Naser Oric

Post Reply

Naser Oric je...

ratni zlocinac
36
41%
heroj
52
59%

Total votes: 88

gavrilo

Post by gavrilo »

[img]http://www.bhdani.com/stari_site/slike/stare/logo_s.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]Objavljeno u broju 146 DANA, 17. mart / ozujak 2000.[/size] wrote:
Narodni heroj ili narodni tiranin?

Sta je Oric Izetbegovicu? Mozda bi najprecizniji odgovor bio: Podrinjski Caco. Dakle, nekadasnji specijalac iz osobne Miloseviceve garde u stilu ratovanja i odnosu spram komande iskazivao je onu topalovicevsku crtu na koju je Izetbegovic stariji vazda bio slab: dobar borac sto ne slusa pretpostavljenu komandu, apsolutno neobavijesten kada je Zenevska konvencija o postupanju sa ratnim zarobljenicima u pitanju, dovoljno tvrdoglav da odlucuje sam u ime svih i, uza sve to, vazda voljan da krene prvi u bitku o cijem ishodu i ne zeli razmisljati. Kako drugacije objasniti tretman zasticenosti koji Oric uziva kao jedini komandant apsolutno postedjen preispitivanja osobne uloge u najvecoj izgubljenoj bici? Na pricu o narodnim herojima, ovdje vec odavno niko ne pada: zar nije Izetbegovic osobno ucinio bas sve da potencijalni heroji slucajno ne opstanu kao takvi, svjesno ih gurajuci u vrtlog kabinetskih obracuna? I zar nije svojim preferiranjem paralelne vojne komande i od Sarajeva sacinio otuznu ratnu pricu, a obecanjem da ce “deblokada uslijediti izmedju Dana mladosti i Dana drzavnosti” zapecatio sudbinu skoro 11.000 ljudi?

Danas, kada Naser Oric ima ekskluzivno pravo da suti, okruzen sa desetak tjelohranitelja i sretno udomljen u poslu o kojem mu je “Saja rekao da ne govori” (Senad Sahinpasic Saja, ovdasnjoj javnosti poznat kao nevidjeno cudo bosnjackog tajkunstva, medjunarodnoj znan sa Interpolove potjernice), kada je njegova ratna biografija okoncana na tako prepoznatljiv sarajevski nacin (kontroverzno komandovanje, zloupotreba polozaja, kriminalne radnje upakovane u imidz dobre volje da se pomogne i sve zajedno trampljeno za manipuliranje demobiliziranim borcima i vrbovano za prljave stranacke poslove), kada je postao dio uvezane bosnjacke cosa nostre i kao takav ostao nedodirljiv legalnim institucijama vlasti, kada je, dakle, i dobra djela sa fronta stavio u sluzbu politicke mafije – jedini zlatni ljiljan kojim se moze okititi jeste onaj sa patinom SDA.

Sve za narod i deset najtezih godina, objasnili bi stranacki glasnogovornici iz svojih udobnih kabinetskih fotelja, drsko koristeci srebrenicku tragediju u vlastite promotivne svrhe. Otuda, zapravo, i tolika potreba da se ne zagrebe po izjavama i svjedocenjima onih Srebrenicana koji vec pet godina zalud pokusavaju uprijeti prstom i u one dijelove bosnjacke krivice za planetarnu tragediju enklave. Cemu podsjecanja na brojne zloupotrebe i sverc humanitarnom pomoci, kome treba prekopavanje istine o privatnom naoruzavanju, skrivanju pusaka sa kojima se umjesto na linije islo u lov, organiziranju prostituisanja zena i djevojaka, dizanju tenzija sa medjunarodnim snagama u zasticenoj zoni upadom u srpsko selo Visnjica, kaznjavanju neistomisljenika i smrcu kad zatreba...

No, klupko se ne moze odmotati u samoj Srebrenici: iznosenje domaceg prljavog vesa automatski povlaci i odgovornost pretpostavljenih koji su znali ali nisu htjeli da reagiraju. Podatak da je Naser Oric svojevoljno napustio Srebrenicu ni u kom slucaju ne amnestira Envera Hadzihasanovica za (ne)cinjenje kada je linija rukovodjenja i komandovanja u pitanju. Ako je kao Podrinjac bio zaduzen za pomoc u odbrani enklave, sta je ucinio kao nacelnik staba? Da li je preskakanje sistema rukovodjenja i komandovanja usvojeni recept za princip kolektivne odgovornosti i pranje savjesti?
ostatak teksta procitajte na:

http://www.bhdani.com/arhiva/146/t1461.htm
da pamtis

Post by da pamtis »

gavrilo wrote:
da pamtis wrote:eee moj gavro sve ovo sto si ti nabrojo ni hag nemoze dokazati.........?
vidicemo jos...

tako isto srbi tvog profila tvrde da se zlobi nista ne moze dokazati... neka to sud odluci
gavro da te pitam koliko je civila poginulo u Kravici (na bozic).?
mr2

Post by mr2 »

Autor: gavrilo Poslano: 12/08/2005 12:31
mr2 (citat):
jeli mozda naser trebo nakon zvornika visegrada foce bratunca bijeljine,da svoje borce hipnotise??????????sjedi pa popricaj sa zenama iz srebrnice....mozda otvoris oci

jedno je braniti a drugo upadati u sela i klati neduzne ljude

po lini odgovornosti,je odgovoran.....upadanje u sela je bilo prvenstveno pitanje hrane i oruzija kolko je civila pratilo te akcije i upadalo istovremeno sa vojskom u kuce u potrazi za hranom,vidim da ne znas.....pokolj civila je izvrsio zulfo.......prje rata lezo u foci 20 godina radi dvostrukog ubistva.......naser je bio prisutan,ali na drugom kraju sela,kao komandant je odgovoran.........vjerovatno je i zlocin kada su 3 boraca usli u kucu i zatekli babu,koju su ostavili da bi ona za njima bacila rucnu bombu.....2 poginula borca,pa sta su trebali po tebi nakon toga.....da je razmjene ili ......
praznina

Post by praznina »

da pamtis wrote:
gavrilo wrote:
da pamtis wrote:eee moj gavro sve ovo sto si ti nabrojo ni hag nemoze dokazati.........?
vidicemo jos...

tako isto srbi tvog profila tvrde da se zlobi nista ne moze dokazati... neka to sud odluci

To su ljudi sa imenom i prezimenom a ne komadi mesa. Kako se odmah poteže sa licitiranjem.

Znači ako je broj mali i žrtve manje vrijede.
gavrilo

Post by gavrilo »

praznina wrote:
da pamtis wrote:
gavrilo wrote: vidicemo jos...

To su ljudi sa imenom i prezimenom a ne komadi mesa. Kako se odmah poteže sa licitiranjem.

zato nisam ni odgovorio...
everybody hurts

Post by everybody hurts »

praznina wrote:
da pamtis wrote:

Potpisujem....zar ne pise u kuranu ako ubijes jednog covjeka, kao da si ubio cijelo covjecanstvo, ili nesto slicno ovome...
gavrilo

Post by gavrilo »

everybody hurts wrote:Potpisujem....zar ne pise u kuranu ako ubijes jednog covjeka, kao da si ubio cijelo covjecanstvo, ili nesto slicno ovome...
kad bi se oni stvarno pridrzavali Kurana... :roll:
El_Comunista

Post by El_Comunista »

Pogledajte malo ovo pa mi recite da li je heroj !
praznina

Post by praznina »

El_Comunista wrote:
Nemoj samo stavljati slike sa SPC sajta. S obzirom da pojedini sveštenici nisu bili čisti za vrijeme rata, može se pogrešno protumačiti post.
da pamtis

Post by da pamtis »

Maga wrote:
da pamtis wrote:
gavrilo wrote: ratni zlocinac koji je napao i popalio srpska sela, pobio neduzne starce, glumio heroja u srebrenici a kada je tom gradu bio najpotrebniji, pobjegao je.

sve u jednom ratni zlocinac i profiter.

ako vam je on heroj masala... a vidim ga 60% glasaca vole i cjene. covjek je jebi ga ipak ubijao kaure zar ne? mislim nema tu nista lose...
eee moj gavro sve ovo sto si ti nabrojo ni hag nemoze dokazati.........?

Ti avanzovao u portparola ruzne madame iz Svajcarske
na sluzbenom putu u varosi poznatoj pod imenom "Den Haag"
Vidim razbijas!

Lep pozdrav
maga
uvijek isti stav, i ovdje i tamo............ 8) nego sta bi sa muhameda??? :D
mr2

Post by mr2 »

srpska propanganda....... :x :x :x :x :x zna se da je den haag glavni grad velike srbije.....
gavrilo

Post by gavrilo »

mr2 wrote:srpska propanganda....... :x :x :x :x :x zna se da je den haag glavni grad velike srbije.....
a joj ... :lol:

da te radikali cuju...
praznina

Post by praznina »

mr2 wrote:srpska propanganda....... :x :x :x :x :x zna se da je den haag glavni grad velike srbije.....
Šta bi mi bez tebe.
King Kikapu

Post by King Kikapu »

fali u anketi jos jedna mogucnost: ratni profiter/kriminalac
gavrilo

Post by gavrilo »

praznina wrote:
Šta bi mi bez tebe.
mr nam otvorio oci :shock:

:D
mr2

Post by mr2 »

ma neznate koja je gotiva bila,kad smo u den haagu na ribarskim stolicama uz pivkanu cekali ...milosevica :P :P :P :P :P :P :P
El_Comunista

Post by El_Comunista »

Da,da srpska propaganda ! Pa da samo srpska propaganda ne valja nicemu! MA HEROJ JE NASER ali malo sutra ce izaci neduzan iz Haaga!

GARANTUJEM,POTPISUJEM : DA NJEGA NIJE BILO NE BI BILO NE SREBRENICE !
praznina

Post by praznina »

El_Comunista wrote:Da,da srpska propaganda ! Pa da samo srpska propaganda ne valja nicemu! MA HEROJ JE NASER ali malo sutra ce izaci neduzan iz Haaga!

GARANTUJEM,POTPISUJEM : DA NJEGA NIJE BILO NE BI BILO NE SREBRENICE !
Što moraš na kraju da usereš motku.
gavrilo

Post by gavrilo »

[img]http://www.un.org/icty/bhs/index/index_r6_c6.gif[/img] wrote:
Orić "Opštine Srebrenica i Bratunac"

IT-03-68 Naser Orić

U optužnici se navodi da je Naser Orić, koji je bio komandant 28. divizije 2. korpusa ABiH, komandovao svim jedinicama koje su djelovale u opštinama Srebrenica i Bratunac, a naročito u borbama na Rupovom Brdu 10. juna 1992., u Ratkovićima 21. i 27. juna 1992., u Ježestici 8. augusta 1992., Fakovićima 5. oktobra 1992., u Bjelovcu od 14. do 19. decembra 1992. i u Kravici 7. i 8. januara 1993., te svim jedinicama, uključujući jedinice vojne policije, koje su učestvovale u privođenju i zatvaranju lica srpske nacionalnosti u Srebrenici. Uhapšen je 10. aprila 2003. godine. Tereti se za kršenja zakona i običaja ratovanja.
Član 7 - Individualna krivična odgovornost

Osoba koja je planirala, poticala, naredila, počinila ili na drugi način pomogla i podržala planiranje, pripremu ili izvršenje krivičnog djela navedenog u članovima 2 do 5 ovog Statuta individualno je odgovorna za to krivično djelo.

Službeni položaj bilo koje optužene osobe, bilo da se radi o šefu države ili vlade ili o odgovornom državnom zvaničniku, ne oslobađa takvu osobu krivične odgovornosti niti ublažava kaznu.

Činjenica da je neko od djela navedenih u članovima 2 do 5 ovog Statuta počinio podređeni ne oslobađa njegovog nadređenog krivične odgovornosti ako je nadređeni znao ili je bilo razloga da zna da se podređeni sprema počiniti takva djela ili da ih je već počinio, a nadređeni nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi takva djela ili kazni počinioce.

Činjenica da je optužena osoba postupala prema naređenju vlade ili nadređenog ne oslobađa je krivične odgovornosti, ali se može uzeti u obzir za ublažavanje kazne ako Međunarodni sud utvrdi da tako nalaže pravda.
Član 3 - Kršenja zakona i običaja ratovanja

Međunarodni sud je ovlašten da krivično goni osobe koje su prekršile zakone i običaje ratovanja. Ta kršenja uključuju, ali nisu ograničena na:

korištenje otrovnih oružja ili drugih oružja smišljenih za nanošenje nepotrebnih patnji;

bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela, ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom;

napad, ili bombardovanje, bilo kojim sredstvima, nebranjenih gradova, sela, stambenih objekata ili zgrada;

zauzimanje, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namijenjenim religiji, dobrotvornim svrhama i obrazovanju, umjetnosti i nauci, istorijskim spomenicima i umjetničkim i naučnim djelima;

pljačkanje javne ili privatne imovine.
da pamtis

Post by da pamtis »

praznina wrote:
da pamtis wrote:

nisam uopste na to mislio nego, nego na vojnike iz bratunacke brigade...znam da znate da se u hagu spominje zaboravio sam tacan broj cinimi se 12 ili 13 civila a ostalo vojnici.........nemogu sad googlati
gavrilo

Post by gavrilo »

mr2 wrote:ma neznate koja je gotiva bila,kad smo u den haagu na ribarskim stolicama uz pivkanu cekali ...milosevica :P :P :P :P :P :P :P
i meni je uzitak bio :oops:
da pamtis

Post by da pamtis »

El_Comunista wrote:
uvazeni el comunista SPC cuva Karadzica, postavlja limenku na Romiji, trazi izrucenje(oslobadzanje) makedonaca i i oduzima jat-ove avione od maked...itd i ja da gleda i da uzimam za ozbiljno nesto sa njihove stranice.daj ba.....znam da sam na njihovoj stranici primjetio i neke spiskove? pravo su politicari?
Dejan Radulović
Bor - Tamo gde na geografskoj karti u krugu od 50 kilometara gotovo da nema naseljenog mesta, u srcu Kučajskih planina na Mikuljskom kamenu podignut je konak manastira pravoslavnih monahinja koje su pre dve godine prognane iz manastira Stjenik nedaleko od Čačka, zato što su prišle Grčkoj starokalendarskoj crkvi. Pripadnike ove Crkve mnogi smatraju i nazivaju zilotima.
Jedanaest monahinja je utočište potražilo daleko od civilizacije a izgradnju konaka su, kako kažu, pomogli vernici i ziloti sa Svete Gore.
Igumanija Efrosimija kaže da drugog izbora nije bilo. - Mi smo se ovde opredelili da dođemo tražeći mesto koje je najusamljenije u Srbiji jer nam je vladika žički Hrizostom poručio da nigde ne pravimo manastir jer, kako je rekao, gde god da ga napravimo, on će ga srušiti. Mi smo onda tražili neku varijantu gde možemo da živimo monaški, znači da se posvetimo životu za koji smo se opredelili a da nikom ne smetamo i da nikog ne iritiramo. Iako smo prognane iz manastira Stjenik, nismo imale ideju da dižemo nekakvu revoluciju. Mi smo shvatile šta se dešava i jednostavno smo se isključile da ne budemo deo celokupne prevare, jer mi smo tako i rekli Atanasiju (Jevtiću) i vladici Hrizostomu - da ne želimo da budemo deo izdaje, a ne da se sada nešto borimo sa njima. Ovde smo našli mesto nakon dugog razmišljanja gde ćemo i šta ćemo, dakle dve godine od kad smo izbačene iz manastira. Sama izgradnja manastira je delo velike pomoći božje i svetog Jovana Krstitelja i svetog đakona Avakuma i prvenstveno majke Božije. Jer ovde podići manastir, gde u krugu od 50 kilometara levo i desno nema nikoga, struja ne postoji, voda je daleko, puta uopšte nije bilo. Sve što se izgradilo napravljeno je uz post, molitvu bez zapaljene cigarete, bez alkohola. Sve su gradili vernici i jedan izuzetan majstor iz Podgorca. Jedina osoba koja živi u planini je gorštak koji je sticajem okolnosti imao svu potrebnu mehanizaciju. Novac su nam najviše slali monasi ziloti iz manastira Esfigmena sa Svete Gore. Mnogo nam znači pomoć zilota iz Srbije jer svi koji postoje u Srbiji su došli da nam pomognu. Ne mogu da ne pomenem duhovnika, oca Akakija, koji sve vodi i čiji autoritet nam je pomogao - kaže ona.
Prema njenim rečima, sestrinsvo sebe smatra jedinim pravim pravoslavcima u Srbiji.
- U Srpskoj crkvi, ne mogu da kažem da je pravoslavna, više na žalost ne postoje niti Svete tajne niti Duh Sveti, zato ne mogu da kažem da je pravoslavna. To je zato što su se oni opredelili za globalizaciju i ekumenizam, zato što neće da izađu iz Svetskog saveta crkava, iako su to obećali. Zbog toga što su se opredelili za tu politiku a ne za svetootačka predanja, smatram da će u Srbiji biti sve više zilota, a i da će doći do velikih potresa u samoj Crkvi. To je osnovni razlog zbog čega oni nas negiraju. Oni znaju šta znače ziloti, da je to u stvari osnova za pravoslavlje.
Igumanija Efrosimija kaže da javnost u Srbiji još uvek ne zna da je potpisan sporazum sa Rimokatoličkom crkvom.
- Pazite, jedan od osnovnih uslova da mi uđemo u EU jeste uvođenje novog kalendara i dolazak pape, znači zajednička molitva sa katolicima. Srpska crkva je to potpisala, ja imam dokument gde su oni to sve potpisali, što znači da su potpisali uniju sa katolicima, znači ono što nije potpisano 1928. godine, a čemu se suprotstavio patrijarh Varnava koji je otrovan. Tako se na globalnom planu dešava izdaja pravoslavne vere kakva nije bila u poslednjih 100 godina. Na žalost, običan narod nema vođe i nikakvog uticaja na zvaničnu politiku SPC.
- Danas ne možete da uđete u crkvu koliko je naroda, ali je na žalost odstupio Duh Sveti zato što je vrh izdao pravoslavlje i opredelio se za ekumenizam. To je najveća zabluda na koju su uhvaćeni verni hrišćani. Mi očekujemo procvat pravoslavne vere nakon 50 godina komunizma, a u suštini dolazi vreme apostasije i kraja.
Iako su ziloti gradnju manastira započeli na imanju koje su kupili, po rečima igumanije, bilo je velikih problema.
- Nakon što je iz Ministarstva vera pozvan ministar policije Jočić, ovde je došla policija a zatim i građevinska inspekcija sa nalogom da obustavimo gradnju. Kada su shvatili da u sred Bora Jehovini svedoci prave zgradu, a nama se ovde u divljini nalaže rušenje objekta, odlučili su da nam daju građevinsku dozvolu. Pritisci su bili strašni. Na sreću i zahvaljujući dobrim i mudrim ljudima, nastavili smo radove. Kada su ljudi u Boru shvatili da mi nismo nikakva sekta, stvari su se smirile - kaže igumanija.
Igumaniju zilota pitali smo kakav je njihov stav prema drugim religijama i verama.
- Mi verujemo da druge religije, na žalost, nemaju blagodat i istinitost Duha Svetoga koji prebiva u pravoslavnoj crkvi i ne možemo da ih priznamo kao ravnopravne crkve, ali apsolutno poštujemo i volimo svakog čoveka. Svako ko bi došao u naš manastir, bilo da je koje vere, bio bi dočekan sa ljubavlju, ali zajedno ne bismo mogli biti na molitvi ukoliko je inoslavan.
- Jeste, mi smo na neki način želeli pravo monaštvo i ovde smo ga pronašli, "Pravoslavlje ili smrt" nije moto, to je spasenje duše, a to je zapravo naš cilj - kaže monahinja Isahija.
gavrilo

Post by gavrilo »

da pamtis wrote:uvazeni el comunista SPC cuva Karadzica, postavlja limenku na Romiji, trazi izrucenje(oslobadzanje) makedonaca i i oduzima jat-ove avione od maked...itd i ja da gleda i da uzimam za ozbiljno nesto sa njihove stranice.daj ba.....znam da sam na njihovoj stranici primjetio i neke spiskove? pravo su politicari?
manite se sada toga ... drzi se teme.

vidim, i ne mogu da vjerujem, da je vecini na ovom forumu on heroj. moram priznati da sam razocaran :roll: :(
da pamtis

Post by da pamtis »

King Kikapu wrote:fali u anketi jos jedna mogucnost: ratni profiter/kriminalac
slazem se.........
gavrilo

Post by gavrilo »

da pamtis wrote:uvazeni el comunista SPC cuva Karadzica, postavlja limenku na Romiji, trazi izrucenje(oslobadzanje) makedonaca i i oduzima jat-ove avione od maked...itd i ja da gleda i da uzimam za ozbiljno nesto sa njihove stranice.daj ba.....znam da sam na njihovoj stranici primjetio i neke spiskove? pravo su politicari?
manite se sada toga ... drzi se teme.

vidim, i ne mogu da vjerujem, da je vecini na ovom forumu on heroj. moram priznati da sam razocaran :roll: :(
Post Reply