dzamije,crkve i ostali...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
rehaktor

Post by rehaktor »

hrasno38 wrote:
rehaktor wrote:
hrasno38 wrote: Bas si simpatican sa svojim komentarom. Ali sve dok si ovdje na internetu ocito da ne spadas u kategorije koje sam nabrojao pa onda i razumijem tvoje ne shvatanje materije. Vidis onaj djecak iz Zepe ne moze na internet, a jedva mu je uspjelo da nastavi skolu,12 mu je godina ali komentari su mu puno pametniji od tvojih. Sreca dobri ljudi su tu, eno ga sad u Vogosci, osmjeh mu se vratio na lice ali ne zahvaljujuci Reisu i dzamiji. lako je pod lijepim krovom, ispred bijesnog PC-a i punog stomaka pametovati.
bas mi je drago sto sam simpatican, mozda si i ti simpatican, samo te uopce ne razumijem...
Vidis a ja potpuno razumijem sto ti mene ne razumijes pa sam to ranije i napisao.
pazi sada obrta... ma nista ti ne razumijes... :-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

zena wrote:
Mirci samo da pitam posto nisam s informacijama bash ...a vidim ti jesi...neko preusmjerava novac iz budzeta planiran za obnovu fabrika, energoinvesta itd. u izgradnju dzamija i drugih bogomolja?
Mislim, drzava obnavlja...koliko razumijeh...jel?

Mada nesto kontam...ako vam bogomolje ne znace...znace li "kulturno/historijski spomenici" koje cetnici porusise ili i njih treba ostaviti ad acta...? Koliko li ce trebati za obnovu Ferhadije? Ma bilo bi pametnije da drzava napravi kakvu "pilanu" u Banja Luci za te pare koje drzava bude dala, zaposliti te silne demobilisane borce RS a onda ce je oni, kad lijepo budu imali posao kao i prije rata, rahat ponovo i napraviti...jel te pa i red bi bio...
mila, ja ne govorim o Ferhadiji, bas sam nedavno bila u BL i vjeruj mi da ono mjesto izgleda ko da nikad dzamije bilo nije :(
ja govorim o prepucavanju sa vjerskim objektima koji se grade svuda, i gdje treba i gdje ne treba...
na Dobrinji, u naselju MAHALA ima dzamija koja je puna jedino za Bajram i Ramazan.... imaju prevelik kapacitet za broj dzematlija kojim raspolazu...

dzamija u dobrinji 3 je izgradjena od kantonalnih para....
a to je sve OD NASEG POREZA REHAKTORU....

stanica poslije Fahdove dzamije je katolicka crkva....
pa 100 metara poslije jos jedna dzamija....

ne bunim se ja kad gradjani svojim parama to naprave, ko onu veliku nedavno otvorenu u zavidovicima....
ali kad daju kantonalne pare, NASE PARE , e onda mi pukne film...

e sad ti meni reci, a znas da te strashno postujem i da si mi ti jedna od rijetkih koje i mogu upitati nesto vezano za ovaj podforum:
zar ne bi bilo bolje da se Gazi-Husrefbegov Hamam obnovi, da zaista ocuvamo sve historijskog sto imamo?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Prenj wrote:
zena wrote: Koliko li ce trebati za obnovu Ferhadije? Ma bilo bi pametnije da drzava napravi kakvu "pilanu" u Banja Luci za te pare koje drzava bude dala, zaposliti te silne demobilisane borce RS a onda ce je oni, kad lijepo budu imali posao kao i prije rata, rahat ponovo i napraviti...jel te pa i red bi bio...
(NE)Obnova Ferhadije bi trebala biti tema za sebe.
Svjedoci smo skoro pa svakodnevnih novih monumenata po Federaciji, a za Ferhadiju se "nema para".
Nije valjda da Ferhadija vise nikome ne treba?
Ili je to sve ostalo 'tamo daleko'?

e Prenj...stvarno imas dara ze pretjerivanje :D :lol:

...btw...nisam ja branilac ideje da se dzamije grade kako kome naumpade.. al dokle vise prica da se ne grade fabrike jer se grade bogomolje, jer nije tacno da je to razlog...jednostavno, bez obzira na pokusaj te podvale, onaj ko imalo "misli svojom glavom" zna da ta sredstva nisu od fabrika...
a da vam "zajednica" pocne graditi fabrike bilo bi reis se petlja dje mu nije mjesto, eno im nek prave dzamije... :D :D e nikad vam ugoditi :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

mIRCerka wrote:
zena wrote:
Mirci samo da pitam posto nisam s informacijama bash ...a vidim ti jesi...neko preusmjerava novac iz budzeta planiran za obnovu fabrika, energoinvesta itd. u izgradnju dzamija i drugih bogomolja?
Mislim, drzava obnavlja...koliko razumijeh...jel?

Mada nesto kontam...ako vam bogomolje ne znace...znace li "kulturno/historijski spomenici" koje cetnici porusise ili i njih treba ostaviti ad acta...? Koliko li ce trebati za obnovu Ferhadije? Ma bilo bi pametnije da drzava napravi kakvu "pilanu" u Banja Luci za te pare koje drzava bude dala, zaposliti te silne demobilisane borce RS a onda ce je oni, kad lijepo budu imali posao kao i prije rata, rahat ponovo i napraviti...jel te pa i red bi bio...
mila, ja ne govorim o Ferhadiji, bas sam nedavno bila u BL i vjeruj mi da ono mjesto izgleda ko da nikad dzamije bilo nije :(
ja govorim o prepucavanju sa vjerskim objektima koji se grade svuda, i gdje treba i gdje ne treba...
na Dobrinji, u naselju MAHALA ima dzamija koja je puna jedino za Bajram i Ramazan.... imaju prevelik kapacitet za broj dzematlija kojim raspolazu...

dzamija u dobrinji 3 je izgradjena od kantonalnih para....
a to je sve OD NASEG POREZA REHAKTORU....

stanica poslije Fahdove dzamije je katolicka crkva....
pa 100 metara poslije jos jedna dzamija....

ne bunim se ja kad gradjani svojim parama to naprave, ko onu veliku nedavno otvorenu u zavidovicima....
ali kad daju kantonalne pare, NASE PARE , e onda mi pukne film...

e sad ti meni reci, a znas da te strashno postujem i da si mi ti jedna od rijetkih koje i mogu upitati nesto vezano za ovaj podforum:
zar ne bi bilo bolje da se Gazi-Husrefbegov Hamam obnovi, da zaista ocuvamo sve historijskog sto imamo?
...ja se nadam da ce to brzo biti...bar po mojim informacijama...i nece biti iz kantonalnih para :D
rehaktor

Post by rehaktor »

mIRCerka wrote:
rehaktor wrote:dijete drago... sta truhne? cije je to sto truhne, cije pare bi ti ulozila u to?
da nemas ti kakve lude love da podignes posrnulu privredu na noge?
da li se tebi od tvoje place odbija za izgradnju dzamija, da li ti dobrovoljno dajes novac za dzamije?
koliko tebe kostaju bogomolje i vjernici u ovom drustvu... izracunaj, spreman sam ti nadoknaditi stetu do marke
ciko dragi,
ja nemam lude love, ali sam svojim ocima gledala i svojim usima slusala reisa kad je vazio na postavljanju kamena temeljca za dzamiju u dobrinji 3...
i kaze ZAHVALJUJUCI ALLAHU DZ.SH. i edhemu bicakcicu (????) sada postavljamo kamen temljac za ovu dzamiju....
a dzamija locirana taman da bude pandan crkvi na veljinama...
i dodjem kuci i gledam TV i kazu (bukvalno par dana pred predaju vlasti od strane SDA u ruke SDPa): Edhem bicakcic dao 80.000 KM (do zadnjeg cvonjka) iz kantonalnog budzeta za izgradnju dzamije....
i skoro tri sedmice je stajao natpis DZAMIJA ZA IZDAVANJE....
e sad ti meni reci koliko je bila potrebna ta dzamija u trici...
koliko su potrebna tri vjerska objekta na relaciji OLIMPIJSKO/SVRAKINO???
da li je dzematu na alipasinom polju, vojnickom polju i svrakinu potrebna jos jedna dzamija pored kolosalne Fahdove dzamije?

najlakse ti je pucati kontru dragi ciko, i igrat na kartu NE DIRAJ MI U DZAMIJU....

a ja podjednako ne gotivim ni jedne ni druge....

jer sramotno je da se papiri za izgradu gimnazije dobrinja nisu mogli srediti punih 5 godina, ali kad treba crkvu ili dzamiju, to za tili cas bude gotovo...

ali, istina je, nama ne trebaju obrazovani ljudi...sto smo nepismeniji i zatucaniji, to ce lakse upravljati nama...

i dok se svi vi borite za vase nacionalne interese, glavesine-zastitnici tih interesa (sve tri strane) sjede zajedno i uzivaju....

a vi se i dalje ujedajte medjusobno...
samo ovaj put, u troskoku od***ite od mene :D
ne znam koliko je bila potrebna dzamija u trici, nisam je ja pravio... ipak, koliko znam na dobrinji postoje dvije dzamije, ta o kojoj govoris i ona mala u nedzaricima... ako grijesim, ispravi me...
bas bicakcic dao 80.000 maraka... i to iz federalnog budzeta... vala, nije se pretrg'o :-)

a mogao je za te pare pokrenuti energoinvest :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

rehaktor wrote:
hrasno38 wrote:
rehaktor wrote: bas mi je drago sto sam simpatican, mozda si i ti simpatican, samo te uopce ne razumijem...
Vidis a ja potpuno razumijem sto ti mene ne razumijes pa sam to ranije i napisao.
Jok eto razumijes ti :)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Prenj wrote:
zena wrote: Koliko li ce trebati za obnovu Ferhadije? Ma bilo bi pametnije da drzava napravi kakvu "pilanu" u Banja Luci za te pare koje drzava bude dala, zaposliti te silne demobilisane borce RS a onda ce je oni, kad lijepo budu imali posao kao i prije rata, rahat ponovo i napraviti...jel te pa i red bi bio...
Svjedoci smo skoro pa svakodnevnih novih monumenata po Federaciji, a za Ferhadiju se "nema para".
e pa to treba pitati ove zastitnike nacionalnih interesa....
ili recimo da mi sad u Sarajevu srusimo pravoslavnu crkvu kod ekonomije, i da ostetimo staru pravoslavnu crkvu i onda kazemo:
Dozvolicemo popravak ove dvije ako popravimo i Ferhadiju.
ipak, tu se ne pita niko od nas s foruma, vec se pita klika trojna....
rehaktor

Post by rehaktor »

hrasno38 wrote:
rehaktor wrote:
hrasno38 wrote: Vidis a ja potpuno razumijem sto ti mene ne razumijes pa sam to ranije i napisao.
Jok eto razumijes ti :)
eto vidis, ko bi gori sad je doli... nemoj se sa mnom tako opustati... zacas se situacija izmjeni :D :D
Prenj

Post by Prenj »

zena wrote:
Prenj wrote:

...btw...nisam ja branilac ideje da se dzamije grade kako kome naumpade.. al dokle vise prica da se ne grade fabrike jer se grade bogomolje, jer nije tacno da je to razlog...jednostavno, bez obzira na pokusaj te podvale, onaj ko imalo "misli svojom glavom" zna da ta sredstva nisu od fabrika...
a da vam "zajednica" pocne graditi fabrike bilo bi reis se petlja dje mu nije mjesto, eno im nek prave dzamije... :D :D e nikad vam ugoditi :D
Moje pitanje je: Zasto se za Ferhadiju 'nema para', dok federalni monumenti nicu ko gljive?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

zena wrote:
mIRCerka wrote:
...ja se nadam da ce to brzo biti...bar po mojim informacijama...i nece biti iz kantonalnih para :D
pa ako bude trebalo donacija, reci da se ukljucim...pa makar da znam da su baglame za vrata kupljene od mojih para :D

REHAKTORE,

ne znam koliko je bila potrebna dzamija u trici, nisam je ja pravio... ipak, koliko znam na dobrinji postoje dvije dzamije, ta o kojoj govoris i ona mala u nedzaricima... ako grijesim, ispravi me...
bas bicakcic dao 80.000 maraka... i to iz federalnog budzeta... vala, nije se pretrg'o

a mogao je za te pare pokrenuti energoinvest
80 milja vamo, 80 milja tamo, milionche u dzep....a mogao je napraviti dosta s tim parama...mnogo vise od svoje prosirene kuce na bistriku....
vodi ga kuci ako ti je tako dobar.....
rehaktor

Post by rehaktor »

mIRCerka wrote:
Prenj wrote:
ili recimo da mi sad u Sarajevu srusimo pravoslavnu crkvu kod ekonomije, i da ostetimo staru pravoslavnu crkvu i onda kazemo:
mirci... ti bi samo rusila... a kada cemo graditi?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

rehaktor wrote:
mIRCerka wrote:
Prenj wrote: (NE)Obnova Ferhadije bi trebala biti tema za sebe.
mirci...teroristo :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

rehaktor wrote:
pa u ovoj drzavi ce se graditi kada se konacno ustroji kao drzava a ne kao igraliste tri nestashna djecaka sa velikim djecakom koji prica engleski....

ponekad pomislim da si pun otrova ali onda se sjetim da smo na forumu i skontam da samo ubijas vrijeme REAGUJUCI na druge ljude umjesto da REAGUJES na probleme.... :roll:
rehaktor

Post by rehaktor »

mIRCerka wrote: REHAKTORE,

bas bicakcic dao 80.000 maraka... i to iz federalnog budzeta... vala, nije se pretrg'o

a mogao je za te pare pokrenuti energoinvest
80 milja vamo, 80 milja tamo, milionche u dzep....a mogao je napraviti dosta s tim parama...mnogo vise od svoje prosirene kuce na bistriku....
vodi ga kuci ako ti je tako dobar.....
sto ce meni... eto ga tebi, ti ga spominjes...
pa dobro, koliko puta treba uraditi tamo-vamo sa 80.000 da se milionce strpa u dzep (iako milion ne moze stati u normalan dzep, probao sam)
sada ne kontam jednu stvar, da li je bicakcic 80.000 donirao za dzamiju ili je ukrao 80.000
koliko znam dzamija je napravljena, ko li je napirio tih tamo-vamo 80.000? imas li kakvih naznaka o tome, mirci?
rehaktor

Post by rehaktor »

mIRCerka wrote:
rehaktor wrote:
pa u ovoj drzavi ce se graditi kada se konacno ustroji kao drzava a ne kao igraliste tri nestashna djecaka sa velikim djecakom koji prica engleski....

ponekad pomislim da si pun otrova ali onda se sjetim da smo na forumu i skontam da samo ubijas vrijeme REAGUJUCI na druge ljude umjesto da REAGUJES na probleme.... :roll:
niko ti ne brani, mirci, da se ukljucis u igru... djevojcicama igra nije zabranjena...
da, dobro si primjetila, nikotn jeste otrov...
reagujem na probleme... ma nema problema, nema problema, nema problema...... :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Prenj wrote:
zena wrote:
Prenj wrote: (NE)Obnova Ferhadije bi trebala biti tema za sebe.

Moje pitanje je: Zasto se za Ferhadiju 'nema para', dok federalni monumenti nicu ko gljive?

izvini...nisam nista brisala...vec editovah bezze tvoj post, umjesto citiraj kliknula na edit...izvinjavam se jos jednom
Last edited by Kwaheri on 13/09/2005 15:57, edited 2 times in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

zena wrote:
Prenj wrote:
joj ti ko jedna meni draga...fakat opisujes... :D

Ne znam...donedavno Grad Banja Luka nije dala dozvolu za gradnju...a sad ne znam sta se ceka... koliko znam sredstva ne bi smjela biti problem... bar Krajisnika sto se tice :) ...kad bi je morali ponovo graditi iz svog dzepa...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

rehaktor wrote: sto ce meni... eto ga tebi, ti ga spominjes...
pa dobro, koliko puta treba uraditi tamo-vamo sa 80.000 da se milionce strpa u dzep (iako milion ne moze stati u normalan dzep, probao sam)
sada ne kontam jednu stvar, da li je bicakcic 80.000 donirao za dzamiju ili je ukrao 80.000
koliko znam dzamija je napravljena, ko li je napirio tih tamo-vamo 80.000? imas li kakvih naznaka o tome, mirci?
da je on donirao, ja bih bila mirna...
on je kantonalne pare DAO za to, a reis mu se zahvaljuje do neba i nazad...
i to par dana prije nego ce otici s funkcije...
slusaj, mozemo ti i ja naglabati do besvijesti i nazad, ali novi objekti nicu li nicu... i neko tu trlja ruke....
i taj neko se profitirati i iduce godine, pa ce ih sa 17% vise sredstava nasatviti graditi...a mi cemo nastaviti citati u novinama kako se penzioneri bacaju s prozora....
over&out
stella_k

Post by stella_k »

Ma ja, nek igre pocnu...
Za somun cemo vidjet sutra...
I sve po tom principu :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

stella_k wrote:Ma ja, nek igre pocnu...
Za somun cemo vidjet sutra...
I sve po tom principu :D
Dotada samo mirno...blag i stalozeni odgovori mogu biti rjesenje... :D nasih problema...samo mirno... :D
rehaktor

Post by rehaktor »

mIRCerka wrote:
slusaj, mozemo ti i ja naglabati do besvijesti i nazad, ali novi objekti nicu li nicu... i neko tu trlja ruke....
i taj neko se profitirati i iduce godine, pa ce ih sa 17% vise sredstava nasatviti graditi...a mi cemo nastaviti citati u novinama kako se penzioneri bacaju s prozora....
over&out
chuj over and out... a gdje je roger? :)
bicakcic dao kantonalne pare? kako li, misha mu njegova, zar nije bio u federalnoj vladi, koliko me sjecanje sluzi...
obicno, kada objekti nicu, ruke trljaju gradjevinski radnici :D neki da ih zagriju, drugi obradovani profitom...
sto vise ljudi radi, vise i penzioni fond ima, barem mi je to nekako logicno... ili ima neka najnovija logika?
Prenj

Post by Prenj »

mIRCerka wrote:
over&out
Pa naravno da je dao.
Objekat za regrutovanje novih glasaca ... nikad nije viska.
Da im je do glasova u Banjaluci stalo ... i Ferhadija bi bila davno napravljena.
Ali to je valjda ostalo 'tamo daleko'. Oni mogu da glasaju i za SDS, koga je jos briga. Kao i '92.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

rehaktor wrote:
mIRCerka wrote:
rehaktor wrote:

niko ti ne brani, mirci, da se ukljucis u igru... djevojcicama igra nije zabranjena...
Image
rehaktor

Post by rehaktor »

mIRCerka wrote:
rehaktor wrote:
mIRCerka wrote: pa u ovoj drzavi ce se graditi kada se konacno ustroji kao drzava a ne kao igraliste tri nestashna djecaka sa velikim djecakom koji prica engleski....

Image
e, taj sam
rehaktor

Post by rehaktor »

Prenj wrote:
mIRCerka wrote:
over&out
Pa naravno da je dao.
Objekat za regrutovanje novih glasaca ... nikad nije viska.
Da im je do glasova u Banjaluci stalo ... i Ferhadija bi bila davno napravljena.
Ali to je valjda ostalo 'tamo daleko'. Oni mogu da glasaju i za SDS, koga je jos briga. Kao i '92.
jest, sto jest jest
Post Reply