Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

rajvosa

#26 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Post by rajvosa »

buhtelj wrote:Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????

Zelim samo objektivne uzroke i razloge zasto je BIH tradicionalno nerazvijena.... znaci ne ponovno onaj balkanski princip.....krivi su susjedi, SRBI, HRVATI, TURCI, SLOVENCI, AUSTRO-UGARSKA, JUGOSLAVIJA....
Da u BiH vlada siromastvo stoljecima to je LAZ....Daj dokaze za to...E sto su gamad palila po bosni ...pa jebo ga ti da kroz CH prodje stoka kojaj e prosla kroz bosnu jel mislis da bi oni imali ono sto danas imaju...

Dakle Bosna je bila bogata , kulturna i napredna...Imala je svoju renesansu...Pa covjece koju to folk muziku imaju pr. radi slovenci...To se nikada nisi zapitao....Sevdalinka je produkt bogatstva....Bosna se mogla ponositi vlastitom arhitektzurom i autohtonim stilom.....Al hvala gamadima koju si pobrojao toga je danas veoma malo....
Dakle bosna nije bila kokuz vjekovima...Glavni kokuzluk u bosni je nastupio propascu feudalizma tj bosanske vlastele ...Kapitalizam je potrajao veomak ratko , ugusen je prvom jugoslavijom.....ostalo svi znamo...

hajde od mene dosta
addem

Post by addem »

zlata wrote:
addem wrote:Ne volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo. :sad:
Kud ce raditi kad nema posla.
Svako ce sebi naci poso ako hoce. Samo nece svako sve da radi, niko ne bi cistio, prao ulice. Dolaze Kinezi iz daljine pa nadju u Bosni posao, a nas covjek ne da ne voli da radi nego ne voli i da trazi posao. Ovo govorim za vecinu ne za sve.
LightBringer

#28 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Post by LightBringer »

rajvosa wrote:
buhtelj wrote:Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????

Zelim samo objektivne uzroke i razloge zasto je BIH tradicionalno nerazvijena.... znaci ne ponovno onaj balkanski princip.....krivi su susjedi, SRBI, HRVATI, TURCI, SLOVENCI, AUSTRO-UGARSKA, JUGOSLAVIJA....
Da u BiH vlada siromastvo stoljecima to je LAZ....Daj dokaze za to...E sto su gamad palila po bosni ...pa jebo ga ti da kroz CH prodje stoka kojaj e prosla kroz bosnu jel mislis da bi oni imali ono sto danas imaju...

Dakle Bosna je bila bogata , kulturna i napredna...Imala je svoju renesansu...Pa covjece koju to folk muziku imaju pr. radi slovenci...To se nikada nisi zapitao....Sevdalinka je produkt bogatstva....Bosna se mogla ponositi vlastitom arhitektzurom i autohtonim stilom.....Al hvala gamadima koju si pobrojao toga je danas veoma malo....
Dakle bosna nije bila kokuz vjekovima...Glavni kokuzluk u bosni je nastupio propascu feudalizma tj bosanske vlastele ...Kapitalizam je potrajao veomak ratko , ugusen je prvom jugoslavijom.....ostalo svi znamo...

hajde od mene dosta
Zar ovakvi grubi fašistički ispadi ne zavrjeđuju adekvatnu intervenciju MODERATORA? :( :x :x :x :x :x :x :x :x
rajvosa

#29 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Post by rajvosa »

LightBringer wrote:
rajvosa wrote:

hajde od mene dosta
Zar ovakvi grubi fašistički ispadi ne zavrjeđuju adekvatnu intervenciju MODERATORA? :( :x :x :x :x :x :x :x :x
Ako se tvoja primjedba odnosi na mene moram ti podvuci par stvari iz nove BiH povjesti
Srbi su do temelja poravnali par renesansnih objekata ( necu reci kojih)
Hrvati takodjer ukljucujuci stari most u mostaru
Turci su sa zemljom sravnili srednjevjekovnu bosnu...Pitas li se gdje su bosanski zamkovi i bogumilske bogomolje........
Slovenci,
Sto se njih tice bosna nije bila izlozena njihovoj bahatosti al ruku na srce bili su konstantna rupa u EX Yu

Dakle , ovo sto sam napisao to su historijske cinjenice a, ti ih nazivaj kako hoces....I molim bez partizanluka....
reaktor

Post by reaktor »

naravno da su krivi historijski razlozi... kasnili smo u mnogo cemu, uglavnom ne svojom voljom...
u kapitalizam nismo usli na vrijeme, nismo nikada imali modernu drzavu koja je vodila racuna o bih, komunizam je neke stvari popravio, barem sa naucnog aspekta...
ali, ipak, ne bih se slozio s konstatacijom... bih kao zemlja od, recimo, 4 mil stanovnika ima i nobelovca i oskarovca i naucnike svijetskoga glasa... to sto nas politicki sistem nikada nije uspio napraviti bolje sutra za gradjane jeste rezultat spleta historijskih okolnosti i vec spomenutoga kasnjenja u svim procesima
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

addem wrote:Ne volimo da radimo. prohodaj gradom radnim danom u 12 sati i vidjeces da jako puno ljudi kafu pije. Mi bosanci ne volimo previse da radimo. :sad:
upravo tako.

mi smo toliko lijen narod da se cudim da ista imamo...

a siromastvo i manjak nauke su tu zato sto qrcu ne valjamo...pogotovo kao drustvo. ako se time ponosimo, e onda jadna nam majka...

ovakvi nismo nista zasluzili...
štzngrm

Post by štzngrm »

mali smo- veliki jebu male-
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ne bih da politiziram temu, ali siromastvo vlada jer se jos uvijek vodi borba ZASTITE NACIONALNIH INTERESA dok se o hljebu na stolu niko ne brine....

kao stoneko vec rece, samo prosetajte glavnim ulicama sarajeva u podne...
krmeljava omladina sjedi i budi se uz kafu...
bolje dzaba lezat, nego sa srednje plate radit....eto im ga moto....
rajvosa

Post by rajvosa »

mIRCerka wrote:ne bih da politiziram temu, ali siromastvo vlada jer se jos uvijek vodi borba ZASTITE NACIONALNIH INTERESA dok se o hljebu na stolu niko ne brine....

Ponudi im posao sa pristojnom platom pa mi javi ....................
reaktor

Post by reaktor »

mIRCerka wrote:ne bih da politiziram temu, ali siromastvo vlada jer se jos uvijek vodi borba ZASTITE NACIONALNIH INTERESA dok se o hljebu na stolu niko ne brine....

a ti ne krmeljas?
Svemirski_Jebach

A sto da im ja nudim posao???

nek si ga sami nadju...ko da neko nekom nudi posao bilo gdje u svijetu.
to je ta tvoja glupa, balava logika...

ko je meni nudio posao? Jebi ga, malo radis dzaba par mjeseci, ostajes 12 sati na poslu, trudis se a to nece nezapazeno proci...

imao sam prilike da radim sa dvoje studenata koji su tek primljeni...i znas sta? kafa, cigara, rade tako da im ne smijes nista dati da urade jer ne nece nimalo potruditi...donese mi memo od pola stranice gluposti koje bacis u kantu za smece...hoces da ja takve placam 1500 maraka mjesecno? ma daj...
Mahalac

Post by Mahalac »

Al zato "belegija" vazda budna :D

nije ko u ovih sto se nesto puno sekiraju...a..a :oops:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

@rajvosa,
poslova ima, ali svi bi da sa srednjom skolom budu direktori. E sipak oci moje lijepe. da ne sjede na rukama cijeli dan, mogli bi da naprave nesto od svog zivota, da se izbore za programe i uslove KAKO BI BILI ZAPOSLENI, cak i oni sa SSS. Najlakse je cekati da nesto samo padne s neba.

@reaktor, ja krmeljam od 6 do 7 ujutro, u 7:15 zavrsim sa kafom i u 8 uveliko radim...popodne stignem i da forumam....a posao ne trpi...niti ko trpi zbog mog forumanja....osim drugih forumasha.... a posao ucinka ima, nije ubleha...
Svemirski_Jebach

eh jebi ga...zato vas sve pretresu a nemate svi skupa 20 maraka u dzepu. :-D

pa se cudite kad ljudi hladno potrose 500 maraka za noc koje su posteno i legalno zaradili... :D

to je ono win some, lose some :)
Cvako

Post by Cvako »

Istina vala, u BiH omladina ne samo da ne voli da radi, vec im je to ispod nivoa.Svi bi dobre plate ako ikako moze, a da se za guzicu ne pocesu.Sto bi dipl.ekonomisti i slicni sjedili za salterom u banci, direktori treba da budu, heej.Sto me najvise nervira, kad god dodje neko iz inostranstva tu ti je ona stara: blago tebi jarane sto si vani, sta ces ovdje truba.Poslije se zale kako nema posla i ne moze biti bolje.Trebaju ici u cevabdzinicu i peci cevape za 300km mjesecno, pa onda zahtijevati bolje i razmisljati nacionalno, religijski i sl.Svi fol nesto studiraju i extra vrijede, kite obicne neradne.Ali nisu oni krivi, krivi su starci sto im daju po 5km dnevno za kojekakve kafe i kurcenja poslije predavanja.Najzalosnije od svega je to da nasi talenti svoju vrijednost u bilo cemu ispolje upravo na zapadu, ali ne zato sto ih extra placa, vec zato sto je vani sav sistem zivota drugaciji.Sve se bazira na radu i trudu, a ne ono ma naecu to ofirno mi je.MRS!
reaktor

Post by reaktor »

mIRCerka wrote:@rajvosa,
poslova ima, ali svi bi da sa srednjom skolom budu direktori. E sipak oci moje lijepe. da ne sjede na rukama cijeli dan, mogli bi da naprave nesto od svog zivota, da se izbore za programe i uslove KAKO BI BILI ZAPOSLENI, cak i oni sa SSS. Najlakse je cekati da nesto samo padne s neba.

@reaktor, ja krmeljam od 6 do 7 ujutro, u 7:15 zavrsim sa kafom i u 8 uveliko radim...popodne stignem i da forumam....a posao ne trpi...niti ko trpi zbog mog forumanja....osim drugih forumasha.... a posao ucinka ima, nije ubleha...
onda ne kontam kada imas vremena vidjeti krmeljavu omladinu na kafama... ili zavidis? :D
rajvosa

Post by rajvosa »

Oni i jesu direktori...pa zato je sve naopacke...Pazi u ratu su bili komandanti a sada su ko direktori...
Ipak nemojte okrivljivati mlade ljude sto kete po kafanama...nemaju ljudi mogucnosti...Ipak bosna nije dio zapadnog drustva bosna je jos uvjek tamni vilaet...
Sta licno ZAMJERAMAM FILDZAN OMLADINI JE DA TO MOGU TRPITI...kOJI "URAC TO TRPE NEK UZMU MOTKE I POLUPAJU ZGRADU VLADE..................ZA POCETAK
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

to da posla ima je tacno!
treba traziti a treba i imati trazenu strucnu spremu a treba se i nadogradjivat izvan struke. pa da vidis kako poslodavac trci za tobom!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

reaktor wrote:

onda ne kontam kada imas vremena vidjeti krmeljavu omladinu na kafama... ili zavidis? :D
cesto moram ici do strogog centra poslom, i onda tako, kontam jel imam sve sto mi treba i u prolazu vidim raju, sjede, kafenisu, boli ih doope...a ja trcim na sastanak... :( i da, zavidim im, voljela bih da su mene roditelji vaspitali tako da je dovoljno od mame i tate trazit 5KM i uzivat...ne mislit ni na sta)...
vjeruj mi (malo skrecem s teme jbg) najvise bih voljela biti domacica svome medi, kada bi medo imao tri puta vecu platu nego sto ima....
moji prohtijevi su relativno visoki sto se toga tice....
nejs, moram off, jos se posla ima..
pozdrav
rajvosa

Post by rajvosa »

Svemirski_Jebach wrote:eh jebi ga...zato vas sve pretresu a nemate svi skupa 20 maraka u dzepu. :-D

pa se cudite kad ljudi hladno potrose 500 maraka za noc koje su posteno i legalno zaradili... :D

KOJI SI TI SIROMAH........................
Svemirski_Jebach

Cvako wrote:Istina vala, u BiH omladina ne samo da ne voli da radi, vec im je to ispod nivoa.Svi bi dobre plate ako ikako moze, a da se za guzicu ne pocesu.Sto bi dipl.ekonomisti i slicni sjedili za salterom u banci, direktori treba da budu, heej.Sto me najvise nervira, kad god dodje neko iz inostranstva tu ti je ona stara: blago tebi jarane sto si vani, sta ces ovdje truba.Poslije se zale kako nema posla i ne moze biti bolje.Trebaju ici u cevabdzinicu i peci cevape za 300km mjesecno, pa onda zahtijevati bolje i razmisljati nacionalno, religijski i sl.Svi fol nesto studiraju i extra vrijede, kite obicne neradne.Ali nisu oni krivi, krivi su starci sto im daju po 5km dnevno za kojekakve kafe i kurcenja poslije predavanja.Najzalosnije od svega je to da nasi talenti svoju vrijednost u bilo cemu ispolje upravo na zapadu, ali ne zato sto ih extra placa, vec zato sto je vani sav sistem zivota drugaciji.Sve se bazira na radu i trudu, a ne ono ma naecu to ofirno mi je.MRS!
potpisujem ovaj post.

ja imam pauzu od 12 do 1 ili od 1 do 2 pa mogu vidjeti krmeljavu omladinu pa kafanama , ako nadjem mjesto da sjedem :roll:

nemam razumjevanja za tu suplju, kako ovdje ne valja i kako je ovo ili ono...najlakse je srati po svemu, a onda uzeti popiti pivu ili 5 piva, pa malo na more koje starci plate i tako do svoje 33 godine...

jebi ga, vec 2,5 godine nisam od staraca marke uzeo...a jos im dajem, kad mogu.
Svemirski_Jebach

rajvosa wrote:
Svemirski_Jebach wrote:eh jebi ga...zato vas sve pretresu a nemate svi skupa 20 maraka u dzepu. :-D

KOJI SI TI SIROMAH........................
aha. nazalost jos nisam dosao do tog nivoa da se ovo gore na mene odnosi, ali se nadam da ce rad i trud isplatiti.

u medjuvremenu, ti se zadovolji svojom belegijom. i vertikalnim, ravnomjernim pomjeranjem iste po uzduznoj osovini.

zalosno je da ti podrzavas nerad i lijenost...ako mislis da ce tebi, i svima biti bolje s tim...onda mi te je zao.

da, najlakse se zahebavati po centralu na kafi sa 5 KM u dzepu i srati kako drzava ne valja...a mogu se npr prodavati novine? Ili je i to OFIRNO?

nikad nisam i necu imati razumjevanja prema lijencinama kao ti i takvi...zdravi, pravi ali lijeni sto se mene tice, svi mozete crknuti od gladi.

naravno, puno razumijevanje imam za sve one koji su na bilo koji nacin onemoguceni da u tome ravnopravno ucestvuju... da to naglasim.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Svemirski_Jebach wrote:
Cvako wrote:Istina vala, u BiH omladina ne samo da ne voli da radi, vec im je to ispod nivoa.Svi bi dobre plate ako ikako moze, a da se za guzicu ne pocesu.Sto bi dipl.ekonomisti i slicni sjedili za salterom u banci, direktori treba da budu, heej.Sto me najvise nervira, kad god dodje neko iz inostranstva tu ti je ona stara: blago tebi jarane sto si vani, sta ces ovdje truba.Poslije se zale kako nema posla i ne moze biti bolje.Trebaju ici u cevabdzinicu i peci cevape za 300km mjesecno, pa onda zahtijevati bolje i razmisljati nacionalno, religijski i sl.Svi fol nesto studiraju i extra vrijede, kite obicne neradne.Ali nisu oni krivi, krivi su starci sto im daju po 5km dnevno za kojekakve kafe i kurcenja poslije predavanja.Najzalosnije od svega je to da nasi talenti svoju vrijednost u bilo cemu ispolje upravo na zapadu, ali ne zato sto ih extra placa, vec zato sto je vani sav sistem zivota drugaciji.Sve se bazira na radu i trudu, a ne ono ma naecu to ofirno mi je.MRS!
potpisujem ovaj post.

ja imam pauzu od 12 do 1 ili od 1 do 2 pa mogu vidjeti krmeljavu omladinu pa kafanama , ako nadjem mjesto da sjedem :roll:

nemam razumjevanja za tu suplju, kako ovdje ne valja i kako je ovo ili ono...najlakse je srati po svemu, a onda uzeti popiti pivu ili 5 piva, pa malo na more koje starci plate i tako do svoje 33 godine...

jebi ga, vec 2,5 godine nisam od staraca marke uzeo...a jos im dajem, kad mogu.
mislim da je izlishno raspravljati se vise na ovu temu....
evo ti si prvi vidio prije par godina kako sam i sta sam radila :D zao mi je sto onomad niste pobijedili (ima tome 7 godina mashallah), ali sta je tu je :D

ja sam KRIVA jer sam pocela raditi jos u srednjoj skoli, i kriva sam sto platih svoje obrazovanje...sram me bilo....
i sad sam jos kriva sto sam nakon 8 godina patnje i rada sa milion ljudi konacno nasla mjesto gdje me manje maltretiraju :P
sram me bilo....
reaktor

Post by reaktor »

mIRCerka wrote:
reaktor wrote:

cesto moram ici do strogog centra poslom, i onda tako, kontam jel imam sve sto mi treba i u prolazu vidim raju, sjede, kafenisu, boli ih doope...a ja trcim na sastanak... :( i da, zavidim im, voljela bih da su mene roditelji vaspitali tako da je dovoljno od mame i tate trazit 5KM i uzivat...ne mislit ni na sta)...
vjeruj mi (malo skrecem s teme jbg) najvise bih voljela biti domacica svome medi, kada bi medo imao tri puta vecu platu nego sto ima....
moji prohtijevi su relativno visoki sto se toga tice....
nejs, moram off, jos se posla ima..
pozdrav
sta ste vi, neki mediji??? otkuda znas da nekoga boli dupe? i otkuda ti sto mislis da ih boli dupe znaju da ti trcis na sastanak, oni garant kontaju da si mahnita pa po gradu trcis bez veze :-)
ehh, sada mi nije jasno da li bi "najvise" voljela biti domacica medi ili da medo ima 3x vecu placu... :)
ako su ti prohtjevi visoki ti trci po sastancima... nekome je i kahva u 12 sasvim dovoljna... live and let live
Svemirski_Jebach

fakat mirci...7 godina od tada :roll: kako leti...ali pobijedismo godinu poslije.

u pravu si...izlisno.

sram te i stid bilo...kako si mogla raditi dok si isla u skolu, umjesto da si se zajebavala :? :x
Post Reply