Koliko sam razumio neka vjerska tumacenja (a ne mora da znaci da sam ih dobro razumio) ljudi ovaj svijet "uredjuju" postupcima koje odredjuje njihova slobodna volja (a kako su neku ljudi dobri ili losi, tako i neke stvari koje radimo su manje ili vise, dobre ili lose). Iz teisticke perspektive, "uplitanje Boga" bi umanjilo vrijednost "slobodne volje". Postupci koje ucinimo "slobodnom voljom" su takodjer nesto za sta cemo "polagati racune"...a ako ti postupci ne bi bili ucinjeni "slobodnom voljom"...onda samim tim ne bismo imali ni odgovonost za svoje postupke. Postoji dosta ljudi koji su na ovom svijetu okusili nepravdu, koji sa podignutim rukama i licem u nebo, pitaju "pa sta si Ti ucinio da sprijecis ovo"...ako je ovaj svijet "uredjen" onako kako sam maloprije napisao (onako kako bi to objasnili teisti)...onda te stvari toliko i ne cude...mada se neki ljudi i dalje ljute na Njega, ili ne ljute...ali opet...ovo, em su samo stvari onako kako sam ih ja razumio...em je ovo tema oko koje se ljudi hiljadama godina nisu slozili...pa sumnjam da ce se i desetak forumasa na Sa-xudanas wrote: ... sve ovo me je u krajnjoj liniji potaklo da promislim sta bi bog trebao da bude (a zapravo nije). naravno, i ovo je samo moje misljenje.
Život nakon rodjenja
-
T
- kekec
I sada, na osnovu ovakve gluposti, razviti pricu?Blizanci u maternici razgovaraju:
Greska, odmah na pocetku.
Danas je u pravu.
"Majka" je pravi i istinski "bog".
Ona ne dijeli djecu, stiti ih i zeli im samo najbolje,
ne trazeci zauzvrat ni platu, ni klanjanje ni molitve.
Last edited by kekec on 08/09/2005 00:25, edited 1 time in total.
-
mosor1
Dva govna u guzici razgovaraju:
- Da li vjerujes u zivot poslije sranja?
- Naravno, sigurno postoji nesto nakon sranja... Mozda smo ovdje bas zato da se pripremimo na zivot poslije sranja.
- To je glupost. Nema zivota poslije sranja. Kako bi taj zivot uopce izgledao?
- Ne znam tocno, ali uvjeren sam da ce biti jos vise mracno i toplo, i da cemo moci i dalje bezbrizno rasti.
- To je potpuna glupost. Znas da je nemoguce jos narasti, pa pogledaj kako je tijesno ovde. Kad bi jos narasli, sranja ne bi ni bilo, a to bi tek bilo sranje. Kazem ti, poslije sranja nema zivota.
- Uvjeren sam da postoji nesto poslije sranja. Sigurno nesto jos bolje nego ovo sada...
- Ali nitko se nije vratio od tamo. Zivot se poslije sranja zavrsava. Osim toga, zivot nije nista drugo nego postojanje u uskoj i mracnoj okolini.
- Pa ne znam bas tocno kako izgleda zivot poslije rodjenja, ali cemo u svakom slucaju sresti naseg tatu. On ce zatim brinuti za nas.
- Tatu?!? Ti vjerujes u tatu, pa gdje bi po tvome taj tata bio?
- Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujuci njemu smo zivi, bez njega ne bismo uopce postojali.
- Ne vjerujem! Tatu nisam nikada vidio, zato je jasno da ne postoji.
- Da, moguce, ali ponekad, kada smo potpuno mirni, mozemo ga cuti kako prdi i prozracuje nas svijet. On nas voli i misli na nas. Znas, uvjeren sam da zivot poslije sranja zapravo tek zapocinje....
(Sorry, svitu, mene su oblikovali Miller i Bukovski, a ne Hesse i Coelho.)
- Naravno, sigurno postoji nesto nakon sranja... Mozda smo ovdje bas zato da se pripremimo na zivot poslije sranja.
- Ne znam tocno, ali uvjeren sam da ce biti jos vise mracno i toplo, i da cemo moci i dalje bezbrizno rasti.
- To je potpuna glupost. Znas da je nemoguce jos narasti, pa pogledaj kako je tijesno ovde. Kad bi jos narasli, sranja ne bi ni bilo, a to bi tek bilo sranje. Kazem ti, poslije sranja nema zivota.
- Uvjeren sam da postoji nesto poslije sranja. Sigurno nesto jos bolje nego ovo sada...
- Ali nitko se nije vratio od tamo. Zivot se poslije sranja zavrsava. Osim toga, zivot nije nista drugo nego postojanje u uskoj i mracnoj okolini.
- Pa ne znam bas tocno kako izgleda zivot poslije rodjenja, ali cemo u svakom slucaju sresti naseg tatu. On ce zatim brinuti za nas.
- Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujuci njemu smo zivi, bez njega ne bismo uopce postojali.
- Da, moguce, ali ponekad, kada smo potpuno mirni, mozemo ga cuti kako prdi i prozracuje nas svijet. On nas voli i misli na nas. Znas, uvjeren sam da zivot poslije sranja zapravo tek zapocinje....
-
rei
T wrote:Prihvatam razlicita tumacenja. Uostalom, svako od nas je drugaciji na svoj nacin, pa zasto ne bismo i neke tekstove takodjer tumacili svako na svoj nacindanas wrote:nije bas tako T.T wrote:
... ja mislim da sustina price o blizancima nije bila da li su majke prema nama dobre ili lose (a ima svakakvih i oceva i majki)![]()
sustina price je ova (po meni) -- istinska majka ce se brinuti o svojoj djeci i voljece ih. ...
Po meni, sustina teksta je bila da "ne mora znaciti da nesto ne postoji, ako to nesto ne vidimo...i ne mora znaciti da je kraj svega, ako svoje postojanje zavrsimo jednom fazom postojanja... ne znaci da ne postoji i neka druga faza poslije nje".
Kazem ti, ovo je moje misljenje...
pa i moje ali to se iz price tako jednostavno da zakljuciti
- Soul_Sista
mosor1 wrote:Dva govna u guzici razgovaraju:
joj sto volim ovaj forum nije normalno
Last edited by Soul_Sista on 07/09/2005 21:19, edited 1 time in total.
- CiCiban
moMCCci su u pravumosor1 wrote:Dva govna u guzici razgovaraju:
- stella_k
T wrote:Koliko sam razumio neka vjerska tumacenja (a ne mora da znaci da sam ih dobro razumio) ljudi ovaj svijet "uredjuju" postupcima koje odredjuje njihova slobodna volja (a kako su neku ljudi dobri ili losi, tako i neke stvari koje radimo su manje ili vise, dobre ili lose). Iz teisticke perspektive, "uplitanje Boga" bi umanjilo vrijednost "slobodne volje". Postupci koje ucinimo "slobodnom voljom" su takodjer nesto za sta cemo "polagati racune"...a ako ti postupci ne bi bili ucinjeni "slobodnom voljom"...onda samim tim ne bismo imali ni odgovonost za svoje postupke. Postoji dosta ljudi koji su na ovom svijetu okusili nepravdu, koji sa podignutim rukama i licem u nebo, pitaju "pa sta si Ti ucinio da sprijecis ovo"...ako je ovaj svijet "uredjen" onako kako sam maloprije napisao (onako kako bi to objasnili teisti)...onda te stvari toliko i ne cude...mada se neki ljudi i dalje ljute na Njega, ili ne ljute...ali opet...ovo, em su samo stvari onako kako sam ih ja razumio...em je ovo tema oko koje se ljudi hiljadama godina nisu slozili...pa sumnjam da ce se i desetak forumasa na Sa-xudanas wrote: ... sve ovo me je u krajnjoj liniji potaklo da promislim sta bi bog trebao da bude (a zapravo nije). naravno, i ovo je samo moje misljenje.
Cujes T, On se "upetljao" samim tim sto je slobodnu volju i dao...
Ostalo je na nama. Put je jedan, ali vrlo sirok, po njemu mozes ici naprijed-nazad, mozes ici skroz lijevo ili skroz desno..
Po meni, srednji put je najbolji, jer nijedna krajnost mnogima nije bas nista dobrog donijela
-
abdulhaqq_
Bismillah!
Svaka prava majka ce sigurno sve uciniti da njenoj dijeci bude dobro.Odnos majke i dijeteta je taj da majka uvijek zna sta je za dijete dobro , dok dijete zasigurno NE ZNA!!!
Recimo ,dijete se razboli , gori od temperature, ono mora ici doktoru , i najvjerovatnije mora primiti injekciju.
Ali ali za dijete to pretstavlja nesto uzasno ,ono u tom momentu ne shvata kako neko poput njegove majke moze ga tjerati na nesto takvo,zasto mu ona nanosi bol. U tom momentu on je istinski mrzi, jer NE ZNA DA MU ONA ZELI NAJBOLJE!!!
A sta majka da radi , nerijetko MORA prijetiti djetetu raznim stvarima(pojesce te vuk, odvesce te cigani...).ZAsto mu ona prijeti, zato sto ga mrzi??? Mozda zato sto dokazuje svoju moc nad djetetom???Ne dragi moji, nego zato sto ona to dijete VOLI, kao sto samo majka moze voljeti svoje dijete, pa ona ga je rodila.
sustina price je ova (po meni) -- istinska majka ce se brinuti o svojoj djeci i voljece ih. i nece ih dijeliti na pravicnije i nepravicnije. nece ih siliti da zasluze njenu ljubav tako sto ce joj se moliti, vec se im tu ljubav i zastitu nesebicno pruziti. ucinice sve za njih, i nece ih strasiti i prijetiti im paklom niti ce ih proklinjati ni potapati ni kaznjavati...
Svaka prava majka ce sigurno sve uciniti da njenoj dijeci bude dobro.Odnos majke i dijeteta je taj da majka uvijek zna sta je za dijete dobro , dok dijete zasigurno NE ZNA!!!
Recimo ,dijete se razboli , gori od temperature, ono mora ici doktoru , i najvjerovatnije mora primiti injekciju.
Ali ali za dijete to pretstavlja nesto uzasno ,ono u tom momentu ne shvata kako neko poput njegove majke moze ga tjerati na nesto takvo,zasto mu ona nanosi bol. U tom momentu on je istinski mrzi, jer NE ZNA DA MU ONA ZELI NAJBOLJE!!!
A sta majka da radi , nerijetko MORA prijetiti djetetu raznim stvarima(pojesce te vuk, odvesce te cigani...).ZAsto mu ona prijeti, zato sto ga mrzi??? Mozda zato sto dokazuje svoju moc nad djetetom???Ne dragi moji, nego zato sto ona to dijete VOLI, kao sto samo majka moze voljeti svoje dijete, pa ona ga je rodila.
-
rehaktor
ok, fino je sto su te oblikovali miler i bukovski, ali ne zelis valjda reci da su oni tvoji bogovi?mosor1 wrote:Dva govna u guzici razgovaraju:
mosore, mosore...
-
mosor1
avicena wrote:Ma hajd' to nam nije nešto novo, nego što nam brate usmrdi temu.....rehaktor wrote: ok, fino je sto su te oblikovali miler i bukovski, ali ne zelis valjda reci da su oni tvoji bogovi?![]()
mosore, mosore...
-
rehaktor
nekako sam stekao dojam da vjernicima "prebacujes" sto im bog oblikuje nacin gledanja na svijet, a sputava njihove licne razum i osjecaje... sada odjednom rece da su tebe oblikovali bukovski i miler, pa se upitah...mosor1 wrote:Ne, a zasto?rehaktor wrote: ok, fino je sto su te oblikovali miler i bukovski, ali ne zelis valjda reci da su oni tvoji bogovi?![]()
glede 2 prsta nize... mogao si temu pomjeriti i lakat vise... ipak, lakse je srati nego misliti...
ps. ne zamjeri na zadnjoj konstataciji... ne smatram tebe onim koji ne misli
- morti
Ovaj tekst je star...pročitao sam ga prije par godina...al je dobar...
Sasvim razumljiv,i jasan čak malom djetetu...
Mislim da se ovdje cilja na "život poslije ovog života"...na zagrobni život...
Sličan razgovor vodimo i mi na ovom svijetu i pitamo se "ima li života poslije smrti"...
Ja PRETPOSTAVLJAM da ima...
Sasvim razumljiv,i jasan čak malom djetetu...
Mislim da se ovdje cilja na "život poslije ovog života"...na zagrobni život...
Sličan razgovor vodimo i mi na ovom svijetu i pitamo se "ima li života poslije smrti"...
Ja PRETPOSTAVLJAM da ima...
-
rei
rehaktor wrote:nekako sam stekao dojam da vjernicima "prebacujes" sto im bog oblikuje nacin gledanja na svijet, a sputava njihove licne razum i osjecaje... sada odjednom rece da su tebe oblikovali bukovski i miler, pa se upitah...mosor1 wrote:Ne, a zasto?rehaktor wrote: ok, fino je sto su te oblikovali miler i bukovski, ali ne zelis valjda reci da su oni tvoji bogovi?![]()
glede 2 prsta nize... mogao si temu pomjeriti i lakat vise... ipak, lakse je srati nego misliti...![]()
![]()
ps. ne zamjeri na zadnjoj konstataciji... ne smatram tebe onim koji ne misli
-
abdulhaqq_
Bismillah!
Za Mosora:
Jedna muha, u lokvi magarečije mokraće, na jednoj slamci,
zamišljala je sebe da je lađar pa je počela dizati glavu.
Govorila je: Ja sam čitala o moru i lađama,
i razmišljala sam puno o tome.
Eto, ovo je more, ovo lađa,
A ja kao kapetan, ovako iskusan i pametan.
Tako ova muha tjera ovaj svoj balvan po lokvi kao po moru,
Ta mala lokva, u njenim očima, izgleda beskrajno velika.
Ta lokva u poređenju sa muhom, bila je ogromna, bez granica
Gdje je oko, koje bi to moglo pravo vidjeti.
Njen svijet je toliki, dokle joj pogled dopire
Oko joj toliko obuhvata, i lokva je za nju more.
Onaj koji tumači krivo, on je kao muha, a taj njegov tevil,
Kao i njegov ćejf, to je magarečija mokraća i mutna slika.
Da je muha imala valjano rasuđivanje, ona bi bila sretna,
Postala bi Huma-ptica (Feniks)
Kad bi ova muha iz toga mogla pouku uzeti, ona se ne bi zvala muha
Njena duša ne bi boravila u mizernom vanjskom liku…
Za Mosora:
- manijak1
Ne znam šta će on ali ja sam ovdje odustaoTako ova muha tjera ovaj svoj balvan po lokvi kao po moru,
-
mosor1
Za abdulhaqqa. (I malo za hananah.) Iz skolske lektire minulih generacija. Da se prisjetimo da nismo muhe.abdulhaqq_ wrote:Bismillah!
Za Mosora:
CVRČAK
Vladimir Nazor
I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče
Svoj trohej zaglušljivi, svoj zvučni, teški jamb...
Podne je. - Kao voda tišinom razl'jeva se.
Sunčani ditiramb.
I pjeva: "Ja sam danas ispio sunce plamno.
I žilice su moje nabrekle ko potoci.
U utrobi se mojoj ljuljuška more tamno.
Na leđima mi šuma, što nagli trgnu srh.
Dv'je st'jene, dva obronka postaše moji boci,
A glava - gorski vrh."
I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče,
Dok sunce s neba lije na zemlju žar i plam:
"Zemniče, ja sam himna što bruji za oltarom,
Dok šuti gordi hram.
... Izađi! - Što se kriješ pod krošnjom, u rupama?
Na kamu puž se sunča, na travi grije crv!
Rominja s vedra neba ko kiša od iskara
Sunčana sveta krv.
... Izađi - ti, koj' niknu iz zuba ljuta zmaja,
Da budeš grm što gori, luk napet, plamen mač,
Al raznježi ti dušu milinje cvjetnog maja,
Al omekša ti srce jesenjih voda plač.
... Zaprznio te mrak,
Po zemlji sipaš žuč.
A tebe zemlja rodi da budeš čil i jak,
Da nosiš u njedrima radosti zlatni ključ.
... Ja gutam žar sunčani.
I osjećam u sebi, gdje struje šumne r'jeke,
Šumore zelen-luzi svjetlošću obasjani,
Klokoće vrelo, more pjeni se i krkoči,
Modri se grožđe, i zri bobulja sure smreke,
Niz bor se smola toči.
... Zemniče, ja sam pjan.
Oh, sunca, sunca, sunca.
Još led mi noge trni,
Pred očma još se crni
Odurni zimski san."
I cvrči bez prekida, šiba teškim ritmom
Goleti ugrijane, lug mrtvi, sparni zrak.
Trepeće oštra pjesma ko vjetra na krilima
Dugačak svilen trak.
I pjeva: "Slava zemlji i suncu i talasu!
Dajte mi kaplju rose na kori jasenovoj,
I kaplju žuta soka na bobi na smrekovoj.
Al velju snagu novu podajte mome glasu.
... Sunčeve žice idu od neba pa do zemlje,
Napete kao strune. Golema harfa sja.
Mnogo je ruku dira. - Nebesa zabrujaše,
I sluša zemlja sva.
Mir je na vodi, muk je u docu i luzima,
Al čujem velje srce, gdje kuca sred dubine:
Bojiš se, zemljo majko, da onim pod prstima
Ne zamre pjev sunčani, žica se ne prekine.
... Zemniče, čuješ poj?
Šumi ko srebrn-more,
Zuji ko pčelâ roj.
I pjeva: "Sv'jet je lijep, a život dar je s neba,
Al žeđa nek ti bude velika, ljuta glad.
Pa gutaj vatru moju i siši ml'jeko moje,
I bit ćeš sveđer mlad.
... Oh, sunca, sunca, sunca!
I vonja sa doline
I vjetra sa vrhunca!
... Zemniče, ja sam pjan.
Gle, iza žbuna viri,
Pomamnu pjesmu sviri
Na fruli nagi Pan."
I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče
Svoj trohej zaglušljivi, svoj zvučni, teški jamb.
Podne je. - Kao voda tišinom razl'jeva se
Sunčani ditiramb.
-
Stari
Taman sam bio nacisto da pocnem vjerovati kako je taj poprilicno osrednji i od pseudosekularisticnih forumskih mislilaca cesto ruglu izvrgavani novinar, izvjesni F. Alispahic bio izvor mosorove inspiracije ..... ali neee, neces majcin sine....jer nije se smrad mosorovog texta ni stisao a vec ga je A nagradila sa jednim finim
...i time valjda svojim sljedbenicima stavila do znanja da je ovaj text ne smrdi jednako kao i svaki drugi Alispahicev....a kako i bi...ta sranje inspirisano bukowskim i Millerom ...nije isto sto i sranje inspirisano Fatmirom. ...ili je mozda
bitnije po cemu se sere...a ne o cemu se sere.....a najmanje kako se sere.
Abdulhaqq_ ....molim te ....ko je izvorni autor gornjeg texta?
Abdulhaqq_ ....molim te ....ko je izvorni autor gornjeg texta?