"Poturceni"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zlata

Post by zlata »

dr. wrote:
zlata wrote:
Bosanac_21 wrote:Najvise me nervira kad se govori da su danasnji Bosnjaci poturceni, jer postoje dokazi da su Bogumili i prije Osmanlija uvodili Islam. Osmanlije su toliko vijekova vladali ali najvise Balkanskih Muslimana je bilo u Bosni i oko nje sto potvrdjuje veliki broj Bogumila. Osmanlije su vladale i drugim drzavama i dozvoljavali su da svak njeguje svoju vjeru i tradiciju. Pod Osmanlijskom vladavinom, Bosnjaci su ipak tezili za svojom autonomijom, sto potvrdjuje ustanak Bosnjaka i Gradascevica.
Je kol'ko *ranja u par recenica. Mashallah. Bit'ces kandidat za nasu drugu Nobelovku!
Najviše mi se gade ljudi koji u svom neznanju ismijavaju druge ljude. Čovjek je upravu, što se tiče ovog boldiranog dijela. Stari Bošnjani su se susreli s islamom u 12. stoljeću, kada se među njih doselila grupa hazarskog plemena Kalisija, po kojima je današnja Kalesija dobila ime. Zatim odmah poslije Kosovskog boja, došao je jedan kontingent osmanlija u Bosnu, derviši o kojima će pisati katolički misionari žaleći se Papi, jer ih domaće heretičko stanovništvo više gotivi od katoličanstva itd. itd.
Sad jopet *ranje na *ranje...pa nikad kraja. Da...jedva cekali da dodju Turci....da im okupiraju zemlju....ubiju kralja....zarobe kraljevica. Sve uz kapric Vatikanu!!! Jel'da? Ispada da su ti stari Bosnjani stvarno bili prokleti...prepuni mrznje...i vise mrzili katolike neg'sto su vol'li sebe i svoju zemlju. Iz kaprica presli na Islam! Jel'da? Jos ih Bos.Crkva kumovala! Mashallah!

Bilo je kod mog komsiluka nekol'ko sela Sasa..pa razmisljam razvit'teoriju kako smo Svabe. Ko'zna...da je Hitler bio pobjednik...mozda bi nam stvarno vjerovali. A ima nas zuti na izvoz.
dr.

Post by dr. »

zlata wrote:
dr. wrote:
zlata wrote:Je kol'ko *ranja u par recenica. Mashallah. Bit'ces kandidat za nasu drugu Nobelovku!
Najviše mi se gade ljudi koji u svom neznanju ismijavaju druge ljude. Čovjek je upravu, što se tiče ovog boldiranog dijela. Stari Bošnjani su se susreli s islamom u 12. stoljeću, kada se među njih doselila grupa hazarskog plemena Kalisija, po kojima je današnja Kalesija dobila ime. Zatim odmah poslije Kosovskog boja, došao je jedan kontingent osmanlija u Bosnu, derviši o kojima će pisati katolički misionari žaleći se Papi, jer ih domaće heretičko stanovništvo više gotivi od katoličanstva itd. itd.
Sad jopet *ranje na *ranje...pa nikad kraja. Da...jedva cekali da dodju Turci....da im okupiraju zemlju....ubiju kralja....zarobe kraljevica. Sve uz kapric Vatikanu!!! Jel'da? Ispada da su ti stari Bosnjani stvarno bili prokleti...prepuni mrznje...i vise mrzili katolike neg'sto su vol'li sebe i svoju zemlju. Iz kaprica presli na Islam! Jel'da? Jos ih Bos.Crkva kumovala! Mashallah!

Bilo je kod mog komsiluka nekol'ko sela Sasa..pa razmisljam razvit'teoriju kako smo Svabe. Ko'zna...da je Hitler bio pobjednik...mozda bi nam stvarno vjerovali. A ima nas zuti na izvoz.
Džaba se sad glupiraš. Tačnije lupetaš, čovjek ti je fino rekao činjenicu, da su Bošnjani došli u dodir s islamom prije dolaska Osmanlija 1463. Ko ti je kriv što svoje neznanje pretvaraš u frustracije i vrijeđanje i priču o pošumljavanju Meseca, koju niko od nas nije spomenuo. Daj se malo saberi.
Mirsad_ZE

Post by Mirsad_ZE »

Ma daj ne lupetajte da je prije Osmanlija bilo islama, mani mi sad novih fora od novopecenih historicara, svi su sad mudraci bez pokrica.
Vecina nas je presla na islam iz pravoslavlja i to je istina htjeli mi prihvatiti ili ne. Ko nevjeruje neka malo istrazi svoje korjene pa ce vidjeti kako mu se zvao pradjed, cukundjed... A sto se tice tih bogumila zapamtite da su oni bili MANJINA u Bosni naspram katolika i pravoslavnih.
danas

Post by danas »

sto se mi vise opsjedamo ovim glupostima, to nam se vise komsije smiju. zasto je bitno kada je i ko primio islam, i sta je bio (ili nije bio) prije toga. danas su bosanci poseban narod od srba i hrvata i to je ono sto je vazno, a da li su to postali prije jedne sedmice ili prije 500 godina nije toliko bitno.

ova pitanja -- ko je sta bio "ranije" -- su pitanja razdora, i ovo su pitanja koja potenciraju srbi i hrvati kojima je bosna zadnja rupa na svirali i koji se "ponose" nekim svojim bajagi integritetom... kao da oni (svega nekoliko stotina godina prije toga) nisu zaboravili svoga boga peruna i boginju vesnu i zamijenili ih hristosom i gospom. al' nek sam ja prodala vjeru za veceru (usput -- ja sam original turkinja... pradedo dosao poslom iz stambola, ozenio se i ostao... pa sad ne znam dal' sam fakat bosanka, jer nisam ni od bogumila, a kamoli od pravoslavaca ili katolika postala :D :D :D ne znam sta da radim, dal' da se selim za tursku? :D :D :D javite mi kad skontate, o vi brojaci krvnih zrnaca... :D :D :D )
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:... ne znam sta da radim, dal' da se selim za tursku? :D :D :D javite mi kad skontate, o vi brojaci krvnih zrnaca... :D :D :D )
Ne zuri... ima vremena.

Znasli ti onu: "Ture bure gura, a Turkinja bure valja... Brze Ture bure gura, neg' Turkinja bure valja..."

Sad to treba brzo izgovoriti nekoliko puta.

Nikad nisam uspio, bas kao i onu: "Ide pop po zidu, nosi prst po pismu"... i to brzo nekoliko puta. U mom slucaju je pop uvijek prstom vukao po necem "drugom".

I jos jednu... "Raskiseliseli ti se opanci..." Ali brzo, k'o brzi Gonzales.

Haj', nek smo se malo razrahatleisali...
Last edited by Fair Life on 19/09/2005 06:10, edited 1 time in total.
zlata

Post by zlata »

dr. wrote:Zanimljivo je da među Hrvatima u imeniku posebno preovladavju Vlahići, Vlahovljaci, Vlaškići, pa onda od toga je nastao Blaškić. Zatim od Baraba, Barbarić itd. Mislim gluposti valjaš totalno.
Pa jel' ne znas za Svetog Vlaju? To ti je St. Blaise. Pa Sveta Barbara...Santa Barbara!
mr__bosnjak

#32 Re: "Poturceni"

Post by mr__bosnjak »

SD-6 wrote:
mr__bosnjak wrote:Da nesto razjasnim sto me vec dugo nervira.
Da bi se neko "poturcio" potrebno je prihvatiti tursku nacionalnost, turski jezik, turske obicaje najmanje vjeru jer Turcin moze biti i pravoslavac i katolik ako zeli. Islam nije vjera stvorena od Turaka nego je pocela se ispovijedat u Saudijskoj Arabiji i vecinom su vjeru sirili Arapi, najvjerovatnije su Turci prihvatili islam od Arapa jeli su se oni "poarapili" ili su svoj narod?
Turci jesu doveli islam u Bosnu ali Bosnjaci koji su ga prihvatili su ostali Bosnjaci, nastavaili govoriti bosanski jezik, nastavili sa bosnjackim obicajima i prihvatili orijentalni nacin zivota.
Da su se Bosnjaci "poturcili" oni danas nebi postojali nego bi bili nacionalno Turci znaci Turci bi bili jedan od naroda Bosne i Hercegovine i nebi postojao bosanski jezik nego turski jezik i jos stvari.
Znaci "poturceni" je samo izraz kojeg upotrebljavaju oni koji zele da umanje Bosnjake kao narod a nije ikakva greska biti Turcin ali jeste greska kada te neko tako zove kada to nisi.
pajdo ti si jedna od vecih pički na forumu(sorry but jbg)..otvoriš temu,šmugneš i onda iz hladovine uzivaš kako se pojedinci kolju čija je mitologija tačnija...ti si jedan od razloga zašto se na ovom forumu reinkarniraju xy puta već dokazane fašiste i mitoljupci tipa stipana tomaša&co...trebam li dodati da ti je znanje uistinu pretanko za bilo kakvu ozbiljniju raspravu.. ...ponavljam... ti si glavni razlog zašto se ovdje kloniraju vec raznorazni guslari i poglavnici s Istoka i Zapada...ohladi malo,utuši nas
Nisam bio na temi jer sam poslije da sam je postavio neki dan imao previse radit da idem na kompjuter pa tek sada cijelu temu citam.
A postavio sam je jer kod Srba i Hrvata a i nazalost kod nekih Bosnjaka vlada to da su se Bosnjaci poturcili i tako postali narod sto je skroz netacno.
Pa sam htio da jednom na to vise odgovorim pa eto necu vise ista pricat ali sam se morao olaksat.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ako su Bosnjaci nastali od pravoslavaca i katolika kako to da niti na jednom stecku ne stoji, parafraziram, a se lezi pravoslavac ili katolik vec stoji:

"A se lezi Dobri Gost Misljen,prave vjere Bosanske."
ZAPIS SA STECKA IZ 1273 GODINE - Banjevici,Bratunac

Koja je to vjera bosanska ?

Ili ovaj:

"Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s`Bozijom pomocju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomocju,nego on sam."
ZAPIS SA STECKA IZ 1094 GODINE - Radimlja,Stolac

Opet se ne spominje srpskog ili hrvatskog vec BOSANSKOG.

Nacije u smislu kakve poznajemo danas su nastale tek krajem XVIII pocetkom XIX vijeka. Da se razumijemo, korijeni Bosnjaka, Srba i Hrvata su isti, te koliko su Bosnjaci postali od Srba i Hrvata isto toliko su ova prva dva naroda nastala od Bosnajka.
miki1987

Post by miki1987 »

AKO MI JE MAJKA CECA, INDIRA RADIC, STOJA, ZAR JA NISAM SRBIN A SVI ME NAVODE KO BOSNJAKA.HAJ KASNIJE U ESKOBAR
rehaktor

Post by rehaktor »

Thanatos wrote:
Zanimljivo je u imeniku bhtelecoma (99% korisnika su bošnjaci) ima na desetke i stotine Turčinovića, Poturaka, Turkovića, Poturkovića, Turčinhodžića, Potura itd. a samo nekoliko Bošnjaka (po prezimenu).
Dok recimo u Sarajevu ima skoro 150 Hrvata s prezimenom Bošnjak, pored toga što je Hrvata u Sarajevu 5%. Da ne govorimo o Hrvatima na prostoru Eroneta i u Hrvatskoj (samo u Zagrebu 627 Bošnjaka). U Hrvatskoj je 2577 ljudi (naravno isključivo hrvata) s prezimenom Bošnjak, a u cijeloj Bosni i Hercegovini desetak etničkih Bošnjaka (tj. bhtelecom korisnika) s tim prezimenom. :-D
evo thanatos nados'o u voznji... pa cijelo vrijeme ti se govori da su hrvatu ustvari bosnjaci....
eto, napokon si i ti tobe dosao :D :D :D :-)
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

BECHO wrote:
ozrenac wrote:mr_bosnjak: POTURCEN-znaci, da si prihvatio Islam od tada jacega i sto si dobio vece povlastice a to su bili Turci!!! I evo dokaza nova tema i opet pitanje vašega postanka! :x
Zar nismo svi postali od ameba? :D
meni se cini da su mnogi ostali na tom nivou :)
breskva

Post by breskva »

Ako bih ja smela da primetim, cesto se desi da se ljudi sa ovog foruma poistovecuju sa turcima.... tipa, navijaju za Tursku u fudbalu( mada bi mogli za bilo koju drugu repku), ili na Eurosongu, ili odlaze tamo na skolovanje.
Zasto je to tako ako moze neko da mi objasni?
RPM

Post by RPM »

meni nekako uvijek zapadne za oko kada gledam nase ljude, recimo ruralce, gotovo svi su svijetle boje kose i ociju ... :?

a da, i jako mi je interesantno autohtono hrvatsko prezime Spahija ... :D :D
rehaktor

Post by rehaktor »

seka wrote:
breskva wrote:Ako bih ja smela da primetim, cesto se desi da se ljudi sa ovog foruma poistovecuju sa turcima.... tipa, navijaju za Tursku u fudbalu( mada bi mogli za bilo koju drugu repku), ili na Eurosongu, ili odlaze tamo na skolovanje.
koreni :oops: :D
a zasto ne za tursku, ako vec kaze da moze bilo koja, zasto iskljucujes tursku?
rehaktor

Post by rehaktor »

danas wrote:...
:D :D :D ne znam sta da radim, dal' da se selim za tursku? :D :D :D javite mi kad skontate, o vi brojaci krvnih zrnaca... :D :D :D )
..., 3547356, 3547357, 3547358, 3547359, 3547360 hmmmm
ma neka te gdje jesi... :D
Skljoco

Post by Skljoco »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ako su Bosnjaci nastali od pravoslavaca i katolika kako to da niti na jednom stecku ne stoji, parafraziram, a se lezi pravoslavac ili katolik vec stoji:

"A se lezi Dobri Gost Misljen,prave vjere Bosanske."
ZAPIS SA STECKA IZ 1273 GODINE - Banjevici,Bratunac

Koja je to vjera bosanska ?

Ili ovaj:

"Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s`Bozijom pomocju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomocju,nego on sam."
ZAPIS SA STECKA IZ 1094 GODINE - Radimlja,Stolac

Opet se ne spominje srpskog ili hrvatskog vec BOSANSKOG.

Nacije u smislu kakve poznajemo danas su nastale tek krajem XVIII pocetkom XIX vijeka.
----------------------------------------------------------------
Skjoco ,
Super komentar u svom "gornjem" dijelu a "donji" dio komentara je ostao bez "kredibiliteta " koji je krasio tekst .
----------------------------------------------------
Da se razumijemo, korijeni Bosnjaka, Srba i Hrvata su isti, te koliko su Bosnjaci postali od Srba i Hrvata isto toliko su ova prva dva naroda nastala od Bosnajka.
-----------------------------
Jos mi niko nije odgovorio u koju grupu se svrstava "bosnjacki" identitet pa zbog te neodgovornosti izmisljitelja tog identiteta nisam u stanju komentarisati mnogo toga sta se plasiora na ovom forumu .
Evo np. Ako "bosnjacki" identitet "ide" pod nacionalni identitet onda se ne moze govoriti o "Korijenima" nacionalne pripadnosti jer taj termin je nemoguc u kontekstu nacionalnog .
Korijeni su trmin koji "ide" u kategoriju identiteta koje mi nismo birali a posto je nacionalna pripadnost nesto sto iskljucivo zavisi od naseg svastitog izbora onda je lako zkljuciti da NE postoje ni srpski ni hrvatski ni "bosnjacki" korijeni vec postoje juznoslavenski,ilirski,germanski,kurdski,jevrejski,romski korijeni itd .
---------------------------
Vec sam piso ali nije na odmet da ponovim,
Iliri i germani su formirali bosansku Zajednicu jos u trecem stoljecu ,
Bosansku Drzavu su formirali Iliri , Germani i Juzni Slaveni , Jevreji , Romi , Latini i drugi pripadnici etnickih naroda koji su se predhodno pridruzili pripadnicima Bosanke Zajednice !
-----------------------------------------------
Svaki pripadnik bosanske Zajednice te kasnije bosaske Drzave zvao se Bosnier a na zalost zbog nerazumjevanja , moram naglasiti da su u bosanskoj Zajednici te i bosanskoj Drzavi zivjeli i oni koji se nisu osjecali pripasdnicvima bosanske Zajednice te bosanske Drzave .
Kako onda tako i danas postoje oni koji zive u BiH a ne osjecaju se pripadnicima bosanskohercegovake nacije i bh naroda i TO je njihovo pravo i to su Bosanci uvjek cjenili i postovali i to za Bosance nikad nije predstavljalo bilo kakav problem .
------------------------------------------
Srbi su nastali onog momenta kad su Juzni Slaveni konstituirali srpsku Zajednicu odnosno srpsku Drzavu i svi pripadnici( naglasavam PRIPADNICI jer svi zitelji srpske Zajednice odosno srpske Drzave NISU bili pripadnici Zajednice kao ni Drzave ) nazivali su se Srbima .
-----------------------
Istim redoslijedom na svijet su dosli i Hrvati i nije mi jasno da je to sve tako zamreseno da se nikako ne upijeva "svariti" .
-----------------------------------------------------
:shock:
Ili je ovdje u pitanju Kuhanje graha u slanoj vodi ?
Skljoco

Post by Skljoco »

Evo i argumenta kojim potvrdjujem gornje navode ,
- Da drzava Srbija promjeni svoj naziv istog momenta nestalo bi i Srba
i da R.Hrvatska promjeni svoj naziv istog momenta nestalo bi i Hrvata !
--------------------------
breskva

Post by breskva »

seka wrote:
breskva wrote:
Ako bih ja smela da primetim, cesto se desi da se ljudi sa ovog foruma poistovecuju sa turcima.... tipa, navijaju za Tursku u fudbalu( mada bi mogli za bilo koju drugu repku), ili na Eurosongu, ili odlaze tamo na skolovanje.

koreni

Pa cudno je da bas u svemu za Tursku...evo ja naprimer u fudbalu kad neigra moja repka navijam za Englesku jer volim njihov fudbal, a retko za Nemacku jer njihov nevolim, na Eurosongu uvek za komsije( sto bi rekla Seka Koreni :D ), jer njihov jezik razumem i tako da neduzim....ne iskljucujem ja Tursku, ali mnogi vole" iskljucivo"Tursku to sam htela da kazem..
Skljoco

#44 Re: "Poturceni"

Post by Skljoco »

[quote="mr__bosnjak"]Da nesto razjasnim sto me vec dugo nervira.
Da bi se neko "poturcio" potrebno je prihvatiti tursku nacionalnost, turski jezik, turske obicaje najmanje vjeru jer Turcin moze biti i pravoslavac i katolik ako zeli. Islam nije vjera stvorena od Turaka nego je pocela se ispovijedat u Saudijskoj Arabiji i vecinom su vjeru sirili Arapi, najvjerovatnije su Turci prihvatili islam od Arapa jeli su se oni "poarapili" ili su svoj narod?
Turci jesu doveli islam u Bosnu ali Bosnjaci koji su ga prihvatili su ostali Bosnjaci, nastavaili govoriti bosanski jezik, nastavili sa bosnjackim obicajima i prihvatili orijentalni nacin zivota.
Da su se Bosnjaci "poturcili" oni danas nebi postojali nego bi bili nacionalno Turci znaci Turci bi bili jedan od naroda Bosne i Hercegovine i nebi postojao bosanski jezik nego turski jezik i jos stvari.
Znaci "poturceni" je samo izraz kojeg upotrebljavaju oni koji zele da umanje Bosnjake kao narod a nije ikakva greska biti Turcin ali jeste greska kada t
------------------------------------------------------
Jebi ga ,
Pa jel ti jasno da su se neki i u toku perioda srpske agresije na BH 1992-1995 . godina Poturcili ?
Pa i danas svi oni koji uzimaju turski nacionalni identitet a odricuci se svog predhodnog bez obzira koji je potpada pod termin Poturice ?
----------------------------------------------------------
A Poturica je bilo "maser" u vremenu kad su osmanlije okupirale i "poklopile" Drzavu Bosnu !
I svi oni su prehodno bili pripadnici pravoslavne ili katolicke religije a pripadali su rpskom ili hrvatskom drzavnom identitetu .
Nikad se ni jedan pripadnik Bosanske Crkve i bosanskog drzavnog identiteta NIJE Poturcio ! Nikad !
A i da jeste nebi to bilo nista tragicno jer je tad postojao taj trend Potucavanja tj pored prihvatanja islama prihvatanje i turskog drzavnog identiteta .
I da pojsnim Pripadnici Crkve Bosanske su to silom sto "milom" prihvatali islam ali niko od njih nije odbacio bosanski Drzavni i prihvatio turski Drzavni identitet . Niko !
----------------------------------------
E tu oko tog procesa Poturcavanja postoji "magla" koja je trebala da "izmagli" "Bosnjacki" a "zamagli" Bosanski drzavni odnosno nacionalni i narodni identitet drzave Bosne .
A osioci te "magle" su bili oni koji su se Poturcili i oni koje su Osmanlije ovele u Bosnu i dali im velike posjede i titule kao i Vlast . A ti koje su Osmanlije dovele nisu bilio Turci vec pripadnici Kurdskog etnickog naroda koji su pobjegli iz Turkmenistana i pokusali da u Turskoj nadju mir za svoju "Knezevinu" !
Da ih se bezbolno rijese Osmanije ih dovode u Bosnu ...
----------------------------
Znaci ,
Poturice i Kurdi su trebali biti nosioci novog identiteta kojeg su nazvali "Bosnjak" ali mu nisu odredili ni glavu ni rep iz jednostvnog razloga sto ne postoji osnova za postojanje ni glave ni repa a danasnji "nosioci" tog izmisljenog identiteta su Potomci onih koje sam spomenuo kao nosioce u periodu osmanliske okupacije drzave Bosne .
Ja "baratam" sa historijskim cinjenicama i ja iza njih stojim sa jasnim i neoborivim argumentima te mi nije jasno da ta historijska Istina moze da nekog vrijedja i negira ili omalozava .
Valjda sve Lazi trebaju da proizvedu ta osjecanja a ne Istina koja je cista ko "suza" !
rehaktor

Post by rehaktor »

breskva wrote:
seka wrote:
breskva wrote:

koreni

Pa cudno je da bas u svemu za Tursku...evo ja naprimer u fudbalu kad neigra moja repka navijam za Englesku jer volim njihov fudbal, a retko za Nemacku jer njihov nevolim, na Eurosongu uvek za komsije( sto bi rekla Seka Koreni :D ), jer njihov jezik razumem i tako da neduzim....ne iskljucujem ja Tursku, ali mnogi vole" iskljucivo"Tursku to sam htela da kazem..
hebi ga, kada te komsije kolju svakih 50 godina trazis prijatelje negdje drugo...
breskva

Post by breskva »

hebi ga, kada te komsije kolju svakih 50 godina trazis prijatelje negdje drugo...

Medju onima koji su te klali 500 godina hmmm...zanimljivo... :sad:

Nije rec o prijateljima nego o iskljucivosti... mislim nisu vas klali talijani, spanci,englezi pa zasto onda i za njih ne navijati?? Mislim Rehaktor da znas o cemu pricam ali se malo pravis da nerazumes :D
danas

Post by danas »

seka wrote:
breskva wrote:

Medju onima koji su te klali 500 godina hmmm...zanimljivo... :sad:

Nije rec o prijateljima nego o iskljucivosti... mislim nisu vas klali talijani, spanci,englezi pa zasto onda i za njih ne navijati?? Mislim Rehaktor da znas o cemu pricam ali se malo pravis da nerazumes :D
da su klali 500 :roll: bili bi iskorenjeni :-) :D
i ja mislim... da je bio jedan smaknut dnevno, ne bi nijedan ostao poslije 500 godina... :-)
BECHO

Post by BECHO »

Mirsad_ZE wrote:Ma daj ne lupetajte da je prije Osmanlija bilo islama, mani mi sad novih fora od novopecenih historicara, svi su sad mudraci bez pokrica.
Vecina nas je presla na islam iz pravoslavlja i to je istina htjeli mi prihvatiti ili ne. Ko nevjeruje neka malo istrazi svoje korjene pa ce vidjeti kako mu se zvao pradjed, cukundjed... A sto se tice tih bogumila zapamtite da su oni bili MANJINA u Bosni naspram katolika i pravoslavnih.

Invazija TNIKACE se nastavlja! :D
breskva

Post by breskva »

samo cetvrtkom i petkom su se odmarali :D
mr__bosnjak

#50 Re: "Poturceni"

Post by mr__bosnjak »

Skljoco wrote:
mr__bosnjak wrote:Da nesto razjasnim sto me vec dugo nervira.
Znaci "poturceni" je samo izraz kojeg upotrebljavaju oni koji zele da umanje Bosnjake kao narod a nije ikakva greska biti Turcin ali jeste greska kada t
------------------------------------------------------
Jebi ga ,
Pa jel ti jasno da su se neki i u toku perioda srpske agresije na BH 1992-1995 . godina Poturcili ?
Pa i danas svi oni koji uzimaju turski nacionalni identitet a odricuci se svog predhodnog bez obzira koji je potpada pod termin Poturice ?
----------------------------------------------------------
A Poturica je bilo "maser" u vremenu kad su osmanlije okupirale i "poklopile" Drzavu Bosnu !
I svi oni su prehodno bili pripadnici pravoslavne ili katolicke religije a pripadali su rpskom ili hrvatskom drzavnom identitetu .
Nikad se ni jedan pripadnik Bosanske Crkve i bosanskog drzavnog identiteta NIJE Poturcio ! Nikad !
A i da jeste nebi to bilo nista tragicno jer je tad postojao taj trend Potucavanja tj pored prihvatanja islama prihvatanje i turskog drzavnog identiteta .
I da pojsnim Pripadnici Crkve Bosanske su to silom sto "milom" prihvatali islam ali niko od njih nije odbacio bosanski Drzavni i prihvatio turski Drzavni identitet . Niko !
----------------------------------------
E tu oko tog procesa Poturcavanja postoji "magla" koja je trebala da "izmagli" "Bosnjacki" a "zamagli" Bosanski drzavni odnosno nacionalni i narodni identitet drzave Bosne .
A osioci te "magle" su bili oni koji su se Poturcili i oni koje su Osmanlije ovele u Bosnu i dali im velike posjede i titule kao i Vlast . A ti koje su Osmanlije dovele nisu bilio Turci vec pripadnici Kurdskog etnickog naroda koji su pobjegli iz Turkmenistana i pokusali da u Turskoj nadju mir za svoju "Knezevinu" !
Da ih se bezbolno rijese Osmanije ih dovode u Bosnu ...
----------------------------
Znaci ,
Poturice i Kurdi su trebali biti nosioci novog identiteta kojeg su nazvali "Bosnjak" ali mu nisu odredili ni glavu ni rep iz jednostvnog razloga sto ne postoji osnova za postojanje ni glave ni repa a danasnji "nosioci" tog izmisljenog identiteta su Potomci onih koje sam spomenuo kao nosioce u periodu osmanliske okupacije drzave Bosne .
Ja "baratam" sa historijskim cinjenicama i ja iza njih stojim sa jasnim i neoborivim argumentima te mi nije jasno da ta historijska Istina moze da nekog vrijedja i negira ili omalozava .
Valjda sve Lazi trebaju da proizvedu ta osjecanja a ne Istina koja je cista ko "suza" !
Joj Skljoco jesi zakuho.
Kazes znaci da se prihvatila turska nacija sa islamom, cudno ja u Bosni vidim jako malo Turaka a vidim muslimana ali pripadnike druge nacije.
Ti si sam kako kazes musliman jesil se "poturcio"?
Ovo je sve smjesno ali ako ti onaj moj post nepomaze ti koji ko sve znas o svima nerazlikujes nekoga ko je prihvatio vjeru i nekoga ko je prihvatio naciju.
I jos nesto jesul se Albanci "poturcili"? Jer su vecina njih prihvatili islam u Osmanlijsko doba ali naravno to vazi samo za "izmisljene" Bosnjake.
Nista od toga ako ti nije jasno da "poturcivanja" nije bilo onda nista i malo si mi sumnjiv sa izjavama da su pravoslavci i katolici u Bosni bili Srbi i Hrvati u srednjem vijeku a sve pricas o Bosancima kao narodu.
Idi na Wikipedija na bosanskom i tamo potrazi Bosnjaci pa ces se malo naucit.
Post Reply