Islam se siri u Bosni

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
hananah

Post by hananah »

U pravu si Love, to je istina :) Meni je svaka vjera lijepa sve dotle dok se ne koristi u svrhu kaljanja i nepostivanja drugih vjera, srecom vjernici koje ja lisno u stvarnom zivotu poznajem nisu takvi pa mi je lijepo s njim pricati, no postoje i oni drugi (s kojima se ne zelim druziti) koji samo svoje smatraju ispravnim a sve drugo nipodastavaju :( To istinski vjernik nikad ne radi :)
nebi

#27 Re: Islam se siri u Bosni

Post by nebi »

love wrote:
nebi wrote:
love wrote: 1.Omladina se sve vise vraca Islamu.Bosnjaci po broju sve rastu,dok druga dva naroda opadaju po broju..vjernici ili ne,oni vecinom za sebe kazu da su muslimani..znaci tako je(po islamskim zakonu)

2.Oko 87% gradjana Japana su se izjasnili kao budisti,ostalo sintoisti.I ako se obje religije postuju u Japanu.Nije neobicno da ljudi imaju sintoitsko vjencanje,a budisticku dzenazu.
E jesi vala krvava naivcina.Pogledaj bilo koje bosnjacko naselje sa vise od hiljadu stanovnika,pa ces vidjeti ljepote povratka vjeri.U moje vrijeme morao si ici kilometrima dok nadjes neku koja se hoce jebat,a sada samo prosetas kroz selo.
Udji u dzamiju pa ces vidjeti broj omladine,prosetaj Bas carsijom pa ces vidjeti sve veci broj pokrivenih djevojaka,pogledaj skole pa ces vidjeti da svake godine imaju vise ucenika koji zele da upisu medresu.Ovo je samo za omladinu,za starije je jos veca razlika
Mi definitivno pricamo o dvije razlicite drzave:ulazio sam u dzamiju i vidio samo djecu(koja,izgleda,ubuduce moraju pripaziti da ih hodza ne zavoli previse),o omladini ni govora,omladina je u kaficima i na Stojcevcu.
Vidio sam pokrivene....je li to tebi islam,nas,bosanski?Ono sto ovoj zemlji treba su svjesni muslimani...muslimani-informaticari,muslimani-bioelektronicari.Jedan Emir Kabil vrijedi vise nego sve tvoje pokrivene "sestre".I blago me zaboli ide li u dzamiju.
Jasho

Post by Jasho »

Dosta više ovakvih tema! Koga majke vam interseje širenje bilo koje religije i koga uopće interesuju pokrivene djevojke i bradate spodobe? Mene ne!
Settler

Post by Settler »

Evo brate fzs.ba pa pogledajte natalitet u FBiH - http://www.fzs.ba/Dem/Vital/VitalnaBos.htm .

Ima i po kantonima - http://www.fzs.ba/Dem/ProcPrist/stalno.zip .

Ne treba govoriti napamet.
Duh bez sjekire

#30 Re: Islam se siri u Bosni

Post by Duh bez sjekire »

nebi wrote:
love wrote:
nebi wrote: Islam se siri u Bosni??Hm.kad vidim ste te pijance,narkomane i prostitutke,ne bih rekao...osim ako ne mislis da je Bosnjak=dobar musliman.
Inace,glavna religija u Japanu je shinto,ne budizam.A i to mu dodje vise kao filozofija.
1.Omladina se sve vise vraca Islamu.Bosnjaci po broju sve rastu,dok druga dva naroda opadaju po broju..vjernici ili ne,oni vecinom za sebe kazu da su muslimani..znaci tako je(po islamskim zakonu)

2.Oko 87% gradjana Japana su se izjasnili kao budisti,ostalo sintoisti.I ako se obje religije postuju u Japanu.Nije neobicno da ljudi imaju sintoitsko vjencanje,a budisticku dzenazu.
E jesi vala krvava naivcina.Pogledaj bilo koje bosnjacko naselje sa vise od hiljadu stanovnika,pa ces vidjeti ljepote povratka vjeri.U moje vrijeme morao si ici kilometrima dok nadjes neku koja se hoce jebat,a sada samo prosetas kroz selo.
Ti si fakat imao tesku mladost,ne dao Bog nikome.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Kao sto je prije omladina isla na marksistichke kurseve,radne akcije ili nake partijske derneke tako je sad trend da mladezh :D pohadje vjerske shkole, posjechuje vjerske objekte, ukljchuju se u vjerske organizacije...a sve radi sticanja nekih privilegija u drustvu(brze zaspolenje, lakshi upis u shkole,razno razne pomoci, donacije...)... :D
Hajd u zdravlje... :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Zenica...petak...12 sati...cetiri jarana..dvojica sjede i ispijaju kahve..dvojica idu na dzhumu.Koja dvojica su na Birou za zaposhljavanje?
Zapadni Mostar...nedjelja...12 sati...cetiri prijatelja..dvojica ispijaju kave...dvojica idu na misu. Koja dvojica su na Zavodu za zaposhljavanje?

Nagradna pitanja za 1 KM...ili 3,86 kn...:D....:D.
nebi

Post by nebi »

Ma da,islam se siri u Bosni:uzmes neku droljicu iz komsiluka,napises joj na jednu nogu IS,a na drugu LAM.....i siris,siris........
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

Bobi wrote:Zenica...petak...12 sati...cetiri jarana..dvojica sjede i ispijaju kahve..dvojica idu na dzhumu.Koja dvojica su na Birou za zaposhljavanje?
Zapadni Mostar...nedjelja...12 sati...cetiri prijatelja..dvojica ispijaju kave...dvojica idu na misu. Koja dvojica su na Zavodu za zaposhljavanje?

oplakah :lol: :lol: :lol: :lol:
MA SVAKA TI JE NA MJESTU :dance: :thumbup: :thumbup:
avicena

Post by avicena »

Bobi wrote:Zenica...petak...12 sati...cetiri jarana..dvojica sjede i ispijaju kahve..dvojica idu na dzhumu.Koja dvojica su na Birou za zaposhljavanje?

Istina nisam ni iz Zenice, a ni iz Mostara, ali živim i radim u Federaciji u firmi koja ima cca 80 zaposlenih i samo nas četvorica ide redovno na džumu. Imam kolega koji još žive u "samoupravnom socijalizmu". Pretjerujete.
Istina je da se broj sljednenika islama povećava, ali ne samo u Bosni.

http://www.bih.org/saff/24/broj_muslimana.htm
love

Post by love »

avicena wrote:

Istina nisam ni iz Zenice, a ni iz Mostara, ali živim i radim u Federaciji u firmi koja ima cca 80 zaposlenih i samo nas četvorica ide redovno na džumu. Imam kolega koji još žive u "samoupravnom socijalizmu". Pretjerujete.
Istina je da se broj sljednenika islama povećava, ali ne samo u Bosni.

http://www.bih.org/saff/24/broj_muslimana.htm
Draga Avicena to je samo jos bolje :) ja mislio samo u Bosni kad eto ima vise mjesta

Licno ne mrzim nikakve religije ali moram priznati da mi nije drago kad cujem da neko predje na kriscanstvo(budista,musliman,hindusista itd),iz poznatih razloga...krscanstvo kao religija je dobro ali krscani ne.
zlata

Post by zlata »

A valjda su muslimani svi "dobri ljudi"???
danas

Post by danas »

zlata wrote:A valjda su muslimani svi "dobri ljudi"???
izgleda...

a najgore od svega je sto ovu istu tezu cujem od ovih born-again hriscana ovdje po USA; kao, "islam je OK, ali ovi muslimani...."....
love

Post by love »

zlata wrote:A valjda su muslimani svi "dobri ljudi"???
Nisam to rekao niti to mislim,pogledaj Bin Ladena,Sadama, ako se oni i kako mogu nazivati muslimanima
zlata

Post by zlata »

Eh pa onda..kraj takvih modela Islama...k'o ce preci na Islam? Valjda smo mi okusili kriscansku "milost" u BiH...pa nam se sve muslimansko cini bolje.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#41 Re: Islam se siri u Bosni

Post by mIRCerka »

nebi wrote:
Mi definitivno pricamo o dvije razlicite drzave:ulazio sam u dzamiju i vidio samo djecu(koja,izgleda,ubuduce moraju pripaziti da ih hodza ne zavoli previse),o omladini ni govora,omladina je u kaficima i na Stojcevcu.
Vidio sam pokrivene....je li to tebi islam,nas,bosanski?Ono sto ovoj zemlji treba su svjesni muslimani...muslimani-informaticari,muslimani-bioelektronicari.Jedan Emir Kabil vrijedi vise nego sve tvoje pokrivene "sestre".I blago me zaboli ide li u dzamiju.
znas, ti nekad znas pretjerati u svom komentaru, ali ovaj ti je za cistu desetku!
Emir je napravio odlichan potez sa svojim odlaskom. Pokazao je svima da nije niciji pijun i da ce sa (cini mi se) deset puta manje para (nego sto je bilo potrebno za obnovu postojece) otvoriti kardio kliniku. SAM. I fakat, nebitno je da li odlazi u dzamiju. Jer, koliko sam ja, kao Titova pionirka, upucena u religiju, BOG se nosi u srcu i ti mu se mozes moliti i kod kuce.
Znaci, nije potrebno biti vidjen (da, o tome se radi u vecini slucajeva koje ja poznajem a koji odlaze u sve bogomolje).
Sto se sirenja tice, Islam je oduvijek postojao u ovim krajevima, sada se samo ljudi slobodnije izrazavaju. Koliko znam, cak i u Titovo doba je postojala medresa. Samo, nije bilo bas pozeljno da ti dijete hoda pod maramom, ili da se uda u crkvi...
danas

Post by danas »

kontam dal' da sta napisem... pa evo i od mene dvije rijeci...

ja sam '71-o godiste... od sve moje 'raje' iz srednje znam samo dvije djevojke koje su bile otvoreno religiozne prije rata -- jedna je pjevala u katolickom horu i isla u katolicku crkvu a druga je jedina osoba mojih godina koju znam da je prije rata postila citav ramazan. te dvije osobe su i dan-danas iste kakve su tada bile, ni manje ni vise religiozne. dobra sam prijateljica sa obijema, i nikad nikakvih problema nije bilo medju nama zbog cinjenice da ja nisam religiozna.

sa druge strane, znam dosta ljudi koji 'r' or religije vidjeli nisu a sad su najveci vjernici postali preko noci. (posto je tema islam, necu za sada nista pricati o dizel-pravoslavcima i turbo-katolicima). dobra poznanica koja se onako "solidno" drogirala i spavala okolo prije rata je danas pokrivena. sad je ona kao moralna a ja eto nisam. poznanik koji je strogo musliman je napravio licni pakt sa allahom po kome on i dalje pije, samo prestane za 27-u noc ramazana?!?! drugi poznanik se dosjetio (otkad je poceo ic' u dzamiju) da njegova zena ne treba da radi (iako im je taj novac prijeko potreban), pa sad ona sjedi kuci i ludi od dosade i siromastva. treca poznanica se isto pokrila i izbacila sav namjestaj iz kuce -- jer su joj valjda u dzamiji rekli da istinski muslimani ne jedu za stolom, vec sjede na cilimu skrstenih nogu i rucavaju tako. treci lik iz komsiluka zivi nevjencano sa zenom koja mu je rodila 2 kcerke a on nece da je zvanicno vjenca dok mu ne rodi sina. ni on se ne vadi iz dzamije, jedne od ovih 'novosagradjenih svemirskih' dzamija. to je samo par slucajeva sto ih se mogu odmah sjetiti.

zaista ne mislim da provociram ikoga, ali eto, to su ljudi koje ja licno znam i koji nisu bili "religiozni" prije rata a sad su to postali, pa kad se spomene "sirenje islama" ja se odmah sjetim ovih likova na koje se islam prosirio.
Thanatos

Post by Thanatos »

hananah wrote:Buhtelj bolan zar nisi skuzio - cim kazes istinu odmah si chetnik :(
jadi moji rajvosa prosetaj malo Sarajevom ako si uopce tu i pogledaj koliko ces trudnica sresti :-? Rijetkost prava, a Buhtelj ispa chetnik sto ti istinu rece :( Sad ces i meni da sam chetnikusa - unaprijed znam :( ah ti rajvosa i mentalitet takvih kao sto si ti :(
Istina...danas je natalitet u BiH jako nizak.
Najviše je Bošnjacima pao natalitet, za 50%.
To je dakle prisilna demografska tranzicija.
Nekidan sam na FTV čuo da od 10 kantona njih 8 ima prirodni pad. RS ima također pad.
Na http://www.fzs.ba su malo drugačiji podaci, ali ništa bolji.
Podaci sve govore (ovo su podaci za Federaciju):

godina nat. ... mort. ... prir.
1996 15,2..... 6,3 .... 8,9

1997 14,6 .... 6,9 .... 7,7

1998 14,1 ....7,3 .... 6,8

1999 12,3 .... 7,1 .... 5,2

2000 11,0 ....7,4 .... 3,6

2001 10,4 .... 7,3 .... 3,1

2002 10,0 .... 7,4 .... 2,6

2003 10,0 ....7,9 .... 2,1

2004 9,6 .... 7,9 .... 1,7

Prema mom (novom) atlasu BiH spada u zamlje s najnižim natalitetom u Europi. Koji uz to i dosta brzo pada.
Napominjem da je primjerice u HR natalitet ove godine 9,6, dakle natalitet u BiH je davno otišao s Yugom, kao što Hannah kaže zbilja se rijetko mogu vidjeti trudnice...što je ugl. posljedica katastrofalnog ekonomskog stanja, jer ako hoćemo imat dijete moramo mu valjda pružit normalan život a ne probleme & traume još u djetinjstvu.
Dakle, kao što gornja tablica prikazuje, natalitet strmoglavo pada što je logična posljedica ekonomskog stanja, a mortalitet polako i sigurno raste. Kao i broj nezaposlenih, uostalom.
Za par godina ćemo uz epitet najsiromašnije države i države s najvišom nezaposlenošću dobiti i titulu države s najmanjim natalitetom. Super! :D
Last edited by Thanatos on 28/08/2005 03:48, edited 1 time in total.
hananah

Post by hananah »

Joj danas nemoj se ljutiti, znas da te ja volim ali tvoj post me podsjeti na ona lancana pisma, sta se dogodi ljudima kad posalju dalje a sta kad ta pisma ignorisu :)

a sada citat:
Licno ne mrzim nikakve religije ali moram priznati da mi nije drago kad cujem da neko predje na kriscanstvo(budista,musliman,hindusista itd),iz poznatih razloga...krscanstvo kao religija je dobro ali krscani ne.
Svaka religija je dobra ali nisu svi ljudi koji se kriju pod plastom religije dobri. Ima divnih i kriscana i muslimana kao i onih koji su grozni. U svemu je najbolja zlatna sredina, ni previse ni premalo religioznosti.
I jako me strecnuo tvoj post jer ne mozes sve kriscane trpati u istu vrecu :x
danas

Post by danas »

hananah;
mislim da nisi shvatila moj post, ili da si mozda pobrkala mene i "love"...

samo sam htjela reci da ima i hriscana koje srecem koji imaju ISTO misljenje o islamu kao i "love" sto ima misljenje o hriscanstvu (mislim da je to bio post od love -- da je hriscanstvo OK ali da hriscani ne valjaju. pa sam ja rekla da znam ljude koji mi -- kada vide moje muslimansko ime ovdje -- kazu da je islam OK, ali eto da muslimani ne valjaju). i jedno i drugo je glupo reci, jer ljudi su samo ljudi...

ja licno ne dijelim ljude po konfesiji i mislim da je svako generalizovanje besmisleno i da ne vodi nicemu dobrom. takodje zivim u sredini gdje sam -- kao ateista -- u ubjedljivoj manjini (jer ovdje u USA svi su religiozni) i nijedna vjera (a ovdje ih ima mali milion) mi zaista ne smeta dok mi se ne pocne nametati kao nacin zivota ili kao princip organizacije drustva.

PS sad jos jednom proctah sta si gore citirala -- to je napisala "love" a ne ja... ja nikad tako nesto ne bih rekla, ni za jednu religiju iako sama nisam religiozna nimalo.
hananah

Post by hananah »

Ma danas mislim na onaj post koji pocinje sa ...ja sam '71.godiste...i shvatila sam sto si zeljela reci, a posto nije kvotiran mislim da je tvoj post, ja citam tvoje postove a nek se love ne naljuti ne bas svaki njen post te tako i da si je citirala ne bih imala pojma ako nije kvotirano :)
i opet ti kazem da razumijem sto si htjela reci nego me ono nabrajanje podsjeti na lancana pisma, pa se tu nadovezah :) Ne ljuti se :)
danas

Post by danas »

hananah wrote:Ma danas mislim na onaj post koji pocinje sa ...ja sam '71.godiste...i shvatila sam sto si zeljela reci, a posto nije kvotiran mislim da je tvoj post, ja citam tvoje postove a nek se love ne naljuti ne bas svaki njen post te tako i da si je citirala ne bih imala pojma ako nije kvotirano :)
i opet ti kazem da razumijem sto si htjela reci nego me ono nabrajanje podsjeti na lancana pisma, pa se tu nadovezah :) Ne ljuti se :)
OK, kontam...
i ne ljutim se nista... :-)

ja sam samo htjela reci da znam ljude koji su i prije rata bili religiozni i da se oni nista nisu promijenili. a znam i nekih koji su svasta radili, i sad odjednom religiozni a "r" od religije vidjeli nisu. ja smatram da oni veze ni tada ni sada nemaju o tome sta je religija, ali eto, oni su dosli tobe. sta ja znam sta to znaci -- tip je kao musliman, ide u dzamiju, a loce ko krmak (al' bitno je da prestane za 1 dan preko ramazana)?!? ma daj.

zao mi je samo sto tema nije o generalnom sirenju religije, jer imam slucajeva za opisat' i iz pravoslavne i katolicke konfesije... a ovo sam sve napisala jer ovi i ovakvi onda meni pocnu srat o moralu i drobit mi po glavi kako to ja nisam religiozna -- bas ovaj pijano meni (koja se nikad u zivotu nisam napila) stalno moralise kako cu zavrsit' u dzehenemu...
zlata

Post by zlata »

Pa ocito...tip je alkoholicar, bolestan. Islam ga nece izlijeciti. Treba mu lijecenje, terapija, lijecnici...a ne hodzini zapisi.
Islam i Bog mu mogu pomoci (ako je vjernik koji se drzi propisa)...ali dzamija nije klinika za bolesnike nego za molitve.
hananah

Post by hananah »

A moja Danas, ja godinama citam na forumu kako se najbrze Islam siri, moze biti zaista ne pratim, ali ono sto ja znam jeste da jako puno ljudi "prelazi" odnosno postaje Budista, statistikama ne baratam niti me interesiraju jer po meni sirenje neke religije nije nikakvo takmicenje da bi se to moralo statistikama prikazivati. Jednostavno postoji nesto, a svacije je na koji nacin ce doci do toga "nesto" ili toga "velikog", svako sebi izabere ono sto mu najvise odgovara, vazno je da je covjek u srcu cist i ispravan a nije toliko bitno da li je uopce religiozan i ako jeste kojoj religijskoj konfesiji pripada.
Mislim da se u biti Budizam i , da se tako izrazim, ne pika u nikakva "sirenja" jer je to nacin zivota i zivotna filozofija a ne religija. Za mene licno najbolja filozofija koja se bazira na jako jednostavnoj stvari - umrjet ces pa ces se ponovno roditi, od tvojih postupaka u ovom zivotu zavisi kakav ce ti biti iduci zivot. Isto tako tvoj sadasnji zivot odnosno prepreke u njemu imaju korjene u tvom proslom/proslim zivotu/zivotima. Nauci nesto iz tih prepreka i pravilno se postavi prema njima jer one su vodic za tvoj buduci zivot :) U tome se najvise nadjoh i nastojim da u ovim uvjetima zivim ispravan zivot koliko je god to moguce :)
Settler

Post by Settler »

Thanatos wrote:
hananah wrote:Buhtelj bolan zar nisi skuzio - cim kazes istinu odmah si chetnik :(
jadi moji rajvosa prosetaj malo Sarajevom ako si uopce tu i pogledaj koliko ces trudnica sresti :-? Rijetkost prava, a Buhtelj ispa chetnik sto ti istinu rece :( Sad ces i meni da sam chetnikusa - unaprijed znam :( ah ti rajvosa i mentalitet takvih kao sto si ti :(
Istina...danas je natalitet u BiH jako nizak.
Najviše je Bošnjacima pao natalitet, za 50%.
To je dakle prisilna demografska tranzicija.
Nekidan sam na FTV čuo da od 10 kantona njih 8 ima prirodni pad. RS ima također pad.
Na http://www.fzs.ba su malo drugačiji podaci, ali ništa bolji.
Podaci sve govore (ovo su podaci za Federaciju):

godina nat. mort. prir.
1996 15,2 6,3 8,9

1997 14,6 6,9 7,7

1998 14,1 7,3 6,8

1999 12,3 7,1 5,2

2000 11,0 7,4 3,6

2001 10,4 7,3 3,1

2002 10,0 7,4 2,6

2003 10,0 7,9 2,1

2004 9,6 7,9 1,7

Prema mom (novom) atlasu BiH spada u zamlje s najnižim natalitetom u Europi. Koji uz to i dosta brzo pada.
Napominjem da je primjerice u HR natalitet ove godine 9,6, dakle natalitet u BiH je davno otišao s Yugom, kao što Hannah kaže zbilja se rijetko mogu vidjeti trudnice...što je ugl. posljedica katastrofalnog ekonomskog stanja, jer ako hoćemo imat dijete moramo mu valjda pružit normalan život a ne probleme & traume još u djetinjstvu.
Dakle, kao što gornja tablica prikazuje, natalitet strmoglavo pada što je logična posljedica ekonomskog stanja, a mortalitet polako i sigurno raste. Kao i broj nezaposlenih, uostalom.
Za par godina ćemo uz epitet najsiromašnije države i države s najvišom nezaposlenošću dobiti i titulu države s najmanjim natalitetom. Super! :D
Ovo što si napisao nije tačno. Hrvatska na primjer godišnje gubi 10000 stanovnika (http://www.dzs.hr/):
Prirodno kretanje stanovništva Republike Hrvatske u 2004.
Živorođeni 40 307
Umrli 49 756
Prirodni prirast -9 449
Sklopljeni brakovi 22 700
Rastavljeni brakovi 4 985

Podaci za Federaciju BiH su nešto preko 4000 u plusu godišnje - za 2004.
Post Reply