Politicko uredjenje Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hananah

Post by hananah »

Je li to On igra saha pa mu ja "zabludjela" sahovska figura :D
Reci mi kolko tacno dana ces zivjeti i ako ti nije problem daj mi tacan datum i sahat smrti!
sta mene pitas, pitaj NJEGA :D
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

hananah wrote:
a Muhamed a.s. i muslimani su to znali jos u 7. stoljecu. Razmislimo malo o tome!
A Limurija je to znala prije 50 000 godina :D
Sta ces sad Cazinjaninu :D
znala je da su planete, komete, meteori, galaksije... nekad bili jedna cjelina i doslo je do eksplozije pa je onda nastao svemir? -ajd nadji mi dje to pise! Inace, da ti dodam, prije Muhamed a.s.-a je bilo jos bozijih poslanika, njih je bilo jako puno al nisu slati cijelom covjecanstvu nego pojedinim narodima!
JBT

Post by JBT »

Hana, zar ne vidis u tome upravo dokaza o njemu? -Islam nas uci da svak onaj ko je poginuo od vatre, ugusio se il bilo kako nepravedno poginuo, on ide u dzenet iako su imali grijeha... sudit ce im se al mnogi grijesi ce im biti oprosteni zbog boli koje su pretrpjeli!
Po tome ispade da bi majke iz Srebrenice trebale slaviti jer su im najmiliji pobijeni.

Kako se ljudi ne boje, ako vjeruju da je Allah gospodar svih svjetova, da se postavljaju u njegovu ravan i da tvrde kako znaju sta on hoce a sta nece? Da njegovo ime koriste radi prigrabljivanja vlasti.
Kako se usudjuju utjecati na ljude i primoravati ih na na nesto sto ti ljudi ne zele i time utjecati na sudbinu tih ljudi kojima je Allah svakom ponaosob sudbinu udijelio?
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

hananah wrote:Je li to On igra saha pa mu ja "zabludjela" sahovska figura :D
Reci mi kolko tacno dana ces zivjeti i ako ti nije problem daj mi tacan datum i sahat smrti!
sta mene pitas, pitaj NJEGA :D
pitao sam se bas sad u sebi... i, onda shvatih da nam je Allah uzviseni otprilike ovako rekao "Ono sto ce se desiti u buducnosti zna samo Allah, a dio buducnosti zna šejtan i šejtanovi prijatelji medju ljudima (proroci)"
hananah

Post by hananah »

Cazinjanin, evo ozbiljno, jesam za demokratiju, jesam za prava homosexualaca, nisam za zlostavljanje ni ljudi ni zivotinja (otkud ti sex sa zivotinjama pade na pamet pored toliko lijepih zena, e Cazinjaninu :(), jesam za to da svako radi sto zeli, misli sto zeli, ako time ne ugrozava druge ljude, a ja ne vidim cime neko ko zivi svoj zivot ugrozava ikoga :(
Serijat je u Bosni (fala nebesima) nemoguc kao uredjenje, inace bi bili ratovi do istrebljenja ili veliko iseljenje 80% Bosanaca svih religija u druge zemlje.
I jos cu ti nesto reci, kad sam bila mala procitala sam knjigu "Vlak u snijegu" i svima sam u spomenar upisivala da mi je to najdraza knjiga, no kad sam procitala jos i jos knjiga vise nisam "Vlak u snijegu" smatrala najdrazom knjigom nego jednostavno dragom.
Izvuci naravucenje iz ovoga sa knjigom, eto ja procitah i Kuran i Bibliju, i sve je jako slicno i skoro isto, procitaj i ti, mozda izvuces neku pouku iz toga.
Ja nisam ni musliman ni kriscanin, vec pomalo i jedno i drugo, sto mi se svidja prihvatam sto mi se ne svidja ne prihvatam. A nesto mi se svidi ili ne zato sto se podudara s mojim misljenjem. A nisam sjela i procitala i nesto iz tih knjiga usvojila kao svoje misljenje, vec misljenje vec ranije imala prije citanja tih dvaju knjiga.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

JBT wrote:
Hana, zar ne vidis u tome upravo dokaza o njemu? -Islam nas uci da svak onaj ko je poginuo od vatre, ugusio se il bilo kako nepravedno poginuo, on ide u dzenet iako su imali grijeha... sudit ce im se al mnogi grijesi ce im biti oprosteni zbog boli koje su pretrpjeli!
Po tome ispade da bi majke iz Srebrenice trebale slaviti jer su im najmiliji pobijeni.

Kako se ljudi ne boje, ako vjeruju da je Allah gospodar svih svjetova, da se postavljaju u njegovu ravan i da tvrde kako znaju sta on hoce a sta nece? Da njegovo ime koriste radi prigrabljivanja vlasti.
Kako se usudjuju utjecati na ljude i primoravati ih na na nesto sto ti ljudi ne zele i time utjecati na sudbinu tih ljudi kojima je Allah svakom ponaosob sudbinu udijelio?
Mozda bi, ne samo majke srebrenice nego i svi mi iz ovog svega trebali uzeti pouku... nekad smo bili muslimani pa smo odbacili dosta toga islamskog... poceli smo uzimati kumove chetnike, sa njima biti najbolji prijatelji... a onda ti nasi najbolji prijatelji nas poklase. Iako nam je Allah rekao da ne uzimamo neprijatelje Islama za prijatelje...

a, ti sto koriste Allahovo ime da prigrabe vlast prezirem! Stvarno mi je bilo odvratno kad sam na pretproslim izborima vidio jedan promidzbeni letak jedne stranke na kojoj je pisalo "Farz je glasati za SDA". To mi je bilo odvratno!
hananah

Post by hananah »

ajd nadji mi dje to pise!
trazi dragi moj, pa na pocetku Kurana pise "uci, citaj" :D
ha, sta ces sad :D
hananah

Post by hananah »

odavno nista pametnije ne procitah, tako jednostavno i fino sroceno u jednu recenicu a sa tamo puno mudrosti, svaka cast JBT :) umjetnik si pisane rijeci :)
hananah

Post by hananah »

De ba Cazinjanin ne lupetaj, imam puno prijateljica iz Srebrenice, ne znam da su ijednoj kumovi bili "cetnici" :( a djeca im pobijena :(
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

hananah wrote:Cazinjanin, evo ozbiljno, jesam za demokratiju, jesam za prava homosexualaca, nisam za zlostavljanje ni ljudi ni zivotinja (otkud ti sex sa zivotinjama pade na pamet pored toliko lijepih zena, e Cazinjaninu :(), jesam za to da svako radi sto zeli, misli sto zeli, ako time ne ugrozava druge ljude, a ja ne vidim cime neko ko zivi svoj zivot ugrozava ikoga :(
Serijat je u Bosni (fala nebesima) nemoguc kao uredjenje, inace bi bili ratovi do istrebljenja ili veliko iseljenje 80% Bosanaca svih religija u druge zemlje.
I jos cu ti nesto reci, kad sam bila mala procitala sam knjigu "Vlak u snijegu" i svima sam u spomenar upisivala da mi je to najdraza knjiga, no kad sam procitala jos i jos knjiga vise nisam "Vlak u snijegu" smatrala najdrazom knjigom nego jednostavno dragom.
Izvuci naravucenje iz ovoga sa knjigom, eto ja procitah i Kuran i Bibliju, i sve je jako slicno i skoro isto, procitaj i ti, mozda izvuces neku pouku iz toga.
Ja nisam ni musliman ni kriscanin, vec pomalo i jedno i drugo, sto mi se svidja prihvatam sto mi se ne svidja ne prihvatam. A nesto mi se svidi ili ne zato sto se podudara s mojim misljenjem. A nisam sjela i procitala i nesto iz tih knjiga usvojila kao svoje misljenje, vec misljenje vec ranije imala prije citanja tih dvaju knjiga.
procitao sam vlak u snijegu... iznenadila bi se koliko sam knjiga procitao. A, Biblija sam procitao par verzija... i medju njima sam nasao par interesantnih stvari npr. cak i Biblija je najavila Muhamed a.s.-a, jer bog obracajuci se Mojsiju u poglavlju Ponovljeni zakon, poglavlje 18, stih 18,

"Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Staviću Svoje riječi u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim".

Muhammed je spomenut po imenu u pjesmi od Solomona, 5:6. Hebrejska riječ koja je tamo korištena je "Mahammudim". Zadnja slova "im" je množina od uvažavanja slave i veličine. Bez "im" ime bi bilo "Mahammud" prevedeno kao "sveukupno privlačan" u Autorizovanoj verziji Biblije ili "Hvaljeni" - "vrijedan hvale" tj. MUHAMMED.

A, de mi reci jos usput da te pitam... kazes: "Serijat je u Bosni (fala nebesima) nemoguc", ti se zahvaljujes nebesima? zar ne vidis da si samim tim napravila nekog svog boga. Jer, kako tumaciti zahvalu nebesima!

A, ovo seks sa zivotinjama je trend u demokratskim zemljama, spomenuo sam to jer nakon legalizacije homoseksualnog braka se zagovara sloboda sklapanja braka sa kucnim ljubimcima, mackama, psima i cak je jedan trazio pravo na brak sa svojim konjem.
Novi_Nick

#36 Re: Politicko uredjenje Bosne i Hercegovine

Post by Novi_Nick »

Cazinjanin wrote:Dakle, komunizma vise nema... propao je socijalizam ovdje. Ostale su nam jos varijante demokratije i serijata.

Demokratija vjeruje da vlast u svakoj zemlji ne pripada covjeku tj. ne pripada pojedincu nego narodu i da narod ima vlast nad zemljom. Posto vecina je upoznata sta je demokratija... necu dalje o demokratiji.

Šerijat vjeruje da vlast cijelom svijetu pripada samo bogu i da ne pripada ni jednom pojedincu ni jednom narodu ni svim narodim, vlast pripada Allahu uzvisenom. I svi zakoni se moraju implementirati u skladu s islamskim Ustavom tj. Kuranom

[2.99] I doista smo ti objavili ajete jasne, a u njih neće vjerovati samo grješnici.
[2.100] Zar! Kad god sklope sporazum, odbaci ga skupina između njih. Naprotiv, većina njih ne vjeruje.

Ja sam za serijat! Hajd sad ako je neko medju vama musliman il nemusliman recite zasto bismo mi muslimani ako nam je naredjen islamski pravac uzimali bilo koji drugi? Jer, serijat ako se ispravno sprovodi (a danas se rijetko gdje, pa gotovo i nidje sem malo u Iranu ne sprovodi) je odlican sistem. Dokaz za to je sirenje islamske drzave koja je nekad bila najveca na svijetu upravo zbog serijata.
Cazinjanin wrote:Dakle, komunizma vise nema... propao je socijalizam ovdje. Ostale su nam jos varijante demokratije i serijata.

Demokratija vjeruje da vlast u svakoj zemlji ne pripada covjeku tj. ne pripada pojedincu nego narodu i da narod ima vlast nad zemljom. Posto vecina je upoznata sta je demokratija... necu dalje o demokratiji.

Šerijat vjeruje da vlast cijelom svijetu pripada samo bogu i da ne pripada ni jednom pojedincu ni jednom narodu ni svim narodim, vlast pripada Allahu uzvisenom. I svi zakoni se moraju implementirati u skladu s islamskim Ustavom tj. Kuranom

[2.99] I doista smo ti objavili ajete jasne, a u njih neće vjerovati samo grješnici.
[2.100] Zar! Kad god sklope sporazum, odbaci ga skupina između njih. Naprotiv, većina njih ne vjeruje.

Ja sam za serijat! Hajd sad ako je neko medju vama musliman il nemusliman recite zasto bismo mi muslimani ako nam je naredjen islamski pravac uzimali bilo koji drugi? Jer, serijat ako se ispravno sprovodi (a danas se rijetko gdje, pa gotovo i nidje sem malo u Iranu ne sprovodi) je odlican sistem. Dokaz za to je sirenje islamske drzave koja je nekad bila najveca na svijetu upravo zbog serijata.
:shock: Mislim da su mnogi BH politicari, vjerske zajednice kao i pojedinci polupali vec odavno "loncice" sto se tice uredjenja jedne drustvene zajednice ili drzave. Mislim da u svakoj drzavi treba da postoje kao sto vec i postoje razne kategorije sistema kao sto su religija (duhovno, privatno pravo svakog pojedinca) politika, ekonomija itd.

Tacno je da je Allah - Bog stvorio sve svjetove kao i sve nas. Isto tako on nam je predao u ruke da sami sebe kao i drustvenu zajednicu organizujemo sami kako nam to najbolje odgovara. Posto nam je dao da mi tu drustvenu zajednicu organizujemo i upravljamo sa istom sasvim je normalno da smo mi kao ljudi ili neljudi odgovorni za cjelokupnu zajednicu u kojoj zivimo. Allah nije naredio ubijanje drugih. To rade neljudi znaci izrod ljudskog roda. Eh sada, da li Allah kaznjava na kraju te neljude sasvim sam siguran da kaznjava kada on odluci da je vrijeme za kaznu i na koju mi nemozemo uticati.

Allah nam je prepustio da uredimo drzavnu zajednicu na pozitivan ili negativan nacin i sve sto nam se desava krivi smo sami i za dobro i za zlo. Znaci, kracim rjecima, Allah nam je sve stvorio, predao u ruke na upravljanje a nama ostavio da o konsekvensama dobrog ili loseg upravljanja odgovaramo sami. Allah odlucuje o svjetovima u globalu i sve sto u to ulazi a nama je prepustio stvari lokalnog karaktera odlucivanja.

Mislim da su mnoge religije, politicari i pojedinci polupale/li loncice sto iz neznanja sto iz politickih razloga. Tim religijama na zemlji upravljaju ljudi a ne Allah, ja mislim tako. Islam kao religija kaze izmedju ostalog da se muslimani trebaju visoko skolovati i ici naprijed u svim domenima civilizacije a nigdje ne kaze da se muslimani trebaju izolovati, biti nepismeni, fanatici, itd.

Eh, posto Islam kaze da trebamo biti skolovani i pametni to onda dalje znaci da civilizacija kao i sam sistem drustva koji mi ljudi pravimo da bi nam bilo bolje treba imati sve neophodne komponente civilizacije a u to ulaze: Religija, Politika, Ekonomija i masa drugih stvari nephodnih za jedno moderno i civilizovano drustvo. Sama Religija ne treba upravljati drustvom a specijalno kao sto navodis Serijat jer to je korak nazad u civilizaciji a nikako korak naprijed. Mislim da su i sam Serijat izmislili ljudi iz vjerskih zajednica a ne Allah. Da je Allah htjeo onda bi on vjerovatno napravio samo jednu religiju na zemlji i Serijat sto vidimo da tako nije. :shock:
hananah

Post by hananah »

Cazinjanin, ono sto ja znam o Bogu je sasvim suprotno onome kako ga ti prezentiras. Neko da pojma nema o Bogu i da te cita stekao bi utisak da je Bog olicenje zla. Zato ti preporucujem da procitas svoje postove i o njima razmislis prije nego pritisnes "potvrdi", znam da ne zelis da ispadne onako kako ispadne, ali vjeruj mi da ispadne.
Procitaj Novi_Nick, o istoj stvari pise ali na jedan drugaciji nacin :)
Cazinjanin

#38 Re: Politicko uredjenje Bosne i Hercegovine

Post by Cazinjanin »

Novi_Nick wrote:Eh, posto Islam kaze da trebamo biti skolovani i pametni to onda dalje znaci da civilizacija kao i sam sistem drustva koji mi ljudi pravimo da bi nam bilo bolje treba imati sve neophodne komponente civilizacije a u to ulaze: Religija, Politika, Ekonomija i masa drugih stvari nephodnih za jedno moderno i civilizovano drustvo. Sama Religija ne treba upravljati drustvom a specijalno kao sto navodis Serijat jer to je korak nazad u civilizaciji a nikako korak naprijed. Mislim da su i sam Serijat izmislili ljudi iz vjerskih zajednica a ne Allah. Da je Allah htjeo onda bi on vjerovatno napravio samo jednu religiju na zemlji i Serijat sto vidimo da tako nije. :shock:
Da je Allah htio da bude samo jedna religija, zivot na ovom svijetu nebi imao smisla, razmisli malo... zivjeli bismo svi il u dzenetu il dzehenemu i nebi bilo potrebe da se molimo!

A, serijat je Allah odredio Kuranom, to je naredjenje svim muslimanima... on je rekao "tesko onom koji pored Allahovog uzima drugi sud", misli se na Kuran.
praznina

#39 Re: Politicko uredjenje Bosne i Hercegovine

Post by praznina »

Cazinjanin wrote:
Novi_Nick wrote:Eh, posto Islam kaze da trebamo biti skolovani i pametni to onda dalje znaci da civilizacija kao i sam sistem drustva koji mi ljudi pravimo da bi nam bilo bolje treba imati sve neophodne komponente civilizacije a u to ulaze: Religija, Politika, Ekonomija i masa drugih stvari nephodnih za jedno moderno i civilizovano drustvo. Sama Religija ne treba upravljati drustvom a specijalno kao sto navodis Serijat jer to je korak nazad u civilizaciji a nikako korak naprijed. Mislim da su i sam Serijat izmislili ljudi iz vjerskih zajednica a ne Allah. Da je Allah htjeo onda bi on vjerovatno napravio samo jednu religiju na zemlji i Serijat sto vidimo da tako nije. :shock:
Da je Allah htio da bude samo jedna religija, zivot na ovom svijetu nebi imao smisla, razmisli malo... zivjeli bismo svi il u dzenetu il dzehenemu i nebi bilo potrebe da se molimo!

A, serijat je Allah odredio Kuranom, to je naredjenje svim muslimanima... on je rekao "tesko onom koji pored Allahovog uzima drugi sud", misli se na Kuran.

Hello, tema je političko uređenje BiH a ne religija!
digger

Post by digger »

Komunizam je bio najbolji sistem ikada zamisljen od covjeka.

Serijat je mozda najbolji sistem vjerske drzave sto postoji.

Problem je da su oba idealni samo u teoriji.
hananah

Post by hananah »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nemam komentara, dovoljno je procitati tvoj post da se komentar javi sam od sebe, haha, ovo me podsjeti kad sam se kao mala igrala "partizana i Njemaca", i htjeli ne htjeli morali se podjeliti premda su svi htjeli biti partizani, ali da su svi partizani igra bi bila dosadna :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

hananah wrote:Cazinjanin, ono sto ja znam o Bogu je sasvim suprotno onome kako ga ti prezentiras. Neko da pojma nema o Bogu i da te cita stekao bi utisak da je Bog olicenje zla. Zato ti preporucujem da procitas svoje postove i o njima razmislis prije nego pritisnes "potvrdi", znam da ne zelis da ispadne onako kako ispadne, ali vjeruj mi da ispadne.
Procitaj Novi_Nick, o istoj stvari pise ali na jedan drugaciji nacin :)
otprilike znam sve sta sam napisao i nidje nikog nisam zelio navesti na zlo! Ti ako imas krivo shvatanje o serijatu i automatski ga poimas sa zlom, bez da si ikad a siguran sam 100% nikad nisi procitala o tome nista... to je druga stvar. Inace, podsjecam te u serijatskoj zemlji, muslimani su pripadnicima knjige (Jevrejima i Krscanima) duzni pomoci u gradnji crkvi ako su krscani ili jevreji u manjini a nemaju dovoljno sredstava za to. O ovome se govori u hadisima.

A, nidje nisam navodio na zlo. Cak nidje nisam ni provocirao, ni navodio na moguce provokacije, ali ti jesi, hajde priznaj!
JBT

Post by JBT »

Mozda bi, ne samo majke srebrenice nego i svi mi iz ovog svega trebali uzeti pouku... nekad smo bili muslimani pa smo odbacili dosta toga islamskog... poceli smo uzimati kumove chetnike, sa njima biti najbolji prijatelji... a onda ti nasi najbolji prijatelji nas poklase. Iako nam je Allah rekao da ne uzimamo neprijatelje Islama za prijatelje...
Skreces sa teme ali nema veze.

Znaci, ti svi Srebrenicani, a i svi drugi koji su nastradali u BiH, su zasluzili da im se to dogodi. Pogrijesili su sto su respektovali sva ziva bica (koje je opet Allah svojom voljom stvorio) i sto su gradili sa takvim bicima prijateljstva pa ih je Allah zbog toga kaznio. Dakle, cetnici su bili samo izvrsioci Allahove volje. Po tebi.

a, ti sto koriste Allahovo ime da prigrabe vlast prezirem! Stvarno mi je bilo odvratno kad sam na pretproslim izborima vidio jedan promidzbeni letak jedne stranke na kojoj je pisalo "Farz je glasati za SDA". To mi je bilo odvratno
Pa zar nije serijat jedan oblik vladavine sa svim segmentima koji karakterisu vladanje? Zakon, policija, vojksa, sud.....

Nego ovako cu te savjetovati.

Svaki dan , bez da itko zna, osim tvojih ukucana, uzmi abdest i odklanjaj namaz i to pet puta dnevno. Jednom sedmicno odi u dzamiju klanjat jedan od namaza. Svaki put kad to odradis, izadji napolje i pokusaj postenim radom zaraditi kruh tebi i tvojoj familiji. Kad to odradis onda pitaj ljude za koje mislis da im treba pomoc u necemu sto im ti mozes pomoci pa im pomozi ako kazu da je potrebno. Ako ti ostane vremena, onda gledaj ljude oko sebe, zivotinje, biljke, nebo, zemlju, vodu i divi se svemu tome jer ti je bogom dato da to mozes vidjet i studirat. zahvali se Allahu na svoj toj ljepoti i na svemu sto si privredio.
Odi kuci, voli zenu i pricaj djeci price prije spavanja.
I tako svaki dan.
I nista se ne boj.
Niko ti nista ni u demokratiji nece zabraniti. Osim ako ne uznemiravas ljude oko sebe i smetas im da zive zivote koji su njima odredjeni.

Najbolja uloga koju covjek moze odigrati u svom zivotu je uloga dobrog covjeka.
Last edited by JBT on 16/08/2005 23:12, edited 1 time in total.
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Cazinjanin: wrote:
Ok, ako znas kako je nastala zemlja, sve planete i svemir uopce, ako znas teoriju BIG-Bang... onda znas da je svemir nekad bio velika skupina materije koja je nakon eksplozije BIG BANG, ta materija se rasula i od nje su nastale sve planete, meteori... a, kako je Muhamed a.s. mogao znati za ovu teoriju u 7. stoljecu? ovo ti govorim jer u Kuranu uzvisenom pise:

[21.30] Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. A od vode smo načinili svaku živu stvar. Pa zar neće vjerovati?

vidis, taj nepismeni Muhamed alejhiselam je cak znao jer mu je uzviseni rekao da je svaka ziva stvar nacinjena od vode! A, Darwin nije glup. On je samo u 19 stoljecu skontao da su sva ziva bica nastala od vode, a Muhamed a.s. i muslimani su to znali jos u 7. stoljecu. Razmislimo malo o tome!

Cazinjanin, sve to moze biti prihvatljivo i shvatljivo, ali ipak ima nesto sto nikad niko nije uspio odgovoriti, a proistice iz jednog od tvojih odgovora. dakle: otkud velika skupina materije, ako prije big-banga nije postojalo ama bas nista (ni mrvice nicega)? otkud nesto nigdje niotkud :-)
Last edited by ovejaraS on 16/08/2005 23:12, edited 1 time in total.
sule_krug

Post by sule_krug »

cazinjanin , nije to sve tako kao sto ti pricas. ljudi su se bavili istrazivanjem i prije krscanstva a i prije islama. ako procitac filozofske knjige od plato o socratu onda ces naci neke stvari koje bas i nisu religiozne a sve se desava prije krscanstva i islama. a sta je sa ljudima koji su zivili u to doba? sta je bog cekao tolike godine da bi se obratio ljudima?i zasto ti negiras darwinovu teoriju kada nsii naucnik.pa to sto ti pricas , prica nam i bush i hoce da izbaci darwinovu teoriju iz skolstva, ali mu neide za rukom jer naucnici vjeruju u dokaze a ne u price.a sto se tice religijskih zakona da su bili dobri i danas bi bili prisutni svuda a ne samo u nekoliko zemalja. a crkva je vladala pa i djamija ali nisu bili bas dobri vladari pa im narod okrenuo ledja. i na kraju kako to da imamo ovoliko vjera , sta je to bilo pa se narod poceo dijeliti na ove i one?jeli i to bog htio i zasto bi to doprinjelo narodu?i an kraju sta je za tebe vrijednije biti dobar human ili dobar vjernik. i sta bi ti uradi sa nevjernicima?
hananah

Post by hananah »

Hello, tema je političko uređenje BiH a ne religija!
Pa sta se bunis :D Religija je jedna od ponudjenih opcija politickog nazadjenja, pardon uredjenja BiH :D
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

JBT wrote: Nego ovako cu te savjetovati.

Svaki dan svaki dan, bez da itko zna, osim tvojih ukucana, uzmi abdest i odklanjaj namaz i to pet puta dnevno. Jednom sedmicno odi u dzamiju klanjat jedan od namaza. Svaki put kad to odradis, izadji napolje i pokusaj postenim radom zaraditi kruh tebi i tvojoj familiji. Kad to odradis onda pitaj ljude za koje mislis da im treba pomoc u necemu sto im ti mozes pomoci pa im pomozi ako kazu da je potrebno. Ako ti ostane vremena, onda gledaj ljude oko sebe, zivotinje, biljke, nebo, zemlju, vodu i divi se svemu tome jer ti je bogom dato da to mozes vidjet i studirat. zahvali se Allahu na svoj toj ljepoti i na svemu sto si privredio.
Odi kuci, voli zenu i pricaj djeci price prije spavanja.
I tako svaki dan.
I nista se ne boj.
Niko ti nista ni u demokratiji nece zabraniti. Osim ako ne uznemiravas ljude oko sebe i smetas im da zive zivote koji su njima odredjeni.

Najbolja uloga koju covjek moze odigrati u svom zivotu je uloga dobrog covjeka.
Predivan savjet! Hvala ti na njemu. Znas li onaj hadis: "Oni koji govore drugima da nesto rade a sami to ne cine, oni su svijeca koja drugima svijetli a sama izgara!"
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

sule_krug wrote:cazinjanin , nije to sve tako kao sto ti pricas. ljudi su se bavili istrazivanjem i prije krscanstva a i prije islama. ako procitac filozofske knjige od plato o socratu onda ces naci neke stvari koje bas i nisu religiozne a sve se desava prije krscanstva i islama. a sta je sa ljudima koji su zivili u to doba? sta je bog cekao tolike godine da bi se obratio ljudima?i zasto ti negiras darwinovu teoriju kada nsii naucnik.pa to sto ti pricas , prica nam i bush i hoce da izbaci darwinovu teoriju iz skolstva, ali mu neide za rukom jer naucnici vjeruju u dokaze a ne u price.a sto se tice religijskih zakona da su bili dobri i danas bi bili prisutni svuda a ne samo u nekoliko zemalja. a crkva je vladala pa i djamija ali nisu bili bas dobri vladari pa im narod okrenuo ledja. i na kraju kako to da imamo ovoliko vjera , sta je to bilo pa se narod poceo dijeliti na ove i one?jeli i to bog htio i zasto bi to doprinjelo narodu?i an kraju sta je za tebe vrijednije biti dobar human ili dobar vjernik. i sta bi ti uradi sa nevjernicima?
...cekao je da ga ljudi izmisle i da se po potrebi mogu povizati u njegovo ime kad im zatreba :D
JBT

Post by JBT »

Opet tudju brigu brines.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

sule_krug wrote:cazinjanin , nije to sve tako kao sto ti pricas. ljudi su se bavili istrazivanjem i prije krscanstva a i prije islama. ako procitac filozofske knjige od plato o socratu onda ces naci neke stvari koje bas i nisu religiozne a sve se desava prije krscanstva i islama. a sta je sa ljudima koji su zivili u to doba? sta je bog cekao tolike godine da bi se obratio ljudima?i zasto ti negiras darwinovu teoriju kada nsii naucnik.pa to sto ti pricas , prica nam i bush i hoce da izbaci darwinovu teoriju iz skolstva, ali mu neide za rukom jer naucnici vjeruju u dokaze a ne u price.a sto se tice religijskih zakona da su bili dobri i danas bi bili prisutni svuda a ne samo u nekoliko zemalja. a crkva je vladala pa i djamija ali nisu bili bas dobri vladari pa im narod okrenuo ledja. i na kraju kako to da imamo ovoliko vjera , sta je to bilo pa se narod poceo dijeliti na ove i one?jeli i to bog htio i zasto bi to doprinjelo narodu?i an kraju sta je za tebe vrijednije biti dobar human ili dobar vjernik. i sta bi ti uradi sa nevjernicima?
Bog se obracao narodima i prije Muhamed a.s.-a, prije je bilo jos bozijih poslanika Isa a.s., Musa a.s., Adem a.s... da ne nabrajam... i oduvijek se obracao ljudima. A, Muhamed a.s. je samo posljednji boziji poslanik i posljednja objava!

A, ljudi su namjerno iskrivili neke cinjenice o vjeri... a, nebi bilo smisla da je samo jedna vjera. Razmsili malo!
Post Reply