Dijaspora BiH unese više od 2 milijarde eura u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Santos

Post by Santos »

Vidim da ima ono sta vi dijaspora i tako to.Ne seri.
PR80.

Post by PR80. »

:D :D
kamen

Post by kamen »

buhtelj wrote:
kamen wrote:
PR80. wrote: Irena... Isti slucaj NIJE sa svim gradovima. Bila sam u RS i u nekim gradovima ima vise bosanaca nego "srba", a ko god ima imalo u glavi nece prodati svoju imovinu pa makar se nikad ne vratili na nju.
Izgleda da zivis na pogresnoj planeti Irena spominjuci da su to "nase puste zelje".

@kamen: Radije da mi dijete uci strani jezik u dijaspori nego da se cijelo predavanje odvija na hrtvatskom ili srpskom. Vise bih se osjecala strancem kad bih nesto tako dozivjela u svojoj vlastitoj domovini nego ovako.

-dok ti budes sjedila u dijaspori sa svojom djecom bice i manje sanse da u bih bosanski (a ne bosnjacki) jezik bude sluzbeni jezik u cijeloj zemlji...
-svakome tko razmislja na tvoj nacin mogao bih komotno preporuciti da bih zaborave - budite tamo u dijaspori sta hocete, a bih ce se vec snaci nekako
Pa i sada se snalazite postigli ste..... u svakom pogledu ste crna tocka...na globusu....

buhtelj,
koliko je vas vani/dijaspori, koji i koliko ju "volite", bih je i ovakva dobra...
osim onih koji je iznutra i sa strane razgradjuju, bih ima i svoju "vajnu" i "naprednu" dijasporu koja gleda svoja posla...
cudi me samo sto uopste i dolazite u bih tokom tih svojih dijasporskih odmora (ferija)...
uostalom, sta biste vi dijasporci bili da vam te kakve-takve bih do sada nije bilo - bili biste samo jad i bijeda
kamen

Post by kamen »

PR80. wrote:Moram te razocarati, ali ovamo djeca imaju pravo na par sati svog maternjeg jezika sedmicno, kad sve oduzmes i saberes otprilike kao i djeca u Bosni.
A isto tako ti mi ne mozes zabraniti povratak u Bosnu, a to kad se ja planiram ili da li se planiram uopste vratiti.... to je moj problem, a ne tvoj!

pr80.,

to (o par sati maternjeg jezika) pricaj nekom drugom, tj. onima koji ne poznaju situaciju u dijaspori...
zabraniti ti ne mogu niti zelim, ali mi se povraca kad vidim ili sretnem tebi iste ili slicne sa takvim jadnim razmisljanjima
danas

Post by danas »

kamen wrote:
PR80. wrote:Moram te razocarati, ali ovamo djeca imaju pravo na par sati svog maternjeg jezika sedmicno, kad sve oduzmes i saberes otprilike kao i djeca u Bosni.
A isto tako ti mi ne mozes zabraniti povratak u Bosnu, a to kad se ja planiram ili da li se planiram uopste vratiti.... to je moj problem, a ne tvoj!

pr80.,

to (o par sati maternjeg jezika) pricaj nekom drugom, tj. onima koji ne poznaju situaciju u dijaspori...
zabraniti ti ne mogu niti zelim, ali mi se povraca kad vidim ili sretnem tebi iste ili slicne sa takvim jadnim razmisljanjima
uvijek kada podjem da se vratim... neka dobra dusa me podsjeti zasto ne... :) :) :) :)
kamen

Post by kamen »

danas wrote:
kamen wrote:

pr80.,

uvijek kada podjem da se vratim... neka dobra dusa me podsjeti zasto ne... :) :) :) :)

danas,

ti si bh. proslost a ne buducnost
danas

Post by danas »

kamen wrote: danas,

vidim. hvala sto si mi otvorio oci.
Last edited by danas on 18/09/2005 18:20, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Koji vam je k****...:D...vratite se temi :-) .
danas

Post by danas »

Bobi wrote:Koji vam je k****...:D...vratite se temi :-) .
sta je tema? da ovaj novac ne treba bosni jer je "od nas"... :roll: tako nekako ispade...
kamen

Post by kamen »

danas wrote:

to "hvala" se u dijaspori naplacuje, zar ne?
nema nista tamo dzaba, pa ni jedno obicno hvala...
danas

Post by danas »

kamen wrote:
danas wrote:

koliko sam ti ostala duzna za ovo otvaranje ociju onda? de reci, pa da se raskusuramo...
buhtelj

Post by buhtelj »

kamen wrote:
buhtelj wrote:
kamen wrote:
-dok ti budes sjedila u dijaspori sa svojom djecom bice i manje sanse da u bih bosanski (a ne bosnjacki) jezik bude sluzbeni jezik u cijeloj zemlji...
-svakome tko razmislja na tvoj nacin mogao bih komotno preporuciti da bih zaborave - budite tamo u dijaspori sta hocete, a bih ce se vec snaci nekako
Pa i sada se snalazite postigli ste..... u svakom pogledu ste crna tocka...na globusu....

buhtelj,
koliko je vas vani/dijaspori, koji i koliko ju "volite", bih je i ovakva dobra...
osim onih koji je iznutra i sa strane razgradjuju, bih ima i svoju "vajnu" i "naprednu" dijasporu koja gleda svoja posla...
cudi me samo sto uopste i dolazite u bih tokom tih svojih dijasporskih odmora (ferija)...
uostalom, sta biste vi dijasporci bili da vam te kakve-takve bih do sada nije bilo - bili biste samo jad i bijeda
Nisam nikada bio dio BIH dijaspore....nisam nikada bio BIH drzavljanin...nakon razpada j***e SFRJ sam dobio SLO drzavljanstvo.... samo zelim reci kamo ide taj kes iz inozemstva....u k****.... zadnjiu put sam bio u BIH 1997.....tak da ferije ne provodim u BIH....

Dosta mi je bilo ratnih slika,
reko "Jebo vas Balkance", pravac maajka Amerika...
Kako sam doso ovdje, prica je bas fora,
iso` sam u Zagreb na dva, tri razgovora...
.
kamen

Post by kamen »

danas wrote:
kamen wrote:
danas wrote: vidim. hvala sto si mi otvorio oci.

koliko sam ti ostala duzna za ovo otvaranje ociju onda? de reci, pa da se raskusuramo...

vazda smo bili dobre duse - samo ti uzivaj u toj svojoj dijaspori i postedi nas (suvisnih) pametovanja
kamen

Post by kamen »

buhtelj wrote:
kamen wrote:
buhtelj wrote: Pa i sada se snalazite postigli ste..... u svakom pogledu ste crna tocka...na globusu....

buhtelj,
Nisam nikada bio dio BIH dijaspore....nisam nikada bio BIH drzavljanin...nakon razpada j***e SFRJ sam dobio SLO drzavljanstvo.... samo zelim reci kamo ide taj kes iz inozemstva....u k****.... zadnjiu put sam bio u BIH 1997.....tak da ferije ne provodim u BIH....

Dosta mi je bilo ratnih slika,
reko "Jebo vas Balkance", pravac maajka Amerika...
Kako sam doso ovdje, prica je bas fora,
iso` sam u Zagreb na dva, tri razgovora...
.

o (tvojim) slovenackim lopovima/pljackasima i "junacima" drugom prilikom...
danas

Post by danas »

kamen wrote: vazda smo bili dobre duse - samo ti uzivaj u toj svojoj dijaspori i postedi nas (suvisnih) pametovanja
zao mi je sreco, ali nemas pravo glasa... sjedicu tamo gdje mi se sjedi...
kamen

Post by kamen »

danas wrote:
kamen wrote: vazda smo bili dobre duse - samo ti uzivaj u toj svojoj dijaspori i postedi nas (suvisnih) pametovanja

naravno, jednom g....om na dvije stolice...prica stara i dobro poznata
danas

Post by danas »

kamen wrote:
danas wrote:
i sto li to tebe svrbi gdje i kako ja sjedim, da mi je samo znati... :-)
kamen

Post by kamen »

danas wrote:
kamen wrote:
danas wrote: zao mi je sreco, ali nemas pravo glasa... sjedicu tamo gdje mi se sjedi...

??

ni najmanje me ne zanima gdje ti to u dijaspori sjedis
danas

Post by danas »

kamen wrote:
danas wrote:
kamen wrote: naravno, jednom g....om na dvije stolice...prica stara i dobro poznata
??

odlicno, onda cu ja da sjedim gdje mi se sjedi, pa cak i ako je to u bosni... jel' na dvije ili tri ili pet stolica, tebe se ne tice... nadam se da smo zavrsili diskusiju.
kekec

Post by kekec »

kamen wrote:
danas wrote:
Lj u b o m o r a n :P
kamen

Post by kamen »

kekec wrote:
kamen wrote:
danas wrote: zao mi je sreco, ali nemas pravo glasa... sjedicu tamo gdje mi se sjedi...

kekec, ja ne a ti?
kamen

Post by kamen »

danas wrote:
kamen wrote:
danas wrote: i sto li to tebe svrbi gdje i kako ja sjedim, da mi je samo znati... :-)
??

odlicno, onda cu ja da sjedim gdje mi se sjedi, pa cak i ako je to u bosni... jel' na dvije ili tri ili pet stolica, tebe se ne tice... nadam se da smo zavrsili diskusiju.

danas,

za mene osobno ti si samo proslost, bez buducnosti - valjda ces to skontati
tempora

Post by tempora »

Koliko dijaspora unese u zemlju, bitno je, no valjda bi mnogima bilo jos bitnije kada bi mogli isto to smjestiti u svoje licne dzepove. Ono najgore sto se moglo desiti ovoj zemlji je da zivi po receptu zemalja Afrike. Od pomoci. A to znaci sve sto se unese u zemlju, ne investira se, vec se linia recta vraca u zemlje koje doniraju, pa se tako njima povecava drzavni budzet a nama bjeda. No uvijek imamo razloga koga kriviti. Duha sa sjekirom.

No eto, taj moratorijum drzavnog aparata i svjesti mogu nekako i progutati. Ali ima nesto, sto je daleko zastrasujuce od te materijalne strane, a koji je posljedica silnih migracija izazvanih ratom i ekonomskom situacijom u BiH.
Da bih docarala ono sto zelim reci, moram prikazati jedan licni slucaj. 1999 sluzbenici hitne pomoci, u stanu na Alipasinom, malte ne su strugali staricu sa plocica kupatila, na kojima je lezala sedam dugih dana umiruci u svome izmetu. Ne zna se koliko dugo nije imala struje, niti koliko dugo nije izasla iz kuce, no licila je na zvjer, sa dugim savijenim noktima. Pricu nikako, ni najumjesnijim rijecima, ne mogu docarati u potpunosti horora u kojem se desila.
Djeca su joj negdje u Australiji i na nekom drugom kraju svijeta. Trce za hipotekama i zivotom. Na zalost, ovo nije usamljen slucaj. Naprotiv, prije pravilo no izuzetak.
Strasne nam se stvari desavaju, ali ne iz razloga sto one biraju nas, vec mi njih.
I mozemo se mi mimoilaziti u misljenjima i dijeliti na dijasporu, domace, ove ili one, no u moralnim nacelima svi smo gubitnici. A ako se time ne smatramo, bez obzira sto se radi o tudjim ljudskim sudbinama, o kojima se vise ni stranice ne mogu ispisati, onda smo beskicmenjaci. Pa neka se svrsta svako gdje mu je volja.
IRENA

Post by IRENA »

PR80. wrote:
IRENA wrote:
orbit wrote: ili bosnjaka:
to su vase puste zelje.bosnjaka vise nema u rs.oni su svoje prodali.nedavno sam bila u bijeljini.bosnjaka vise tamo nema.isti je slucaj sa svim gradovima u rs.
Irena... Isti slucaj NIJE sa svim gradovima. Bila sam u RS i u nekim gradovima ima vise bosanaca nego "srba", a ko god ima imalo u glavi nece prodati svoju imovinu pa makar se nikad ne vratili na nju.
Izgleda da zivis na pogresnoj planeti Irena spominjuci da su to "nase puste zelje".

@kamen: Radije da mi dijete uci strani jezik u dijaspori nego da se cijelo predavanje odvija na hrtvatskom ili srpskom. Vise bih se osjecala strancem kad bih nesto tako dozivjela u svojoj vlastitoj domovini nego ovako.
ja se sluzim argumentima a ti zeljama.cinjenica je da su muslimani prodali svoja imanja u republici srpskoj.povratnici su uglavnom starci.bila sam u trebinju i gacku.u trebinje se vratilo oko 250 muslimana,a na podrucju optine zivi oko 36000 srba.muslimani su u gradu isve prodali.u gacko i nevesinje se nije vratila nijedna porodica.sve su ljudi prodali.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kekec wrote:
kamen wrote:
A uz to... kamen!
U svakom pogledu! :D :D :D
Post Reply