Ugradite plin!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nineac
Jel ovaj dipl.ing kupio fakultet???
Kako to da pada snaga motora za 5-10 % ako plin postize vecu temperaturu, sto znaci da bi trebao biti "jace" pogonsko gorivo??
Plin nehaba motor, cak pozitivno djeluje jer neslaze talog na ventile i ostale komponente koje funkcionisu u izduvnom sistemu.
Na kraju krajeva vojske svijete vec duuuuugi niz godina koriste plin, a 1920-tih se plin vec koristio ali su ga izbacili zbog izuzetno jeftingo (nekad bio) benzina koje je kaloricnije gorivo.
Uskoro na trziste dolazi OPEL Zafira sa 1.6 turbo motorom na plin i 150ks te 210 nm!
Nema nikakvih bojazni za plin ko hoce!
Kako to da pada snaga motora za 5-10 % ako plin postize vecu temperaturu, sto znaci da bi trebao biti "jace" pogonsko gorivo??
Plin nehaba motor, cak pozitivno djeluje jer neslaze talog na ventile i ostale komponente koje funkcionisu u izduvnom sistemu.
Na kraju krajeva vojske svijete vec duuuuugi niz godina koriste plin, a 1920-tih se plin vec koristio ali su ga izbacili zbog izuzetno jeftingo (nekad bio) benzina koje je kaloricnije gorivo.
Uskoro na trziste dolazi OPEL Zafira sa 1.6 turbo motorom na plin i 150ks te 210 nm!
-
The_Flyer2002
ma stariji sistemi gube tih 5-20% na snazi ali novi sistemi nemaju nikakvog skoro gubitka snage.
plin se pali na vecem pritisku sto znaci da bi auto kada bi bas bilo namjenjeno za plin moglo proizvoditi PUNO vise snage vec auta na benzin. (kompresija moze biti veca = veca snaga)
@ nine
pusti buraz. ljudi koji se boje i nerzumiju stvari pocinju izmisljati stvari. za neke zemlja je i sada ravna.
@ inzinjer
ti si MOZDA injzinjer ali meni ti si jos jedna clan foruma koji prosipa svoju pamet na ovome forumu. (isto ko i ja
) ja ne znam cega si ti injzinjer i ne brini nedobijas odma moje postovanje sa tim. stavise, zato sto se falis --gubuis ga
.
uopste u vezi plina --- ko ima mogucnosti i volje neka ga ugradi. ko nece nece. sta vam ja mogu. da ima tocionica ovde i sam (ne licno vec prof) bi ga ugradio, ali nema i sta ja sad mogu.
plin nije nimalo opasniji od benzina i sta vise sigurniji je ako je instaliran kvalitetno.
primjer:
plin se pali na vecem pritisku sto znaci da bi auto kada bi bas bilo namjenjeno za plin moglo proizvoditi PUNO vise snage vec auta na benzin. (kompresija moze biti veca = veca snaga)
@ nine
pusti buraz. ljudi koji se boje i nerzumiju stvari pocinju izmisljati stvari. za neke zemlja je i sada ravna.
@ inzinjer
ti si MOZDA injzinjer ali meni ti si jos jedna clan foruma koji prosipa svoju pamet na ovome forumu. (isto ko i ja
uopste u vezi plina --- ko ima mogucnosti i volje neka ga ugradi. ko nece nece. sta vam ja mogu. da ima tocionica ovde i sam (ne licno vec prof) bi ga ugradio, ali nema i sta ja sad mogu.
plin nije nimalo opasniji od benzina i sta vise sigurniji je ako je instaliran kvalitetno.
primjer:
AUTOGODINENEVJEROJATNO, ALI ISTINITO
PLIN SIGURNIJI OD BENZINA
Iako mnogi zaziru od ugradnje plinskog pogona (koji ima značajne financijske i ekološke prednosti), jer ne žele imati bombu u automobilu, plinski je pogon sigurniji od benzinskog.
To potvrđuje slučaj terorističkog napada automobilom-bombom u Rijeci. Automobil je u eksploziji raznesen na komade, a spremnik plina ostao je čitav!
-
Coco_Marocco
Sjecam se dobro '93, ratno Sarajevo, nigdje struje da ti za lijeka treba, onda sinu ideja jednom nadobudnom komsiji automehanicaru, kaze imamo zemni gas u mahali, imamo ladu od komsije koji je pobjegao na onu stranu hajde da proizvodimo struju, slozismo se odmah s njim, nasli smo neki elektromotor od 20 KW ucvrstili ga za asfalt ankerima, Ladu podigli na kloc samo zadni desni tocak, skinuli felgu i umjesto nje nabacili neku remenicu - cini mi se od MB 208D bila je dupla, stavili remenje, na motoru skinuli poklopac karburatora i zracni filter, od plasticne kante naplavili novi poklopac - rezervar gdje smo prikljucili obicni zemni gas (doveli ga obicnim slaufom od seta do auta). Probamo upaliti i vidi cuda Lada radi li radi, ravnomjerno bez zastoja, ubacimo je u 4-tu i pustimo u pogon - funkcionise - okrece pogonski tocak koji opet preko remenja pokrece elektromotor, potom dolazi komsija elektricar koji mjeri napon, nakon razvodjenja struje po mahali (nekih 5 kuca - samo sijalica i radio) ustimasmo i napon. Da bi se sve to postiglo lada je picila u mjestu 80 km/h
u mjestu je presla nekih 80.000 km i onda je zaribala ( u tih 80.000 nikada nije zamjenjeno ulje u motoru jer ga nije bilo). Prema ovom iskustvu smatram da je plin manje stetan za motor iako je "suho" gorivo. Izvinite na dugom postu 
-
icatenej
#29 RAZBIJMO ZABLUDE
Ha, ha.... Citam i cudim se koliko jos zabluda ima vezano za plinske instalacije u automobilu... Evo da razbijemo neke:
Koja vozila mogu koristi autogas?
Postoje neki izuzetci kojih trenutno ne mogu da se setim. Sva vozila koja imaju SUS motor mogu koristi pogon na autogas, samo je pitanje cene opreme i isplativosti investicije. Da, može i na dizel motore, ako Vam kažu suprotno, potražite bolji servis. Tenologija gasnih uređaja je danas na nivou modernih automobila, tako da se najnovijim generacijama gasnih uređaja (SEKVENCIJALNO UBRIZGAVANJE) moguce opremiti sve tipove najnovijih automobila i sa plasticnim usisnim granama. Prednost ovog sistema je u vrlo maloj razlici u odnosu na performanse vozila kad se vozi na benzin, oko 2 procenta.
Da li je autogas štetan za motor?
NE, ako serviser kaže drugacije, obiđite ga u širokom luku (ma šta obići, mlatnite ga na licu mesta). Najčešća dilema je da li se habaju karike jer je gas navodno "suv". Kad mehaničar odvali takvu glupost, znači da pojma nema o radu motora, ili je neki pekar. Naprotiv, po testovima proizvođača gasnih uređaja i motora, produžava se radni vek motora za najmanje 30%. Gas sagoreva u motoru bez ostatka i zato nema čađi koja prlja ulje i taloži se na sklopovima motora, time je omogućeno da ulje radi svoj zadatak a to je da podmazuje i hladi motor. Čistije ulje bez primesa čađi i sumpora produžava vek motoru.
Objasnite mehaničarima da ULJE podmazuje karike a benzin razređuje ulje kad već nisu u školi naučili, ili im dajte moj telefon pa ću im ja objasniti.
Kakve su vozne osobine automobila na autogas?
Kod standardnih gasnih uređaja gubitak snage je do 10%. Nestručnom instalacijom uređaja ovaj procenat se znatno uvećava i zbog toga se često čuje da auto na gas ide znatno slabije. Sa pravilno ugrađenim uređajem snaga je manja toliko da se to ne oseti u normalnoj vožnji. Ako se ugradi uređaj najnovije generacije gubitak snage je do 2% (motori sa plasticnom usisnom granom i elektronskim ubrizgavanjem). Rad motora je tiši i mirniji kad radi na autogas bez obzira na vrstu uređaja. Potrošnja autogasa je nešto veca od potrošnje benzina i iznosi za ispravne motore oko 10% više u odnosu na potrošnju benzina. Ako je motor (karburator, injection sistem) neispravan, često bude ista ili manja potrošnje u odnosu na benzin.
Nedajte da Vas ubede kako je auto lenština zato što se jeftino vozite. Nije tačno!
Kakva je sigurnost autogas uređaja?
Današnji uređaji su dovedeni do nivoa sigurnosti koji daleko nadmašuje bezinsku instalaciju na automobilu. Rezervoar je napravljen od kvalitetnog čelicnog lima debljine 3 do 4 mm. rezervoari su atestirani na pritisak od 60 ili više bara a sigurnosni ventil reaguje na 30 bara. Radni pritisak pri normalnim okolnostima je malo viši nego u bojleru za toplu vodu. Na ventilu koji se nalazi na rezervoaru se pored sigurnosnog ventila nalaze još dva ventila koja reaguju zatvaranjem gasa ako dode do pucanja (kidanja) cevi kroz koje se gas sipa u rezervoar ili se doprema do motora. Takođe na njemu je i sigurnosni ventil koji onemogućava punjenje rezervoara više od 80% nazivne zapremine. Ovo je potrebno da bi na ekstremnim visokim temperaturama gas imao prostora gde da se širi.
Konstrukcija isparivača je takva da onemogućava protok gasa kad je motor ugašen, bez obzira na to da li je dat "kontakt" ili ne. Po propisima, punjenje rezervoara vrši se spolja tako da nema nikakve mogućnosti da se gas nađe unutar kabine. Posebna konstrukcija zaštitne kutije ventila na rezervoaru omogućava izbacivanje svake količine gasa u atmosferu koja bi nastala eventualnim reagovanjem sigurnosnog ventila.
Eksplozija autogasa je moguća samo u koncentraciji od 2 do 9 procenata u odnosu na zapreminu vazduha. To je na otvorenom prostoru gde se automobil kreće prilicno teško postići, tako da praktično nema opasnosti od eksplozije, što se ne bi moglo reci za savremene automobile koji imaju plastične rezervoare i retko koji sigurnosne uređaje za prekid napajanja goriva u slucaju sudara.
Niko ne razmišlja o "bombi" zvanoj bojler dok sedi mirno u kupatilu, Svi su navikli na nju.
..........................................
Odlican sajt za sva pitanja o plinu u automobilu je http://www.autogas.co.yu
Odatle je i preuzet gornji tekst. To su ljudi iz Novog Sada u koje se svi kunu sto se tice ugradnje plina u Srbiji.
Koja vozila mogu koristi autogas?
Postoje neki izuzetci kojih trenutno ne mogu da se setim. Sva vozila koja imaju SUS motor mogu koristi pogon na autogas, samo je pitanje cene opreme i isplativosti investicije. Da, može i na dizel motore, ako Vam kažu suprotno, potražite bolji servis. Tenologija gasnih uređaja je danas na nivou modernih automobila, tako da se najnovijim generacijama gasnih uređaja (SEKVENCIJALNO UBRIZGAVANJE) moguce opremiti sve tipove najnovijih automobila i sa plasticnim usisnim granama. Prednost ovog sistema je u vrlo maloj razlici u odnosu na performanse vozila kad se vozi na benzin, oko 2 procenta.
Da li je autogas štetan za motor?
NE, ako serviser kaže drugacije, obiđite ga u širokom luku (ma šta obići, mlatnite ga na licu mesta). Najčešća dilema je da li se habaju karike jer je gas navodno "suv". Kad mehaničar odvali takvu glupost, znači da pojma nema o radu motora, ili je neki pekar. Naprotiv, po testovima proizvođača gasnih uređaja i motora, produžava se radni vek motora za najmanje 30%. Gas sagoreva u motoru bez ostatka i zato nema čađi koja prlja ulje i taloži se na sklopovima motora, time je omogućeno da ulje radi svoj zadatak a to je da podmazuje i hladi motor. Čistije ulje bez primesa čađi i sumpora produžava vek motoru.
Objasnite mehaničarima da ULJE podmazuje karike a benzin razređuje ulje kad već nisu u školi naučili, ili im dajte moj telefon pa ću im ja objasniti.
Kakve su vozne osobine automobila na autogas?
Kod standardnih gasnih uređaja gubitak snage je do 10%. Nestručnom instalacijom uređaja ovaj procenat se znatno uvećava i zbog toga se često čuje da auto na gas ide znatno slabije. Sa pravilno ugrađenim uređajem snaga je manja toliko da se to ne oseti u normalnoj vožnji. Ako se ugradi uređaj najnovije generacije gubitak snage je do 2% (motori sa plasticnom usisnom granom i elektronskim ubrizgavanjem). Rad motora je tiši i mirniji kad radi na autogas bez obzira na vrstu uređaja. Potrošnja autogasa je nešto veca od potrošnje benzina i iznosi za ispravne motore oko 10% više u odnosu na potrošnju benzina. Ako je motor (karburator, injection sistem) neispravan, često bude ista ili manja potrošnje u odnosu na benzin.
Nedajte da Vas ubede kako je auto lenština zato što se jeftino vozite. Nije tačno!
Kakva je sigurnost autogas uređaja?
Današnji uređaji su dovedeni do nivoa sigurnosti koji daleko nadmašuje bezinsku instalaciju na automobilu. Rezervoar je napravljen od kvalitetnog čelicnog lima debljine 3 do 4 mm. rezervoari su atestirani na pritisak od 60 ili više bara a sigurnosni ventil reaguje na 30 bara. Radni pritisak pri normalnim okolnostima je malo viši nego u bojleru za toplu vodu. Na ventilu koji se nalazi na rezervoaru se pored sigurnosnog ventila nalaze još dva ventila koja reaguju zatvaranjem gasa ako dode do pucanja (kidanja) cevi kroz koje se gas sipa u rezervoar ili se doprema do motora. Takođe na njemu je i sigurnosni ventil koji onemogućava punjenje rezervoara više od 80% nazivne zapremine. Ovo je potrebno da bi na ekstremnim visokim temperaturama gas imao prostora gde da se širi.
Konstrukcija isparivača je takva da onemogućava protok gasa kad je motor ugašen, bez obzira na to da li je dat "kontakt" ili ne. Po propisima, punjenje rezervoara vrši se spolja tako da nema nikakve mogućnosti da se gas nađe unutar kabine. Posebna konstrukcija zaštitne kutije ventila na rezervoaru omogućava izbacivanje svake količine gasa u atmosferu koja bi nastala eventualnim reagovanjem sigurnosnog ventila.
Eksplozija autogasa je moguća samo u koncentraciji od 2 do 9 procenata u odnosu na zapreminu vazduha. To je na otvorenom prostoru gde se automobil kreće prilicno teško postići, tako da praktično nema opasnosti od eksplozije, što se ne bi moglo reci za savremene automobile koji imaju plastične rezervoare i retko koji sigurnosne uređaje za prekid napajanja goriva u slucaju sudara.
Niko ne razmišlja o "bombi" zvanoj bojler dok sedi mirno u kupatilu, Svi su navikli na nju.
..........................................
Odlican sajt za sva pitanja o plinu u automobilu je http://www.autogas.co.yu
Odatle je i preuzet gornji tekst. To su ljudi iz Novog Sada u koje se svi kunu sto se tice ugradnje plina u Srbiji.
- boogy
Coco_Marocco
Sjecam se dobro '93, ratno Sarajevo, nigdje struje.....
Dobro me podsjeti,
Ista situacija nigdje struje, a mi komšijinom izgelerisanom fići izvadimo motor i u podrum s njim. Stavimo ga na točak od kamiona (da ne pravi vibracije) i plin direktno u karburator spojimo elekto motor itd.
Vjerujte mi gasio se samo navečer od 01:00 do 07:00 i tako skoro dvije godine.
Stoga moja dosadašnja iskustava su auto + plin = samo pozitivna i ekonomična.
Sjecam se dobro '93, ratno Sarajevo, nigdje struje.....
Dobro me podsjeti,
Ista situacija nigdje struje, a mi komšijinom izgelerisanom fići izvadimo motor i u podrum s njim. Stavimo ga na točak od kamiona (da ne pravi vibracije) i plin direktno u karburator spojimo elekto motor itd.
Vjerujte mi gasio se samo navečer od 01:00 do 07:00 i tako skoro dvije godine.
Stoga moja dosadašnja iskustava su auto + plin = samo pozitivna i ekonomična.
-
Salko Agić - dipl.ing.
snaga motora pada zato sto plin brze sagorjeva od benzina!nineac wrote:Jel ovaj dipl.ing kupio fakultet???
-
zico
Slayem sa i evo da jos nadodam nesto u prilog sigurnijem plinu u odnosu na benzin.Nije stos samo u cvrscem spremniku nego i u cinjenici da su benzinske pare eksplozivnije od plina,a benzinskih para ima uvijekEksplozija autogasa je moguća samo u koncentraciji od 2 do 9 procenata u odnosu na zapreminu vazduha. To je na otvorenom prostoru gde se automobil kreće prilicno teško postići, tako da praktično nema opasnosti od eksplozije, što se ne bi moglo reci za savremene automobile koji imaju plastične rezervoare i retko koji sigurnosne uređaje za prekid napajanja goriva u slucaju sudara.
ako spremnik benzina nije pun ,a to je uvijek slucaj.
-
The_Flyer2002
ovisno o instalaciji. sa novijim sistemima (skupljim) gubitak snage je veoma mali tj skoro nikakav.Altsa wrote:sreca pa u sarajevu na svakom koraku plinske stanice. neznas gdje bi prije nasuo plin![]()
![]()
i inzinjer je u pravu. motor gubi snagu sa plinom.
u starih sistema (jefinijih) gubitak snage moze biti i do 20%
-
Salko Agić - dipl.ing.
ovako:The_Flyer2002 wrote:ovisno o instalaciji. sa novijim sistemima (skupljim) gubitak snage je veoma mali tj skoro nikakav.Altsa wrote:sreca pa u sarajevu na svakom koraku plinske stanice. neznas gdje bi prije nasuo plin![]()
![]()
kao prvo dizel pri sagorjevanju pravi nizu temperaturu nego benzin, kao drugo dizel sadrzi vise ulja u sebi nego benzin. i upravo radi ta dva razloga dizel motori prave 2-3 puta vise km nego benzin motori.
plin pri sagorjevanju pravi vecu temp. nego benzin a plin u sebi uopste ne sadrzi ulje koje je motoru neophodno za podmazivanje.
ako ugradis plinsku instalaciju moras svaki 700-1000 km kontrolisati ulje.
jer je sansa da ti zariba motor puno veca.
-
The_Flyer2002
tako je i to sam i ja rekao. (ulje) i jos da dodam da ako je ulje u redu da ga nemoras tako cesto mjenjati jer se manje prlja.Salko Agić - dipl.ing. wrote:ovako:The_Flyer2002 wrote:ovisno o instalaciji. sa novijim sistemima (skupljim) gubitak snage je veoma mali tj skoro nikakav.Altsa wrote:sreca pa u sarajevu na svakom koraku plinske stanice. neznas gdje bi prije nasuo plin![]()
![]()
kao prvo dizel pri sagorjevanju pravi nizu temperaturu nego benzin, kao drugo dizel sadrzi vise ulja u sebi nego benzin. i upravo radi ta dva razloga dizel motori prave 2-3 puta vise km nego benzin motori.
plin pri sagorjevanju pravi vecu temp. nego benzin a plin u sebi uopste ne sadrzi ulje koje je motoru neophodno za podmazivanje.
dizel motori bi trebali biti u stanju da to postignu (vise km) pod nekim idealnim uslovima, medjutim sa gorivom kakvo jeste MALO koji je da dodje blizu te neke "norme".
ako se pravilno odrzava auto na plin moglo bi da izdrzi puno vise vec auto na benzin.
slazem se
-
memana
Podapisujem!Salko Agić - dipl.ing. wrote:nije maksimalna ali plin pri sagorjevanju pravi vecu temperaturu i haba motor!mraVOjed wrote:nemam pojma ali valjda su uzeti neki koeficijenti sigurnosti kod projektiranja motora, pa nije valjda temperatura benzina maksimalna koju motor može izdržati
originalna lpg (plinska) auta su uvjek skuplja od benzin auta jer se motor pravi od skupljeg metala! tkz keramicki motor koji moze izdrzati i 2000 celzijusa! razmisli dobro!
-
memana
I ovo!!!Salko Agić - dipl.ing. wrote:ovako:The_Flyer2002 wrote:ovisno o instalaciji. sa novijim sistemima (skupljim) gubitak snage je veoma mali tj skoro nikakav.Altsa wrote:sreca pa u sarajevu na svakom koraku plinske stanice. neznas gdje bi prije nasuo plin![]()
![]()
-
memana
samo da dodam, automobili predvidjeni pogonom na plin nemaju keramicki motor. naime blok motora je kao i kod vecine automobila samo su stubline oblozene keramickim materijalom otpornim na visoku temperaturu i habanje pa samim tim i karike klipova lakse klize po njima.
-
The_Flyer2002
jesi li ti za ili protiv plina???memana wrote:samo da dodam, automobili predvidjeni pogonom na plin nemaju keramicki motor. naime blok motora je kao i kod vecine automobila samo su stubline oblozene keramickim materijalom otpornim na visoku temperaturu i habanje pa samim tim i karike klipova lakse klize po njima.
-
The_Flyer2002
a smijem li pitati zasto??memana wrote:Definitivno protiv ugradnje u automobile sa normalnom konstrukcijom motora, a za kupovinu novog automobila sa vec tvornicki ugradjenom instalacijom i motorom predvidjenim za pogon na plin.
jeli radi habanja motora??
-
wanderer
Interesantno. A svi ostali izvori kazu da je upravo obratno -- da je habanje manje, a ulje ostaje puno cisce nego sa benzinom.Salko Agić - dipl.ing. wrote:plin unistava motor.manijak1 wrote:Koliko plin smanjuje učinak motora ?
Mada kako laički razmišljam , jel' to šta opasno ?![]()
![]()
Eksplozija ...........folovi golovida ne linkam sad ono gore
plin sagorjevanjem stvara previsoku temperaturu i ubrzava habanje motora. nebi nikom savjetovo ugradjivanje plinske instalacije!
-
memana
U Bosni se uglavnom voze starija auta, koja imaju poprilicno km iza sebe, sto implicira da su ti motori na odredjenom stupnju ishabanosti. Na to sve dodaj i plin koji je takav kakav je i dobices rezultat koji ce sigurno dovesti do jos vece i brze ishabanosti istog. Uostalom, neko je na forumu i spomenuo da se preporucuje, s vremena ne vrijeme, voznja od jednog tanka na normalno, preporuceno pogonsko gorivo. Vjerovatno zato sto je plin idealanThe_Flyer2002 wrote:a smijem li pitati zasto??memana wrote:Definitivno protiv ugradnje u automobile sa normalnom konstrukcijom motora, a za kupovinu novog automobila sa vec tvornicki ugradjenom instalacijom i motorom predvidjenim za pogon na plin.
jeli radi habanja motora??
S druge strane, ugradnja naknadne plinske instalacije, bez obzira na sve sigurnosne ventile, ovde u B&H se meni nimalo ne dopada.
I trece, vec sam napisao da vozim dizela......
-
wanderer
Neko je to napisao jer kada se koristi los plin (kao u BiH, na primjer), stvara se kamenac na ventilima. Koji je lijek protiv loseg benzina? Za los dizel je to vjerovatno nova Bosch pumpa...memana wrote:Uostalom, neko je na forumu i spomenuo da se preporucuje, s vremena ne vrijeme, voznja od jednog tanka na normalno, preporuceno pogonsko gorivo. Vjerovatno zato sto je plin idealan![]()
![]()
![]()
-
putnik
Kolega inđilir, čitao sam tvoje postove i mogu ti samo ovo rećiSalko Agić - dipl.ing. wrote:snaga motora pada zato sto plin brze sagorjeva od benzina!
SEREM TI SE NA DIPLOMU,
A I NA ONOG
KO TI JE DADE
ako si već mašinac, a ako nisi ne petljaj se u struku.
Plin za razliku od benzina ne haba motor jer:
- Ima mnogo veći oktanski broj (ROB oko 120),
- Ne spira uljnu emulziju čak ni sa loše honovanih površina,
- O ekološkom faktoru da i ne govorim
To sa velikom temperaturom izgaranja je priča za malu djecu.
Pobrkao si je sa velikom temperaturom samozapaljenja što plin opet dovodi u POVOLJNIJI položaj vis a vis sigurnosti u odnosu na benzin.
Insceniraj sudar za dva identična auta jedan plinaš a drugi benzinac, pa da vidimo koji će izgoriti a koji ne.
Idi zaljevaj lale, okani se mašina.
-
putnik
Djelimično se slažem i to samo zbog fušeraja majstora.memana wrote:S druge strane, ugradnja naknadne plinske instalacije, bez obzira na sve sigurnosne ventile, ovde u B&H se meni nimalo ne dopada.
Pregradi ga na plin, zašto ne? To je vrlo jednostavno i vrlo moguće.memana wrote:I trece, vec sam napisao da vozim dizela......![]()
![]()
-
vier_ringe
Blago tom motoru koji se podmazuje sa uljem iz benzina..sta je vama ?
Postoji jedan pojam koji se zove degradiranje ulja, a to je ustvari pravi naziv za ono o cemu pricate vezano za vijek motora.ulje ne degradira nafta, a benzin da.i bas zato , ako ne mjenjas cesto ulje, a vozis na kratkim dionicama, onaj benzin u ulju koji prodje niz zidove i ode u karter unistava motor..kod duzih relacija taj benzin ispari, ali...bas iz tog razloga dizeli traju vise..ali koji ? i sa kakvim gorivom ? Za plin ne znam puno, ali mislim da motor duze traje sa njim..ja najradije ne bi stavljaoi dodatne rezervoare u autu, ali kako je krenulo, i dizel je skup za voznju..
Postoji jedan pojam koji se zove degradiranje ulja, a to je ustvari pravi naziv za ono o cemu pricate vezano za vijek motora.ulje ne degradira nafta, a benzin da.i bas zato , ako ne mjenjas cesto ulje, a vozis na kratkim dionicama, onaj benzin u ulju koji prodje niz zidove i ode u karter unistava motor..kod duzih relacija taj benzin ispari, ali...bas iz tog razloga dizeli traju vise..ali koji ? i sa kakvim gorivom ? Za plin ne znam puno, ali mislim da motor duze traje sa njim..ja najradije ne bi stavljaoi dodatne rezervoare u autu, ali kako je krenulo, i dizel je skup za voznju..