BiH predzadnja po broju korisnika interneta
-
Thanatos
love wrote:Malaysia je kao i Bosna sto se tice muslimana,ima ih mozda negdje oko 50-52%(kao i Bosni) zato se trebamo ugledati u njih
Kako bi netko rekao: TI SI MOJ NAJDRAŽI IDIOT!
Daj čovječe širiš stereotip o bosancima, brukaš nas sve...
Koliko ti imaš godina? 15?
A intelektualno si bome još mlađi, možda 11 godina...
Ajd najprije završi tu osnovnu školu pa nam onda navrati.
Zasad se drži recepta: Slušaj mamu i tatu, naveče u 9 sati popij čašu mlijeka, obuci pidžamu i u krevet.
Last edited by Thanatos on 08/09/2005 14:18, edited 1 time in total.
-
Thanatos
Evo nekih podataka:
Google: "bih broj korisnika interneta"
Sa prvog linka (uzmite spremnik jer članak više ne postoji)
Prenosimo ključne stvari:
Kome se ne sviđaju podaci s linka koji sam naveo nek ih slobodno proglašava nepouzdanima, no kako se kaže, prepoznavanje problema je prvi korak u njegovom rješavanju.
Evo šta ja mislim koji su uzroci niske internetizacije BiH:
a) zbog niskog standarda velikom dijelu stanovništva kompjuter/internet je luksuz
b) niska informatička pismenost, obrazovanost (dno europske ljestvice)
c) loša i nepristupačna ponuda operatora
d)?
Google: "bih broj korisnika interneta"
Sa prvog linka (uzmite spremnik jer članak više ne postoji)
Prenosimo ključne stvari:
Ovo "svaki 100" stanovnik je bilo 2001.Kada je riječ o broju korisnika interneta, u odnosu na razvijene zemlje, Bosna i Hercegovina se nalazi u sasvim suprotnoj situaciji. Može se reći da su rijetkost čak i oni kojima je internet neka vrsta igre, a još je manje onih kojima je to ozbiljan posao. U vezi sa korištenjem interneta, i njegovim trenutačnim utjecajem na javno mnijenje, Bosna i Hercegovina je potpuno atipična zemlja.
Broj pretplatnika na internet u Federaciji BiH kretao se u 2001.godini od 15 - 21 000.
Uzimajući u omjer ukupan broj stanovnika spram broja korisnika interneta u BiH, podatak da je tek svaki 100-ti stanovnik priključen na Mrežu, traži objašnjenje o uzrocima takvog stanja, i nameće implikacije o posljedicama na dalju demokratizaciju društva. Uzroke zabrinjavajuće niskog broja korisnika interneta u BiH treba, prije svega tražiti u dugom trajanju rata na našem prostoru, i to u vremenu kada su u svijetu učinjeni krupni koraci u izgradnji informacionih autoputeva.
Kome se ne sviđaju podaci s linka koji sam naveo nek ih slobodno proglašava nepouzdanima, no kako se kaže, prepoznavanje problema je prvi korak u njegovom rješavanju.
Evo šta ja mislim koji su uzroci niske internetizacije BiH:
a) zbog niskog standarda velikom dijelu stanovništva kompjuter/internet je luksuz
b) niska informatička pismenost, obrazovanost (dno europske ljestvice)
c) loša i nepristupačna ponuda operatora
d)?
-
Thanatos
Da zaboravio sam reći iPrenj wrote:umetnuo bih jos na e) ili biti clan neke nacionalne strankepitt wrote:e) bolje ispijati kafe i hvatat zjale no se obrazovati
jer za podsjecanje, nas sef vlade ne zna ni beknuti engleski, mozes misliti kako mu je tek internet drag.
ZNANJE ENGLESKOG JEZIKA.
Tako je. Al to nekako valjda podsvjesno uzimam zdravo za gotovo pa mi nije ni palo napamet da većina ne zna engleski.
Dakle, mislim da je to 2. najvažniji razlog iza ekonomskog.
- pitt
Sve je to posljedica onog pod e). ispijat kafe i zajebavt se je draze nego izac na izbore i glasat za normalne ljude. kasnije kad muto dodje na vlast....najlakse kukat i krivit druge.Prenj wrote:Sef vlade je iz Federacije i ... kvari nam prosjek.Klon wrote:Pa nije cudo, Republika Srpska nama u svemu kvari prosjek.
-
edu
nemoguce..puno mi to..inat wrote:edu wrote:ima li neko kakav link gdje bih mogao naci relevantnije podatke..o ovome...
i zna li neko koliko iznosi penetracija interneta u BiH???
penetracija iznosi 19,9% ili svaki 5. stanovnik ima pristup internetu
odakle podaci???
-
Thanatos
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Samo bog dragi zna koliko ima internet korisnika u BiH.Na moje nedavno pitanje postavljeno na bihnetovom forumu,"Koliko Bihnet ima ADSL korisnika?" dobio sam odgovor,"Poslovna tajna"...pa je*ote kao da su shvercerska firma a ne u vecinskom drzhavnom vlasnistvu pa da kriju podatkeThanatos wrote:Daj izvor.inat wrote: penetracija iznosi 19,9% ili svaki 5. stanovnik ima pristup internetu
-
The_Fluid
Prvi je Island gdje gotovo svi koriste internet, a ugodno iznenađenje je i J. Koreja sa drugim mjestom.
Ipak, treba napomenuti da za neke zemlje nema podataka (USA, Slo, UK, SCG)
Zanimljivo je i to da npr. Saudijska Arabija uz standard koji je samo malo manji od slovenskog ima samo 57 korisnika na 1000 stanovnika, (što vjerojatno govori o obrazovanju njenih stanovnika s obzirom da standard nije prepreka pristupu internetu).
Meni je ocekivan rezultat za Juznu Koreju, ako iole pratis stanje na svjetskom trzistu, vidjet ces da je J.Koreja postala mali Japan (citaj: div), dok je u S. Arabiji vise rijeci i izrazitoj kontroli interneta od strane tamosnjih vlasti.
---
edu
pogledaj ovdje:
http://www.internetworldstats.com/stats4.htm
Vidjet ces da je penetracija interneta u Bosni i Hercegovini, slabasnih 2.2% (zakljucno sa 2002.godine), stopa rasta je 1.328,6% prema ovoj stranici, sto i kada izracunas ne daje puno bolji rezultat.
-
rehaktor
thanatos, da li su tebe mama i tata ucili da ljude ne nazivas idiotima?Thanatos wrote:love wrote:Malaysia je kao i Bosna sto se tice muslimana,ima ih mozda negdje oko 50-52%(kao i Bosni) zato se trebamo ugledati u njih![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kako bi netko rekao: TI SI MOJ NAJDRAŽI IDIOT!
Daj čovječe širiš stereotip o bosancima, brukaš nas sve...
Koliko ti imaš godina? 15?
A intelektualno si bome još mlađi, možda 11 godina...
Ajd najprije završi tu osnovnu školu pa nam onda navrati.
Zasad se drži recepta: Slušaj mamu i tatu, naveče u 9 sati popij čašu mlijeka, obuci pidžamu i u krevet.
-
Settler
Na istoj stranici piše da Bosna ima 4.5 miliona stanovnika.The_Fluid wrote:Prvi je Island gdje gotovo svi koriste internet, a ugodno iznenađenje je i J. Koreja sa drugim mjestom.
Ipak, treba napomenuti da za neke zemlje nema podataka (USA, Slo, UK, SCG)
Zanimljivo je i to da npr. Saudijska Arabija uz standard koji je samo malo manji od slovenskog ima samo 57 korisnika na 1000 stanovnika, (što vjerojatno govori o obrazovanju njenih stanovnika s obzirom da standard nije prepreka pristupu internetu).
Meni je ocekivan rezultat za Juznu Koreju, ako iole pratis stanje na svjetskom trzistu, vidjet ces da je J.Koreja postala mali Japan (citaj: div), dok je u S. Arabiji vise rijeci i izrazitoj kontroli interneta od strane tamosnjih vlasti.
---
edu
pogledaj ovdje:
http://www.internetworldstats.com/stats4.htm
Vidjet ces da je penetracija interneta u Bosni i Hercegovini, slabasnih 2.2% (zakljucno sa 2002.godine), stopa rasta je 1.328,6% prema ovoj stranici, sto i kada izracunas ne daje puno bolji rezultat.
-
Thanatos
inat wrote: penetracija iznosi 19,9% ili svaki 5. stanovnik ima pristup internetu
To bi jedino štimalo ako bi po "pristup" internetu doslovno mislili pristup, dakle u školama, internet kafeima, kod prijatelja (
Pa u Cro se svaki 4. stanovnik koristi internetom.
ZA PROCJENU INTERNETIZACIJE DOVOLJNO JE POGLEDATI INTERNET FORUME.
Odi na index.hr forum (jedan od najvećih hrvatskih) pa usporedi veličinu sa Sa-xom, koji je nažalost JEDINI značajniji BiH forum.
Registriranih članova:
Index.hr: 104 585
Sa-x: 20 930
Ukupan broj postova na Sa-xu je 394 000
a na podforumu "Sex" (na index.hr) je broj postova 193 000. (
Trenutno je na Sa-xu 62 korisnika online,
a npr. na iskon.hr forumu (jedan od većih) je trenutno 192 korisnika online.
Od toga velik dio Sa-x-ovaca (evo ja npr.) ne živi u BiH, dakle dijaspora.
Sasvim dovoljan i pouzdan pokazatelj internetizacije.
Last edited by Thanatos on 08/09/2005 16:47, edited 1 time in total.
-
rehaktor
inace index.hr nema posjetitelja izvan hrvatske...Thanatos wrote:Evo ponavljam post jer sam ga gore editovao pa ga nećete vidjeti.inat wrote: penetracija iznosi 19,9% ili svaki 5. stanovnik ima pristup internetu
To bi jedino štimalo ako bi po "pristup" internetu doslovno mislili pristup, dakle u školama, internet kafeima, kod prijatelja () itd.
Pa u Cro se svaki 4. stanovnik koristi internetom.
ZA PROCJENU INTERNETIZACIJE DOVOLJNO JE POGLEDATI INTERNET FORUME.
Odi na index.hr forum (jedan od najvećih hrvatskih) pa usporedi veličinu sa Sa-xom, koji je nažalost JEDINI značajniji BiH forum.
Registriranih članova:
Index.hr: 104 585
Sa-x: 20 930
Ukupan broj postova na Sa-xu je 394 000
a na podforumu "Sex" (na index.hr) je broj postova 193 000. ()
Trenutno je na Sa-xu 62 korisnika online,
a npr. na iskon.hr forumu (jedan od većih) je trenutno 192 korisnika online.
Od toga velik dio Sa-x-ovaca (evo ja npr.) ne živi u BiH, dakle dijaspora.
Sasvim dovoljan i pouzdan pokazatelj internetizacije.
evo ja citam i na index i na forum.hr, da li se i ja brojim ili moju bosansku ip kao sugavu i ne racunaju u statistike (jednako kako ne spominju bh turiste?)
naravno da bih ima malo internet korisnika, mnogi razlozi su vec pobrojani, ali ne zaboravimo da prije 10 god skoro vecina bh gradjana (barem bosnjaka) nije imala krov nad glavom... kakav pc
- morti
Ako se istraživanje sa rezultatom od onih famoznih 2% vršilo prije 3-4 godine,mislim da je vrijeme da se to istraživanje ponovi...
Ovako samo možemo bubati...
Znam da rezultat neće biti drastično veći,al nije sigurno 2%...gore ne može biti...
Znam da rezultat neće biti drastično veći,al nije sigurno 2%...gore ne može biti...
-
Thanatos
Ma vjerojatno je poraslo na bar 3%.morti wrote:Ako se istraživanje sa rezultatom od onih famoznih 2% vršilo prije 3-4 godine,mislim da je vrijeme da se to istraživanje ponovi...