mislim da je i u pravoslavlju sin...il bog...Pooll wrote:E pa morti, nekada je sin... nekad sam Bog... u tome se ponekad razilaze i sami kriscani/hriscanimorti wrote:Stani...jel sad isus po hrišćanstvu bio bog ili njegov sin ili ša ti ja znam...
kad-kad je sin,kad-kad je bog...konfuzno ba...![]()
nego oćel mi iko reć?...volio bih da znam...
U islamu Isus, ili kako ga vec zovu Isa.a.s je mesija, boziji poslanik... bez ikakvih bozanskih obiljezja...
Katolici smatraju Isusa Bogom...
Pravoslavni, cini mi se da je Hrist takodjer mesija i samo mesija... ili grijesim?
Priča o Isusu 97 posto točna!
- morti
- stella_k
Pooll wrote:E pa morti, nekada je sin... nekad sam Bog... u tome se ponekad razilaze i sami kriscani/hriscanimorti wrote:Stani...jel sad isus po hrišćanstvu bio bog ili njegov sin ili ša ti ja znam...
kad-kad je sin,kad-kad je bog...konfuzno ba...![]()
nego oćel mi iko reć?...volio bih da znam...
U islamu Isus, ili kako ga vec zovu Isa.a.s je mesija, boziji poslanik... bez ikakvih bozanskih obiljezja...
Katolici smatraju Isusa Bogom...
Pravoslavni, cini mi se da je Hrist takodjer mesija i samo mesija... ili grijesim?
Uf teske filozofije za 1 sat ujutro, al hajd da se i ja ukljucim, ako ne smetam, naravno.
-
orbit
cemu osmjeh, krscani se tu ne razilaze!Pooll wrote:E pa morti, nekada je sin... nekad sam Bog... u tome se ponekad razilaze i sami kriscani/hriscani
slabo ti se cini...grijesisPooll wrote:Pravoslavni, cini mi se da je Hrist takodjer mesija i samo mesija... ili grijesim?
opet greska u koracima.Pooll wrote:Zar i pravoslavni smatraju Hrista utjelovljenjem Boga?
-
bjacinjo
selam
Bismillah
45. Kad rekoše meleci: "O Merjem! Uistinu, raduje te Allah Riječju od Sebe. Ime njegovo je Mesih, Isa, sin Merjemin, istaknut na Dunjau i Ahiretu - a od bliskih je -
55. Kad reče Allah: "O Isa! Ja sam Taj koji će te usmrtiti i Sebi te uzvisiti i Koji će te očistiti od onih koji ne vjeruju, i Koji će učiniti (da) oni koji te slijede budu nad onima koji ne vjeruju do Dana kijameta. Zatim je Meni povratak vaš, pa ću presuditi među vama o onom u čemu ste se razilazili.
59. Uistinu, primjer Isaa kod Allaha je kao primjer Adema. Stvorio ga je od prašine, potom mu rekao: "Budi!", pa je bio.
84. Reci: "Vjerujemo u Allaha i ono šta je objavljeno nama i šta je objavljeno Ibrahimu i Ismailu i Ishaku i Jakubu i plemenima, i šta je dato Musau i Isau i vjerovjesnicima od Gospodara njihovog. Ne pravimo razliku između ijednog od njih i mi smo Njemu predani."
SURA:3 ALI-’IMRAN
157. I riječi njihovih: "Uistinu! Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjeminog, poslanika Allahovog." A nisu ga ubili i nisu ga raspeli, nego im se pričinilo; a uistinu, oni koji se o tome razilaze, u sumnji su o njemu. Nemaju oni o tom nikakva znanja, samo slijede nagađanja. A sigurno ga ubili nisu!
163. Uistinu! Mi ti objavljujemo kao što smo objavljivali Nuhu i vjerovjesnicima poslije njega. I objavljivali smo Ibrahimu i Ismailu i Ishaku i Jakubu i plemenima, i Isau i Ejjubu, i Junusu i Harunu i Sulejmanu, a Dawudu smo dali Zebur;
171. O sljedbenici Knjige! Ne pretjerujte u vjeri vašoj i govorite o Allahu jedino istinu. Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je poslanik Allahov i Riječ Njegova koju je uputio Merjemi - i Duh od Njega. Zato vjerujte u Allaha i poslanike Njegove. I ne recite: "Trojica!" - prestanite, bolje je za vas! Samo je Allah Bog, Jedini! Slava neka je Njemu - da On ima dijete!!! Njegovo je šta je na nebesima i šta je na Zemlji; a dovoljan je Allah Zaštitnik.
SURA:4 EN-NISA’
116. I kad Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin! Jesi li ti govorio ljudima: ’Uzmite mene i majku moju (kao) dva boga mimo Allaha?" Reći će: "Slava neka je Tebi! Nije moje da ja kažem šta pravo nemam. Da sam to rekao, pa doista bi Ti to znao. Znaš šta je u duši mojoj, a ne znam šta je u duši Tvojoj. Uistinu! Ti, Ti si Znalac nevidljivih.
117. Nisam im govorio, izuzev ono šta si mi naredio: "Obožavajte Allaha, Gospodara mog i Gospodara vašeg." I bio sam nad njima svjedok dok sam bio među njima. Pa pošto si mi smrt dao, bio si Ti Taj koji ih je nadzirao, a Ti si nad svakom stvari Svjedok.
SURA:5 EL-MA’IDA
Bismillah
45. Kad rekoše meleci: "O Merjem! Uistinu, raduje te Allah Riječju od Sebe. Ime njegovo je Mesih, Isa, sin Merjemin, istaknut na Dunjau i Ahiretu - a od bliskih je -
55. Kad reče Allah: "O Isa! Ja sam Taj koji će te usmrtiti i Sebi te uzvisiti i Koji će te očistiti od onih koji ne vjeruju, i Koji će učiniti (da) oni koji te slijede budu nad onima koji ne vjeruju do Dana kijameta. Zatim je Meni povratak vaš, pa ću presuditi među vama o onom u čemu ste se razilazili.
59. Uistinu, primjer Isaa kod Allaha je kao primjer Adema. Stvorio ga je od prašine, potom mu rekao: "Budi!", pa je bio.
84. Reci: "Vjerujemo u Allaha i ono šta je objavljeno nama i šta je objavljeno Ibrahimu i Ismailu i Ishaku i Jakubu i plemenima, i šta je dato Musau i Isau i vjerovjesnicima od Gospodara njihovog. Ne pravimo razliku između ijednog od njih i mi smo Njemu predani."
SURA:3 ALI-’IMRAN
157. I riječi njihovih: "Uistinu! Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjeminog, poslanika Allahovog." A nisu ga ubili i nisu ga raspeli, nego im se pričinilo; a uistinu, oni koji se o tome razilaze, u sumnji su o njemu. Nemaju oni o tom nikakva znanja, samo slijede nagađanja. A sigurno ga ubili nisu!
163. Uistinu! Mi ti objavljujemo kao što smo objavljivali Nuhu i vjerovjesnicima poslije njega. I objavljivali smo Ibrahimu i Ismailu i Ishaku i Jakubu i plemenima, i Isau i Ejjubu, i Junusu i Harunu i Sulejmanu, a Dawudu smo dali Zebur;
171. O sljedbenici Knjige! Ne pretjerujte u vjeri vašoj i govorite o Allahu jedino istinu. Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je poslanik Allahov i Riječ Njegova koju je uputio Merjemi - i Duh od Njega. Zato vjerujte u Allaha i poslanike Njegove. I ne recite: "Trojica!" - prestanite, bolje je za vas! Samo je Allah Bog, Jedini! Slava neka je Njemu - da On ima dijete!!! Njegovo je šta je na nebesima i šta je na Zemlji; a dovoljan je Allah Zaštitnik.
SURA:4 EN-NISA’
116. I kad Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin! Jesi li ti govorio ljudima: ’Uzmite mene i majku moju (kao) dva boga mimo Allaha?" Reći će: "Slava neka je Tebi! Nije moje da ja kažem šta pravo nemam. Da sam to rekao, pa doista bi Ti to znao. Znaš šta je u duši mojoj, a ne znam šta je u duši Tvojoj. Uistinu! Ti, Ti si Znalac nevidljivih.
117. Nisam im govorio, izuzev ono šta si mi naredio: "Obožavajte Allaha, Gospodara mog i Gospodara vašeg." I bio sam nad njima svjedok dok sam bio među njima. Pa pošto si mi smrt dao, bio si Ti Taj koji ih je nadzirao, a Ti si nad svakom stvari Svjedok.
SURA:5 EL-MA’IDA
-
hananah
bjancino, zato si ti tako nametljiva i zasto smatras da je samo tvoje ispravno 
na svakoj temi gdje se pominje druga religija ti stavljas neke stvari koje nemaju sa temom veze, ipak je ovo podforum religija, i bilo to tebi pravo ili ne Islam nije jedina religija na svijetu. I isto tako morala bi da znas da je nametanje Islama jedan od najvecih grijehova po Kuranu, do Islama se dolazi dobrovoljno, i ti nikog neces "okrenuti" Islamu time sto ovo radis nego ces bas suprotan efekat postici
na svakoj temi gdje se pominje druga religija ti stavljas neke stvari koje nemaju sa temom veze, ipak je ovo podforum religija, i bilo to tebi pravo ili ne Islam nije jedina religija na svijetu. I isto tako morala bi da znas da je nametanje Islama jedan od najvecih grijehova po Kuranu, do Islama se dolazi dobrovoljno, i ti nikog neces "okrenuti" Islamu time sto ovo radis nego ces bas suprotan efekat postici
-
hananah
Eh da vidimo koliko se nasa misljenja podudaraju sa ove tri teorije 
Što će biti tvoja procjena i odluka?
Što ti misliš o praznom grobu?
U Dokazima za klasičnu književnost profesor Barnes navodi tri standardna testa koji se primjenjuju radi određivanja pouzdanosti povijesnih dokumenata. To su: bibliografski test, unutrašnji test i vanjski test.
Bibliografski test uzima u obzir broj kopija izvornog rukopisa i vrijeme koje je proteklo od pisanja originala i postojećih kopija u kojemu više ne postoji nijedan original.
Unutrašnji test proučava dosljednostii nedosljednosti unutar rukopisa.
Vanjski test obrađuje drugu povijesnu građu da bi se ustanovilo potvrđuje li ona izjave unutar rukopisa ili ih negira. Zapravo je riječ o arheološkim dokazima.
1. teorija
1. teorija
Možda Isus nije umro. Možda je samo bio na križu, zatim se probudio u grobu, odgurnuo dvo-tonski kamen, savladao rimske vojnike i zbrisao.
Venturini je postavio teoriju nazvanu "teorijom nesvjestice". Njome sugerira kako Isus zapravo nije umro na križu već je živ skinut s križa pa je, kad su ga stavili u grobnicu, vlaga u grobnici oživjela njegovo tijelo. Nakon toga odmaknuo je veliki kamen, na vršcima prstiju obišao stražare, pojavio se pred svojim učenicima kao pobjedonosni Bog te zatim otišao i umro negdje dalje.
Čak ni većina skeptika ne može prihvatiti tu zamisao, ali neki se njome koriste pokušavajući potkrijepiti svoje stajalište kako Krist nije uskrsnuo.
2. teorija
Isus je bio u krivoj grobnici, vojnici su čuvali krivu grobnicu i žene su došle pred krivu grobnicu.
Prema drugoj teoriji, žene su otišle pred pogrešnu grobnicu, a to znači da je i rimska straža bdjela pred pogrešnom grobnicom, pa su pred nju otišle i židovske vođe. Inače bi Isusovo tijelo pronašli u pravoj grobnici. Alternativa toj i sličnim teorijama jest prazan grob i učenici koji su objavili: "Isus Krist je živ!" Ako je to bila laž, židovski su službenici trebali samo otići do Isusove grobnice, izvaditi Njegovo tijelo, pokazati to tijelo usred Jeruzalema i reći: "Evo vašeg uskrslog Spasitelja." Time bi kršćanski pokret i objava uskrsnuća bili srušeni. Ali oni nisu mogli pokazati tijelo . Grobnica je doista bila prazna.
Pul Althaus s Erlangenskog sveučilišta dodao je: "Uskrsnuće se ne bi moglo održati u Jeuzalemu ni samo jedan dan, ni jedan sat, da prazna grobnica nije bila utvrđena kao činjenica."
3. teorija
Preplašeni učenici su prebili jadne rimske vojnike i ukrali Isusovo tijelo.
Možda su učenici uklonili tijelo i proširili laž da je Isus ustao od mrtvih. Ali dokazi što su ih pronašli istraživači govore suprotno. Prvo, učenici nisu očekivali da Isus ustane od mrtvih. Kad je Isus umro, učenici su bili samo jedanaestorica uplašenih ljudi koji su se skrivali bojeći se za svoje živote. Njihov je vođa bio mrtav, a njihovi su se snovi ugasili. Suprotno tome, nekoliko dana nakon uskrsnuća ista je skupina ljudi postala hrabra, neustrašiva i vizionarska. Što je uzrokovalo tako veliku promjenu? To se nije zbilo zato što su vidjeli praznu grobnicu, već zato što su vidjeli živog Krista i nakon Njegove smrti.
Što su učenici mogli postići izmišljajući priču o Kristovu uskrsnuću? Ugled? Položaj? Bogatstvo? Moć? Znate li što su postigli? Svi osim jednoga umrli su mučeničkom smrću. Nekima su odrubili glave, drugi su bili raspeti, treći kamenovani ili nasmrt pretučeni, i to samo zato što su tvrdili da je Isus živ i da nudi ljudima oprost grijeha i vječni život.
Da je priča o uskrsnuću bila laž, Isusovi učenici bi to znali. Za njih bi život u laži sigurno bio nedostojan njihova besprijekorno moralnog života, i u suprotnosti s njihovim moralnim načelima.
Bilo bi dobro da svatko pokuša opovrgnuti Kristovo uskrsnuće, jer bi to značilo da bi svatko proveo svoju istragu. Pritom mislimo i na povijesne skeptike koji su pokušali negirati uskrsnuće.
Jedan od njih bio je i prof. dr. Simon Greenleaf, profesor prava i voditelj katedre za pravo na Harvardu, jednom od najboljih sveučilišta u SAD. Kao autora knjige Načela zakonskih dokaza, njegova su ga tri studenta izazvala da svoju knjigu pokuša primjeniti na Kristovo uskrsnuće i istraži valjanost dokaza o uskrsnuću. Profesor Greenleaf je prihvatio izazov. Nakon temeljitog proučavanja rekao je: "Ne postoe bolje potvrde povijesnih dokaza od onih o Kristovu uskrsnuću", i dodao: "Uvjeren sam da svaku porotu u Engleskoj i Americi možete uvjeriti da je Krist ustao od mrtvih."
Želeći uništiti "mit" kršćanstva, Lord Lyttleton i dr. Gilbert West profesori Oksfordskog sveučilišta, znali su da najprije moraju opvrgnuti Kristovo uskrsnuće, a zatim promijeniti živote učenika. Godinu dana kasnije obojica profesora postali su kršćanima. U knjizi što su je napisali o svojim istraživanjima dokaza o uskrsnuću izjavili su: "Ne odbacuj prije nego što istražiš."
-
hananah
Selam
Za nekog je istina Islam za nekog Kriscanstvo za nekog Judizam za nekog Hinduizam za nekog Budizam...
ali da se ne lazemo - Islamisti najvise pokusavaju samo svoje kao istinu prikazati i da se ne lazemo najmanje postuju tudje
Odselam
Za nekog je istina Islam za nekog Kriscanstvo za nekog Judizam za nekog Hinduizam za nekog Budizam...
ali da se ne lazemo - Islamisti najvise pokusavaju samo svoje kao istinu prikazati i da se ne lazemo najmanje postuju tudje
Odselam
-
bjacinjo
selam
a da se ne lazemo...da je kojim slucajem Biblija neiskrivljena i sve ostale svete knjige da vidis kako bi se oni ISTINOM isticali
a ovako..puni kontradikcija ..pa se fino poklopili
Kur'an jeste ISTINA nama se preporucuje istinu govoriti..ne znam kako je sa vama(da li vi trebate istinu govoriti)
a da se ne lazemo...da je kojim slucajem Biblija neiskrivljena i sve ostale svete knjige da vidis kako bi se oni ISTINOM isticali
a ovako..puni kontradikcija ..pa se fino poklopili
Kur'an jeste ISTINA nama se preporucuje istinu govoriti..ne znam kako je sa vama(da li vi trebate istinu govoriti)
-
bjacinjo
selam
da se ne lazemo...kako bi iz NEISTINE izasla ISTINA(da je Kur'an verzija Biblije)
VIDI KOLIKO VERZIJA BIBLIJE IMA..i koliko samo evandjelja i sl
zasto nije ni jedno istinito i svako je u SUPROTNOSTI sa drugim
ne lazimo se...IZ NEISTINE se ne moze ISTINA roditi
isto kao sto iz PRLJAVE vode ne mozes CISTU zahvatiti
da se ne lazemo...kako bi iz NEISTINE izasla ISTINA(da je Kur'an verzija Biblije)
- stella_k
U, bjacinjo, polako, polako, heyybjacinjo wrote:selam
-
T
Hana, bez ljutnje, ali sad mi pade na pamet ona Dzonijeva pjesma:hananah wrote:bijancino, ovo su tvoje rijeci a ti i dalje k'o Martin po divizijiBijancino: muslimani se trebaju cuvati BESMISLENOG govora..i lupetanja...
"... a gledati trunku u tudjem oku
a ne vidjeti balvan u svom
i to znamo, jel' da
a da je hrabrost braniti sebe od drugog
a cojstvo druge od sebe
e to ..."
- stella_k
DOBRA, DOOOBRAT wrote:Hana, bez ljutnje, ali sad mi pade na pamet ona Dzonijeva pjesma:hananah wrote:bijancino, ovo su tvoje rijeci a ti i dalje k'o Martin po divizijiBijancino: muslimani se trebaju cuvati BESMISLENOG govora..i lupetanja...
"... a gledati trunku u tudjem oku
a ne vidjeti balvan u svom
i to znamo, jel' da
a da je hrabrost braniti sebe od drugog
a cojstvo druge od sebe
e to ..."
Aha hano sad ti