispred diskoteke gdje ju je Edo , pred nekoliko svjedoka, udarao nogama i rukama.

Molila je Arslana za pomoć, ali je on podržao prijatelja, uz opasku: „Da mi Edo kaže da te ubijem, uradio bih to”.

Tokom vožnje Edo je prijetio pištoljem da će je izrešetati, šamarao ju je, ali je, kaže Amela, pravi pakao počeo u Arslanovoj kući. Kavgić ju je natjerao da ga prvo oralno zadovolji, a onda i njegovog prijatelja, koji je pristao na životinjsku igru.

„Onda je Edo predložio da istovremeno zadovoljavam obojicu, jedan s jedne strane, drugi kroz analni otvor. Tjerali su me da vrištim jer ih je to uzbuđivalo. Ako ne bih vrištala dovoljno jako, Edo bi me jače udarao”, svjedoči Amela.

U više navrata u toku noći je gubila svijest jer nije mogla više izdržati. Molila ih je da prestanu, ali Kavgić i Avdić nisu imali milosti. Na njene vapaje da je poštede, Arslan je rekao: „Šteta što ne uživaš koliko i mi”.

Tokom noći su joj rekli da će idućeg dana (ponedjeljak) nabaviti „bijelo” (drogu), kako bi nastavili sa partijem.

„Dok me silovao Edo bi me pljuvao. U WC-u je vršio nuždu na moje lice i tjerao da gutam mokraću. To je bilo strašno, ne samo da su me silovali, oni su me ponizili kao čovjeka”, potresno priča mlada Tuzlanka.

Na kraju, kada je mislila da se više ne može pomaknuti, Avdić ju je odvukao u kupatilo, ponovo silovao, a onda, kao da je to sasvim normalna stvar, legao u džakuzi da se relaksira.

Dok se Adnan odmarao, a Arslan bio na drugom spratu, Amela je smogla snage i iskoristila priliku za bijeg. Zaustavila je taksi i dovezla se do Tuzle.

Najprije je zatražila pomoć u jednom terapeutskom centru, a dva dana kasnije zbog krvarenja i pomoć ljekara.

Osim povreda na vaginalnom otvoru, u Kliničkom centru Tuzla su konstatovali krvave podlive, nagnječenje rebra, povredu kičme i vrata, te su obavijestili i policiju.

Da apsurd bude veći, jedan od njih dvojice ju je, nekoliko sati nakon što je pobjegla iz Kavgićeve kuće, nazvao, ali se na telefon javila njena prijateljica.

Očigledno bez imalo grižnje savjesti Kavgić je već u utorak veče u svojoj diskoteci „Ax arena” u Živinicama organizovao gala parti sa muzikom uživo.

On je uhapšen u srijedu i istražiteljima je priznao da su se on i prijatelj „samo zabavljali” sa Amelom.

Avdić, koji je dan kasnije na osnovu potjernice uhapšen u Sarajevu, brani se šutnjom, a obojici je određen jednomjesečni pritvor.

J. ŠARAC

„Neću dozvoliti da me zgaze”
Amela kaže da pakao koji je preživjela nikada neće zaboraviti, a smogla je snage da svaki dan ode na terapiju kod psihologa u jedan od tuzlanskih terapeutskih centara.

„Bez obzira na pakao, prvo nisam htjela prijaviti slučaj policiji jer sam željela zaštititi roditelje. Sada znam da ću se s njima tužiti do zadnjeg atoma svoje snage, kako se ovo više nikome ne bi desilo. Neću dozvoliti da me zgaze”, kaže kroz suze Amela.
http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 005-01.php

sto je tacno a tesko da ce ih najneobrazovaniji navodno muslimanski krugovi ubica i kriminalca i osuditi

vece cekaju priliku da se panika stisa i silovanje zaboravi

analiza rada tzv. muslimanskih sudova go'olizaca za tzv 50 maraka
dizZaster

Post by dizZaster »

A-ZO wrote:zasto bogumili mjenjaju naziv u bosnjani?

zasto bosnjani mjenjaju naziv u bosnjaci?

zasto nebi bosnjaci mjenjali naziv u bosanci?
bosnjaci,bosanci to ti je bolan jedno te isto. :D
samo sto to njima smeta :D
oni bi da BiH bude BiHSiCG :D
dr.

Post by dr. »

zlata wrote:
No_Comment wrote:
zlata wrote:Bosanac:Po meni je najlogicnije da je drzavljanin Bosne i Hercegovine, Bosanac i Hercegovac, ma bilo koje da je vjere. Problem je u tome sto bi jedan narod na to odmah pristao a ostala dva nebih.

Sta se njih tice kako se ti izjasnjavas? Zasto jedan Srbin ili Hrvat ili Tunguz mora uvjetovati moj identitet? Ili kako se ja izjasnjavam?
Meni je ovo YU-Bosnjastvo servirala "Muslimanska Inteligencija", a ne Srbi i Hrvati!
Da li iko ikome brani da se izjasni kako zeli...izjasni se bona kako hocesh i mirna Bosna...ali to pravo priznaj i drugima... :zzzz:
Pa ne mozes se ti izjasniti....kad su se FORMALNO drugi izjasnili....U TVOJE IME. Da im je cilj bio dozvol'ti svakom gradjaninu slobodu izbora....onda bi bar na kraju rata odrzali referendum....pa nek'se narod slobodno izjasni. Ja tebi priznam to pravo...ali cjelokupno nama svima u BiH je to pravo oteto.
Al sereš, uz dužno poštovanje...ovo je opet dejavu...po hiljadu puta ista priča. Ma ko je kome oteo kakvo pravo??? Izjašnjavaj se kako hoćeš, boli me đon, ja se izjašnjavam ko što mi se dedo izjašnjavo, Bošnjak i ne interesuje me ova šuplja s-h priča o otetom pravu. Već sam spominjao kada je jedan stari dedo morao da napiše u nekoj zadruzi da li je Srbin ili Hrvat, a dedo uporan ko pravi Bošnjak, nije htio ni da čuje. Oni tamo mu kažu, dedo ti si Srbin ili Hrvat, a on njima, radije pišite da sam konj, nego Srbin ili Hrvat. Pametnom dosta. 80 godina Bošnjacima je bilo zabranjeno da se izjašnjavaju tako, i sada očigledno nekom to smeta.
Post Reply