Internet - preteca socijalizma?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

victory

Post by victory »

St.Germain wrote:bas tako victory, za sad samo digitalna. >Jesus gonna be here< sapce Tom Waits. u germinoj percepciji: revolucija ce se desiti (pocinjem sam sebe polako podsjecati na seoske budaletine sto pricaju jedno pa isto vec godinama, svako selo ih ima)...
Da nema ovih slobodarskih digitalnih medija i ovoga dozivljaja stvarnih i iluzionistickih sloboda, te imajuci u vidu trenutni globalni odnos snaga u politickom i ideoloskom smislu, svijet bi u mojoj percepciji, poceo da poprima obrise jedne konzervativne konzerve.

Zivimo u svijetu kontaminiranom usculim konzervatizmom koji se nastoji globalno konzervirati.

Nazalost, ponekad mi se ucini da imam liberalnije pogled na svijet od mog petnaestogodisnje sina.
St.Germain

Post by St.Germain »

victory wrote:
St.Germain wrote:bas tako victory, za sad samo digitalna. >Jesus gonna be here< sapce Tom Waits. u germinoj percepciji: revolucija ce se desiti (pocinjem sam sebe polako podsjecati na seoske budaletine sto pricaju jedno pa isto vec godinama, svako selo ih ima)...
Da nema ovih slobodarskih digitalnih medija i ovoga dozivljaja stvarnih i iluzionistickih sloboda, te imajuci u vidu trenutni globalni odnos snaga u politickom i ideoloskom smislu, svijet bi u mojoj percepciji, poceo da poprima obrise jedne konzervativne konzerve.

Zivimo u svijetu kontaminiranom usculim konzervatizmom koji se nastoji globalno konzervirati.

Nazalost, ponekad mi se ucini da imam liberalnije pogled na svijet od mog petnaestogodisnje sina.
cini ti se victory. mozda cu ostati posljednja budala koja vjeruje da se ovaj svijet krece u smjeru liberalizacije medjuljudskih kontakata - siri istorijski kontekst mi to daje za pravo - pa jos uvijek mislim da ne grijesim
victory

Post by victory »

St.Germain wrote:
victory wrote:

cini ti se victory. mozda cu ostati posljednja budala koja vjeruje da se ovaj svijet krece u smjeru liberalizacije medjuljudskih kontakata - siri istorijski kontekst mi to daje za pravo - pa jos uvijek mislim da ne grijesim
Ne kazem ja da sutra mozda nece biti vedrije, ali trenutno i u skorije vrijeme, bice tesko izbjeci dominaciju ovih neo-konzervativaca i neo-liberala, radikalnih hriscana i radikalnih islamista. Nemoj zaboraviti da slobode i prednosti koje omogucava 'digitalna revolucija' oni vjesto koriste da bi ostvarili svoje politicke ciljeve.

Sve je manje vise isto, osim cinjenice da su digitalni mediji postali novi poligon na kojem se, produzenim i novim sredstvima, odvija stara ideoloska i politicka borba.
St.Germain

Post by St.Germain »

ja sam komunisticka budala i to ostajem...jer si to srecom mogu priustiti.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

St.Germain wrote:pa bila je socijalista...dijelila svoje dobro s drugim...ako je to radila preko interneta utom bolje...ne skrece sa teme :roll:
Prije bih rekao da je dijelila tudja dobra sa sobom... :D
Zadig

Post by Zadig »

Znimljiva tema, tj interesantna tema....

Ne mislim da je internet neka preteca socijalizma (ali je solidna to teza sasvim, pije to vode komotno), vec mislim da taj SHARING se zasniva na zajednickoj ideji korisnika da se ZAJEBE SISTEM, tj da se ne prihvate ove coopyright norme, i da se megalomanskim kompanijama nedaje gomila para za neke cdoeve, neke stvari za koji mi normalni ljudi mislimo da je PLJACKA.

A prkosit covjek je vocka cudnovata, uvijek nadje nekog da sa njim prkosi, jer vazi parola: u prskosenju zajedno smo jaci.
Mislm da odatle ide taj sharing na netu, koji pocinje od sharinga ideje.

Mada dosta ljudi su i dalje LEECHERS, a ne SEEDERS, ali ima na srecu dovoljno ovih drugih. Posto je to two way process, zna se da za odrzavanje tog sistema je potrebno i dijeliti, e ne samo uzimati.

Tpican primjer je podforum muzika, dje ima onaj djerdan iil kako se zove, sa kog sam skinuo PRAVO dobre muzike, koju nikada nebih nasao, niti htio da kupim. A sve to zahvaljujuci par likova entuzijasta (zelim da im se zahvalim ovom prilikom)

8)

keep sharing :D
Post Reply